Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2012 – Apocalipsa Constituţiei şi cîrlanii coafaţi

Postat de @Cetatean

Oricit de ingaduitor as fi cu cirlanii coafati si imberbi ai politicii romanesti, anume Crin Antonescu si Victor Ponta (impreuna au 52+39, adica 91 de ani, insa isi conserva bine pubertatea politica), marturisesc ca nu asteptam ca ieri sa ii vad dind dovada de atita orbire politica la aflarea vestii ca Traian Basescu a lansat proiectul revizuirii Constitutiei.

E drept, capacitatea de anticipare si acel simt al oportunitatii politice atit de necesar politicianului cu staif nu e punctul lor forte. Ei reactioneaza ca taurii doar atunci cind vad butonul rosu aprinzindu-se si cind citesc « On Air » undeva intr-un fundal. Atunci e momentul lor de orgasm politic si daca ar putea, l-ar prelungi la infinit debitind in fata camerelor tot ce le vine despre Traian Basescu care, daca ai sta sa te potrivesti lor, mai are putin si fura pina si izmenele de pe bietii parlamentari (sa ma ierte doamnele din Parlament), nu numai imunitatea, numarul de Camere si atributiile constitutionale.

Crin Antonescu, cu fata tumefiata de somn si haituit mai ceva ca o caprioara de jurnalistii cu chip de lup ai lui Patriciu, ne-a cadorisit, de la inaltimea patului pliant din care abia se daduse jos, in papucii ieftini de casa cu miros de petrol, cu urmatoarea declaratie care a bagat in sperieti pina si femeile de serviciu de la Curtea Constitutionala : « Nu avem niciun fel de opoziţie la un asemenea proiect. Nu din cauza referendumului, a cărui legitimitate profundă noi n-o recunoastem, pentru că un referendum pe asemenea teme se face în conformitate cu toate practicile şi recomandările internaţionale, cu pregătire, cu dezbatere si, în general, nu se suprapune cu alte alegeri, ci pentru că suntem de acord cu faptul că o reducere a numărului de parlamentari se poate face fără a stirbi caracterul democratic al institutiei parlamentare ».

Mai sa fie ! De regula, politicienii se supun Constitutiei si legilor care stabilesc in ce conditii un referendum e valid. De data asta, am vazut cum e sa fii un Ludovic al XIV-lea catapultat de masina timpului in anul 2011 si cum e sa spui « Noi, Crin Antonescu, in numele nu stiu cui, nu recunoastem legitimitatea profunda a acestui referendum ». Poate o fi recunoscind legitimitatea « superficiala » a referendumului macar, daca de cea « profunda » nici nu vrea sa auda. Profunda sau neprofunda, legitimitatea referendumului, Slava Domnului, inca nu sta la degetul mic si tocit de munca scobitului in nas a lui Crin Antonescu, ci in litera Constitutiei, art. 2, al.1, pe care noi il stim deja, dar pe care am inteles ca parlamentarii fac un juramint secret sa il uite timp de 4 ani. Nu tot, ci numai ultimele trei cuvinte, cele mai infioratoare : « Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum ».

De cealalta parte, Victor Ponta, supranumit si « Evgeni Viktorovich Plushenko al raliurilor » (pentru sariturile triplu Axel si dublu tulup cu masina de curse pe coclaurii de la Cioca-Boca), a fost mai ponderat, denuntind doar « diversiunea » lui Basescu : « Este o diversiune a lui Traian Băsescu şi noi nu vrem să discutăm decât despre criză economică, socială, sănătate, educaţie, problemele zilei ». Zis si facut, coane Victore, sa discutam atunci despre chestii care sunt « problemele zilei », ca de pilda cu cine s-a cuplat divortatul Pepe, cite injuraturi per minut a debitat Oana Zavoranu in razboi cu maica-sa sau ce slip poarta Irinel Columbeanu atunci cind se balaceste cu doua blonde in jacuzzi in absenta Monicai. Problemele zilei, chestii din asta, nu diversiuni politice precum Constitutie, referendum, unicameral, 300 de parlamentari. Auzi la el, « criza economica, sociala, sanatate, etc ». Asta e o provocare si o doversiune securistica ! Cum sa vrea un fost procuror in pantaloni scurti (Victoras a fost procuror de la 26 la 30 de anisori, timp in care abia a aflat unde e automatul de cafea dintr-o instanta si cum se transporta cafeaua in biroul Maestului fara sa versi o picatura pe covoarele aduse din China) sa discute despre criza, despre educatie, sanatate si alte mofturi din astea ?! Diversiunile nu le practica doar Basescu, cu Constitutia lui cu tot, ele pot fura mintea si celor mai tineri si mai promitatori urmasi (faciali) ai lui Titulescu, care, in loc se ocupe de « problemele zilei », au tupeul sa ne vorbeasca despre « criza economica ». Pai de asta i-am ales noi si i-am trimis de pe locurile 2 si 3 din colegiile electorale direct in Parlament ? Ca sa dezbata si sa aprobe noua Constitutie ? Doamne apara ! I-am trimis sa apara la TV si de acolo sa comenteze « problemele zilei ».

Acesti doi indivizi sunt floarea cea vestita a Opozitiei care astazi jura ca nu vor vota in ruptul capului « Constitutia lui Basescu » si ca abia asteapta sa faca parte din noul Parlament, cel care va fi votat in 2012, cind « va exista un climat propice dialogului politic intre toate fortele politice reprezentative » (Crin Antonescu)

Probabil ca la coaforul la care merge pentru a se vopsi exista si un glob de cristal unde Antonescu a vazut ca va intra triumfator in Parlament, de pe locul 3 de data asta ( in 2008 a intrat de pe locul 2). Ah, uitai sa va spun ca e posibil sa dispara in 2012 redistribuirea voturilor, introdusa in 2008 de PSD si PNL. Nu-i nimic, am inteles de la globul meu de cristal (caci am si eu unul) ca pentru Crin Antonescu se va face un colegiu separat, unde nu va candida decit el si unde, ca masura de precautie, se va pastra totusi varianta redistribuirii, in caz ca iese pe locul 2 sau 3. Iar pentru Victor Ponta, tot de la globul meu de cristal am inteles ca in 2012 se pregateste o avansare in grad, de la statutul de copilot la statutul de cu pilot. Cei din PSD ii pregatesc un pilot automat, sa nu care cumva sa mai iasa pe sticla in 2012 dupa alegeri si sa mai joace piesa « Masinaria lor a furat mai mult ca masinaria noastra ».

