Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

NATO: un partaj cu scandal

Rareori am avut sansa de a citi un discurs mai putin diplomatic si mai brutal decat cel de azi al ministrului apararii american, Robert Gates. Discursul lui Gates de la Bruxelles a relevat profunda nemultumire a americanilor de felul in care actioneaza NATO in Libia.  Am putea avea doua posibilitati: sau  dl Gates nu discuta cu Presedintele Obama, putin probabil, sau  medalia primita la Washington de Cancelarul Angela Merkel a fost mai mult de forma decat de fond. In sfarsit se prea poate ca discutiile la Washington intre Cancelarul german si Presedintele american au fost mult mai putin prietenoase decat s-au oglindit in presa americana si cea continentala.

Robert Gates este mult mai mult “America”  decat Presedintele Obama va reusi vreodata in viata lui politica. Fost ministru al apararii si in cabinetul Bush, fost director al CIA, fost primul director si intemeitorul MCI (Director of National Intelligence), dl Gates este intr-un cuvant “Mr. Security” al Statelor Unite. Scurt si la obiect Gates i-a facut incompetenti si le-a explicat europenilor ca nu se mai pot baza la infinit pe americani.  Citez:

“The mightiest military alliance in history is only 11 weeks into an operation against a poorly armed regime in a sparsely populated country.” […] “Yet many allies are beginning to run short of munitions, requiring the US, once more, to make up the difference.”

“Cea mai puternica alianta in istorie este de  numai  11 saptamani intr-o operatiune militara impotriva unui regim cu o armata slaba, intr-o tara cu o populatie dispersata. Cu toate acestea, multi aliati raman aproape fara munitie, cerand Satelor Unite, inca o data, sa acopere diferenta” Financial Times.

Continua Robert Gates in acelasi discurs sa anticipeze viitorul sumbru pe care il prevede pentru NATO daca lucrurile nu se vor ameliora. Bineinteles ca punctul dureros au fost cele 2 milioane de dolari zilnice pe care contribuabilul american le suporta cand jumatate din aliatii NATO (in special Germania) nu contribuie cu un cent in aceasta operatiune.

Problema principala sau daca doriti subiectul deranjant pentru americani a fost faptul ca Germania doreste si indepartarea arsenalelor nucleare din Europa. În plus, Republica Federală doreşte extinderea pactelor de neproliferare: “Dorim ca ultimele arme atomice staţionate în Germania să fie retrase în aşa fel încât Republica Federală să devină o ţară lipsită de armament nuclear”, a spus ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Guvernul german a solicitat ca noua strategie NATO să stipuleze ca toate misiunile sale să fie mandatate de ONU, lucru destul de dificil daca intelegem stuctura Consiliului de Securitate al ONU si drepturile de veto ale unora din membrii. Cu toate astea, in cazul Libiei Germania a refuzat (chiar daca actiunea a fost efectuata sub mandat NATO) participarea la aceasta actiune.

Asa cum am mai explicat in unele analize anterioare, contribuabilul american nu doreste de loc sa plateasca pentru dialogul intre Rusia si dna Merkel ca reprezentanta “a intereselor Europene”, in special pentru ca Obama are alte planuri si chiar daca nu are va fi silit de opinia publica americana sa le aiba!

Desi discursul este un discurs de despartire, avand in vedere ca Robert Gates paraseste administratia Obama la sfarsitul lunii, adevarurile rostite la intalnirea SDA (Security & Defence Agenda) sunt profund tulburatoare pentru orice european care vede securitatea nationala dependenta de forta si capabilitatile NATO de a asigura securitatea nationala a membrilor aliantei.

Puteti citi transcrierea acestui discurs (aici) care ar putea deveni istoric in unul din anii viitori. Sa speram cu totii ca acest incident a fost intamplator si lucrurile vor fi corectate. In orice caz astazi a fost o zi sumbra pentru alianta Nord-Atlantica. Ziua in care probabil a inceput adevaratul partaj in aceasta alianta.


Written by Theophyle

10/06/2011 la 7:09 pm

111 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gates are dreptate, nici eu , care nu sunt un stateg militar cu o minima anvergura, nu credeam ca ceea ce s-a numit initial „micul razboi cu dictatorul din Libia”se va lungi atat de mult si va evolua catre niciun rezultat . Nici militar strategic, nici political corect pentru aliatii europeni prea degraba plecati cu elicopterele din hangare.

  luminita

  10/06/2011 at 7:27 pm

  • Luminita 🙂
   Problema este mult mai grava. S-au aratat cat de pregatiti sunt NATO fara americani sa apre natiunile aliantei. Asta este cu adevarat bele si nu nebunul din Libia 😦

   Theophyle

   10/06/2011 at 7:30 pm

   • Bineinteles ca astea sunt belelele, tocmai asta incercasem sa zic,
    ca NATO european si-a infrant singur putintzele in acest mic razboi .
    Miza lui insa inca ii mai tine implicati.
    Sa vedem pana cand.

    luminita

    10/06/2011 at 7:36 pm

 2. Cu privire la neimplicarea Germaniei in acesta operatiune militara cred ca se datoreaza aceleiasi fine intuitii pe care ar fi avut-o si Hillary Clinton daca ar fi fost president al SUA in acelasi context istoric

  luminita

  10/06/2011 at 7:33 pm

 3. Salut 🙂
  Poate si foarte probabil sa vedem ca Nato nu va mai fi nicodata ce a fost pina acum . Ca orice parinte care creste un copil si apoi il lasa sa se descurce singur in viata , USA va abandona Europa . Inevitabil cind problemele planetare se muta in Asia , Africa . Partea proasta e ca europenii aia mari si tari 🙂 sint atit de rasfatati de prin 1945 incoace ca injura si pe taticul lor care ia scos din mizerie . Cit priveste Libia , efectiv o palma pe fata Europei care dispune de arme si militari in cantitati industriale dar termina bombele de precizie dupa putine luni de actiune . Folosind un limbaj literar si la un inalt niver intelectual : de risul cururui . 😆

  Ștefan A.

