Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 22 Iulie / “Jaf pe toata linia!”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  23°C, si o maxima termica de  29°C, umiditate: 32-57%. Senin. Presiune atmosferica: 1005-08 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2454    RON (+0. 0024  RON); 1 USD = 2. 9953  RON (+0.0084 RON); 1 EURO =  1. 4174   USD; (-0.0032 RON); Francul elvetian 3.6443 RON (+0.0102 RON)  Gramul de aur 154.3869 RON (+2.0421 RON).

Şefii CSA au averi mai mari. Salariile, tot secrete. Şefii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi-au publicat săp­tă­mâna aceasta pe site-ul instituţiei declaraţiile de avere actualizate din care rezultă că au reuşit să pună deoparte câteva zeci de mii de euro din noiembrie 2010 până în luna iunie. Dacă averea lichidă a preşedintelui CSA Angela Toncescu a crescut cu echivalentul a 2.500 de euro din toamna anu­lui trecut până în iu­nie, sumele depuse la bănci şi în fonduri de pensii de cei doi vice­pretedinţi Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă s-au ma­jo­rat cu 15.000 de euro şi respectiv 70.000 de euro. Nici ceilalţi patru membrii din consiliul CSA nu şi-au lăsat salariile la vedere, dar în schimb din declaraţiile lor de avere reiese că au peste 900.000 de euro în conturi curente, de­po­zite şi fonduri de pensii. Cea mai mare ave­re lichidă este de­ţi­nută de Corneliu Mol­dovea­nu, care are aproa­pe 350.000 de eu­ro în 18 conturi cu­rente, depo­zite şi fon­duri de pensii. De ase­menea, el deţine lin­gouri de aur, bijuterii şi obiecte de artă evaluate la 85.000 de euro. Albin Biro şi Dan Constantinescu au 330.000 şi respectiv 222.000 de euro la bănci şi în fonduri de pensii. Daniela Popa are numai 35.000 de lei (circa 8.000 de euro) într-un cont curent, dar are bijuterii şi icoane de 25.000 de euro. Mai multe in ZF.

Marile jafuri ale escrocului din Guvern. „Adevarul” prezinta motive pentru care George Costin, seful revolutionarilor, ar trebui nu doar sa fie demis, ci si cercetat penal. Continuam demersul pentru demiterea lui George Costin din functia de sef al revolutionarilor. Ieri am prezentat metodele prin care Costin a adus in conturile asociatiei sale („Decembrie 1989 – Metrou”) peste sapte milioane de euro, bani proveniti din indemnizatiile retroactive ale unor revolutionari impostori care au acceptat compromisul de a ceda cateva procente de dragul banilor nemunciti. Astazi continuam sa scoatem la iveala marile fraude comise de George Costin, in speranta ca seful Guvernului va incepe reforma din tagma revolutionarilor cu demiterea omului cheie. Costin a promis două certificate de revoluţionar în schimbul unei diplome de licenţă, a comis un fals grosolan în acte pentru 2.337 de revoluţionari şi şi-a pus familia la adăpost: soţia şi fratele său au certificate de luptători. Costin are studii superioare fără să fi călcat în vreo facultate. Cu ajutorul celebrului falsificator de acte Silviu Dobronăuţeanu, el a devenit licenţiat în „Contabilitate şi informatică de gestiune”. Avea frumoasa vârstă de 48 de ani. Mai multe in Adevarul.

Cum să-ţi cumperi două vile din meditaţii la matematică. Dintr-un salariu de sindicalist şi din meditaţiile la matematică ale soţiei se pot cumpăra două vile în centrul Bu­cu­reştiului. Aşa explică preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, cum şi-a dobândit averea. ANI susţine însă că între veniturile acestuia şi proprietăţile cumpărate este o discrepanţă majoră şi a început o anchetă. Preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, şi-a trecut în declaraţia de avere nu mai puţin de patru locuinţe: un apartament situat în vecinătatea Primăriei Sectorului 1, despre care sindicalistul spune că l-a primit moştenire în 1979 şi trei vile achiziţionate în perioada 2001-2003. Două dintre case sunt în proprietatea familiei Popescu în proporţie de 100%, iar cea de-a treia – 50%, restul aparţinând unor rude. În afară de aceste proprietăţi, sindicalistul nu a mai declarat alte  bunuri. Popescu nu are astfel maşini, plasamente financiare şi nici împrumuturi de la bănci sau de la persoane fizice. Cu toate acestea însă, averea preşedintelui Confederaţiei Meridian a stârnit atenţia inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Asta pentru că liderul de sindicat nu poate să dovedească şi sursele de bani cu care şi-a cumpărat casele respective. Diferenţa dintre valoarea proprietăţilor şi veniturile familiei Popescu (salariul de sindicalist şi pensia soţiei, în total aproximativ de 1.300 de euro lunar) este considerabilă. Concret, inspectorii ANI au constatat că în perioada 2001-2010, veniturile familiei sindicalistului au fost în jur de 70.000 de euro, în schimb valoarea caselor este aproape dublă. În plus, sindicalistul ar fi constituit în această perioadă depozite bancare la diferite bănci de peste 100.000 de euro. Romania Libera.