Cu acesti indivizi si cu cei ca dinsii va trebui sa negocieze Traian Basescu pina in 2012. In orizontul postarii mele de ieri, in care am expus motivele pentru care cred ca exista ceva sanse sa avem o revizuire a Constitutiei in 2012, formulez astazi intrebarea pe care am evitat-o : si daca nu vom avea o noua Constitutie din 2012? Daca acesti doi indivizi si oamenii lor refuza orice negociere si intram in alegerile parlamentare tot cu vechea Constitutie ?

Raspunsul rational mi se pare a fi unul singur : USL-ul nu va obtine nici macar cit are acum in Parlament. Reactiile de ieri celor doi lideri ai Opozitiei reprezinta cea mai mare sfidare la adresa electoratului si a Constitutiei. Nu exclud posibilitatea ca teribilismul lor politic sa mearga pina acolo incit sa faca obstructie totala. Insa acest lucru este cu atit mai bun in orizontul alegerilor parlamentare din 2012. Vom avea o polarizare mai mare decit cea de la prezidentialele din 2009, si nu as vrea sa imi imaginez cite voturi vor obtine parlamentarii care s-au opus revizuirii Constitutiei, avind in vedere ce cita de incredere are Parlamentul ca institutie. Tineti cont de faptul ca, practic, de ieri a inceput campania pentru alegerile parlamentare din 2012. Cei doi si partidele lor nu au argumente sa reziste 3 zile, darmite un an sub tirul lui Traian Basescu, care a adus clasa politica exact in ceea ce se poate numi o furtuna politica perfecta: cu un referendum preliminar validat, cu un proiect de Constitutie elaborat, cu un an inainte de alegeri parlamentare, cu perspectiva de a mentine USL-ul in Opozitie inca 4 ani dupa 2012. Si, pentru deliciul cunoscatorilor, si cu « amendamentul Sova » in buzunar. Ieri l-am vazut pe Adrian Nastese cam morcovit (la figurat) agitind sperietoarea suspendarii lui Traian Basescu. Ar fi facut mai bine sa il intrebe pe eminentul jurist Sova de ce nu mai este ea posibila ca in 2007.

In conditiile in care proiectul Constitutiei a fost deja lansat, chiar daca o tentativa de suspendare ar trece de CCR, sunt aproape sigur ca nu ar trece la referendumul organizat dupa 30 de zile. Oamenii s-ar prinde imediat de ce a fost suspendat Basescu. Si s-ar prinde si mai repede cu cine sa voteze la alegerile parlamentare din 2012.

Asa ca la intrebarea « si daca nu vom avea o noua Constitutie din 2012 ? » avem raspunsul, infiorator de banal, dar cu atit mai linistitor : « vom avea, in compensatie,  la termen, niste alegeri parlamentare ».

Intre Scylla (revizuirea Constitutiei) si Carybda (alegeri si inca 4 ani de Opozitie), baietii veseli au o alegere grea de tot.

Ilustriatie de la Baricada

Pe Actualitati Europene puteti citi: NATO: zenit, nadir sau crepuscul?

Written by Theophyle

03/06/2011 la 2:04 pm

106 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ce se vor umfla in piele, ei interpreteazä cum vor.

  si rablagitul bosorog securist, cred cä o pune deasupra patului.

  theo

  03/06/2011 at 2:06 pm

 2. ziua bună 🙂
  și totuși, indiferent de cât de bune ar fi modificările propuse, proiectul de revizuire a Constituției nu va trece de Parlament…

  Camil Stoenescu

  03/06/2011 at 2:18 pm

  • si nu se pot face alegeri anticipate cu disputa pe masa? are cineva curajul sa faca un sondaj AZI??? popularitate Basescu, sanse PDL, opinia despre caracterul ilicit al averii etc?

   cinic

   03/06/2011 at 6:15 pm

   • se pot, dar mă tem că PDL n-ar ieși deloc bine din ele, cu revizuire cu tot..

    Camil Stoenescu

    03/06/2011 at 8:28 pm

 3. bonjurici,

  cita nebunie asortata cu minciuna si groaza si la nivel de magistrati.

  Auzi: republica Basescu,
  auzi, cresterea puterii lui BAsescu,

  astia se fac ca sint prosti sau chiar sint prosti si rauvoitori?!

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/republica-basescu-destinele-csm-si-al-justitiei-sunt-la-rascruce-si-o-pot-lua-razna-echipa-de-la-cotroceni-vrea-sa-impuna-o-noua-constitutie-in-care-traian-basescu-devine-vioara-i-in-stat

  skorpion

  03/06/2011 at 2:27 pm

  • Buna,
   Nu sunt prosti si nici nebuni. Au fost principalii beneficiari si vor sa-si conserve drepturile acordate de carpa kgb-ista printr-o Constiutie a unui stat „socialist cu fata umana”. Tara asta nu s-a miscat in 20 de ani decat in directia intereselor transpartinice, a gastilor si profitorilor.Rezistenta sistemului este terbila, ori o Constitutie care da liber la drepturi egale in fata legii ptr. toti cetatenii acestei tari, nu suna bine deloc ptr. casta.

   mar

   03/06/2011 at 2:52 pm

 4. cetatene,

  acum am citit si postarea ta, ca de obicei foarte la obiect si scris cu umor si multa inteligenta.
  felicitari!

  sa vedem cum vor colcai in continuare; practic uslinosii nu prea au iesire de nici un fel

