Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 5 Iulie / “Beizadele cu droguri, lăsate în libertate.”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  18°C, si o maxima termica de  25°C, umiditate: 41-83%. Innourat partial – averse de ploaie dupa amiaza – seara senin. Presiune atmosferica: 1007-11 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2217    RON (-0. 0202  RON); 1 USD = 2. 9073  RON (-0.0187 RON); 1 EURO =  1. 4521  USD; (+0.0024 RON). Gramul de aur 139.7158 RON (-0.4435 RON).

Fitch a îmbunătăţit ratingul României, la „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit ratingul pentru credite pe termen lung, în valută, al României de la „BB+” la „BBB-„, România revenind astfel în categoria recomandată pentru investiţii. Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost revizuit în urcare de la „BBB-” la „BBB”, în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la „BBB” la „BBB+”. Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la „B” la „F3”, se arată într-un comunicat al Fitch. „Îmbunătăţirea reflectă progresul României în recuperarea după efectele crizei financiare, evidentă într-o reluare a creşterii economice, rezultate bune în zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a înregistrat o îmbunătăţirte reală a situaţiei de risc a României, corespunzătoare unei reveniri în categoria recomandată pentru investiţii”, a afirmat Ed Parker, şeful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Moody’s are, de asemenea, pentru România rating recomandat pentru investiţii, respectiv „Baa3”, în timp ce Standard & Poor’s este singura dintre cele trei mari agenţii care evaluează România în categoria nerecomandată investiţiilor, cu „BB+”. Mediafax.

BNR a lansat sistemul de plăţi în euro Target2 România. Isărescu: Este un pas în direcţia adoptării euro. BNR a lansat luni dimineaţa sistemul de plăţi în euro Target2 România, considerat de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, „un pas în direcţia adoptării euro”, în primele trei ore de funcţionare fiind operate transferuri de 24 de milioane de euro. „În ianuarie 2010, BNR a decis ca şi România să se conecteze la acest sistem înainte de a adopta moneda euro, urmând exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2”, a spus Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componente naţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adoptă monedă unică. Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor ’90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plăţi naţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncile centrale din Germania, Franţa şi Italia. Mediafax

Daniel Funeriu despre rezultatele la BAC: Profesorii tocmai si-au recastigat o mare parte din demnitatea lor sociala. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat luni la TVR ca toata lumea s-a preocupat de cei care au picat examenul de Bacalaureat, dar uita de cei care au promovat: „Cadrele didactice din Romania s-au saturat sa fie partase la un sistem care face rabat de la corectitudine”. In privinta aspectului financiar, ministrul a declarat: „Facem tot ceea ce Romania poate sa-si permita astazi”. Ministrul a declarat de asemenea ca. „Legea Educatiei Nationale prevede invatamantul profesional ca ruta intarita si in toate locurile in care nu se face carte pentru a se obtine un Bacalaureat va fi o analiza foarte serioasa. Este vorba despre transformarea locurilor in care BAC-ul nu se ia” in locuri in care sa se petreaca un proces relevant, „de exemplu invatamantul profesional”, a mai declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la televiziunea publica. Anul acesta la examenul de bacalaureat s-au inregistrat cele mai slabe rezultate din istorie: doar 4 din 10 candidati au luat BAC-ul. „Rezultatele bacalaureatului din acest an sunt oglinda societatii noastre de azi si arata ca Romania este la rascruce”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Hotnews.

Cum a pierdut AVAS un proces cu o firmă apropiată şefului instituţiei. Aurelian Popa, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este apropiatul unei firme cu profil agricol aflata in litigiu cu institutia pe care o conduce, potrivit unei surse a Romaniei libere. O parte din asociatii firmei Terra Titu SA, din judetul Dambovita, condusa pana in 2005 de Aurelian Popa, sunt asociati la o alta firma agricola, Comcereal, aflata in insolventa, potrivit surselor citate. Totodata, AVAS detine 17 la suta din actiunile firmei Terra Titu, a carei activitate este suspendata temporar. Sursele RL afirmă că AVAS ar fi angajat direct mai multe case de avocatură, unele din judeţul Dâmboviţa, unde Aurelian Popa a fost prefect, pentru reprezentarea intereselor instituţiei în instanţă. Contractele respective nu figurează pe siteul elicitatie.ro. Aurelian Popa a fost numit în funcţia de preşedinte AVAS printr-o decizie a prim-ministru din octombrie 2009. Din martie 2008 fusese inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Între decembrie 2005 şi martie 2008 a fost prefect de Dâmboviţa. Pe lângă funcţia de preşedinte AVAS, Popa este membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank. Potrivit declaraţiei de interese, este unic asociat la firma Agrar Consult. Romania Libera

