Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 30 Iunie / “Hoţii: Autostradă, Guvern, Parlament, Justitie”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  11°C, si o maxima termica de  22°C, umiditate: 54-98%. Innourat partial – ploua. Presiune atmosferica: 1008-09 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2157    RON (+0. 0042 RON); 1 USD = 2. 9274  RON (-0.0217 RON); 1 EURO =  1. 4401    USD; (+0.0120). Gramul de aur 141.8878 RON (-0.5993).

Lactalis începe să închidă din fabricile LaDorna şi mută echipamentele în Polonia. După trei ani de tăcere, francezii de la Lactalis închid o fabrică de brânzeturi şi mai multe puncte de colectare a laptelui ale LaDorna. Gigantul Lactalis, care a plătit 70-90 mil. euro în 2008 pentru afacerea LaDorna, a închis o fabrică de brânzeturi, mai multe centre de colectare a laptelui şi depozite alimentare, echipamentele fiind mutate într-o unitate deţinută de francezi în Polonia. Practic anumite sortimente din produsele LaDorna care erau înainte fabricate în România au ajuns să fie importate din alte ţări în care Lactalis are activităţi. Astfel, Lactalis a luat decizia închiderii fabricii de brânzeturi de tip Cottage din Suceava, a 14 centre de colectare a laptelui din Suceava, Constanţa şi Tulcea, precum şi a două depozite alimentare. Deşi este vorba despre închiderea unei unităţi mici, măsura se înscrie în graficul folosit de aproape toate multinaţionalele care au venit în România, care au luat afaceri autohtone şi din care au păstrat doar activele mari. Pe restul le-au închis sau le-au relocat. Aşa este şi cazul unităţii din comuna Dorna Arni, din satul sucevean Ortoaia, unde LaDorna producea brânză de vaci de tip Cottage într-o fabrică realizată în 2003 cu fonduri Phare. Acum utilajele au fost mutate în Polonia, iar brânza Cottage LaDorna a ajuns să fie importată.Ziarul Financiar.

Uleiul, făina şi zahărul s-au scumpit cu peste 30% în ultimul an. Promoţiile aduc însă şi câteva scăderi de preţ în iunie faţă de mai. Făina, laptele, carnea de pui şi res­pec­tiv porc s-au ieftinit cu peste 6% în luna iunie comparativ cu luna mai, arată indicele alimentar al ZF, cal­culat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. Calculele ZF arată că per ansamblu, pre­ţu­rile celor 15 produse analizate au scăzut în perioada mai – iunie 2011 cu 6,2%, acesta fiind al doilea declin după cel din luna mai. În ultimele 12 luni însă, se observă o creştere a preţurilor la aceleaşi produse de peste 10%.În luna iunie preţul uleiului a scăzut com­parativ cu luna anterioară cu aproximativ 2,8%, cel al făinii cu 6,2%, iar cel al laptelui cu aproape 7%. Din totalul de 15 produse ana­li­zate de ZF, în cazul a 11 dintre acestea preţurile au scăzut în pe­rioada mai-iunie 2011. Singurele produse în cazul cărora preţurile au crescut au fost zahărul Lemarco la 1 kg (1,45%), merele (14,07%), apa minerală Borsec la 1,5 litri (4,57%) şi doza de bere Timişoreana (0,98%). Ziarul Financiar

Atenţie, şoferi! Hoţii de pe Autostrada Soarelui sunt scăpaţi de sub control. Zeci de indivizi din localităţile de pe marginea A2 s-au „specializat” în furturi. În şase localităţi din Călăraşi, oamenii trăiesc din jafuri. Poliţia e depăşită. A Trai pe vătrai pentru infractorii din localităţile „aliniate” pe marginea Autostrăzii Soarelui. O bună parte dintre localnicii din Dragalina, Fundulea, Lehliu Sat, Dor Mărunt, Ileana, Perişoru, toate din judeţul Călăraşi, s-au organizat în adevărate bande de tâlhari care fură tot ce se poate. De la gardurile care împrejmuiesc Autostrada până la motorina din rezervoarele şoferilor care staţionează pe timpul nopţii în parcări. Mai mult decât atât, hoţii nu s-au dat în lături nici când a fost vorba să fure din gospodăriile oamenilor. De exemplu, ieri dimineaţă, poliţiştii au descoperit, pe lângă bunuri furate din maşini, o pompă, o drujbă şi un scuter.EVZ.

Ministrul Ariton, „strajerul” lui Roibu-imparat. Ministrul Economiei a refuzat sa-l inlocuiasca pe directorul de la Oltchim, char daca acesta a adus combinatul in pragul falimentului. Sef peste Ministerul Economiei, Ion Ariton ii tine spatele lui Roibu-imparat de la Oltchim. La sfarsitul anului trecut, reprezentantul Ministerului Economiei si Mediului de Afaceri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Oltchim SA a votat impotriva revocarii din functie a presedintelui – director general al Oltchim SA, Constantin Roibu, sub conducerea caruia compania a inregistrat rezultate negative din 2007 incoace. Când vine vorba de îndeplinirea indicatorilor de per formanţă de către Constantin Roibu, Ariton şi subalternii săi bagă capul în nisip.”Evenimentul zilei” l-a întrebat oficial pe ministrul economiei care sunt criteriile de performanţă pe care le-a stabilit, pentru anii 2007 – 2010, ani în care Oltchim a funcţionat pe pierdere, şi care au fost argumentele pe baza cărora ministerul a refuzat să-l detroneze pe Roibu. Ministrul nu a răspuns, iar singura referinţă o avem de la purtătorul de cuvânt: „Conducerea S.C. OLTCHIM S.A. e asigurată de către directorul general şi directorul economic, în baza contractelor de mandat încheiate cu societatea”.EVZ

Băsescu îşi menţine opinia faţă de Regele Mihai: „Un şef de stat nu-şi abandonează poporul”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la emisiunea „Naşul”, referitor la regele MIhai, că un comandant de navă, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, „e dezonorat pe toată viaţa lui”. „Aş vrea să ne înţelegem. Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă şi sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici. Dar eu am un raport al unei Comisii prezidenţiale care a analizat comunismul. A fost o Comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am competenţă ca istoric să spun ce a fost bine şi ce a fost foarte rău. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru. Despre justitie Presedintele a afirmat ca „Justiţia a făcut mai mult rău României decât politicienii sau cei care cerşesc pe la Roma. Nu s-a făcut o curăţare a justiţiei în România. Au rămas mulţi judecători care nu au nicio legătură cu democraţia”.Adevarul.

