Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână – 25 Iunie / “după o noapte furtunoasă”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  15°C, si o maxima termica de  24°C, umiditate: 52-71%. Innourat partial – ploua – posibile ploi torentiale. Presiune atmosferica: 1010-14 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2160    RON (-0. 0134  RON); 1 USD = 2. 9523  RON (-0.0171 RON); 1 EURO =  1. 4280   USD; (+0.0037). Evolutia saptamanala o  puteti citi aici. Gramul de aur 144.4055 RON (-2.6075).

Cea mai lungă tranzacţie din ultimii 20 de ani. Adamescu a vândut participaţia Generali Asigurări către grupul italian Generali după 8 ani de negocieri. Astra Asigurări, cea mai mare companie de asigurări din România, a vândut 16% din acţiunile Generali către grupul italian Generali. Astra, societate care s-a desprins din fosta Administraţie a Asigurărilor de Stat – ADAS, deţinea cele 16% din acţiuni încă de la venirea italienilor în România, în 1994.  De la preluarea societăţii de către omul de afaceri Dan Adamescu, în 2001, au fost numeroase negocieri de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut la Generali, dar preţul propus de italieni a fost considerat nesatisfăcător. Dacă Dan Adamescu a obţinut de la italieni un multiplu de 1,5 faţă de primele brute subscrise de circa 100 milioane de euro de Generali în 2010, atunci a încasat circa 24 milioane de euro. Grupul italian Generali a fost în negocieri pentru achiziţia pachetului de 16% din Generali Asigurări încă din 2003. Atunci valoarea tranzacţiei era estimată la un milion de dolari. Ca să nu fie scoasă din companie, Astra a participat la toate majorările de capital ale Generali Asigurări. Ziarul Financiar.

Băsescu îi spune „Nu” lui Viktor Orban: Nici un cent din fondurile structurale destinate României nu va fi dirijat către Grecia. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că nici un cent din fondurile structurale destinate României sau altor state nu va fi dirijat către Grecia. „Am înţeles că a apărut un zvon că s-ar lua din fondurile structurale ale României pentru Grecia. Nu. Nici un cent din fondurile structurale destinate României sau altor state nu va fi dirijat către Grecia”, a spus preşedintele într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, după Consiliul European de vară. El a adăugat că pentru România clarificarea sprijinului UE pentru Grecia a fost o miză foarte mare. „A fost probabil cea mai mare miză a acestui Consiliu din punctul nostru de vedere, pentru că în România funcţionează şapte bănci elene care deţin circa 27% din piaţa bancară românească”, a spus Băsescu.Ziarul Financiar.

Autodenunţul lui Şova. Senatorul PSD Dan Şova s-a contrazis ieri în explicaţiile legate de colaborarea sa cu Victor Ponta, de banii plimbaţi între ei şi de „contractele energetice”. Dacă Victor Ponta a ales să-şi trimită mama cu actele la Fisc, prietenul şi partenerul său Dan Şova a ţinut, singur, o conferinţă de presă prin care a complicat şi mai mult lucrurile. Scandalul legat de cele peste 1,1 milioane de euro pe care casa de avocatură Şova&Asociaţii i-ar fi încasat ilegal din contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari e amplificat de hăţişul de explicaţii contradictorii pe care senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) a insistat să le dea în ultimele zile pentru a se disculpa. El a ţinut şi ieri în faţa jurnaliştilor o adevărată pledoarie. Deloc convingătoare însă. Motivul: explicaţiile de ieri le contrazic pe cele din zilele precedente. În plus, el este contrazis de documentele Fiscului şi de declaraţiile de avere ale prietenului şi colegului său Victor Ponta (39 de ani).Adevarul.

