Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Un Mistral rusesc în Marea Neagra?

Mistral este un vânt regional din Franţa, puternic, rece şi de obicei uscat, venind din nord. Mistralul este si o platforma navala numita in terminologia militara “Purtatoare de elicoptere si nave de asalt amfibie” (porte-hélicoptères d’assaut amphibie sau in engleza – helicopter carrier and amphibious assault ships). Asa cum am mentionat in articolul “Cu NATO la vulcanizare şi  afacerea Mistral”, publicat astazi  pe Politeia Europeana, “Afacerea Mistral”  ruso-franceza se refera la vanzarea a 4 nave pentru flota rusa, prima construita la Tulon si alte trei construite in Rusia, la uzinele navale din Vladivostok si Severomorsk.

Implicatiile politice ale acestei afaceri sunt conform opinei mele extrem de paguboase  aliantei Nord-Atlantice, deci si Romaniei. Pentru detalii va propun articolul respectiv. Din punct de vedere militar, Mistral nu este considerat un “mare succes”. Desi francezii au anuntat contracte cu platforma sursa sau derivatele ei (BPS – 140-160) cu  Malaezia, Australia, Suedia, Turcia si Sud-Africa cu platforme mai usoare ale acestei clase, nimeni inca nu a anuntat o asemenea achizitie in afara Rusiei, care a optat pe varianta maxima  ( derivata din BPC 250).

Mistralul poate transporta un desant format din 450 de infanteristi marini, 16 elicoptere grele (de facto-12) sau 35 elicoptere usoare (de facto-32), un batalion de tancuri  Leclerc  (36) sau 16 tancuri de acest gen si alte 35-40 de vehicule. Mistralul poarta standard doua nave amfibii pentru desantul marin de genul numit LCAC (Landing Craft, Air Cushion), dotate cu armament usor, cu o lungime de 24 de metri, care pot transporta 50 de infanteristi cu echipament complet. Mistralul are 16 locuri de decolare / aterizare pentru elicopterele din dotare. In extremis pot avea loc doua avioane de tip Harrier cu decolare / aterizare verticala, in loc de un numar variabil de elicoptere.

Mistralul este considerat de majoritatea expertilor militari mai putin performant decat platforma paralela construita de italieni – San Giorgio. Ambele – net inferioare   platformei americane din clasa  Wasp si cert in fata noii platforme cunoscuta sub numele America, ambele capabile sa poarte si un numar limitat de avioane de vanatoare.

Tehnologia balistica – platforma Simbad cu rachete aer-aer Mistral si sistemul de coordonare de tragere (MRR3D-NG) sunt net superioare a tot ce au rusii astazi in dotare. De aici, poate, problema principala in afacerea cu Rusia. Este Mistralul frantuzesc in Marea Neagra o amenintare pentru Romania? Opinia mea ca este. Din nefericire, este insa inca un piron serios batut in cosciugul aliantei Nord-Atlantice, daca nu militar, cel putin politic.

Written by Theophyle

20/06/2011 la 8:15 pm

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Off topic. S-au intrerupt platile ptr. Axa 2 – infrastructura regionala si locala de transport pana la remedierea deficientelor constate.

  mar

  20/06/2011 at 8:28 pm

 2. Buna seara,
  stire tvr1 de ultima ora:
  Bruxelles a sistat finantarea pt. Axa 2 si cer Romaniei sa faca cercetarile de rigoare ale tuturor contractelor desfasurate.
  Se va discuta in cateva minute la Tema zilei

  cedric

  20/06/2011 at 8:28 pm

 3. Resalut
  Mistral este un concentrat de tehnologie occidentala de care Rusia are nevoie ca aerul . Contractul a fost mult „muncit” si pina la urma rusii au obtinut si tehnologia franceza de telecomunicatii instalata pe aceasta nava . Rusia , cea mare si tare este in o continua foame de tehnologie moderna . Spionajul economic ideologic 🙂 din perioada socialista a fost inlocuit cu afacerile pe valuta . Adica va vind gaz , platiti in euro si cu banii vostri va cumpar ceva tehnica militara de care am nevoie ca aerul pentru mareata armata rusa . Specializata in reprimarea civililor din zonele cunoscute tuturor . Si cum in un viitor plauzibil , tarile ex sovietice din zona Marii Negre ar putea sa se sature sa primeasca cifre infime din partea rusilor care vind in occident gazul si petrolul acestor tari , e bine sa avem din timp cu se sa speriem bine fratii- palmasi . 🙂 (logica rusa ) Oricum pina cind aceste nave vor devenii nu doar operative dar si eficiente ( si asta inseamna o revolutie reala in gindirea , antrenamentul armatei ruse) avioanele noastre militare de lupta vor fi de mult timp la pamint . In cel mai bun caz , pe butuci . 😦
  PS . Pentru Romania este o amenintare si o armata de acum 45 de ani tinind cont ca armata mioritica este cum este . Bineinteles ca la pensile de lux nu ne face frica nimeni . 😦

