Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Grăunţe din mâna lui!

Redistribuirea avutiei nationale si politicile publice legate de acest subiect sunt vechi de cand lumea. In multe din versetele Bibliei si comentariile aferente le putem recunoaste. Istoric vorbind, primele masuri adevarate in acest sens apartin Republicii Romane ale secolului al III-lea î.Hr. Primele marturii nu le veti gasi in Capitalul lui Marx, ci la Titus Livius – Ab urbe condita (De la fondarea Romei), cartile VI si VII. Legislatia Republicii Romane, in sensul detinerii si justificarea averilor, ar putea fi tradusa si implementata imediat pentru ca ea strabate timpurile, fiind recenta si adecvata, asa cum a fost formulata acum doua milenii si inca trei secole – maruntis.

Daca stimatii nostri judecatori de la Curtea Constitutionala ar fi avut timpul si mijloacele de a studia Lex Baebia si evolutia mai tarzie, Lex Baebia de Ambitu, ar fi inteles aberatia gigantica legata de felul in care au interpretat subiectul “averilor ilicite” si a coruptiei electorale legate de folosirea acestor averi, care perpetueaza motivatia legislativului de a crea legi fara cap si fara coada si judecatorilor de a le interpreta ca pe oracolele sibilice . Lex Cassia  si Lex Cassia Tabellaria ar fi rezolvat si imunitatea parlamentara si votul secret cu “bilele la vedere” si in sfarsit, ANI (Agentia Nationala de Integritate)  ar fi avut puterea pe care a avut-o chestorul (Quaestor) roman (unul din cei zece  ai republicii – care trebuia sa se implice in respectarea acestor legi). Adevarat, noua ne place sa fim urmasii lui Traian numai la meciurile de fotbal ale selectionatei nationale sau la cantarile dupa cateva pahare de vin.

Idealul lui Karl Marx s-a infaptuit in Romania pe 11 iunie 1948, exact acum 63 de ani, cand a intrat in vigoare “Legea nr.119” pentru naţionalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, prin care statul român naţionaliza toate resursele solului şi subsolului care nu se găseau în proprietatea sa la data intrării în vigoare a constituţiei Republicii Populare Române din 1948, precum şi a întreprinderilor individuale, a societăţilor de orice fel, asociaţiilor particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi şi telecomunicaţii, etc.. Tot ce insemna avutie nationala a trecut in mainile unor oameni care habar nu aveau ce sa faca cu ele in afara de a crea cea mai mare si mai prapastioasa tragedie pena in 1990, cand Ion Iliescu a reusit sa comita una mai mare si mai tragica!

Aceasta lege a fost abrogata partial de Legea nr. 15/1990, care trebuia sa fie inceputul redistribuirii avutiei nationale, confiscate de comunisti. Prin Legea nr.58/1991 a inceput adevarata tragedie a acestui proces infam de imbogatire “legala” a fostelor cadre ale PCR, apropiatii lor si crearea celor doua organisme prin care “statul iliescean” si-a consolidat parghiile de putere pana in zilele noastre – Fondul Proprietăţii de Stat (FPS)  si popularea intensiva a noilor Servicii de Informatii cu cadrele fostei Securitati comuniste, ambele dedicate protejarii “statului iliescian”. Cuponiada, privatizările frauduloase, loteriile cu castigatori  si perdanti destinati (jocurile piramidale,  bancile devalizate si “fondurile de investitii”) si mai tarziu asa numitele “afaceri compensatorii” s-au metamorfozat in “baietii destepti de la energie” si la drumarii vesnici. Roman Braşov,  IMGB,  Combinatul Siderurgic Reşiţa (CSR) , Petrom, Romtelecom, Sidex, Combinatul Siderurgic Reşiţa, IPRS Băneasa, Balneoclimaterica Sovata, Tractorul Braşov, Automobile Craiova sunt cateva nume care probabil nu zic prea multe tinerei generatii, ele sunt insa itinerariul tragediei romanesti sub egida statului iliescean.

