Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

China: o gigantică batistă pe ţambal

Pecunia non olet, banii nu au miros! O zicala antica cum nu se poate mai adevarata in timpurile in care traim. Acum aproape 2000 de ani, fondatorul  dinastiei flavilor, împăratul roman Vespasian, a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. Raspunzand criticilor Senatului a rostit celebra propozitie mentionata mai sus.

In afara criticilor de forma, pentru a salva obrazul corectitudinii politice, liderii proeminenti ai occidentului democratic dnii Obma, Cameron si dna Merkel isi incep discursurile la intalnirile cu liderii chinezi criticand persecutiile de care au parte disidentii regimului comunist din China, care a devenit in ultima perioada mai represiv ca niciodata. Pana la urma dnii Obma, Cameron si dna Merkel isi incheie afacerile banoase cu noul potentat mondial,  popoarele lor sunt mai importante decat mii de oameni aruncati in puscariile si lagarele de re-educare existente si astazi in China comunista. Situatie complicata – “familie mare remuneratie mica” si afara bantuie o criza cumplita!

Adevarat, China a devenit o mare putere economica, si mai adevarat occidentalii au nevoie de banii chinezilor ca de apa intr-o pustie devastata de o criza care nu se mai termina si in sfarsit cel mai adevarat este ca ipocrizia politica e mascata in zilele noaste sub termenul de Realpolitik. Urmaresc cu atentie de un an si jumatate ceea ce se intampla in China, mult mai profund si amanuntit decat obisnuiesc majoritatea institutiilor de presa si nu numai din Romania. Ma intereseaza care este cu adevarat fata Chinei, care incet dar sigur isi dovedeste capacitatea de a juca global cu o darzenie greu de anticipat la inceputul deceniului sau chiar la mijlocul lui.

China a devenit un imperiu sub ochii nostri, pe mine ma intereseaza despre ce China vorbim astazi – despre China lui Qin, care  a produs unificarea (vezi Hong-Kong, Makao si probabil in curand Taiwan) sau despre cele care au produs cele patru perioade cunoscute in istorie ca perioadele de Pax Sinica: Han, Tang, Yuan sau Ming.  Perioada Qin a fost una dintre cele mai violente din istoria Chinei, vom fi martorii unor asemenea violente pentru “reintegrarea Taiwanului” sau poate lucrurile vor fi pasnice ca pe timpurile Tang; perioada cand toleranţa de care a dat dovadă această dinastie a permis răspândirea doctrinelor budiste, precum şi a zoroastrismului, maniheismului şi a misionarilor creştini nestorieni. În această perioadă viaţa culturală are un puternic impuls, impuls pe care China îl transmite şi Japoniei, Coreei, Vietnamului si Tibetului. A fost epoca de aur a poeziei, epoca în care au trăit cei mai mari poeţi ai Chinei. Sa speram ca nu vom avea parte de Yuan, fondata de de Kublai, nepotul lui Ginghis Han, care precum stim cu totii a vizitat profund si sangeros o mare parte din Europa zilelor noastre.

Un pas inainte in acest proces de cunoastere a premizelor de dezvoltare politica si intr-un fel sau altul posibilitatea unor pronosticuri pertinente au fost ultimele festivitati cu ocazia implinirii a 90 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez – perioada de pregatire a acestor festivitati si unele hotarari enuntate si aplicate de catva timp in aceasta China care zambeste politicos spre Occident si pregateste un “mezamplas” („mis en place”) mai diferit decat se vede din afara.

