Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 19 Iulie / “vacanţă la puscărie – băieţii pleacă acasă!”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  21°C, si o maxima termica de  34°C, umiditate: 34-79%. Senin. Presiune atmosferica: 1007-09 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2685    RON (-0. 0032  RON); 1 USD = 3. 0368  RON (+0.0235 RON); 1 EURO =  1. 4056   USD; (-0.0120 RON). Gramul de aur 155.9447 RON (+2.8125 RON).

Francul elveţian, la un nou record istoric la cursul BNR. Ce credite au românii în această valută. Francul elveţian a atins astăzi un nou record faţă de leu, paritatea oficială urcând la 3,7187 lei/franc, în creştere cu 3 bani faţă de şedinţa de vineri. Leul a pierdut peste 7,5% faţă de franc de la începutul acestei luni pe fondul problemelor cu datoriilor suverane din zona euro. Deprecierea leului în faţa monedei elveţiene vine în condiţiile în care investitorii continuă să se refugieze în plasamente în franci în dauna celor în euro, după ce testele de stres aplicate băncilor europene au fost aspru criticate de către analişti. Opt grupuri financiare europene nu au promovat testele şi au nevoie de capital suplimentar pentru a circa 2,5 miliarde euro, însă analiştii spun că testele au prea blânde şi nu au luat în calcul toate riscurile legate de datoriile guvernamentale din zona euro.  Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţieni sunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie de cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv leu/euro de la Bucureşti. Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut de la 2,37 – 2,87% la 2,2 – 2,7%, iar dobânzile pentru sumele plasate la o săptămână au coborât de la 2,67 – 3,17% la 2,55 – 3,05%. Ziarul Financiar.

Cătălin Voicu a fost eliberat din arest. Senatorul Cătălin Voicu a părăsit, luni seară, Penitenciarul Rahova, în urma deciziei Completului de cinci judecători al instanţei supreme, el susţinându-şi nevinovăţia la ieşirea din arest. „Sunt complet nevinovat”, a spus Cătălin Voicu, la ieşirea din penitenciar. Senatorul şi-a îmbrăţişat soţia care îl aştepta. Ulterior, s-a urcat în maşina colegului său de partid, Şerban Nicolae, care i-a fost avocat în dosar.Acesta l-a dus cu maşina pe Voicu până în faţa casei, unde senatorul a fost întâmpinat şi de alţi membri ai familiei, precum şi de alte persoane, care l-au îmbrăţişat. Luni însă, Completul de cinci judecători a respins recursul procurorilor, hotărând eliberarea lui Voicu. În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu este în arest preventiv din 30 martie 2010, el fiind judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie. Totodată, Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate. Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat. Mediafax.

ICCJ decide eliberarea a altor şapte inculpaţi în dosarul afacerilor din Portul Constanţa. Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis ca alte şapte persoane acuzate în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa să fie eliberate, astfel că în arest preventiv în această cauză vor mai rămâne 14 persoane. Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis, luni seară, că Laurenţiu Catargiu şi cetăţeanul chinez Guo Ning pot fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar. De asemenea, vor mai fi eliberaţi omul de afaceri Marin Dodu, precum şi Zhang Qing, Ionuţ Marius Scrioşteanu, Mihai Culea şi Amer Ali. Cele şapte persoane eliberate au interdicţia de a părăsi ţara, prcum şi o serie de alte obligaţii impuse prin decizia celor cinci judecători. Cei şapte acuzaţi vor fi eliberaţi din Arestul Poliţiei Capitalei. Completul de cinci judecători a dezbătut, luni, mai multe recursuri ale DNA privind cereri de eliberare provizorie sub control judiciar, făcute de inculpaţii din acest dosar, care au fost admise anterior de Secţia Penală a aceleiaşi instanţe. În 11 iulie, Secţia penală a instanţei supreme a decis ca 21 de acuzaţi arestaţi preventiv în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa – printre care şi cei şapte puşi în libertate luni – să rămână încarceraţi încă 30 de zile, prelungindu-se astfel mandatele emise pe numele lor. Mediafax.