  Ștefan A.

  20/06/2011 at 8:30 pm

 4. buna seara,
  ar fi o intrebare (din nestiinta mea): dar e obligatoriu ca nave de razboi sa fie lasate sa treaca prin strimtori? prea multe „defectiuni” in NATO.

  victor L

  20/06/2011 at 8:31 pm

 5. Intrebare de soldat neinstruit 😦 Ce poate face Romania ptr. a recupera handicapul dotarii cu tehnica militara, asta in conditiile in care avem 2 fregate si cateva avioane de transport.

  mar

  20/06/2011 at 8:35 pm

  • Salut mar 🙂
   sa ne rugam la Dumnezeu! Altceva nu prea vad 😦

   Theophyle

   20/06/2011 at 8:36 pm

   • Seara buna, ne rugam de 50 de ani 😦

    mar

    20/06/2011 at 8:42 pm

  • Salut mar
   Romania ar putea dedica anula 1 % din bugetul anual al natiunii pentru a crea o armata eficienta . Eficienta nu este egal cu numeroasa . 🙂
   In 2010 , din cele peste 200 miliarde RON a bugetului de stat consolidat , armata pe sectorul inzestrare a primit ciuciu .
   1 % = 2 miliarde RON . In 10 ani se investesc astfel cel putin echivalentul a 5 miliarde euro in tehnica de lupta . Doar ca la noi se cauta spaga in toate modurile si pentru asta se face achizitionarea de tehnica de lupta prin proceduri de urgenta ( cazul Piranha III ) . Unicul caz in care tehnica a fost cumparata prin concurs international , avionul de transport C- 27 Spartan . 7 bucati , 2 deja livrate si de restul nu se stie daca se vor aloca banii necesari .

   Ștefan A.

   20/06/2011 at 8:46 pm

   • Mercic, dar acel 1% nu vad de unde in situatia data, interna si externa.

    mar

    20/06/2011 at 8:49 pm

    • Daca cam 60 % din buget merge pe asistenta sociala si salarii la bugetari , tara asta va fi mereu cu probleme . Inclusiv militare . Adica cam cum era in 1914 dar si in 1941 . Si cum sintem consecventi in prostie umana , nu exista 2 fara 3 . 😦

     Ștefan A.

     20/06/2011 at 8:55 pm

  • Seara buna 🙂
   Cred ca singura modalitate de a recupera handicapul cu dotare militara, este sa facem ce au facut europenii peste 60 de ani: sa ne bazam pe tehnica „uncle Sam”. Problema este ca nenea asta, acum a cam inceput sa maraie la „bazat”-ul asta. Oricum, alta solutie nu este…
   Cat despre tehnica europeana, s-a cam vazut (incepand de la fakland, sa nu uitam Exocet-ul, care si-a dovedit „operationalitatea” tot contra tehnicii Europene///)

   DanSu

   20/06/2011 at 8:48 pm

 6. buna seara,

  mistral in marea neagra? nasol
  vine frigul

  platile axa 2 au fost intrerupte pentru numai 2 luni, spune elena udrea, si nu 6 luni cum s-a crezut initial

  skorpion

  20/06/2011 at 8:43 pm

  • Skorpi, cu regret cred ca cele 2 luni se transforma in mult mai multe. UE ne-a aruncat petarda in ograda, nu stiu cum o va stinge 😦

   mar

   20/06/2011 at 8:47 pm

 7. Off topic. Ma uit la blonda care da niste explicatii de te doare mintea. Femeia este pe dinafara si paralela cu REGIO 🙄

  mar

  20/06/2011 at 8:45 pm

  • Pai nu era madam Udrea cea mai eficienta ministru din guvernul Boc ? 🙂 Care atragea cei mai multi bani de la UE ? (ca asa o laudau toti ) Cea care a trecut cu succes prin toate inlocuirile de ministri ? Acum e desteapta tare sa deie vina pe altii .
   Misto . 😆
   De tinut minte : In Romania meritele sint toate ale conducerii , deficientele sint din cauza subordonatilor . Exact cum era pe vremea RSR . Traiasca ! 😆

   Ștefan A.

