Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 8 Iunie / “Ticaloşi din toate partidele – uniţi-vă!”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  14°C, si o maxima termica de  29°C, umiditate: 42-65%. Majoritatea timpului senin. Presiune atmosferica: 1008-13 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1544  RON (+0. 0200 RON); 1 USD = 2. 8319  RON (+0.0033 RON); 1 EURO =  1. 4670   USD; (+0.0054).  Gramul de aur 141.0174 RON (+0.8278).

Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică. Întărirea politicii monetare din perioada 2005-2006 nu a fost benefică pentru evoluţia ulterioară a preţurilor, pentru că a dus la aprecierea nesustenabilă a monedei naţionale şi la explozia creditului în valută, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Cu cât întăream mai mult politica monetară, pentru că acest al doilea canal era expansiv (creditul în valută) şi trebuia să contrabalansăm, cu atât atrăgeam capitaluri speculative şi întăream leul. Funcţionează simpla teorie de întărire a politicii monetare? A ieşit ceva bun? Nu, a ieşit ceva relativ rău”, a explicat Isărescu, la începutul unui seminar privind politica monetară. Şeful băncii centrale spune că prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin aprecierea excesivă a cursului de schimb şi umflarea „balonului” creditului valutar, în „capcana” căruia au intrat tot mai mulţi. Prezentarea guvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea că inflaţia este un fenomen monetar, dar teoria cantitativă nu-şi găseşte corespondent în realităţile economice decât pe termen lung, relaţia pe termen mediu şi scurt fiind mult mai complexă. Mediafax.

Băsescu: Reorganizarea administrativă, necesară pentru a diminua birocraţia. Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii. „Credem că în acest an vom fi capabili să avem o reorganizare administrativă pentru a diminua numărul autorităţilor locale, pentru a diminua birocraţia şi pentru a creşte autonomia oraşelor, satelor şi de a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu deciziile lor proprii decât să aibă o decizie centralizată”, a spus şeful statului.  El a precizat că România are nevoie de ajustări ale cheltuieilor bugetare. Şeful statului a menţionat de asemenea disponibilizarea a 140.000 de bugetari, precizând că „acest proces va continua pentru a ajusta dimensiunile statului”. La întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, preşedintele Băsescu a vorbit şi despre ţinta de creştere ecocomică pentru 2011, obiectivul de aderare la zona euro în 2015 sau modificările aduse legislaţiei muncii. „Pentru 2011 ne aşteptăm să avem creşetere economică peste 1,5%. Ultima evaluare, dacă ne uităm la agricultură, credem că putem creşte. Totuşi, momentan rămânem prudenţi. Bugetul e bazat pe o creştere de 1,5%”, a spus Traian Băsescu. Mediafax

Regionalizarea României. Modelele europene de regionalizare. Comparaţia cu Polonia. PDL şi aripa democrat-liberală a Guvernului încearcă să impună în Coaliţie înlocuirea celor 41 de judeţe ale României cu 8 regiuni de dezvoltare până la finalul acestui an, cu scopul declarat de a avea acces mai uşor la cele 10 miliarde de euro din Programul pentru dezvoltare al Comisiei Europene, puşi la dispoziţie de Executivul european în perioada 2013-2014 pentru lucrările de infrastructură rutieră, apă şi canalizare din teritoriu.  Într-un document parlamentar care foloseşte date din anul 2009 , se arată că România, la nivel guvernamental, a conştientizat abia înanul 2006 necesitatea demarării procesului de eliminare a decalajelor de dezvoltare între regiuni. În schimb, Bulgaria şi Estonia au prioritizat eliminarea decalajelor dintre regiuni în anu 2003, Polonia în anul 2004, iar Slovacia în 2005.

Studiul parlamentar obţinut de cursdeguvernare.ro privind împărţirea administrativă în Uniunea Europeană identifică 4 modele de regionalizare. Această diversitate de modele reprezintă o provocare privind stabilirea de regiuni de dezvoltare comune la nivelul întregii Uniuni Europene.

1. Tradiţia napoleoniană. Este prezentă în Franţa, Italia, Spania, Grecia, Europa Centrală şi de Est. Acest mode se bazează pe centralizarea autorităţii, uniformitate şi simetrie.

2. Tradiţia germană . Este prezentă în Germania, Austria, Olanda. Acest model recunoaşte – alături de un stat puternic – entităţi intermediare de autoritate.