Deja-VU la Mecanismul de Cooperare şi Verificare: Bine pentru DNA şi ANI, rău pentru Parlament şi instanţe. Comisia Europeană critică Parlamentul României pentru blocarea unor investigaţii în cazul deputaţilor PDL Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat, lipsa sancţiunilor date de justiţie în urma deciziilor Agenţiei Naţionale de Integritate, tărăgănarea proceselor, lipsa unor reglementări pentru responsabilizarea magistraţilor. Acestea se regăsesc într-un proiect de raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie prezentat, luni, de agenţia Mediafax, cu două zile înainte de publicarea oficială a documentului de către Executivul european. Şi în acest an, Comisia Europeană laudă progresele înregistrate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Agenţia Naţională de Integritate şi critică hotărârile judecătoreşti, precum şi piedicile puse de clasa politică actului de justiţie. Anul acesta, şi Consiliul Superior al Magistraturii este lăudat pentru întărirea rolului Inspecţiei Judiciare, însă CE cere Guvernului şi Parlamentului reglementări extinse privind răspunderea magistraţilor, în condiţiile în care CSM se opune unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei în acest sens. Mai multe pe Curs de Guvernare.

Cum au pierdut rusii controlul din cauza ca Adrian Nastase nu a ajuns presedinte. Centrul de Afaceri Romano-Rus, condus din umbra de fosti ofiteri KGB si Securitate – SRI, dupa cum spun surse din serviciile secrete, a pus umarul la destabilizarea financiara a celui mai mare combinat petrochimic, Oltchim Ramnicu-Valcea, alaturi de firma germana PetroCarboChem (PCC), patronata de doi polonezi, dintre care cel putin unul a fost ofiter de informatii. Constantin Samson, paravan folosit pentru infiintarea „Centrului”, dezvaluie pentru Romania libera cum s-au naruit intentiile rusilor de a controla industria strategica romaneasca odata cu pierderea alegerilor de catre PSD – Adrian Nastase. România liberă, în  articolul „Reţelele secrete ale unui război economic”, a  dezvăluit mecanismele  prin care PCC  s-a dezvoltat în România  începând cu anul 1998,  an în care a început proiectul iniţiat de Banca Mondială şi aplicat de Guvernul României de restructurare a coloşilor industriali. Atunci, şeful SRI pe judeţul Prahova era colonelul Corneliu Păltânea, care a protejat informativ PCC (împiedica înaintarea rapoartelor negative către centrala SRI), după cum menţionează în note ale serviciilor secrete, deţinute de România liberă.Păltânea a fost secondat de subordonata sa, maiorul Cristina Andronache. Amănuntul este extrem de important având în vedere că Păltânea, acum în rezervă, continuă să aibă şi astăzi relaţii strânse atât cu anturajul reprezentanţilor PCC în România, cât şi cu cel al Centrului de Afaceri Româno-Rus, unde a fost director general, susţin surse apropiate serviciilor secrete. Un  alt amănunt important  este faptul că,  în prezent, la Centrul de Afaceri Româno-Rus, fosta subordonată a lui Păltânea, maiorul (probabil în rezervă) Cristina Andronache, figurează ca lichidator. Mai multe in Romania Libera.

Parlamentul, cea mai de succes agenţie de voiaj pe timp de criză. În an de criză, parlamentarii nu au făcut deloc economie la bugetul de deplasări în străinătate. Senatorii Georgică Severin și Ioan Chelaru au căutat democrația în Cambodgia. Costurile acestei călătorii, 18.000 de lei au fost plătite de Senatul României. Deplasările în străinătate au constituit o ispită mai mare pentru parlamentarii români decât prezenţa la şedinţele din comisii sau din plenul celor două camere. Destinaţii exotice precum Thailanda, Cambogia, Vietnam sau Senegal s-au „bătut”, umăr la umăr, cu mai vechile locaţii deja bătorite de pantofii aleşilor neamului, gen Franţa, Germania, Anglia, Statele Unite sau… Monaco. Bani pentru a satisface gustul parlamentarilor noştri pentru călătorii în străinătate sunt: pentru perioada 2011-2012, deputaţii şi-au votat un buget de 6,8 milioane de lei, bani pentru transport, cazare şi diurne. Risipă cu 40% mai mare decât anul trecut. Au crescut costurile călătoriilor peste graniţe, au luat în volum şi diurnele primite de aleşi. Conform informaţiilor economice publicate pe site-ul Camerei, dacă în ianuarie 2011, diurnele deputaţilor erau la un nivel total de la 383.546 lei, în luna mai 2011, suma s-a mărit cu aproape 100%, ajungând la 754.242 de lei. Cele mai consistente diurne au fost încasate de deputaţi în luna martie: 774.282 lei, adică peste 180.000 euro. Mai multe in EVZ.