Dosarul corupţie în vamă. „Păcală” din vamă l-a împrumutat cu bani pe cel care l-a arestat. Iordan Bălţatu, poliţistul de frontieră care se săturase de bani, dar care acum e rupt în fund de sărac, spune că dosarul în care este anchetat este „o şaradă”, iar înregistrările care îl încriminează sunt scoase din context. n stenograme, Bălţatu apare cu o replică tare, adresată unui coleg de serviciu, şi care a făcut înconjurul României: „Băi, m-am plictisit de bani!”.Versiunea agentului e că un coleg îi restituise un împrumut. Anterior implicării sale în scandalul de corupţie, Bălţatu primea de la poliţia de frontieră un salariu lunar de 1.700 de lei. Lucrează de patru ani în vamă şi spune că e dator vândut băncilor. „Am un credit de 120.000 de lei, pe 20 de ani, cu o rată de 1.250 de lei pe lună”. Pentru a face rost de bani, fostul vameş s-a reprofilat. EVZ.

De ce a crăpat asfaltul de pe Basarab. Primăria Bucureşti susţine că gropile apărute nu sunt dovada lipsei de calitate a lucrărilor efectuate. Asfaltul aşternut peste Pasajul Basarab, şi care a costat zeci de milioane de euro, are probleme la doar câteva săptămâni după inaugurare. În urmă cu câteva zile, crăpături de zeci de centimetri lungime au apărut în asfalt, exact în zona podului hobanat (porţiunea susţinută de cabluri). La câteva ore după ce presa a sesizat faptul că şoferii dau cu roţile în gropile noului pasaj, constructorul a astupat rapid craterele apărute. De două zile, echipe de tehnicieni fac de zor măsurători pe porţiunea unde au apărut problemele. Se măsoară temperatura asfaltului, care din cauza vremii caniculare ajunge să aibă la suprafaţă şi 70 de grade Celsius. Gropile sunt amplasate simetric, de o parte şi de alta a axei podului suspendat, înaintea bretelelor de circulaţie care fac legătura spre Calea Plevnei, respectiv Splaiul Independenţei.  La scurt timp după inaugurarea cu fast a pasajului, au început să apară diverse zvonuri privind probleme de execuţie. De altfel, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au sesizat încă de la inaugurare acest aspect şi au atenţionat (deşi primarul Sorin Oprescu nu a fost de acord) că punerea în funcţiune a pasajului fără recepţia finală nu este legală. Mai multe in Romania Libera.

Cum să faci turism „extraterestru” pe perla litoralului. Plus: De ce la bulgari nu sunt alge. La Mamaia, până şi castelele de nisip, construite cu migală de piticii refugiaţi de scârbă pe uscat, sunt ornate cu verde-algă. „Eu nu mai stau aici că mă înţeapă la inimă mirosul ăsta. Tu chiar nu simţi, dragă?”, îl ia la sentiment, proaspăt rujată şi pe jumătate furioasă, doamna Popa pe soţul ei, Dănuţ Popa, şi dă să se ridice de pe prosop.  Sânii dezgoliţi ai soţiei şi abdomenul ei bombat, peste toate care au trecut anii, nu-l mai pot impresiona însă demult pe domnul Popa. Priveşte trist, în gol, tolănit pe un şezlong pentru care a plătit 15 lei, la nămolul verde de alge care se întinde cât vezi cu ochii la malul plajei de la Mamaia şi care pute ascuţit, de îţi ridică ficaţii în gât. „E prima zi. Am plătit deja pe zece zile, 230 de lei camera pe noapte. Unde să mă mai duc în altă parte? Lasă, poate la anul o să fie mai bine”, se încurajează Dănuţ Popa. Au venit amândoi tocmai din Bacău la Mamaia, în concediu. La câţiva metri de ei, patru băieţi de la Terasa Maria se chinuiesc în zadar să lupte împotriva algelor: târăsc o bucată de plasă cu ochiuri, metalică, sperând să scoată la lumină măcar o bucăţică de apă curată din ciorba putregăită de alge. Gandul.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: Activitatea Bursiera; Acord al statelor din zona euro pentru un nou program de asistenţă pentru Grecia; Rusia va desfăşura alegeri prezidenţiale la 4 martie 2012; Revista Presei de la Deutsche Welle; Revista Presei de la RFI.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

