Sfârşitul carnavalului
Titlul articolului prezent si poate al catorva care il vor urma este cu dublu sens. Primul sens este cel etimologic, serbarile inainte de “lăsatul secului (de carne)”. In unele tari, in special cele catolice, carnavalul datează din perioada în care biserica a impus ca aceste festivităţi să aibă loc înaintea postului de reculegere şi abstinenţă, care premerge Paştele. Carnaval (it. “carne vale“), adica adio la carne, insemna ultimele clipe vesele ale bunastarii si ale belsugului trupesc.
Al doilea sens este imprumutat de la un superb serial de televiziune care a luat multe premii, dar s-a prabusit din cauza lipsei de audienta. Spectatorii nu l-au iubit. Cine naiba iubeste adevaruri dure? Carnivàle, serial american, se desfăşoară în Statele Unite ale Americii în timpul Marii Crize Economice. Povestea prezintă lupta dintre “bine” şi “rău”, precum şi conflictul dintre liberul arbitru şi destinul fiecăruia. Carnivàle a fost difuzat timp de două sezoane, între 14 septembrie 2003 şi 27 martie 2005. Din cauza rating-urilor scăzute din timpul celui de-al doilea sezon, Carnivàle a fost anulat, după numai 24 de episoade, deşi iniţial fusese gândit să se desfăşoare pe durata a şase sezoane. În anul 2004 a câştigat patru premii Emmy şi a obţinut numeroase nominalizări şi premii la alte festivaluri de televiziune, între 2004 şi 2006.
Am sa incep dela sfarsit la inceput: Se sfarseste, carnavalul? DA!
In primul rand pentru ca Statele Unite nu reusesc sa iasa din criza, dimpotriva ea se adanceste fara ca absolut nimeni sa gaseasca panaceul salvator. De mult timp nu am asistat la un interviu tragic ca cel al lui Ben Bernanke, seful Bancii Centrale a Americii (Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite– FED – Federal Reserve), interviu in care aproape a confirmat ceea ce se vede cu ochiul liber, toate masurile luate nu prea au ajutat sa porneasca motorul economiei americane.
Consumul este in scadere, economia nu genereaza suficiente locuri de munca, cresterea economica este la jumatate fata de cea preconizata. Criza imobiliara, lipsa de responsabilitate si razboaiele “MacDonald,” au secat America. „Yes We Can”tinde sa ramana o hilara lozinca bazata pe un cantecel studentesc. Pana la urma s-a dovedit ca “No You Can’t, Mr. President!”
Razboaiele din Irak au costat America 2.4 trilioane USD. Razboiul din Afganistan a costat pana acum 118,6 miliarde de USD. Puteti vedea si estimari mai “miloase” in raportul CRS (Report for Congress) si totusi si acolo este vorba de trilioane de dolari. Toate aceste razboaie nu au facut planeta nici mai sigura si nici nu au stimulat economia americana sau au asigurat resursele vitale ale “lumii libere”.
Politica economica a administratiei Obama a salvat poate bancile, institutiile financiare, industriile ineficiente si a incercat sa produca un egalitarism imposibil distrugand serviciile si asa mult prea scumpe ale sistemului medical, nu au reusit insa sa creeze mai nimic din punct de vedere economic. Mai rau, cetateanul american de rand, micile intreprinderi si clasa mijlocie au fost lovite si si-au pierdut increderea in sistemul economic pe care l-au crezut parte din “stilul de viata” promovat cu agresivitate in ultima jumatate de secol, din asa numitul “secol american”.
In liniste si fara trambite, SUA construiesc versiunea moderna a “zidului lui Hadrian “ rugandu-se la Dumnezeu ca acesta sa nu se transforme in “zidul lui Aurelian”.
