Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agricultură organică spre beneficiul cui?

Cred ca sunt lucruri care trebuie puse la punct inainte de a ne inchina zeilor vremii si a considera ca tot ce zboara se si mananca. Astazi este aproape clar ca molima E.coli nu-si are sursa primara nici in Spania si nici in Scandinavia, ci in Germania, cea care a fost cea mai lovita de aceasta epidemie si care a avut grija imediat sa acuze pe mai toata lumea in afara lor. Pentru ca “se stie” ca nemtii sunt oameni ordonati si disciplinati care nu au proastele obiceiuri ale celorlalti colegi europeni in ceea ce priveste sanatatea publica. Adevarat? NU! Chiar de loc.

Cu jumatate de gura nemtii au recunoscut ieri ca sursa primara a epidemiei ar putea fi chiar o ferma germana de cultivare a semintelor pentru agricultură organică. Şeful acestei ferme din Germania (‘Gaertnerhof Bienenbuettel’), dl Klaus Verbeck, care este anchetat pentru posibila declanşare a epidemiei de E.coli, a declarat luni că nu poate înţelege acuzaţiile conform cărora germenii de fasole pe care îi cultivă ar fi responsabili pentru apariţia infecţiei.

Afirma repectabilul director:  ‘Nu pot înţelege cum procesul de producţie pe care l-am dezvoltat aici şi acuzaţiile care ni se aduc pot merge împreună. Germenii pentru salată sunt crescuţi doar din seminţe şi apă şi nu sunt trataţi deloc cu îngrăşăminte. Nu se folosesc îngrăşăminte de origine animală nici în alte zone ale fermei’, a mai spus Verbeck. (aici)

Mare mincinos este Her Direktor pentru ca in toate publicatiile fermei se afirma ca produsele dezvoltate in aceasta ferma sunt produse pentru agricultură organică, care foloseste, bineinteles, numai ingrasaminte de origina animala – balegar, intr-un cuvant.

Si in acest caz, ca si in multe altele, sloganurile, lozincile si jumatatile de adevaruri ne-au cucerit in favoarea unor oameni, care cu un cinism desavarsit au facut si fac miliarde din inocenta si manipularea masiva de care are parte publicul consumator de pretutindeni. In unele tari dezvoltate, de exemplu, agricultura organica reprezinta un segment important al sistemului agro-alimentar (10% în Austria, 7,8% in Elvetia), iar in multe alte tari agricultura organica inregistreaza o crestere de peste 20% anual (de exemplu in SUA, Franta, Japonia, Singapore). Important de mentionat ca preturile produselor organice sunt in majoritatea cazurilor  de 3 ori mai scumpe decat cele obisnuite. Deci cineva are interes sa sporeasca si sa “eficientizeze” aceste culturi. Aici intra pe fir oameni de genul Her Direktor al fermei  ‘Gaertnerhof Bienenbuettel’ din Germania, care doreste seminte cat mai eficiente. Deci organicul nu prea mai este organic cand procedurile de insemantare devin manipulate.

Trebuie sa amintesc ca pandemia cea mai devastatoare a vremurilor moderne a fost “Gripa spaniolă”,  care a omorât între 50 şi 100 milioane de persoane în toată lumea, între 1918 şi 1919, una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanităţii. Multe dintre victime au fost persoane tinere şi sănătoase, deci gripa total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni şi persoane cu sănătatea slăbită. Astazi stim ca sursa aceste pandemii a fost Fort Riley, Kansas, Statele Unite (baza de antrenament a cavaleriei americane)  probabil din mutatia unui virus si formarea altuia, ca o combinatie a virusurilor cunoscute astazi ca H1N1.  Sinteza si propagarea au avut loc in balegarul cailor din acest fort, care incinerat fiind, a fost propagat de vantul care a purtat cenusa cu particole de balegar neincinerat.

Aveti un articol (tradus in romana) care proslaveste agricultură organică. Este exact de ce cred eu ca trebuie sa luam acest gen de agricultura cu multa precautie.

Pe Actualitati Europene puteti citi  Balcanii: mitologia Iugo-nostalgiei

Written by Theophyle

06/06/2011 la 2:53 pm

106 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare
  Eu produc ce consum . Bineinteles strict biologic . 🙂
  (Cu jumate de gura recunosc ca mai dau ceva chimicale. Altfel daunatorii ar minca tot. 🙂 daunator este si puricele la rosi sau viermele la castraveti 🙂 )
  Ca urmare si in alta ordine de idei 🙂 si pestele sau molustele pescuite la 500 km de Fukushima sint absolut naturale . Daca au apucat sa se hraneasca si in zonele cu apa puternic radioactiva , noroc ca nu stiu sa vorbeasca . 🙂

  Ștefan A.

  06/06/2011 at 3:03 pm

  • Stefan, nu stiu INCA sa vorbeasca! 😀

   Gino

   06/06/2011 at 3:44 pm

   • 😆

    Ștefan A.

    06/06/2011 at 3:55 pm

 2. Salut
  eu cred ca sansa noastra este tocmai agricultura organica.
  Cind avem pamintul asta binecuvintat ar trebui sa profitam de el pentru agricultura sanatoasa de fitze cu preturi mari pentru ipohondrii ce vor sa plateasca pretul.
  Vad cum cresc turcii legume in solarii (si sunt pe locul 4 in lume la export de legume) si am vazut la televizor cum crest vitele spaniolii la Almeira, vaci in tarcuri cu pamint rosu pe jos, vaci care nu au vazut iarba in viata lor, carora mincarea le este adusa de coloane de masini – totul hiper industrializat pentru cresterea de carne.

