Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Nu mă doare de durerea lor!

Am citit ieri un articol semnat de Cristian Grosu pe “Curs de guvernare”, care reda fara comentarii o auto-compatimire a unui jurnalist cu “traista in baţ” de la “Gândul”  la “Jurnalul National”, dupa parerea mea o migratie din lac in puţ. Titlul respectivului articol “Tabloidizează-te sau mori”. Dilemele celui care scrie, despre ceea ce citiţi. Un text la cald, pentru arhiva tranziţiei din presă” m-a facut sa rad cateva minute bune. Am reusit in sfarsit sa inteleg cat de amatori sunt ceea ce numim noi jurnalistii seriosi si profesionisti. Bineinteles ca nu ma refer la Cristian Grosu, unul din putinii ziaristi care au ramas sub aceasta titulatura si cu care colaborez cu placere. Rasul ironic este adresat elegiei jurnalistice a respectivului titular – o  elegie plina de auto-compatimire.

Scrie Cristian Grosu ca preambul:

Ca reflecţie de weekend, vă ofer acest text scris de Robert Veress, experimentat jurnalist de investigaţii, încă la ziarul Gândul, postat pe lista de discuţii FreeEx. Nu e un editorial, nu e comentariu – va ofer, cu copy/paste pura şi simpla poveste a lui Robert.

Raspunsul meu este simplu si concis:

Domnule  Robert Veress, cu tot respectul pe care nu am de ce sa nu vi-l acord, habar nu aveti despre profesia pe care v-ati ales-o si pe care o profesati sau poate va complaceti intr-o situatie existenta la ziarul in care ati lucrat si pe care poate o vet intalni si la noul loc de munca. Nu tabloidizarea este problema, ci felul in care aceasta tabloidizare este creata, scrisa, editata si servita  publicului cititor. Dv. povestiti ca titlul dat de redactorul respectiv (de la Gândul) denatureaza textul. Sunt absolut sigur ca nu este prima data si sunt sigur ca probabil ati discutat cu respectivul redactor in legatura cu acest fenomen. Trebuie sa fiti sigur ca fenomenul nu este nici pe departe singular si nici macar malefic.

Pur si simplu redactorul este un idiot care crede ca toti sunt la fel de idioti ca el (poate are si dreptate), pana la urma indiferent de titlu, textul pe care l-ati scris va fi citit si apreciat nu conform titlului ci textului scris.

Despre tabloid, tabloidizare, talent si lipsa lui!

Tabloidul a existat intotdeauna, de multe decenii el si-a facut simtita prezenta si in ziarele de mare calitate. Nu vei gasi nicaieri in lume un ziar fara “fapt divers” sau mai nou “life style” pentru ca acesta prezenta este nu numai existenta peste tot, ci si necesara.  Prezenta acestei categori cu sau fara titluri zurlii date de redactori escroci sau idioti este un important indicator al societatii in care traim. Tabloidul are un rol social semnificativ asa cum am mentionat, important este sa-l faci bine si cu profesionalism. Aici lucrurile stau mai prost pentru ca in acest caz talentul este absolut necesar.

Parintele “faptului divers” in presa clasica a Americii a fost un jurnalist pe numele Damon Runyon. Omul a creat clasica articolului tabloid “Guys and Dolls” o colectie a articolelor pe care le-a scris a devenit o un musical , o carte de mare succes tradusa in zeci de limbi (nu in romaneste), a fost dramatizata si s-au facut cred doua filme de lung metraj. Cine il citeste VEDE societatea in care a trait autorul. Texte de tabloid devenite istorice.

Bineintes ca si eu citesc articole de “fapt divers”, “life style” sau tabloidizate. Sunt importante in sensul lucrurilor pe care le scriu eu, sunt parte din contemporaneitatea noastra si daca vreti din viata noastra, chiar daca noi mergem pe trotuarul opus.

