Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Blogosfera Saptămânii 22 /5– 28/5

Duminica 22 /5 / 2011

Împărăţia Muştelor

Modernitatea ratată – Ne arătăm mai totdeauna curioşi să aflăm ce gândesc străinii despre noi. De altfel, tema „imaginii naţiei“, injust murdărită şi deformată de spirite rău-voitoare şi duşmănoase, a străbătut cu bine deceniile şi pare temeinic înfiptă în conştiinţa colectivă. Lucrurile se complică însă, atunci când realizăm că, pe cât de dornici ne arătăm a cunoaşte părerile străinilor despre noi, pe atât de nepăsători rămânem, în fond, la opinia acelora. „Imaginea negativă a României“, lamentată ritual, se dovedeşte doar un vehicul util să transporte miturile autovictimizării şi teoriile conspiraţiei. În fundul sufletului, omul nostru majoritar nu este săpat de îndoieli sau zguduit de nemulţumiri abisale, lumea pe care şi-a construit-o îi ajunge, iar pe sine chiar se place, individual şi colectiv.

Chiar şi atunci când nu se mulţumeşte cu prezentul în care trăieşte, omul românesc o face doar în raport cu ce are, niciodată în raport cu ce este, concepând progresul ca pe o multiplicare a modestului patrimoniu iniţial, un „mai mult“, rareori un „mai bine“: mai multe televizoare în mai multe camere, mai mulţi cai-putere, mai multă carne pe masă şi smântâna-n ciorbă, ceasornice mai scumpe, servitori şi oameni de casă, putere multă, gălăgie mare, în fine, tot ce se poate consuma pe loc sau arăta la vecini. Citeste mai departe!

Rasvan Lalu – Contributors

Luni 23 /5/ 2011

Deficientele democratiei

In timpul adolescentei mele tumultoase, cand avem 16-17 ani, imi amintesc o discutie aprinsa cu o colega de liceu.

Eram in atelierul de pictura si printre mirosuri de alb de titan si albastru de Prusia, se pornise o apriga controversa despre actul artistic si adresabilitatea acestuia catre categorii largi de public.

Daca aparent bat campii, puneti-va intrebarea sincera, il apreciati pe Braque, daca simtiti violetul ca Pollock sau il vedeti pe Andy Warhol, maestrul pop-art-ului drept un geniu artistic.  Asa cum stiinta nu e democratica, nici arta nu poate fi.

Niste tembeli cu secera si ciocan au avut impresia ca se poate, asa ca au nascut pui vii ca Sabin Balasa si minunatele monumente de beton comemorand proletarul, tancul sovietic si alte marete fapte ale societatii multilateral dezvoltate.

Daca arta si stiinta pun bariere populismului, promovarea, intelegerea si ulterior aprecierea fiind obtinute prin munca si studiu asiduu, de ce politica ar trebui sa fie democratica? Poate pentru ca marele Winston a spus la un moment dat ca democratia e rea, dar e cel mai bun rau din toate sistemele politice existente? Citeste mai departe!

Daniel Arfire – Turnofftheglory

Marti 24 /5 /2011

Majoritatea lui Ponta este mai mică decât majoritatea lui Boc

O chemare nouă ţara o străbate / În Senat să facem, noi, majoritate”

Aşa ar începe celebra melodie mobilizatoare „Cincinalu-n patru ani şi jumătate” cântată de urmaşii foştilor comunişti, din România. Adevărul este că cei doi co-preşedinţi ai USL, Victoraş şi Crinel sunt într-o acerbă competiţie. Ambii concurează pentru titlul de „Cel mai penibil politician” şi am bănuiala că acesta se va decerna până la urmă „ex aequo”.

