Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii: 26/ 6 – 2 / 7

Duminica 26 Iunie 2011

A fi sau a nu fi regionalizare?

Să se restructureze, primesc, dar atunci să nu se schimbe nimic… cam asta este concluzia lui Marko Bella exprimată în faţa ungurimii din Transilvania. Vicepremierul vrea să rămână la guvernare, dar nu vrea nici să accepte restructurarea în forma propusă de preşedintele Băsescu. Marko vorbeşte despre o reorganizare a administraţiei în Transilvania, fără să facă precizări. De partea cealaltă liderul UDMR, Kelemen Hunor nu s-ar da în lături să se ridice de la masa guvernului în cazul în care PDL forţează lucrurile cu restructurarea teritorială. Nici Elena Udrea, barometrul politic al PDL nu se mai arată încrezătoare în ceea ce priveşte realizarea reîmpărţirii administrative a României. Opoziţia jubilează şi i-ar pupa pe unguri până şi pe carnea de sub şaua calului pentru că i-au încurcat planurile lui Băsescu. În realitate în spatele unor declaraţii politicianiste, de multe ori cu argumente idioate stau interese economice uriaşe. România la ora actuală, şi UDMR nu face excepţie, este împărţită în două. Avem o Românie a marilor cercuri de interese legate direct de guvern şi o românie a micilor baroni locali, pentru care desfiinţarea judeţelor ar însemna sfârşitul. Citeste mai departe!

Stefan Ciocan – Sare’n Ochi

Luni 27 Iunie 2011

Masura micimii

Ultimele evenimente din viata politica si economica ne lasa cu gura cascata. Mai mult evenimentele politice, pentru ca e mai usor sa injuri si sa critici decat sa gandesti si sa construiesti. Popor latin si predispus la efort minim. Asta este, nu ne putem schimba!

Ultimul „scandal” este cel legat de parerea exprimata de Traian Basescu referitor la momentele din 1944-1947 in care, conform acestuia, Regele Mihai ar fi favorizat instalarea comunismului si ar fi raspunzator, alaturi de maresalul Ion Antonescu, de crimele impotriva tiganilor si evreilor, dar si ale comunismului.

Declaratia a produs, pe de o parte, delimitarea unor sustinatori atat ai lui Traian Basecu cat si ai monarhiei, de aceste pareri exprimate de presedintele statului iar, pe de alta parte, o pozitionare proregalista a unora care inca nu si-au exprimat taierea legaturilor ombilicale fata de comunism, acelasi comunism care l-a obligat pe rege sa abdice. Dar cel mai important, acest „incident” a trimis populatia la surse, la cercetarea istoriei, la informare.

S-au adus in discutie fapte, inscrisuri, s-au revitalizat „institutii” de apartament cu nume pompos in spatele caruia stau ONG-uri finantate obscur, s-au reinterpretat evenimente, s-au publicat transcrieri ale unor documente, unul din acestea de catre ambasada SUA la Bucuresti, insa, cel mai mult decat toate, s-a radicalizat discursul anti-Basescu. Citeste mai departe!

Andrei – iMONDO

Marti 28 Iunie 2011

concurs cu (mult) public:
cum o sa’l caracterizeze traian basescu
pe emil boc

DUPA?

n calitatea mea de „oranjgutan”, stau si ma ‘ntreb, dupa proaspatu’ episod cu regele mihai, in ce mod o sa si’o ia’n freza mult iubitu’ si sti(g)matu’ boc de la repede varsatoriu de vorbe grele/mirlanii/grosolanii  basescu, atunci cind „piticu” nu va mai fi deoloc, sau chiar mai ‘nainte de asta?

pentru ca, dupa cite’mi aduc io aminte, putzine sint personalitatzile, cu ghilimele sau nu, care au avut cit de cit tangentza cu omu’ basescu si care sa fi scapat de rafalele sficuitoare ale invectivelor slobozite, cu rost sau fara, asupra lor.

parca doar petrica roman si udreasca or scapatara pina acu’, din motive diferite, insa.

fatza de petrica o avut permanent o retzinere, indiferent ca l’o dat glorios gios de pe jiltzu’ pedist (dupa episodu: „petre, esti cel mai bun!”), chiar si atunci cin’ petrica nu s’o abtzinut sa’l porcae in mai multe rinduri, pentru ca i’o ramas profund ‘ndatorat (cel putzin in strafundu’ fiintzii lui meschine) din motiff ca l’o scos din anonimatu’ gradului, mai mult sau mai putzin acoperit, propulsindu’l in ipostaza de ministru.

in ce’o priveste pe duduca, doar posteritatea ne va raspunde care’i chichirezu’ cu ea (ce grad si fonctzie are/avea)!

