Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 17 Iunie / “proiecte fără cap şi fără coadă”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  19°C, si o maxima termica de  26°C, umiditate: 55-72%. Innorat partial – senin. Presiune atmosferica: 1016-17 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2088  RON (+0. 0332 RON); 1 USD = 2. 9820  RON (+0.0652 RON); 1 EURO =  1. 4114   USD; (-0.0202).  Gramul de aur 146.4255 RON (+4.0481).

România a înregistrat cea mai mare inflaţie anuală din UE şi în luna mai. Luna mai 2011 a fost a zecea lună consecutiv în care România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană – 8,5 la sută, urmată de departe de Estonia – 5,5% şi Lituania – 5,0%, conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).  În timp ce în România rată anuală a inflaţiei a crescut de la 8,4% în aprilie la 8,5% în mai, în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna mai la 2,7% de la 2,8% în aprilie, iar în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna mai la 3,2% de la 3,3% în aprilie. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Irlanda (1,2%), Suedia (1,7%) şi Cehia (2,0%). Comparativ cu luna aprilie 2011, rata anuală a inflaţiei a crescut în 14 state membre, a rămas stabilă în patru state şi a scăzut în nouă ţări. România se situează pe primul loc în UE şi atunci când este vorba de creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu un avans de 7,5 la sută, urmată de Grecia (4,8%) şi Estonia (4,5%). La polul opus se situează Irlanda (minus 0,2%), Suedia (1,5%) şi Olanda (1,6%). Agerpres

Care sunt salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele 8 regiuni din noua hartă economică a României. Din harta economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare. Timiş, de exemplu, deţine 42% din forţa de muncă totală din Regiunea Vest şi are un indice de productivitate, PIB/cap de locuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii şi cu 83% peste cel înregistrat în Caraş Severin, relatează Gândul. Cea mai săracă regiune din România este cea de Sud-Vest, cu posibila capitală la Craiova, care contribuie cu doar 7,7% din PIB la produsul intern brut naţional. Sud-Vestul este, de asemenea, şi regiunea cu cei mai puţini angajaţi, circa 385.000. Cel mai sărac judeţ este Giurgiu, a cărui economie are o valoare mai mică decât cifra de afaceri a Vodafone România Discrepanţe majore se observă şi în cazul regiunii de Nord-Est, care este, alături de cea de Sud-Vest, una dintre cele mai sărace din UE. Suceava, de exemplu, are un PIB local cât al Vasluiului şi al Botoşaniului în total. Mediafax

Ministerul Comunicaţiilor vrea ca Poşta Română să înfiinţeze o bancă şi un broker de asigurare. Ministerul Comunicaţiilor vrea ca Poşta Română să înfiinţeze o bancă şi un broker de asigurare, Ministerul Comunicaţiilor vrea ca Poşta Română, unde deţine 75% din acţiuni, să înfiinţeze o bancă şi un broker de asigurare, societăţi care vor permite operatorului să utilizeze mai bine reţeaua şi să aducă venituri suplimentare, a declarat pentru Mediafax ministrul de resort, Valerian Vreme. „Prin acest demers, vrem să fim mai transparenţi, să eliminăm orice umbră de îndoială asupra managementului Poştei Române , care, dacă ar fi ales să colaboreze cu o banca sau alta, sau cu un broker de asigurare sau altul, ar fi fost suspectat că făcut-o din anumite motive cu banca X sau brokerul Y”, a adăugat Vreme. Potrivit unui proiect de act normativ avansat de Ministerul Comunicaţiilor, Poşta Română va înfiinţa două noi societăţi comerciale, denumite „Banca Poşta Română” şi „Asigurări Poşta Română”, va desfiinţa şapte din cele 11 sucursale şi îşi va reorganiza centrele regionale de reţea poştală, pentru reducerea costurilor de personal şi majorarea veniturilor. CNPR va unic acţionar la cele două entităţi. Mediafax