  🙂

  skorpion

  03/06/2011 at 2:39 pm

 5. Ziua buna,
  Excelent articol, de transformat in manifest si dat mai departe 🙂 Daca cei din opozitie ar avea un nr. de circumvoluțiuni, dar se pare ca nu au, ar face un efort sa citeasca ce se scrie in online. Din pacate sunt pe langa si ma tem ca lucrurile vor lua o intorsatura ciudata. Nu au trecut decat 48 de ore de la anuntul oficial si societatea s-a polarizat. Numai ca de data asta,cei care au votat la referendum vor transpunerea rezultatelor.
  Daca cei doi indivizi, aflati la andropauza politica (scuze ca il contrazic pe Maestru) se lasa condusi de sondajele cu care a castigat Presedintele pepenilor, vor avea o mare surpriza, sa vada Parlamentul pe exterior 👿

  mar

  03/06/2011 at 2:39 pm

 6. @cetatean/buna ziua
  inteleg ca link-ul dat de @skorpion este juridic;ei spun altceva despre modul cum se suspenda presedintele acum;ce e cu „amendamentul”sova si ce spun ei?
  qteSuspendarea Presedintelui se poate face numai dupa obtinerea avizului Curtii Constitutionale. In prezent, daca forul constitutional da un aviz negativ in privinta suspendarii, atunci Parlamentul nu este tinut de acest avizunqte

  intimplator

  03/06/2011 at 2:53 pm

 7. magistratzii, sunt vandutzi securistului

  atunci anglia, germania, etc, a cui sunt.

  MAGISTRATZII ACTUALI; ARATÄ CÄ NU MERITÄ

  SÄ FIE I)N MAGISTRATURÄ.

  RUSINE MAGISTRATILOR!

  theo

  03/06/2011 at 3:04 pm

 8. Salutare la toata lumea! 🙂

  Dupa postarea mai „juridica” de ieri, sa ne delectam putin, insa nu prea mult, pentru ca ne intereseaza, dupa cum va dati seama si eventualitatea (posibila) a unui blocaj total facut de USL, caz in care intram in alegerile din 2012 tot pe Cosntitutia veche.

  Pe mine m-a interesat si ce se poate intimpla in aceasta situatie. Cred ca se stie deja: alegeri parlamentare hiper-polarizate in functie de raportarea partidelor la noua Constitutie, eliminarea redistribuirii electorale si strivirea PNL-ului intre PSD si PDL, un Basescu in campanie, cu justificarea perfect corecta a necesitatii aplicarii referendumului, si (speram) un PDL mai curat care isi scoate in fata oameni noi si integri pentru a cistiga voturi cu scopul explicit de a proceda, dupa alageri, la revizuirea Constitutiei.

  Pararea mea este ca teama de inca 4 ani de Opozitie ii va face pe aia din USL sa negocieze.

  Cetatean

  03/06/2011 at 3:23 pm

 9. Amandamentul Sova: ce este el.

  Pe scurt: este un amendament la legea de organizare si functionare a CCR (nr.47/1992), initiat de Dan Sova si votat cu 69 de voturi (Sova insusi a votat impotriva).

  „Amendamentul Sova” spune asa:

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_177_2010_modificare_curtea_constitutionala_codul_procedura_civila_penala.php

  „Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.”

  Pina la amendamentul Sova, hotaririle Plenului reunit nu se supuneau controlului de constitutionalitate al CCR.

  va reamintesc ca suspendarea Presedintelui se face prin Hotarire a Plenului reunit, care acum poate fi atacata la CCR sub aspectul constitutionalitatii.

  Daca hotarirea este gasita neconstititionala, CCR opreste intreaga procedura de suspendare.

  Sova a facut acest amendament pentru a-l apara pe Geoana de o suspendare din calitatea de Presedinte al Senatului, insa nu si-a dat seama ca de fapt el da posibilitatea CCR de a opri procedura de suspendare a lui Basescu. In mod evident, Sova sustine ca CCR trebuie sa s epronunte doar „pe forma”, insa de fapt amendamentul nu distinge, si nici CCR nu are de ce sa distinga intre forma si fond. Prin urmare, deoarece Hotarirea de suspendare a Presedintelui trebuie sa aiba o motivatie constititionala (incalcarea grava a Constitutiei), in caz de adoptare a Hotaririi, CCR se va pronunta asupra indeplinirii conditiei necesare su suficiente: a incalcat aceta Constitutia in mod grav? NU. Prin urmare, Hotarirea de suspendare nu are temei constitutional, deci este cenzurata.

  Practic, acum CCR poate filtra hotarirea de suspendare asa cum inainte nu o putea.

  Cetatean

  03/06/2011 at 3:30 pm

 10. Si o discutie mai veche dintre Mister Bascaliosul si subsemnatul pe tema amendamentului Sova si a suspendarii:

  https://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/09/28/si-dl-isarescu-nu-a-fost-pe-lista/#comment-96373

  Cetatean

  03/06/2011 at 3:35 pm

  • @cetatean/multumesc
   deci luju nu si-a facut update la legislatie sau omite cu buna stiinta…

   intimplator

   03/06/2011 at 4:20 pm

   • intimplator, cei de la luju sunt ucenicii lui SRS.

    Cetatean

    03/06/2011 at 5:36 pm

 11. Rog accept preluare si rostogolire cu indicarea autorului si a sursei pe
  http://anonymusgerula.wordpress.com/
  Narcisa, moderator de serviciu pe blog gerulian

  narcisa

  03/06/2011 at 3:43 pm

 12. Narcisa, doresti preluarea acestei postari pe blogul linkuit de tine?

  Cetatean

  03/06/2011 at 3:47 pm

  • PRELUARE SI ROSTOGOLIRE in blogosfera,in tara si in diaspora.IDEM si pt.”O altă Constituţie şi sfârsitul statului iliescian”.Cred ca aceste materiale trebuiec citite de cat mai multi.

   narcisa

   03/06/2011 at 3:58 pm

   • Narcisa, de acord cu preluarea si rostogolirea celor doua postari ale meele.
    Conditia este citarea sursei (blogul Politeia) si indicarea clara a adresei de internet.