  10/06/2011 at 7:33 pm

 4. Buna seara, buna seara.
  Incep prin a-l felicita pe colegul nostru de blogosfera, bleen, Mirel Axinte, ptr bine meritata numire de azi.
  Acum la subiect: razboiul din Libia arata limitele capacitatii de lupta a statelor europene. Si nu doar de lupta ci si de intelegere a provocarilor strategice.
  Cat despre Germania o sa mai avem ocazia sa discutam. Nu e prima data cand politicienii germani nu inteleg pe ce lume se afla si intra in combinatii politico-economice nefericite.

  clemycali

  10/06/2011 at 7:34 pm

 5. Salut !
  De cand Tratatul de la Varsovia a sucombat, baietii de la NATO dorm in papuci.
  Da` nici cu Baconschi/MAE nu mi-e rusine :
  “Dacă centrala MAE ar fi planificat o strategie coerentă pentru spaţiul latino-american, atunci ministrul Teodor Baconschi nu o păstra pe Elena Lincan, ca însărcinat cu afaceri la Caracas, din motivele invocate mai sus. România nu are capacitatea de a imagina afaceri prin actualul ei personal diplomatic. Lincan are 57 de ani şi singura ei vocaţie este aceea de secretară de şef, specializată în făcutul cafelei şi spălatul ibricelor. Nu utilizează computerul şi a fost numită în postul de viceconsul, cu statul de “detaşat”, fără concurs şi fără stagiu în centrala MAE, contrar legii şi Statutului Corpului Consular şi Diplomatic, direct din postul de cancelar al Ambasadei Republicii Chile din Bucureşti, după ce înainte vreme fusese traducătoare în cadrul aceleiaşi misiuni diplomatice. Ce este foarte interesant, este că Lincan a lucrat timp de doi ani, pe vremea regimului comunist, ca referent de specialitate în cadrul întreprinderii de comerţ exterior Metalexportimport, controlată de Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi, iar apoi, timp de opt ani, ca traducătoare la Ambasada Cubei din Bucureşti, unde a prins-o revoluţia. Conform încadrării, putea ocupa cel mult poziţia de funcţionar în cadrul secţiei consulare, până la sosirea unui trimis MAE însărcinat ca ministru consilier sau consilier, conform postului vacant din organigrama ambasadei.”

  http://catavencu.ro/misiunea-diplomatica-de-la-caracas-este-condusa-de-o-spalatoare-de-ibricuri-viii-48739

  Tzepelica

  10/06/2011 at 7:35 pm

  • salut tzepelica
   Pile , cunostinte , relatii . Cheia succesului personal pe plaiurile mioritice. De prin 1947 incoace .

   Ștefan A.

   10/06/2011 at 7:47 pm

   • Obiceiul e muuuult mai vechi, stati pe pace…

    STRAJNIK

    10/06/2011 at 8:39 pm

  • Timi, salut!
   Daca doamna aceasta Lincan nu stie nici macar sa utilizeze computerul dar este insarcinat cu afaceri la Caracas, scuza-ma,
   dar orice femeie de serviciu de la primaria din Caracal poate sa-i bata obrazul si sa-i arate tainele windows-ului.

   luminita

   10/06/2011 at 7:47 pm

 6. Of, si de cind astept eu o atitudine mai ferma a americanilor fata de europeni si in special fata de nemti.
  Si cred ca mult ar astepta nemtii o retragere a americanilor din toata Ioropa.
  Ar fi ocazia unui nou pact Ribentrop-Molotov.

  victor L

  10/06/2011 at 7:40 pm

 7. Gates are dreptate, probabil. Poate ca politicienii americani ar trebui sa faca declaratii transante mai des legat de subiectul slabei pregatiri militare a aliatilor europeni.

  Pe de alta parte, Germania n-a vrut interventia in Libia, interventie care in prima etapa a fost pornita de britanici si francezi, cu sprijin american, fara nici o intelegere prealabila cu ceilalti membri NATO ( pe langa germani au mai fost cativa care s-au opus). In aceeasi nota, implicarea NATO in Libia e ridicola. NATO e o alianta defensiva si din cate stiu eu Libia n-a atacat nici un stat membru NATO.

  Lucian

  10/06/2011 at 8:01 pm

 8. Legat de Libia .
  Citeva adevaruri mai putin spuse . 🙂
  Bombardamentele se fac cu mult chin din lipsa de avioane , munitie , avioane cisterna pentru aprovizionare in zbor . Marea putere de carton numita Franta a descoperit ca extraordinara forta aeriana de care dispune e ca atare doar pe hirtie . 🙂 Probleme groase cu continuarea ofensivei la o azvirlitura de bat de Franta . Ca atare acum micul Napolen cam tace . 🙂
  Unicii care reusesc sa faca ceva sint englezii . Datorita faptului ca sint si unicii care au modernizat constant si cu bani grei super scumpul avion Typhoon . Doar ei au reusit sa faca bombardamente de precizie cu acest tip de avion fiind si unicii care au integrat pe acest aparat sistemele moderne de ochire , conducere a bombelor la destinatie . Adica chestile alea pe baza de fascicul laser . 🙂 Sint si unicii care la ultima cerere Nato de suplimentare a avioanelor au raspuns afirmativ . Chiar daca cu jumatate de gura .
  In schimb italienii dar si francezii au trimis reprezentanti pentru a trata cu ” revolutionarii” soarta petrolului si gazului metan libian . Credite , asigurari de benzina in schimbul unor contracte viitoare non publicabile .
  PS . Grosul averii financiare a regimului lui Gheddafi se afla blocat in USA . Peste una suta miliarde de dolari . 🙂
  Deci , cine are banutii cu care sa finanteze opozitia ? 🙂 (care are de platit salarii , de cumparat mincare , si medicamente in zonele pe care le controleaza ). De remarcat ca prima vinzare de petrol a opozitorilor (1,2 milioane barili de titei) a avut loc de recent si catre firma Tesoro . Care e ” made in USA ” . 😆

  Ștefan A.