   20/06/2011 at 9:03 pm

   • Stefan, este eficienta la semnat contracte si a semnat. Din ce am vazut eu, cu procedurile nu prea le are, macar la nivel de baza. Acum sa nu fim rai, de procedurile de achizitii, de monitorizare si implementare nu se ocupa ea. Sunt directiile respective, dar fiind jurist nu ma asteptam sa balmajeasca partea legata de achizitii.

    mar

    20/06/2011 at 9:09 pm

    • Buna seara, buna seara.
     Capul blond al EU, ca si al Mariei Antoaneta, sta sa cada. Cand am spus acum catva timp ca ea va fi sacrificata, nu m-a crezut nimeni.

     clemycali

     20/06/2011 at 9:33 pm

 8. admin

  20/06/2011 at 8:54 pm

 9. aici nu mai potzi sä spui, cä dä vina pe altzi,

  sä fim corectzi, bani se inpart pe proiecte , dacä acolo au fäcut misculatzii, nu e de vinä udrea

  da, udrea a fäcut f. multe lucruri, nu iese toatä ziua la tv, sä vorbeascä.

  oprescu azi a tzinut o conferinzä, si a indrugat, ce a fäcut pt. bucuresteni si tarä, in fond, el nu

  a fäcut nimic, absolut nimic, un panglicar, ce a fäcut un carnat.

  theo

  20/06/2011 at 9:14 pm

  • Theo, cu respect te contrazic. Banii se dau prin proiecte, dar proiectele se aproba. Acele multe lucruri de care spui constau in semnarea de contracte, care inseamna tot vizibilitate la nivel de persoana.

   mar

   20/06/2011 at 9:23 pm

   • Un minister nu este o pusculita din care se scot banii . 🙂
    Madam ministru , prin subordonatii angajati ai ministerului are obligatia sa elibereze banii DUPA VERIFICARI . Care verificari se vede cum au functionat . 😦
    In fond si la urma urmei , in mega centralizatul stat mioritic cu o gramada de agentii de control , posturi ministeriale dedicate acestor obligatii UE , nimeni nu controleaza nimic . Si atunci ramine doar justitia ca ultima bariera impotriva capusarii cu dedicatie . Care justitie stim cu totii cum functioneaza .
    Cu ceva timp in urma va scriam ca ne vor arde la Schengen dar si la bani . Punctual , tata Omidu ( cum ma cheama Theophyle 🙂 ) are dreptate . 😆 Trebuie sa fiu inbalsamat ca viitor preasfintit 🙂 sau pus presedinte . In a doua varianta , va garantez lacrime si singe ( cum a spus un mare om politic englez ) . 🙂

    Ștefan A.

    20/06/2011 at 9:43 pm

 10. tendinta Frantei de a vinde alianta NATO pentru avantaje economice e clara.Dar odata cu retragerea americanilor de pe continentul european vor descoperi cu surpriza ca si-au vindut viitorul pentru a plati ajutoare de somaj de 800 de euro, celor care nu vor sa munceasca.E clar pentru Romania ca trebuie sa ne bazam pe fortele proprii unde se poate ( ar fi bine in cit mai multe domenii) si sa cumparam tehnica de lupta superioara inamicilor nostri unde se poate.E in ultimul numar din Historia un articol interesant despre inzestrarea armatei romane din al doliea razboi, in acest moment suntem inferiori.

  bigone

  20/06/2011 at 9:24 pm

  • Salut bigone
   Am fost inferiori in 1914 , in 1941 (cum am scris ceva mai sus ) dar vom fi inferiori si in viitor . Adica tot in izmene si la baioneta . 100% din vina clasei politice mioritice . Nici o scuza , nici o iertare .

   Ștefan A.