Din nefericire, acest “stat iliescean” s-a consolidat mult prea temeinic si adanc pentru a mai fi dezradacinat. Ultimele baliverne ale Curtii Constitutionale au demonstrat-o, noua nu ne ramane decat sa asteptam un eveniment care va putea repune in drepturi poporul roman printr-o redistribuire corecta a avutului national. Deocamdata, cel putin pentru o mica retributie morala, ANI trebuie sprijinit cu darzenie cel putin pentru sanitatea acestui popor. Cine stie poate evenimentele universale vor facilita un nou inceput, pentru ca de la institutiile “statul iliescean”  nici o speranta.

Am scris acum un an despre Web Bot Project si “Calugarii Timpului” (The Time Monks), putin SF putina realitate. Am citit ultimele lor predictii, s-ar putea sa fie mai curand decat unii isi inchipuie ( vezi articolul “La o bere cu un profet modern”, publicat de Politeia pe data de 18/07/2010. Nu trebuie citit cu prea multa seriozitate, desi cine stie, in ultima perioada multe lucruri se chiar potrivesc! ).

Bibliografie: Livy, Rome and Italy: Books VI-X of the History of Rome from its Foundation, Penguin Classics, ISBN 0-14-044388-6

Written by Theophyle

20/06/2011 la 3:42 pm

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare! 🙂

  Cind va iesi motivarea CCR, voi scrie o postare despre ocultarea lipsei de legitimitate a originilor statului iliescian prin acoperirea cu asa-zise interpretaroi despre „drepturi” constitutionale si „garantiile” lor.

  Cetatean

  20/06/2011 at 3:57 pm

 2. Ideea e simpla: ne suim in pod si tragem scara. iar apoi nu o mai lasam in jos, pentru ca asta ar incalca „drepturi” constitutionale. Intrebarea de 100 de puncte este: cine v-a dat voua dreptul sa va suiti in pod, de parca ati fi deasupra muritorilor de rind? Nimeni nu e mai presus de nivelul solului, nici macar CCR-ul. Insa baietii se cred inca pe vremea statului comunist.

  Cetatean

  20/06/2011 at 4:00 pm

 3. Ziua buna,
  Lista tunurilor date de statul iliescian trebuie completata cu transferul statiunii Herculane la Armas si afacerea BRD. Poate ca reformulate pasajele respective si asezate intr-un alt context, corborate cu presiunea pusa de Bruxelles si societatea civila (nu cea condusa de Giorgiana Iorgulescu) sa duca la acceptarea articolelor declarate neconstitutionale. Nu cred ca exista undeva in lumea asta (eventual in tarile conduse de dicatatori) dreptul de a construi averea prin furt 😦 sau asezarea unor demnitari mai presus de lege.

  mar

  20/06/2011 at 4:01 pm

 4. Interesant ce a publicat Ion Predescu impreuna cu Bianca Predescu, o carte intitulata „Mandatul de parlamentar si imunitatea parlamentara „. Cartea este studiata ca si curs in facultatile de drept. Pai cum sa renunte omul la o gaina cu oua de aur.

  mar

  20/06/2011 at 4:18 pm

 5. In loc de imaginea lui mos Predescu a carui atitudine fata de mostenirea lui Ilici este de inteles ar fi trebuit pusa imaginea „”reformatorilor””ce conduc CSM ul si care au creat un suport important porcariei facute de CCR.
  @Cetatean daca -poate ne faci sa intelegem atitudinea CSM in aceasta privinta.

  tucu

  20/06/2011 at 4:21 pm

 6. Tucule, CSM sunt niste lasi. In maxim 1 an vor juca impotriva Guvernului pe fata. Acum sunt prietenu cu Guvernul. Inca. Voi scrie despre CCR, care cred ca a preluat din „argumentatia” pivniceresei, care le-a trimis cu citeva zile inainte un material. Sunt extrem de ocupat, as comenta, insa astept motivarea, apoi imi fac timp si scriu.