Toate cele 80 de focoase, furate sâmbătă, au fost recuperate. Parchetul Militar Bucureşti a început urmărirea penală în cazul furtului focoaselor de rachetă produse la Tohan Zărneşti pentru o firmă privată din Bulgaria. Începând de duminică, de la demararea anchetei au fost audiate peste 50 de persoane. Este vorba atât de jandarmii care au însoţit transportul special, cât şi de angajaţi ai CFR implicaţi în desfăşurarea operaţiunii. Toate cele 80 de focoase au fost recuperate. O a patra ladă desfăcută şi cu focoase împrăştiate a fost găsită în acelaşi loc, autorităţile judiciare făcând constatarea la faţa locului, pentru a stabili dacă toate obictele au fost recuperate. Cele patru lăzi cu focoase au fost furate, duminică, dintr-un tren încărcat cu armament, care venea de la Braşov şi se îndrepta spre Bulgaria. Dispariţia armamentului a fost descoperită de jandarmi şi de angajaţii CFR, la graniţa cu Bulgaria. Adevarul.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români; Fost reporter de la News of the World care a făcut dezvăluiri despre interceptări, găsit mort; Revista presei de la Deutsche Welle; Relaţiile comerciale germano-ruse, mai bune ca oricând; Silvio Berlusconi refuză instanţa.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

19/07/2011 la 7:17 am

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. neata,

  este foarte grav ca individul numit catalin voicu nu a putut fi judecat si condamnat intr-un an si jumatate, foarte, foarte grav!!!

  ciudat cit de repede au fost gasite focoasele.
  de fapt cine le-a furat?? s-a aflat acest lucru?

  despre parlamentarii plimbatori de valiza…….greatza si sila totala

  skorpion

  19/07/2011 at 8:21 am

 2. Ziua bună….

  Întradevăr o zi obișnuită…numai vești proaste..aceleași piese alți actori..

  nightsmoker

  19/07/2011 at 9:07 am

 3. Cetateanul Catalin Voicu era in arest de un an jumate, timp in care nu au fost in stare sa porneasca procesul. Pai de ce anume era in arest mister Voicu si despre ce e procesul? Mister Voicu este acuzat ca ar fi traficat sentinte si procese impreuna cu niste judecatori, prieteni buni cu el. Pai cum puteau sa judece domnii judecatori daca alti domnii judecatori prieteni cu Voicu faceau si ei un mic trafic de coruptie? Pai tot asa cum au judecat in procesul lor contra guvernului, adica si-au dat dreptate. Pe Voicu l-au tinut la zdup sa se racoreasca cetateanul de rind dupa ce citise minunatiile alea de stenograme scoase direct din Caragiale. Da’ acum ajunge. Ne pregatim sa trecem in Republica Socialist-Liberala si capacitatile organizatorice ale lui Voicu sint esentiale.
  Ca si pas numarul 1 dupa formarea guvernului uslamist: Voicu va fi gasit nevinovat ca un mielusel, o suma considerabila va fi data ca despagubiri pentru anul de clocit degeaba in inchisoare. Vinovati: procurorii incompetenti si care au actionat la comanda politica. Minunat pretext de desfiintare a DNA si orice alta structura de care s-ar putea impiedica oliotmanul socialist.

  Aha

  19/07/2011 at 9:09 am

  • Corectie: Aliotmanul socialist.
   Si daca tot am ajuns la Eminescu, varianta moderna vine cam asa:
   N-avem justitie, dară iubirea de moşie e un zid,
   Care nu se-nfiorează……..

   Aha

   19/07/2011 at 9:14 am

 4. salutare!ce bine s au potrivit toate : in vacanta de vara-toata lumea ocupata de concedii, altii de examene-cel mai prielnic moment ca alde vantu, petcu sau voicu sa isi ia liber.toti o zicem cu „justitia” cu „judecatorii”.dar eu pana azi nu am vazut niciun procuror care sa iasa cu dosarul in public si sa reclame reaua vointa a completului de judecata.nu e dubios cum timp de 1 an si ceva anumite instanta l au considerat pe voicu pericol social?iar acu brusc cand a venit canicula si lumea cauta „focoasele” hop apare si eliberarea lui voicu.iar fix in aceeasi zi apare si NUP ptr Roberta.mai sa fie …ce de a coincidente in justitia romaneasca.baietii nici nu au mai asteptat „raportu’ pe justitie”.au aflat ca e gata de tiparit si si au vazut de treaba.incep sa cred cajucam intr o piesa proasta in care multi dintre ” combatanti” -ce se injura pe la tv-sunt de fapt tovarasi de arme.de ce zic asta?simplu: deoarece cand un cetatea obisnuit incalca legea imediat i se aplica pedeapsa cuvenita.nu tergiversari, nu negocieri.anchetat , judecat si condamnat.la „ciocoi” treaba asta nu e valabila in Romania si as paria cu voi pe un tort de inghetata ca asa zisa putere si opozitie reprezinta de fapt un intreg:o casta de care romanii platitori de taxe nu vor scapa niciodata.