Luni dimineaţa, atât Ponta cât şi Antonescu au umplut ecranele televiziunilor de ştiri anunţând cu surle şi trâmbiţe marea victorie a „clasei muncitoare” (sic! Mai ales când e vorba despre Crin Antonescu) care a reuşit să-şi facă o majoritate în Senat. Până şi Geoană, care dovedeşte că nu a învăţat nimic din experienţa nopţii „cu pricina”, s-a hazardat să mai desfacă odată sticla de şampanie sărbătorind realizarea majorităţii în Senat. Imediat după votarea moţiunii simple adresate Ministerului de Externe, Geoană a făcut ce ştie mai bine, a pus înapoi dopul la şampanie şi a plecat acasă la Mihaela-dragostea-sa. Tot ce ştiu mai bine au făcut şi cei doi Michiduţă din fruntea opoziţiei unite. Au ieşit public cu declaraţii care mai de care mai elucubrante, prin care să explice de ce nu a început încă sezonul marii migraţii de politicieni.

Este deja axiomă faptul că Ponta, acest domnu’ Goe al politicii dâmboviţene este un iresponsabil.  Declaraţiile belicoase prin care chema diferite categorii ale clasei muncitoare la revolte populare au fost doar începutul unei atitudini pe care pot să o calific ca fiind antinaţională. Zilele astea istericul Ponta şi-a acoperit declaraţile inepte referitoare la realizarea majorităţi în Senat cu atacuri la adresa justiţiei, care după părerea fostului procuror, ar acţiona la comandă politică. După părerea lui Ponta, Parchetul, Poliţia şi DNA acţionează la comanda puterii atunci când trimit în judecată parlamentari PDL, înalţi funcţionari din ministere şi alţi şefi sau funcţionari din instituţiile statului. Ceva mai inept nu putea să nască nici creierul lui Antonescu, care cred că a murit de ciudă auzind argmentele colegului său din fruntea USL. Citeste mai departe!

Stefan Ciocan – Sare’n Ochi

Miercuri 25/5/2011

Există o singură metodă pentru salvarea statelor de la faliment

Nu statul asistenţial, nu capitalismul de cumetrie, nu ineficienţa birocraţiei sunt cauze principale ale situaţiei de acum. Ele sunt doar simptome. Dacă ar trebui ca lista cauzelor să fie restrânsă la un singur nume, el ar avea o sonoritate foarte contabilă: sursa tuturor relelor este deficitul bugetar, chiar dacă am fost dresaţi să credem altceva.

3 mituri şi rezolvările lor:

Mitul #1. Bugetul are nevoie de flexibilitate. Perfect adevărat, doar că flexibilitatea este o marfă care se cumpără cu banii jos. Dacă statul are nevoie de flexibilitate, n-are decât să economisească. Altfel, “flexibilitatea” nu aduce decât îndatorare excesivă şi faliment.

Soluţia de compromis care să asigure şi flexibilitate şi sustenabilitate este ca în fiecare an cheltuielile să nu depăşească încasările din anul anterior. În acest fel este posibilă o politică anticilică. În anii de crestere o parte din bani sunt economisiţi iar în anii de scădere şocul este atenuat. Singura condiţie: să nu existe prea mulţi ani de scădere. Când economiile se termină, austeritatea devine inevitabilă.

Mitul #2. Este nevoie de deficit pentru dezvoltare. Într-adevăr, o economie emergentă apelează la economisirea străinilor pentru a se dezvolta mai repede. Însă asta nu înseamnă că statul este cel care trebuie să se împrumute. Dimpotrivă, împrumuturile luate de stat limitează nivelul potensial al celor luate de sectorul privat. Singura diferensă este că statul cheltuie banii mult mai prost.

În schimb, deficitul fiecărui an se adaugă la datoria publică, purtătoare de dobânzi pe termen nelimitat. Concret: cum s-a dezvoltat România de cei 40 de miliarde de euro împrumutasi net în ultimii 20 de ani şi pentru care plăteşte dobânzi de două miliarde de euro în fiecare an? Citeste mai departe!