  Ori diferentierea noastra fata de concurenta care poate creste legume si la pol in solare iar carnea de vita poate sa creasca si pe portavion consta tocmai in „legume naturele” si „gaini si vaci nestresate” Asta poate fi avantajul nostru competitiv

  Un tanar de stanga

  06/06/2011 at 3:11 pm

  • Salut! Agicultura organica poate fi viitorul numai daca populatia globului va fi cu 30% mai mica. Pamantul chiar si muncit cu pricepere va fi secatuit in urmatorii 100 de ani.
   Toate razboiele din istoria umanitatii au fost cauzate de nevoia mai mare de resurse(hrana, imbracaminte minerale, etc).

   andrzej

   06/06/2011 at 3:38 pm

   • Eu cred agricultura organica va fi ca si acum un lux abordabil unei paturi extrem de restanse de privilegiati, restul vor fi obligati sa consume produse gen „soylen green”.

    andrzej

    06/06/2011 at 3:52 pm

 3. revin cu un off-topic, tocmai s-a inchis precendta postare:
  Nu este un lucru bun alegerea intr-un singur tur.
  Teoretic un partid cu sustinere de doar 10% poate lua 100% din voturi in conditiile fragmentarii optiunilor pentru celelelalte partide care pot fi radical opuse ca ideologie. Este o falsificare grosolana a democratiei.
  La fel si interzicerea migrarii. Migratorul poate fi cel ce inseala optinea alegatorilor sai sau dimpotriva, partidul de la care pleaca poate fi cel ce si-a schimbat orientarea. Un bun exemplu este PNLul.Plus ca nu e necesar sa migrezi pentru a vota complet opus partidului din care faci parte.
  USL ar fi incantat cu o astfel de optiune, e o eroare istorica sa cazi in capcana asta.

  vcaraman31

  06/06/2011 at 3:15 pm

  • eu cred ca e foarte buna alegerea dintr-un singur tur.
   Data viitoare alegatorul nu isi va mai irosi votul pentru Partidul Moldovenilor din Timisoara. sau pentru candidatul Mudava.

   In ce priveste nesanctionarea migrarii – suntem de acord

   Un tanar de stanga

   06/06/2011 at 3:28 pm

   • Asta ar duce la polarizarea extrema, in cel mai bun caz si la rezultate aberante in cel mai rau caz.
    Daca x% din populatie doreste un partid ecologist, ce sanse ar avea acesta? Nu ar mai patrunde nimeni in parlament. Prostia e repartizata mult mai uniform decat alte caracteristici.
    daca nu se intelege nici macar un lucru atat de simplu….

    vcaraman31

    06/06/2011 at 3:37 pm

    • Da polarizarea ar fi extrema: x% ar vrea un partid al biciclistilor homosexuali, al cititorilor lui Proust, al hingherilor canadieni emigrati in Romania, a ecografistilor remperati etc ce sansa ar avea acestia ? Niciuna ! Polarizarea e extrema 🙂

     Un tanar de stanga

     06/06/2011 at 3:53 pm

     • tinere,
      good point!
      achiesez 100 %.

      luminita

      06/06/2011 at 6:41 pm

 4. Am o nedumerire 🙂
  Cum se face agricultura cu seminte modificate OGM ?
  De cind e lumea , taranul tinea de o parte un pic din productia de porumb pentru a avea cu ce semana anul urmator . Valabil si pentru vietnamezul care facea la fel cu orezul . 🙂 Adica gratis . 🙂
  Cu aparitia acestor produse modificate genetic (OGM) , saminta trebuie sa o cumperi de la multinationale . Nu mai e valabil procesul taranesc , vechi de mii de ani 🙂 Ca sa nu mai vorbim ca si toate tratamentele necesate sint specifice , tot din productia unor multinationale de „renume mondial” . 🙂
  Deci , ce alegem ? Puii „made in USA ” spalati” cu soda caustica pentru a avea pielea mai alba (interzis importul in UE ) sau vaca crescuta cu faini animale ? Uitasem 🙂 . In cazul vacii a fost demonstrat ca acest „progres tehnologic” in faza de nutrire duce la boala numita popular – vaca nebuna – . Al dracului ca se transmite si la om dar se manifesta doar dupa ani buni. Nu are nici macar un tratament valabil . 😦

  Ștefan A.

  06/06/2011 at 3:25 pm

  • Stefan,
   Nu cumperi numai samanta, cumperi tot pachetul tehnologic: seminte si pesticide. Inseamna multi, foarte multi bani ptr. producatorul de seminte si pesticide. Si dee ce sa fim carcotasi, multe ore de cercetare si experimente.
   Un exemplu de cultura cu OMG – soia impreuna cu glifosat care se gaseste sub mai multe denumiri comerciale functie de producator.

   mar

   06/06/2011 at 3:38 pm

   • Salut mar
    Ani de zile produsele OGM au fost laudate ca vor inlatura foamea mondiala prin productii extra si rezistenta enorma la daunatori . Cu efect intirziat au descoperit ca fiind pe bani , nu sint accesibile decit in tarile dezvoltate . Care oricum nu mai aveau probleme cu alimentatia cetatenilor .
    Doar nu poti sa dai gratis astel de produse unor amariti din Africa care nu au bani nici sa faca o gaura in pamint pentru a scoate apa . 🙂
    Ca urmare a fost o politica de dumping comercial in noile tari din est Europa unde legea e „variabila” si slaba . E demonstrat ca acest proces de atragere a clientului cu preturi scazute la inceput este foarte profitabil in anii ulteriori . Devii dependent de ei . (exact ca politica comerciala a celor care dau droguri gratis la inceput stiind ca vei devenii clientul lor in anii urmatori )

    Ștefan A.