  10/06/2011 at 8:03 pm

  • Lasa, ca e bine si asa, europenii au intrat in Libia ca sa-si verifice potentialul militar, in timp ce devoratorii de filme gen Terminator 1, 2, 3, si 4 (daca n-or fi deja mai multe) stateau cu sufletul la gura sa nu cumva sa-i termine NATOnienii pe libienii lui Gadhafi inainte de a-si bea ei cafeaua a doua zi dupa

   luminita

   10/06/2011 at 8:23 pm

  • A mai fost o vinzare inainte…
   Si-au adus aminte de „legalitate’ si alte finetzuri din astea. Ca a fost impus un embargou Libiei.
   Si au plimbat un petrolier pina au transpirat(prin Oceanul Indian). Intr-un final, au „palmat” descarcarea si urma operatiunii comerciale s-a sters. Undeva in zona Singapore.
   Acu’ au lasat jena intr-o parte…

   STRAJNIK

   10/06/2011 at 8:57 pm

 9. Astazi am vorbit despre universitatile americane. Aveti un articol haios, asa de Weekend 🙂

  http://bibliophyle.wordpress.com/2011/06/10/ruta-66-chimie-sacra-%E2%80%93-proiectul/

  Theophyle

  10/06/2011 at 8:16 pm

  • Sa stai departe de etnobotanice Theophyle . 🙂
   Au efecte imprevidibile la o anumita virsta . 😆

   Ștefan A.

   10/06/2011 at 8:22 pm

   • Nu le am cu astea. Suficiente cafeaua, alcoolul si tutunul 🙂

    Theophyle

    10/06/2011 at 8:25 pm

   • La orice varsta au efecte secundare… Dar nu e nici o primejdie la noi. Fumatul si cafeaua sunt destul

    demeter

    10/06/2011 at 8:28 pm

    • Fumat ? Cafea ? Doctorul nu zice nimic ? Sau spune fumind : trebuie sa va lasati de tigari ca sint daunatoare ! 🙂

     Ștefan A.

     10/06/2011 at 8:35 pm

     • Dar cine are timp si chef sa-ntrebe doctorul daca ii da voie sa se simta bine?

      luminita

      10/06/2011 at 9:06 pm

 10. Croatia intra in UE la data de 1 iulie 2013 . E oficial .

  Ștefan A.

  10/06/2011 at 8:25 pm

 11. Situatia din Libia demonstreaza multe.Pe linga lipsa de munitie cea mai grea este lipsa de strategie.Cum poti sa te avinti intr-o tara ca Libia ( in care operatiunile militare sunt cosmar vezi WW II) fara avioane, fara elicoptere si fara o forta de interventie terestra de elita.Dupa cum observ astia nici macar pe Ceasca nu-l puteau da jos pe cale armata.

  bigone

  10/06/2011 at 8:25 pm

  • Mde. referitor la trupe de elita ale statelor europene, care in realitate nu prea sunt, probabil doar Marea Britanie ar reusi sa trimita ceva acolo, daca mai au hartile din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Doar ei au dus greul luptelor si atunci. Si e complicat sa pui trupe pe teren. Desert intins, nisipuri miscatoare, etc.
   Nu mai discutam de faptul ca rebelii, fortele „pro-democratie”, cum s-au napustit destui inchipuiti sa le numeasca, nu sunt cine stie ce diferiti de Ghadaffi. Franta s-a aruncat in plin conflict tribal, si restul lumii a sarit dupa Sarkozy, convinsi fiind ca asistam la „primavara araba”, „revolutia Facebook” si alte bazaconii, uitand ca rata analfabetismului in lumea araba este de peste 60%.

   clemycali

   10/06/2011 at 8:35 pm

  • Planificatorii lui peste prajit.
   Basescu a zis ceva inaintea inceperii operatiunilor si au sarit politicienii si „analistii” ca arsi.
   Germania a facut un recurs la istorie.
   Amintiri neplacute in Africa de nord in wwII le-au taiat pofta de „actiune”.

   STRAJNIK

   10/06/2011 at 8:50 pm

 12. Ceea ce ne scapa e discursul stangist absolut penibil din partea germana. Urmeaza o evolutie absolut aiurea din punctul meu de vedere. Dupa ce si-au zalogit forever energia in ograda putiniana, acum cer no nukes, no marines, no America.
  Bineinteles ca Polonia si Romania ii vor primi cu bratele deschise pe americani.
  Iar Germania are o sansa mare ca in 10-15 ani sa se dea cu capul de pereti pentru acesta decizie. Desi pare ciudat, imaginati-va ce se va intampla cand rusul va dori ca neamtul sa danseze kazacioc in timp ce tine testiculele unui cancelar strans intre degete.
  Despre europeni ar fi multe de spus la capacitati militare. Un incident merita mentionat. In bombardamentul iugoslav, americanii nu au furnizat datele de la satelitii lor militari aliatilor din Nato. In urma cererii, Pentagonul a avut un raspuns stupefiant, nu aveti tehnologia pentru a procesa datele. Nu era aroganta ci efectiv le era relevata diferenta.
  Europa se prcepe la razboi astazi asa cum ma pricep eu la crosetat. Si asta datorita unui soldat american ce le-a pazit funduletele.

  Daniel Arfire

  10/06/2011 at 8:55 pm

  • Esti un pic cam catastrofic .
   Sa nu crezi ca Germania a hotarat sa isi inchida centralele nucleare ca sa ramana la cheremul gazului RUSESC.
   E bun si gazul lor , asa RUSESC cum e el, dar nu cred ca Germania va putea fi vreodata dependenta total de o rezerva de energie ruseasca.
   Vom trai si vom vedea.

   luminita

   10/06/2011 at 9:14 pm

   • Lumy, tu crezi ca o economie atat de industrializata ca a Germaniei poate subzista cu moristi?