In al doilea rand Europa. Uniunea Europeană a adoptat o nouă regulă: “dacă un plan nu funcţionează, continuă cu el„, o propozitie extrem de adevarata dintr-un editorial publicat recent de The Economist. În timp ce Grecia se pregăteşte să adopte măsurile de austeritate pentru a îndeplini condiţiile planului de salvare, „strategia de negare [a Uniunii Europene] – refuzul de a accepta faptul că Grecia nu îşi poate plăti datoriile – şi-a atins limitele, din trei motive„. Politicile internaţionale legate de această criză devin „şi mai toxice„. Pieţele sunt convinse că „felul acesta de a avansa în ceaţă nu funcţionează„. Şi „temerile de contagiune cresc, nu scad„. Singura soluţie, spune saptamanalul britanic, este „o restructurare ordonată a datoriei greceşti”: nu este un leac în sine, dar este o soluţie care oferă ţării o şansă.
Daca The Economist este bland, Prospect, jurnalul lunar britanic, desi cu atitudini mai mult laburiste decat conservatoare, considera ca: „Zona euro se bazează pe trei stâlpi de rezistenţă: lacune, compromisuri aproximative şi minciuni”, în timp ce o altă „trinitate” a UE – „nicio cale de ieşire, niciun eşec şi niciun plan de salvare” este „lipsită de logică”. UE va continua probabil să împrumute bani ţărilor sărace precum Grecia şi Irlanda până când va fi confruntată cu o alegere dură: să se unifice din punct de vedere politic sau să dispară. Autorul articolului, Wolfgang Münchau, crede ca “politicienii vor face compromisuri relative până când nu vor mai putea face nici un compromis. Pariez că această alegere va fi făcută de o altă generaţie de lideri politici. Deciziile lor vor stabili dacă Europa, în forma ei actuală, poate continua sau nu.”
Daca problemele economice ale Europei pot fi dezbatute intr-un fel sau altul, potentialul militar fara umbrela americana s-a dovedit complet inexistent. Europa se scufunda in criza Libiana, care tinde sa devina un fiasco tragic. Astazi mai mult ca niciodata forta militara Europeana arata ca armata franceza inaintea celui de al II-lea Razboi Mondial, puternica numai pe hartie!
Din punct de vedere diplomatic, miscarile din Orientul Mijlociu au pus politica externă europeană la grea încercare. După aproape doi ani în acest post, Ashton este din ce în ce mai criticată. Desi Serviciul Diplomatic European a fost dotat cu un buget uriaş şi cu întreaga putere, care până acum fusese fragmentată între trei instituţii (Consiliul, Comisia şi preşedinţia rotativă a UE), care se călcau pe picioare şi se contraziceau tot timpul, o politica Europeana nu decolează. Pe scurt, avem în sfârşit instituţiile, dar nu avem încă pe nimeni, aparent, care să exercite o conducere puternică. De fapt influenta Europei, ca entitate colectiva, este aproape inexistenta.
In al treilea rand Romania. Aici lucrurile sunt foarte simple, suficient este sa citesti presa romaneasca, sa asculti radioul sau sa privesti la stirile transmise la televiziuni ca sa intelegi ce se intampla. Romania este dependenta, la fel ca de multe ori in istoria ei, de bunavointa “prietenilor” si slabiciunea “dusmanilor”. Societatea romaneasca este profund derutata, neinformata corect si artificial tinuta intr-un antagonism perpetuu! Slabiciunile sociale sunt profunde si adanci, continua sa se metamorfozeze din acut spre cronic. O tabara incearca sa aplice niste reforme, partial impuse de “prieteni”, cealalta ameninta sa le desfiinteze cand va ajunge la putere. Cine are ochi intelege ca aici lucrurile nu pot sa evolueze in mai bine si isi ia catrafusele spre alte locuri, care pana la urma probabil ca in timp vor deveni la fel de problematice, bineinteles din cu totul alte motive.
Clasa politica a transformat Romania in camp de lupta, in care toate mijloacele au devenit legitime, uitand probabil ca victimele acestui razboi sunt pana la urma cetatenii acestei tari. Potentatii vremii dau lectii de moralitate cu buzunarele burdusite de banii furati. Averile furate nu pot fi declarate ilicite si hotii nu pot fi judecati avand toate sansele sa continue jaful care a fost pana acum. Armata si fortele de ordine sunt sub-bugetate, ineficiente si conduse exact ca acum 20 de ani. Lipsesc numai culesurile de cereale si cartofi.