basescu  l’o promovat pe bocutz din cauza apetentzei pe care o are in permanentza  pentru respectu’ ierarhiilor de tip  militar (asa cum zice toata lumea), in care subordonatu’ executa ‘ntocmai si la timp ( „sa traitzi, shefu’!”), fara comentarii („comenteeezi???”), asta neasigurindu’i, insa, subordonatului vreo garantzie ca sefu’ il si respecta.

ba dimpotriva!

boc, daca nu vrea sa sfirseasca asemeni multitudinii de personaje penibile de pe asa zisa „scena politica romuneasca” care au disparut in neant, ar fi bine sa ia in consideratzie un inceput de delimitare fatza de initziativele evident hazardate si haotice, cum o fo’ aia cu regionalizarea facuta „pocnind din bici pe linga boi”,  deoarece risca sa piarza cel putzin pe doo planuri (si ‘mpreuna cu el – gashka numita „partid”) pentru ca, pe linga ca augumenteaza inutil ura deja existenta’n  populatzie (explicabila), il determina si pe „conducator” sa’l deteste si mai tare ca n’o fost capabel sa’si struneasca „ostile” si aliatzii – de conjunctura si adunatura – pentru a’i „transpune’n fapt” „viziunile reformatoare”. Citeste mai departe!

niku elektriku – debaraua lu’ niku

Miercuri 29 Iunie 2011

Bacalaureatul fără trișori

Proba de bacalaureat este în toi, prilej pentru presa românească să remarce un lucru uluitor: anume că acesta este primul an în care absolvenții de liceu nu au fost lăsați să copieze în voie. Pentru învățământul românesc aceasta este probabil o performanță nemaîntâlnită în ultimii ani și este un semn clar că reformele începute de ministrul Funeriu încep să dea roade.

Decăderea sistemului de învățământ românesc a avut efecte mai adânci decât apar la prima vedere. Sigur, generațiile de analfabeți cu diplome (multe din ele universitare) nu vor putea fi transformate sau reabilitate. Cel mult la nivel individual unii dintre acești foști elevi vor reuși să compenseze prin studiu individual o parte din carențele dobândite în anii de școală. Marea traumă s-a produs la nivel de mentalitate și a încetățenit ideea că este natural să furi, să trișezi și că aceasta este metoda cea mai sigură pentru a reuși în viață, mentalitate care merge mână în mână cu lenea.

Bacalaureatul a fost ani de zile o glumă deși inițial, atunci când s-a revenit la forma lungă a acestui examen, s-a dorit ca respectivul test să fie echivalentul bacalaureatului interbelic sau al celui francez, iar consecința acestui examen serios s-a dorit a fi eliminarea examenului de intrare la facultate. Citeste mai departe!

Clemy – Copacul din Padure

Joi 30 Iunie 2011

Vanghelie: un spermatozoid-campion, ejaculat precoce

Alegerile locale se apropie cu paşi repezi şi, în perspectiva lor, se ascute şi lupta de clase din PSD. Ştiu, se spune “luptă de clasă”, dar aia e altceva: aici avem de-a face cu o luptă între clase, adică între Ponta şi Năstase, cu nenumăratele lor clase de gimnaziu, liceu şi facultate, şi Vanghelie, cu ale sale două clase mai mult ca trenul, care este. După ce a scăpat, graţie unui şir de trădări, de rivalii Geoană şi Diaconescu, Ponta îşi continuă strădaniile de eliminare a vechii gărzi, dornic să arate tuturor că, deşi nu-l prea ajută mutrişoara de spiriduş poznaş, în basmul ăsta el este totuşi zmeul. Printr-o lovitură sub centură, mai abjectă decât perversa din Ferentari, fostul procuror a reuşit, zilele trecute, să-l doboare pe Marian Vanghelie din fruntea organizaţiei PSD Bucureşti, bucurându-se apoi că a scăpat de un adversar care-i stătea ca un ghimpe în coastă sau, ca să fiu în ton cu culoarea locală, ca un deget străin în portofel. Decapitarea celui mai primar iubit al celui mai sector sărac a fost primită cu stupefacţie la nivelul membrilor organizaţiei PSD Bucureşti, care au votat pentru execuţia lui Vanghelie ca hipnotizaţi, pentru a se trezi apoi, prin vocea Oanei Niculescu-Mizil, să spună că nici măcar n-au avut  habar pentru ce ridică mâna!