    Daniel Arfire

    10/06/2011 at 9:16 pm

    • Tocmai de-aia cred ca nu se vor lasa pe mana rusilor, cu gazul lor cu tot.
     Nemtzii au alte planuri, nu hotarau ei asa usor inchiderea centralelelor nucleare, numai de spaima Fukushimei, daca nu aveau alta alternativa decat RUSII.
     Gandeste-te ca in jurul lor exista atatea centrale nucleare in functiune, la ce le-ar folosi renuntarea la acest tip de energie daca doar frica de o mare catastrofa nucleara i-ar fi determinat sa le inchida?
     La nimic.
     Efectele unei catastrofe ca cea din Japonia sau ca cea de la Cernobal oricum i-ar fi afectat , daca ar fi venit de la vecinii geografici, aproape in acelasi mod.
     Exista alte motivatii si alte consecintze.
     Le vom vedea.

     luminita

     10/06/2011 at 9:34 pm

     • Lumy, Germania are impresia ca joaca strategic cu singurul „egal” in care se recunoaste Rusia. Chestia e veche. Inca de pe vremea lui Eltan Germania investise tone de bani in rusi. Nemtii cred ca vor civiliza Rusia cum au facut cu Katiusa a doua marea tarina. S-au tampit de tot si verdele le-a infestat inteligenta. Parca nici nu e enterocolita hemoragica ci atrofierea simtului de conservare.
      Cat despre energia din jur, fii fara grija, nimeni nu da, toti au necesitati.
      Vei rade, dar perspectivele suna interesant pentru noi si schimbarea de poli si interes in aria noastra geografica e vizibbila si foarte probabila.
      Ca o recomandara, remarca ce se intampla cu moralul german in Afganistan, cum politica federala de superputere a ajuns sa nu mai tina cont de „colegii” europeni si antiamericanismul asta absolut gretos, cand au supravietuit si sunt securizati de acesti cawboy infecti.
      Tii minte cum smiorcaiau ca finlandezii s-au mutat la Jucu?
      Stai sa vezi reactia cand 33 000 de clienti spun stop joc.
      Sa vezi atunci haz cand o crapa uniunea datorita unei ambitii.
      Ca o constatare finala, aminteste-ti ca bunastarea nu inseamna doar moleseala ci si scarba confortului ce te impinge la gesturi necugetate „ca sa traiesti”.

      Daniel Arfire

      10/06/2011 at 9:59 pm

      • Turnof,
       nu tzin sa te contrazic, numai ca tzin mortish sa-tzi zic ca nemtzii nu se vor lasa incalecatzi nici macar energetic de rusi.
       Ia aminte ce iti spun.
       Alta e strategia lor cu arderea gazului rusesc.
       Deocamdata imi scapa si mie shpilul , dar cum aflu ceva te tin la 220, adica la curent. 😉

       luminita

       10/06/2011 at 10:46 pm

       • Ar fi super Lumy sa ai dreptate. dar tare imi este ca vorbim de stressul imedia si solutia cea mai simpla gasita de ei.

        Daniel Arfire

        10/06/2011 at 10:54 pm

 13. Seara buna 🙂
  Fara sa fiu adept al teoriei conspiratiei, nu se poate sa nu observi ca nemtii se inteleg tot mai bine cu rusii. Ma rog, poate ca e de ine, ar nu pot sa uit ca ultima oara cand s-au inteles bine a pornit WW2 😦 .
  Cat despre Sarkoleon si celalalt pedofil, nu am nimic de comentat. Francezii nu stiu daca au mai castigat un razboi de la Napoleon incoace, iar Italienii de la imperiul roman incoace. Cat despre coloana a V-a sovietica (corectitudinea politica), a lucrat eficient. Incep sa-i inteleg pe englezi de ce sunt asa eurosceptici si cred ca sunt si mai atent la criticile (de fapt la persoanele care critica) privitoare la aplecarea „diktatorului/chiorului/marinarului” mai degraba spre axa Londra- Washington, decat spre axa Berlin-Paris-Roma.

  DanSu

  10/06/2011 at 8:58 pm

 14. Buna seara! 🙂

  Frate, draga Theophyle, dar stiu ca esti convingator cu reconstituirea ingredientelor biblice!!! 😆

  Noroc ca nu ai vrut sa reconstitui si ce era in viziunea lui Iezechiel, cap.1, versetele 3-29 :mrgreen: Trebuia sa mergi la Pentagon 😉

  Cetatean

  10/06/2011 at 9:02 pm

  • salut cetatean 🙂
   Eu mai slab informat cu biblia . 🙂 Ce era in viziunea lui Iezechiel ?

   Ștefan A.

   10/06/2011 at 9:18 pm

   • A fost cuvântul Domnului către mine, preotul Iezechiel, fiul lui Buzi, preotul, la râul Chebar, în ţara Caldeilor. Acolo a fost peste mine mâna Domnului.