Lucian Davidescu –  Riscograma

Joi 26 / 5 / 2011

Fur pentru popor

Cu secole în urmă, Horea pierea strivit sub roata grofilor, strigând, cu glas mare, să se audă peste timp: mor pentru popor. Astăzi, pentru popor nu mai moare nimeni, că nu rentează, în schimb de furat, fură toţi. Tot pentru popor, normal. Din păcate pentru ei, pe unii îi mai şi prinde potera DNA, şi, de aici, un lung prilej de vorbe şi de ipoteze. Ultimul gurmand prins la oala de sarmale a statului este senatorul Mircea Banias, o verigă a lanţului mafiot din Vama Constanţa, membru PDL de vază şi, după cât se poate intui, unul dintre bolovanii care vor trimite acest partid pe fundul mlaştinii politice autohtone. Pentru că este deja clar: acuzaţiile de corupţie la adresa unor membri PDL şi arestările din ultima vreme nu sunt prezentate la moguliziuni ca un semn că justiţia lucrează şi nu ţine cont de nimeni – aşa cum nici nu puteai visa să se întâmple când preşedintele era împărat şi-l chema Năstase. Dimpotrivă, tonomatele se înghesuie să arate cât de corupt e PDL, câţi hoţi sunt în el şi sugerează, cu aluzii clare, că firele matrapazlâcurilor duc tocmai la fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, şi la fata lui poliglotă. Vinovat sau nevinovat, Traian Băsescu va trage ponoasele, cum a tras şi în cazul Bercea Mondial, ca o dovadă a justeţei proverbului aplicat “Fereşte-mă, Doamne, de frate-meu, că pe duşmani îi ciuruiesc singur”.

În scandalul de faţă avem de-a face cu un hoţ atipic: Mircea Banias. Până acum, toţi politicienii acuzaţi de corupţie s-au declarat complet nevinovaţi, victime ale unor răzbunări personale, ale dictaturii băsiste, mieluşei denigraţi de lupi şi aşa mai departe. Banias este însă primul care recunoaşte: da, fraţilor, am pus mâna, dar n-am furat pentru mine, ci pentru săraci. El vrea să spună că partea lui din miliardele jumulite din vamă nu s-a transformat în termopane, vile sau tablouri, ci în treninguri şi adidaşi pentru familiile de surzi din Constanţa. Că bunurile confiscate în vamă nu le-a vândut, în beneficiu propriu, ci le-a dăruit, cu multă mărinimie, de Crăciun, copiilor nevoiaşi care, chiar dacă nu aud, lovesc al naibii de bine cu piciorul în minge. Adică am avut noi un Mutu, de ce n-am avea şi-un Surdu la naţională? Pe acelaşi principiu, sunt absolut convins că preacucernicul creştin Banias a oferit şi pantofi Gucci Asociaţilor Şchiopilor Liberi, ceasuri Tissot Organizaţiei Culturale a Artizanilor Ciungi şi DVD-uri Philips Ligii Culturale a Orbilor Fără Frontiere. Citeste mai departe!


Spartakus – Reporter Virtual

Vineri 27 / 5 /2011

Realitatea istorică a lui Ion Iliescu

Pe 26 mai autoritățile sârbe au anunțat capturarea, după 16 ani de căutări, a lui Ratko Mladici, fostul comandant militar al sârbilor din Bosnia, criminal de război, pus sub acuzare și dat în urmărire internațională de Tribunalul Penal Internațional. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Boris Tadici.

Pe 12 mai, John Demjanjuk, 91 de ani, a fost condamnat pe 12 mai la München la 5 ani de închisoare pentru participarea la uciderea a 27.900 de evrei, în principal olandezi. Demjanjuk, fost gardian la lagărul de exterminare nazist din Sobibor, a fost expulzat în urmă cu doi ani din Statele Unite, unde trăia din anii ’50, după o lungă bătălie juridică axată pe starea sa de sănătate. El a asistat la dezbaterile tribunalului pe o targă sau într-un scaun cu rotile. Și Spania dorește să-l aducă în fața justiției, pentru faptul că a fost gardian într-un alt lagăr de concentrare, unde au murit prizonieri spanioli.

Marți 24 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a hotărât acordarea de despăgubiri părinţilor lui Nicuşor Vlase, ucis la Revoluţie, după data de 22 decembrie 1989, şi lui Doru Mărieș, președintele Asociației “21 decembrie 1989″, ale cărui convorbiri telefonice ar fi fost interceptate de SRI în 1990.