3. Tradiţia anglo-saxonă. Este prezentă îndeosebi în Marea Britanie. Acest model nu recunoaşte noţiunea de stat ca persoană juridică.

4. Tradiţia scandinavă. Suedia şi Finlanda aplică acest model. Acasta a preluat de la modelul francez principiul uniformităţii, dar l-a aplicat într-un cadru ceva mai descentralizat. Citeste mai departe pe cursdeguvernare.ro

Cazul Dragnea: blocarea banilor UE este iminenta. Procedurile in baza carora s-au dat banii UE in Romania au deficiente grave. Acest lucru rezulta in urma auditului preliminar facut de Comisia Europeana (CE) pentru Programul Operational Regional finantat prin Fondurile Structurale si de Coeziune, au confirmat, pentru „Adevarul” Europa, surse de la Bruxelles. Auditul a fost efectuat in perioada martie – aprilie a acestui an, membrii Comisiei analizeaza in prezent rezultatele, dar confirma ca neregulile sunt legate in special de procedurile de achizitii publice. „Am gasit ca aceste proceduri au deficiente grave in ceea ce priveste functionarea sistemului de gestionare si control al asistentei financiare acordate de UE”, au declarat surse din CE. Adevarul.

Ticalosi din toate partidele – uniti-va! Întâlnire de taină cu secretarul de stat Murgeanu. Dezvăluirile făcute de „Adevărul” despre contractele păguboase cu fonduri europene din Teleorman par să-l fi pus în gardă pe Liviu Dragnea. Sâmbăta trecută, puţin după prânz, la o terasă din comuna Bolintin-Deal, o liniştită localitate din judeţul Giurgiu, Dragnea şi-a dat întâlnire cu Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Instituţia gestionează Programul Operaţional Regional, prin care se fac ample lucrări de infrastructură cu bani europeni. Astfel, Dragnea a vrut să afle de la sursă, printr-un mai vechi coleg de partid, ce nereguli au fost depistate în urma auditului efectuat de Comisia Europeană. Liviu Dragnea, îmbrăcat elegant, în cămaşă albă, vorbea mai puţin. Răzvan Murgeanu, în ţinută simplă, de vară, părea să-i dea multe explicaţii, ţinând cont de mişcările agitate ale mâinilor. Răzvan Murgeanu a confirmat, pentru „Adevărul de Seară”, întâlnirea de sâmbătă cu Dragnea. „Eram la un grătar, la un prieten din Bolintin, când m-a sunat şi mi-a spus că este în zonă şi mi-a propus să ne întâlnim. De aceea am ales acea terasă (foto) unde să vorbim. M-a întrebat ce scrie în raportul Comisiei Europene, asta după ce apăruse deja în «Adevărul» un material despre contractele de la Teleorman. I-am spus însă că raportul nu a ajuns, deocamdată, în ţară”, a declarat Murgeanu. Adevarul.

„Castravetii dvs. sunt cu bacterie sau fara?” – „Baterie?! Care baterie?!” In Piata Obor, castravetele cu „Ebola” face politica varza. Nu exista epidemie ori pandemie mai rasarita in lume, care sa nu produca un impact serios si la Bucuresti. Ca e vorba de aviara, gripa porcina sau vaca nebuna, toate „molimele” si-au dat mana peste capetele romanilor, pentru a le face viata si mai agitata. Toate au explodat, initial, intr-o panica generala, pentru a sfarsi in cea mai crancena persiflare damboviteana. Bacteria ucigasa, E. coli, a asa-zisului castravete spaniol, a aruncat la lada de gunoi mii de tone de curcubitaceu autohton, absolut nejustificat. Mai mult, presa ultimelor zile sustine ca leguma nu se mai da „nici pe gratis”, ca gropile de gunoi nu vor sa primeasca masa verde a castravetelui calcat de senilele buldozerelor, ca producatorul roman e la pamant, pierderile fiind uriase. Gandul.