Rizea, deputatul cu Ferrari pe numele şoferului. Cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, deputatul PSD Cristian Rizea a intrat, acum, şi în vizorul inspectorilor Agenţiei Na ţionale de Integritate (ANI).  ANI susține că Rizea nu poate justifica banii. Aceştia au decoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacţii bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc şi că s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor. Prin urmare, „dosarul Rizea” a fost înaintat atât Curţii de Apel Constanţa, cât şi Oficiului pentru Spălarea Banilor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Deputatul Rizea nu are numai conturi bancare suspecte, ci şi o poreclă pe măsură. I se spune „Cristi Ferrari”. Asta deoarece şi-a cumpărat un Ferrari 430, estimat la aproximativ 200.000 de euro. Realizând că ar putea bătea la ochi, Cristian Rizea a trecut, ulterior, bolidul pe numele şoferului său, Ion Găzaru. Metoda n-a fost una nouă: Rizea a mai folosit o limuzină Mercedes Clasa S, care era înmatriculată tot pe numele şoferului. De altfel, acesta din urmă deţine şi acţiuni în mai multe societăţi comerciale, alături de rude ale deputatului Rizea. EVZ.

Marius Petcu eliberat în lipsa dovezilor că ar influenţa martorii, deşi aceştia nu au fost audiaţi. Fostul lider sindical Marius Petcu a fost eliberat sub control judiciar pe motiv că instanţa nu a considerat că există dovezi că el ar putea împiedica buna desfăşurare a procesului sau ar putea influenţa martorii, cu toate că judecătorii admit că martorii din dosar nu au fost audiaţi. „În privinţa inculpatului (Marius Petcu, n.r.) nu rezultă şi nu s-a făcut nicio dovadă că ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal, prin sustragerea sa, prin influenţarea participanţilor procesuali în declaraţiile lor – chiar dacă în cauză sunt de audiat martorii stabiliţi prin rechizitoriu – ori că ar putea comite noi infracţiuni”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care Petcu, acuzat de luare de mită în formă continuată, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. Instanţa a ţinut seama, conform documentului citat, obţinut de Mediafax, şi de elementele „ce caracterizează persoana” lui Petcu, chiar dacă fostul lider sindical este acuzat de o faptă de corupţie „cu un impact major” în opinia publică. Astfel, instanţa scrie în motivare că Petcu este lipsit de antecedente penale, integrat social, profesional şi familial, are copii în întreţinere şi este „recunoscut pentru activitatea profesională desfăşurată”.Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, a fost eliberat din arest în 20 iunie, ca urmare a deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti, care a admis cererea lui de eliberare provizorie sub control judiciar. Mediafax

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: Pachetul de austeritate a fost adoptat de parlamentul grec cu 155 de voturi; UE: Aprobarea planului de austeritate fereşte Grecia de faliment; Protest în Ungaria; Căsătoria prinţului Albert al II-lea de Monaco, în pericol?; Rusia stinge lumina Belarusului.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

30/06/2011 la 7:35 am

72 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. petcu , vantu, mironescu :eliberati in marea galagie a ultimilor 2 saptamani. zgomotul a fost cu folos 🙂

    zigzag

    30/06/2011 at 8:35 am

  2. Eu gasesc ca explicatiile date aseara de Basescu referitoare la opinia sa despre Casa Regala au fost penibile.
    Probabil ca Basescu a lansat initial un avertisment catre Casa Regala sau catre cei ce se folosesc de ea.
    Avertismentul a foost probabil receptionat cum trebue dar calea de iesire din situatia creata a fost penibila.
    Cred ca politicienii nostri inclusiv Basescu nu vor intelege nici o data ca avem nevoie si de lucruri certe nu numai de afirmatii de conjunctura.

    tucu

    30/06/2011 at 9:01 am

  3. buna dimineata. m-a frapat (si ma gandesc sa scriu un material) stirea conform careia Romania pierde miliarde de euro din faptul ca nu stie sa vanda certificate de emisie CO2. si ca acest fapt s-a intamplat acum 3 ani (lipsa de legislatie si de experienta, cica), moment in care binefacatorul neamului cu manuscrisele lui Cioran se imbogatea exact din vanzarea acestor certificate. Nu cumva guvernul Tradatoriceanu s-a dat impuscat in stiinta?
    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-9196292-cum-pierde-romania-miliarde-euro-din-cauza-nu-reusit-vanda-surplusul-certificatele-emisii-dioxid-carbon-vezi-scuze-gasit-guvernul.htm

    Sare'n Ochi

    30/06/2011 at 9:18 am

  4. neata,
    mi se pare o veste trista inchiderea fabricii de lactate dorna; multi vor avea de pierdut, inclusiv taranii care predau laptele…

    in rest; nimic nou sub soare….rizea, petcu, roibu etc.