Fiintele lui Dumnezeu treziti-va, carnavalul s-a sfarsit, intram intr-o lunga perioada de dupa acest carnaval, care va fi “seaca” cum putine au fost inaintea ei.
Pesimism de sambata?
Buna ziua prietene. 🙂
turnofftheglory
25/06/2011 at 4:18 pm
Nici decum TOG. Pesimistul este un optimist bine informat. 🙂
Articolul e minunat structurat si dens
Un tanar de stanga
25/06/2011 at 4:30 pm
UTS, intotdeauna articolele lui Theophyle sunt excelente. Insa il doare, ii simt deznadejdea in fata mediocrilor zilei.
turnofftheglory
25/06/2011 at 4:38 pm
salut TOG 🙂
De multe ori „a cunoaste” este sinonimul lui „a suferi” 😦
Theophyle
25/06/2011 at 5:39 pm
Buna ziua,
eu cred ca e realism necoafat.
cedric
25/06/2011 at 4:30 pm
salut Cedirc,
asa si este 🙂
Theophyle
25/06/2011 at 5:39 pm
❗ Se pare ca unii oameni politici au inteles ca jocul cu focul este extrem de periculos. Un punct de vedere extrem de corect si lucid exprimat de MArko Belo. Sa vedem ce spune PNL-ul .
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-9149339-marko-bela-nu-recomand-treceti-opozitie-pnl-alimenteaza-atmosfera-antimaghiara.htm
mar
25/06/2011 at 5:00 pm
suntem calcati pe cap la noi acasa.asemenea umilinta mai rar a indurat poporul roman.clasa politica, justitia,mass media parcu sunt la concurs care sa umileasca spiritul si fiinta romanesca mai bine.ma uitam la procesul care a avut loc in Ungaria cu asasinii sportivului roman Marian Cozma.9 luni a durat procesul.2 condamnati pe viata si un condamnat la 20 ani.in Romania a fost acum 2 saptamani o tanara a fost ucisa de un interlop pe trecerea de pietoni , cu un bolid condus in stare de ebrietate si o viteza de 160km la ora.ce a facut justitia?la propunerea de arest preventiv cocalarii din justitie au decis ca interlopul nu e pericol public si sa fie judecat in libertate .la recursul procurorilor , judecatorii si au dat seama ca e „prea pe fata” si au revenit cu mandat de arestare.si nu mai scriu despre cati criminali , pedofili si hoti a decis justitia romaneasca ca nu „reprezinta pericol public”.aici e diferenta intre un stat -Ungaria si un popor vlaguit de hoti si de incompetenti.in tara noastra ne dau lectii toti.iar taranu roman sta si isi plange copilul plecat la munca prin italia dupa o paine mai buna.ne ameninta politrucii ca vin ungurii si ne iau ardealul?pai la ce sistem juridic , sistem sanitar si sistem de educatie are Ungaria ma gandesc daca nu cumva treaba asta ar face un bine oamenilor nu un rau.daca dupa lovitura de stat din 89 eram sub ocupatia altui stat eu cred ca Romania o ducea mult mai bine azi.
zigzag
25/06/2011 at 5:41 pm
[…] rest is here: Sfârşitul carnavalului This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]
Sfârşitul carnavalului | Secolul 21 ~ 21st Century
25/06/2011 at 5:44 pm
Salutare
Carnavalul abia a inceput . Nu stim cind se va termina . 🙂
Previdibil finalul va fi cu cantitati mai mari de saraci , raniti si morti .
Oricum fanfara va cinta pina in ultimul moment . 😦
PS . Pe Titanic au reusit sa se salveze mai multi din clasa I , mai putini din clasa II si nimeni din clasa III .
Ștefan A.
25/06/2011 at 6:01 pm
Tu cum voiai sa fie salvati ? In ordine alfabetica ? 🙂
Si acum din avion coboara cei de la business class care au platit mai mult pe bilet
Un tanar de stanga
25/06/2011 at 6:09 pm
Salut TDS 🙂
Non capisci una mazza . 😆
Ștefan A.