Sorin Ovidiu Vîntu şi Nelu Legiune’ au fost eliberaţi. Dosarul „Sebi Ghiţă”. SOV şi Nelu Legionaru’ au părăsit arestul. Vîntu este judecat, separat, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, tatăl FNI, dosar în care procurorii ar putea cere, iarăşi, arestarea. SOV a părăsit arestul Directiei Cercetări Penale cu putine minute înainte de ora 19.00. Sorin Oviu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, zis Nelu Legionaru’, au părăsit arestul Direcţiei Cercetări Penale aseară, în jurul orei 19. Eliberarea lor a survenit deciziei Tribunalului Bucureşti, de a admite recursul împotriva cererii de eliberare sub control judiciar, iniţial respinsă de Judecătoria Sectorului 1. Hotărârea a fost pronunţată în dosarul în care SOV şi Legionaru’ sunt acuzaţi de ameninţarea cu moartea şi şantajarea managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă. Eliberarea a survenit după ce instanţele aprobaseră cererea Parchetului General de judecare a lui Vîntu şi Nelu Legionaru’ în stare de arest preventiv, dar respinseseră şi recursurile celor doi împotriva deciziei. SOV şi Legionaru’ vor trebui să respecte, totuşi, şase condiţii impuse de magistraţii Tribunalului: să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei, să nu ia legătura cu managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, să nu poarte arme de foc, să nu-şi schimbe domiciliul, să se prezinte la instanţă atunci când sunt citaţi, dar şi la Poliţie conform programului stabilit.EVZ.

PSD se aliază cu Vadim împotriva voinţei lui Ponta. Deși președintele PSD Victor Ponta spunea că nu se vor mai face alianțe locale cu PRM, organizațile județene din Tulcea ale celor două partide vor semna azi un protocol de colaborare. PRM va fi reprezentat de C.V. Tudor, PSD de vicepreședintele Marian Vanghelie.  Pe 19 februarie 2011, Corneliu Vadim Tudor și vicepreșdintele PSD Robert Negoiță  semnau, la hotelul ultimului, cu mare fast, protocolul de colaborare al filialelor Ilfov de la cele două partide. Trei zile mai târziu, pe 22 februarie 2011, iritat de aceste colaborări locale, Victor Ponta, președientele PSD anunța că a fost ultimul protocol semnat. Pe 17 iunie 2011, patru luni mai târziu, organizațiile din Tulcea ale PSD și PRM vor semna un protocol de colaborare care prevede interzicerea oricărei colaborări cu PDL, a declarat purtătorul de cuvânt al PRM, Marius Marinescu. Durata alianţei este până în 2019, cu posibilitatea de prelungire. Acest protocol prevede colaborare şi sprijin reciproc la alegerile locale şi parlamentare din 2012, dar şi la cele pentru Parlamentul European şi la cele prezidenţiale. Principala prevedere din document este interzicerea oricărei colaborări cu PDL”, a precizat Marius Marinescu. Evz.

Autostrada fără cap şi fără coadă. In loc să se sfârşească într-un nod rutier, cum ar fi normal, autostrada spre Valea Prahovei se va înfunda într-un giratoriu aglomerat, la intersecţia cu centura Vest Ploieşti, apărut ad-hoc în proiect. Un pod neterminat peste lacul Cociovaliştea, în apropiere de Moara Vlăsiei, un sens giratoriu înghesuit în centura Vest Ploieşti, iar la mijloc, pe aproximativ două treimi, asfalt cu sincope; astfel va arăta, cel mai probabil la finele acestui an, autostrada spre Valea Prahovei aflată în portofoliul firmelor Spedition UMB, Pa&Co şi Euroconstruct Trading 98. Acum trei săptămâni oficialii Ministerului Transporturilor declarau că Dorinel Umbrărescu, Costel Căşuneanu şi Dan Beşciu, patroni în ordine ai firmelor menţionate, au renunţat la pretenţiile lor ce ar fi dus la majorarea contractului cu încă aproape jumătate din valoarea iniţială (de 180 milioane euro, fără TVA) şi au decis să se reîntoarcă la muncă, cu angajamentul că vor termina proiectul început în 2007, până la finele acestui an. Lucrările sunt însă departe de a necesita doar mici finisaje.Romania Libera.