    skorpion

    30/06/2011 at 9:24 am

  5. `neata tutulor,
    azi doua afirmatii m-au incintat:
    – „este regretabil ca nu s-a inteles ce s-a decis in sedinta CEX, dar important este ceea ce s-a votat”.
    Dixit Ponta despre nepoata lui Stefan cel mare, Oana. Nu conteaza ca intelegi, ci ca votezi.
    Si a doua, cu parere de rau, vine de la @ tucu:
    – „Eu gasesc ca explicatiile date aseara de Basescu referitoare la opinia sa despre Casa Regala au fost penibile.”
    Ce zici, tucu, daca Basescu, sictirit de ce se intimpla in tarisoara noastra, o sa iasa pe sticla si nu doar ca o sa ne spuna ca „m-a infrint sistemul”, ci va spune ca demisioneaza?
    Nu Republica Populara Romana va fi proclamata, ci „Mihaela, dragostea mea” va ajunge la Cotroceni.
    Doar asta ne-am dorit; la fel in `47.

    victor L

    30/06/2011 at 10:06 am

  6. Buna dimineata! 🙂

    Inchiderea fabricilor Dorna nu este singulara. Acum citiva ani s-a petrecut acelasi lucru cu fabricile de ulei. Statul a vindut (nu mai stiu care guvernare, si nu am chef sa caut) cam toate fabricile importante de ulei (Unirea Iasi si Agricover Buzau) catre grupul american Bunge. Acesta intii a realocat fabrica de la Iasi la Buzau apoi a inchis-o si pe cea de la Buzau, mutind toata activitatea in Ungaria.

    In prezent, nu cred ca mai avem vreo fabrica mare de ulei care sa functioneze in Romania, eventualul ulei produs in Romania fiind pentru marcile proprii ale supermarketurilor. In schimb, avem importuri de ulei la greu din Republica Moldova.

    Vedem deci cum si pe piata laptelui si pe cea a uleiului, si probabil si pe multe altele ()acum citeva zile Theophyle scrisese la revista presei despre piata de sapun si produse cosmetice si despre Colgate-Palmolive), strategia idioata a statului de a „privatiza” adica de a vinde segmentul de fabricatie catre unul, maxim 2 producatori are drept consecinta, dupa citiva ani, inchiderea fabricilor si mutarea productiei in alte tari. Asa ajungem sa importam la preturi mai mari decit oricare tara dimprejur.

    Concluzia: cine nu are productie proprie macar de subzistenta (mincare, produse de ingrijire etc) va ajunge sa depinda de importuri si sa saraceasca, fiindca plateste cit nu face pe ceva ce s-ar f produs mai ieftin in tara.

    Nu ne vindem tara, o dam gratis si apoi imprumutam bani sa cumparam din import.

    Cetatean

    30/06/2011 at 10:11 am

    • Aceasta este soarta trista a economiei romanesti, controlata din exterior.

      Hronic

      30/06/2011 at 11:13 am

    • Din fericire mai sunt fabrici de ulei. Prutul Galati este f. bine pozitionata si are marci proprii nu pt supermarketuri.

      Catalin

      30/06/2011 at 3:13 pm

  7. Despre piata uleiului:

    „Planul de restructurare presupune concentrarea intr-un singur loc, la Buzau, a tuturor operatiunilor de zdrobire, rafinare si imbuteliere pe care Bunge le desfasoara in Romania. Aleasa datorita apropierii de cea mai importanta regiune cultivata cu floarea soarelui si de portul Constanta, fabrica de la Buzau mai este pozitionata strategic si datorita proximitatii fata de Bucuresti si granita cu Bulgaria.

    Ca urmare a inchiderii fabricii de la Iasi, Bunge a anuntat inceperea consultarilor cu reprezentantii angajatilor pentru gasirea de solutii pentru acestia.

    Prezent in Romania din 2002, grupul american Bunge a achizitionat fabrica de ulei de la Buzau si marcile produse de aceasta in luna martie a anului trecut de la compania Agricover.

    Totodata, Bunge a mai inchis anul trecut si fabrica de ulei pe care o detinea la Oradea.

    Fondata in Amsterdam in anul 1818, Bunge este o companie integrata la nivel global, activa in domeniul agro-industrial si al produselor alimentare, care opereaza in activitati integrate vertical: de la fermier (agribusiness) pana la consumatorul final (produse alimentare).

    Anul acesta, compania Bunge a achizitionat divizia de uleiuri alimentare a companiei Agricover SA din Romania, pastrand cateva dintre marcile produse de aceasta. Agricover era la momentul preluarii al treilea jucator ca importanta pe piata in domeniu, iar achizitia marcilor Agricover nu a facut decat sa imbunatateasca pozitia Bunge pe piata locala (ianuarie 2008, wallstreet.ro)

    Cetatean

    30/06/2011 at 10:12 am

    • las’ c-avem Nokia si Ford, mancarea-i o fudulie. 🙄

      luminita

      30/06/2011 at 10:35 am

  8. Acum, despre Basescu:

    sunt in dezacord cu @tucu, dintr-un motiv simplu: cind vine vorba despre rege, ne plasam in domeniul moral si simbolic. Basescu are perfecta dreptate, 100%, si nu trebuie sa fi avut o formatie militara sau de comandant de nava ca sa iti dai seama: un conducator, mai ales un Rege care isi paraseste tara este las. Sincer, eu nu as spune „tradator”, poate e prea mult. Insa las si fara onoare, este.

    A, ca noi putem intelege sau putem incerca sa intelegem contextul, cum ca Regele nu avea ce face, cum ca Europa se impartise deja, etc, asta e alta poveste. Problema e ca un Rege NU isi apartine siesi, ci apartine natiunii sale si istoriei. Un Rege e un simbol viu si te astepti de la el sa se comporte ca un simbol viu. Asta e povara oricarei coroane: sa nu iti mai apartii si sa apartii natiunii tale.

    Basescu are dreptate, Regele si comandantul de nava nu are voie sa isi abandoneze oamenii, sub nici un pretext. Uman, il inteleg pe Rege, poate nu avea vocatia martiriului si nici a luptei. Mihai nu e Carol I. Insa greutatea Coroanei, cea pe care Ferdinand o faurise din otel, il obliga la alta atitudine.