    4. Eu priveam şi iată venea dinspre miazănoapte un vânt vijelios, un nor mare şi un val de foc, care răspândea în toate părţile raze strălucitoare; iar în mijlocul focului strălucea ca un metal în văpaie.
    5. Şi în mijloc am văzut ceva ca patru fiare, a căror înfăţişare semăna cu chipul omenesc.
    6. Fiecare din ele avea patru feţe şi fiecare din ele avea patru aripi.
    7. Picioarele lor erau drepte, iar copitele picioarelor lor erau cum sunt copitele picioarelor de viţel şi scânteiau ca arama strălucitoare, iar aripile lor erau sprintene.
    8. De cele patru părţi ele aveau sub aripi mâini de om şi toate patru îşi aveau feţele lor şi aripile lor.
    9. Aripile lor se atingeau una de alta, şi când mergeau, fiarele nu se întorceau, ci fiecare mergea drept înainte.
    10. Feţele lor? – Toate patru aveau câte o fată de om înainte, toate patru aveau câte o faţă de leu la dreapta, toate patru aveau câte o faţă de bou la stânga şi toate patru mai aveau şi câte o faţă de vultur în spate.
    11. Feţele lor şi aripile lor erau despărţite în partea de sus, şi, la fiecare, două din aripi erau întinse, iar două le acopereau trupul.
    12. Fiecare fiară mergea drept înainte şi mergea încotro îi dădea duhul să meargă şi în mersul său nu se întorcea.
    13. Înfăţişarea acestor fiare se asemăna cu înfăţişarea cărbunilor aprinşi, cu înfăţişarea unor făclii aprinse; printre fiare curgea foc, iar din foc ţâşneau raze şi fulgere.
    14. Fiarele alergau înainte şi înapoi iute ca fulgerul.
    15. Când mă uitam eu la fiare, iată am văzut jos, lângă aceste fiare, câte o roată la fiecare din cele patru feţe ale lor.
    16. Aceste roţi, după înfăţişarea lor, parcă erau de crisolit, iar după făptură toate aveau aceeaşi înfăţişare. Şi după alcătuirea şi după făptura lor ele parcă erau vârâte una în alta.
    17. Ele înaintau în toate cele patru părţi, şi în timpul mersului nu se întorceau.
    18. Obezile lor formau un cerc larg şi de o înălţime înfricoşătoare şi aceste obezi la toate patru erau pline de ochi de jur împrejur.
    19. Când mergeau fiarele, mergeau şi roţile de lângă ele, şi când se ridicau fiarele de la pământ, se ridicau şi roţile.
    20. Ele mergeau încotro le da duhul să meargă şi roţile se ridicau împreună, căci duh de viaţă era şi în roţi.
    21. Când mergeau acelea, mergeau şi acestea, şi când acelea se opreau, se opreau şi acestea; iar când acelea se ridicau de la pământ, atunci împreună cu ele se ridicau şi roţile, pentru că duh de viaţă era şi în roţi.
    22. Deasupra capetelor fiarelor se vedea un fel de boltă, întinsă sus, deasupra capetelor lor, care semăna cu cristalul cel mai curat;
    23. Iar sub bolta aceasta erau întinse aripile fiarelor una spre alta, şi fiecare fiară mai avea câte două aripi, care le acopereau trupurile;
    24. Când mergeau fiarele, auzeam fâlfâitul aripilor lor, ca un vuiet de ape mari, ca glasul Celui Atotputernic zgomot straşnic, ca zgomotul dintr-un lagăr ostăşesc; iar când ele se opreau, îşi lăsau aripile în jos.
    25. După ce fiarele se opreau şi îşi lăsau aripile în jos, zgomotul se auzea încă sub bolta ce se întindea deasupra capetelor lor.
    26. Pe bolta de deasupra capetelor fiarelor era ceva care semăna cu un tron şi la înfăţişare era ca piatra de safir; iar sus pe acest tron era ca un chip de om.
    27. Şi am mai văzut ceva, ca un metal înroşit în foc, ca nişte foc, sub care se afla acel chip de om şi care lumina împrejur; de la coapsele acelui chip de om în sus şi de la coapsele chipului aceluia în jos se vedea un fel de foc, un fel de lumină strălucitoare care-l împresura de jur împrejur.
    28. Cum este curcubeul ce se află pe cer la vreme de ploaie, aşa era înfăţişarea acelei lumini strălucitoare care-l înconjura. Astfel era chipul slavei Domnului. Şi când am văzut eu aceasta, am căzut cu faţa la pământ.

    Intelegi acum de ce trebuia sa mearga mai departe Theophyle ? 😉

    Cetatean

    10/06/2011 at 9:22 pm

    • Draga Cetatean,
     esti gata indoctrinat.
     Ce mai cauti tu in mileniul trei? 😆

     luminita

     10/06/2011 at 9:36 pm

     • Cum adica indoctrinat, Luminita?

      Cetatean

      10/06/2011 at 9:38 pm

      • Pai, indoctrinat in credintza ca va veni un EL, predestinat inca de acum zece milioane de ani , sa salveze planeta albastra.
       Si ca vor veni si ingerii Lui, si ….cam asta am priceput eu din Iezechiel.
       Dar promit sa aprofundez .

       luminita

       10/06/2011 at 9:58 pm

       • Luminita, dupa stiinta mea, multe religii cred ca va veni cineva, de undeva, cindva. Acuma, unii cred ca va veni sa salveze, altii sa judece si sa faca dreptate.

        Eu unul ma consider si incerc sa fiu crestin ortodox. Nu iau toate viziunile din Vechiul Testament ad litteram.

        Cetatean

        10/06/2011 at 10:08 pm

  • Draga C 🙂
   Imi cunosc limitele 😆

   Theophyle

   10/06/2011 at 9:26 pm

   • E bine ca stii sa te opresti, nu de alta dar daca ai succes te pun aia sa 😆 reconstitui si caderea Ierihonului si, sincer, nu vad nici un oras care sa isi riste zidurile ;-)!

    Cetatean

    10/06/2011 at 9:34 pm

    • In loc de Pentagon trebuia Theophyle sa mearga la laboratoarele din Los Alamos . 😆

     Ștefan A.

     10/06/2011 at 9:48 pm

 15. Dragnea si Murgeanu la iRealitatea tv.

  STRAJNIK

  10/06/2011 at 9:19 pm

  • Wow.

   clemycali

   10/06/2011 at 9:26 pm

  • Misto, personaje calificate sa vb. despre regiuni, impartire administrativ teritoriala, si alte din astea. Doar sunt specialisti 😈 .
   Mai ales Dragnea 👿 . Si il mai vad si pe Orban Ludovic, alt personaj calificat.
   Am mutat repede, nu stau chiar asa de bine cu nervii 😥

   DanSu

   10/06/2011 at 9:39 pm

   • infiorator!
    Am impresia ca Iliescu i-a pus lui Dragnea vorbele in gura: „sovieticii au desfiinta judetele;Ceausescu, dupa 3 ani de analiza, le-a reinfiintat”
    Iar transpira nobilele idealuri ale socialismului!

    ela

    10/06/2011 at 9:45 pm

 16. Mai baieti si fete, reorganizare se va face, cita vrema Basescu e presedinte. Ungurii au miriit si inca vor mai mirii ca nu vor 8 judete, insa nu au tupeul sa trinteasca Guvernul. Eu, sa fiu in locul lui Boc, mi-as asuma intii raspunderea pe legea reorganizarii, si apoi pe legea statutului minoritatilor.