    06/06/2011 at 3:54 pm

  • Salut Stef! Hrana pe care mai toti dintre noi o punem pe masa nu seamana decat cu putin cu hrana bunicilor nostii.
   Vaca mananca de decenii nutrturi”combinate” gainile sunt aproapre carnivore iar porcii mananca soia modificata de mai bine de 30 de ani (in Romania).
   La Calafat exista inca din anii ’80 o fabrica de proteine artificiale( Fabrica”Biosinteza”).
   In curand vom recicla tot,inclusiv propriile ramasite pamantesti.

   andrzej

   06/06/2011 at 4:07 pm

 5. Buna ziua,
  Si eu produc aproximativ bio (legume, fructe). De ce spun aproximativ bio, ptr. ca uneori este necesar sa folosesti si chimicale ptr. combaterea buruienilor(pir), daunatori sau boli (mai ales la pomii fructiferi).
  Din punctul meu de vedere agricultura bio are limite, de care se stia/ banuia si care s-au dovedit acum.
  Cel mai concludent exemplu este infestarea panzei freatice cu nitrati. Daca a avut cineva curiozitatea sau s-a intersectat profesional cu acest aspect, v-a constata ca problemele cele mai mari sunt in zonele legumicole unde nu vorbim de surse istorice ci de surse actuale. De unde sursa de la gunoiul de grajd 😦
  Dorinta de a mari productia, de a stimul obtinerea de mai multe recolte face sa nu se respecte modul de administrare, perioada, conditiile climatice (sa nu bata vantul, sa nu ploua, sa nu fie acumulari de zapada etc.)

  mar

  06/06/2011 at 3:31 pm

 6. agricultura bio e o minune;
  dar,
  de pe un ha de teren cultivat boi,ai o recolta de vreo 2500 kg griu-daca e an bun;
  cum poti hrani 7 miliarde de oameni cu agricultura bio?
  ca sunt pesticide organice,ca zeama frunzelor de tutun nu stiu ce fac,ca aia ,ca aia e ca si cu ecologistii care vor sa interzica energia atomica dar ei sa con sume tot atita kw/zi;
  daca am lua la bani marunti ,ce se vinde drept bio am mai reflecta;
  nepotilor incercam sa le cumparam”bio”
  am gasit pastrav”bio”la busteni;intreb proprietarul pastravariei: ce garantii sunt?
  a ,pai aduc granule bio din austria
  si restul? apa noastra care e curata
  ati analizat-o?
  nu-i nevoie ca la noi nu e poluare

  miere de albine „bio”cu certificat : raspund cei care o produc”e bio,ca nu punem zahar in stupi”dar ceva antibiotice? fara,n-ar trai
  si mierea e certificata bio

  mincam „bio”cum sunt eu preot

  intimplator

  06/06/2011 at 3:39 pm

  • Bio inseamna control total, de la factori de mediu pana la ambalajul produsului 😦 Putin probabil sa existe asa ceva. Ca este o cultura/produs controlat riguros putem spune, dar cam atat.

   mar

   06/06/2011 at 3:44 pm

 7. Re-salut 🙂
  Stie cineva ce se intampla in Moldova?

  DanSu

  06/06/2011 at 3:46 pm

 8. aici se traieste in religia bio, plus ca la nemti e mai ieftina (un pic) mancarea bio, asa ca toata lumea merge saptamanal la cumparaturi
  mi-am expus dubiile cu privire atat la infailibilitatea germana, cat si la cat de „pe bune” sunt produsele bio
  am avut confirmarea destul de rapid
  eu am renuntat imediat la cumparaturi la nemti dupa aparitia primelor stiri, si bine am facut

  razvan

  06/06/2011 at 3:48 pm

 9. Cat despre OMG-uri, cred ca discutia e lunga si grea.
  Nu cred nici in idealizarea culturii „bio” nici in diabolizarea culturilor OMG/etc… .
  Modificari genetice, pot fi si „bio”, omul practica asta (modificarile genetice) de cand s-a apucat de agricultura. Ce altceva decat modificari genetice – sunt selectionarea soiurilor, sau chiar modificarile intervenite. Marul „domestic” este o varianta modificata genetic a celui salbatic, la fel cum cainele este modificat genetic fata de lup. De asta nu as absolutiza cand vb. de modificari genetice – practicate astazi. Unele pot fi daunatoare, dar sa nu absolutizam. La fel cum unele plante cultivate „bio” pot fi chiar mai „nesanatoase” (purtatoare sau favorizatoare a anumitor bacterii/virusi). Nu sunt din domeniu, dar am invatat sa nu absolutizez – nu cred ca totul e rau/bun la modul absolut.
  P.S. o observatie pt. @theophyle – vezi ca „preturile” nu pot fi scumpe sau ieftine – ci doar mari/mici. Fara sa fiu fanatic in domeniul lb. romane, il corectez mereu si pe fii-meu (americanul) si el are greseala asta. Scuze pt. observatie.

