Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

21 de ani de la blestemul lui Iliescu


Pe 15 iunie 1990 – acum 21 de ani, la orele prânzului, dupa ce au devastat Bucurestiul, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statutului, Preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale.

Ion Iliescu –  15.06.1990 – Discurs de multumire adresat minerilor!

« Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica.

Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sinteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu.

Si de asta data ati demonstrat cit de importanta este solidaritatea muncitoreasca.

Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua.

Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti.

Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile. (…)

Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament.

La cladirea Asociatiei 16-21 Decembrie, depozite de bite si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe.

In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sint arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. (…)

Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada (…)

Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei, pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta.

Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile.

Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile. (Aplauze si urale.) (…)

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra (…) .»

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

Post factum: Majoritatea statelor vesteuropene, printre care Marea Britanie, Italia, Belgia, Elveţia sau Austria, denunţă „metodele teroriste” aplicate la Bucureşti. Preşedintele francez Francois Mitterrand îndeamnă guvernul român să aplice doar „mijloacele legale de păstrare a ordinii publice, fără a îndrepta românii unii contra altora”. „Corriere della Sera” declară „funeraliile democraţiei” în România, iar „La Repubblica” acuză „marşul asupra Bucureştiului al noilor stalinişti”, sesizând în mineri o „gardă pretoriană” a regimului Iliescu.

Preşedintele Cehoslovaciei, Vaclav Havel, îi propune lui Ion Iliescu să condamne acţiunile violente de pe străzile Bucureştiului. La Palatul Cotroceni însă, tăcerea e deplină. Nici măcar sindicatele muncitoreşti din Occident nu iartă.

Gert Muhr, preşedintele Confederaţiei Internaţionalei Muncii din Geneva, îi cere lui Iliescu să asigure respectarea drepturilor politice. De la Bruxelles, Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Libere şi Federaţia Internaţională a Minerilor trimit un mesaj către Federaţia Sindicală a Minerilor din România în care cer clarificarea implicării minerilor în actele de represiune.

De asemenea, ortacii polonezi îşi prezintă, într-o scrisoare deschisă către minerii români, nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de imaginile „înfăţişând oameni cu cască de miner care bat şi torturează studenţi şi trecători”. În această scrisoare, apelul către minerii români e amar: nu vă lăsaţi folosiţi în scopuri murdare de actuala putere! Sfatul e inutil şi târziu.

România a fost exclusă de la orice finanţare a organismelor internaţionale, a întrerupt acordul de asistenţă cu FMI. Mii şi mii de tineri au fugit din ţară, au ales libertatea şi s-au refugiat în ţari cu adevarat democratice.  Sursa.

Written by Theophyle

15/06/2011 la 8:05 pm

58 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Revoltator , infiorator, condamnabil . Si aceasta carpa kaghebista a fost votata pentru trei mandate ca sef al statului.
  Si dupa 21 de ani inca nu a fost atins nici macar cu o mustrare prieteneasca de catre JUSTITIA romana.
  Ca sa nu mai pun la socoteala ca bufnitza va avea pretentia sa fie impaiata si expusa la mausoleul ateilor .

  luminita

  15/06/2011 at 8:16 pm

 2. Resalut 🙂
  He , he , he Theophyle . 🙂
  Exact cum scriam la ultimul articol privind mineriada . 🙂
  Complectez ca carieristul asta Iliescu + activistul de partid Brucan au trasat clar viitorul Romaniei . Reciclare generala pentru toti prostii care au pupat curul secretarului general, promovarea lor in functii mai ridicate si cooptarea la cirma oculta a tarii a turnatorilor si in parte a unor fosti puscariasi . Bineinteles ex- bulau doar pentru „meritele deosebite in a fura banii economiei socialiste ” . 🙂 Ca noul regim avea nevoie de bani si in graba .
  Oricum , sa vezi pe intregul continent european o singura tara in care un partid are ca presedinte de onoare un comunist-nomenclaturis-carierist pina in maduva oaselor , spune tot despre ce hal de democratie a fost plantata aici . 😦
  PS . Culmea ca a reusit sa aiba o mega pensie si o casa gratis de la stat .

  Ștefan A.

  15/06/2011 at 8:17 pm

 3. SA NU UITATI !

  Theophyle

  15/06/2011 at 8:17 pm

  • Eu am memorie de elefant . 🙂
   Cum am si sticla de sampanie (nu vin spumant) pusa bine in dulap pentru a fi aprita cind va capra criminalul asta cu fata de mosneag . Sa nu uitati nici voi : Iliescu = Ceausescu . Aceiasi gindire „revolutionara” , aceiasi indoctrinare dar si aceiasi ambitie de a sta la putere cu orice pret . Chiar calcind peste cadavre .