Dacă Năstase, duşman vechi al lui Vanghelie, a aplaudat mazilirea edilului, reacţia lui Iliescu a fost tipică pentru bătrâna şandrama stalinistă, care a rămas, cum s-ar zice, ca şandramaua în drum: l-a lăudat pe Marean, sponsorul oficial al zilei lui de naştere, dar, pe de altă parte, a ţinut să adauge că, poate, Capitala necesită ceva în plus şi că Vanghelie ar trebui să-şi mai ţină gura, pentru a nu ejacula pe ea tot felul de porumbei capabili să strice imaginea partidului. Citeste mai departe!

Spartakus – Reporter Virtual

Vineri 1 Iulie 2011

Petru Groza avea pistolul cu cea mai lungă bătaie în timp

– Ce căutaţi aici? Nu aveţi Siberia aia imensă?
– În Siberia e iarna ger, iar vara, noroi şi ţînţari. Nouă, aici, la voi, ne place. Vă vom înlocui. Încet, încet, vă vom trimite pe voi în Siberia.”

(Aleksandr Zinoviev-Homo Sovieticus)
(citat aproximativ din memorie)

Un surprinzător comunicat pus în circulaţie de Ministerul de Externe rus foloseşte un limbaj extrem de contondent la adresa Preşedintelui României, şi implicit a României, fără să treacă prin necesarele şi premergătoarele faze procedurale (chemări de ambasadori la explicaţii etc.). Rusia califică nici mai mult nici mai puţin decît bravada nerusinata ieşirea de săptămîna trecută a Preşedintelui. Un calificativ fără precedent în limbajul diplomatic. Rusia acuză România că nu respectă cele 27 de milioane de victime produse de: instrucţia precară, lipsa unui stat major coerent, prezenţa apăsătoare a unui generalissim atoateştiutor, ambiţiile leninist-hrăpăreţe, pistolul ofiţerului politic din ceafa soldatului, taberele de reeducare, foametea atent dozată, asasinatele în masă, deportările, violurile în rîndul populaţiei feminine(eventual masculine), politica economică dezastruoasă, jertfe de sînge cu care URSS şi-a plătit sieşi ficţiunea ideologică de mankurtizare, de creare a omului nou, redus la nevoi etilice dublu distilate, ca replică la rinocerizarea fascistă. Citeste mai departe!

Marius Delaepicentru – Fără buletin

Sambata 2 Iulie 2011

Despre vadimita acuta: Cristian Tudor Popescu si altii ca el

In ultimele zile a plouat cu injurii, insulte si invective la adresa celor care au incercat si incearca sa pastreze o tonalitate normala in raport cu polemicile legate de istoria Romaniei in anii totalitartismelor fascist si comunist.  Abunda procesele de intentie si insinuarile sordide. Amatori cu tupeu dau lectii unor istorici si politologi profesionisti. Cateva cuvinte rostite de mine, in fapt o invitatie la civilitate, au permis unor ziaristi si istorici de ultim ceas sa profereze lucruri inimaginabile si incalificabile. Sunt si suntem somati sa ne pronuntam nemijlocit, aici si acum, avem o datorie sacra si imperativa sa ne delimitam, sa infieram, sa stigmatizam. Epigonii lui Vadim reiau formulele magice gen “pupini” si “sinecuristi”.  Observam infratiri stranii, aliante jenante, logodne obscene. Cred ca Andrei Plesu are dreptate: nimeni nu are dreptul sa impuna altcuiva cand, cum si unde sa scrie pe un anumit subiect. Cat priveste explozia de resentiment grobian a lui Cristian Tudor Popescu, nu pot decat sa-i multumesc lui Cristian Robu-Corcan pentru textul pe care il reiau mai jos. Cine doreste mai multe informatii despre CTP si cazul negationistului Roger Garaudy poate consulta Raportul Final al Comisiei Wiesel. Va gasi acolo lucruri extrem de intesante. Mentionez ca nu am fost membru al acelei Comisii.

Cum incepem? Cu “Hai sictir”?

de Cristian Robu-Corcan

(Obiectiv-Vocea Brailei, 28 iulie 2011)

“Hai sictir, Volodea!”. “Josnicia adusă pe lume în aceste zile de preşedintele profesorului Tismăneanu şi de profesorul Tismăneanu însuşi”. “Maximul jegoşeniei agitprop”. “Măi, războinicule, măi, ninja blog”. Cam în tonul şi spiritul acesta “polemizează” Cristian Tudor Popescu cu Vladimir Tismăneanu. Iar aici mă grăbesc să adaug un lucru semnificativ: dacă pot spune Profesorul Tismăneanu, nu prea ştiu ce să pun lângă Popescu. Citeste mai departe!