25/06/2011 at 6:13 pm
Salut
Tu ne-ai recomandat un serial foarte bun eu recomand un documentar bun Inside Job http://www.imdb.com/title/tt1645089/ . Chiar daca mai are unele lacune si este un pic partinitor totusi spune verde-n fata adevarul despre cei care ne-au condus catre aceasta criza si Ben Bernanke se pare ca este unul dintre ei.
DMZ
25/06/2011 at 6:20 pm
in panoplia „aparatorii regelui mihaita” din ultimele zile se inscrie si un mare liberal din partidul lui chuky :Tudy zis si uigalabul.http://www.libertatea.ro/detalii/articol/amantul-oanei-zavoranu-tudy-despre-basescu-un-incompetent-politic-342324.html mai mare rasul si groaza!
zigzag
25/06/2011 at 7:06 pm
Pe Politeia Europeana puteti citi articolul:”O poveste tristă despre o altă Grecie“
http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/06/25/o-poveste-trista-despre-o-alta-grecie/
Theophyle
25/06/2011 at 7:14 pm
Citesc de ceva vreme articolele dumneavoastră și este pentru prima dată când simt nevoia să las un comentariu.
Nu sunt o persoană credincioasă în sensul religios al cuvântului, dar mi-a atras atenția finalul articolului.
Văd o chemare disperată adresată ființelor lui Dumnezeu, doar că majoritatea au cedat materialismului brutal, au decăzut și nu văd salvarea decât prin încrâncenarea în această luptă materialistă.
Au pornit din start pe o cale greșită, Dumnezeu nu se află pe această cale. Sper să continuați să ghidați aceste ființe pe mai departe, doar să aveți grijă ce cale le oferiți.
BIG
25/06/2011 at 7:34 pm
Scuze ca revin la subiectul mult discutat ieri, dar am gasit aceasta parere a lui Mircea Basescu. Pana acum nu l-am citat si nici nu credeam ca o sa-l citez vreodata:
http://www.ziare.com/basescu/mircea-basescu/mircea-basescu-daca-ar-fi-fost-traian-in-locul-regelui-ar-fi-spus-impuscati-ma-1103554
Eu zic ca are dreptate!! (sa nu ma impuscati!)
cedric
25/06/2011 at 9:34 pm
cedric, nu stiu cum isi da seama Mircea ce ar fi facut Traian, insa in rest, cam are dreptate, mais ales cind vorbeste de decretul de abdicare in care Regele a scris „abdic, pentru mine si pentru urmasii mei” si „institutia monarhiei nu mai corespunde actualelor conditiuni ale vietii noastre de stat”.
Frazele astea scrise de Rege dor ca o tradare.
Cetatean
25/06/2011 at 9:40 pm
Buna seara, buna seara.
Intotdeauna am crezut ca anumite lucruri nu s-au spus cu voce tare despre peroada 1944-48 din respect ptr Mihai personal. Si mai cred ca multi istorici asteptau ca Regele sa se prapadeasca ptr a spune lucrurilor pe nume, si anume ca Mihai a luat decizii gresite in multe momente cheie fiind sfatuit nu se stie exact de cine. Si uite ca a venit Basescu, in stilul lui caracteristic, si a spus ceea ce multi gandeau dar nu indrazneau sa spuna. De aici si supararea unora si spumele altora care aveau alte ganduri cu Casa Regala.
clemycali
25/06/2011 at 9:52 pm
Buna Clemy, da este un punct de vedere corect si pertinent.
mar
25/06/2011 at 10:00 pm
Nu i le-au fosdt impuse? Le-a scris cu propria dorinta?
bujold
26/06/2011 at 11:08 am
un film care ajuta sa intelegem ca orice interventie stupida a statului in economie ne baga in buda. Sunt din ce in ce mai mult un sustinator al Scolii Austriece a lui Hayek :
Dan MAȘCA
25/06/2011 at 9:44 pm
bine ai venit in club, nu il uita pe von Mises 😉
Cetatean
25/06/2011 at 9:49 pm
Cetatene, nu uit 😉 .
Dan MAȘCA
25/06/2011 at 10:06 pm
cedric,
e sambata seara si imi permit sa iti zic un banc apropo de „impuscati-ma!”, pana nu apare Theophyle cu postarea noua muzicala.