Un elev din Bacau a fost inscris la doua scoli diferite in acest an scolar: a absolvit clasa a VI-a la una, a fost repetent al clasei a V-a la cealalta. Un elev de gimnaziu din Bacau a fost inscris, simultan, in acest an scolar, la doua scoli si in clase de varsta diferite, fara ca nimeni sa se sesizeze si sa ia vreo masura, intr-un caz fara precedent inregistrat in invatamantul bacauan, relateaza Agerpres. Cristinel Gabriel S. a fost declarat repetent al clasei a V-a la scoala „Alexandru cel Bun” din municipiu si a absovit clasa a VI-a la scoala din localitatea Luncani, in comuna Margineni, la marginea vestica a Bacaului. Conducerile celor doua scoli si Inspectoratul scolar judetean isi paseaza raspunderea, afirmand ca vinovati in acest caz sunt parintii copilului. Agerpres scrie ca, la sfarsitul anului scolar trecut, elevul a fost declarat repetent al clasei a V-a de catre scoala „Alexandru cel Bun” din municipiul Bacau. Elevul a fost reinscris, automat, de aceasta institutie de invatamant bacauana pentru repetarea clasei in anul scolar 2010 – 2011. Parintii copilului, suparati pe decizia corpului profesoral si fara a mai informa conducerea respectivei scoli, au ales sa-l inscrie, la inceputul anului, la scoala din Luncani, insa, direct in clasa a- VI-a, pe care elevul a reusit sa o promoveze zilele trecute.Hotnews.

Puteti citi pe Politeia Europeana:

Titluri: China, la cumpărături pe piaţa germană; FMI îşi condiţionează ajutorul pentru Grecia de adoptarea măsurilor de austeritate promise; Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate; MAE spaniol pune capăt misiunii ambasadorului libian la Madrid; Germania luptă cu birocraţia şi câştigă miliarde.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

17/06/2011 la 8:10 am

60 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. super tare statistica asta cu Giurgiu cel mai sarac judet :))
  cel mai evazionist, poate…

  mihnea

  17/06/2011 at 8:48 am

 2. Permiteţi să prezint un individ şi fără cap şi fără coloană vertebrală:
  http://baricada.wordpress.com/2011/06/16/mihai-gadea-un-umeras-ratacit-in-audio-vizual/

  baricada

  17/06/2011 at 8:53 am

 3. bunä dimineata,

  pe aceastä adunäturä PSD, nu o cred, au totul comun chiar si vocabularul il au la fel.

  au colaborat si panä acum, ponta face fitze, dar este un vadim tinerel.

  theo

  17/06/2011 at 8:58 am

 4. salut,
  Nu e mare chestie cu elevul la doua scoli. in care una a absolvit si in alta a ramas repetent.
  Un caz similar in familia mea:

  Sora mea a dat examen de admitere la filologie clasica – Latina si Elina. si a picat imediat sub linie. Atunci s-a inscris la alta facultate agricola ca sa nu stea fata acasa. dupa inceperea cursurilor e anuntata ca in urma contestatiei depuse e admisa la Latina . Ea nu a anuntat la facultatea de stiinte agricole ca nu o mai intereseaza, si s-au adunat acolo evident absente pina cind au exmatriculat-o si au trimis carte postala acasa. Postasul a citit CP si a spus la toti vecinii ca sora mea a ramas repetenta , spre necazul ei bineinteles. 🙂 🙂

  Un tanar de stanga

  17/06/2011 at 9:46 am

  • Buna dimineata.
   Facultatea fiind facultativa este treaba studentului ce face si cum arata.
   Gimnaziul este obligatoriu, gratuit, adica platit de stat, care mai plateste si o cireada de functionari ca sa mearga treaba bine, deci cu copilul este o problema. Nu-i o drama umana cu baiatul dar am citit raspunsurile „responsabililor”, oamenii aia vor salarii intregi, prime de Craciun si vacante de vara, dau statul in judecata, etc.