Vladimir Tismaneanu – Contributors

Written by Theophyle

03/07/2011 la 7:43 am

77 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna Dimineata 🙂
  Pe Politeia Europeana puteti citi – Săptămâna Presei Europene / 25 Iunie – 1 Iulie – 2011

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/03/saptamana-presei-europene-25-iunie-%E2%80%93-1-iulie-%E2%80%93-2011/

  Theophyle

  03/07/2011 at 8:59 am

 2. Buna dimineat!
  Articole unul si unul, mi-e greu sa fac o ierarhizare a preferintelor, asa ca o sa-i salut pe Startakus si pe niku electriku ale caror postari imi scapasera pana adineauri de la lecturare.
  O duminica frumoasa!

  luminita

  03/07/2011 at 9:29 am

 3. Sa adaug ceva, de cate ori citesc duminica selectia de pe Politeia, am senzatia ca jurnalismul de simtire si talent s-a mutat in blogosfera, iar la ziare -cu exceptia catorva editorialisti- au ramas stiristii de profesie.

  luminita

  03/07/2011 at 9:35 am

  • salut luminita 🙂
   Facem si noi ce putem sa servim publicul cititor 🙂

   Theophyle

   03/07/2011 at 10:14 am

 4. Multumesc, Magister, pentru includerea intr-o asemenea companie glorioasa.
  @Luminita: Te salut si eu! Ai perfecta dreptate, jurnalistii adevarati, cei care au refuzat sa-si vanda mintea si sufletul pe-o batista de dantela si-o poala de dolari, scriu acum pe bloguri. La ziare au ramas sa scrie scribii, dupa dictare, dar, culmea, contra „dictatorului”! 😀 O duminica frumoasa tuturor!

  Spartakus

  03/07/2011 at 9:43 am

  • O Duminica frumoasa si tie.
   Adevarul este ca ma-i ingrijorat. Dupa articolul cu spitalul ai disparut. Mi-am facut griji si tu ai fugit in Turcia sa-l proslavesti pe „Tatal lor”. Daca ai cunoaste detaliile amicului respectiv la-ai fi elogiat mai putin 🙂 In sfarsit, bine ca esti bine si scri la fel de bine!

   Theophyle

   03/07/2011 at 10:17 am

   • Ei, eu zic ca despre „Tatal lor” s-au scris multe lucruri neadevarate, inclusiv cele referitoare la masacrarea grecilor si armenilor. Din cate am cercetat, Ataturk n-a avut nici un amestec in acele maceluri (nici macar in masacrul din Smyrna), lucru recunoscut chiar de Venizelos. Mi-ar placea sa vorbim pe tema asta si, in general, despre oameni providentiali, poate saptamana viitoare la o bere, daca s-o mai indrepta vremea. Ce spui, Magister?

    Spartakus

    03/07/2011 at 6:42 pm

    • Spun OK, Spartakus 🙂
     Nu sunt dintre retractorii lui Ataturk sa sti. Pun lucrurile in context 🙂

     Theophyle

     03/07/2011 at 6:49 pm

 5. Buna dimineata
  Multumesc pentru „Ziarul de duminica” colectivului de redactie si gazdei.
  E de departe mai multa informatie utila si de calitate decat in toata presa scrisa din timpul saptamanii.

  ela

  03/07/2011 at 10:06 am

  • Cu placere ela 🙂

   Theophyle

   03/07/2011 at 10:18 am

 6. salutare tuturor!daca CTP si a mutat isteria inspre prof Tismaneanu ..e clar .gasca cu batiste in dotare e disperata.nici sondajele care il ridica pe chuky la fenomenalul 62% nu l linisteste pe CTP.nu l agreez pe prof Tismaneanu, dar cand te apuca isteria ca si exprima omul niste parareri pe un blog e cam ciudat .mai ales cand individul este guristul de serviciu al Romaniei care is expune parerea „plina de intelepciune” despre orice domeniu: politica, sport, etc.ce sa fie , ce sa fie?oare lipsa de publicitate de la stat te aduce la disperare in asemenea hal in care a ajuns CTP?sau e doar reactia unei conserve bolsevice care realizeaza ca orice ar zice nu prea mai are priza la „public”.de remarcat isteria si violenta care au pus stapanire pe usl asi si pe „ideologii” acestora.

  zigzag

  03/07/2011 at 10:12 am

  • salut Zigy 🙂

   Theophyle

   03/07/2011 at 10:18 am

 7. Salutare 🙂
  Unde se poate gasi pomul care face bani pe post de frunze ? E un nou produs mioritic ? Sint dispus sa asigur (contra cost) exclusiva vinzarii pe intregul teritoriu italian . 😆

  Ștefan A.

  03/07/2011 at 10:17 am

  • salut Stef 🙂
   Eu credeam ca la tine in livada 😀

   Theophyle

   03/07/2011 at 10:18 am

   • Nu am livada . In schimb am cartofi marcati cu scrisul : 24 carate . 🙂

    Ștefan A.