Vărzaru, regele lemnului de pe Vaser. Vasile Coman, zis „Vărzaru”, a instaurat un adevărat monopol pe valea Vaserului.  Mai mulţi oameni de afaceri din industria forestieră îi acuză pe silvicii maramureşeni că i-au dat monopol pe lemnul de pe Vaser miliardarului Vasile Coman zis „Vărzaru”, fost consilier judeţean, acum consilier local în Vişeu de Sus. Acesta, prin firma sa, Conrep SA, are în întreţinere şi reparaţie calea ferată forestieră, iar prin altă firmă de-a sa, RG Holz Company, exploatează şi transportă lemnul pe calea ferată.  „Adică, în zonă poţi să transporţi lemn doar dacă vrea «Vărzaru» şi la preţul pe care-l impune el. În pofida argumentelor silvicilor, că având o singură cale de acces spre Vaser, care este «făcută cadou» lui «Vărzaru», nu există furturi, chiar în acest an, în 21 aprilie, firma miliardarului «Vărzaru», RG Holz Company, a fost surprinsă în timp ce transporta cu mocăniţa, ilegal, lemn în valoare de peste 10.000 de euro”, spun surse din cadrul Ministerului Mediului. Romania Libera.

Vanghelie: Vrem să-l aducem pe Cătălin Voicu din arest, să voteze la Senat. Marian Vanghelie susţine că nu s-a delimitat de senatorul PSD acuzat de corupţie „pentru că este bărbat” şi îi avertizează pe ziariştii care îi întreţin imaginea de politician neserios că va veni „vremea plăţii”. Marian Vanghelie: Cu toţii vrem să evoluăm. Nu cred că trebuie să mâ gândesc dacă îmi e dor. Eu trebuie să mă gândesc acum cum trebuie să mă duc înainte. Pe mine mă interesează cum pot să progresez. Cum puteam să câştigăm alegerile, ce puteam să facem în PSD, pentru ca viaţa să fie mai bună în România. O să ne gândim foarte serios. S-ar putea să cerem să fi adus la Senat, dacă e nevoie pentru a vota. Pentru că, în momentul de faţă, lucrurile sunt foarte complicate. Nu există o majoritate la Senat, şi atunci să fie foarte important să ne decidem, să cerem ca el să poată să vină să îşi exercite votul. El nu este condamnat şi are dreptul să voteze. Mai multe in EVZ.

Va urez o zi buna!

Actualitati Europene puteti citi pe Politeia Europeana.

Written by Theophyle

08/06/2011 la 7:57 am

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Azi va fi o alta zi fierbinte ptr. tonta&co. Presedintele participa la sedinta de guvern.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/traian-basescu-participa-la-sedinta-de-guvern-227716.html

  mar

  08/06/2011 at 10:05 am

  • sa speram ca se vor frige bine 🙂

   Theophyle

   08/06/2011 at 10:17 am

 2. Buna dimineata si-o zi buna.
  am preluat materialele scrise ieri pe tema regionalizarii si-am facut o compilatie la mine pe blog (greul il duc cele doua materiale de pe curs de guvernare). am pomenit si despre cum arata tema „regionalizarii” pe vremea lui Nastase-Iliescu si care le erau spaimele pe atunci. am dat si mai multe link-uri catre materiale ce ar trebui citite pentru a se putea face o dezbatere ca lumea pe aceasta tema si am mai aratat ca, in acest context, proiectul mass media lansat in forta de Dancu acum 2 saptamani capata noi conotatii. daca aveti chef, treceti si pe la mine.
  in ce-l priveste pe Dragnea – cred ca l-a chemat la ordin pe Murgeanu (mafia transpartinica, sangele comun al aceleiasi educatii de sorginte UASCR-ista)
  faza cu Vanghelie care vrea sa duca arestatul sa voteze imi aduce aminte de faza patita de un coleg de breazla prin 2000 cand a fost dat in judecata de catre un puscarias (cu condamnare definitiva) ca i-a adus prejudicii de imagine (puteti sa va inchipuiti cum a arata procesul cu prejudiciatul adus in zeghe si pus in boxa sa-si probeze onoarea „nereperata”). primarii arestati isi pierd dupa 3 luni calitatea de primar, sau trebuie sa-si dea demisia? intreb ca stiu cazuri de primari arestati pe vremea lui Nastase, tinuti 3-6 luni pana isi pierdeau calitatea de primar (dar nu stiu daca prin demisie) si-apoi eliberati ca prin minune. Catalin Voicu zace de 1 an pe „tubulatura” – cu ce drept poate sa se pronunte cu privire la viitorul Patrie justitiabilul? intreb despre dreptul juridic (care poate exista) si despre dreptul moral (nu ca ar fi vorba despre vreo morala la PSD).

  Sare'n Ochi

  08/06/2011 at 10:18 am

  • Salut 🙂
   Am citit. Cred ca sinteza ta este chiar benefica!