Câţi profesori acordă, oficial, meditaţii. În urma rezultatelor proaste la Bacalaureat, sesiunea 2011, mulţi elevi şi părinţi s-au plâns că au dat bani degeaba profesorilor pentru meditaţii. La nivel oficial însă, în România aproape că nu se fac meditaţii. Cel puţin aşa rezultă din datele Fiscului. În 2008 şi 2009 afacerea meditaţiilor a fost de doar câte un milion de euro pe an, conform datelor ANAF obţinute la cererea gândul. Astfel, în 2008 s-a stabilit un impozit pe venit de 660.513 lei, respectiv 16% din total, în timp ce în 2009 s-au declarat venituri totale în urma prestării de servicii legate de „Alte forme de învăţământ” (Cod CAEN 8559) în valoare de circa 4,1 milioane de lei, respectiv aproape un milion de euro, cifră similară cu cea din 2008. ANAF a precizat că „datele prezentate se referă la toţi contribuabilii persoane fizice care desfăşoară servicii de meditaţii, neputându-se identifica profesorii care desfăşoară astfel de activităţi”.În 2010, „piaţa” meditaţiilor a fost de 230 de milioane de euro, conform unui studiu Daedalus de anul trecut, ceea ce înseamnă că la Fisc seGandul declară mai puţin de 0,004% din aceste venituri obţinute de către profesori. Gandul.

Beizadele prinse cu droguri, lăsate în libertate. Cătălin Avramescu şi Constantin Gherghe, beizadele de magistraţi, au primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Pe motiv că sunt la prima abatere, fiul unei judecătoare şi nepotul unui fost prim-procuror, acuzaţi de trafic de droguri, au primit o pedeapsă mult sub minimul din Codul Penal. Trei tineri din Târgu-Jiu au fost încătuşaţi la sfârşitul lui octombrie 2009 pentru trafic de droguri de mare risc, fiind eliberaţi în mai puţin de 24 de ore. Cătălin Avramescu, Constantin Gherghe şi Silviu Mladin au fost prinşi în flagrant de oamenii legii, chiar înainte de a folosi substanţele interzise. În locuinţa lui Avramescu şi în celelalte case percheziţionate au fost descoperite seringi, 20 de comprimate de metadonă, folosite pentru substituirea efectului consumului de heroină şi cantităţi mici de heroină şi cocaină, pregătite pentru consum. După ce primele termene de judecată au avut loc la Tribunalul Gorj, în mai 2010 dosarul a fost strămutat la Tribunalul Hunedoara, la solicitarea procurorilor din Târgu-Jiu, pe motiv că „imparţialitatea judecătorilor gorjeni ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, când una dintre părţi are o rudă sau un fin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei”. Cătălin Avramescu (31 de ani) este fiul judecătoarei Aurora Avramescu, aflată în prezent la pensie, iar Constantin Gherghe (28 de ani) este nepotul Laurei Gherghe, judecătoare în cadrul Tribunalului Gorj. Aceasta a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Judecătoria Targu-Jiu, între 2006 şi 2010.Adevarul.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: DSK are puţine şanse de a reveni pe scena politica franceză; Bacalaureatul prusac; Revista Presei Internationale de la RFI; Euro-rebelii germani contestă constituţional paraşuta euro; Viaţa ca o bicicletă.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

05/07/2011 la 8:31 am

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata
  Funeriu merita felicitari si tot sprijinul nostru.

  ela

  05/07/2011 at 8:58 am

 2. salutare!era de mirat ca niste beizadele sa si ia condamnare cu executare.bine ca sunt duse batranele la puscarie 🙂

  zigzag

  05/07/2011 at 9:20 am

  • Salut Zigy 🙂
   O parte din citatete sunt out-of-date (TR), alta parte din aceleasi citate sunt traduse prost sau sunt lipsite de o sursa serioasa, altele sun probabil manipulatii de pe net. Restul, da traim o mare conspiratie mondiala cam de 3 mii de ani 😀