  Cetatean

  20/06/2011 at 4:44 pm

  • Trist de tot. Sunt oameni tineri care si bat joc de viitorul lor.

   tucu

   20/06/2011 at 5:00 pm

 7. Buna ziua ! Nu inteleg ceva : intr-un complet de 9 judecatori, vad ca singurul incriminat este Predescu ?! Decizia CC s-a luat cu majoritater, deci, cel putin cinci din noua, ori structura acestei institutii superpolitizate este clara : cinci ai puterii ,patru ai opozitiei .Rezulta ca ,cel putin un judecator al Puterii a votat impotriva articolului rrespectiv fie din convingere, fie din interes personal.Predescu singur nu putea face nimic.

  Loda

  20/06/2011 at 5:04 pm

  • Laoda, salut,
   De asta:

   Între anii 1990-2004, Ion Predescu a deţinut demnitatea aleasă de senator de Dolj, fiind ales pe listele actualului PSD în patru legislaturi consecutive. În calitate de parlamentar, el a deţinut funcţiile de membru în Comisia constituţională a Adunării Constituante (iunie 1990 – septembrie 1996), precum şi de preşedinte (iunie 1990 – septembrie 1996) şi apoi vicepreşedinte (decembrie 1996 – februarie 1998) al Comisiei Juridice a Senatului. În urmăatoarele legislaturi a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului (până în septembrie 1999) şi preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi petiţii (octombrie 1999 – noiembrie 2000).

   De asemenea, în perioada 3 septembrie – 11 decembrie 1996, Ion Predescu a deţinut funcţia de ministru al justiţiei în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu. Predescu a publicat cartea – Mandatul de parlamentar şi imunitatea parlamentară.

   Theophyle

   20/06/2011 at 6:30 pm

  • si sa te tii vaicareli si latraturi pe sticla. Ca doar se intalneste cu prietenii!

   ela

   20/06/2011 at 5:27 pm

 8. ce seamänä predescu cu ilici, au si ” aceias gandire si simtzire” IAR PIVNITZA dulse ca mäträguna,

  e tot una pregätitä, sä tzinä steagul comunist

  theo

  20/06/2011 at 5:11 pm

 9. va salut

  la articolul cu caracterul licit al dobandirii averii ar merge o reformulare, in sensul instituirii unor garantii, evident nu la nivelul de azi ; exista si rezerve indreptatite, vezi postarea lui viq de ieri sau alaltaieri
  la componenta csm si imunitatea parlamentara, unde argumentarea e pe cat de aberanta pe atat de nerusinata, as merge inainte cu formularea actuala
  oricum, meciul asta nu s-a terminat, si nici ala cu regionalizarea

  razvan

  20/06/2011 at 5:19 pm

 10. Salut ! 🙂
  Tot pe lista : ALRO Slatina, COS Tragoviste, distributiile de electricitate (ELECTRICA) si de gaze (DISTRIGAZ), SEMANATOAREA, Frigidere Gaesti, Industria Sarmei (Campia Turzii), APACA („nu vrem bani, nu vrem valuta …”), „23 August” (Faur), IMUAB (masini-unelte), ARO Campulung etc.
  In rest, mos Predescu si mos Ilicescu doar se razbuna pt. ca n-au fost cazati la Rahova in dec. `89…
  Si au dreptate, n`asha ?

  Tzepelica

  20/06/2011 at 5:28 pm

 11. @ Loda,
  am eu o presupunere: Predescu este asociat cu unii profesori de Istorie care nu pot sa uite ce au invatat de la Musat, Ardeleanu si comp.

  victor L

  20/06/2011 at 5:30 pm

  • Profesori care au predat ani la rand „istoria PCR” si nu pot sa uite anii tineretii revolutionare. 😆