   Theophyle

   08/06/2011 at 10:28 am

 3. Opozitia poate sa stea in cap, ptr. ca reorganizarea administrativa se va face. In decembrie 2005, cad PSD-ul era la butoane a fost aprobat PND 2007-2013. care la pag. 10 mentiona ca sunt constituite 8 regiuni de dezvoltare, dar a uitat sa mentioneze ca nu au personalitate juridica. Si cum tonta&co. are memorie scurta a uitat :Mrgreen: ce au construit, scris, aprobat si comunicat la Bruxelles.

  „Din punct de vedere administrativ-teritorial, România cuprinde 314 oraşe (din care 103 municipii) şi 2.827 de comune (la 1 ianuarie 2005). Municipiile, oraşele şi comunele sunt grupate în 41 de judeţe care, împreună cu capitala ţării, municipiul Bucureşti, corespund nivelului statistic NUTS III6.
  Mai mult de jumătate din cele 314 oraşe ale României (66%) au o populaţie sub 20.000 locuitori şi, în
  general, depind de o singură activitate economică, în special industrială. Un număr de 25 de municipii au o populaţie de peste 100.000 de locuitori. Pentru atingerea obiectivelor de bază ale politicii de dezvoltare regională în România, în anul 1998, Legea nr.151 a permis constituirea a 8 regiuni de dezvoltare, prin asocierea voluntară a judeţelor –
  corespunzătoare, în prezent, nivelului statistic NUTS II, conform sistemului practicat în ţările UE. Spre
  deosebire de comune, oraşe, municipii şi judeţe, regiunile de dezvoltare nu sunt unităţi administrativ –
  teritoriale şi nu au personalitate juridică. Cadrul instituţional, obiectivele, competenţele şi instrumentele
  specifice politicii de dezvoltare regională în România au fost revizuite în anul 2004, în contextul
  negocierilor privind Cap. 21 „Politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale”, prin aprobarea Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România.
  PND 2007 – 2013 pag 10

  Dă clic pentru a accesa PND_2007_2013.pdf

  mar

  08/06/2011 at 11:00 am

 4. Ziua buna tuturor 🙂

  Modelul polonez presupune 3 nivele. Propunerea Basescu-Boc-PDL are doar 2 (!) si este o structura mai ieftina si mai efectiva.

  Daca nu poate trece decat prin asumare atunci, din pacate, trebuie sa fie prin asumarae raspunderii 😦
  Odata trecuta prin asumare, pana la alegerile din 2012 (iunie), se poate amenda.

  CFG

  08/06/2011 at 11:22 am

 5. bunä ziua.

  este de rasul curcilor, Vanghelie este un närod, cum sä aduci, un om suspectat pt. contraventzii grave, manipuläri si escrocherii, mituirea justitziei, sä voteze in parlament.

  ce este piatza rahova, unde distribuie el micii si berea.

  este timpul, ca voicu,sä fie judecat:

  cine ascunde dosarul lui voicu???????

  care din judecätori; amanä judecarea???????????

  theo

  08/06/2011 at 11:33 am

 6. Pentru cei interesati sa-i faca urari proaspatului senator PC Radulescu iata adresa lui:
  http://www.serbanradulescu.ro/new/contact/
  Mare om, mare caracter!

  vcaraman31

  08/06/2011 at 1:07 pm

 7. Salut! 🙂

  Cred ca va fi asumare a raspunderii Guvernului la pachet: legea de reorganizare administrativ-teritoriala PLUS legea minoritatilor nationale.

  Nu vor fi regiuni/judete sau cum s-or mai fi numind pe criterii etnice. Oricite noi entitati ar aparea (8 sau 14), judetele Harghita-Covasna si Mures nu vor fi singure in aceeasi entitate sau nu vor fi in aceeasi entitate juridice.

  Constitutional, Romania va continua sa fie impartita in judete (cf.art.122 si art.3) ca unitatyi administrativ-teritoriale. Ori noile entitati vor fi numite judete, ori, asa cum cred, regiunile vor primi personalitate juridica (FARA a fi considerate unitati administrativ-teritoriale). A doua solutie e mai ingenioasa constitutional, dar mai fezabila legal.

  Legea 151/1998 si legea 315/2004 vorbesc de cele 8 regiuni de dezvoltare, care NU au personalitate juridica.

  Ce e mai greu de facut de edsfiintarea unor servicii din capitalele de judete si transferarea lor la regiune. Mi se pare ca e destul de complicat sub aspect legal. Basescu vorbeste de 140.000 de disponibilizari din administratia judeteana si locala, sincer, nu vad cum le poate face.