Partidul Comunist Chinez (PCC) este organizatia politica cea mai mare din lume. Numarul membrilor PCC in anul 2000 a fost de 60 de milioane, in 2010 a depasit deja  80 de milioane.  In acest deceniu, “disciplina de partid” nu a reusit de loc sa combata toate “tarele” recentului capitalism chinez – consumerism, imbogatire fantastica, afaceri ilicite si o coruptie extraordinara. Numai in anul 2010 au fost prinsi si judecati 113 mii de birocrati chinezi pentru fapte de coruptie [1]. China are astazi aproape 100 de miliardari in USD [2] si cateva zeci de mii de milionari in aceasi moneda [3]. Asta bineinteles la nivelul formal, pentru ca cei ascunsi, conform unor statistici mai putin publice si confirmate, sunt de sute de ori mai numerosi.  Daca nu era suficient, intr-un raport al Bancii Centrale Chineze se specifica ca 18 mii de oficiali corupti au reusit sa delapideze si sa transfere in afara granitelor Chinei 123,6 miliarde de USD. Nimeni nu stie cand si cum. O mare parte din acesti oameni au disparut impreuna cu acest bani [4] [5].

Paralel cu aceste “disfunctionalitati capitaliste”, conducatorii chinezi se confrunta cu o miscare de dizidenta sporita. Evenimentele denumite comun “Primavara Araba” au ridicat multe semne de intrebare in randul conducatorilor chinezi si au declansat  “masuri de prevenire”, care s-au soldat cu mii de arestari, nu numai in randul celor care erau considerati disidenti, ci si in randul celor banuiti, dintre ei jurnalisti sau bloggeri care nici macar nu au facut ceva specific impotriva autoritatilor [6].

Discursul Presedintelui Hu Jintao cu ocazia acestui congres festiv, discurs  care a durat  90 de minute, a fost probabil unul dintre cele mai reactionare de la perioada nefasta a revoltelor din Piaţa Tiananmen (4 iunie 1989) si innabusirea lor sangeroasa. Imediat dupa acest semnal al “liderului suprem”, o serie de masuri revizioniste au avut loc pe intreg teritoriul chinez. De la pelerinajele la “locurile sfinte” ale comunismului chinez, adunari ideologice si lecturarea in public a invatamintelor lui Mao si pana la manifestari sportive si culturale care aminteau anii ’70 si inceputul anilor ’80 [7]

Este vorba de o fatada pentru a demonstra vitalitatea PCC, un raspuns “tarelor” capitalismului chinez sau o revizuire a relatiilor dintre partid si cetatenii chinezi? Este o intoarcere in trecut? Inca nu stim. Dar probabil vom afla curand. Despre aspectele de politica internationala desprinse din acest discurs programatic si elementele militare din acelasi discurs vom discuta intr-un articol viitor.

Bibliografie, note si citate:

[1] TWP- Chinese scandals raise public ire
[2] The Forbes – The World Billionaires List 2010.
[3] The Fornes – Top  Chiana’s 400 List 2010.
[4] China’s Communist Party tries to reclaim glory
[5] Corrupt Chinese Officials Run off With $120 Billion
[6] TWP – China tamps down Middle East-inspired protests before they can gain momentum
[7] China’s Communist Party tries to reclaim glory

Pe Politeia Europeana puteti citi:Otto von Habsburg – prinţ, scriitor, parlamentar

Written by Theophyle

05/07/2011 la 2:12 pm

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziua buna la gazda si cititori 🙂
  Intr-adevar, repede s-a ridicat China. Urmeaza transferul de putere … multumim de informatii si de articol 🙂
  Lipsa libertatilor cetatenesti este o bomba cu ceas care daca nu este dezamorsata poate face multe pagube nu numai in China, parerea mea 🙂

  CFG

  05/07/2011 at 3:20 pm

  • Salut CFG 🙂
   Am impresia ca fionantele sunt altele decat cele declarate 🙂 Mai vad eu!

   Theophyle

   05/07/2011 at 4:02 pm

 2. buna ziua tutulor,
  nimic nu dureaza cit lumea; iar lumea e rea, schimbatoare si imprevizibila.
  Si Hitler prevazuse ca Reichul va dura 1000 de ani.
  Doua state (nu dati cu pietre, astea-s cunostintele mele de Istorie), state mari, au o stabilitate de sute de ani.
  Perfidul Albion si ruda sa, Unchiul Sam.
  Miracole au mai fost; cel japonez, cel sud coreean, a tigrilor din sud-estul asiatic Parerile ramin impartite, iar viitorul, vorba baciului Stefan, apartine stra-stra-stra-nepotilor vostri/nostri
  Redevenind mai putin glumet, chiar nu-mi pot imagina o China total capitalista; adica in care nu doar o treime sa construiasca capitalismul, iar restul de doua treimi comunismul.