  Cetatean

  10/06/2011 at 9:47 pm

  • Nu am nici o indoiala ca Basescu ii va mana ca pe vite sa voteze reorganizarea teritoriala.
   Sa vedem cum reactioneaza la discutiile pe marginea Constitutiei. Nu cred ca USL va intelege ca e in interesul lor sa fie prezenti si vor trata invitatia cu refuz.

   clemycali

   10/06/2011 at 10:03 pm

  • Chiar asa, ca de Legea Statutului Minoritatilor nu se mai vorbeste nimic.
   L-a intrebat azi pe Presedintele Basescu un reporter.
   UDMR-istii vor statutul la pachet cu autonomia teritoriala.
   Numai ca a iesit Tockes inainte cu reprezentantza Tinutului Secuiesc la Bruxelles si le-a taiat macaroana.
   Ungurii astia chiar vor totul la pachet?
   3 in 1 ?
   Dar unde se cred, la Kaufland?
   Pana la urma, daca ar promite solemn ca nu se vor mai baga in nicio guvernare numai din pozitia de mana moarta ca pana acum , poate ar merita sa ii lasam sa-l caute pe Attilla al lor prin Muntii Padurea Neagra.

   luminita

   10/06/2011 at 10:08 pm

 17. cedric

  10/06/2011 at 9:55 pm

  • Pai da, din moment ce Iliescu a spus ca Sorin Oprescu e o varianta, Geoana a inteles ca prezidentiabilul opozitiei nu va fi ales din binomul Ponta si Crin si se gandeste sa mai incerce odata 🙂

   clemycali

   10/06/2011 at 10:04 pm

  • Face exercitii de tzopait in fiecare zi.
   Pana acum a reusit sa fie presedintele unei tari in al carui interval de mandat toata lumea a dormit iar el a tzopait.
   E posibil si invers.

   luminita

   10/06/2011 at 10:15 pm

 18. Pentru cei carora le place Brahms, acum pe Mezzo Dublul concert pt vioara si violoncel si urmeaza Simfonia a IV-a.
  Scuze pt. off topic dar mai sunt si lucruri frumoase pentru suflet.

  cedric

  10/06/2011 at 9:57 pm

 19. Hahahahahahahaahah! 😆

  Omul e in forma, probabil ca sare in fiecare zi de cite 100 de ori dimineata si 99 seara. De ce 99? Pentru ca a 100-a saritura e cu ghinion, cind a facut-o pe bune la TV a pierdut! 😉

  Cetatean

  10/06/2011 at 9:59 pm

 20. Danilet minciuneste la TVR1

  victor L

  10/06/2011 at 10:13 pm

 21. scuze, TVR 2

  victor L

  10/06/2011 at 10:14 pm

  • acuma il vad.

   Cetatean

   10/06/2011 at 10:19 pm

  • Victore, mi-e asa de sila de noul CSM, niste IM-PO-TENTI. O sa ii ….ta Sandeii de la ICCJ de or sa le mearga fulgii.

   Cetatean

   10/06/2011 at 10:21 pm

 22. acuma ma uit sa il prind! 😉

  Cetatean

  10/06/2011 at 10:15 pm

 23. Din pacate streamingul imi arata niste muzica populara 😦

  Cetatean

  10/06/2011 at 10:16 pm

 24. Danilet imi pare foarte alunecos si nu prea raspunde la intrebari, ci tot pr linga.

  victor L

  10/06/2011 at 10:21 pm

 25. Victore, as detalia, insa sunt prea obosit. Cert este ca CSM au piinea si cutitul si chiar asa, i-au incalecat Sandeii din ICCJ. Noul CSM a lalait-o la rece, cind putea foarte bine sa face interviuri, sa ii respinga instant pe cei care nu era convenabili si sa ii treaca pe cine credeau ei de cuviinta. Asa au facut Sandeii, si au avut toata puterea sa o faca. dar noul CSM nuuuuuu, s[-au apucat sa se scarpine in dos, sa faca ei „criterii” de promovabilitate, care NU sunt prevazute in lege, si ICCJ-ul a contra-atacat.

  CSM trebuia sa faca jde interviuri de promovare si sa promoveze la ICCJ oameni tineri si integri. NIMENI nu ii putea ataca pe motiv ca nu au promovat pe X sau pe Y.

  Au preferat sa o lalaiasca.

  Cetatean

  10/06/2011 at 10:27 pm

  • Asa e. Iepuri fricosi 😦

   clemycali

   10/06/2011 at 10:35 pm

   • Guvernul va adopta miercuri sau joi o OUG care specifica niste criterii de promovabilitate si o procedura mai clara. Trebuie sa le sara Guvernul in ajutor astora din CSM….

    Cetatean

    10/06/2011 at 10:47 pm

 26. Sara buna,

  Vanghelie la TVR Info.

  eugeni

  10/06/2011 at 10:38 pm

 27. Este cu mult mai coerent decat Ponta V.
  Il apreciaza pe TB.

  eugeni

  10/06/2011 at 10:40 pm

  • Nu trebuie sa ne miram.Ponta si Vanghelie sunt in conflict deschis. Si spre deosebire de Ponta, Vanghelie a dovedit ca se poate descurca si fara ajutorul partidului. Asa ca isi permite sa fie de acord cu Traian Basescu 🙂

   clemycali

   10/06/2011 at 10:45 pm

   • Vanghelie are ambitii mari pentru 2012, si se pregateste intens.

    Cetatean

    10/06/2011 at 10:46 pm

    • Se pregateste sa atace primaria generala din partea PSD. 🙂 Din alianta USl el este cel mai bine plasat candidat. Oprescu este independent, cel putin pe scripte, ia Ontanu e la UNPR. Chiliman si Piedone nu conteaza in ecuatia asta. De abia astept ce scandal va iei la USL cand tataia va cere ca partidul sa-l sprijine pe Oprescu din nou 🙂

     clemycali

     10/06/2011 at 11:02 pm

     • clamy, va iesi scandal, Vanghelie va vrea sa candideze el.

      Daca renunta Basescu la doi ani de mandat, nu ii mai ies lui Iliescu calculele de a-l impinge la Presedintie pe Oprescu. Ar fi prematur in 2012.