Cred ca un foarte bun autor de “fapt divers” care scrie si comentarii serioase si care mi-l aminteste de multe ori pe Damon Runyon este Spartacus (proaspete 1 si 2), de la Reporter Virtual (Tiberiu Lovin) – acolo exista talent si verva, adevarat nu vei gasi acolo “Crucisatoare”, dar nici submarine. Vreti sa intelegeti cum vulgaritatea poate fi ironica, cinica si scrisa cu talent, incercati acolo si nu in borcanele cu castraveti murati in otet reprezentate de crucisatoarele care au devenit submarine!

Deci prieteni, pacat, dar nu mă doare de durerea lor!

Written by Theophyle

29/05/2011 la 2:45 pm

64 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. e interesant că poţi trăi liniştit şi fără să ştii ce mai scrie pe la life style, dar nu poţi înţelege dramele oamenilor de lângă tine, dacă nu ai habar ce-au citit – pentru că sunt unii care au probleme serioase generate de (stupid, ştiu!) ceea ce au citit în ziua respectivă, despre minunata lor vedetă.
  adevărate cuvinte aţi scris!

  eumiealmeu

  29/05/2011 at 2:53 pm

  • Salut 🙂
   Viata este mai interesanta decat orice tabloid. De multe ori este traita si mai palpitant 🙂

   Personal gasesc oamenii „simplii” mult mai interesanti decat adunatura de „vedete” 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 2:57 pm

 2. Buna ziua si aici,
  De ce ne-ar durea de ei atata vreme cat pe ei,sigur, nu ii doare de noi?
  Mai bine ma uit la Formula 1, la Monte Carlo, ca imagini asa frumoase n-am mai vazut demult.

  cedric

  29/05/2011 at 3:14 pm

 3. robert veress => vanzare mogulului Voiculescu si el stie acest lucru!

  skorpion

  29/05/2011 at 3:24 pm

 4. […] See more here: Nu mă doare de durerea lor! […]

 5. Mare caracter domnu’ Veress! 🙂

  ela

  29/05/2011 at 4:02 pm

 6. Fiti ingaduitori, o fi avand si el rate la banca. :mrgreen:

  luminita

  29/05/2011 at 5:00 pm

 7. Robert Veress e un bou. Nu de acum, ci de ani buni

  http://turambarr.blogspot.com/2009/05/ca-de-obicei-presa-e-varza.html

  Nu merita sa-i plingem de mila. Dobitocii, la groapa uitarii 😦

  Turambar

  29/05/2011 at 5:25 pm

  • Salut Sensei 🙂
   Pacat ca nu am citit postarea ta inainte de elegia impotenta a respectivului. Ii ma scriam ceva de mama!

   Deci un imbecil sinistru isi merita soarta 😆

   Theophyle

   29/05/2011 at 5:44 pm

   • Niciodata nu-i prea tarziu sa ne facem o opinie echilibrata si obiectiva despre jurnalisti 🙂

    Turambar

    29/05/2011 at 11:34 pm

  • Turambar,
   felicitari pentru articol.
   Jos palaria!
   Chiar nu iti cunosteam stilul, credeam ca faci numai sondaje, deh.

   luminita

   29/05/2011 at 8:14 pm

   • Mersi mult, doamna. Sint un om plin de surprize, nu? De fapt, cred ca te si miri ca sint om, la cite chestii ai citit despre mine pina acum. Mama lor de sociologi, prezentati in publicatii tabloide 🙂

    Turambar

    29/05/2011 at 11:34 pm

 8. Ah, domnul Veress. Parca il injura si il ameninta pe Ipo acum ceva vreme.

  Turnofftheglory

  29/05/2011 at 6:04 pm

  • salut TOG 🙂
   cine ce e Ipo?

   Theophyle

   29/05/2011 at 6:09 pm

 9. La Protv este „Romania, te iubesc”. Cutremuratoare realitati din Romania.

  cedric

  29/05/2011 at 6:05 pm

 10. O duminica placuta ! 🙂
  In Romanica nu mai exista oameni care sa faca someri niste nulitati profesionale ?
  Sau „boborul” suge cuvintele noilor „elite” fara sa judece si fara sa clipeasca ? 🙂
  Presupun ca presa mioritica e in mare majoritate pe masura si calapodul ” mogulilor ” ei . 😦

  Ștefan A.