   Ștefan A.

   15/06/2011 at 8:21 pm

   • Salut Stefan!
    De acord!

    Theophyle

    15/06/2011 at 8:26 pm

    • Iar eu, ptr. ca este ateu, voi face coliva.

     mar

     15/06/2011 at 8:29 pm

     • 😆 aduc si eu bomboanele de pus pe ea.

      luminita

      15/06/2011 at 8:49 pm

   • Stefan,
    si acelasi limbaj lemnos, aceeasi retorica acuzatoare, acelasi discurs gol .
    Numai cateva „meandre” strecurate abil intre apelativul „bai, animalule”si concretul „sula-n coaste”.

    luminita

    15/06/2011 at 8:59 pm

  • Nu iert si nu uit!

   turnofftheglory

   15/06/2011 at 11:34 pm

 4. Seara buna,
  Nu uit/uitam, ptr. ca nu se poate uita. Cand ai trait acea perioada, nu se mai poate uita, ramai marcat.

  mar

  15/06/2011 at 8:32 pm

 5. Salut! 🙂

  Iar eu ii voi cinta „Vesnica pomenire ca exemplu rau”.

  Cetatean

  15/06/2011 at 8:35 pm

  • 😆

   mar

   15/06/2011 at 8:38 pm

  • De cor nu ai nevoie? 😆

   ela

   15/06/2011 at 8:46 pm

   • ba ba, cu placere 🙂

    Cetatean

    15/06/2011 at 8:51 pm

    • Salut C 🙂

     Theophyle

     15/06/2011 at 8:58 pm

     • Salut, dragule! 🙂

      Iti dai seama unde sunt la ora asta, si de ce zilele astea am fost asa tacut 🙂 mai devreme de ora 12 noaptea nu scap.

      Cetatean

      15/06/2011 at 9:02 pm

      • 😆

       Theophyle

       15/06/2011 at 9:04 pm

 6. Nu uitam… tristetea mare este ca cei cu adevarat vinovati (iar Iliescu este marele vinovat!) nu vor plati niciodata. Sunt aproape sigura ca asa se va intampla… nu vor plati pentru marele rau pe care l-au facut acestei tari. Iliescu si gasca care l-a sustinut sunt marii vinovati pentru cale pe care Romania a luat-o in anii ’90. Acum, „culegem” roadele. Macar sa nu uitam… si sa povestim celor care nu stiu cum a fost atunci!

  Monix

  15/06/2011 at 8:40 pm

  • Salut 🙂
   nu uit nimic – nu iert nimic!

   Theophyle

   15/06/2011 at 8:41 pm

 7. O spun din 1990: atunci cand prostia s-a cocotat in fruntea tarii,ne-a facut mult rau, dar nu ne-a ferit Dumnezeu de un om educat (sau asa e perceput) pus in slujba raului.
  Ca sa-si satisfaca dorinta de putere,nu a pregetat sa promoveze minciuna,hotia,minciuna si neincrederea intre concetatenii lui, pe care a jurat sa-i slujeasca.
  Prieteni,rude,chiar si copiii mei au luat calea strainatatii, neacceptand sa traiasca aici, in mizerie si promiscuitate.
  O sa fiu cel mai fericit om atunci cand criminalul asta va plati pentru tot raul pe care l-a facut Romaniei!

  ela

  15/06/2011 at 8:40 pm

  • salut 🙂
   nu vei fi singura!

   Theophyle

   15/06/2011 at 8:42 pm

 8. Buna seara,
  Un articol foarte bun al lui Spartakus legat de tema precedenta. Scuze, dar acum l-am gasit. Merge si la postarea actuala pentru ca se refera la clasa noastra politica:
  http://www.reportervirtual.ro/2011/06/cine-a-indragit-strainii.html

  cedric

  15/06/2011 at 8:52 pm

  • Salut Cedric 🙂
   Ce te-ai impacientat de tipul din postarea precedenta 😆 Era si el in vacanta pe Coasta de Azur si se plictisea (chiar acolo, pe bune) 🙄

   Theophyle

   15/06/2011 at 8:57 pm

   • Zau? si pe Coasta de Azur n-avea liniste?
    Cu tampeniile astea am uitat sa-l amintim azi pe Eminescu. O face Spartakus intr-un mod care ar trebui sa ne puna pe ganduri.