    Nici nu vreau sa mai amintesc de actul de abdicare in care a scris: „Abdic, pentru mine si urmasii mei”, si „institutia monarhica nu mai corespunde actualelor conditiuni ale vietii de stat”.

    Cetatean

    30/06/2011 at 10:19 am

    • Actul este batut la masina de scris.
      🙂

      Hronic

      30/06/2011 at 11:14 am

      • stiu. insa e semnat.

        Cetatean

        30/06/2011 at 11:23 am

    • „Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.”

      Va veni.

      Pupaza din tei

      30/06/2011 at 1:18 pm

      • 🙂
        Matei 7.2. AMIN!
        In orice clipa si moment dupa spusele si faptele mele!!!!

        Celor sustinuti de tine le urez exact aidoma 😆

        Theophyle

        30/06/2011 at 1:31 pm

  9. Salut 🙂
    Partea cea mai proasta e nu neaparat ca fabricile s-au vandut. Gestiunea statului e oricum rahat de liliac 🙂
    Partea cea mai proasta e ca guvernarea anti business de la noi determina acei cumparatori sa plece unde vad cu ochii.
    Mancare din Basarabia ar trebui sa luam noi, nu rusii. Aici mai e ceva – taranul nostru mai degraba asteapta ajutoare decat merge la munca. Povestea parca @intamplator cat de greu se gasesc oameni la cooasa…

    Diana

    30/06/2011 at 10:21 am

    • Vad ca partea cu liliacul iti place 😉

      Ti-am spus aseara, dar nu cred ca ai mai vazut, si bancul cu cea mai proasta zi din viata unui liliac: cea in care a avut diaree :mrgreen:

      Cetatean

      30/06/2011 at 10:24 am

      • si a stat cu capu-n jos, atarnat de grinda, fireste. 😆

        luminita

        30/06/2011 at 10:33 am

    • buna ziua
      cred ca asa e corect; tot ce apartine statului e in pierdere sau cu profit jenant de mic fata de entitati echivalente;
      aud si azi unii plinging ca s-a privatizat sidex,dar se uita ca sidex inghitea de la buget subventii de 1 milion dolari/zi;banii se duceau la ministrul ala pacuraru,ala cu pantalonii-n vine si altii ca el
      petrom: s-o fi vindut ieftin,ca redeventele pe titei sunt mici,dar avea pierderi de sute de miloane de dolari
      singuara privatizare reusita a fost bcr… de ce? avea profit si s-au btnut bani buni;
      politica economica a statului: o vedem mereu in masurile luate
      managementul :uitati-va in bilanturi(si nu vorbesc de cfr sau metru,unde inteleg ca profitul se face in alte domenii,sunt sectoare de suport)
      o fi plecat bunge,dar a aparut porumboiu cu fabricile lui de ulei
      la zahar e cota
      fabricile de lactate:pai delaco,producator autohton impotra tot ,aici doar ambaleaza

      intamplator

      30/06/2011 at 2:06 pm

  10. Diana, cu munca la tara asa e. Nu se gasesc oameni palmasi, si daca merg, vor 50 lei pe zi (care nu e zi lumina, si in care nu trag la sapa sau coasa pe rupte), plus mincare, bautura si tigari. E enorm. Un profesor e platit cam cu 5 lei pe ora.

    Cetatean

    30/06/2011 at 10:23 am

  11. Buna dimineata !
    @Victor L , as intregi tabloul SF al abdicarii lui Basescu, cu retragerea lui si a familiei undeva pitoresc in Elvetia si de la caldura shemineului sa urmareasca situatia romaneasca.
    Evident plecarea se va face cu vagoane -sau vapoare- pline, daruite de „poporul meu”. Drag.

    Victoria

    30/06/2011 at 10:33 am

  12. @Cetatean
    Abdicarea in sine este un gest condamnabil . Total de acord cu tine.
    Afirmatia „sluga la rusi”” este insa cu totul altceva si implica o actiune voluntara in slujba rusilor.
    Cind afirmi asa ceva trebue sa si probezi.
    Abdicarea a fost bine venita pentru rusi dar nu esentiala. Cu abdicare sau fara rusii isi urmau programul nestingheriti.

    tucu

    30/06/2011 at 10:33 am

    • Dar de renta viagera pe care fostul rege Mihai a primit-o constant de la rusi, pana la venirea lui Ceasca la putere, ce zici?
      Asta simbolizeaza o recompensa pentru merite deosebite in intrecerea socialista sau acceptarea sustinerii financiare pentru a-si tine capul plecat in fata stapanului bolsevic????

      luminita

      30/06/2011 at 10:39 am

      • Luminita,servus! Te rog spune-mi cat de reala/dovedita este aceasta renta viagera de la rusi? Ar fi cutremurator sa fie adevarat!!!

        Victoria

        30/06/2011 at 10:54 am

        • Am citit recent in presa romaneasca ca exista aceste documente in arhive, nu-mi amintesc insa autorul si nu am timp acum sa caut articolul.
          Sunt sigura ca vor apare cat de curand analize istorice bazate pe dovezi certe , subiectul monarhie nu va fi ingropat fara popi si coliva aferenta.
          Sa avem rabdare.

          luminita

          30/06/2011 at 12:37 pm

        • rusii i-au ,,daruit,, pretenarului regal ,prin guvernul petru groza din banii romanilor adica o renta de 300.000 usd pe an,transferata in contul personal din elvetia…..trebuie ca exista dovezi in jurnalul de operatiuni ale bancii nationale…..altfel n.ceausescu nu avea cum sa i-o anuleze in 1967 :mrgreen: si bine a facut…de fapt tot ceausescu a definitivat si ,,repatrierea in ussr,,a trupelor sovietice de ocupatie de pe teritoriul Ro in 1965 🙂 si tot bine a facut….impuscatul ..

          emily

          30/06/2011 at 5:06 pm

    • Perfect de acord cu afirmatia „sluga la rusi”. Prea tare. la fel cum am sous si despre acuzatia de „tradare” ca nu e corecta. Lasitate, da, tradare insa, e prea mult. Iliescu poate fi considerat tradator, nu Regele.