    03/07/2011 at 10:44 am

  • buna ziua la toata lumea. fiecare frunza a copacului re4prezinta un interes local – de aceea concluzia desenului era: la pomul regionalizarii sa nu te duci cu sacul 🙂

   Sare'n Ochi

   03/07/2011 at 10:33 am

 8. Salutare la toata lumea! 🙂

  Aveti grija sa nu adormiti in livada lui Stefan, la umbra pomilor lui. Daca va cade din ei un fruct-lingou, veti avea ceva dureri de cap… 😆

  Cetatean

  03/07/2011 at 10:39 am

  • Salut cetatean . Aurul iese din pamint . Nu creste in pomi . Am explicat mai sus . 😆

   Ștefan A.

   03/07/2011 at 10:45 am

   • Mincinosule! Stou eu ca vrei sa angajezi capsunari care sa se tirasca pe burta, insa eu vreau sa vin la tine la culos de fructe din copacul-minune :mrgreen:

    Cetatean

    03/07/2011 at 10:56 am

 9. Buna ziua,
  Execelent ziarul de duminica, pot spune fara sa gresesc ca da dependenta 🙂 O selectie care arata parametrii in care se misca societatea damboviteana: necesitatea regionalizarii dar care sa fie facuta fara fond; furtul si tradarea ca regula de aur, inclusiv ptr. a promova; ascunderea adevarului istoric sub pres, cu toate ca exista inclusiv reviste din perioada respectiva (documentele oficiale sunt in arhiva cu sapte lacate).
  Multumiri echipei redactionale ptr. efortul depus 🙂

  mar

  03/07/2011 at 10:43 am

 10. Buna dimineata,
  Multumesc pentru selectie. Felicitari autorilor pentru articolele de exceptie. Ma simt onorat de a sta intre asa oameni de valoare si pe un blog de foarte buna calitate.

  Andrei

  03/07/2011 at 11:24 am

 11. Asa cum am mai spus aici, atunci cind l-a atacat pe Rege personal, Basescu a avut de gind (si) sa atace preventiv pe frontul electoral in care se simt miscari in orizontul alegerilor prezidentiale din 2014 pentru care se pare ca adversarii sai pregatesc manevra numita „independentul” (patentata de Oprescu).
  Neexistind candidati proprii credibili, cei din USL vor avea de gind in 2014 sa incerce strategia ciorii vopsite cu un independent: asa cum a fost Johhahahanis in 2009, poate fi Oprescu in 2014, sau alti vopsiti precum Tiriac (am citit pe undeva, nu mai stiu unde) ori… printisorul Duda.

  Confirmarea faptului ca Basescu a atacat preventiv ne vine de la…Dinu Patriciu, care, surpriza-supriza, se declara mai nou…monarhist:

  http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/De_la_deziluzie_la_pragmatism_7_508819119.html

  „doar monarhia constitutionala poate fi forma de guvernamint ce ni s-ar potrivi”.

  Mai sa fie! Liberalul Patriciu care pixeleaza casete e un monarhist ascuns.

  Aparenta sustinere pentru Rege declansata in zilele astea de adversarii lui Basescu are un tilc mai ascuns: atacindu-l pe Rege, Basescu a atacat tot ce are legatura cu Casa Regala. Discreditind comportamentul Regelui de dupa razboi, Basescu vizeaza inducerea unui mesaj cum ca nu te poti baza, in situatii grele, pe un reprezentant al Casei Regale. A se vedea comparatia cu capitanul de nava care trebuie sa ramina ultimul, nu sa sara primul in barca.

  Iar discreditarea credibilitatii unui reprezentant al Casei Regale il vizeaza pe Duda, care a dat o tura de incalzire in 2009 la Prezididentiale, insa care poate fi scos, preventiv, pentru incalzirea din 2014. Patriciu a spus-o deja, numai ca nu a dat nume.

  Problema nu e ca Romania va redeveni monarhie. Asta nu se poate, Constitutia si CCR nu permit.

  Problema celor din USL e sa inceapa sa acrediteze ideea, mai ales in orizontul revizuirii Constitutiei, ca nu ne mai trebuie un presedinte-jucator, ca avem nevoie de un alt tip de presedinte, eventual ales de Parlament (nu intimplator se aud mereu voci care vorbesc despre modificarea Constitutiei in sensul unei republici parlamentare).

  Basescu a inteles miscarea, si a iesit si el la inaintare cu ideea unui eventual presedinte om de cultura. Bate saua sa priceapa iapa.