  Cetatean

  08/06/2011 at 1:15 pm

 8. Evident, vor fi contestatii la CCR, acuzatii naitonaliste de care si Vadim va fi mindru, citiva baieti de la PDL vor vota dau vor incerca sa voteze motiunea ce cenzura depusa de Opozitie si, personal, nu exclud o cadere de Guvern.

  Iar la CCR va fi vot foarte strins pe ambele legi. Prosibil ca una sa se reintoarca inapoi, din cauza unor prevederi. Personal, cred ca se va reintoarce cea cu reorganizarea administrativa.

  Cetatean

  08/06/2011 at 1:18 pm

  • Salut C.
   Parerea mea ca lucrurile vor fi facute „romaneste”. Nimic nou, totul ramane cuma fost cu putina cosmetica. Sa-i multumim pe fraierii de europeni. De data asta iti spun eu cu toata responsabilitatea ca nu o sa merga cu povestile in Europa. Pur si simplu nu vom primi banii. Si tot nu vom face nici o reforma teritoriala adevarata.

   Theophyle

   08/06/2011 at 1:24 pm

   • Salut, Theophyle, din pacate asa este, nu va fi reforma teritoriala adevarata. Vor fi regiuni-judete pe hirtie, si nici bani europeni nu vom primi. Cristian Grosu are perfecta dreptate in editorialul lui.

    Cetatean

    08/06/2011 at 1:29 pm

    • „Sindicatul” intotdeauna castiga…pana vor incepe sa piarda si asta se va intampla peste multi ani si va fi foarte dureros! 😦

     Theophyle

     08/06/2011 at 1:38 pm

 9. DACÄ ACEST GUVERN CADE; TOATE DRUMURIE DESCHISE,;LEGILE BUNE; VOR FII SISTATE

  DECI; ROMANIA MAI STÄ PE LOC CEVA ANISORI:
  DAR, se poate intampla, sä cadä si parlamentul, la asta nu se gabdesc.
  ii paste o mare surprizä pe parlamentari, se cam dau in bärci.

  theo

  08/06/2011 at 1:38 pm

 10. cum va puteti inchipui ca ‘sindicatul”poate fi infrint in Romania?nu vrea nimeni de sus pina la portarul de la ultima primarie;
  va dau un exemplu: doua tari din ue: marea britanie si romania;
  doua operatii vamale efectuate una in marea britanie alta la constantza
  produsele din china
  in marea briatnie a durat 15 min
  la constanta a inceput acum 5 zile si nu se stie cind se termina,vasma romana continua sa ceara hirtii
  documentele si categoria tarifara aceasi si in uk si la constanta
  aici e diferenta

  intimplator

  08/06/2011 at 1:47 pm

 11. Salutari!
  Deci 😆 Vanghelie este mai prost decat permite noul cod civil, asa ca ar trebui sa ii sponsorizeze cineva o vacantza la Fukushima, ca din America s-a intors cu acelasi bronz si cu acelasi miros de mici cu mustarul sarit de pe fix . :mrgreen:

  luminita

  08/06/2011 at 2:36 pm

 12. http://www.ziare.com/victor-ponta/usl/usl-vrea-parlament-cu-325-de-membri-nu-300-ca-basescu-1099871

  USL incepe tirguiala, vrea 325 de parlamentari 😉 de unicameral nici nu au auzit macar.

  Ei cred ca se negociaza cu un referndum valid. Aiurea! Vor avea o surpriza, pentru ca un referendum valid are niste consecinte juridice si constitutionale pe care CCR va trebui sa le detalieze, daca va fi sesizata pe motiv de CJNC intre Presedinte si Parlament.

  Cetatean

  08/06/2011 at 2:38 pm

 13. Off topic,
  io am trei casutze pe care scrie Autentificare, una e neagra , alta e bleu, ultima fiind bleumarin.
  Verde n-aveti?

  luminita

  08/06/2011 at 2:38 pm

  • NU, nu am verde.

   Cetatean

   08/06/2011 at 2:40 pm

 14. http://www.realitatea.net/cum-ar-vrea-usl-sa-fie-modificata-legea-electorala_842436.html

  succint, despre cum vor aia din USL sa mimeze revizuirea Constitutiei.

  Cetatean

  08/06/2011 at 2:40 pm

 15. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  08/06/2011 at 2:48 pm


Comentariile sunt închise.