Veterinarul care ne otrăvea cu carne stricată. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a fost arestat după ce procurorii DNA i-au făcut dosar pentru dare şi luare de mită, şantaj şi complicitate la falsificarea de produse. Doctorul Viorel Gheorghiţă era „cap de pod“ în protejarea afacerilor unui patron de abator care vindea carne stricată celor 600.000 de locuitori ai judeţului Galaţi. DNA Galaţi a reuşit să finalizeze un dosar extrem de complicat, care vizează o reţea complexă prin intermediul căreia sute de tone de produse din carne alterate erau vândute anual locuitorilor judeţului Galaţi. Cazul este cu atât mai grav cu cât în distribuirea cărnii stricate este implicat chiar directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr Viorel Gheorghiţă. Potrivit procurorilor, acesta l-a ajutat pe patronul grupului de firme ALBO, cel mai mare producător de produse din carne din judeţul Galaţi, să reintroducă în procesare alimente alterate, pe care apoi le vindea ca proaspete. De altfel, joi noapte, judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus arestarea pentru 29 de zile a medicului Viorel Gheorghiţă, iar în cazul patronului implicat au stabilit interdicţia de a părăsi oraşul Galaţi. Adevarul

„Reformatorii” care au pus frână modificării Constituţiei. Consiliul Superior al Magistraturii s-a împărţit în două tabere, care s-au lansat în acuzaţii de politizare a instituţiei. Horaţiu Dumbravă şi-a pus mandatul pe masă. Discuţii aprinse în ultima şedinţă de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe marginea unei scrisori trimise Curţii Constituţionale, semnate de preşedintele Horaţiu Dumbravă, dar care nu a fost votată de membrii instituţiei. O parte dintre magistraţi l-a acuzat pe Dumbravă că, prin punctul de vedere exprimat pe marginea modificărilor Constituţiei, CSM şi-a depăşit atribuţiile şi că a politizat instituţia. Ca răspuns, judecătorul Dumbravă a arătat că acel comunicat este punctul său de vedere personal şi că cei nemulţumiţi pot vota pentru schimbarea sa din funcţia de preşedinte al Consiliului. EVZ.

China vrea să investească în infrastructura rutieră din România, dar cu garanţii de stat. Ambasadorul Republicii Chineze în România, Liu Zengwen, afirmă că oamenii de afaceri din ţara sa sunt interesaţi să investească în infrastructura rutieră din România, inclusiv în autostrăzi, dar pentru investiţii mari trebuie asigurate garanţii de stat. Ambasadorul Republicii Chineze în România, Liu Zengwen, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia deschiderii filialei Mureş a Asociaţiei de Prietenie România-China, că oamenii de afaceri din ţara sa sunt interesaţi să investească în infrastructura rutieră din România. El a precizat că oficialităţile din România şi China au discutat posibilităţile de colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii din ţara noastră şi reprezentanţii unei firme chineze au făcut vizite de documentare şi au discutat nişte probleme tehnice în teritoriu, dar el consideră că, „deocamdată, acest proces este prea încet şi trebuie împins înainte”. „Trebuie să recunoaştem că există nişte probleme care trebuie să fie rezolvate, căutând, ambele părţi, soluţiile potrivite”, a spus Liu Zengwen.Mediafax.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: Europenii nu pot continua în Afganistan fără prezenţa masivă a SUA; Iulia Timosenko, la proces; Autorităţile bulgare declară război corupţiei din Poliţie; Deci totuşi e OK să criticăm islamul; Revista Presei Germane de la Deutsche Welle; Fosta Iugoslavie: două decenii pe drumuri diferite.

Written by Theophyle

25/06/2011 la 9:44 am

Publicat în Uncategorized

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. neatza!

  zigzag

  25/06/2011 at 9:51 am

 2. Neata Zigy 🙂

  Theophyle

  25/06/2011 at 9:53 am

 3. buna dimineata,

  in ce context ”nu” -ul lui Basescu se adreseaza lui Viktor Orban.

  re. China,
  din cite stiu chinezii au construit ceva strazi, autostrazi in Polonia absolut inferioare tehnic,
  incit polonezii au fost obligati sa rezilieze contractul

  skorpion

  25/06/2011 at 10:00 am

 4. salut

  toata lumea a dezbatut evenimentele de atunci
  poate cele contemporane sunt cheia iesirii lui Basescu
  http://gazetino.wordpress.com/2011/06/24/regele-mihai-rusia-nu-o-gafa-ci-o-strategie/

  razvan

  25/06/2011 at 10:07 am

  • razvan, asa e. Basescu nu pierde nici o ocazie sa il infiereze pe Geoana ca a fost la Moscova. Exista un urias capital politic in mentalul romanesc, si acela este rusofobia. Romanii sunt rusofobi intr-un mod adinc, si Basescu stia ca trebuie sa faca apel la aceasta coarda sensibila. Mai ales ca si el este in mod spontan.