  Oamenii nu vor fi niciodata de acord ca Parlamentul sa aleaga presedintele, insa baietii veseli, stiind ca nu au candidat credibil in 2014,vor incepe sa agite ideea unui alt tip de presedinte (sau „independent”, sau ales de Parlament). In toamna veti vedea aceasta tema. Deocamdata Patriciu a iesit primul la inaintare. O sa il vedeti acus pe SRS, Crin isi va aduce si el aminte ca si el este morarhist in suflet, etc.

  Cetatean

  03/07/2011 at 11:28 am

 12. Off topic de la Hotnews, cu scuzele de rigoare: La Grupul Scolar Gheorghe Asachi din Bucuresti au promovat BAC-ul 2 elevi din 251. Si e doar unul din licee.Va curge ceva sange?

  ela

  03/07/2011 at 11:32 am

  • Sunt licee la care nu a promovat nimeni.Chestia aceasta trebuie prelungita si la admiterea in liceu si la exemenele din timpul anilor la facultati.Cunosc cazuri in care absolventi de facultati nu stiu sa scrie corect sau sa faca operatiuni matematice elementare.

   bigone

   03/07/2011 at 12:06 pm

   • Bigone, sunt foarte multi insituatia de a nu sti sa scrie sau sa citeasca bine, nu mai vorbesc de matematica si ajung la facultate cu mediii de 9 si peste.

    mar

    03/07/2011 at 1:14 pm

 13. eee, nu e atit de grav: 2 au promovat si 51 nu 😉

  victor L

  03/07/2011 at 11:45 am

 14. Ela,

  asta este adevärata fatzä a educatziei, asta au fäcut 20 de ani, au tolerat, cu pile cu spagä,

  la liceu, la facultätzi, si au iesit niste zgatii, cu care nu ai ce face, dar fluturä o hartie.

  tot bäsescu e de vinä??

  theo

  03/07/2011 at 11:49 am

 15. päturici, reactiveazä vechi secu, om pro-psd- de unde a plecat, si pro-rus, declarat.
  dece, ar face orce, sä nu se ajungä la procese, pe care le amanä, cu bani ,cu judecätori vandutzi.
  el , este interesat de bani, de averea lui, romania nu conteazä- o vinde rapid pt. cateva miliarde.

  theo

  03/07/2011 at 11:55 am

 16. http://www.ziare.com/ecaterina-andronescu/educatie/ecaterina-andronescu-este-ingrijorata-de-rezultatele-la-bacalaureat-1105063

  Madam Cati Plingacioasa, zisa si trei-functii-simultan (rector, parlamentar, ministru):

  „”Primul lucru pe care ministerul ar avea obligatia sa il faca este analiza serioasa cu fiecare liceu in parte si in ansamblu pentru a vedea daca este o eroare de la minister sau la nivelul unei scoli.

  Evident, e vina Ministerului ca elevii nu au invatat sau nu am mai putut copia.

  „”Examenul acesta de bacalaureat a fost sub lupa. Pe mine ma ingrijoreaza foarte tare rezultatele de pana acum. Masurile de securitate m-au deranjat profund. Nu poti sa ii transformi pe profesori in politisti, ci poti doar sa le ceri sa fie exigenti. Poate si stresul acesta a produs efecte asupra elevilor”.

  Orice explicatie este buna, in afara de una singura: in Romania elevii nu mai invata. V-o spune un profesor: elevii nu mai invata deloc. Cei putini care invata pleaca dupa licenta sau cei mai buni chiar incep facultatea in afara.

  Cetatean

  03/07/2011 at 11:56 am

  • C. adevarat! Nu mai eu stiu ce jale a fost in 2008, cand un copil de exceptie a fost defavorizat pe fata. Concluzia in 2011, dupa o bursa Erasmus nu vrea sa mai auda de Romania si sistemul de invatamant de aici.

   mar

   03/07/2011 at 12:09 pm

   • @mar, eu am povestit cindva pe blogul asta cum un coleg de-al meu plecat cu bursa a amenintat cu Tribunalul universitatea care nu vroia sa ii recunoasca notele uriase luate in afara (desi se angajase prin contract sa o faca) si il punea sa dea examen din nou la toate obiectele. Colegul meu s-a tinut tare si a obtinut echivalare automata. Pina atunci, toti studentii plecati cu bursa si cu acte in regula venea in tara si dadeau examenele ca si cum erau restantieri. Si li se parea normal sa faca asa!!!