    Merci!

    Cetatean

    03/06/2011 at 4:00 pm

 13. Basescu ii raspunde lui Nastase 😆 Consilierul prezidential Deaconu ii da clasa marelui jurist Nascase.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintia-ii-rapunde-lui-nastase-seful-statului-poate-initia-revizuirea-constitutiei-9325.html

  Cetatean

  03/06/2011 at 3:58 pm

  • pe curulezt nastasian nici matusa sa tamara nu l ar mai baga in seama. 🙂

   zigzag

   03/06/2011 at 4:15 pm

 14. credeam ca am fost clara spunmind :Rog accept preluare si rostogolire cu indicarea autorului si a sursei

  Eu,noi multumim.Va doresc o zi magnifica.

  narcisa

  03/06/2011 at 4:13 pm

 15. […] si Carybda (alegeri si inca 4 ani de Opozitie), baietii veseli au o alegere grea de tot. AICI Lasă un comentariu LikeBe the first to like this […]

 16. Sebastian Lazaroiu, noul ministru al Muncii!

  Gino

  03/06/2011 at 4:31 pm

  • efectiv am crezut ca glumesti!

   apoi am intrat pe hotnews si da, ai dreptate.

   dar nu-l vad bine pe mr. Lazaroiu ca ministru.
   vom vedea
   🙂

   skorpion

   03/06/2011 at 4:36 pm

   • Skorpi,
    un ministru este pana la urma un functionar, trebuie sa faca lucruri relativ simple, cu care se poate incarca un om. Daca Boagiu stie la Transporturi de ce sa nu poata Lazaroiu la Munca?

    Gino

    03/06/2011 at 4:43 pm

    • Anca Boagiu are DEJA experienta in a conduce un minister. Lazaroiu este un bun scriitor, analist, scrie cu umor si imaginatie, dar un minister este totusi un colos, care trebuie condus, ghidat, gasiti smecherii etc…oare are talentul asta de bun organizator? ce experienta a avut pina acum?

     mie intr-un fel imi place lazaroiu, dar nu-l vad in postura de ministru al muncii.
     🙂

     skorpion

     03/06/2011 at 4:45 pm

     • Nici eu nu il vedeam pe post executiv, sunt curios. Stii cum se spune: functia creeaza organul 😀 !

      Gino

      03/06/2011 at 4:48 pm

 17. http://naspa.forumgratuit.ro/t1960-2012-apocalipsa-constituiei-i-cirlanii-coafai-by-cetatean#7006
  –-
  http://anonymusgerula.wordpress.com/2011/06/03/2012-%E2%80%93-apocalipsa-constitutiei-si-cirlanii-coafati-by-cetatean/
  SAMD
  CU SCUZE pt.oftopic,cred ca Dacul nostru are dreptate,blogosferei portocalii ii lipseste o minima coordonare.Aceste doua materiale explozive care va apartin nu isi ating scopul daca sunt citite numai de vizitatorii constanti ai blogului Politeia in speta de fata,majoritatea lor avind convingeri i motivatii politice frme.Tinta noastra trebuie sa fie nehotaritii,astfel de materiale rostogolite pe zeci de bloguri si forumuri au efect devastator pt.banditii din USL.Cei de la PDL NU AU pic de creativitate in razboiul mediatic.O spun cu regret,si eu sunt in tabara proBasescu .Aproape toti gerulienii suntem proBasescu de fapt si categoric antiPSD.

  mihaibeltechi

  03/06/2011 at 4:37 pm

 18. Mi-a plăcut articolul mult. Felicitări!

  Îmi permit însă să vă reamintesc că ar trebui să facem cunoscut și în mod oral faptul că președintele vrea o revizuire a Constituției și că toate schimbările pe care le urmărește sunt de fapt dorite de noi toți, cei care suntem CETĂȚE(A)NI cinstiți ai acestei țări.

  Nu toată lumea citește pe bloguri și sunt unii care se informează doar de la tonomatele premiate.

  dictaturajustitiei

  03/06/2011 at 4:50 pm

  • unde merg eu in weekenduri, am contact cu Romania rurala profunda. stoiu exact ce gindesc oamenii aceia despre Parlament!

   Cetatean

   03/06/2011 at 5:31 pm

 19. bloomberg,cind vrea sa mai stie ce e prin romania se duce la cel mai autorizat reprezentant/mai exista indoieli privind cine ia decizii financiare in romania?
  asa ca aia cu „programul” lor economic s-o laase mai moale;pentru toate aste „multumiri”faimosului tariceanu si al sau „nemaipomenit”ministru de finante vosganian

  Jeffrey Franks, FMI: băncile elene din România sunt sănătose

  Activitatea din România a băncilor greceşti nu va fi însă afectată de situaţia din Grecia, susţine Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, într-un interviu acordat Bloomberg.
  „Subsidiarele băncilor elene sunt lichide şi bine capitalizate”, a declarat el.

  România nu este însă ferită de pericol, însă acesta nu se datorează problemelor prin care trece economia elenă, a subliniat oficialul FMI. Principalul pericol este o nouă „avalanşă” de capital străin în România, ceea ce ar alimenta inflaţia şi deficitul comercial.

  „Odată cu recuperarea economiei, nu vrem să revenim la situaţia intrărilor excesive de capital în România şi a riscurilor pentru inflaţie şi deficit de cont curent ridicate. Trebuie să ne păzim atât împotriva riscurilor de scădere, cât şi de creştere prea accelerată a economiei în perioada următoare, de unul sau doi ani”, a adăugat Franks

  intimplator

  03/06/2011 at 5:05 pm

 20. deocamdata e stire de presa;daca e adevarat,cum se evalueaza pierderile?