   Cetatean

   25/06/2011 at 10:53 am

   • Cetatean.
    Eu cred ca TB mizeaza pe rusofobia americanilor in partitura asta nu neaparat pe pe cea a romanilor 🙂 Acum cind toti prorusii in frunte cu Ilici au devenit monarhisti 🙂

 5. Cinica precizarea lui Dumbrava ca scrisoarea e opinia sa personala si ca nemultumitii pot vota pentru inlocuirea sa.
  Dar opinia ta personala nu o trimiti oficial altei institutii ca venind de la institutia pe care o patronezi.

  victor L

  25/06/2011 at 10:11 am

  • Daca nu era prins,nu mai conta ca e vorba de o opinie personala?

   ela

   25/06/2011 at 10:14 am

 6. Buna dimineata :),
  Tara frumoasa pacate ca este locuita! Cred ca deontologii neamului ar tb sa intre in fibrilatie cand un presedinte de CSM politizeza o institutie in problema legii fundamentale, cand un judet mananca carne reciclata cu voia autoritatilor de control, cand un lider de partid si un senator incearca sa abureasca o natie ca sunt cinstiti si nici usturoi nu au mancat si ca legea este ptr. prostime. Dar nu la noi subiectul de presa este TB si jignirile aduse unui Rege care nu a facut nimic ptr. disapora lui care reprezinta tara si natia romana. Este uluitor cat de superficiali suntem ca neam si ce este mai grav cat de manevrabili. Oare cate „manevre” au facut comanistii cu minitile noastre de am ajuns atat de vulnerabili?

  mar

  25/06/2011 at 10:44 am

 7. salutare, salutare!

  Cu „reformistii” muschetari din CSM ne-am lamurit definitiv, cu Mona Sandica-fara-decret-prezidential ajunsa in CSM srem de mult, o avem pe Iorgulescu-opriti-Codurile si pe Dumitrescu-PSD in CSM, suuuper, Justitia romaneasca independenta poate sa fie multumita.

  Asa ca, acestea fiind faptele, cind voi scrie episodul II din „Constitutia poporului suveran si Republica Judecatorilor, ma voi ocupa de conceptul de „independenta” a Justitiei, asa cum o practica acum stimabilii cu robe kakanii.

  Macar sa intelegem mecanismele, daca de reformat Justitia nu se mai poate spera.

  Cetatean

  25/06/2011 at 10:47 am

 8. Pai da, de incalcarea procedurilor si palparea banilor europeni, evident ca tot cineva are o vin si mai ales un scop 😦 Se parea ca nebunia imbraca multe, extrem de multe forme care nu au fost prinse in lucrarile de specialitate 👿
  http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/dragnea-sustine-ca-a-respectat-toate-procedurile-privind-proiectele-europene-1103455

  mar

  25/06/2011 at 10:49 am

  • Buna
   Urmeaza ca Dragnea sa le ceara si despagubiri morale pentru prejudiciul de imagine produs,nu-i asa?

   ela

   25/06/2011 at 10:53 am

 9. Puteti citi pe Politeia Europeana:

  Titluri: Europenii nu pot continua în Afganistan fără prezenţa masivă a SUA; Iulia Timosenko, la proces; Autorităţile bulgare declară război corupţiei din Poliţie; Deci totuşi e OK să criticăm islamul; Revista Presei Germane de la Deutsche Welle; Fosta Iugoslavie: două decenii pe drumuri diferite.