    Cetatean

    03/07/2011 at 12:16 pm

    • Asa este.Si fiul meu a patit la fel.

     ela

     03/07/2011 at 12:20 pm

    • „Traiasca” elefantii din invatamant :mrgreen: Sa vedem dupa acest dezastru cu ce refren vor veni, cine va fi vinovatul.
     Un prieten de familie, profesor universitar, ne povestea de catastrofele care ajungeau/ajung la facultate cu nota la bac 9 sau 10.

     mar

     03/07/2011 at 12:33 pm

     • Sa iti povestesc eu cum vin parintii la directorul unitatii de invatamint si fac scandal cum ca de ce si-a permis un prof sa puna „doar” 8 odraslei lui, cum ca asta e persecutie si incompetenta a profului care nu stie sa evalueze corect elevii, bla-bla-bla.

      Si directorul cheama proful la ordin. Rezultatul: cohorte intregi de elevi termina gimnaziul si liceul cu medii generale intre 9,79 si 10. Ani de-a rindul.

      Cetatean

      03/07/2011 at 12:35 pm

      • Se pare ca problema pe care o ridici este general valabila, macar in Uniunea Europeana:

       Sare'n Ochi

       03/07/2011 at 1:50 pm

 17. vä datzi seama, si pe pile , crinolin si täriceanu tot au fost de cateva ori repetentzi.

  theo

  03/07/2011 at 11:57 am

 18. pitulicea secu, este o caricaturä, la fel de habnsanä ca totzi PSD-istii, nu elevii si studentzii , o intereseazä, baliverne populiste.

  theo

  03/07/2011 at 12:01 pm

 19. salut
  La giurgiu promovabilitate 20%
  Mai ieri urlau sindicatele profesorilor . Acum ce zic ? O diminuare a salariilor profilor din judetul Giurgiu pe 3 luni ar merge ?

  Un tanar de stanga

  03/07/2011 at 1:02 pm

 20. @TDS: cum ar fi o reexaminare a domnilor profesori? Sau o manifestatie a parintilor care au platit meditatiile?

  ela

  03/07/2011 at 1:13 pm

  • Ela, vrei revolutie 😆

   mar

   03/07/2011 at 1:15 pm

  • Au luat masuri preventive: se comaseaza 😆

   ela

   03/07/2011 at 1:19 pm

 21. Buna ziua,
  la universitati va fi dezastru: nu vor avea candidati la asa zisa „admitere”, pe baza de dosar. Asta o doare pe Andronescu, nu-si vor ocupa locurile. Nici celorlati recozauri nu le paote conveni situatia de la bacalaureat, nu-si vor ocupa nici locurile fara taxa.
  Aceste masuri luate la liceu ar trebui instituite si in facultati unde prezenta la cursuri este cam 30%, spaga la examene este bine stiuta, iar nivelul de pregatire a absolventilor este la pamant.

  cedric

  03/07/2011 at 1:31 pm

  • Cedric, in urma cu ceva timp am ajuns intr-o facultate unde saracul prof. astepta de 6 ore sa apara studentii la examen 😦

   mar

   03/07/2011 at 1:40 pm

 22. Theophyle nu pleca in USA sa vine falimentul . 🙂
  De jos in sus (adica democratic 🙂 ) . A inceput deja cu Minessota . 🙂

  http://www.cnn.com/2011/US/07/03/minnesota.government.shutdown/index.html?hpt=hp_t2

  Ștefan A.

  03/07/2011 at 1:38 pm

  • Minnesota nu Minessota . 🙂

   Ștefan A.

   03/07/2011 at 1:38 pm

 23. Peste 70% din elevi nu au promovat la Mehedinti 😦

  mar

  03/07/2011 at 1:38 pm

 24. Bolsevicii au luat-o urit in barba.
  Bizonul vede ca al lui Basescu chiar vor sa faca ceva in tara asta si ca invatamintul e la pamint. Sunt puncte puternice pentru guvernare 🙂
  Tonomatii pe de alta parte nu prea au cum sa o scalde

  Un tanar de stanga

  03/07/2011 at 1:42 pm

 25. „Fabrica de diplome de bacalaureat anunta retragere de pe piata a peste 50% din ultimul lot de productie”.

  ela

  03/07/2011 at 1:59 pm

  • Chiar este o ocazie buna de oarecare crestere in sondaje. Funeriu + Basescu vor specula momentul 🙂

   Un tanar de stanga

   03/07/2011 at 2:05 pm

   • Sper sa stie sa-l fructifice!

    ela

    03/07/2011 at 2:10 pm

 26. La jurnalul tvr se dau unele rezultate la bacalaureat. In Timisoara, la 4 licee nu este nici un promovat. E drept ca sunt licee unde se stie ca nu se face carte;auto, agricol, silvic.
  Dar atunci de ce nu sunt tarnsformate in scoli profesionale? trebuie sa aiba toti diplome de bac. ca sa poata intra si la facultate. Din cauza asta si absolventii de facultate ies prost pregatiti, pentru ca, venind slab pregatiti din liceu, nu fac fata dar nu sunt exmatriculati cand nu-si iau examenele , e nevoie de fiecare nulitate pentru ca facultatea primeste finantare pentru el.