      Cetatean

      10/06/2011 at 11:29 pm

  • Cred ca si eu ca il apreciaza, mai ales ca l-a vazut azi la Primaria Capitalei si a avut ocazia sa constate ca Basescu e Viu.

   luminita

   10/06/2011 at 10:52 pm

 28. A spus ca TB a facut foarte bine ca nu s-a dus in Polonia. Si ca toti „analistii” nu l-au convins ca a gresit.

  eugeni

  10/06/2011 at 10:48 pm

 29. mar

  10/06/2011 at 10:49 pm

  • mar,
   acuma, ca tocmai ce-a plecat Bunicutza lui in Italia, isi permite o arogantza mica de „singur acasa 3”
   Stai sa vezi cand s-o intoarce daca mai nimereste pedala de acceleratzie.

   luminita

   10/06/2011 at 10:56 pm

  • E in interesul PSD sa participe daca nu vrea sa ramana total pe dinafara reorganizarii teritoriale. Crinut stie?

   clemycali

   10/06/2011 at 11:04 pm

   • Crinutz stie, dar nu reuseste sa ii explice asta si neuronului lui care se incapatzaneaza sa doarma .

    luminita

    10/06/2011 at 11:13 pm

 30. buna seara.
  nu pot spune ca imi plac dar nici nu-mi displac nemtii
  imi place tenacitatea,disciplina si spiritul de turma;da citeodata asta e un merit
  nu mi place ingimfarea si dispretul fata de totti ceilalti
  sa ne amintim dupa reunificare germania a purtat 3 razboaie,a cistgat numai unul cel din 1870 impotriva nefericitului si neintelesului napoleon 3.
  al treilea reich ,atit de admirat de unii a fost la fel de demagogic ca si orice regim comunist;la declansarea celui de)al doilea razboi mondial din planul de inarmare patru ani 36-40 erau realizari cam la 50 pct;goring proclama 100 pct;
  si tot asa ajungem la ultima exprimare practica a preciziei si corectitudinii germane= E coli
  de la castravetele spaniol=cum va inchipuiti ca avem noi nemtii asa ceva,laferma din saxonia si acum la ferma de linga hamburg
  cit despre NATO Dumnezeu tine din nou cu Romania,probabil se desfiinteaza sau ramine ceva ca asean insa cu Turcia tot mai nesigura si cu resursele imense de hidrocarburi din zona Caucaz,Romania capata valoare strategica care nu poate fi neglijata cu tot *hitech-ul *militar,

  intamplator

  10/06/2011 at 10:55 pm

  • Cu castravetii au avut dreptate, cum sa-si inchipuie nemtzii ca pot fi mancatzi fara ambalajul de platic contra Ecoli?
   Daramite nedecojiti sau nespalati. Pana s-au dumirit ei, spaniolii le-au strecurat o suta de grame de bacterii strategice intr-o ferma de germeni de megafasole fara vrej si gata, i-a facut de tot rasul etnobotanicii europene.

   luminita

   10/06/2011 at 11:08 pm

   • cum ar fi fost sa apara in alta tara si sa fie un neamt comisar la agricultura???

    intamplator

    10/06/2011 at 11:26 pm

    • eu am glumit un pic, dar infestarea cu Ecoli e cu atat mai serioasa cu cat nu i s-au descoperit cu certitudine cauzele.
     Suntem la mana agriculturii organice. Ar trebui sa ni se vanda legumele la pachet cu antidotul .
     Ca antibioticele cu complexul de vitamine B.

     luminita

     10/06/2011 at 11:35 pm

 31. Candidatul USL la functia de primar al sectorului V va fi, in 2012…. Criiiiiin Antoneeeescuuuuu 😆

  http://www.realitatea.net/antonescu-boc-ne-minte-ca-ultimul-borfas-iar-guvernul-sau-e-de-ciorditori_843255.html

  „Eu vă spun foarte clar că, atâta vreme cât guvernul condus de Boc va continua să fure din banul public, pentru mine Boc va fi un borfaş şi guvernul lui, un guvern de ciorditori”, a spus liberalul.

  „Da, aceste cuvinte urâte, pentru că trăim într-o lume urâtă şi nu are niciun rost să fac eu pe domnişoara. Eu îmi asum asta. Poate că pierd. Am vorbit despre modele, am vorbit despre limbaj, domnul Băsescu a făcut ce a făcut. Pun mâna în foc că nu l-aţi fi întrebat niciodată pe amintitul dacă e frumos cum vorbeşte. Dar, poate că l-aţi fi întrebat, zic şi eu. Problema e că numai eu, Ponta şi noi suntem întrebaţi. Da domne, noi vorbim urât. Deci faţă de hoţii vorbim cu aceste cuvinte pentru că niciodată, şi am mai fost în opoziţie, niciodată nu am folosit aceste cuvinte la adresa altor guverne, ani de zile am vorbit despre domnul preşedinte, despre domnul Emil Boc, despre domnul prim-ministru. În momentul în care ajungem la ceea ce se întâmplă astăzi, folosim cuvinte care să descrie situaţia”, a conchis Antonescu.

  Exceptional pasaj.

  Si, daca este ceva ce nici cel mai mare dusman al lui Boc nu ar spune-o, e ca Boc e „borfas”. Borfasi sunt Voicu, Mazare, Penescu, Dragnea, si altii de la PDL care nu imi vin acum pe limba. Ciorditor, borfas, Emil Boc????

  Cetatean

  10/06/2011 at 11:34 pm

  • Despre Boc poti sa spui orice, mai putin ca este Borfas. Cred ca ideea ca a pierdut partida in fata lui Basescu pe tema Constitutiei (ca in privinta regionalizarii liberalii oricum nu contau) l-a scos din minti pe Crinut.

   clemycali

   10/06/2011 at 11:37 pm

   • care minti la asta????

    intamplator

    10/06/2011 at 11:46 pm

  • S-a dus dreaqu liberalismul , Crin a molfait si ambalajul la ceea ce mai ramasese din cutia unui partid istoric.
   Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!
   Du-ti cainele la veterinar, ca are jigodie.

   luminita

   10/06/2011 at 11:42 pm

   • Jigodia se vindeca cateodata. Potaia lui Patriciu e bolnava de turbare si ptr asta nu exista cura 🙂

    clemycali

    10/06/2011 at 11:44 pm

    • 😆 😆

     luminita

     10/06/2011 at 11:47 pm

 32. Ce psihanalizabil e Crin: Domle, de ce va legati de mine, de noi cind vorbim urit? de ce nu va legati si de Basescu? El de ce mama dracului are voie sa vorbeasca urit si nimeni nu sare la el? De ce ii permiteti lui ceva si mie nu? Vreau si eu sa fiu ca Basescu!!!!!!

  Doua raspunsuri:

  1. Basescu e autentic. Asta e natura lui, izvorita din meseria si firea lui. Cind scapa cite una, e „de acolo”. Se simte ca e pe bune. Cind vorbeste Crin sau Ponta, parca o maimuta se straduieste sa recompuna tabelul lui Mendeleev.