  Contractele semnate de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, cu firma lui „de casă“ ar putea duce la pierderea unor finanţări de 743 de milioane de euro din bani de la UE. Un audit al Comisiei Europene a scos la iveală nereguli care ar putea duce la întreruperea plăţilor pe axa 2 a Programului Operaţional Regional pentru România

  intimplator

  03/06/2011 at 5:18 pm

 21. […] Intre Scylla (revizuirea Constitutiei) si Carybda (alegeri si inca 4 ani de Opozitie), baietii veseli au o alegere grea de tot. AICI […]

 22. Buna ziua 🙂
  Ce ma sperie tot mai mult este usurinta cu care se vorbeste de suspendarea presedintelui.
  Una din argumentele impotriva modificarii constitutiei (in afara bineinteles de obisnuitele istericale nonargumentate) este reprosul potrivit caruia, CCR ar urma sa capete atribute politice, prin avizul obligatoriu asupra suspendarii presedintelui.
  Ipoteza implicita (si in opinia mea foarte periculoasa), este ca suspendarea presedintelui ar fi o actiune politica.

  Hai sa vedem ce spune constitutia asupra motivelor suspendarii:
  Art. 95 „1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, …”
  In 2007, avizul CC a fost:
  „Curtea reţine că pot fi considerate fapte grave de încălcare a prevederilor Constituţiei actele de decizie sau sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Preşedintele României ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale sau alte fapte de aceeaşi natură care ar avea sau ar putea avea efecte similare.”

  Necesitatea existentei „faptelor”, nu a fost contrazisa in prima instanta nici macar de comisia senatoriala (condusa cu securistica competenta de motanul SS), care a insiruit si amestecat o serie de fapte (actiuni sau lipsa unor actiuni) cu opinii.
  CCR-ul a sesizat atunci acest lucru, a distins intre fapte si „opinii” si a categorist faptele in concordanta cu litera constitutiei (grave sau nu) . In retrospectiva se poate spune ca CCR-ul s-a jucat putin si cu jurisprudenta in nisip.
  Oricum ce nu a fost contestat pana acum este faptul ca suspendarea ar trebui sa fie rezultatul al unor „fapte concrete” (acte de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor acte de decizie).

  Se vorbeste foarte lejer acum despre suspendarea presedintelui si acest lucru este vazut mai degraba ca o actiune politica banala, decat ca un gest extrem si exceptional.

  Presedintele ales are din start legitimitatea conferita de exprimarea votului cetatenilor.
  A vorbi despre suspendare, este egal cu a vorbi despre infrangerea vointei majoritatii.
  Asta poate fi vazut ca un act politic extrem, in nici un caz ca un act politic normal obisnuit.

  Oricat de democrat s-ar considera parlamentul, legitimitatea lui nu este mai mare decat a presedentiei. Este egala, strict egala.
  Mi se pare de-a dreptul stupid sa vorbesti cu usurinta de „suspendarea presedintelui”, dar sa strigi „dictatura” cand se vorbeste despre dizolvarea parlamentului.
  Atitudinea asta tine mai degraba de notiunea neropatologica numita „Tulburări disociative”.

  DanSu

  03/06/2011 at 5:23 pm

  • Scuze 😥
   neropatologica se va citi „neuro-patologica” 😦

   DanSu

   03/06/2011 at 5:25 pm

 23. Dane, nu te ingrijora, vorbesc fraierii din usl, insa cu cit vorbesc mai mult, cu atit demonetizeaza procedura. Petrica si lupul 😉

  Cetatean

  03/06/2011 at 5:29 pm

  • merci si eu!

   Cetatean

   03/06/2011 at 7:37 pm

 24. lazaroiu la ministerul muncii.lazaroiu era cel care declara ca Boc s a erodat si trebuie sa demisioneze.o fi semnalul dat de Cotroceni ptr un guvern de tehnocrati? 🙂

  zigzag

  03/06/2011 at 5:58 pm

 25. Buna ziua si aici, am aflat foart tarziu de postarea noua, dadusem si eu dincolo linkul la stirea cu Voiculescu!
  Acum ma uit la irtv si ma minunez: dom’le, sunt turbati cu numirea lui Lazaroiu. CTP a facut spume, in stilu-i mizerabil, acum Bogdan Chirieac, Corina Cretu (limba f. ascutita- omul lui Iliescu) si inca vreo doi il fac praf pe Lazaroiu, Boc, Basescu si tot neamul lor neadormit.
  Deocamdata au uitat de revizuirea Constitutiei.
  Acu se da depunerea juramantului.

  cedric

  03/06/2011 at 6:02 pm

  • sunt socati latraii din usl ca nu au cu ce sa l atace pe lazaroiu.nu tu firme.nu tu afaceri.om onest .sa vedem acum daca face fata functiei.

   zigzag

   03/06/2011 at 6:04 pm

 26. @mister C 🙂 .
  Ba da, pentru ca procedura este o cale juridica exceptionala care nu trebuie vazuta ca normala (demonetizata). Aici nu este vorba despre Basescu, este vorba de democratie. La fel cum starea de razboi, de mobilizare generala, de alerta sunt stari exceptionale.
  A demonetiza anumite fapte este o crima antidemocratie. Este exact ca in dictaturi (iar orientul mijlociu e campion la asta) unde starea de exceptie/asediu dureaza ani sau decenii, ajunge demonetizata. Exact cum comunistii faceau revolutii (agrare/sociale/stiintifice) ce tineau decenii.
  Nu pot vorbi de crime ca despre ceva normal. Nu pot vorbi de holocaust ca despre o stare analizabila altfel decat ca exeptionalitate.
  Suspendarea presedintelui ales, este ultima reduta inainte de „revolta sociala”. Si stim bine ca revoltele sociale nu sunt niciodata „democratice”. Ele pot avea idealuri democratice, dar metodele … niciodata. Revolutia romana nu a fost pasnica si nici democratica. Au murit multi oameni nevinovati, iar multi vinovati (inclusiv vinovatul suprem) nu au platit niciodata (ba isi mai dau cu parerea pe posturi de bunicute).