   Tzepelica

   20/06/2011 at 5:33 pm

   • 😆

    mar

    20/06/2011 at 5:48 pm

   • Tzepelica draga, cunostu tu profesor de istorie care sa nu fi predat inainte de ’89 istoria PCR? Totul era cum o predai, puteai sa o expediezi usor-neutru si fara sa evaluezi partea respectiva, sau puteai sa o predai cu entuziasm, sa speculezi ca esti ,,profesor de stiinte sociale’ si sa dai din coate sa faci cariera, fie la pionieri, fie la comitetul municipal,judetean UTC, sau chiar la cele PCR. Nu stiu ce varsta ai ,dar nu prea cunosti manualele de Istorie a Romaniei dinainte de ’89, partea contemporana.Nu exista curs la preuniversitar de istorie a PCR ,erau lectii gen ,,Romania intre anii…” din mai multe parti : viata social-economica, politica interna, politicqa externa,miscarea muncitoreaca” deci partrea la care te referi tu era doar un fragment de lectie.Cat priveste ,,tineretea revolutionara” tineretea nu e o calitate, dar nici un defect si nimeni nu e raspunzator pentru timpul in care se naste. But enouh is enough,m-am lasat prinsa intr-o chestiune care nu are nimic cu tema postata de Theophyle si rau am facut. Tu vorbesti fara nici o dovada, eu am marturiile a 34 de generatii de elevi.

    Loda

    20/06/2011 at 6:44 pm

  • Posibil, victore, dar nu am auzit si nu vad in ce ar putea fi asociati ?!

   Loda

   20/06/2011 at 5:52 pm

 12. Nu-i crapa obrazul de rusine?

  http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_23125/ULTIMA_ORA_Comisia_Juridica_din_Parlamentul_European_va_solicita_ridicarea_imunitatii_lui_Adrian_Severin.html

  ela

  20/06/2011 at 5:42 pm

  • Crezi ca are acest sentiment? cat despre obraz.. 😦

   mar

   20/06/2011 at 5:50 pm

   • Sorici!

    ela

    20/06/2011 at 5:52 pm

  • si ce daca ii ridica imunitatea
   il pune vanghelie pe listele psd,doar zicea mai acu ceva ani ca de oameni ca severin avem nevoie…

   intamplator

   20/06/2011 at 6:00 pm

 13. Deci avem din nou sfintul drept la proprietate, iar la noi mai totul devine proprietate. Salariul este proprietate, deci nu poate fi modificat. Salariul angajatilor la stat, ai din privat sa se descurce. Pensia tot asa, e si aia proprietate. Deci inflatia aia de 8% e ilegala, stie Isarescu ca e bun de temnita? Averea ca e licita sau ilicita, tot proprietate este asa ca doamne fereste sa te intrebe fiscul ceva. Imunitatea declaratiilor politice ale parlamentarilor se traduce si aia tot in proprietate. Ei sint proprietari de sclavi, adica restul cateilor numit electorat, pe care au voie sa-i omoare calcindu-i cu jeepanele. Pe urma parlamentarii nostri nu se imbogatesc furind si tilharind din bugetul de stat. Nuuuuu, ca doar nu poti tilhari ceva ce este al tau, iar ei sint proprietarii si ai statului. Pai cum sa nu apere CCR atitea drepturi de proprietate.
  Tot asa Dragnea si aia din contingentul lui sint proprietari pe judetul respectiv, deci nu putem schimba nimic nici acolo. O sa vada ai de la UE cind ii va da Dragnea in judecata la CEDO.
  Mai ramine sa vina Ponta cu uslasii si sa schimbe iar codul muncii: fabrica, firma, etc, devin proprietatea angajatilor, care astfel nu pot fi dati afara nici daca sint complet incompetenti, ca-i apara CCR, doar nu poti da afara proprietarul din firma lui, nu?

  Aha

  20/06/2011 at 6:23 pm

 14. S-a ridicat imunitatea lui AS cu unanimitate de voturi. Au transmis direct de la Bruxelles in direct la RRA.

  mar

  20/06/2011 at 6:24 pm

 15. salut 🙂 @mar 🙂 foarte frumos votul unanim….AS ramas fara imunitate bruxellesa e liber sa fie judecat in Ro injustitiei ?
  pai in cazul asta este ca si scapat…poate sa dea el in judecata pe odiosii de la UE…la CEDO :mrgreen: in ce dracu de lume traim…firrrrrrar ….

  emily

  20/06/2011 at 6:47 pm

 16. s-a votat in comisie, mai e si votul in plen

  razvan

  20/06/2011 at 6:53 pm

  • te pomenesti ca in plen se strica unanimitatea;) ca si PE nu este populat numai cu gentlemeni , este populat si cu severini europeni….