   Gino

   17/06/2011 at 10:12 am

 5. Buna dimineata,
  Nici nu se poate altfel, referitor la Vadim, care a iesit din gaoace, pe baza recrudescentei iredentiste si, respectiv, nationaliste.
  Avem o problema interesanta care ne intoarce la istorie, cu referire nu numai la situatia de la noi, si care se reflecta in comportamnetul colectiv. Anii 30, cei care au dus la hecatomba dintre 39 si 45 s-au nascut din Marele razboi dar si din criza 29-33 care a amplificat nationalismele si care seamana nepermis de mult cu ceea ce se intampla astazi…nu vi se pare.
  Pe de alta parte, privind strict la ceea ce face PDL-ul, pare ca nu au fost niciodata la scoala, asta daca incerc sa consider ca au doar bune intentii…. Cred, totusi, c-au fost, unii sunt profesori universitari, dar nu le pasa daca o sa ajungem intr-o situatie, puschea pe limba, fara iesire.
  Nu ca ceilalti ar fi mai breji. Chiar trebuia sa lansam aceasta problema astazi? Uitati-va la similitudinile istorice despre care a vorbit Theo in zilele din urma….Ingrozitor.

  Bujold

  17/06/2011 at 10:18 am

  • buna dimineata
   aici si eu am „marota”mea
   primul regim fascist din europa a fost in ungaria;
   legea presei si noua constitutie maghiara+ cresterea sentimentului revansard&iredentist imi aduce aminte de ce am citit despre anii 20

   intamplator

   17/06/2011 at 10:37 am

   • Ungurii sunt fruntea 🙂
    Nici la comunism nu stau rau cu republica sovietelor lui Bela Kuhn. Daca nu intervenea armata burgheza romana, aveam soviete in toata Europa.

    • buna dimin eata
     din nou recomand”fereste-ma Doamne de prieteni”
     cu documente explica treaba cu bela kuhn si sovietele/intrarea armatei romane atunci cred ca a facut mai mult decit cum ne place noua sa ne laudam cu „am stat cu pieptul in calea otomanilor sa se dezvolte vestul”(alta aiureala a istoricilor)

     intamplator

     17/06/2011 at 10:57 am

 6. Bujold,
  prapastios mai esti, omule 😉
  „Nu ca ceilalti ar fi mai breji. Chiar trebuia sa lansam aceasta problema astazi? ”
  Dar dece nu ne spui cind si cum?
  Basescu/PDL pot fi prosti; au si ei nevoie de sfaturi, dar nu in felul asta: „Chiar trebuia sa lansam aceasta problema astazi?”
  Pentru ca da, trebuia; daca nu esti adeptul mostenirii mioritice: „dece sa facem azi ce putem lasa pe miine?”

  victor L

  17/06/2011 at 10:43 am

 7. @vitor L
  Nu, nu sunt adeptul lui „de ce sa facem…” Sunt adeptul ideii ca aceasta structura organizationala nu trebuie schimbata de fel.

  Pe de alta parte, sunt adeptul ideii ca „VREAU CA FIUL MEU CARE TOCMAI A IMPLINIT 18 ANI SA TREAIASCA IN PACE!!!!!!” Iar ceea ce se intampla in jurul meu ma ingrozeste…..

  Bujold

  17/06/2011 at 11:01 am

  • Bujold tata,
   Spunei si lu’ ala micu chestia asta pentru ca depinde in primul rind de el 🙂
   Tu zi merci ca ai avut liniste 60 de ani in timp ce bunicu’ nu a avut saracu’

   • TSG – prin ce depinde de el? va hotari el ca nationalismele sa scada in intensitate? Va hotari el ca oamenii sa se uite mai bine unii in ochii altora decat in gura politicienilor? Sau se va aventura si va figi pe o insula pustie?

    Bujold

    17/06/2011 at 12:27 pm

 8. Desi ieri am semnalat si eu cazul elevului din Bacau, grabit sa fac haz, ceva este mincinos in relatarea Hotnews.
  Elevul a ramas anul trecut repetent in clasa a 5-a. Si pentru anul scolar care se incheie chiar azi, elevul a fost inscris automat, dar nu l-a frecventat, ci parintii, cu complicitatea conducerii altei scoli l-au inscris in clasa a 6-a, pe care a promovat-o.
  Dar cum a putut sa fie inscris fara o foaie matricola care sa ateste pina unde ajunsese loaza cu studiile? ca daca te muti de la o scoala la alta trebuie sa mergi cu ceva hirtii.
  Totusi, loaza noastra nu a ramas, in acelasi an, repetent intr-o clasa si a trecut-o pe cea imediat superioara. A fost inscris fraudulos intr-o clasa nemeritata, desi avea de efectuat o repetentie.