   Theophyle

   05/07/2011 at 10:02 am

  • Am primit si eu gunoiul asta pe email ca viral.
   Sunt mai multe personalitati care au zis prostii dintraaste de ambele parti ale baricadei si de ambele parti ale Atlanticului. Incepind de la simpatizanti ai stalinismului din vestul europei in anii 20 si terminind chiar cu Karl Marx.
   E facut de niste ticalosi ca sa sperie prostii. (care intradevar sunt prea multi 🙂 si ar trebui stirpiti )

 3. Salut 🙂

 4. Daniel Funeriu
  Frumos profil
  În 1988 a fugit din România comunistă, de unul singur, în Franța, la vârsta de 17 ani. În liceu a fost olimpic internațional la chimie. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant, cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finanțare acordată de UE pentru un proiect individual). Tot în 2006, și-a fondat o echipă de cercetare la Universitatea Tehnică din München.

  După revenirea în țară, nu și-a echivalat diplomele obținute în străinătate

  Omul este singurul ministru al Educatiei pentru care ministeriatul nu este o sursa de trai sau imbogatire ci chiar o responsabilitate sociala personala.

  • Salut TDS 🙂
   al naibi de analfabet! Funeriu asta. Si prost ca nu primeste nici macar spagi

   Theophyle

   05/07/2011 at 10:17 am

  • sal TDS: Daca nu ma insel Funeriu a avut un proiect si in Japonia.

   zigzag

   05/07/2011 at 10:28 am

  • Tipic pentru un om care tace si face. Cite-odata mi se pare ireal. 😀 😀 Chiar exista oameni de acest fel in Romania.

   TDS
   ar fi interesanta observatia ta de ieri.

   filadel

   05/07/2011 at 1:57 pm

 5. buna dimineata
  despre Funeriu,sper sa nu fie doar un don Quichote,si sa gaseasca aliati;sper sa miste ceva;din CV am observat ca este fondator al asociatiei tinerilor romani care au studiat in strainatate;poate unii vin si au taria de a rezista mizeriilor asa cum rezista Funeriu;tot repsepctul pentru Funeriu si cei ca el.
  cei 40 pct care au promovat ,trebuie urmati de inca 9 generatii la fel ca se schimbe ceva; e greu,dar nu imposibil
  ce ma mira pe mine este ca oameni ca marga,andronescu,care chiar au facut facultate in anii 60-cind cred ca a fost apogeul invatamintului romanesc= exisatu inca profesorii vechi cuplat cu deschidearea politica de atunci- au ajuns in asemenea hal de prostie… sa fie domnul ala neamt-na,ca i-am uitat numele,incepe cu al- de vina?despre alde adomintei sau cum l-o chema n-am nici o pretentie
  ratingul de tara: imbunatatit la 2 saptamini dupa ce romania a lansat imprumutul de 1,5 miliarde euro;cred ca aceasta intirziere ne-a ” costat” cel putin 50 milioane.

  intamplator

  05/07/2011 at 10:38 am

 6. Deci din nou avem legi pentru catei si pentru dulai. Odraslele magistratilor se incadreaza in categoria dulai. Madam Pivniceru are ceva de zis? Ceva de genul vedeti-va de treburile voastre, magistratii trebuie sa fie independenti sa-si judece odraslele cum vor ei. Asta e problema la noi, cum zicea Caragiale: „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, care va să zică că nu le are!”.
  -Parlamentarii primesc imunitate, vezi doamne ca sa aiba o reala libertate de expresie, si ce fac cu ea? O folosesc ca sa omoare oameni cu jeepanele pe treceri de pietoni si sa tilhareasca.
  -Judecatorii au independenta si ce fac cu ea? I-si maresc salarii, dau guvernul in judecata, se judeca ei contra guvernului si dupa aia isi dau singur verdict. Se judeca intre ei si isi dau cistig de cauza, isi judeca odraslele cu sentinte de genul: Puiu Tatii, ce pedeapsa sa-ti dau eu tie.
  -Independenta presei e si aia garantata undeva. Si aia se traduce in liber la injurat, calomnii si raspindit minciuni pe post de stiri.
  Care va sa zica nu le are.

  Aha

  05/07/2011 at 10:41 am

 7. astia de la IRTV sunt niste nenorociti.
  de azi dimineata anunta ca ALERT de un absolvent din Arad sinucis din cauza de bac, fiind deprimat de rezultat. magarii o fac stiu ei bine de ce.
  porcaria este ca sinucigasii au imitatori. Pentru cineva predispus, devine hotaritor ca o televiziune nationala e gata sa ii popularizeze post mortem precum pe saritul din balcon sau grevista foamei,.