      Cetatean

      30/06/2011 at 10:49 am

      • am mai spus si la articolul precedent – Mihai le-a facut codu rusilor armata romana – fara sa traga un glonte. asta nu e genul de cadou pe care un sef de stat il face dusmanului. e tradare.
        daca Mihai il lasa pe Antonescu sa termine armistitiul cu rusii – aveam alta soarta la sfirsitul razboiului – nu ca invinsi (nu ca ieseam din sfera de influentza rusa) dar se puteau evita 20 de ani de plati ca invinsi, se puteau face alte negocieri pe scena politica (mai mult pe cea interna decit cea internationala)
        eh. si citeva zeci de mii de romani (cu o mentalitate anti-rusa) faceau o diferentza in fatza comunishtilor si posibil ca regresiunea romanilor – pina la stadiul la care eram in ’89 (animale infricosate) – sa nu fi fost chiar atit de grava.

        fish

        30/06/2011 at 2:04 pm

        • *cadou

          fish

          30/06/2011 at 2:04 pm

        • Da. Asa ar fi fost. Rezultatele unei istorii fara evenimentul de la 23 august descrise de dumneavoastra nu sunt contrafactuale. Sunt logice si plauzibile. Acestea trebuie mentionate in cartile de istorie drept adevaruri foarte triste despre istoria noastra. Abdicarea mi se pare o consecinta personala suportata de fostul Rege datorita evenimentului condus de el in 23 august 1944.

          Daniel

          30/06/2011 at 2:20 pm

      • City 🙂 avand in vedere lovitura de stat/complotul prin care s-a actionat prin atragerea in capcana de la cotroceni nu numai a lui i.antonescu dar si a fruntasilor partidelor istorice…in scopul si cu planul de a-i aresta si preda rusilor,,,,stim ca au fost executati prin impuscare….daca nici asta nu este tradare 😉 atunci ce este?

        emily

        30/06/2011 at 5:14 pm

      • citizen. MULTI din familia mea au pierit in Siberia (prizonieri dupa 23 aug). Nicio expresie nu e prea tare pt.mine. Iar bunicul meul, OFITER REGAL, tot asa s-a exprimat.

        cinic

        30/06/2011 at 6:15 pm

  13. nu mä mirä, de( tucu,) liliecii la opozitzie, au mereu diaree, pe ambele iesiri.

    explicatzia presedintelui, a fost corectä,logicä. nu plec primul cä e primejdie,

    dacä esti fanfaron si incapabil, nu potzi fii sef de stat.

    cat ar cosmetiza situstzia, rämane EX RE. mihai un las.

    presedintele a spus ce gandeste de UDMR, si este f. bine, asa trebuie spus direct.

    din cauza lui ilici, s-au format baronii, mafuiotzii, interlopii si hotzii in structuri.

    milicä , nu trebuie pomenit, a fost un nimic.

    theo

    30/06/2011 at 10:37 am

  14. victoria,

    ce fantezii ai?

    theo

    30/06/2011 at 10:39 am

  15. dacä abdicarea este condamnabilä,

    restul este rahat de liliac, v-atzi opärit, cä a fost spus de presedinte,

    pt. cä ipocrizia este o modä veche.

    theo

    30/06/2011 at 10:42 am

  16. @tucu
    Spui: „Cu abdicare sau fara rusii isi urmau programul nestingheriti.”
    Te intreb: Si-atunci de ce a abdicat? Pentru interes strict personal? Oare un rege trebuie sa aiba doar privilegiile, iar la greu, raspunderea ii dispare?

    Victoria

    30/06/2011 at 10:44 am

    • Victoria
      Asta as vrea sa aflu si eu. Adevarul . De ce s a intors din Angleia,de ce a semnat porcaria aia, de ce a tacut 3 luni inainte de a declara ca a fost silit sa abdice cu toata povestea de rigoare.
      este clar ca sunt lucruri cusute cu ata alba. Pentru e le elucida este nevoie de dovezi nu de pareri personale.
      Din acest motiv m a dezamagit Basescu pentru ca nu a venit cu dovezi.

      tucu

      30/06/2011 at 11:38 am

      • @tucu
        E posibil ca Presedintele sa nu fi adus INCA dovezile..si sa fiarba/incinga nitel spiritele. Oricum, din ceeace se stie, este evident , asha cum spui, ca multe sunt tzesute cu atza alba, deci credibilitatea motivarilor ex-regelui este umbrita de legitime mari semne de intrebare.
        Totusi nu poti fi rege doar la avantaje, iar la greu.. „filer a l’anglaise” sau ..”dupa mine, potopul”!
        Adaug ceva, dar poate gresesc; Oare tacerea Casei Regale e din diplomatie, sau din vinovatie stiuta?? Mai devreme sau mai tarziu se va afla.

        Victoria

        30/06/2011 at 12:15 pm

  17. theo, salut!
    Corect sintetizat! si ma bucura ca si tucu e de acord!
    ABDICAREA lui Mihai I ESTE CONDAMNABILA! Cu asta s-a spus tot Punct.Restul sunt „broderii”.

    Victoria

    30/06/2011 at 10:51 am

  18. va salut

    cu riscul ca ma repet, avem surse serioase despre pensia primita de rege de la comunisti, banii/vagoanele cu chestii cu care a plecat, avioanele etc?
    un asemenea aranjament financiar, fara indoiala, ar arunca o lumina neplacuta asupra conduitei regelui in 30/12/47, dar intai trebuie sa fie dovedit din pdv istoric

    razvan

    30/06/2011 at 10:52 am

    • razvan, nu conteaza ca te repeti. In afara de un articol in care eu citisem ceva despre niste stipendii pririmite pina prin anii ’50 (articol despre care nu stim cit de serios documentat stiintific este), nu avem informatii.