Deci
doi condamnati la moarte, in fata plutonului de executie.
Li se da voie la exprimarea ultimei dorinte.
Primul zice: vreau sa ascult un cantec cu Gutza.
Al doilea : eu vreau sa ma impuscati inaintea lui. :lol
:
luminita
25/06/2011 at 9:47 pm
😆
mar
25/06/2011 at 9:58 pm
Foarte bun, il inteleg si pe el cum l-am inteles si pe presedinte. In cazul asta, si eu as fi vrut sa mor fara sa ascult o manea!
cedric
25/06/2011 at 10:06 pm
Cedric sunt anti total, dar acest stil muzical vine de la prietenii nostri turci. Am citit ca Anton Pann compunea astfel de melodii.
Cred ca si manelele tb acceptate altauri de Mihai, tot istorie 😦
mar
25/06/2011 at 10:15 pm
maneaua ca maneaua , dar era vorba de Gutza, nu uitati esentza bancului. 😆 😆
luminita
25/06/2011 at 10:28 pm
bonsoir,
trista si corecta postare.
ThPh, ne indemni in finalul postarii sa ne trezim,
dar ce te faci, ca noi sintem treji si tot degeaba?!?!
skorpion
25/06/2011 at 10:54 pm
buna seara
din teoria conspiratiei,legat de obligarea regelui sa abdice: nkvd a gresit;daca ar fi facut profesionist profilul psihologic al regelui mihai ar fi dat lovitura=ar fi existat primul stat socialist fratesc cu rege;
nu cred ca daca i s-ar fi spus „ramii rege,ai oaresice privilegii dar nu scoti o vorba” ,regele mihai ar fi spus nu
si C I Parhon n-ar fi trebuit sa se prostitueze pentru a-si salva cercetarile
sfirsitul carnavalului: depinde cum il vedem;pentru cei obisnuiti cu x6 si sa li se aduca micul dejun la pat la ora 12 ,da e sfirsit/pentru cei care se scoala la 5,isi gatesc singuri si maninca ce au,ba mai si merg cu ratb-ul,singura modificare va fi ca vor merge pe jos acolo unde au treaba;nu cred ca i-ar afecta prea mult
intamplator
25/06/2011 at 11:06 pm
Se prea poate sa ai dreptate. Eu cred ca marea greseala a Regelui a fost atunci cand a recunoscut alegerile din 46 si a acceptat infiintarea guvernului Petru Groza. Daca condamna alegerile falsificate si refuza compromisul Groza probabil ca lucrurile ar fi luat o alata intorsatura. Iar Stalin ar fi fost nevoit fie sa accepte un statut aparte al Romaniei, ceva intre Austria si Yugoslavia, fie l-ar fi omorat pe Mihai. Dar aici intram pe un taram alunecos „ce ar fi fost daca”. Dar este absolut clar ca Mihai si-a jucat atunci foarte prost putinele carti pe care le avea.
clemycali
25/06/2011 at 11:13 pm
buna seara/pur si simplu este un exercitiu
revin la declaratia lui basescu:toata lumea se agita sa gaseasca ceva ascuns;nu cumva explicatia e mai simpla,poate prea simpla sa poata fi acceptata? omul lansase teme importante,avusese discutii oficiale,aparitii in direct,sigur multe alte discutii informale si mai pleca si a doua zi(joi) la summit-ul EU unde orban tocmai facuse o propunere aiuritoare,probabil ca sa arate ca tara aia a lui a avut presedintia sase luni(chestia cu deturnarea fondurilor pentru grecia)
era obosit si pur si simplu nu s-a controlat;ca are si ranchiune impotriva regelui mihai e stiut;oricine ar avea daca ai fi in pozitia lui basescu si n-ai fi invitat la evenimentul ala de la peles acum 3-4 ani
intamplator
25/06/2011 at 11:33 pm
Tonta a avut un vis urit:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-9150436-victor-ponta-personal-sunt-pentru-modificarea-constitutiei-sensul-confiscarii-averilor-ilicite.htm
victor L
25/06/2011 at 11:08 pm
Un idiot. Merge inainte cu ideea ilegimitatii actualului Parlament din care face parte si el.