   emily

   20/06/2011 at 7:07 pm

 17. @teophyle,servus 🙂 faina tema….multumesc si ptr.articolul cu profetul….SF-ul din pacate a devenit realitate in desfasurare ;)sper si eu intr-un eveniment care sa ne permita demolarea cosmarului iliescian si sa putem construi ceva solid si benefic pentru noi toti ca natiune ….trebuie sa invatam sa lucram si impreuna in beneficiu comun….daca lucram numai individual si egoist in beneficiu propriu,,prezumat,, este mai putin profitabil si numai pe termen scurt….trebuie sa intelegem asta….impreuna…efort coordonat si comun ,implicare mai larga si mai serioasa ar fi solutia …

  emily

  20/06/2011 at 7:00 pm

  • Salut emily 🙂
   sa speram 😆

   Theophyle

   20/06/2011 at 8:18 pm

 18. Salutare
  Maretii judecatori de la Curtea Constitutionala sint aceiasi „tineri” care au invatat dreptul in perioada socialismului stiintific si a luptei de clasa . Cind justitia era cu adevarat independenta . 😆 Ca urmare si respectiva universitate era „de renume mondial” cu niste profesori „extraordinari” . 😆 Posibil cu liceul si scoala medie facuta la comasati , in 6 luni . 🙂 Cum si tovarasul Iliescu a fost si este un expert in studierea capitalismului , intilnirea acestor stilpi de nadejde a democratiei originale au creat monstrul de azi .
  Poate ar trebui maretii nostri experti sa explice occidentului ca controlul averilor este absolut gresit , inconstitutional . Ca doar noi am inventat/aplicat democratia cu mult inaintea lor. Ce tara de risul lumii . Si se mai mira ca se emigreaza in o veselie .

  Ștefan A.

  20/06/2011 at 7:05 pm

  • salut Stef 🙂
   Bune remarci 😆

   Theophyle

   20/06/2011 at 8:19 pm

 19. Este important ca in noul proiect de revizuire sa se introduca si o prevedere speciala cu privire la mosteniri -in mod special sa fie propusi si alesi parlamentari cu „rude bogate” 👿
  http://www.ziare.com/geoana/presedinte-senat/mircea-geoana-senatorul-mostenirilor-vezi-declaratia-de-avere-1102348

  mar

  20/06/2011 at 7:08 pm

 20. servus @stefan 🙂 mai ai AK 47 prin beci…ar fi bine sa faci rost de un transport si pentru noi, mai fara provideri 😆 patria va fi recunoscatoare 🙂 in ce situatie imposibila am ajuns cu nenorocitii astia….lasa ca si noi am dormit in papuci,mintindu-ne singuri…

  emily

  20/06/2011 at 7:14 pm

 21. sorry stef…pentru noi astia mai fara provideri 🙂

  emily

  20/06/2011 at 7:17 pm

  • 😆
   Salut emily
   Un AK 47 nu este suficient . 🙂 Este necesara si munitia . 🙂 Cum o lada are cam 5.000 de cartuse , poate cu vreo 10-20 de lazi se rezolva situatia definitiv si radical . 🙂 Democratic , la alegere , in Ghencea sau la zidul din cazarma Tirgoviste . 😆

   Ștefan A.

   20/06/2011 at 7:38 pm

   • Salut Stefan, 10 – 20 lazi de bere ar fi mai utileptr electoratul USL .la betie ar vota orice :)) dar nu stiu astia de la putere ce „munitie” da foloseasca 🙂

    zigzag

    20/06/2011 at 7:45 pm

    • noi nu vrem sa facem curat la electorat…nu ei sunt devina …rezolvam nemernicii care au mintit ,momit ,jefuit si injunghiat in spate….electoratul ,) asa ca noi nu cu bere ci cu ak47 ca sa rezolvam frumos rapid si definitiv….vorba prietenului nostru..

     emily

     20/06/2011 at 8:14 pm

   • Stefan 😆 asa te vreau prietene…ai completat si lista cu necesarul….profesionist adevarat…am stiut eu de ce apelam la tine…invatam de la maestri 🙂

    emily

    20/06/2011 at 8:08 pm

 22. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  20/06/2011 at 8:20 pm


Comentariile sunt închise.