  victor L

  05/07/2011 at 3:49 pm

  • Salut Victor 🙂
   Nu stiu cum va merge cpmunismul la ei, am impresia ca si cu capitalismul nu prea merge bine 🙂

   Theophyle

   05/07/2011 at 4:03 pm

 3. Moody’s saying that it has found another $540B of Chinese government debt that local auditors failed to disclose in a recent report. Moody’s has therefore issued a warning that the outlook on the Chinese banking system may turn negative.

  Creanga

  05/07/2011 at 3:53 pm

  • Salut Creanga 🙂
   Cred ca e babiloniada acolo, cat cuprine. Aproape ca la americani :D)

   Theophyle

   05/07/2011 at 4:04 pm

 4. Buna ziua,
  citind articolul, mi-am adus aminte de o”zicere ” care circula la noi pe vremea comunistilor:”partidul inchide un ochi, tovarasi, dar niciodata pe amandoi”. Cred ca asta este si semnalul dat de presedintele Hu Jintao, sa nu uite chinezii ca partidul vegheaza!

  cedric

  05/07/2011 at 4:03 pm

  • Salut Cedric 🙂
   Am impresia ca acesti chinezi vor avea parte de o tranzitie benefica pentru uni si daunatoare pentru o mare majoritate!

   Theophyle

   05/07/2011 at 4:05 pm

 5. Pe Politeia Europeana puteti citi:Otto von Habsburg – prinţ, scriitor, parlamentar

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/05/otto-von-habsburg-%E2%80%93-print-scriitor-parlamentar/

  Theophyle

  05/07/2011 at 4:06 pm

  • Am vrut sa dau un titlul mai contondent – Omul care l-a trimis la plimbare pe Duda. M-am razgandiT 😆

   Theophyle

   05/07/2011 at 4:07 pm

   • Salut Theophyle
    Fii precaut ! 🙂
    Te trezesti cu o critica minioasa de la Medvedev 🙂 Ilici, Emil , etc
    Rau a picat T Basescu pentru 3 vorbe si nimeni nu il iarta 🙂

    Un tanar de stanga

    05/07/2011 at 4:49 pm

 6. buna ziua,

  china gifiie rau; ca ce a fost pina acum a fost balon sau real habar n-am,as zice ca a fost un balonas umflat puternic de partid;
  repet ce am mai spus: nimic nu misca acolo,cu tot capitalismul lor,fara acordul partidului;
  ca unii activisti s-au prins si au disparut cu banii ,nu e de mirare,chinezii au o singura religie=banul!
  cind acest zeu va disparea ,partidul are doua optiuni: o noua revolutie culturala sau o agresiune externa
  @theophyle e simplu: 50/50 sanse

  intamplator

  05/07/2011 at 4:21 pm

 7. Salutare la tot poporul internet!

  Vînzarea urinii către vopsitorii de ţesături aducea bani la buget. Cînd Senatul a protestat faţă de mirosul acru (ce se adăuga emanaţiilor naturale ale fostei mlaştini din partea de jos a Romei) Vespasian a dat memorabila replică.

  Se pare că firmele ce şi-au externalizat producţia în China, precum guvernele ce le-au făcut culoarul într-acolo, umblă cu ciupitori de rufe pe nas.

 8. Vin şi eu cu întârziere, scuzaţi delaz-ul, şi vă prezint culmea prostiei la Bac-ul din acest an:
  http://baricada.wordpress.com/2011/07/05/bacalaureat-2011-culmea-prostiei/

  baricada

  05/07/2011 at 4:45 pm

  • daca nu ar fi filmul as zice ca e un banc cu referire la aia pe care ii lua partidul cu 4 clase si ii facea ingineri in 2 ani de facultate prin anii 50;
   daca ma gindesc bine s-ar putea ca aia sa fi fost mai pregatiti decit ” absolventii de spiru de azi” macar aveau 4 clase adevarate