Toate cele trei fapte, foarte diferite prin problematică, plasare în contextul cronologic sau jurisdicție, vorbesc totuși, la unison, de o Justiție care nu prescrie anumite fapte și care nu le trece în conturile extrem de încărcate ale istoriei. Unde se opresc tribunalele și unde încep istoricii e o chestiune care, în primele două cazuri citate mai sus, nu se pune. Ele pot exista și se pot face împreună, fără ca actul de justiție să fie mai puțin legitim sau viciat de demersul cercetătorilor.

Numai cazul românesc stârnește încă aceeași vie iritare, și nu numai în rândul personajelor direct implicate în evenimentele respective, ci și în acelea ale generațiilor care preiau flamura roșie a luptei socialiste. Ion Iliescu a tranșat primul problema, declarând că CEDO este în afara realităților istorice, repede talonat de Victor Ponta. Citeste mai departe!

Raluca Alexandrescu – Club 2020

Sambata 28 /11/ 2009

Moartea inginerului Florescu

Anul trecut, de ziua mea, am primit de la cineva din familie, drept cadou, o călătorie la Orșova. Era o căldură de august cînd ne-am pornit la drum. Am luat-o și pe mama mea, să vadă Dunărea, n-o mai văzuse niciodată. Ea, săraca, are locuri pe care le-a văzut doar însemnate de suferință.

A văzut Timișoara cînd a fost cu sora mea la doctor, a fost la București la o înmormîntare și la avocați, la Curtea de Argeș, într-o iarnă, să-și ducă fata la școală, cînd a mers prin zăpadă, pe niște cîmpuri, de i-au înghețat picioarele pînă la șold.

A fost la Craiova cu treburi la piață, urăște acest oraș. Acolo s-a supărat foarte tare, de era să-i plesnească o vînă la cap cînd i-au furat portofelul în autogară. Cînd a ajuns în piață, să ia vinete s-a trezit că nu are un ban, nici de autobuz să se întoarcă acasă. A podidit-o plînsul, femeie în toată firea. Seara, s-a milit șoferul și-a luat-o fără bilet, doar nu era s-o lase în Craiova.

Mama mea ar putea să facă o hartă a locurilor unde a durut-o ba în piept, ba în cap, ba în picioarele prost încălțate.

Am trecut de Tîrgu-Jiu, un alt loc unde își lăsa copiii la școală și pleca cu sufletul secat de grijă. Cînd am ajuns aproape de Motru, ne-am pomenit cu ea că vrea să oprim: Aici, aici, zice, pe dreapta. Aici am stat de m-a plouat, m-a făcut leoarcă, pînă la piele m-a udat. Aveam o rochiță de stîmbiță subțire și afară turna de se înnegurase ca noaptea, dar nu mă mișcam din loc, uite aici am stat o jumătate de zi să-i aștept pe experți. Mă trimisese fratele meu, era ultima lui speranță, o nouă expertiză a săpăturilor, ca să scape de pușcărie. Citeste mai departe!

Ruxandra Hurezean – Gazetino

Pe Politeia Europeana puteti citi – „Săptămâna Presei Europene / 22-28 Mai –2011″

Written by Theophyle

29/05/2011 la 9:02 am

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Neaţa,
  Blogosfera săptămânii revine, mulţumesc redactorilor de bine.
  Am citit 3 din 7, restul, urmează.

  Creanga

  29/05/2011 at 9:20 am

  • Salut 🙂
   in cvlipa cand am reusit sa trec presa saptamanii in Europa pe blogul European, am reluat titlul. 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 9:58 am

 2. Buna dimineata,
  Forte buna selectia, unele imi scapasera si era pacat sa nu le citesc.
  Multumiri Theophyle pentru reluarea rubricii si pentru varietatea subiectelor, interesante si bine scrise.

  cedric

  29/05/2011 at 9:27 am

  • Multumesc Cedric 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 9:58 am

 3. neata, buna dimineata, o splendida zi de mai,

  excelente postarile amintite de ThPh,
  multumesc,

  legat de iliescu:
  acesta nu se ascunde ca alti ticalosi,
  dar nimeni nu are inca curajul sa-l judece.
  asta fiind o imensa problema romaneasca!