  DanSu

  03/06/2011 at 6:03 pm

 27. Presedintele e foarte vesel. Cred ca iar a jucat o carte mare.

  cedric

  03/06/2011 at 6:06 pm

 28. Seara buna 🙂
  Cetatean 🙂
  Tovarasii cu imunitate parlamentara vor face si pe dracu in patru pentru a ingropa modificarile constitutionale .
  Cum masa romanilor nu are internet dar nici nu prea citeste presa si se uita cu elan la irealitatea si antene 🙂 domnii din gasca USL au priza la public . 😦

  Ștefan A.

  03/06/2011 at 6:08 pm

 29. Stefane, te contrazic. Cind vine vorba de reducerea nr. de parlamentari, oamenii nu mai sunt pro-USL sau anti-PDL, ci sunt anti-Parlament. Stiu ce zic.

  Cetatean

  03/06/2011 at 6:17 pm

 30. Salutari!
  Cine ma lumineaza si pe mine cu privire la desemnarea lui Lazaroiu la Munca, nu era data ca sigura ieri Sulfina?

  luminita

  03/06/2011 at 6:41 pm

  • Ziua buna,
   Lumi, se mai intampla sa se spuna una si sa se faca alta. Se cheama intoxicare. De Sulfina Barbu cred au nevoie la Parlament.

   mar

   03/06/2011 at 6:43 pm

 31. Cred ca Lazaroiu va face treaba buna la MM. Trebuie sa plecam de la premisa ca este sociolog si a lucrat in administratie.

  mar

  03/06/2011 at 6:41 pm

  • mar, nu pun la indoiala competentza lui Lazaroiu, insa eu stiam de ieri ca fusese desemnata Sulfina.
   Asta nu inteleg.
   Ce s-a intamplat intre timp?

   luminita

   03/06/2011 at 6:43 pm

   • 🙂

    mar

    03/06/2011 at 6:44 pm

    • mersi, mar!

     luminita

     03/06/2011 at 6:49 pm

 32. Cetatean, felicitari 🙂 „Tocati marunt” si rostogolita informatia on line. Asa vor intelege ca nu se pot pune cu vointa electoratului, ca au ajuns acolo datorita unui numar restrans de votanti, ca marea masa doreste schimbarea si modernizarea Parlamentului si implicit a statului roman.

  mar

  03/06/2011 at 6:52 pm

  • 🙂 merci. abia m-am incalzit.

   Cetatean

   03/06/2011 at 6:59 pm

   • Este bine, foarte bine 🙂 Am vazut ca are impact, pe postul de aseara au fost 4684 de accesari 🙂

    mar

    03/06/2011 at 7:04 pm

    • Ehehe, am uitat cite accesari aveau postarile lui Mister B sau cele cu taierea pensiilor magistratilor… mult mai multe 😉

     Cetatean

     03/06/2011 at 7:27 pm

 33. mar

  03/06/2011 at 6:57 pm

  • cat traseu a mai facut si omul asta, e ceva de speriat cu consecventza principiilor. :mrgreen:

   luminita

   03/06/2011 at 7:03 pm

  • intr un cuvant : oblio s a intors langa tonta.iar aceasta gasca de comici patetici vor incerca sa faca concurenta grupului de „humoristi” vacanta mare. :))ce bine ca se aduna acesti penibili intr o singura gasca.le mai lipseste nati meir pe post de gornist la ora mesei 🙂

   zigzag

   03/06/2011 at 7:03 pm

 34. Lumi, in articolul din EVZ ai motivatia legata de neacceptarea SB.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/emil-boc-discuta-cu-traian-basescu-la-cotroceni-932529.html

  mar

  03/06/2011 at 7:06 pm

 35. Sal`tare, natiune ! 🙂
  La vremuri noi, tot noi (ofiterii acoperiti)…
  „Iubita lui Nicu Ceaușescu câștigă 7.780 de lei pe lună la „Interne”

  Prezentată în carte (“Istoria ca telenovela” – Ion Cristoiu) drept “iubita din 1986 a lui Nicu”, Elena Ciocan a dat şi ea cu subsemnatul, pe 8 martie 1990, în cadrul dosarului de cercetare al lui Nicuşor: “Subsemnata Ciocan Elena, născută la 24 ianuarie 1956, în comuna Vlădaia, judeţul Mehedinţi, necăsătorită, studii: Institutul de Mine Petroşani, domiciliată în Bucureşti, în legătură cu cele întrebate declar următoarele: începând cu data de 10 decembrie 1983, am îndeplinit funcţia de secretar CC al UTC în probleme de şcoli, până în 1985, apoi până la 22 decembrie 1989, cu probleme internaţionale. De la sfârşitul anului 1986, am intrat în relaţii de prietenie cu Ceauşescu Nicu. (…) În anul 1989 l-am vizitat la Sibiu de mai multe ori, respectiv în lunile martie, iulie, septembrie (de ziua de naştere a lui Nicu, serbată la Cabana Sălişte), sfârşitul lunii septembrie, luna octombrie, sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când eu am rămas la vilă, în strada Lily Paneth.

  La mai bine de douå decenii distanţă de la petrecerile cu Nicuşor, Elena Ciocan şi-a găsit drumul ei în viaţă. Şi încă unul foarte bun, lucrând de 8 ani în cadrul Ministerului de Interne. Astăzi, Elena Ciocan (55 de ani) ocupă o funcţie foarte importantă, cea de director general adjunct în cadrul Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, având un venit salarial pe măsură, 93.371 de lei câştigaţi în 2009, conform declaraţiei de avere, adică 7.780 de lei pe lună.

  Direcţia Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al cărei director general adjunct este Elena Ciocan, este o instituţie care coordonează relaţiile ministerului cu diverse organizaţii specializate din domeniul siguranţei şi ordinii publice, cum ar fi Interpolul. De asemenea, colaborează cu instituţii similare din străinătate, cu ONU, Uniunea Europeană sau NATO.”