  CNA_ul nu are nici o putere oare ?

  • sa mearga la munca decit sa se uite la teveuri
   sincer,n-am nici cea mai mica consideratie pentru aia care zic” a spus-cu varinata-am vazut la teve”
   astia n-au decit 1/8 de neuron in cap
   daca as fi la cna ,as obliga teveurile sa puna pe burtiera textul ” gindeste daca nu cumva ceea ce auzi/vezi nu este altfel in realitate”
   am facut ceva asemanator acum citiva ani ,i-am obligat sa puna pe monitoare bilete marti cu textul” aceasta este unealta mea,nu eu sclavul ei”
   a lucrat,au inceput sa gindeasca

   intamplator

   05/07/2011 at 11:01 am

 8. pentru cei care admira turcia;
  pare cunoscut modelul de ” crestere” ;daca nu sa spun ca este exact economia duduitoare a lui tariceanu

  n Importă cu mult mai mult decât exportă. Importurile au crescut cu 42,6%, exporturile cu numai 11,7%.

  n Deficit de cont curent imens. Acesta a ajuns să depăşească 8% din PIB şi este văzut drept un semn al supraîncălzirii economiei.

  n Model economic greşit. Modelul de creştere economică bazată pe consum nu mai pare sustenabil pe termen lung. Turcia trebuie să reducă costurile de producţie, să producă mai mult şi să importe mai puţin
  sursa: zf

  intamplator

  05/07/2011 at 10:56 am

 9. Buna ziua,
  in contrast cu propaganda irtv, un articol foarte bun :
  http://www.ziare.com/scoala/bacalaureat/de-grija-mediocritatii-ignoram-elita-1105371
  La cat de tampiti si nescoliti sunt ziaristii nostri, nici nu pot avea alte pareri despre rigurozitatea la bac., despre reforma in educatie. Precis ei fac parte din cei care ar fi picat acum la examen, de asta iau partea lichelelor.

  cedric

  05/07/2011 at 11:03 am

  • fara dubii/e suficient sa-ai auzi vorbind;nu mai e nevoie sa-i pui sa scrie un eseu

   intamplator

   05/07/2011 at 12:20 pm

 10. Modele de filozofie mioritica: sa lasam sa se copieze la bac ca altfel se sinucid copiii. Cei cu imprumuturi la banca si probleme sa-si faca platile trebuie angajati ca si bugetari si dat salariul suficient ca atfel se sinucid, viata fara ultimul model de Plasma nu exista.

  Aha

  05/07/2011 at 11:09 am

 11. din dosarul arestatilor in scandalul de prostitutie , proxenetism si ce o mai fi acolo, este vorba de dosarul in care a fost retinut scarbosul ala de la OTV , reiese ca ar fi implicati si 2 preoti si un politician( senator cica) poreclit „piticul”.oare cine o fi? 😀

  zigzag

  05/07/2011 at 12:46 pm

 12. Theophyle, dl. Funeriu si-a castigat in aceste zile aprecierea mea. Prin modul in care explica si sustine organizarea examenului de bacalaureat, prin felul in care apara relevanta lui.
  Rezultatele concrete ale examenului dau o sansa buna elevilor inteligenti si harnici. Poate ca ar fi bine ca acum sa anunte si un program de burse universitare serioase pentru copii destepti si saraci. In ultimii ani, din mediul rural au urmat cursuri universitare doar 1% din copii. Nici in urbanul mic nu este mult mai fericita situatia. Familiile lor nu au bani. Dar, daca acesti copii chiar au luat examenul de bacalaureat cu note mari, ar merita acum o sustinere adevarata.

  Pupaza din tei

  05/07/2011 at 12:48 pm

  • salut 🙂
   Poti fi sigura ca il vor devora hienele politice. Sunt aproape sigur, din nefericire!