  skorpion

  29/05/2011 at 9:30 am

  • Multumesc skorpi 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 9:59 am

 4. buna dimineata.
  legat de iliescu, el se ascunde dupa sistemul ticalosit, nu-i nevoie sa se ascunda prin vreun sat. nu-i trebuie nimanui mai mult curaj decat sa depaseasca sistemul. ca jurnalist am scris despre crimele lui si deum isi construieste bariere de aparare impotriva justitiei, inclusiv prin legea 42, inca din 1990 (saptamanalul NU, unde am activat). Ion Iliescu si-a infiltrat cumetrii de revolutie peste tot in sistem. cu toate acestea, imi aduc aminte cum in 2005 era sa faca infarct cand procurorul Siserman i-a explicat, pe degete, sa priceapa, de ce crimele sale sunt imprescriptibile. aveti pe blogul meu intreaga explicatie (nici macar nu mai era nevoie de CEDO – legi romanesti au fost incalcate):
  http://sareinochi.wordpress.com/2010/12/03/apologia-unui-regim-ilegitim-si-criminal/

  Sare'n Ochi

  29/05/2011 at 9:44 am

  • ai dreptate, sare in ochi, reteaua care il apara pe iliescu este mult prea mare si unita! toti sint legati prin santaje, prin roluri avute inainte de 1989 si dupa si de aceea este f. greu s-o destructurezi…sa avem sperante ca atunci cind iliescu va implini 99 de ani va fi judecat si in sfirsit condamnat si aruncat dupa gratii..

   skorpion

   29/05/2011 at 9:47 am

  • salut 🙂
   Iliescu este deja in lada de gunoi a istoriei!

   Theophyle

   29/05/2011 at 9:59 am

 5. Multumesc,Thophyle.
  Gazetino imi place de cand am descoperit-o.E proaspata si are substanta.

  ela

  29/05/2011 at 9:55 am

  • salut ela 🙂
   scrie bine. Este jurnalista de profesie. Si mie imi place cum scrie 🙂

   Theophyle

   29/05/2011 at 10:00 am

 6. Buna dimineata!
  Excelenta selectie, mai buna decat tot ce s-a scris in presa saptamanii trecute.
  Mie mi-a placut in mod special povestea inginerului Florescu, asa trista cum e ea, din nefericire.
  Ruxandra Hurezean transmite emotie prin cuvinte simple si limpezi.

  luminita

  29/05/2011 at 10:16 am

  • salut lumi 🙂
   multumesc!
   Multe povesti de genul asta exista. Infiorator insa sunt povestile sun adevarate si blestematul de Iliescu traieste bine merci!

   Theophyle

   29/05/2011 at 10:19 am

   • nu ma deranjeaza ca traieste, as fi vrut sa traiasca bine mersi dupa …….gratii, asa cum o merita!

    skorpion

    29/05/2011 at 10:22 am

    • Skorpi, sunt lucruri care nu se vor intampla niciodata! Din nefericire 😦

     Theophyle

     29/05/2011 at 10:26 am

     • ThPh,
      mai stii? poate apucam si clipa asta.
      dar nu ma pot abtine sa nu zimbesc la ideea ca probabil ilici este obsedat de teama ca totusi va veni clipa de a raspunde penal pentru faptele sale, inclusiv il obsedeaza si noaptea frica de gratii si costum in dungi…
      🙂

      skorpion

      29/05/2011 at 10:28 am

      • Pe Iliescu il doare in motzul de la basca…
       El are convingeri ferme. Dar daca cineva doreste sa-l transforme in martir, la puscarie cu el…

       STRAJNIK

       29/05/2011 at 10:33 am

   • Nu doar ca Iliescu traieste bine mersi, dar a fost lasat destul timp liber de orice judecata, incat acum are si clone.
    Poate sa dea coltzul oricand, cucuveaua lui nu va ramane sa cante in pustiu, va sta pe umarul atator pontaci nascuti din scarba de dreptate si adevar a ilicescului.