  DanSu

  06/06/2011 at 3:57 pm

 10. Trebuie spus că enterobacteriacee fiind, genul Eschechia este un indicator al contactului cu fecale fermentate insuficient*. Una din particularităţile (agri)culturii „organice” este omniprezenţa enterobacteriaceelor. Ele nu sunt cine ştie ce toxice, însă, stînd în mediu natural, dau de duşmanii naturali, viruşii bacteriofagi. Bacteriofagii sunt într-o bună măsură, vietăţi dezirabile. Contribuie covîrşitor la autoepurarea apelor rîurilor. S-a calculat că sunt suficienţi 30Km de curgere departe de aşezările umane, pentru ca apa rîului să devină bună de băut**. Însă, uneori, prin grefarea unei secvenţe de bacteriofag în genomul de E. coli, aceasta poate produce toxine mortale. Cu vreo 15 ani în urmă, o epidemie similară a afectat populaţia Japoniei, cu celebrul O-157.

  Recent (luna trecută) au mai murit 6 japonezi pentru că au consumat carne crudă de vită. Se pare că bucătarul a uitat să-i facă trimming*** cărnii. Shit just happens.

  Moda alimentaţiei organice este un alt fel de aplicare a protecţionismului agricol. De ce să cîştige fermierul kenian din soia modificată genetic, şi să nu cîştige europeanul subvenţionat să cultive soia „naturală”? Ce dacă soia „naturală” are nevoie de 7 pesticide, iar cea modificată genetic de numai trei?****

  ––––––-
  * De regulă, gunoiul de grajd trebuie lăsat minimum 2 ani la fermentat. Răstimp în care o bună parte din azot se oxidează la azotat. E de notat că nu există diferenţă de toxicitate între legumele de frunze îngrăşate cu azot anorganic şi cele îngrăşate cu azot din bălegar. Ambele sunt la fel de toxice dacă stau mai multe zile după colectare. Azotaţii din frunze sunt reduşi biochimic la azotiţi (toxici).
  ** Am avut ocazia să experimentez pe maţele mele. Acum vreo 20 de ani am stat 10 zile la Portiţa, unde am băut apă dintr-un canal desprins din Dunăre, dar care nu trecea pe lîngă nicio aşezare umană pe o lungime de aproape 60Km. Nu am păţit nimic.
  *** Trimming este operaţia prin care se îndepărtează cca 5mm din stratul superficial al bucăţii de carne, presupus a fi contaminat, chiar dacă nu să semne.
  **** Chiar asta e şi raţiunea modificării genetice: să nu ne mai otrăvim cu pesticide în exces. Soiurile modificate genetic s-au lovit de obscurantismul ecologar, exacerbat de protecţionişti.

  • Salut mister Marius 🙂
   Oricum prefer sa maninc castravetele din gradina mea decit cel cu gust de banana din un laborator de cercetari genetice . 🙂
   E drept ca in Japonia se maninca o parte din un peste extrem de toxic ? Si ca bucatarii care prelucreaza acest peste sint speciali , adica numarati si autorizati individual de stat ?

   Ștefan A.

   06/06/2011 at 4:09 pm

   • Salut, Ştefan A.!

    E vorba de peştele balon, numit pe plan local fugu. Producţia cea mai mare este în apele prefecturii Yamaguchi, iar preţul depăşeşte 200USD/Kg. Peştele nu e otrăvitor, dar are o glandă ce conţine o toxină. Îndepărtarea glandei cere oarecari garanţii de îndemînare şi moralitate.

  • Salut Marius 🙂
   Adevarul ca agricultura organica a devenit o afacere foarte profitabila pentru uni si extrem de daunatoare pentru alti.

   Daunatoare asa cum ai mentionat si la propriu si la figurat.

   Principiluy amartii vor fi la fel de amarati si speculanti si mai bogati se pastreaza si in acest caz 😦

   Theophyle

   06/06/2011 at 4:31 pm

   • Salutare Theophyle! Saluare la toată lumea!

    Atenţia excesivă acordată corpului devine o nouă religie. Nemernicia e că e exploatată ignoranţa consumatorului. O bună parte a comerţului se bazează pe valorificarea semidoctismului şi a iraţionalului.

    Se pare însă că de E-uri nu vom scăpa niciodată. Scoţi E-urile, dar dai în schimb de E…coli. 🙂

 11. Din ratiuni strict sentimentale, chiar mi-ar parea rau sa castige comunistii in Moldova.
  Vad ca procentul lui Dodon scade, iar a lui chirtoaca creste. Din pacate cresterea etse mai mare decat scaderea lui dodon. Spun din pacate, pentru ca tinta este ca Dodon sa scada sub 50%, iar Chirtoaca nu are sanse sa ajunga la peste 50%. Opinia mea.

  DanSu

  06/06/2011 at 4:07 pm

  • Cred si sper sa fie turul ll. L-am auzit pe Chirtoaca la radio in urma cu o saptamana si m-a impresionat, da clasa la multi politicieni de la noi (care au pretentii cat casa).

   mar

   06/06/2011 at 4:22 pm

   • vorba lui petre roman, suna ca dracu „da clasa la multi politicieni”

    DDD

    06/06/2011 at 7:42 pm

 12. In plus, daca Chirtoaca intra in turul II, va avea un mare avantaj psihologic. Pentru Dodon, dupa anuntul initial cu peste 50%, scaderea sub 50% va fi considerata infrangere iar pentru Chirtoaca victorie. Implicit procentul celor care voteaza cu „invingatorul” va inclina balanta spre Chirtoaca.