  29/05/2011 at 6:07 pm

  • Salut Stef 🙂
   Niste imbecili sinistri si lupi moralisti de 2 bani!

   Theophyle

   29/05/2011 at 6:08 pm

  • scrie bine baiatul 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 7:09 pm

 11. buna ziua
  si totusi presa”scrisa” are un merit:vinde carti
  poate mai au ce vinde 1 an,au cam epuizat „clasicele”probabil ca urmeaza reeditari din sandra brown&co si dupa asta:stop joc
  cei care ,probabil,mai cumparau ziare=pensionarii ,li s-au redus veniturile si 1-2 lei(sau cit o mai costa un ziar) /zi chiar conteaza pentru ei.
  exista totusi ceva ce se vinde:dilema;am cautat joi dupa amiaza la 3 chiscuri de ziare si se epuizase;deci se poate face presa scrisa,dar trebuie sa stii si cum

  intamplator

  29/05/2011 at 6:32 pm

 12. T, dragi prieteni, oameni buni: sunteti prea furiosi, si chiar nu inteleg de ce. Am postat povestea spusa de robert veress fara sa o comentez in nici un fel, pentru ca de la un punct incolo se insala şi nu aveam timp si pofta să explic ori sa combat; aşa cum si voi aveti, în umila noastra opinie dreptate, pană în unctul în care se înşală veress. nota bene: privesc doar le ceea ce spune el aici si nu judec nici cu plus si nici cu minus activitatea lui de pana acum.

  Mai intai dreptatea ta, T: rezistă, până în punctul în care articolele „tabloide” formeaza o fresca a lumii înconjurătoare, o lume de dincolo de informaţie. nu poti da „informatii” despre MORAVURILE din jur, sau despre MENTALITATI, sau despre RAPORTAREA LA SOCIETATE in general a oamenilor din jur: Toate acestea sunt zugrăvite de FAPTUL DIVERS zilnic, pe care nu NU ARE VOIE să-l ignore niciun ZIAR GENERALIST. In baza acestei teorii, nu poti sa-i ignori nici pe JIJI, nici pe Guţă, nici pe Zăvoranu, nici pe nimeni: ele sunt fenomene, fac valuri in lumea in care traim, VOTEAZĂ şi ei şi, mai ales, cei care se interesează de ei. Tot la dreptatea ta, John, mai adaug: curiozitatea si psihologia omenească nu au o legatura obligatorie cu studiile, educatia, anvergura inetelectuala etc: da, vorba romaneasca „p… nu stie carte” e validă, ştie el şi poporul ce ştie cănd ăşi scoate proverbele şi zicătorile:); un amic îmi povestea odată cum un distins intelectual – venit la o conferinţă academică, s-a arătat foarte preocupat în pauză dintre două disertaţii, de valabilitatea informaţiei vehiculate în tabloide despre o presupusa legătură intre andreea marin şi adrian cioroianu. aşa stau lucrurile de la adam încoace.

  akum – lăsaţi kalaşnikoavele pe umăr:) – despre dreptatea lui veress. dreptate care merge pe doua coordonate.