    cedric

    15/06/2011 at 9:01 pm

   • Isi cauta stramosii sa le ceara certificatele de nastere ? in cazul asta a gresit continentul. :mrgreen:

    luminita

    15/06/2011 at 9:02 pm

 9. Buna seara, buna seara.
  Cumpar sampanie don perignion in ziua in care va crapa Ilici si desi nu am voce nici macar cat o pisica speriata ma angajez sa ma alatur amicului cetatean ptr a-i canta „Vesnica pomenire”.
  Cat traieste Ilici nimic nu o sa se lege in tara asta. Omul asta parca a facut un pact cu diavolul.

  clemycaliclemycali

  15/06/2011 at 9:02 pm

  • Cred ca este reprezentantul lui pe pamant! Omul asta nu are nimic sfant!

   ela

   15/06/2011 at 9:06 pm

 10. kgb-istul, vrea 5 ani de dezbateri, adivcä tärägänealä, sä räanä aceias romanie inapoiatä, pe care sä o manipuleze, banda lui de securisti, nu vor schimbare, nu democratzie.

  USL, este acum cea mai putredä haitä .

  theo

  15/06/2011 at 9:15 pm

 11. mä bucur pt. dl. avramescu, a fost avizat pt. postul de ambasador.

  in sfarsit, se schimbä treptat securistii lui ilici.

  theo

  15/06/2011 at 9:24 pm

 12. Nu doar ca n-avem voie sa uitam dar suntem obligati moral sa le reamintim mereu naparcilor ca sunt creatia acestui monstru, Iliescu are o urmasi dupa chipul si caracterul lui. Ponta e unul dintre ei si se si mandreste cu asta.

  luminita

  15/06/2011 at 9:27 pm

  • Lumi,
   Tonta este unu mic copil, sunt altii mult mai periculosi si bine infipti. Unul sau doi au bantuit azi pe aici, te acuzau de patriotism.
   Parca anul trecut, Crinolina ne explica „ce mare om politic” este carpa cu mainile patate de sange 👿

   mar

   15/06/2011 at 9:41 pm

 13. Off topic. In seara asta este eclipsa totala de luna, o posibila explicatie ptr. „virulenta ” lunaticilor.

  mar

  15/06/2011 at 9:33 pm

 14. este revoltätor, dece nu se sezizeazä procuratura, ajunge cu pasivitatea.

  nu au dosarul? ce le trebuie mai mult, intr-o lunä poate fii un dosar beton, cu oate aceste märturii, martori, etc.

  nu se vrea, sä scape romania, de umbra criminalä??

  theo

  15/06/2011 at 9:36 pm

 15. seara buna!cat trebuie sa mai asteptam ca nea nelu sa mearga pe tubulatura?macar 29 zile.probabil ca iliescu va intra in parnaie doar daca vreun cititor al acestui blog castiga alegerile prezidentiale :))

  zigzag

  15/06/2011 at 9:43 pm

  • 🙂
   Salut zigzag
   Daca as cistiga eu , Iliescu ar merge direct la cazarma din Tirgoviste . Impreuna cu cine stiu eu ! La acelasi zid din 1989. 🙂
   Cum a zis chiar el : la situatii straordinare , masuri straordinare . 😆
   Bineinteles ca va avea dreptul la proces . 2 ore de dezbateri si sentinta stabilita anticipat . Asa invata cum legea e egala pentru toti .

   Ștefan A.

   15/06/2011 at 9:48 pm

   • salut! cer alegeri presidenttiale anticipate! nu de alta ,dar are si ilici o varsta 🙂

    zigzag

    15/06/2011 at 9:57 pm

 16. nu uita sa scrii de mina decretul de convocare a Tribunalului exceptional.

  Cetatean

  15/06/2011 at 9:52 pm

  • 😆
   Asa , ca presedinte provizoriu autonumit , justitia e facuta . 😆

   Ștefan A.