      Poate stie Theophyle mai multe, si daca stie, poate crede ca e bine sa spuna.

      Sincer, nu vad ce de comunistii l-ar fi platit pe Rege dupa abdicare. pararea mea, insa e doar o parare.

      Cetatean

      30/06/2011 at 10:58 am

    • Si eu sunt curioasa daca a primit vreun ajutor oarecare. Ma indoiesc insa ca a ramas ceva in scripte. Oricum comportamentul din ultimii ani (incepand cu acceptarea lui Duda) sugereaza ca a ales partea unde se afla banii. De alegerile lui recente s-a vorbit mai rar zilele astea.

      Diana

      30/06/2011 at 10:59 am

    • pensia de 300.000 usd i-a fost transferata in contul din elvetia de guv.ro(p.groza si gherghiu-dej) …pensie anulata de n.ceausescu in 1967 parca ,in orice caz dupa plecarea de pe teritoriul Ro a trupelor de ocupatie sovietice in 1965 ….in arhivele bnr si arhivele de stat exista documente altfel ceausescu nu putea sa anuleze nimic nu ?

      emily

      30/06/2011 at 5:30 pm

  19. @Citoyen, @luminita – aseara nu am fost „online”, am citit mai de dimineata bancul cu diareea 🙂
    Treaba guvernului (care guvern nici eu n-am chef sa caut) era sa-i convinga sa consolideze capacitatile de productie aici, nu aiurea. Cum sa-i convinga? Pai prin politicile lor economice intelepte. N-a fost cazul.

    Diana

    30/06/2011 at 10:54 am

  20. Diana

    despre cum si-a recuperat averea casa regala, smechereste, prin aranjament special, nu am ce sa mai zic
    a fost un afront la adresa miilor de proprietari care au urmat dreptul comun si au fost umiliti in tribunale cu anii
    de sinecura pentru ginerica duda, iar n-am cuvinte

    razvan

    30/06/2011 at 11:05 am

    • Plus ca regii din celelalte tari din zona central esteuropeana nu s-au bucurat de aceiasi darnicie din partea statelor lor. Supararea lui Basescu se refera la ce a facut regele din 2005 incoace cind a mers clar pe mina lui Ilici si nu s-a mai exprimat in privinta insanatosirii morale a tarii. Iar Ilici este fiert din 2005 de la condamnarea comunismului.

      Basescu a formulat corect si bine. Taie macaroana celor ce vor sa il bage pe Duda drept alba ca zapada

  21. Ginerica Duda si Guvernul Nastase, a fost inceputul unei frumoase prietenii: 7 august 2004.

    „Respectul trebuie acordat oamenilor, si nu unui blazon, a declarat vineri premierul Adrian Nastase, in urma scandalului declansat de avocatul Casei Hohenzollern, care afirmase in urma cu o zi ca Radu Duda foloseste abuziv numele familiei princiare germane. “Am impresia ca am procedat foarte bine ca am ales republica si nu monarhia”, a spus primul-ministru, adaugand ca are un respect deosebit pentru Radu Duda, “un om care luni de zile a mers in calitate de emisar al societatii romanesti pentru a se bate ca Romania sa intre in Alianta Atlantica si in Uniunea Europeana”. De altfel, Adrian Nastase a declarat ca ii va propune lui Radu Duda sa candideze pentru un loc in Senatul Romaniei pe listele Partidului Social Democrat. “Nu stiu daca este print sau duce, dar sigur nu este baron”, a adaugat primul-ministru, declarandu-se “deranjat de persoanele acestea care se plimba prin tara”.

    Cetatean

    30/06/2011 at 11:10 am

  22. Duda si Nastase: 11 iunie 2005.

    „In luna septembrie a anului 2002, prin grija netarmurita a prim-ministrului de atunci, Adrian Nastase, a fost hotarata numirea lui Radu Duda, Print de Hohenzollern-Veringen, in functia de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila. O data cu aceasta numire, tot prin Hotararea de Guvern nr. 983 din 2002, se aproba si finantarea programului cu acelasi nume, la conducerea caruia era pus Printul Radu. Ar fi laudabila intentia Cabinetului Nastase de a promova imaginea Romaniei in exterior prin intermediul unei persoane cunoscute in afara granitelor tarii daca nu ar exista cateva semne de intrebare referitoare la eficienta „reprezentantului special” si de ce a primit asemenea sume uriase de la buget: 2 miliarde pentru restul anului 2002, 7,1 miliarde pentru 2003, 8,1 miliarde pentru 2004 si tot 8,1 miliarde pentru 2005. La care se adauga si cheltuielile de administrare si intretinere aferente spatiului pus la dispozitie efectuate de catre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, estimate numai pentru perioada noiembrie 2002-august 2003 la suma de 373,5 milioane de lei. Toate aceste sume au fost aprobate prin hotarari de guvern semnate, cu exceptia ultimei, de Adrian Nastase”

    Cetatean

    30/06/2011 at 11:12 am

    • wow, excelent 🙂

      razvan

      30/06/2011 at 11:13 am

      • Razvan, Duda este parte a strategiei de impingere la prezidentiale sau la PM sau a unui „independent”. Strategia asta e adoptata pentru ca in PSD nu mai sunt cadre relativ curate.

        Johannis a fost primul nume, apoi a fost Duda, va fi Oprescu, am auzit zvonuri si despre Tiriac la prezidentiale in 2014, cumlea, toti sustinuti de urmasii kagebistilor.

        Baietii isi pun masti, poate ne mai pacalesc o data.

        Cetatean

        30/06/2011 at 11:18 am

        • Atentie, cind Basescu a vorbit aseara despre un posibil viitor presedinte om de cultura, inseamna ca a inteles miscarea baietilor si iese si el la inaintare cu ipoteza unui „independent”, insa pe bune.