  prima – aici intervin deosebiri care pot fi fooaarte bine transformate în asemănări, T, cu părerea ta. transformarea vine din acceptiune diferita dupa care rostiti cuvantul „tabloidizare”. pentru ca in acceptiunea ta tabloidizare inseamna fapt divers, si este de neignorat. tabloidizarea la care asistam insă, in cazul GANDUL nu e fapt divers RELEVANT. stii, ca la un moment dat am si discutat de GANDUL, citeam Gandul pentru soliditatea informatiei (atâta câtă o dădea, din perspectiva ziarului)si garantia relevantei. Or: acolo nu mai vedem „tabloidizare” prin fapt divers. vedem cea CEA MAI PURA DERIZIUNE. sunt convins, john, că nici tu nu întelegi asta prin presa de referinţă. DERIZIUNE: nişte reporteri semianalfabeti intreabă un om aflat la capătâiul copilului său: „simţiţi suferinţă, nu-i aşa?” – şi are dreptul să poarte legitimaţie de jurnaist. ei, da, are! dar ala nu mai e presă de referinţă. ala ă NONJURNALISM, făcut din NONSTIRI şi e, pentru un om crescut într-un mediu sănătos indiferent de studii si educaţie, ENTERTAINMENT – exact cum e emisiunea lui dan diaconescu sau emisiunile în care evolua trioul GÂDEA-CRISTOIU-STAN. aici incepe mica dreptate a lui veres pe cea de-a doua mare directie: dreptul de-a se supune unui atare concept editorial sau de-a fugi pur si simplu de acolo, si , mai ales, dreptul de-a nu i se folosi semnatura sub TITLUL UNEI NONŞTIRI.

  nu stiu ce-or să facă băieţii aia la jurnalul national – ca o fi din lac in puţ, că o fi din puţ în ocean. cert este că redactiile s-au umplut de pseudojurnalisti, care dau nonstiri, care nu inteleg nici macar faptul divers (un ziarist de fapt divers: uitati-va la grigore cartianu – nu-l scoateti de acolo si din fotbal, că l-ati anulat) şi: sub acest şuvoi de prostie omenească şi bârfă de cea mai joasă calitate, aveţi voi timp să cautaţi şi să alegeţi ce e relevant şi ce nu?

  daca nu mă credeti, vedeti exemplele lui veress.

  (PS: robert veress este unul din oamenii care daca s-ar afla la mai puţin de 10 metri de mine ar deschide focul fără somaţie. ştie el de ce. asta e pozitia de pe care scormonesc după dreptatea lui.)

  cursdeguvernare.ro

  29/05/2011 at 6:33 pm

  • Salut Cristian 🙂

   Problema nu este Veress tipul este absolut neinteresant desi Turambar l-a caracterizat corect. Eu mi-am spus parerea, alti isi vor spune parerea si vom discuta!

   Un singur lucru este sigur modul „crucisatorului” de a face presa impreuna cu invataceii lui s-a dus in masa’. Curucisatorul s-a scufundat impreuna cu redactorii idioti si cu prestatorii de servici numiti ziarisi

   Theophyle

   29/05/2011 at 6:47 pm

   • T, vorbesti de un caz particular – veress vorbeste (e drept, tot pe un caz concret, in mic) despre un fenomen general şi real. şi suficient de serios încât să fie un motiv de a-ţi schimba job-ul – chiar ştiu asta.
    Stii ce mai lipseste? un titlu „A înviat!!! Intră în text să vezi cine a inviat azinoapte”.
    ok, să zicem că înteleg şi un atare titlu, suntem cu totii in faza căutărilor – asta e mentalitatea, omenetul baştinaş, ţara. dar e dreptul oricui să hotărască daca mai lucrează la o atare publicaţie.

    cursdeguvernare.ro

    29/05/2011 at 7:11 pm

    • 🙂
     Povestea este simpla. Cand dezvolti teorii (care pot fi si corecte) trebuie sa fi tu in primul rand un om corect.

     Dupa cum vad acum prin blogosfera, dl Veress nu prea e popular se vede ca ar fi avut mult de castigat daca statea in banca lui si nu o juca ca lupul moralist.

     Vezi ce scriu si alti despre el. Deci omul a ingropat subiectul si acum la noul lui loc de munca o sumedenie de bloggeri il vor cauta cu lupa 🙂

     Verdict – Omul nu e dat afara din cauza coeficientului de inteligenta 😆

     Theophyle

     29/05/2011 at 7:17 pm

    • buna seara
     chiar credeti ca acest domn,s-a suparat ieri(sau alaltaieri) ca i s-a schimbat titlul serios intr-un titlu de tabloid si peste noapte a plecat la alt ziar???
     e atit de valoros ca doar a spus,vin la voi si gata ,aia ,au zis ok???