22/07/2011 la 8:08 am

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata 🙂

  Geoana inca nu arealizat ca a fost doar un vis de o noapte, indus din pix !

  http://www.mediafax.ro/politic/geoana-exista-o-modesta-revenire-economica-dar-si-riscul-scaderii-puterii-de-cumparare-8513644/

  mar

  22/07/2011 at 8:18 am

  • Salut mar 🙂
   se afla si el in treaba!

   Theophyle

   22/07/2011 at 9:06 am

 2. o zi buna tuturor!
  Despre inconstienta, sau cum sa joci tontoroiul peste UDMR: Budapesta face băi de iredentism la Tuşnad
  1. Reprezentanţii guvernului ungar fac lobby pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc şi critică subtil UDMR, în mod special pe Marko Bela. Premierul Viktor Orban va participa mâine la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad. Acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din România îi face pe aceştia să rămână pe plaiurile natale, a asigurat, la Tuşnad, Németh Zsolt, secretar de stat din Ministerul ungar de Externe. „Între români şi maghiari există o legătură puternică. Înfiinţarea regiunii Ţinutului Secuiesc nu ar slăbi, ci mai degrabă ar întări suveranitatea românească”, a subliniat oficialul ungar. Vicepremierul ungar, Zsolt ­Semjén, a pledat la Tuşnad pentru acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine Ungariei. (fac exercitii de populism ieftin – vezi aici: populaţia de etnie maghiară a scăzut cu un procent dublu: în Tîrgu-Mureş procentul maghiarilor a scăzut sub 50 la sută, iar în Cluj sub 20 la sută. Ungurii din România nu fac decât să reacţioneze normal la tentaţia unei vieţi mai decente pe care le-o oferă fie apropiata Ungarie, fie restul Uniunii Europene. Şi în cazul maghiarilor, cei care pleacă masiv sunt tinerii. După a noastră părere, consecinţele Legii Statutului nu au fost calculate corect la Budapesta. Accelerarea emigrării pare a fi o urmare a acestei măsuri de protecţie. Ea a sporit tentaţia şi a netezit drumul de ducere, fără întoarcere a maghiarilor. Apoi, emigrarea maghiarilor a căpătat un plus de acceleraţie mai ales după ce Ungaria a intrat în Uniunea Europeană și nu cred să fi scăzut odată cu primirea României în spațiul comun.)
  2. Szatmáry Kristóf, secretar de stat responsabil de economia internă in Ministerul Economiei Naţionale Budapesta, a declarat joi la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca discutiile despre politica interna a Ungariei includ si politica economica a bazinului carpatic. Declaratiile oficialului maghiar au fost facute in cadrul unei dezbateri pe teme economice din cadrul editiei XXII a BALVANYOS 2011.
  3. Toro Tibor, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formatiunea al carei „mentor spiritual” este Laszlo Tokes sustine, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca partidul sau va milita pentru autonomia Tinutului Secuiesc si ca acesta regiune trebuie sa primeasca „un statut special cu caracter national etnic”. La o saptamana dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins infiintarea partidului sau, Toro Tibor sustine ca UDMR a incercat sa saboteze crearea noii formatiuni politice: „Au trimis doua persoane care sa intervina in proces: liderul UDMR Bucuresti si un consilier al lui Kelemen Hunor”. Toro Tibor sustine ca Laszlo Tokes este emblema unificarii maghiarilor din toata lumea si ca FIDESZ, partidul lui Viktor Orban este principalul partener politic.

  Sare'n Ochi

  22/07/2011 at 8:37 am

  • buna ziua
   iredentisti;
   sa nu uitam insa ca pe dl tokes l-am facut erou al revolutiei romane;
   oare de ce ungurii au secretizat pentru peste 50 ani anumita arhive?????

   intamplator

   22/07/2011 at 9:01 am

   • Salut sare’ 🙂
    Nu cred ca oamenii astia inteleg in ce lume traiesc. Multa zarva pentru nimic.