  cedric

  03/07/2011 at 2:10 pm

 27. Cedric, madam Cati a desfiintat SAM-urile, ca sa aiba clienti pe banda la universitati.

  Cetatean

  03/07/2011 at 2:20 pm

 28. Da, ai dreptate , dar acum sper ca nu o sa mai mearga ca inainte. Am mai spus ca am lucrat 39 de ani in invatamantul superior. Dupa 1989 , calitatea studentilor a scazut in mod constant. Desi am profesat o disciplina stiintifica, nu puteam sa nu corectez , de ex. greselile de ortografie. Mie mi se pare ca limba romana in liceu are multe carente. Numai cand auzi atatia care nu fac acordul intre subiect si predicat , te intrebi cum oare au terminat scoala. Ce sa mai vorbim de acuzativul fara „pe ” si multe altele.

  cedric

  03/07/2011 at 2:26 pm

 29. Stiti traducerea in romaneste a expresiei americanesti “yes, we can!”?
  Da, uichen`

  victor L

  03/07/2011 at 4:08 pm

  • Victor L, salut! 🙂

   Sigur că uichen’, batuat?! 😀

   Dacă ratezi fereastra de oportunitate când să aplici, luzăr te numești… 😉

   oldhashu

   03/07/2011 at 5:15 pm

 30. cedric, te cred,

  pregätirea este proastä, pt. cä au stiut cä merge oricum, nici afarä nu este asa

  theo

  03/07/2011 at 4:43 pm

 31. si totusi…unde este prof. Loda? 🙂

  zigzag

  03/07/2011 at 5:09 pm

 32. la corectura 😉

  Cetatean

  03/07/2011 at 5:15 pm

 33. stie cineva, cätälin avramescu, nu a plecat la post, ca ambasador?

  theo

  03/07/2011 at 5:21 pm

 34. loda , inträ si sub alte nickuri. sotul e la cj-pnl

  iar ea, mare suporterä nästase-iliescu.deci psd.

  theo

  03/07/2011 at 5:23 pm

  • theo, sănătate! 🙂

   nu mai lipsesc decât ceva juniori pe la PDL, ca să fie acoperit tot spectrul politic cu greuate! 😆

   oldhashu

   03/07/2011 at 5:32 pm

 35. poantä handicapatä, nu poate recunoaste, cä sant copii stricatzi de ei, „de cati, de adomnitzei”

  ce nerusinat este procurorul comunist.

  ce bine cä il are pe crinolin aproape, de cateva ori repetent, chiulangiu de bazä.

  theo

  03/07/2011 at 5:27 pm

 36. Theo, Avramescu pleaca la post doar daca Basescu semneaza decretul prezidential si daca acesta e publicat in Monitorul Oficial.

  Dupa stiinta mea, Avramescu a trecut de etapa audierii in parlament (facultativa) acum o luna. Cred ca intre timp a fost publicat decretul in M.Of, insa nu stiu sigur.

  Cetatean

  03/07/2011 at 5:30 pm

 37. am citit si nu-mi vine sa cred ochilor=declaratia idiotului de ponta;
  de vina pentru reultate la bacalaureat este funeriu ,ca nu a permis copiatul!!!!!!
  (cam asa spune,nu clar)
  asta trebuie acuzat de atentat la siguranta nationala!
  nu ma mai mira ca pentru un vot astia sunt in stare sa le faca prostituate si pe mamele lor,nevestele find de mult-scuze daca exprimarea este dura dar sunt de-a dreptul consternat de asemenea declaratii

  intamplator

  03/07/2011 at 5:31 pm

 38. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  03/07/2011 at 5:31 pm

 39. revin;buna ziua
  @cedric: a scrie corect ,a face acordul subiect predicat se invata in scoala primara,ncidecum la liceu; eu cel putin asa am invatat,si sunt din generatiile care au apucat examen in clasa a 4 a

  intamplator

  03/07/2011 at 5:33 pm

  • intamplator, respectele mele 🙂

   si eu care credeam că sunt cel mai bătrân p’aci cu ultimul examen de capacitate la prima serie de a opta! 😀
   sanatate și numai bine! 😀

   oldhashu

   03/07/2011 at 5:40 pm

 40. ai dreptate, intamplator, dar la liceu se corecteaza ce stii gresit din scoala primara. Dar profesorii numai grija asta n-o au!

  cedric

  03/07/2011 at 5:40 pm


Comentariile sunt închise.