   intamplator

   05/07/2011 at 4:53 pm

  • Erau din Vascauti, sa traiti 😀 😉

   CFG

   05/07/2011 at 5:12 pm

   • Io credeam ca din Caracal, sorry. 😉

    luminita

    05/07/2011 at 5:19 pm

   • nu stiu bancul/poanta…

    intamplator

    05/07/2011 at 5:20 pm

    • Era o sceneta cu Dem Radulescu …

     – Cum te cheama pe tine?
     – Zgabearta Iftode, sa traiti!
     – De unde esti?
     – Din Vascauti, sa traiti!
     – Ce e tatal tau?
     – Carciumar, sa traiti!

     Din pacate nu gasesc pe net decat pe unele bloguri si nu este completa (se termina cu „… sa nu le ia altii banii …”

     CFG

     05/07/2011 at 5:29 pm

     • multumesc;e suficient

      intamplator

      05/07/2011 at 5:35 pm

 9. Am vrut să spun „scuzaţi delay-ul”…

  baricada

  05/07/2011 at 4:46 pm

 10. Indraznesc sa va mai plictisesc cu doua viziuni care ma bintuie in zilele din urma.
  Justitia, ca o dumbrava minunata populata de pivnicerese si danileti in lupta cu sarpele care vrea sa-i dea afara din Rai.
  Si Funeriu, pe urmele lui Basescu, buldozeristul,
  darimind buticurile din Bucuresti; el a darimat buticurile din colt care vindeau diplome de Bac. Sa-l vad cum va darima si supermarket-urile care dau diplome de la scolile ceva mai inalte 😉
  ( iRealitatea exulta: Medvedev l-a criticat dur pe Basescu.)

  victor L

  05/07/2011 at 4:49 pm

  • nu tot ei spuneau ca nu-l baga nimeni in seama pe basescu?
   na,uite ca medvedev il ia in seama;ce e rau in asta?

   intamplator

   05/07/2011 at 4:55 pm

  • Ziua buna, si Medvedev? Cand? Inseamna ca Base a lovit in plin 😀

   mar

   05/07/2011 at 6:05 pm

 11. Dacă întâlnesc un om foarte prost, un măgar deci, în calitatea mea de parlamentar, pot să-l calific drept măgar. Dacă aş fi ajuns monarh, ar fi trebuit să-l numesc Excelenţă“. 🙂 🙂

  Otto von Habsburg –

  Un tanar de stanga

  05/07/2011 at 4:53 pm

  • as lansa o ipoteza: otto a renuntat la orice drepturi,austria nu face caz de trecutul imperial;la fel anglia,la fel alte tari foste imperii;
   nu cumva numai cei slabi si nesiguri fac recurs la ” maretia trecuta” ? nu cumva rusia e intre ei? citeodata si romania ;sa nu mai vorbim de ungaria

   intamplator

   05/07/2011 at 5:07 pm

  • Au fost atinsi intr-un punct sensibil, adevarul!

   CFG

   05/07/2011 at 5:11 pm

  • te apuca sila cind vezi javrele de la Deschide lumea vorbind despre retrogradul Basescu si marginalul Basescu 🙂 intr-o lume in care Putin i-a propus lui Merkel o Europa de la Atlantic la Pacific 🙂

   Un tanar de stanga

   05/07/2011 at 5:14 pm

  • Salut! Nimeni nu spune nicaieri in ce au constat „criticile dure” ale lui Medvedeev.
   Stie cineva mai mult?

   andrzej

   05/07/2011 at 5:22 pm

  • da’ rusii astia au ajuns sa isi bea toata productia de vodca, nu mai trimit nimic la export?
   au depasit orice limita.
   Au inceput un reporter de ziar, apoi ambasadorul, dar vad ca nici Medvedev nu e mai treaz.

   luminita

   05/07/2011 at 5:24 pm

   • buna ziua;
    nu asta e problema;
    de cind cu ” economia lor de piata” vodca nu mai efacuta din cereale,e facuta din resturi vegetale si e nociva gindirii in loc sa fie benefica

    intamplator

    05/07/2011 at 5:30 pm

    • adica rusii sunt un fel de etnobotanisti alcoolici? 😀

     zigzag

     05/07/2011 at 6:02 pm

 12. „China are astazi aproape 100 de miliardari in USD [2] si cateva zeci de mii de milionari in aceasi moneda.”