  2. Basescu isi permite. E cel mai votat roman din ultimii 20 de ani (sa moara Iliescu, na!), si stie exact cit sa isi permita fata de oamenii care l-au votat. Nu sare calul. Crin insa, nu se lauda decit cu locul II in colegiul lui.

  Cetatean

  10/06/2011 at 11:38 pm

  • Completare – Basescu a muncit, a avut oameni in subordine, a avut responsabilitati.

   mar

   10/06/2011 at 11:53 pm

 33. Pentru un chiulangiu ca Crin, si a 100-a parte din ce isi permite Basescu e prea mult.

  Cetatean

  10/06/2011 at 11:39 pm

 34. Gates are dreptate.
  Europa a uitat repede si razboiul si crimele din Iugoslavia, precum si cele de dinainte (Rece, 2-mondial, etc)…
  Mde, doamna bogata si-aratoasa dar cam sclerozata. O vor viola si prada derbedeii fara americani.

  A A

  10/06/2011 at 11:42 pm

  • asa-i. au uitat ca libertatea de azi e cladita in mare parte si pe sacrificile americanilor si canadienilor.

   Am fost in Franta la cimitirul militar de la Vimy, care e pamint canadian. 11255 canadieni morti in Europa.

   http://www.cheminsdememoire.gouv.fr/page/affichelieu.php?idLang=fr&idLieu=1228

   Iar cind vine vorba de participat alaturi de americani prin diverse conflicte, europenii se trag de fund inapoi.

   Cetatean

   10/06/2011 at 11:50 pm

   • Normal. In primul rand razboiul costa si pe urma e o treaba murdara. Mor oameni. Nu de putine ori nevinovati. Si ptr toti sensibilii si corectii din punct de vedere politic din Europa asta nu este admisibil. Sa vedem, sa negociem, sa cedam, la asta se rezuma atitudinea europeana.

    clemycali

    10/06/2011 at 11:55 pm

    • Daca vrei, clemy, sa iti spun pararea mea teologico-sociologica ;-), despre cedarea europenilor, ea e simpla: nu mai cred in nimic care sa ii depaseasca, de aceea singurul lor scop e supravietuirea cu orice pret. De aceea isi vor negocia cindva si libertatea, in scopul unei iluzorii stari de pace. Ca Franta lui Petain. Ca sa crezi in libertate, trebuie sa crezi ca exista ceva dincolo de viata ta finita si tihnita.

     Evident, explicatia asta personala nu inlocuieste explicatiile politice si institutionale, insa eu cred ca ea e radacina problemelor politice. Calitatea execrabila a politicienilor e data de calitatea execrabila a viziunii lor despre lume, viata si Dumnezeu (ordinea nu e neaparat cea corecta).

     Cetatean

     11/06/2011 at 12:01 am

     • Iti dau dreptate dar as mai adauga ceva: un cinsim infiorator. Si totusi exista speranta, exista mici oaze de gandire corecta chiar si in interiorul UE. Deocamdata insa vocile cu adevarat lucide nu sunt suficient de puternice si influente.

      clemycali

      11/06/2011 at 12:05 am

      • O, da, cinismul e evident. Numai un om duplicitar ar putea fi cinic. Iar duplicitarul, pentru mine, e intruchipat de un individ ca Sartre sub ocupatia nemteasca.

       Cetatean

       11/06/2011 at 12:09 am

       • Nu a fost Sartre singurul. Societatea franceza s-a delectat de exemplu in delatiunile care au determinat trimiterea in lagare a mii de evrei francezi. Asa cum nici Rezistenta franceza nu a fost chiar atat de importanta pe cat vor unii sa o faca. Mai multi partizani au avut de exemplu grecii decat francezii dar asta e cu totul o alta poveste.
        Si ptr a-si spala onoarea, la sfarsitul razboiului, toti colaborationistii au gasit tapii ispasitori in postura femeilor care avusesera amanti germani.

        clemycali

        11/06/2011 at 12:16 am

       • Eu stiu (indirect) pe cineva care a luptat cu arma in mina in Rezistenta si nu a facut din asta un titlu de glorie cit a trait. Insa dua razboi, multi viteji au aparut.

        Ok, va las, noapte buna tuturor 🙂 Vise placute cu reforma Constitutiei!

        Cetatean

        11/06/2011 at 12:18 am

     • absolut corect: luni e zi libera ,Rusaliile;nici unul din cei intrebati de mine saptamina asta de e liber nu a stiut
      tot discutind,unul m-a intrebbat daca nu stiu cumva:anul viitor Pastele e in zi lucratoare,ca anul asta a fost duminica
      credeti-ma e autentic

      intamplator

      11/06/2011 at 12:20 am

 35. sa zic ca am citit acum despre regiunile astea;e pe linga postare,dar acum incerc sa ma lamuresc/
  a. facem superjudete cam ca magazinul victoria 5 intr-unul;
  b. daca e descentralizare,se poate intelege autonomie
  c. cum stie gogu de la megajudet ce vrea gica de la minicomuna
  d.odata cu megajudetele astea se stabilesc si competente
  teama imi e ca va iesi un cacamaca romanesc,o noua forma fara fond
  last,but not the least:s-a gindit cineva la un referendum pe tema asta;poate ca pulimea o vrea si ea sa spuna ceva

  intamplator

  11/06/2011 at 12:16 am

 36. la subiect:
  intrebare: de ce nu sunt lovituri de stat in US?
  rqspuns: fiindca nu exista US Embassy

  intamplator

  11/06/2011 at 1:13 am

 37. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  11/06/2011 at 8:14 am

 38. […] Discursul lui Gates de la Bruxelles a relevat profunda nemultumire a americanilor de felul in care actioneaza NATO in Libia. […]

 39. […] au aratat sublima neputinta a Europenilor de a se apara si de a conduce operatiuni militare (vezi aici). Faptul ca noul prieten al Europei, Rusia, si-a dovedit inca o data umanitatea si aderarea la […]

 40. […] la discursul lui Robert Gates (despre care am discutat si eu saptamana trecuta pe Politeia – NATO: un partaj cu scandal), scrie […]


Comentariile sunt închise.