  DanSu

  06/06/2011 at 4:10 pm

  • Mar,

   In mod normal, Ponta V. nu ar trebui sa mai fie o figura politica dupa o declaratie ca asta. Nu iti place Basescu, dar interesul tarii este deasupra. Nu am cuvinte , idiotul draeq’

   eugeni

   06/06/2011 at 6:23 pm

 13. Si desigur ca produsele „organice” sunt si mai scumpe. Cum spunea Marius, astia ne baga mana in buzunar pana la cot.

  Diana

  06/06/2011 at 4:45 pm

 14. Theophyle 🙂
  70% din bugetul anual UE merge in subventii la agricultura . Ar fi culmea ca in aceasta mare de bani sa nu bage dracul coada in cautarea unui profit ridicat . 🙂
  Cit timp o activitate (oricare) e subventionata masiv , se va gasi o minoritate de oameni pentru care va fi extrem de profitabila si pentru o majoritate extrem de daunatoare .
  Pe un alt plan al „stimularii ” ,:) miile de miliarde de dolari si euro aruncati pe piata in ultimii doi ani , pe cine au avantajat masiv si pe cine a dus la faliment ?

  Ștefan A.

  06/06/2011 at 4:49 pm

  • Dupa cum e spune 🙂
   Banii sunt intotdeauna ochii necuratului 🙄

   Theophyle

   06/06/2011 at 5:01 pm

 15. nici nemtzii, nu au rusine. se fac si aici misculatzii.

  lumea este f. derutatä, ce sä mai mänanci??

  VARA ASTEPTZI SÄ MÄNANCI SALATE.

  eu am cumpärat azi mai multe, le voi späla bine, dar ce stim de sämantzä,ingräsämand ,etc.

  theo

  06/06/2011 at 5:25 pm

 16. Doua circoteli spuse in graba:
  -@ Diana, acum formularea cu bagatul mîinii pina la cot e de domeniul bunicilor; „a bagat mina pina la epoleti”, e vorba vremilor noastre.
  -@ TDS,
  tu ai ceva cu banatenii de ai localizat Partidul Şoldovenilor taman la Cimisoara?
  Aa, si o vorba aruncata-n vint: mincarea e fudulie/ bautura-i temelie.

  victor L

  06/06/2011 at 5:29 pm

  • Salut prietene
   E un partid la fel de important ca si cel al hingerilor canadieni naturalizati in romania 🙂
   chestia cu bautura era legata de reteta lui dansu: pui pork la tigaie, pui slana ,pui vin si palinca. Asta e mincare ?

   Un tanar de stanga

   06/06/2011 at 7:05 pm

 17. Ministri agriculturii din UE analizeaza situatia:
  http://www.europalibera.org/archive/news/20110606/445/445.html?id=24225251

  ela

  06/06/2011 at 5:55 pm

 18. nimic nu e gratis!

  Guvernul Greciei a agreat luni cu grupul german Deutsche Telekom vânzarea unui pachet adiţional de 10% din acţiunile companiei elene de comunicaţii OTE, scrie Reuters

  intimplator

  06/06/2011 at 6:22 pm

 19. cedric

  06/06/2011 at 7:00 pm

 20. Buna seara, buna seara.
  Eu cred ca agricultura organica are limite. Eu am plantat nistre dovlecei, rosii si capsuni in gradina. Si cat am patimit anul trecut ptr ca ma napadisera melcii.
  Dar productivitatea unei astfel de intreprinderi este extrem de limitata si, in consecinta, extrem de costisitoare, concluzia fiind pretul mare al produselor finite. In mare parte produsele organice, cel putin in SUA, sunt menite ptr populatia cu aere ecologiste.

  clemycali

  06/06/2011 at 7:12 pm

  • uite, vezi, ai fi putut profita de numerosii melci aparuti printre dovleci si capsuni, deschideai o afacere, un restaurant cu specific, ceva. Sau ii vindeai in cutiutze de cate 10.
   Te puteai imbogati indubitabil.
   Dat tu, nu, te-ai chinuit sa omori melcii. 😆

   luminita

   06/06/2011 at 7:23 pm

 21. ela

  06/06/2011 at 7:18 pm

 22. @ela, salut. Am vazut. Iar idiotul de Crin se ingroapa singur acceptand ideea alegerii parlamentarilor dintr-un singur tur. Ptr PSD asta e mana cereasca 🙂

  clemycali

  06/06/2011 at 7:24 pm

 23. Serara buna 😉
  La TVR-Info, propune fraude masive in alegerile din moldova. Problema este diferenta mare intre rezultate si TOATE celelalte sondaje (inclusiv cele facute de partide – inclusiv cele ale PCM). Mai ales tacerea PCM (care nu-si exalta victoria) este vazuta ca o suspiciune la corectitudinea alegerilor. Este cineva pe aici cumva mai bine informat?

  DanSu

  06/06/2011 at 8:51 pm

  • Nu cred. Dar este extrem de ciudat ce se intampla la Chisinau. Eu cred ca idiotii de la PCM, ca mai toti comunistii, au furat mai mult decat ar fi fost usor de acoperit. De aici si tacerea lor.