     intamplator

     29/05/2011 at 9:01 pm

 13. M-am cocosat de ris citind postarea lui @Turambar cu iezact doi ani in urma. Si bine face ca lansaza o torpila si asupra submarinului presei romanesti.
  (NB, pe Voxpuvlica, Davidescu are un sondaj: cu care partid ati vota? 34% par portocalii.)

  victor L

  29/05/2011 at 6:34 pm

 14. Sal`tare, popor !
  Femeia cu barba…inghititorul de sabii…cel mai gras roman in viata…Mariana, koor de fier/Lia Magazia…
  Heheheeee…
  Cautati-l pe Brunea Fox, taticu` reportajului. 🙂

  Tzepelica

  29/05/2011 at 6:53 pm

  • salut timi 🙂
   o da!

   Theophyle

   29/05/2011 at 7:08 pm

  • da, asta am uitat sa scriu in raspunsul la T de mai sus: faptul divers „produs” prin presă adevarată – reportaj, foileton, relatare live etc. (T: că tot vorbim de brunea fox…:)

   cursdeguvernare.ro

   29/05/2011 at 7:13 pm

   • fara grija, aici intotdeauna exista lumea care si stie si stie cum sa aminteasca 🙂 Chiar daca este weekend 🙂

    Theophyle

    29/05/2011 at 7:23 pm

  • Brunea Fox e la categoria grea. Comparatia e cam fortata.

   STRAJNIK

   29/05/2011 at 10:21 pm

 15. nu am auzit de toma pavel pina acum citeva minute;
  cele de mai jos preluate din a plesu
  concluzia cred ca se potriveste la discutia de aici

  De curînd, la un Institut de Studii Avansate din Berlin, a avut loc o mică revoluţie. Profesorul Thomas Pavel a vorbit, dinaintea unei asistenţe academice internaţionale hiper-calificate şi super-pretenţioase, despre problema „opţiunii şi a non-opţiunii în literatură“. Pentru cine nu ştie, Thomas Pavel, profesor la Universitatea din Chicago, e totuna cu Toma Pavel, care a debutat, la Bucureşti, în 1968, cu o carte spectaculoasă în contextul de atunci, intitulată Fragmente despre cuvinte. Plecat din ţară în 1969, a făcut o consistentă carieră academică în Franţa, în Canada şi în Statele Unite, publicînd lucrări de referinţă pe teme de istorie şi teorie literară. Prieten mai tînăr al lui Nicu Steinhardt şi al lui Mihai Şora, Toma Pavel a început prin a cultiva rigorile analizei „formale

  . Întrebat de o publicaţie din Chicago ce le-ar spune colegilor săi mai tineri, Toma Pavel a răspuns: „Ţineţi-vă departe de scrisul pretenţios şi incomprehensibil. Mulţumiţi-vă să spuneţi o poveste ca lumea“. Asta e tot!

  intamplator

  29/05/2011 at 7:14 pm

  • Salut intamplator 🙂
   Bun sfat!!! 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 7:19 pm

  • Buna seara, buna seara. Excelent sfat pe care din pacate foarte putini il iau in considerare.

   clemycali

   29/05/2011 at 8:22 pm

 16. In Japonia , la centrala nucleara lucrurile merg tot mai bine . Spre victoria finala . 😦
  http://english.kyodonews.jp/news/2011/05/94090.html

  PS . Radioactivitate „enorma” descoperita la 300 km de coasta pe fundul oceanului .

  Ștefan A.

  29/05/2011 at 7:55 pm

  • Salut mar
   Asta doar in cazul in care grecii refuza sa privatizeze pentru 50 miliarde euro ceva din patrimoniul statului (in valoare de cam 280 miliarde euro). Bineinteles ca e greu sa iei scaunul politicului dar si sefilor de sindicat greci . Experienta mioritica invata . 🙂

   Ștefan A.