  victor L

  17/06/2011 at 11:14 am

 9. Bujold,
  acum mai vii de acasa, din moment ce recunosti ca esti impotriva oricarei schimbari.
  Cit despre spaima pe care o ai despre viitor, e o problema personala. Schimbarile, oricum, vin peste noi vrem-nu-vrem.
  NB,
  pentru ca am si eu un vot: cred ca aceasta impartire teritoriala trebuie imbunatatita, nu cred ca solutia lui Ceausescu a fost cea ideala.

  victor L

  17/06/2011 at 11:22 am

  • salut Victor L 🙂
   Ce solutie avea Ceausescu ? Probabil una de vopsit sireturi cu pensula. Pentru ca eu stiu ca era cizmar. (A fost dupa aia si general de securitate dar asta e alta caciula )

 10. Buna ziua,
  Legat de organizarea administrativ teritoriala, spre aducere aminte ❗ Actuala organizare administrativ teritoriala este rezultatul ” hotărârilor Conferinţei Naţionale a Partidului Comunist Român din 6-8 de­cembrie 1967 cu privire la îmbunătăţirea organizării administrativ-teritoriale a ţării şi sistematizarea localităţilor rurale, Comisia centrală de partid şi de stat a elaborat propuneri în legătură cu organi­zarea judeţelor şi a municipiilor” 😦 si ca „În organizarea judeţelor şi municipiilor s-a ţinut seama de condiţiile economice, social-politice şi geografice existente, de componenţa naţională a populaţiei şi legăturile culturale tradiţionale, pre­cum şi de perspectivele de dezvoltare ale diferitelor zone şi localităţi potrivit prevederilor planului cincinal şi propunerilor cu privire la dezvoltarea economică şi social-culturală a ţării în perioada 1971-1980.” 👿
  Trebuie urgent facuta reorganizarea administrativa, ptr. a ne rupe de blestemul comunist si ciuma rosie. Asa vom avea lipita eticheta rosie indiferent de efortul facut in modernizarea Romaniei.
  http://ro.wikisource.org/wiki/Propunerile_Comisiei_centrale_de_partid_%C8%99i_de_stat_cu_privire_la_organizarea_jude%C8%9Belor_%C8%99i_municipiilor

  mar

  17/06/2011 at 11:41 am

  • mi-e teama ca asta e virful aisbergului
   tipul asta a facut niste „mizilicuri”de contracte;
   sa asteptam auditul la alea pe axa regio si alea luate de sindicate pentru „reconversie profesionala”

   intamplator

   17/06/2011 at 11:49 am

   • Pe reconversie va fi durere 😦

    mar

    17/06/2011 at 11:51 am

 11. ❗ In Legea nr. 2/1968, Art. 1 ❗ Teritoriul Republicii Socialiste Romania este organizat in unitati administrativ-teritoriale: judetul, orasul si comuna. 🙄
  http://freelex.juridic.ro/DocumentView.aspx?DocumentId=00017897

  mar

  17/06/2011 at 11:47 am

  • @mar/buna dimineata
   judetele n-au legatura cu „eticheta rosie”
   au existat si pe vremea lui carol I

   intamplator

   17/06/2011 at 11:51 am

   • Total de acord, dar nu au fost resultatul unei Conferinte a PCR 😦 in care se vorbea de imbunatatire si dezvoltare administrativ teritoriala, de sistematizare si alte nenorociri, care au fost facute.

    mar

    17/06/2011 at 11:53 am

    • @mar
     nenorocirea nu au fost judetele
     nenorocirea a fost distrugerea satelor si „dezvoltarea armonioasa”si muuuuuuuulte altele

     intamplator

     17/06/2011 at 12:07 pm

    • Ceasca a intrevazut/constatat pericolul baronilor locali si i-a „maruntit”. Nu uita ca rotirea cadrelor are exact aceeasi explicatie.

     cinic

     18/06/2011 at 8:47 am

 12. UTS,,
  scuze daca am fost neclar: cum spune si @ mar, actuala feliere o mostenim de la cizmar.
  (Ca o paranteza UTS: nu stiu daca a fost in Securitate general, dar in armata Romaniei socialiste a fost; intr-un timp, parca, la o directie politica, ceva. Asa ca nu il tot fa cizmar, a avut omul studii, si la Moskva un an.)