   clemycali

   06/06/2011 at 8:55 pm

 24. Adrian Moraru IPP – rolul lui Sebastian Lazaroiu in Guvern este de cartita, bomba cu ceas… Ce comparatii 😦
  http://www.hotnews.ro/stiri-8771909-adrian-moraru-director-ipp-sebastian-lazaroiu-este-ceea-cheama-serviciile-secrete-cartita-bomba-ceas-exploatabil-oricand.htm

  mar

  06/06/2011 at 8:52 pm

 25. Pe de alta parte, cum dumnezeu reusesc astia sa-si traga singuri cate un glont in tampla: „Cele trei propuneri care vizeaza modificarea legii electorale au fost elaborate de USL ca reactie la reforma Constitutiei si a legii electorale propuse de Administratia Prezidentiala. „Avem un proiect de Constitutie insa nu-l vom depune in Parlament tocmai pentru a nu creea premisele unei dezbateri in acest sens. Am mers pe strategia depunerii unor modificari la legea electorala pentru a anula pretextul invocat de Traian Basescu la revizuirea Constitutiei si pentru a muta dezbaterea pe propunerile noastre. Le-am dat sah mat”, au explicat pentru Hotnews.ro surse din interiorul USL.” (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8771524-contraoferta-usl-propunerea-revizuire-constitutiei-sustinuta-traian-basescu-pdl-dat-sah-mat-prin-trei-proiecte-legi.htm ).
  Crin s-a trzit cumva, sau vorbeste in somn? Somnul lui e natural sau dat de etnobotanice?

  DanSu

  06/06/2011 at 8:57 pm

  • Crin este in transa si vorbeste ca si cand ar transmite informatii de pe lumea cealalata. Niste idioti inchipuiti. In realitate, lasa larg deschisa usa dezbaterii constitutionale chiar prin legile pe care sustin ca le vor depune. Nu mai vorbim de faptul ca legea privind alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin, fara redistribuire, deja se afla in discutia comisiei juridice. Plus, anuleaza singuri, argumentul ilegimitatii actualului Parlament. Se afla in contradictie flagranta: daca actualul Parlament dezbate si aproba proiectele legislative este legitim dar daca dezbate modificarile constitutionale nu este liegitim. Asa o logica mai rar.

   clemycali

   06/06/2011 at 9:06 pm

   • Logica? 😆

    DanSu

    06/06/2011 at 9:08 pm

    • Am un amic (foarte bun) fost judecator). Discutand despre o lege, am facut remarca „inginreasca”: „este ilogic”. Amicul meu, ia atitudinea de jude si-mi replica: Tu vrei sa vorbim despre logica sau despre legislatie” 😆 .

     DanSu

     06/06/2011 at 9:10 pm

 26. Sensul „discursului” este ceva de genul: „am o parere dar nu pot fi de acord cu ea”… Deci avem ceva proiecte de modificare a constitutiei dar nu vrem sa le dezbatem.

  DanSu

  06/06/2011 at 9:01 pm

 27. crinolin-chiul, maine spune altceva.

  asa cum este liberal, dar de fapt este ciumist

  theo

  06/06/2011 at 9:01 pm

 28. Se pare ca va fi turul ll – „Dorin Chirtoaca sustine ca un calcul bazat pe copiile proceselor verbale cu rezultatele votarii in Chisinau, inclusiv cu suburbiile, arata ca pentru el au votat 45,65% din sufragii, in timp ce Dodon a fost preferat de 47,25% dintre alegatori”
  http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=11219

  mar

  06/06/2011 at 9:02 pm

 29. moraru adrian, om de serviciu USL, vorbeste numai prostii, invidia e mare.

  theo

  06/06/2011 at 9:04 pm

 30. precis, s-a furat pe capete, numai un batalion de rusi, si au mai mult

  theo

  06/06/2011 at 9:05 pm

 31. EI-CIUMA ROSIE;aragazul cu 4 focuriPSD-PNL-PC-PRM

  FAC SI LASÄRUL, care este deja stabilit de FUNERIU

  fac Constitutzie; DAR O DEPUN DUPÄ,

  niste SCLIFOSELI DE RETARDATZI.

  theo

  06/06/2011 at 9:09 pm

  • @theo
   Nu pornesc de la ipoteza relei vointe.
   (desi interviul cu Tariceanu de pe TVR-Info imi da motive serioase sa vad asta).
   Incerc sa vad lucrurile ca atare.
   Misto tariceanu: in 1991 – s-a ajuns la consens pentru modificare constitutiei – cu un numar de partide mult mai mare. Cum ar fi: „la revolutie s-a ajuns la concluzia ca revoltele au fost serioase”. Cu subantelesul ca referendumul a fost o „gluma”

   DanSu

   06/06/2011 at 9:24 pm

 32. bejinar labeunu!

  ela

  06/06/2011 at 9:20 pm

 33. Ma intreb, dupa cum spune Tariceanu, daca in 1991 s-ar fi ajuns la concluzia ca revoltele nu au fost vointa populara?

  DanSu

  06/06/2011 at 9:26 pm

 34. Tariceanu este convins ca „Romania este o republica parlamentara”

  DanSu

  06/06/2011 at 9:27 pm

  • Asa scrie in Constitutie? Wow, cata stiinta, cata intelegere. Si idiotul asta afost prim ministru timp de 4 ani.

   clemycali

   06/06/2011 at 9:29 pm

   • Nu scrie in constitutie, este convingerea lui 😆

    DanSu

    06/06/2011 at 9:31 pm

 35. salutare! 🙂

  E de coma cu propunerile USL de reducere a numarului de parlamentari.