          Pararea mea e ca va fi tot un politician.

          Cetatean

          30/06/2011 at 11:21 am

  23. Fulminanta ascensiune militara a lui Duda:

    http://www.presa-zilei.ro/stire/5064/ascensiune-hohenzollern.html

    Cetatean

    30/06/2011 at 11:16 am

  24. Salutare
    Cum functioneaza capitalismul bazat pe „stimulente” . 🙂
    Se cumpara una fabrica nenorocita pe 2 bani . Se face 1- a bucata contract cu statul prin care firma se angajeaza sa mentina x angajati pe y ani . Statul acorda inlesniri fiscale si contributive. In paralel , cu fonduri UE se cumpara tehnologie moderna . Care prin lege nu poate fi instrainata pe 5- 7 ani ( cer banii inapoi daca vinzi sculele inainte de timp ) . Se produce marfa pe perioada sus mentionata . Dupa si cind se aproprie de scadere inlesnirile fiscale , se muta linia tehnologica in alta tara care va acorda la rindul ei inlesniri fiscale , contributive .
    PS . Eu vazut tehnica asta de cel putin 12 ani dar pe alte meleaguri si in alte sectoare ( incaltaminte) .
    Sa aveti o zi buna . Am dormit bustean dupa ce am vazut interviul presedintelui si dupa ce legatura internet live a sucombat 🙂

    Ștefan A.

    30/06/2011 at 11:40 am

    • Ziua buna tuturor, 🙂
      Poate fi o tactica buna de a elimina concurenta! 😦

      CFG

      30/06/2011 at 12:23 pm

  25. Stefane, si tie o zi insorita 🙂

    Cetatean

    30/06/2011 at 11:43 am

  26. Firmele se muta in alta parte din considerente fiscale si nu fiindca ar avea ei ciuda pe romani. Mai sint si considerente legate de stabilitate ca le place sa poata face calcule care sa tina.
    Acuma Ilici a avut grija sa puna in Consitutie ca Romania e stat social, un fel de pastrare a termenului de Republica Socialista adus mai bine din condei. Si pentru punerea in practica a acestui stat social pesedeul s-a intrecut in a infiinta nenumarate feluri de ajutoare sociale finantate prin nenumarate impozite adunate unele peste altele. Si ca sa nu para ca statul cocoseaza cetateanul direct cu 70%, au ascuns jumate din impozitele astea punindu-le in circa angajatorului.
    De aici se trage si politica anti-business de care foarte bine pomeneste cineva mai sus.
    Poltica asta anti-business a fost continuata cu succes de Tariceanu care a clocit posturi de bugetari mai ceva ca si gisca aia care facea oua de aur. Un an de guvernare oficiala a PSD in 2009 nu a ajutat deloc. Dupa aia pedelistii au continuat exact aceeasi politica si daca nu era sula UE si FMI in coasta guvernului, plus Basescu, acuma saream si noi cu datoria de 100% din PIB tot propasind statul social.
    Daca ma iau de cazurile specifice unde am ajuns sa importam si sa platim mai scump decit aia din jur produse lactate, ulei si altele, m-as fi asteptat ca intr-o economie de piata normala s-ar gasi repede cineva cu fonduri la asa o oportunitate. Adica avem cerere da nu avem oferta (de aici preturile mai mari), caz clasic de aparitie a unui nou ofertant.
    Da’ observ ca nu se inghesuie nimeni, adica ceva logic lipseste si scirtie si economia Romaneasca de piata nu e chiar de piata libera.
    Ori cineva se descurca sa aiba niscai monopoluri. Nimic de mirare la posibilitatea asta. Legislatie poate ca avem noi, da asta nu-i opreste pe independentii magistrati sa nu o aplice.
    Ori de fapt nu se poate produce mai ieftin la noi datorita pleiadei de impozite si spagi.
    Ori nu merita efortul deorece peste citeva luni vine guvernul uslamist care reinstaureaza Sharīʿah, adica toate regulile de acu n-spe ani bulibasind totul pina la haos.
    Pina la urma ajungem la acelasi lucru, adica politica anti-business, de acum o traditie la noi.

    Cit despre Rizea, alt socialist cu ferrari, averea e licita prin Constitutie asa ca lasati-l in pace.

    Aha

    30/06/2011 at 12:57 pm

    • cum sa produci mai ieftin;ajungem la productivitate;degeaba e impozit de 16 pct,degeaba e salariu brut de 500 euro,daca iti trebuie de 2-3 ori mai multi oameni sa realizezi ceva,daca iti pierzi timpul cu tot felul de raportari la tot felul de incurca lume,daca ai viteza medie e sosele de 30 km/h dace trenul merge cu viteza medie de 22km/(cele de marfa),daca in portul constanta manipularile costa mai mlt decit la antwerpen si dureaza de 3 ori mai mult,daca..daca..
      cum sa nu pleci?

      intamplator

      30/06/2011 at 2:15 pm

  27. Aha, perfect adevarat!

    Stat social pe spinarea verosilor de angajatori, care au vina de a vrea sa faca ceva productiv, in loc sa inchida tot si sa se declare persoane care merita asistenta sociala. mama lor de angajatori, ii mina in lupta doar profitul, ia sa ii jupuim noi si sa munceasca doar cit sa plateasca taxele la stat, iar pe oameni sa ii angajeze cu salariul minim. Important e sa angajeze cit mai multi, si astia multi sa fie votanti PSD.

    Cetatean

    30/06/2011 at 1:11 pm

  28. Salutare!
    Nu ma impingeti ca ametesc! Hac! E inscenare, politistii nu ma iubesc. Cine-a pus bordura-n drum, sa intre Marcel facut scrum?

    http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-9211940-seful-politiei-locale-dej-prins-beat-volan.htm

    Creanga

    30/06/2011 at 1:26 pm

  29. @cetatean exista fabrici mari de ulei care produc dar nu ptr.Romania – iti dau un exemplu fabrica de la Slobozia – produce de citeva ori mai mult decit in in 89 cu de zece ori mai putin personal.Productia de ulei, lactate in Romania se concentreaza se va produce ptr.toata tara in 2-3 fabrici.

    bigone

    30/06/2011 at 1:46 pm

    • nu stiam, merci!