   29/05/2011 at 8:36 pm

 17. greci , au o mentalitate comunistä, dau putzin si vor mult, in toate privintzele.

  theo

  29/05/2011 at 8:45 pm

  • Theo, sa te feresti de greci si cand aduc daruri 😉

   mar

   29/05/2011 at 8:58 pm

   • nu trebuie generalizat.
    niciodata.
    parerea mea
    🙂

    skorpion

    29/05/2011 at 9:00 pm

    • ba da… grecotei cu nas subtire 🙂

     Un tanar de stanga

     29/05/2011 at 9:15 pm

     • eu nu generalizez niciodata mai ales ca am cunoscut oameni din multe tari, etnii diverite, religii, educatii, oameni buni, oameni rai etc…
      dar chiar daca am primit si pumni in fatza, niciodata nu am spus:
      nemtii „e” rai,
      evreii ….rai,
      etc.
      etc.
      etc..

      🙂

      skorpion

      29/05/2011 at 9:25 pm

      • oamenii e rai
       prostii e rai
       biciclistii e rai
       skorpi e rau
       🙂

       • tds = bun k piinea calda
        sic!

        skorpion

        29/05/2011 at 10:50 pm

       • lasa mai skorpi, daca si tu ai primit pumni in fata de la legionari probabil salvind evrei si de la rusi cind nemtii din ardeal erau deportati in Dombass. si daca ai realizat ca orice tara are si puscarii pline cu hoti si biserici pline cu oameni buni atunci putem dormi linistiti in noaptea asta
        🙂

 18. Skorpi, nu am generalizat:( Este o expresie si nimic mai mult. Nu fac parte din categoria celor care discrimineaza, nu ca este o moda sa fii ” politically correctly” ci ptr. ca asa simt. Exact ca si tine.

  mar

  29/05/2011 at 9:40 pm

 19. CFG

  29/05/2011 at 11:04 pm

  • Mai vrea un mandat??Un golan rosu pana in varful unghiilor 😦 Si cu Piata Matache tot asa a procedat 😦 😦

   mar

   29/05/2011 at 11:18 pm

  • Absolut incredibil. Si eu ma intreb de ce nu este demis Ministerul Culturii? De ce nu se incep urmaririle penale si impotriva celor care au dat avizele de demolare? Cum se face ca doar Libertatea a scris despre povestea asta?

   clemycali

   29/05/2011 at 11:48 pm

   • Pentru ca sunt interese pecuniare la mijloc 😦 Din pacate au inceput sa distruga orasul mai ceva decat Ceausescu 😦
    Am inteles ca s-a schimbat ceva la legea urbanismului, nu se mai poate obtine PUZ- ul decat dupa ce trece printr-un proces de consultare a publicului interesat.

    mar

    30/05/2011 at 12:00 am

    • Intr-adevar. Dar asta tot nu scuza lipsa de reactie a guvernului. Cateodata ma intreb daca Boc chiar intelege de ce pierde electrat? Ce masuri s-au luat in cazurile scandaloase de pana acum de demolari ale unor monumente istorice? Cati din cei care au emis permisele de demolare, functionari guvernamentali au fost demisi? Cate dosare penale au fost deschise impotriva demolarilor ilegale? Eu cred ca la nivelul PDL, in afara intereselor financiare (desi in cazul de la Universitate pute vorbi pur si simplu de prostie caci nu stiu ce ar putea construi in spatiul respectiv) nu se intelege importanta culturii si istoriei si ca lipsa de reactie lasa impresia unei complicitati. Ca de gust nu putem vorbi din moment ce etalonul elegantei in partid il da Elena Udrea.

     clemycali

     30/05/2011 at 12:06 am

 20. A aparut si mercurialul spagii 😦 7000 de dolari pentru un transport de jucării contrafăcute, 2.000 pentru un container cu ochelari, 3000 pentru lenjerie intimă.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/mercurialul-spagii-din-port-226737.html

  mar

  29/05/2011 at 11:56 pm

  • Greu de spus. Sunt multi intersati in povestea asta.

   clemycali

   30/05/2011 at 8:00 am

 21. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  30/05/2011 at 8:02 am

 22. Excelent articol !!!

  Stiri

  30/05/2011 at 8:08 pm


Comentariile sunt închise.