  Abia astept sa vad cum explica ei de ce vor 300 de parlamentari cum vrea poporul, dar nu si unicameral 😈

  Cetatean

  06/06/2011 at 9:32 pm

  • Nu au cum. Se vor innoda singuri in explicatii. Ei vor incerca sa spuna fie ca referendumul este facultativ, fie ca vointa poporului nu are nici o importanta, fie ca o lege organica este ma puternica decat Constitutia. Cred ca Basescu a vrut sa ii aduca aici, intr-o mlastina a explicatiilor lipsite de cea mai elementara logica.

   clemycali

   06/06/2011 at 9:35 pm

  • salut cetatean
   Simpla explicatia 🙂
   UE incurajeaza regiunile acordind subventii de toate felurile . Recomanda (nu obliga ) crearea unor forme de reprezentare a acestor regiuni in parlamentele nationale . Mai convingator de asa . 😆

   Ștefan A.

   06/06/2011 at 9:39 pm

   • Stefan,
    Inclusiv in Romania banii preaderare/postaderare au fost si sunt alocati pe regiuni de dezvoltare. Romania are 8 regiuni, iar alocarea sumelor a fost facuta in functie de NUTS-uri (nomenclatorul unitatilor teritoriale de statistica). Problema este ca Agentiile de Dezvoltare Regionala sunt asimilate ONG-urilor, nu mai spun de modul total aiuristic de impartire a acestora. Asa face ca Ilfovul sa fie asimilat Bucurestului (regiunea 8) sa aiba localitati declarate cu grad de saracie extrem si sa aiba dreptul de a beneficia de un procet mai mic din fondurile postaderare.

    mar

    06/06/2011 at 9:48 pm

    • cred ca sunt probleme cu platforma, mai devrem s-a bolcat acum afiseaza un emoticon 😦

     mar

     06/06/2011 at 9:50 pm

    • Mar
     Banii sint gestionati de doamna blonda ? 🙂

     Ștefan A.

     06/06/2011 at 9:52 pm

     • Nu toti, numai cei destinati dezvoltarii regionale (5 axe). Restul sunt gestionati de MM, Min. Transporturilor etc.

      mar

      06/06/2011 at 9:55 pm

 36. Maaama ce bun PM ar fi fost Tariceanu, daca nu ar fi guvernat pana acum 😈

  DanSu

  06/06/2011 at 9:32 pm

 37. @Citizen, pentru ca m-am plictisit de Tariceanu :D, hai sa declar un lucru. Sunt pentru modificarea constitutiei si modificarea actualului parlament in parlament bicameral. Pentru ca acum este unicameral divizat, nu este bi-cameral. Fiecare din noi este impartit in doua, avem pe de o parte interese concrete, legate de conditiile concrete de locuit, de legaturi fizice cu vecinii, etc. Pe de alta parte, fiecare avem o parere despre munca, despre protectie sociala, despre modul de cheltuieli sociale din banii mei. Sunt alienat pentru ca nu am o reprezentare (in parlament), pentru ca cel ce m-ar putea sprijini in rezolvarea problemelor concrete (drumuri, canalizare, etc) nu ma poate sprijini in probleme de principu (mod de distributie a taxelor, politica de impozite). Deci sunt pentru un bi-cameral real, nu un bi-cameral monocameral – cum este acum.

  DanSu

  06/06/2011 at 9:49 pm

  • Dane, bicameralism real la noi in Romania nu poate exista, nu avem ratiuni istorice si politice sa il mentinem.

   Cetatean

   06/06/2011 at 9:54 pm

   • @cetatean, din cate imi amintesc eu, bicameralismul a fost instituit prin Constitutia din 1921, iar senatorii nu erau alesi prin vot direct, ci majoritatea erau numiti de diverse organisme: biserica, armata, daca nu ma insel si Casa Regala avea dreptul de a numi senatori. Dar iti dau dreptate privind subrezimea ratiunilor istorice ptr un parlament bicameral in Romania.

    clemycali

    06/06/2011 at 10:02 pm

   • De fapt la concluzia asta am ajuns si eu, asta nu insemna ca nu sper ca undeva, candva sa pot sa sper la un bi-cameralism. Momentan, in loc de monocameral divizat in doua, prefer un monocameral clar. Vorbeam pur si simplu la modul ipotetic…,

    DanSu

    06/06/2011 at 10:14 pm

   • Adica ar face rau asa :
    camera deputatilor = 218 membri alesi uninominal prin vot direct in circumscriptii
    senat = 42 membri alesi uninominal prin vot (cine obtine cele mai multe voturi, primii doi clasati ) in fiecare judet (2 pe judet ) Avem 41 judete + municipiul Bucuresti . 🙂

    Ștefan A.

    06/06/2011 at 10:27 pm

    • 82 nu 42 la senat . Scuze de rigoare ! 🙂

     Ștefan A.

     06/06/2011 at 10:27 pm

 38. Sperante:
  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-8771280-fostul-deputat-psd-mihail-sireteanu-fost-condamnat-definitiv-doi-ani-inchisoare-suspendare-iccj.htm
  Si undeva mai jos:

  Tot astazi un primar din Arges a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru obtinerea ilegala de fonduri prin APIA
  In 2010 un alt parlamentar, senatorul Vasile Duta, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare.
  N-o fi Vantu, n-o fi pivniceru, dar parca incepe sa mai dea ceva din picioare 😆

  DanSu

  06/06/2011 at 10:32 pm

 39. dece cu suspendare??????????????????

  theo

  06/06/2011 at 10:39 pm

  • Theo
   Pentru simplu fapt ca astia sint din „gasca” .
   Taranul de 70 de ani care a mutat un par pe glie , nemultumit de cum au fost delimitate proprietatile , a luat puscarie cu executare .
   Imitatia de justitie mioritica . 😦

   Ștefan A.