      Cetatean

      30/06/2011 at 2:12 pm

  30. Galeata cu pixeli

    30/06/2011 at 2:10 pm

    • misto, si trucajul si textul

      razvan

      30/06/2011 at 2:18 pm

  31. deci totzi sunt regizori, inscenäri, intrat in roluri, etc.

    da , cabotinul dudäu securist, a fost pregätit in bucätäria lui ilici.

    sä läsäm monarhia, cä a murit din nou in romania.

    opärilä, adicä felcerul plagiator, este tot un escrement oribil si pervers al KGB-ULUI

    cat priveste sobolanul rosu JOHANNIS , este o mizerie de om, care a infintzat o

    gascä de impostori, ce isi vor numai interesul.

    cand o sä se descopere, ce a fäcut acest sobolan rosu, in combinatzie cu USL, o sä vä crucitzi.

    desigur e versat, afaceri pe numele altora, interpusi, sträinätate, dar o sä se descopere,

    nu este decat o fatzadä. si-a creeat o grupare de oameni, pe care ii manipuleazä, il aclameazä etc. sibienii nu sunt prosti, au observat, in ce cor cantä .USL

    theo

    30/06/2011 at 2:21 pm

  32. Parca este un proverb, ceva de genul Spune-mi cu cine esti in aceeasi gasca ca sa-ti spun cine esti. Acuma opinia mea este ca Iliescu si Voiculescu sint demni reprezentanti ai filozofiei kaghebiste si securiste, au inlesnit, sau actionat direct, achizionarea de averi uriase prin tilharire legala, si sint virfuri de lance a unui sistem care promoveaza lipsa totala a valorilor de gen: cinste, onoare, munca, in schimb promoveaza direct un sistem bazat pe cele 7 pacate: lacomie, aroganta, egoism, invidie, desfriu, etc.
    Bun, acuma asta este ipoteza de la care plec si bineinteles ca daca ipoteza e gresita si restul rationamentului e gresit.
    Trec deci la cetateanul Mihai, ca numai e rege deoarece a abdicat pentru tot neamul lui. Cu cine e asta in gasca? Mai intii are ceva medalie de la Stalin. Dupa aia pleaca da cu nenumarate vagoane. Are niscai frictiuni cu Iliescu, dar mai apoi pare ca se inteleg de minune caci primeste nenumarate mosii. Face petreceri la care invita negresit pe Iliescu si pe Voiculescu. Merge iar la Moscova.
    @cetatean are un mic rezumat mai sus al activitatilor cetateanului Duda (si sa ma lase si asta cu titlu de alteta, a se vedea actul de abdicare care specifica ca e valabil pentru tot restul familionului). Cetateanul Duda este mare amic al lui Nastase, care Nastase este direct clocit de Iliescu.
    Ce sa zic, la asa oferta de alba-ca-zapada eu zic pas.

    P.S. Cetatenii aia care au transformat sate intregi in piratii din caraibe pe autostrada aplica direct sistemul ala de care vorbeam mai sus (lipsa cinste, onoare, munca, dar plin de lacomie, lene si celelante).

    Aha

    30/06/2011 at 2:26 pm

    • Aha, salut! 🙂

      Latinii, stramoșii noștrii, aveau un proverb:

      « Asinus asinum fricat », aproximativ (în romano-geto-daca modernă) « Măgar de măgar se scarpină» 😉

      oldhashu

      30/06/2011 at 2:42 pm

  33. Un exemplu de justitie eficienta .
    http://www.corriere.it/cronache/11_giugno_30/restivo-condanna-ergastolo_7abac6f6-a305-11e0-9bbf-ebc35d9cc61e.shtml

    Tradus si comprimat 🙂 un italian (Danilo Restivo ) in Anglia ucide sotia engleza . (inainte a ucis in Italia o tinara si era fugit in GB)
    Sentinta pentru omorul din Anglia citind cuvintele judecatorului englez : tu nu vei iesii niciodata din inchisoare !!!!!
    Nota : in general , in justitia „nordista” europeana se stabileste timpul minim pe care inculpatul il va petrece in puscarie inainte de a cere eliberarea pentru buna purtare , etc . In cazul descris si in optica justitilei lor , tipul asta ar fi avut 25 de ani de inchisoare ca minim . Pentru gravitatea faptei , traumele psihice subite de copii victimei , judecatorul a stabilit ca italianul va ramine EFECTIV PE VIATA in inchisoare .
    PS . Acum luati codul penal mioritic (inclusiv ala nou) si citit cit poate dura asa numita „inchisoare pe viata ” . De ris sau mai bine zis de plins tinind cont ca durata maxima a detentiei mioritice nu poate depasii 30 de ani (si asta doar in cazuri extraordinare de gravitate penala) . Indiferent ca ai omorit un om sau 10- 50 . Cum am scris alta data , tara de kkt dar si justitie de acelasi kkt .

    Ștefan A.

    30/06/2011 at 2:27 pm

  34. Pixy ,

    f. frumos si adevärat, plesu are ceva inj cap, dar din cand trage cate un vant,

    la comandä,la cat e de mancäcios si puturos, o sä ii trebuiascä esapament.

    Plesu, are ceva in cap , incontestabil, dar este un oportunist , si un lenes,

    theo

    30/06/2011 at 2:27 pm

  35. Buna ziua la toata lumea 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    30/06/2011 at 2:31 pm

  36. […] presedintelui Traian Basescu vis-a-vis de Majestatea Sa Regele Mihai I au adus in prim-planul vietii social-politice romanesti cateva rani […]


Comentariile sunt închise.