clemycali
25/06/2011 at 11:16 pm
abereaza rau de tot tonta:
1.) nu despre confiscarea averilor ilicite este vorba in revizuirea Constitutiei, dar spune asta tonta pentru ca da bine la bizon,auzi, tonta vrea…. deci marketing politic
2.) inconstienta lui basescu – limbaj indecent, dar tot ne enervam pe basescu…
3.) lupta – maghiarii intre ei – aici vrea sa insinueze sa se ia udmr cu ucm la bataie
skorpion
25/06/2011 at 11:19 pm
Regele lubenitza s-a trezit vorbind si a mai trantit una antologica „Orice ar face, romanii ii vor da afara cu furcile. Nu mai ramane picior de pedelist in guvernarea viitoare si, daca UDMR nu e atent, nu mai ramane nici urma de udmerist in guvernarea viitoare”
http://www.ziare.com/geoana/psd/geoana-pdl-va-fi-alungat-de-romani-cu-furcile-udmr-sa-fie-atent-ce-face-1103564
mar
25/06/2011 at 11:30 pm
miroase a instigare ca asta toamna la ponta?
skorpion
25/06/2011 at 11:33 pm
e ,ca de obicei,defazat(sa nu zic prostanac):ultima oara cind s a iesit cu furcile a fost primavara:
„furcarii=minuitorii furcilor” sunt ocupati toamna pe aceste meleaguri cu tulburelul si „ochii lui dobrin”
intamplator
25/06/2011 at 11:38 pm
in 2007 o amica pasionata de astrologie imi spunea ca vor veni mari schimbari, caci planetele nu au mai stat asa de la revolutia americana. Ca schimbarile vor fi profunde dure si pe final binefacatoare. M-am amuzat atunci, ma amuz si acum dar a avut dreptate. Da, carnavalul trebuie sa inceteze. Dansam de prea multa vreme pe bani virtuali („Inside job” ESTE un documentar!), vindem iluzii si propaganda tip incalzire globala, ne verificam limbajul ca niste idioti avand grija sa fim „politicaly corect”, stim ce face Lady Gaga sau, daca vreti, autohtonele Raduleasca, Zavoranca si celelalte rapandule, sa ne consolam, suntem in trend, e un soi de pandemie. Acum un secol erau celebri cei ca Tesla sau Edison. Acum e celebra Paris Hilton. Sporovaim prosti si suntem condusi de un marxist care are marea calitate ca e primul negru la Casa Alba. Prin Europa bantuie dezaxati ca Sarkozy, Berlusconi sau Orban. La Bruxelles s-a format o curte de eunuci birocrati care curand vor reglementa si zilele cand e permis sa faci sex si, desigur, pozitia recomandata. Miroase peste tot a fascism blajin si caldut. Daca cineva ar mai citi Toynbee „Studiu asupra istoriei civilizatiilor” ar gasi radiografia situatiei. Din pacate cartea e mare, grea si nu prea are poze, doar harti. Este obositoare si strica ochii. Spunea cineva de Hayek. Sunt convins ca Ialomiteanu l-a citit din scoarta in scoarta. Daca e totusi o veste buna este aceea ca la noi carnavalul e pe final, fitilul a fost aprins si e timp de ultima tigara. Ca sa si surprind, recomand piesa vocal instrumentala (:)) „Parol” a trupei Parazitii. Nu va incruntati, descrie prea bine momentul.
emanuel bogdan
25/06/2011 at 11:31 pm
geoanä, a fost de 2 ori la moscova, pe furis, a luat poate instructziuni, cum cä
foloseascä furcile. tatäl lui era tot securist, iar el „nu stie catzi sunt”
geoanä, mai are curajul sä vorbeascä??
trädare,trädare, dar sä stim si noi, nu sä afläm dupä 70 de ani.
theo
26/06/2011 at 12:09 am
[…] Read more here: Sfârşitul carnavalului […]
Calarasi | judeţ Calaraşi | Sfârşitul carnavalului |
26/06/2011 at 4:35 am
Buna Dimineata 🙂
Postare noua!
Theophyle
26/06/2011 at 9:57 am