   06/06/2011 at 10:43 pm

  • pentru ca inseamna dosar penal. Pentru ca nu poate sa vina sa spuna: sunt cinstit… Pentru ca in loc de NUP, not guilty- mai bine suspendare…. Pentru ca poate sa-i fie confiscata averea daca s-a dovedit ca a fost obtinuta prin fapte penale (doar suma respectiva din pacate). Pentru ca este o condamnare si nu o absolvire.

   DanSu

   06/06/2011 at 10:43 pm

 40. TÄRICEANU; CRESCUT IN CASÄ DE SECURIST; FOST CU NUMELE LIBERAL; DAR MANÄ IN MANÄ CU ILICI:

  TÄRICEANU , ESTE UN MARE NERUSINAT; CE AR TREBUII TRAS LA RÄSPUNDERE, pt. furtul bugetului.

  theo

  06/06/2011 at 10:43 pm

  • Nu vreau sa-l apar pe tariceanu, dar „crescutul in casa” nu-mi spune nimic. Si Tismaneanu a „crescut in casa”, dar nu asta il caracterizeaza.
   Tariceanu, nu cu „securistica” congenitala are probleme, ci cu ideologia cinica a propriei bunastari, cu orice pret. Inclusiv „tradarea” propriilor concepte asupra pietei libere. Piata libera este asumata cu tot cu rigorile concurentei. Tariceanu nu suporta concurenta economica, politicul este secundar pentru el. „Furtul bugetului” sunt convins ca l-a facut super acoperit legislativ. Problema este ca acoperirea legislativa a fost facuta prin frauda ideologica.

   DanSu

   06/06/2011 at 10:53 pm

 41. afarä din magistraturä, cu judecätori cumpäratzi.

  ajunge cu tärägänelile, din cauza judecätorilor, are romania, o imagine proastä.

  afarä cu ei.

  theo

  06/06/2011 at 10:46 pm

 42. Vor 300 de parlamentari, nu vor revizuirea Constitututiei si mai ales nu vor ridicarea imunitatii. Adica voi ne votati iar noi ne transformam in casta si dupa noi potopul :Mrgreen:
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ce-este-dispusa-usl-sa-faca-pentru-a-scapa-de-revizuire-227529.html

  mar

  06/06/2011 at 10:49 pm

  • Argumentul „forte” al celor ce se opun noii constitutii tine de „oportunitate”. Uitati-va la toate dezlantuirile „postacilor”: „de ce acum? de ce Basescu?”. Argumente de genul:”oricum nu-l mai priveste pe Basescu” sunt daca nu ignorate, umplute de injurii. Fara sa vrea, reforma asta o lipesc de Basescu. Dovedesc o enorma prostie. Daca voiau sa-i fure „posteritatea”, trebuiau sa pluseze. Nu o fac, pentru ca sunt disperati sa nu se faca schimbari. Orice mediu concurential real ii va aduce la sapa de lemn. Nu sunt in pozitia sa „consume” ce au acumulat, pentru ca au acumulat pe datorie, pe rapt, sperand in bunavointa fiscala a unui stat slab si corupt. Sincer, cred ca singurul care s-a pus la adapost (ca avere)la ora actuala este Pat(u)riciu. Care poate imoral, dar legal, are ce are. Ceilalti au jucat la cacealma, fara carti in mana, sperand mereu intr-un stat care se declara invins.

   DanSu

   06/06/2011 at 11:16 pm

 43. CITITZI IN ADEVÄRUL, de ce este instare repetentul dragnea.dar cei din USL

  sunt cei mai cinstitzi si desteptzi

  theo

  06/06/2011 at 11:01 pm

 44. cine ii crede pe ei??? nici pisica

  theo

  06/06/2011 at 11:02 pm

 45. Se repeta scenariul din decembrie 2009, de data asta la Chisinau. Comunistii scad la 49,43%, Chirtoaca creste la 45,54% , 92,67% voturi procesate .
  http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=11220

  mar

  06/06/2011 at 11:05 pm

 46. Dorin Chirtoaca poate spuen si el: „un fleac, i-am ciuruit” …. http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=11221

  DanSu

  06/06/2011 at 11:37 pm

  • De infarct 😀

   mar

   06/06/2011 at 11:49 pm

 47. O infrangere ca o victorie.
  Chiar daca Chirtoaca se afla sub Dodon, si poate exact din acest motiv, se pare ca se intra in al doile tur.
  Nu stiu ce sau cine (sau poate doar dumnezeu), au hotarat ca numaratoarea voturilor sa merga cum a mers. Dar daca rezultatele ar fi inceput prin confirmarea exit-pool-rilor, Chirtoaca ar fi avut o problema mare. Primul repros ar fi fost manipularea acestora. Apoi, im sfanta tradistie comunista, ar fi fost acuzat de cumpararea voturilor (oricum va fi acuzat si acum de asta, dar acuzatiile ar fi avut alt ecou). Acum, perceptia publica va fi de invingator, desi in sine, rezultatele arata o infrangere.

  DanSu

  06/06/2011 at 11:50 pm

 48. Nu incetez sa ma minunez de nume: „Dodon”, Lupu, Chirtoaca,

  DanSu

  06/06/2011 at 11:58 pm

  • Numele ca numele, dar prenumele are o anume rezonanta : Igor, Vladimir, Anatloi, Panciuk.

   mar

   07/06/2011 at 12:03 am

 49. ela

  07/06/2011 at 6:32 am

 50. si Dudä este la fel, si tot de ai lor

  theo

  07/06/2011 at 7:58 am

 51. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  07/06/2011 at 8:33 am


Comentariile sunt închise.