   15/06/2011 at 9:56 pm

 17. La b1 vin Sever Voinescu, Atilla Korodi si Adrian Cioroianu sa discute despre reimpartirea administrativa

  cedric

  15/06/2011 at 9:56 pm

  • puteau discuta si ei despre mineriada lui ilici.nici nu se mai stie cine si cum baga diversiunea :))

   zigzag

   15/06/2011 at 9:58 pm

 18. Lumi,
  Ptr. ca ai pomenit de Tonta, ai o caracterizare perfecta a personajului – politician vasal.
  http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/victor-ponta-politicianul-vasal-1101388

  mar

  15/06/2011 at 10:04 pm

 19. sever vooinescu la turcescu!

  ela

  15/06/2011 at 10:04 pm

  • scuze,nu am vazut ultimele postari

   ela

   15/06/2011 at 10:06 pm

 20. Korodi e foarte ….coroziv. Ameninta cu proteste ale ungurilor la fel cu cele facute la desfiintarea Regiunii Autonome Maghiare.
  Eu habar n-am daca au indraznit sa miste pe vremea lui Ceausescu.

  cedric

  15/06/2011 at 10:05 pm

  • au indraznit pe dracu!

   ela

   15/06/2011 at 10:07 pm

  • kestia asta cu secuii..discutii inutile.au acoperit la fix „sarbatoarea” celor 21 ani de la mineriada.si cine stie ce furaciuni se mai trag la „umbra” discutiilor despre „regionalizare” in mass media. 🙂

   zigzag

   15/06/2011 at 10:09 pm

 21. In dec. `89 am avut o miscare anticomunista scaldata in sange tanar, plin de idealuri, care s-a soldat cu instalarea in varful puterii a unui kaghebist avid de putere.
  Popor origininal, democratie originala.
  Au urmat capitalismul de cumetrie populat de mafioti, shpagari, pretiosi aroganti, moguli, ofiteri secu acoperiti sau nu, turnatori cu angajament sau fara, tribuni cam nebuni, poeti de curte, olgutze si buruieni, manechine, devoratoare/i de fonduri UE, repetenti si copiloti tupeisti, agramati de Rahova, arhitecti-petrolisti, vamesi brahicefali, fotbalisti de Videle, parashute/parapante si alte chestii zburatoare, ba chiar daunatoare.

  Lume, lumeeeeee…Zoo Romania…intrarea libera !

  Tzepelica

  15/06/2011 at 10:06 pm

  • Dureros de adevarat 😥

   mar

   15/06/2011 at 10:12 pm

   • Si mai dureros e ca nu se vede luminita (nu, nu prietena noastra austriaca).
    Lipsa de sansa, adica.
    Poate un partid al celor din diaspora ?
    Un guvern de auto-exilati, care sa candideze la urmatoarele alegeri cu un program de guvernare facut si prezentat de profesionisti ?

    Pareri ?

    Tzepelica

    15/06/2011 at 10:26 pm

    • da, io am o parere si e ferma, sunt romanca si nu austriaca.
     Rog sa se consemneze in procesul verbal.

     luminita

     15/06/2011 at 10:30 pm

     • si patrioata 😀 Ai fost acuzata azi ❗

      mar

      15/06/2011 at 10:46 pm

      • da, mar, exact.
       In calitate de majoritara nu pot decat sa ma simt flatata cand o minoritate etnica ma acuza de patriotism.
       ma antrenez deja pentru nivelul doi- dictatoare. 😆

       luminita

       15/06/2011 at 10:54 pm

       • Lumi, mai lipseste geanta. Sa fie mare, patratoasa, plina de dosare, agenda si alte accesorii colturoase, ca sa se lipeasca bine cand lovesti cu ea 🙂

        mar

        15/06/2011 at 11:07 pm

    • Este o posibilitate care se poate transforma in realitate. Dar cum vezi elementul de coeziune, cand oamenii sunt imprastiati in sapte zari?Legat de programul de guvernare, cu siguranta se poate face unul profi, ptr. ca lucrurile sunt vazute intr-un mod diferit de mocirla noastra de zi cu zi.
     Uneori cand sunt furioasa, ma rog „sa fim colonizati”. Cred ca ar fi cel mai ferict caz de colonizare, sa vina romanii care au plecat in 90 sa faca ordine si o tara normala, functionala.

     mar

     15/06/2011 at 10:45 pm

    • Buun!
     Daca stau si ma gandesc la ce intelectuali plecati cunosc, ai dreptate.Intrebarea e daca ar fi in stare sa-si depaseasca scarba pe care le-o inspira clasa noastra politica.
     Si stiu pe cativa pe care i-as vota cu doua maini 😆

     ela

     15/06/2011 at 10:45 pm

 22. buna seara spre miezul noptii,

  da, nu trebuie sa uitam
  si
  poate apucam sa-l vedem pe ilici disparind de pe lumea asta din patul puscariei.
  la cit de viguros este, poate apuca justitia adevarata peste vreo 10 ani.

  skorpion

  15/06/2011 at 11:29 pm

 23. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  16/06/2011 at 7:38 am


Comentariile sunt închise.