  victor L

  17/06/2011 at 11:50 am

  • Victor L, salut! 🙂

   Se zicea că Ceaușescu a făcut dreptu’ iar când să s’apuce și de stângu’ l-au luat în politică! 😆

   Bună ziua, tuturor! 😀

   oldhashu

   17/06/2011 at 12:01 pm

 13. Si munipicii, @ mar 😉

  victor L

  17/06/2011 at 11:51 am

  • corectie: muncipii, parca asa spunea marele artizan al impartirii actuale a teritoriului fost RSR actual Romania 👿

   mar

   17/06/2011 at 11:56 am

   • mar, salut! 🙂

    Las’ că nici ce mostenise Pigelică de la Dej nu era mai grozav: 16 regiuni, fiecare cu câte 4-5 raioane, fiecare cu Sfatul lui popular și directiile aferente, fiecare șefuț cu Moskviciul său, (autoturism de serviciu!), sefii de regiuni cu Volgi, un crucisătoare de șosea sinistre, da’ țapăne pentru drumurile de atunci!
    Una din cele 16 regiuni, resedinta Tg Mures, se numea Mureș Autonoma-Maghiară!!!
    A cârâit v’un conațional la desființarea acesteia?!
    Nimic, ba au mai și mulțumit…

    oldhashu

    17/06/2011 at 12:13 pm

    • Salut.
     Daca erau vocali ajungeau la „odihna si tratament” ptr. subinare in secunda 2. Parca era si un cantec „multumim din inima partidului” 👿

     mar

     17/06/2011 at 12:18 pm

     • Pionierii îl cântau:

      « Mulțumim din inimă partidului
      Că-ntr-o zi de sărbătoare
      Ne-a croit drum nou, pionieresc.»

      Ciudată memorie, ce prostii poate reține! 🙂

      oldhashu

      17/06/2011 at 12:39 pm

 14. Ptr. echilibru – impartirea administrativ teritoriala din perioada interbelica cu 71 de judete.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C5%A3ele_interbelice_ale_Regatului_Rom%C3%A2niei

  mar

  17/06/2011 at 12:04 pm

 15. 1.omul sfinteste locul

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/un-cap-nedesfiintat-la-revolutie-acum-face-super-profit-si-da-tractoristilor-lefuri-de-2300-euro-228624.html

  cel mai mult mi-a placut raspunsul dat la intrebarea”ce salariu aveti?”= „nu mi-as da salariul meu pe salariul lui basescu”
  2. dilema saptaminii:
  daca basescu boceste,
  boc ce face?

  intamplator

  17/06/2011 at 12:37 pm

  • … face ca basu’ ! 😀

   oldhashu

   17/06/2011 at 12:41 pm

 16. Buna ziua 🙂
  Referitor la judete/regiuni/provicii…
  Parerea mea este ca e bine sa cunoastem si istoria impartirii administrativ/teritoriale.
  Am gasit asta: http://hartiromania.celendo.ro/
  Am cautat si pentru tinutul secuilor. Am gasit pe wikipedia – in ungureste – cu traducere de la amicul goagle… 😈
  Cel putin din cate cunosc eu, niciodata, dar absolut niciodata, nu a existat asa numitul „tinut secuiesc” ca unitate, au existat „scaune” secuiesti si asta pana la reforma administrativă a Regatului Ungariei din 1876, cand chiar parlamentul ungar a pus capat autonomiei (fiscale) acordate de diversi regi si voievozi diferitelor scaune secuiesti. Asta de pe pagina lor citire…:mrgreen:
  Bineinteles, atunci se poate face aluzie si la Tara Motilor – Tara Oasului – Tara Barsei, etc… 💡

  DanSu

  17/06/2011 at 12:41 pm

  • cu secuii astia eu nu sunt deloc lamurit:prietenii mei din ungaria imi spun ca nu sunt unguri(cei mai rai spun ca sunt unguri tzigani sau corcituri)
   prin presa franceza am gasit traducerea secui=sicules;or parca siculii au fost un trib antic
   pin la urma ce sunt secuii astia???
   nu cumva o „inventie”a la tokes&co?

   intamplator

   17/06/2011 at 1:25 pm

   • Cel mai bine este sa-i citesti exact ce spun ei:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Secui
    Dincolo de cifre, care pot fi exagerate (sau nu), este o istorie a unui tinut romanesc (indiferent ca unora le place sau nu – locurile si cetatenii sunt ai romaniei). Foarte interesante sunt si discutiile pe marginea articolului in Romana de pe wikipedia.