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/06/25/in-europa-25-iunie-2011/

  Theophyle

  25/06/2011 at 10:59 am

 10. Noaptea furtunoasă

  Bâzâie în prag de seară,
  Trei cuvinte, un sofism
  E chiar doamna profes4oară
  Ce visează socialism

  Bâzâiala-i inutilă
  Doar baloane de săpun
  Deşi-aşteaptă Moş Gerilă
  Veni-va tot Moş Crăciun

  Creanga

  25/06/2011 at 11:02 am

  • Vine pe dreak 🙂 ramine la el in Alaska

  • Pe de o parte ma bucur ca te inspir, pe de alta parte, ma intristez cand vad ce calitate are produsul al carei muza am fost. Bon, nu toti putem sa fim Eminescu, dar nimeni nu ne opreste sa ne credem 🙂

   Loda

   25/06/2011 at 11:22 am

   • Buna ziua,
    Stimata doamna in viziunea dvs. ce doriti de la sufletele noastre? Astia cu viziune de dreapta si patrioti suntem mai naivi, fiind catalogati de unii ca „slabi calitativ”. Sincer va rog sa va exprimati cat ma concludent, eventual in pe puncte.
    De acord cu dvs. ca nu toata lumea este Eminescu,cum nu toata lumea poate fi istoric sau presedinte de tara. Ptr. a fi presedinte de tara tb sa ai o calitate fundamentala, sa iubesti munca ,sa dormi putin, uneori deloc si mai ales sa ai stofa de lider
    Sa inteleg ca este cod galben ❗

    mar

    25/06/2011 at 12:13 pm

    • Stimata domana mar:
     De ce aveti impresia ca as vrea ceva de la dumneavostra? Chiar nu inteleg ce ancheta porniti.Cate vreme eu nu am etichetat pe nimeni, la ce credeti ca ma intereseaza sau as fi responsabila cum va eticheteaza ,,unii”? De ce imi insirati ceea ce credeti dumneavoastra a fi calitatile necesare pentru a fi presedinte, din moment ce nu v-am anuntat intentia de a candida la un asemnea post? iar daca voi intentiona, ibn mod sigur nu o sa va aleg nici ca si consultant ,nici ca si PR ,asta pot sa va asigur.Atunci ?

     Loda

     25/06/2011 at 1:41 pm

 11. de la politruci ca crin, ponta, iliescu, geoana, bombo, ziaristii lui peshte pina la cristian preda, tapalaga, pora,
  de la invective ca nebun, betziv, deseu toxic, etc, etc, pina la sa-ti fie rusine, traian basescu,
  o tara intreaga este in fierbere…revoltata, indignata, oripilata

  acum ma intreb citi din cei mai sus & co au scos macar o vorbulita impotriva lui ceasca???

  deh, acum este dictatura lui basescu, atunci a fost parfumul lui ceausescu….

  de ce nu aceeasi indignare pentru ce au facut CCR, CSM, pentru raptul de 21 de ani, pentru insultarea inteligentei zi de zi, pentru „iesi, afara javra ordinara” si multe altele

  ..intrebare retorica

  skorpion

  25/06/2011 at 11:21 am

 12. @Loda,
  nu fi trista ca nu ai fost muza lui Eminescu; chiar nu iti place Creanga? era prieten cu Eminescu.

  victor L

  25/06/2011 at 11:28 am

  • Victoras ;
   Mai, iti spun un secret, dar ramane intre noI ;adevarul e ca ,de cele mai multe ori im place (cand nu-mi place i-a spun de-a dreptul) dar critica literara stimuleaza creatia si spiritul de competitivitatw 🙂

   Loda

   25/06/2011 at 1:44 pm

 13. Ma framanta o chestie, daca regele a abdicat in ’47 , deci a semnat un document prin care renuntza la tron si la tot ce avea in proprietate, atunci cum de a mai capatat dreptul de a i se restitui castelele si mosiile, de a i se acorda o renta si inca 30 de milioane de euro pe deasupra?!?!?!?

  luminita

  25/06/2011 at 11:31 am

  • pai…. penca a semnat sub amenintare deci nu se pune
   Si daca se enerveaza Putin poate reinstala monarhia lui nevasta lu Duda ca tot sub amenintare a fost. Iar Mihai ca sef al casei regale daca a scapat de Hohenzollerni, poate dicta tot regulamentul casei regale.