    luminita

    29/05/2011 at 10:29 am

 7. STRAJNIK

  29/05/2011 at 10:31 am

  • 🙂 Mda’ asta intr-adevar stire 😆

   Theophyle

   29/05/2011 at 10:32 am

   • Respecta criteriul. E…evropeana

    STRAJNIK

    29/05/2011 at 10:34 am

 8. `neata tutulor.
  Toate bune ori mai putin bune, dar formularea dlui Davidescu : „Există o singură metodă pentru salvarea statelor de la faliment”, mi se pare a fi o formulare neadecvata.
  Chiar asa? „o singura metoda?” cei din juriul premiului Nobel stiu?
  Cit despre Ponta ca trompeta a lui Iliescu nu il gasesc mai nociv decit pe un Dinescu ori un Hurezeanu ca trompete ale lui Vintu.

  victor L

  29/05/2011 at 10:43 am

  • Nemernicii daca au vazut ca nu reusesc au trecut la atacuri de joasa speta. Gunoaie 😦

   mar

   29/05/2011 at 11:45 am

 9. Buna ziua,

  Multumiri echipei redactionale pentru selectia excelenta si efortul depus. Trista povestea scrisa de Ruxandra Hurezeanu, o fila din istoria recenta care nu mai poate fi si nu trebuie sa mai fie masluita.

  mar

  29/05/2011 at 11:44 am

 10. Salut si eu reluarea saptaminala a ce e mai bun pe saptamina. Mi-a parut rau cind Theophyle a spus ca renunta la ea dar nu am zis nimic.: theophyle face oricum incredibil de mult.
  Parerea mea este ca poate cea mai valoroasa activitate a momentului este networkingul intre cei ce gindesc normal ca element initial a unor structuri ce nu vor pregeta sa apara

 11. Am citit si recitit „imparatia mustelor” .
  Inca o scriere despre cat de mutilati suntem dupa 20 de ani de cand Iliescu si clica lui cangreneaza societatea romaneasca.
  Este ,cu alte cuvinte,exprimarea a tot ce se vorbeste aici,pe blog de multa vreme.
  Mauit ca toti imberbii uslasi se vor niste Duda ai imparatiei mustelor. Joaca prost niste roluri atribuite de regizori cinici.

  ela

  29/05/2011 at 12:10 pm

  • Buna Ela,
   Ptr. ca ai pomenit de Duda, a aparut dimineata la Tv imbracat in uniforma de ofiter interbelic. Mare cabotin
   😦

   mar

   29/05/2011 at 12:14 pm

   • 😆 Penibil

    ela

    29/05/2011 at 12:17 pm

 12. Tia Serbanescu si Cristian Patrasconiu la tvr1 in „Ultima editie”.

  cedric

  29/05/2011 at 1:04 pm

 13. Timisoara s-a aflat saptamana trecuta sub semnul manifestarii sarbatoririi lui Ioan Hollander,care a fost cel mai longeviv director al Operei din Viena.
  Vineri povestea ,in Piata Operei momentul in care comunistii l-au exmatriculat din toate facultatile din Timisoara,pentru un delict de opinie.
  A avut noroc,reusind sa ajunga in Viena, si astfel a scapat de un destin pe care atatia intelectuali l-au avut in anii 50.
  Este o lectie de viata, despre destin ,lupta si reusita.
  Din pacate,prea multi din generatia domniei sale au impartasit destinul inginerului Florescu.

  ela

  29/05/2011 at 1:08 pm

 14. Mulțumesc Theophyle, si tie si cititorilor tăi!

  Ruxandra Hurezean

  29/05/2011 at 2:03 pm

  • Cu placere.

   Theophyle

   29/05/2011 at 2:47 pm

 15. In aproape fiecare familie de oameni cumsecade exista amintirea unui sau mai multi ingineri Florescu ucisi sau distrusi de comunism.Si nu numai la noi ci de la Elba pina la Yujnii Sahalinsk la Marea Japoniei.

  Un tanar de stanga

  29/05/2011 at 2:18 pm

 16. Buna ziua 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  29/05/2011 at 2:47 pm


Comentariile sunt închise.