   20/06/2011 at 9:46 pm

   • stefan,
    numai clasa politica este vinovata? dar cei care accepta cu usurinta, un kil de ulei, o punga cu bomboane,
    un telefon mobil, etc? nu au si ei partea lor de vina?

    skorpion

    20/06/2011 at 10:01 pm

    • Salut skorpi
     Fiecare natiune are clasa politica pe care o merita si pe care o voteaza .

     Ștefan A.

     20/06/2011 at 10:04 pm

     • Adevarat ❗ Il urmaresc pe Dragnea, mare jeg. Incearca sa se disculpe aruncand pisica moarta in curtea proiectantului, a ADR-ului, consultantului si MDR-ului. Este bun de gherla.

      mar

      20/06/2011 at 10:07 pm

  • Guys, americanii nu se vor retrage nicaieri, pentru ca au nevoie de aliatii europeni, mai ales ca le sufla alte economii in ceafa – chinezii, indienii…. lucruri care se stiu foarte bine la nivel strategic

   Bujold

   21/06/2011 at 7:35 am

 11. Scuze, Dragnea la B1TV prin telefon.

  mar

  20/06/2011 at 10:00 pm

 12. Off topic
  Se deschide faimoasa expozitie aviatica in Franta . Localitatea Le Bourget .
  A aterizat si cel mai mare avion de pasageri din istorie , mindria tehnicii UE , avionul Airbus 380 .
  Ca urmare a manovrelor de parcare (e mega lat si super lung ) , a rupt o bucata din o aripa .
  Pentru a nu anula zborurile publicitare deschise publicului spectator , firma Airbus va aduce urgent un alt A- 380 . Care este deja in proprietatea Korean Air . Poze cu paguba aici .

  http://www.repubblica.it/esteri/2011/06/20/foto/airbus_380-17962406/1/?ref=HRESS-6

  Ștefan A.

  20/06/2011 at 10:26 pm

 13. F. interesant Cristoiu la b1

  cedric

  20/06/2011 at 10:29 pm

 14. Cedric, ce zice? 🙂

  Seara buna tututor!

  Cetatean

  20/06/2011 at 10:39 pm

  • C. au discutat despre aberatiile sustinute de CC. De comun acord s-a ajuns la concluzia ca TB le-a aruncat petarda in casa, iar opozitia s-a grabit sa o ridice. De fapt este tema electorala a anului 2012 prin care se arat cine nu vrea sa se modernizez Romania.

   mar

   20/06/2011 at 10:49 pm

 15. Cristoiu spune ca incepand cu 16 mai, tot ce s-a intamplat in tara este electoral.

  mar

  20/06/2011 at 10:50 pm

 16. Un filmulet care socheaza, sincer. Animalul daca era intr-o tara normala in secunda doi era saltat 😦
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-pc-neamt-isi-bate-sotia-934695.html

  mar

  20/06/2011 at 10:52 pm

 17. Merci, mar! 🙂 cam la fel cred si eu, deja incepe lupta electorala.

  Cetatean

  20/06/2011 at 10:58 pm

  • Salut cetatean
   Daca incepe deja lupta electorala , musai sa fie alegeri anticipate . Ca pina la cele normale din 2012 , mai era ceva timp . 🙂

   Ștefan A.

   20/06/2011 at 11:05 pm

 18. Scuze, am intarziat la apel. Mi s-a parut interesant in ce a zis Cristoiu ca, in 1991, cand se lucra la Constitutie, maestrul Predescu a fos timpotriva articolului cu averea prezumata licita, cu exact aceleasi argumente pe care le sustine acum presedintele Basescu.
  Se pare ca Predescu are memorie scurta.

  cedric

  20/06/2011 at 11:21 pm

  • Buna seara din nou. Aterizata acasa de la scoala.
   Maestrul Predescu are scuza varstei. Dar aducerea aminte a pozitiei initiale a lui Predescu nu face decat sa intareasca argumenetele electorale ale lui Basescu. 🙂

   clemycali

   20/06/2011 at 11:34 pm

 19. SCUZE!!! Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  21/06/2011 at 9:57 am

 20. […] Vezi postarea tehnica de pe Politeia. […]

 21. […] the original here: Un Mistral rusesc în Marea Neagra? This entry is filed under Idei în dialog, Romania – Culture Topics. You can follow any responses […]


Comentariile sunt închise.