    DanSu

    17/06/2011 at 1:38 pm

 17. buna ziua,

  secuii sint o etnie aparte de maghiari.

  in 1918 secuii s-au bucurat ca au trecut la Romania, pentru ca in Imperiul Austro-Ungar, cica, le-ar fi mers mai rau.
  Au fost folositi ca aparatori ai granitei.

  Nu sint sub nici o forma tigani unguri, ci doar secui, priviti oarecum de sus de maghiari si in actualul context, chiar incepind cu 1990 folositi ca masa de manevra electorala.

  vorbesc un dialect al limbii maghiare, mai bolovanos. de exemplu secuii spun la nu: nam si nu nem cum spun ungurii.
  etc.

  sint aprigi, mindri, harnici, dar fraieriti de catre politicienii din udmr.

  religia: preponderent, din cite am inteles, unitariana spre deosebire de unguri care sint catolici sau reformati.

  skorpion

  17/06/2011 at 1:38 pm

 18. Ce am descoperit si in Romania si in alte tari europene, cand ai probleme acasa inventezi dusmani externi, imigranti, tinte xenofobe. Ce se intampla cu chestiunea maghiara din ultimele zile pare a fi o imensa greseala maghiara.

  turnofftheglory

  17/06/2011 at 4:48 pm

  • Pentru ei nu este o greseala. Teama atavica in care majoritarul vine si bea singe de copil minoritar va fi cit veacul. Problema este ca smekerii de la UDMR, Fides, Tokes, USD,PDL vor sa traga spuza pe turta lor. Nici ca le pasa de secui ca l-a omorit pe Andrei Bathori 🙂

   Un tanar de stanga

   17/06/2011 at 4:54 pm

   • Secuii nu sunt maghiari. Asta e doar propaganda UDMR. Si toata lumea stie, inclusiv ei. Ce forta ar avea maghiarii pe picioarele lor si secuii separat?

    turnofftheglory

    17/06/2011 at 5:09 pm

  • Am vazut si eu. A alocat hotnews un spatiu de un pogon pentru panseurile kirpei kagebiste

   Un tanar de stanga

   17/06/2011 at 4:59 pm

  • l au reanimat pe bolsevic.isi permite omu..zilele astea in mass media „mineriada” nici nu s a vazut.ne furau secuii tara deh 🙂

   zigzag

   17/06/2011 at 5:06 pm

 19. Stire de pe antene:
  CCR a descoperit mai multe articole neconstituţionale în proiectul trimis de preşedintele Traian Băsescu.
  Curtea Constituţională a declarat, vineri, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.
  Unul dintre articole se referă la confiscare averilor dobândite licit.
  Sa asteptam motivarea.

  DMZ

  17/06/2011 at 5:02 pm

  • Motivarea ar fi chiar propriile averi!

   ela

   17/06/2011 at 5:05 pm

  • Cred ca intr-o tara „normala” ca a noastra, o astfel de prevedere sa fie declarata neconstitutionala 👿

   mar

   17/06/2011 at 5:10 pm

 20. Judecătorul Ion Predescu a declarat ”Evenimentului zilei” că, printre propunerile de modificare a Constituției înaintate de președintele României, ”sunt texte care îndeplinesc condițiile de revizuire și s-a recomandat redactarea într-o altă formă”.
  Ion Predescu numit de PSD ❗
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/eliminarea-caracterului-licit-al-averii-din-constitutie-contravine-legii-fundamentale-934325.html

  mar

  17/06/2011 at 5:13 pm

 21. „Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit astăzi că o serie de propunerile de modificare a Constituției încalcă drepturile fundamentale. Ei au stabilit că prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, componenţa Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituționale. constatat că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a Constituţiei, au precizat astăzi oficiali ai CCR, citați de Agerpres.”