    Salut intamplator 🙂
    La noi la fel ca la eri. Arhivele? Da, pana la un anumit punct 😦

    Theophyle

    22/07/2011 at 9:09 am

 3. neata,
  ThPh, am fost la Bibliofil (pentru Cicero),
  multumesc frumos,
  🙂

  skorpion

  22/07/2011 at 9:03 am

  • mneata Skorpi 🙂
   am o mare admiratie si afinitate pentru textele lui Cicero. Le iubesc profund!

   Theophyle

   22/07/2011 at 9:06 am

   • buna dimineata
    dar ca orice om politic care se respecta,in perioada de consulat,a uitat de discursurile sale
    asa ca,nimic nou de peste 2000 ani

    intamplator

    22/07/2011 at 9:09 am

 4. Puteti citi pe Politeia Europeana:

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/22/in-europa-22-iunie-2011-2/

  Titluri: Activitatea Bursiera; Acord al statelor din zona euro pentru un nou program de asistenţă pentru Grecia; Rusia va desfăşura alegeri prezidenţiale la 4 martie 2012; Revista Presei de la Deutsche Welle; Revista Presei de la RFI.

  Inca un lucru important: O parte din redactie fac politica separata si si-au facut un blog dedicat. Demeter si Catelu’ au un blog nou pe care sunteti invitati sa-l vizitati. Scriu numai despre lucrurile frumoase ale vietii:

  http://desydemeter.wordpress.com/

  Theophyle

  22/07/2011 at 9:16 am

  • Frumoasa chestia asta cu „numai despre lucrurile frumoase” Avem nevoie de ele ca de oxigen in vremurile astea 🙂 Apropos de asta si de noul meu blog muzical poate imi pui o pila la catzel 🙂

   lastnightmusic

   22/07/2011 at 10:21 am

 5. in Ro postdecembrista este bine (sper sa putem spune in curind ”a fost ”) sa fii:
  – revolutionar, eventual neparticipant la decembrie 1989,
  – lider de sindicat,
  – judecator care amina judecata cu mii de zile
  – pensionar de lux, eventual fost calau securist…
  si
  mai ce?

  s-a construit dupa 1989, in mod deosebit, o tara foarte nedreapta!!

  skorpion

  22/07/2011 at 9:22 am

  • Orice, numai nu un cetatean corect! 😦

   Theophyle

   22/07/2011 at 9:50 am

 6. Salut 🙂
  Theophyle
  Uite alt artist de origine romana in avantgarda artelor http://www.nytimes.com/2011/07/15/arts/design/arthur-segals-strasse-auf-helgoland-ii-at-the-met.html?_r=1

  Un tanar de stanga

  22/07/2011 at 9:47 am

  • Salut TDS 🙂
   Spre rusinea mea, habar nu am cine a fost omul. Multumesc pentru link.

   Theophyle

   22/07/2011 at 9:49 am

 7. interesant ce obräznicie au in ei, fosti secu si copii lor.

  mioara roman, stä intr-o vilä in primäverii, nu pläteste chirie de 2 ani,

  e revoltatä, cä are o chirie mare, dar casa nu face.

  dar isi construieste o vilä de vacantzä, de care sä nu se atingä

  nimeni, cä e a ei.

  eu mä intreb, dece stä acolo, dece nu-si cautä altä casä, pe care s-o poatä pläti

  are un tupeu ordinar, sunt la toate emisiunile, läudandu se, la altele väicärindu se.

  theo

  22/07/2011 at 10:26 am

  • buna ziua
   @creanga
   aiureli; de la potential pina la realitate e ca de la pamint la marte;
   analizemarca „zf”

   intamplator

   22/07/2011 at 11:33 am

 8. crengutzä,
  sandu si dragomir., fosilele afaceriste din fotbal, trebuie date afarä.
  este sunt tot oligarhii revolutziei.