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/iubita-nicu-ceausescu-7-780-de-lei-pe-luna-la-interne-338728.html

  Tzepelica

  03/06/2011 at 7:31 pm

  • da, foarte tare informatia, si poza deasemenea, predestinat si numele. :mrgreen:

   luminita

   03/06/2011 at 7:47 pm

   • Inainte de lovilutie, secretar CC UTC in probleme internationale.
    Acum, director general adjunct la Direcţia Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
    Asta da CONTINUITATE, n`asha ?

    Tzepelica

    03/06/2011 at 7:54 pm

 36. oameni de nadejde ! 😦

  Cetatean

  03/06/2011 at 7:38 pm

  • …in posturi strategice, retribuiti pe masura.

   Tzepelica

   03/06/2011 at 7:46 pm

   • Femeia are o experienta si o pregatire temeinica 😦 vrei sa moara de foame ?
    Da ce bine s-au asezat iubitele lui Nicu, una la interne, Poliana Cristescu actionar la B1 TV.
    Iar restul camarilei rosii, deputati, senatori sau bisnismeni de succes.

    mar

    03/06/2011 at 8:10 pm

    • nomenclatura nu moare.nomenclatura infloreste 🙂

     zigzag

     03/06/2011 at 8:27 pm

    • Buna seara, buna seara.
     Poliana a fost nevasta cu acte a lui Nicusor, sefa peste pionieri, si pe care juniorul nu putea sa o sufere. 🙂

     clemycali

     03/06/2011 at 8:45 pm

 37. buna clemy! 🙂

  Cind naiba vom scapa de radacinile unui trecut toxic? odata cu noua constitutie sau la moartea toxinelor vii?

  Cetatean

  03/06/2011 at 8:47 pm

  • Si una si alta 🙂 Dar noua modificarea Constitutiei este absolut necesara. Ca oamenii mai pier si pe cale naturala in cele din urma. Dar chiar daca mai supravietuiesc nu mai au la indemana instrumentele vechi, practic devin impotenti.

   clemycali

   03/06/2011 at 8:52 pm

 38. Si acum la subiect.
  @cetatean, super scris. Eu cand am citit ineptiile lui Crin cu nerecunoasterea referendumului am ramas cu gura cascata. Referendumul a fost perfect legal, a intrunit prezenta la vot si a aprobat cu peste 80% parlamentul unicameral. Nici vorba ca transformarea intr-un parlament unicameral sa fie facuta prin lege organica: aici putem discuta doar despre numarul de parlamentari. Ptr transformarea din Parlament bicameral in unicameral trebuie modificata Constitutia. Acum cu privire la ideea ca Basescu nu avea voie sa modifice proiectul venit de la Guvern: din cate stiu eu exista un principiu juridic care spune ca ce nu e expres interzis este permis. Iar Constitutia nu specifica ca presedintele nu are voie sa modifice popunerea de modificare a Constitutiei. Argumentul lor este nul din punctul asta de vedere.
  Iar anuntul lui Basescu cu trimiterea proiectului de revizuire a Constitutiei catre Consiliul Legislativ si apoi catre Parlament nu ar fi trebuit sa surprinda pe nimeni. Comisia speciala de revizuire a Constitutiei, comisie parlamentara comuna a Senatului si Camerei Reprezentantilor, a fost infiintata in aprilie anul trecut. Deci se stia foarte clar ca aceasta revizuirea urma sa vina.

  clemycali

  03/06/2011 at 8:50 pm

 39. clemy, merci! 🙂

  Ura i-a luat mintile, a ajjuns sa creada ca poporul nu il merita. Asta e traducerea lui „noi nu recunoastem legitimitatea profunda a referendumului”, de parca el trebuie sa recunoasca referendumul.

  Cind a dat dih gura perla asta tocmai a spus ca e pregatit sa faca ORICE pentru a-si atinge telurile in politica. Inclusiv o lovitura de stat. Doar ca inca nu are ocazia, dar daca ar putea, ar face-o.

  Cetatean

  03/06/2011 at 9:11 pm

  • Asa e. Si ma mir ca nimeni din presa nu a sanctionat atitudinea asta profnd jignitoare la adresa alegatorilor. Mie sa nu-mi spuna cineva ca cei care au votat la referendum au fost doar simpatizanti PDL. Dispretul ptr Parlament este universal si traverseaza toate categoriile sociale si simpatiile politice.

   clemycali

   03/06/2011 at 9:16 pm

 40. „Vom avea o polarizare mai mare decit cea de la prezidentialele din 2009, si nu as vrea sa imi imaginez cite voturi vor obtine parlamentarii care s-au opus revizuirii Constitutiei”
  Pai ia sa vedem…vom avea de ales intre parlamentarii care s-au opus revizuirii Constitutiei si cei care ne-au taiat 25%, au marit TVA-ul, au inchis spitale, fura de sting justificandu-se ca au furat si ailalti…mda… Grea dilema…

  dc

  03/06/2011 at 9:16 pm

 41. In momerntul in care se va discuta in mod real despre modificarea Constitutiei si despre referendum, Antonescu isi va ruina orice sansa de a fi reales undeva. Un individ care nu respecta alegatorii, nu primeste voturile lor.

  Ba chiar cred ca individul nici macar nu isi da seama ce il asteapta. Probabil ca va negocia cu PSD sa fie candidatul USl la prezidentiale, USl il va prosti si intre timp PNl va fi strivit apoi Antonescu abandonat.

  Cetatean

  03/06/2011 at 9:24 pm

 42. Ștefan A.

  03/06/2011 at 9:24 pm

  • Dragnea nu Gragnea . 🙂

   Ștefan A.

   03/06/2011 at 9:25 pm

   • dragnea, de la Basaescu citire, nu tine banii in banci, ci cash, la ciorap. Asa se pot face minareli rapide si eficiente. De aia nu apar in declaratia lui.