   Theophyle

   05/07/2011 at 12:57 pm

 13. daca va mai indoiati ca nu traim intr-o tara normala

  Examenul de Bacalaureat se pregăteşte cu circa doi ani înainte. Funeriu a reuşit performanţa de a-l pregăti în trei săptămâni, cam cât a avut nevoie pentru instalarea camerelor de supraveghere. Apoi, subiectele prea dificile, la nivel de olimpiadă la unele materii, fără să fie calibrate conform cu nivelul elevilor. Acestea pot fi cauzele rezultatelor proaste şi nu cele exprimate în „gargara” ministerială semianalfabetă”, acuză Aura Vasile.

  intamplator

  05/07/2011 at 12:53 pm

  • Garantata de filozoful Vanghelie 😆

   Theophyle

   05/07/2011 at 12:57 pm

  • Capiata asta isi da cu parerea despre gradul de dificultate a subiectelor? pai ea e o analfabeta care nu stie sa rezolve nici o ecuatie de gradul I. Ar trebui sa taca si sa stea mai in spate ca nu e un model pentru nici un copil.
   In plus, cu ticul nervos de a-si scutura umerii in fiecare minut se dovedeste o persoana labila, sta rau cu „nervii capului”.

   cedric

   05/07/2011 at 1:20 pm

  • Am citit, e chiar bun!

   Theophyle

   05/07/2011 at 12:57 pm

 14. si o opinie de bun simt

  Să nu credem că trecerea BAC-ului depinde numai de clasa politică, pentru că facem o eroare de fond. Trecerea BAC-ului ţine de foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea românească le-a promovat. Copii ăştia de la cine să înveţe? Am scos în faţă numai câteva cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunul simţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare a tranziţiei”, a declarat Isărescu

  intamplator

  05/07/2011 at 12:57 pm

 15. Mi-a placut un comentariu:
  „Orice masuri de genul celor luate la acest examen (dure, dar corecte) pot fi benefice pentru Romania, cu conditia sa devina reguli, nu exceptii, iar in cativa ani vom vedea si beneficiile.”

  ela

  05/07/2011 at 1:12 pm

 16. Buna ziua tuturor 🙂
  O sa spun ceva, sper sa nu-mi sariti in cap. 😥
  Nu ma intereseaza cazul concret al beizadelelor, respective, nici nu m-am interesat de el, dar vorbesc in principiu.
  Faptul ca cei doi au primit condamnare definitiva (indiferent daca vorbim de suspendare sau nu), este mult mai important decat pare la prima vedere si este si mult mai reconfortant 😎 . Va aduc aminte cazul lui Tiriac Junior 👿 si atunci o sa vedeti diferenta.
  Nu ma incanta mai mult daca cei doi primeau 100 de ani cu executare, persoanele lor chiar nu ma intereseaza. La fel cum argumentul ca altii (mai) prapaditi si fara pile primesc condamnari cu executie, iarasi este nerelevant.
  Atrag atentia ca din cate am inteles eu, la mica reforma a justitiei, exista posibilitatea reducerii pedepsei pana la o treime din minim, in ipoteza colaborarii cu cei ce cerceteaza cauza.
  Bine sfatuiti (sigur), probabil si subiectiv, daca pedeapsa de 3 ani (indiferent de forma de executie) se incadreaza la conditiile respective totul e OK.
  Chiar faptul ca beizadelele respective au de acum dosar penal, este exact ce trebuie. Iar faptul ca toata zbaterea parintilor (care probabil si-au pus la bataie influenta de care au fost capabili), nu reusit sa evite acest lucru este de laudat nu de criticat.
  Ca nu o sa stea in puscarie este un lucru (nu neaparat rau), iar faptul ca poate intr-un viitor nu vor putea sa evite sa raspunda la acuza ca au fost traficanti de droguri nu va fi in avantajul lor, indiferent cati bani vor avea. Si daca se vor angaja la stat, sau vor aspira la functii publice, acest amanunt al cazierului lor nu va putea fi evitat.
  Comparati situatia acestora cu situatia juniorului Tiriac si o sa vedeti ca nu este roza de loc.
  La fel cum, marturisesc, ca nu am nici o satisfactie in faptul ca Voicu este acum in puscarie, in timp ce procesul (si verdictul) stagneaza. Pedeapsa pentru acest individ poate sa fie (din partea mea) cat de mica permite legea, dar sa existe „VERDICT”.
  La fel si pentru Vantu, Voiculescu, Nastase, Iliescu, & compania. Sa aiba cazier, chiar daca doar o zi de puscarie si aia cu suspendare, mi-ar da mai multa satisfactie decat lunile de arest preventiv.

  DanSu

  05/07/2011 at 1:40 pm

 17. Buna ziua 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  05/07/2011 at 2:14 pm


Comentariile sunt închise.