  theo

  22/07/2011 at 10:47 am

 9. cred ca stirea zilei este anuntul omv/exxon sa inceapa foraje comerciale de mare adincime in marea neagra;
  nu cred ca risca exxon cel putin 100 mil usd ca ii dau banii afara din casa
  despre niste rezerve la mare adincime se zvonea din anii 80,cind tehnologia de forare nu era asa de dezvoltata ca acum
  in alta ordine de idei,daca petromul raminea de stat,ajungea la faza asta??
  asta nu inseamna ca sunt de acord cu stabilirea unor redevente fixe pentru resurse atunci cind s-a semnat contractul;chestia cu pretul de vinzare e relativa,dar aia cu redeventele fixe e cusuta cu ata alba

  intamplator

  22/07/2011 at 11:31 am

 10. Daca tot a iesit raportul UE, iata-l si pe Batman-ul local, mister Nastase, care se ofera singur, martir mare nu-i asa, pe esafodul justitiei: „eu – chiar in conditiile implinirii vreunui termen de prescriptie – voi cere (si avocatii mei au instructiuni clare in acest sens) continuarea proceselor, in conditiile prevazute de legea procesual penala.” Carevasazica, eu-Nastase Voda, de aia am avocati care gasesc nenumarate chichite sa amine procesele.
  Am o intrebare, legea aia cu prescriptia e asa, optionala? Adica cind se prescrie vine o tidula de la tribunal care zice cam asa: Fapta s-a prescris dar daca doriti se continua procesul. Anexati cerere tip. ?????

  Aha

  22/07/2011 at 2:10 pm

  • Buna ziua.
   Am si eu o intrebare:
   care judecator o sa vrea sa se ocupe mai departe de proces, dupa ce intervine prescriptia, chiar in cazul in care fantezia lui Adi ar fi posibila?
   Dar paranoia este mare, omul crede ca Stanoaica mai bantuie pe acolo, sa-i spuna el de la partid cum sa faca cu legile.

   Gino

   22/07/2011 at 2:25 pm

   • Dl Nastase mizeaza ca USL o sa castige alegerile. Se mai indoieste cineva ca dupa asta nu va fi albit complet de catre judecatori?

    vcaraman

    22/07/2011 at 2:31 pm

 11. Buna ziua!
  Am intrat azi pe blog mai tarziu ca de obicei si vreau sa va marturisesc ca , citind incetisor postarea, m-a napadit o stare de disconfort sufletesc, ceva ca o retezare de aripi si sperantze.
  Nici macar de Popestii din Bacau n-am putut sa ma amuz, citind cum fac ei plaja la Mamaia in duhoarea de alge intrate in putrefactie, si asta nu pe un bilet gratis de la sindicat -cum era pe vremurile odiosilor-ci platind cum se cuvine unui confort de 3-4 stele.
  Ideea e ca mereu apar in presa semnale despre alti corupti, despre alte afaceri ilegale iar fostii arestati sunt eliberati dupa un timp petrecut in celule „mai curati, mai uscati”, mai tupeisti si mai determinati sa conduca cetatea.
  Cine le poate veni de hac acestor mafioti ordinari de toate culorile?
  Cine poate face curatenie in tara , la toate nivelele?
  Cine poate veghea ca alti mafioti sa nu mai ridice capul?
  Si cate zeci de ani va mai dura pana atunci?
  Eu cred ca generatia noastra poate sa-si ia adio de la gandul ca va apuca zilele normalitatii in Ro.
  Tara e plina de putregaiuri si gunoaie mai ceva decat e Marea Neagra plina de alge.

  luminita

  22/07/2011 at 2:28 pm

 12. Interesant rezultatului sondajului de la Cluj.In care USL nu are 99,99%.Ca sa vezi!

  vcaraman

  22/07/2011 at 2:29 pm

 13. Cred ca ne-ar trebui un presedinte mai al dracului decat Basescu si un premier cu un cap peste el.
  Altfel suntem morti.

  luminita

  22/07/2011 at 2:32 pm

 14. Perchezitii legate de devalidarea Rodipet. Sa vezi urlete la PSD, inclusiv carpa care in urma cu ani inaugura chioscurile de presa Rodipet :mrgreen:
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/diicot-face-perchezitii-la-baaklini-in-dosarul-devalizarii-rodipet-231947.html

  mar

  22/07/2011 at 2:47 pm

 15. .luminitza,
  e usor de zis, si asa estre ” dictator”pt. securistul voiculescu, un presedinte necostitutzional, etc.

  dar mä intreb, constitutzional, SECURISTUL VOICULESCU, dece mai este in parlament??????

  theo

  22/07/2011 at 2:50 pm

  • Salut pe toata lumea 🙂
   Postare noua!

   Theophyle

   22/07/2011 at 2:51 pm

 16. eu cred, cä presedintele Bäsescu, este singurul care face ceva pt. romani.

  theo

  22/07/2011 at 2:52 pm


Comentariile sunt închise.