    Cetatean

    03/06/2011 at 9:44 pm

  • Sarac si cinstit :angel: ca taticul spiritual Ilici. Pai daca se schimba constitutia mai poate sa traiasca din salariul de bugetar si sa plateasca taxe si impozite pe terenurile si constructiile detinute de generatii in Teleorman 👿

   mar

   03/06/2011 at 9:49 pm

   • cred ca i s-a cam infundat lui Dragnea.

    Cetatean

    03/06/2011 at 10:00 pm

    • Si eu cred asta. Daca l-au mirosit cei de la OLAF a mierlito, nu-l mai scapa nici 100 de tonti, cu auditul de la Bruxelles nu te joci.
     Interesant este ca omul are afaceri in Ilfov unde CJ este al PDL-ului. Din nou afaceri transpartinice 😦

     mar

     03/06/2011 at 10:06 pm

    • Si eu cred la fel. Dar ma intreb: ori sa mai faca miting de sustinere dalde Ponta si Nastase?

     clemycali

     03/06/2011 at 10:11 pm

     • a, da, pentru ca are bani la greu si fara el sunt mincati la anul.

      Cetatean

      03/06/2011 at 10:19 pm

      • Dragnea va fi folosit probabil de Basescu drept ilustratia necesitatii confiscarii averilor obtinute ilicit. 🙂 De abia il astept pe Nastase sa avereze pe marginea dreptului la avere. 🙂

       clemycali

       03/06/2011 at 10:35 pm

       • nu, va fi dreptul de a avea matusi iubitoare 😆

        Cetatean

        03/06/2011 at 10:36 pm

 43. „Stiu de ce-l tii pe Dragnea langa tine(aluzie la faptul ca Ponta l-a vrut pe acesta secretar general al PSD, functie in care a fost reconfirmat de congres, n.n.).Voi aveti conturi in stainatate, dar Dragnea tine banii la saltea.”Replica ar fi fost rostita la consultarile de la Cotroceni, spune Silviu pe Ropolitica.

  http://www.turnucustiri.ro/stiri-locale/1002-basescu-despre-banii-lui-dragnea

  😆 tare Basescu.

  Cetatean

  03/06/2011 at 9:47 pm

 44. bonsoir,

  dragnea nu este cavalerul care o mingiia pe mihaela-dragostea mea la ultimul meci prezidential Basescu-geoana?
  🙂

  skorpion

  03/06/2011 at 10:49 pm

 45. o mingiia un pic cam prea entuziast.

  Cetatean

  03/06/2011 at 10:53 pm

 46. city,
  deci el este…marele cuceritor; sa vedem ce se va intimpla in continuare pentru ca UE nu va ierta ilegalitati. Exista multe firme care au fost nevoite sa returneze banii intrucit nu i-au folosit conform proiectului initial…

  skorpion

  03/06/2011 at 10:57 pm

  • Ce par frumos si natiral colorat are 😈

   Cetatean

   03/06/2011 at 11:11 pm

 47. cu cita obstinatie desantata crini & altii folosesc pentru PDL doar PD, ati observat, nu???

  skorpion

  03/06/2011 at 11:02 pm

  • crin crede ca daca rezerva apelativul „liberal” doar pentru partidul lui, chiar e liberal sadea.

   Poti sa numesti molusca drept tigru, tot molusca ramine. PNL-ul va fi strivit si de L-ul lui se vo alege doar lacrimile celor care credeau ca Crin e Mesia liberalismului romanesc. Un stingist vopsit si la propriu si la figurat.

   Cetatean

   03/06/2011 at 11:14 pm

 48. Seara buna 🙂
  Bun post @Cetatean 🙂
  Or fi avand de ales greu baietii veseli dar greu vor mai trece modificarile Constitutiei 😦 …

  CFG

  03/06/2011 at 11:13 pm

 49. crin-cretin, seara se trezeste, el are program de noapte, debiteazä numai prostii.
  cine se uitä in gura lui.

  theo

  03/06/2011 at 11:15 pm

 50. desi offtopic, nu ma pot abtine sa va transmit ca inca ma mira numirea lui lazaroiu ca ministru al muncii….
  iata 5 motive elaborate de ziare.com:

  http://www.ziare.com/lazaroiu/ministrul-muncii/cele-5-motive-pentru-care-lazaroiu-e-arma-lui-basescu-1098942

  skorpion

  03/06/2011 at 11:17 pm

 51. eu am inpresia, cä aceastä numire a dl. läzäroiu,a fost pregätitä si ganditä demult.
  chiar a fost discutat o steategie. ce se dädea
  pe surse, asa se face, pt. derutä.

  DE CAND A PLECAT SÄFTOII, DELA COTROCENI

  NU MAI SE FAC SCURGERI DE INFORMATZII:

  PRESEDINTELE STIE CE FACE CU NUMIREA:

  SÄ-I URÄM NOROC Dlui LÄZÄROIU:

  DE NERVI , OPOZITIA A TURBAT. si eu mä bucur.

  am mare incredere in presedinte.

  theo

  03/06/2011 at 11:30 pm

 52. theo,
  s-ar putea sa ai dreptate, planul a fost pregatit demult.
  stie cineva cind a fost botis fortat sa-si dea demisia?? data?

  skorpion

  03/06/2011 at 11:33 pm

 53. mie imi place teribil, nu se mai räsuflä

  nimic dela cotroceni, Presedintele cand aruncä

  bomba, deja sunt moarte mustele.

  si läzäroiu, a stiut sä tacä, s-a pregätit,

  informat, precis are si o strategie.

  theo

  03/06/2011 at 11:50 pm

 54. cu sigurantzä decand a dat demisia läzäroiu,

  a lucrat la o strategie, bine este, cä se pricepe si la comunicare.

  eu väd pozitiv aceasta.

  theo

  03/06/2011 at 11:52 pm

 55. noapte bunä.

  theo

  03/06/2011 at 11:53 pm

 56. Lebeda neagra. Sa speram ca modificarea Constitutiei sa fie o lebada neagra 😉

  CFG

  04/06/2011 at 2:46 am


Comentariile sunt închise.