  zigzag

  19/07/2011 at 10:01 am

  • Nu vad nici o legatura intre Roberta si Voicu. Daca doriti un tort de inghetata puteti merge sa cumparati unul, nu e nevoie sa faceti pariuri trasnite pe baza de pareri personale.

   vcaraman

   19/07/2011 at 10:29 am

   • tu nu ai pareri personale? :D.sau ai vreo explicatie plauzibila ptr faptul ca toate dosarele politicienilor -indiferent de partid-ajung la un moment dat cand se impotmolesc?faceam o comparatie intre cum se ancheteaza ,judeca si condamna un cetatean obisnuit al acestei patrii si cum este „protejat” un politician care intra in contact cu justitia.o fi vina mea probabil ca deh detin majoritatea in parlament. 😛

    zigzag

    19/07/2011 at 11:06 am

    • Ca cetatean obisnuit am avut neplacerea de a fi parte intr-un proces , ca parte vatamata. A durat enorm, s-au dat decizii care se bateau cap in cap, am observat pregatirea execrabila atat a judecatorilor cat si a avocatilor.
     Problema este in justitie, unde infractorii sunt deseori favorizati in loc de a fi judecati si condamnati.

     Pana una alta vad o parte care incearca sa schimbe aceste lucruri, si ma refer la putere, si alta care se straduieste sa mentina practicele mafiote, si ma refer la opozitie.
     Deci asta e explicatia, sistemul juridic profund corupt, si nu ca toti politicienii sunt in aceeasi oala.
     Multi sunt,de acrord, dar nu toti.
     E bine sa-i sprijinim pe ce-i care incearca sa miste ceva, nu se le dam tot timpul in cap cu nihilismul specifc romanesc.

     vcaraman

     19/07/2011 at 1:18 pm

 5. Buna ziua la toti 🙂
  Pe fuga (blogul asta da dependenta), am mai spus ca in principu sunt impotriva arestarilor „preventive” pentru ca ele nu sunt pedeapsa ci doar o faza a anchetei, menita sa protejeze actul juridic si pe actanti (martori, societate, anchetatori si de ce nu chiar pe acuzat). Adevarul este iarasi ca netrimiterea in judecata dupa un an si jumatate tine mai degraba de „procesul” lui Kafka decat de normalitate. Aici intram intr-un cerc vicios (iei un cerc, il mangai putin si devine vicios). Pe de o parte apare lipsirea de libertate a unui individ nedovedit „inca” vinovat, pe celalta parte sunt „organele” care ar trebui sa stabileasca vinovatia (judecatorii). Daca se dau termene lungi pentru actul de stabilire a vinovatiei, insemna ca individul este lipsit de libertate un timp nejustificabil de mare. Pe cealalta parte, justitia care da termene lungi de judecata si nu-si poate proteja propriul act de stabilire a adevarului. Apare conflictul intre drepturile individuale la libertate si dreptul socialului la dreptate
  Tot revenim la coana aia legata la ochi si din pacate legatul la ochi, nu are legatura cu obiectivitatea ci cu autismul social al castei judecatorilor. Ceva este putred aici, pentru ca nici retinerea de peste un an a unui individ nejudecat nu este in ordine, indiferent de opiniile noastre si de „indicii temeinici” invocati.
  Pentru judecatori, cred ca celeritatea proceselor ar trebui sa fie criteriu de evaluare.

  DanSu

  19/07/2011 at 10:15 am

 6. ESTE O RUSINE

  justitzia nu-si meritä nici lefurile, atata se mosmondesc cu voicu, panä ii dä escrocului NUP

  judecätorii, ar trebuii sä dea socoteala,.este rusinos, judecätorii spägari, o tzin langa, cu

  termene lungi.

  NÄSTASE, dece nu este judecat?, Copos,Vantu,Patriciu, etc.

  trebuie o lege, ca sä dea socoteala judecätorii, dece nu-si fac datoria

  voicu, un penal , mai are drept de vot in parlament?