  ela

  17/06/2011 at 5:16 pm

 22. nu pricep o chestie: o constitutie noua, necarpita pe la articole nu poate face nimeni in tara asta?iar poporul sa se pronunte prin referendum : o adopta sau nu?noi avem nevoie de INLOCUIREA CONSTITUTIEI cu o constitutie noua.nu de carpirea unei constitutii facuta de niste mafioti.cum naiba sa nu fie neconstitutionala propunerea cu averile cand actuala constitutie e facuta taman pe protejarea averilor obtinute de mafioti?oare Basescu nici asta n a prevazut ?ca la regionalizare m am lamurit.

  zigzag

  17/06/2011 at 5:34 pm

 23. Re-buna ziua 🙂
  Ia un cerc, mangaie-l pe cap si ai sa obtii un cerc vicios.
  Mie mi se pare ca intram inasa ceva cu revizuirea constitutiei.
  Constitutia este legea legilor din cate stiu eu. Ea prevede inclusiv ce poate fi supus revizuirii (si ce nu), desi eu, ca tip ce incerc sa gandesc logic, mi se pare o mare aberatie, dar vorbim de lege nu de logica.
  Dar, daca nu este explicit interzisa o anumita revizuire, de ce nu este constitutionala?
  Legea fundamentala, se refera la fundamente, nu la niste aplicari legislative.
  As intelege ca domnii juzi sa se exprime acolo unde vechea constitutie interzice explicit modificarea (caracterul unitar, national, etc… al statului). Dar exista macar o virgula in vechea constiturtie care sa prevada ca imunitatea hotilor este „imuabila”?
  Cum ar putea intra in constitutie un nou „principiu” legislativ, daca nu ar diferi de vechea constitutie. Revizuirea constitutionala insemna o revizuire a „principiilor” legislative, ori dupa vorbele juzilor de la CC, ar rezulta ca DA, principiile se pot schimba, dar sa nu se revizuiasca nimic.
  Chiar intram in cercul vicios al stagnarii bolnave in „principii” bolnave.

  DanSu

  17/06/2011 at 5:52 pm

 24. Io nu inteleg in ruptu` capului cum poate fi declarat un proiect sau articolele dintr-un proiect de revizuire a Constitutiei ca neconstitutionale. Neconstitutionale in functie de ce? de Constitutia existenta? dar asta cind a fost nascuta fata de cine a fost constitutionala? E perfecta si functie de ea ne vom construi legile viitoare?
  Avizul CC este consultativ si nu poate fi cu titlu de constitutional sau neconstitutional. Pentru ca nu este nici unde un ciot de manual numit Constitutie Universala pe veci in Vigoare. Si in functie de care se nasc alte Constitutii sau se revizuiesc.
  Ceva nu e in regula in limbajul juridic pentru ca sa inteleg si io, cetateanul turmentat.

  victor L

  17/06/2011 at 6:09 pm

  • Victor L, daca nu se tine cont de propunerile personajelor in halat rosu onor parlamentarii vor ataca exact in pct. vulnerabile. Care? Cele sesizate de CC ca necostitutionale. Deci suntem intr-un cerc vicios, CC nu poate constata incalcarea unei prevederi constitutionale pe o propunere :mrgreen:
   In plus asa cu am constatat toti, daca mergem pe logica asat Constitutia nu mai poate fi revizuita si ne-am pricopsit cu o Constitutie care nu mai poate fi modificata.
   Nu poti tu CC sa spui „ca se restrang drepturile parlamentarilor daca se renunta la imunitate”. Cred ca suntem unici cu aceasta imunitate, iar prin acordare ridicam parlamentarul/Prlamentul la rang de casta.

   mar

   17/06/2011 at 6:26 pm

  • Salut! Prost este cine-i intreaba pe imbecilii care-i ntreaba.
   Solutia : dizilvarea cccr, suspendarearea parlamentului ca urmare a referendumumului, etc.
   Javrele au facut corp comun impotriva poporului, drept care trebuie destituiti toti.

   andrzej

   17/06/2011 at 6:36 pm

 25. cum sa mergi cu noua constitutie la curtea constitutionala sa o judece dupa vekea constitutie daca e constitutionala?

  zigzag

  17/06/2011 at 6:12 pm

 26. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  17/06/2011 at 6:27 pm


Comentariile sunt închise.