   E bine ca i-au dat , rau e ca i-au pus si conditii si reguli de comportament 🙂

   • adica:noi te-am dat jos,noi te punem la loc?

    ela

    25/06/2011 at 11:56 am

  • da, intrebarea este cam prosteasca, sunt de acord sa nu-mi raspundeti.

   luminita

   25/06/2011 at 11:45 am

   • Luminita ;
    Regele si-a recapatat bunurile pe care le avea in proprietate personala, asta nu are nimic de a face cu abdicarea, nu Domeniile Coroanei ,de exemplu castelul de la Savarsin i-a fost daruit de proprietar, daca nu ma insel, un conte ungur.

    Loda

    25/06/2011 at 1:47 pm

    • Te inseli Madam Loda urit de tpt . Pune mina si citeste sau macar googleaza. De fapt tot ce nu ai invatat inainte de 1975 nu ai pus mina sa inveti nici dupa.

     Oricum avind in vedere prietenia ruso-iliesco-antonesco- regala ar trebui sa recuperezi ce nu ai invatat pina acum

     Un tanar de stanga

     25/06/2011 at 1:52 pm

     • UTS :
      Posibil, dar spune-mi ,te rog unde .Probabi ca tu nu te inseli nicodata ,insa comentariile dupa afirmatia ca ma insel crezi ca erau necesare, ce scop au ? nNu pot sa ,,googlez” 9sursa exclusiva de cultura a unora) daca nu imi spui und4e ma insel.

      Loda

      25/06/2011 at 2:09 pm

 14. Practic Majestatea Sa ne-a cam tradat pe toti cei ce am sperat ceva de la Monarhie. Nu cred ca Ilici care il apara acum statea ca mine infrigurat cu urechea pe Europa libera sa asculrt cuvintul de anul nou al MSR sperind ca va veni cu americanii la brat
  Oricum e clar ca in ultimii 5 ani MSR a lasat-o moale de tot cu propasirea morala a tarii

  • tinere, salut!
   da, mitul majestatii sale s-a fasait.

   luminita

   25/06/2011 at 11:57 am

 15. Cred ca este cea mai buna veste din ultima periaoada :)Sper sa fie aprobata legea.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/locurile-cu-taxa-excluse-din-facultatile-de-stat-935283.html

  mar

  25/06/2011 at 12:33 pm

 16. Mar, nu e buna deloc.

  Cohorte intregi de liceeni pe care ii cunosc ei vor neaparat sa intre la facultate, desi nu au deloc nivelul unei facultati. nemaiputind intra ka stat, vor ingrosa rindurile celor de la spiru haret and co.

  Urmatoarea mutare a initiatorilor legii este sa spuna ca nu au nevoie de finantare de la stat, pentru ca au enorm de multi studenti. Si, nemaiavind nevoie de finantare de la stat, sa nu li se aplice si lor criteriile dure de ierarhizare si clasificare din Legea Educatiei care sunt acuma implementate.

  Nu e deci bine deloc. Trebuie sa fie „numerus clausus” si la stat si la privat: atitia studenti la buget, atitia la cu taxa. Nu numerus clausus la stat, si la privat locuri cu taxa cit cuprinde. Daca se face asa, in citiva ani universitatile de stat sunt ingropate, pentru ca cele private, prevalindu-se de „finantarea” nebugetara, vor vrea sa scape si de criteriile stiintifice de acreditare.