  ,

  theo

  19/07/2011 at 10:17 am

 7. nu intzeleg, dece Becali, nu este condamnat pt. valizä?

  IN GERMANIA ERA DEMULT:

  ,

  theo

  19/07/2011 at 10:20 am

 8. buna ziua
  arestarile astea cred ca sunt facute mai mult pentru „shou”;
  nu este normal sa tii inchis peste un an o persoana-si departe de mine gindul ca voicu asta nu e un nemernic-fara a-l trimite in judecata;e ceva in neregula aici;
  cei de la constanta;n-am idee cum e cu eliberari sub control judiciar,dar ma gindesc ca daca incearca sa „ascunda probe”exista metode de a-i urmari si intercepta
  una peste alta ar trebui sa lasam partizanatul la o parte si sa realizam ca si procurorii nu-si fac treaba intotdeauna cum trebuie:ca nu vor,ca nu pot,ca nu stiu e altceva dar sa tii un om inchis 16 luni,adica 480 zile si sa nu termini dosarul nu e in regula
  raportul pe justitie e gata; cel mai tare da in csm

  intimplator

  19/07/2011 at 10:43 am

  • Buna ziua ! Sunt total de acord cu tine, cu o singura nuantza.Toata lumea da vina pe procurori,se uita ca, vinovat nu e cine cere ,ci cine da ! Orice mandat de arestare preventiva este cerut de procuror dar este dat de un judecator (pe baza unor probe de la dosar), orice prelungire a arestului preventiv este aprobata tot de judecatori, procurorul doar o cere .

   Loda

   19/07/2011 at 11:20 am

 9. Din aceleasi motive pentru care si alti domni nu`s…vezi: http://anticoruptie.hotnews.ro/

  nightsmoker

  19/07/2011 at 10:44 am

 10. acum probele concludente vor dispärea, din dosarul voicu, ca si din dosarele altora,

  iar prin interpusi, vor cäuta sä cumpere martorii.

  dosarul lui Iliescu, unde a dispärut?

  dece rade in nas penalii, cä existä judecätori cumpäratzi.

  CSM, este o adunäturä, ce nu se pot numii judecätori, am sperat degeaba.

  theo

  19/07/2011 at 10:52 am

 11. Buna dimineata
  A aparut si o postare a lui C. Danilet, trup si suflet cu bizonii:
  http://www.euroavocatura.ro/stiri/7921/Jud__Cristi_Danilet:_Confiscarea_averii__episod_final_

  ela

  19/07/2011 at 11:03 am

  • :D.Bizoni, capuse ..si alte specii.yo nu cred ca vom vedea in urmatorii 20 ani vreo avere confiscata in Romania.poate doar daca isi fac extraterestrii un partid in Romania insa mi e teama ca daca se intalnesc cu politicieni romani..ii apuca si pe aia furatu 😀

   zigzag

   19/07/2011 at 11:09 am

  • asa se dezumfla fasul dupa ce „reformatorii” se vad cu sacii in caruta.

   Sare'n Ochi

   19/07/2011 at 1:30 pm

 12. Hehe la noi nici asa ceva nu e posibil..nu suntem nici macar in stare sa ii acuzam..Ar fi posibil numai cu un „racket” sau ceva de genul 🙂

  nightsmoker

  19/07/2011 at 12:33 pm

  • Lumea va lua in serios comentariile de aici. Sunt diversi gata sa ne baloteze la extremisti legionari. Chiar daca sintagma cu raketii e mai draga eolianului Sorin. 😛

   Turnofftheglory

   19/07/2011 at 12:57 pm

   • Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva..era doar o gluma ..

    nightsmoker

    19/07/2011 at 1:05 pm

    • Prietene nu sunt eu oripilat deloc. Iti apreciez umorul si stiu foarte bine ca aici e o companie selecta de oameni cu capul pe umeri.
     Fii pe pace, cei atacati sunt cei ce fac monitorizarile. 🙂

     Turnofftheglory

     19/07/2011 at 1:16 pm

 13. Salutare!
  Televiziunile de facut clabuci:

  http://www.contributors.ro/media-tech/istericale-de-moderatori/

  Creanga

  19/07/2011 at 1:00 pm

 14. BREAKING NEWS – POSTARE NOUA

  Theophyle

  19/07/2011 at 1:37 pm


Comentariile sunt închise.