  Si se mai intreaba unii de ce pica dolarul.. 😀

  Robert B. Zoellick – „the most valuable currency of the World Bank isn’t its money, it is its information”. 😉

  John Galt

  05/07/2011 at 5:10 pm

 13. Luni, 27 iunie, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, scrie pe Twitter despre declaratiile lui Basescu „Nu stiu cum altii, dar eu aceasta declaratie a presedintelui roman nu o voi lasa pur si simplu”. Si revine cu o alta postare: „In circumscriptia mea electorala din Voronej si acum isi mai amintesc cu neplacere ‘operele de arta’ ale ocupantilor-fascisti romani. S-au purtat mai rau decat nemtii”.

  Incep sa pling de mila rusilor oropsiti de fascistii romani.
  Deci opinia ambasadorului rus la NATO este ca romanii au fost fascisti mai rai decit nemtii.
  Probabil ca tot din cauza lui Basescu.

  tucu

  05/07/2011 at 5:11 pm

  • o fi si ala garantat vanghelie in circumscriptia lui electorala.sa nu mori de ras?fac si aia alegeri de okii lumii 🙂

   zigzag

   05/07/2011 at 6:03 pm

 14. chestia asta cu medvedev:
  ce sa spuna si el la summit-ul ala;e pentru uz intern ca scutul tot se amplaseaza;si de nu facea basescu declaratia aia,medvedev ar fi atacat romania,probabil cu amestecul in moldova;
  sa raminem calmi,scutul se amplaseaza

  intamplator

  05/07/2011 at 5:38 pm

 15. rusii se zbat, si sunt alimentati de ciuma rosie ,cu tot felul de minciuni .

  USL, este un partid, format, sä colaboreze cu rusi si oligarhii rusi dupä voie-.

  binele romanilor,? sunt mincuni spuse de ,cei din usl

  theo

  05/07/2011 at 5:46 pm

 16. rusii, se intrec in obräznicii,

  geoanä nu dä o fugä?

  s-au fostul rege, s-au dudä, sä ingenugheze.

  cat vor regreta romanii, dacä vor da un vot, cumei rosii.

  theo

  05/07/2011 at 5:48 pm

 17. ela

  05/07/2011 at 5:58 pm

  • Cinste lui!Si felicitari ptr munca depusa de profesorul lui.asta e un exemplu care ar trebui mediatizat pe tv !

   zigzag

   05/07/2011 at 6:06 pm

   • nu e in grila asa ceva;munca nu se poarta
    nu uitati cum a inceput prostvul=te uiti si cistigi,nu e nevoie de munca

    intamplator

    05/07/2011 at 6:12 pm

  • Impresionant, un adevarat model ptr. panaramele cu posibilitati!

   mar

   05/07/2011 at 6:12 pm

 18. Buna Seara 🙂
  O postare noua despre stirile alarmante legate de relatiile Medvedev-Basescu. 😀

  Theophyle

  05/07/2011 at 7:09 pm

 19. Cu intirziere Theophyle , dau si eu cu parerea . 🙂
  Curios ca o natiune cu peste 1.300.000.000 locuitori are doar 80 milioane de membri in partidul unic .
  PCR din RSR avea in 1989 un numar de membri egal cu mai bine de 10 % din populatie . 3.600.000 membri de partid la 22 de mililoane locuitori .
  Deci , daca partidul comunist chinez vrea sa ramina inca pentru mult timp la „butoane” , sa creasca numarul de membri . 🙂 Undeva spre 150 milioane ar fi o cifra „optima ” . 🙂
  Doar ca la acestia ar trebui asigurat si loc de munca si asta e mai greu in sistemul bugetar chinez .

  Ștefan A.

  05/07/2011 at 10:26 pm


Comentariile sunt închise.