  Cetatean

  25/06/2011 at 12:43 pm

  • C., eu priveam prin prisma calitatii procesului de invatatmant si nu a cantitatii. Ce este suventinat de stat sa fie de stat, ce este platit sa fie platit. Poate ca ma insel, nestiind foarte bine mecanismul de functionare.

   mar

   25/06/2011 at 12:48 pm

   • mar,
    problema se pune cu privire la cifrele de scolarizare.
    Pana acum universitatile de stat aveau un numar mic de locuri la „fara taxa” si grosul studentilor intrau la „cu taxa” . E adevarat ca toti aveau parte de aceiasi profesori si de aceleasi cursuri iar calitatea studiilor era net superioara celei de la universitatile private, gen Spiru Haret.
    Daca nu vor mai fi taxe la universitatile de stat , dar statul va asigura fondurile necesare, se intelege de la sine asta, atunci masura va fi una buna numai daca cifrele de scolarizare vor acoperi ceea ce azi s-ar insuma „fara taxa” si „cu taxa”.
    Daca cifra scolarizarii viitoare se va rezuma numai la actualele locuri „fara taxa” asta va insemna ca foarte putini absolventi de liceu vor putea intra la stat iar grosul va urma cursurile facultatilor particulare care nu sunt deloc favorabil creditate ca si calitate a studiului.

    luminita

    25/06/2011 at 12:57 pm

 17. Mar, legea educatiei prevede clasificarea si ierarhizarea stiintifica universitatilor. Banii vin in functie de performanele stiintifice. In conditiile in care universitatile de la privat si cele de la stat sunt acum supuse la aceleasi grile de evaluare, universitatile private ies acum foarte naspa, pentru ca numai performanta stiintifica nu s-a facut. dar daca universitatile private vor invoca faptul ca ele au bani si ca nu le mai intereseaza pe ce loc au iesit in ierarhia ministerului, fiindca ele se pot finanta singure, iti dai seama ca se rateaza de fapt reforma educatiei.

  Cetatean

  25/06/2011 at 12:54 pm

 18. Petru Filip, profesor la Oradea nu are nici un chef sa dispara minuscula universitate corupta din Oradea. Asa ca isi pregateste, in caz ca aceasta este inghitita de Cluj, o perna moala in „privat”.

  http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-5/legea-nemultumirilor-universitatea-oradea-ar-putea-fi-absorbita-de-cea-din-cluj-86519.html

  „Coincidenţă sau nu, cei doi parlamentari PDL – iniţiatori ai proiectului au legături cu învăţământul superior privat. Senatorul Petru Filip ocupă, din 2005, funcţia de conferenţiar la Universitatea „Agora” din Oradea. În ultimul an, conform declaraţiei de avere, el a câştigat aici 8.500 de lei. Cel de-al doilea iniţiator al propunerii legislative, deputatul PDL Cătălin Croitoru, este angajat, din 2006, ca lector la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, completată pe 1 noiembrie 2010, deputatul a primit de la Universitate, în ultimul an fiscal, 19.872 de lei”.

  Cetatean

  25/06/2011 at 12:58 pm

  • Multumesc ptr. lamuriri, sper sa se faca o reforma reala a invatamantului.

   mar

   25/06/2011 at 1:33 pm

 19. vä rog frumos cititzi CURENTUL, un f. bun aricol despre „ex ” si mätusile lui,

  care erau denumite „mätusile rosii, ” pt. colaborarea cu rusii; f. interesant

  theo

  25/06/2011 at 1:50 pm

 20. era deci, colaborare intensä, mama cu comunistii si mätusile, mihai era in elementul lui,

  mare minune, in totzi acesti ani, sä nu fii avut cu oligarhi romani contact. ce farsä

  theo

  25/06/2011 at 1:53 pm

 21. Apropos de investitiile Chinei in infrastructura din tara… Se pare ca si Ungaria ia un imprumut de un miliard de la China. Stirea e de pe hotnews. Nu ca un miliard ar fi mare lucru, dar Ungaria pare sa joace diferit…

  Cristian Medelean

  25/06/2011 at 2:17 pm

 22. acum sub aceastä formä,CSM, va fii f. bine manipulatä de oligarhi penali
  s-a adäugat si pivnitza, nici o sperantzä, de o justitzie dreaptä.

  theo

  25/06/2011 at 3:00 pm

 23. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  25/06/2011 at 4:07 pm


Comentariile sunt închise.