Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Romantism: Frédéric Chopin

Romantismul a fost o mişcare artistică apărută în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea în Europa, ocupand o mare parte si din secolul al XIX-lea. Reactie la raţionalismul care marcase perioada neoclasică, iniţial a fost doar o atitundine, o stare de spirit, romantismul in cateva decenii va lua forma unei mişcări cu stil si canoane  specifice. Autorii romantici au scris din ce în ce mai mult despre propriile lor sentimente, subliniind drama umană, iubirea tragică, ideile utopice. Dacă secolul XVIII a fost marcat de obiectivitate şi raţiune, începutul secolului XIX va fi marcat de subiectivitate, de emotivitate si sentimentalism. Romantismul s-a manifestat în forme diferite în diferitele arte şi a marcat în special literatura şi muzică.

Unul dintre principalii compozitaori romantici a fost  Frédéric Chopin. Frédéric François Chopin s-a nascut pe 1 martie 1810 , ca fiu al unei poloneze şi al unui expatriat francez. Chopin este considerat drept unul dintre cei mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică de pian din toate timpurile. La varsta de 20 de ani pleaca la Paris unde isi va consolida reputaţia ca interpret, profesor şi compozitor, adoptând totodată numele de „Frédéric-François”.

Pianul se regăseşte pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtând chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. El dezvolta forme muzicale precum balada sau elegia, însă cele mai signifiante inovaţii sa privesc genuri deja existente precum sonata pentru pian, valsul, nocturna şi preludiul. Operele sale sunt numite adesea sprijinul curentului romantic în muzica clasică a secolului XIX. În plus, Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave în muzica sa; mazurcile şi polonezele sale reprezintă chiar şi astăzi baza muzicii clasice naţionaliste poloneze.

La Paris, Chopin intalneste artiştii de marcă ai generatiei lui – Heinrich Heine, Alfred de Vigny şi Eugène Delacroix. Face cunoştinţă cu unii dintre cei mai reputaţi pianişti ai vremii, dintre care Friedrich Kalkbrenner, Ferdinand Hiller şi Franz Liszt, formând totodată prietenii cu compozitori precum Hector Berlioz, Felix Mendelssohn, şi Vincenzo Bellini (alături de care este înmormântat în Cimitirul Père Lachaise).

În perioada petrecută la Paris, Chopin participă la un număr important de concerte dar întreprinde vizite şi turnee variate în această perioadă. În 1834, alături de Hiller, vizitează un festival muzical organizat la Aachen de către Ferdinand Ries. Cei doi îl întâlnesc pe Mendelssohn şi alături de acesta vizitează oraşele Düsseldorf, Koblenz şi Köln, bucurându-se de compania fiecăruia şi interpretând muzică împreună.

În 1836 Chopin se logodeşte cu o poloneză în vârstă de şaptesprezece ani, Maria Wodzińska, a cărei mamă a insistat ca logodnica să fie păstrată secretă. Anul următor, familia fetei întrerupe această relaţie. În 1836, în cadrul unei petreceri organizate de către Contesa Marie d’Agoult, amanta compozitorului confrate Franz Liszt, Chopin o întâlneşte pe Amandine-Aurore-Lucile Dupin, Baronesa Dudevant, cunoscută mai bine după pseudonimul acesteia, George Sand. Era o scriitoare romantică franceză, cunoscută pentru numeroasele sale aventuri amoroase cu Prosper Mérimée, Alfred de Musset (1833–1834). În perioada 1837 – 1847 are o relaţie tumultoasă cu George Sand. Cuplul are o apropiată relaţei de prietenie cu pictorul francez Delacroix, autor al unui portret al celor doi. Un episod notabil din timpul relaţiei se desfăşoară în cursul iernii turbulente şi mizere petrecute la Mallorca (1838–1839), acolo unde cuplul întâmpină probleme de acomodare, ajungând să fie găzduiţi în cele din urmă la mănăstirea din Valldemossa.

Vremea neprielnică are un impact serios asupra stării de sănătate şi asupra bolii pulmonare cronice a compozitorului. Atât de serios încât – pentru a îşi salva viaţa – se întoarce alături de George Sand şi cei doi copii ai ei către ţărm, la Barcelona, iar mai apoi la Marsilia, unde petrec câteva luni pentru recuperare. Deşi starea sa de sănătate se ameliorează, recuperarea nu va fi niciodată completă. În stilul caracteristic, se plânge în privinţa incompetenţei doctorilor din Mallorca: „Primul mi-a spus că sunt pe moarte. Al doilea mi-a spus că am avut ultimul răsuflu, iar al treilea mi-a spus că eram deja mort”.

Chopin petrece verile din perioada 1839 – 1843 la proprietatea scriitoarei din Nohant. Reprezintă o perioadă liniştită şi productivă pentru compozitor. Aici compune Poloneza în La bemol major, Op. 53 „Eroica”, una dintre capodoperele sale. n 1845 se naşte o problemă serioasă în relaţia dintre Chopin şi Sand, odată cu deteriorarea suplimentară a sănătăţii lui. Lucrurile se înrăutăţesc în 1846 din pricina problemelor familiale; acesta este anul în care Sand publică Lucrezia Floriani, operă nefavorabilă lui Chopin. Povestea tratează relaţia dintre o actriţă bogată şi un prinţ cu o stare de sănătate slăbită. Se poate interpreta că inspiraţia pentru cele două personaje a pornit chiar de la cei doi.

Frédéric Chopin moare pe 17 octombrie 1849 la vârsta de 39 de ani cu diagnosticul de tuberculoză pulmonară.

Vladimir Horowitz – Sonata de Pian No. 2

Martha Argerich –  „Poloneza  N°6 Eroica”

Written by Theophyle

28/05/2011 la 7:58 pm

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna seara,
  l-am descoperit pe Chopin in adolescenta odata cu marsul funebru, pe care il voi vrea la inmormintarea mea…
  🙂

  skorpion

  28/05/2011 at 8:24 pm

 2. Mai skorpi cat mai tarziu posibil! Dupa toti dusamanii 🙂

  Theophyle

  28/05/2011 at 8:33 pm

  • sa te auda Al de Sus,
   🙂

   skorpion

   28/05/2011 at 8:35 pm

 3. o fi telepatie?
  azi la bookfest am cumparat 10 cd-uri chopin;interpreti:sa spun numai doi:dinu lipatti si rubinstein..
  acum ma dlectez cu ele…sic!

  intamplator

  28/05/2011 at 8:41 pm

 4. Bună seara Theophyle,

  Bucata mea preferată:

  Arrivederci,
  B

  Bogdan P

  28/05/2011 at 8:43 pm

 5. exista si un vers de manea: sa moara toti dusmanii mei 😉

  victor L

  28/05/2011 at 8:47 pm

 6. Salut. Muzicienii mor tineri Muzica nu numai ca foloseste ambele emisfere cerebrale dar ii consuma pe compozitori si artisti.

  Tot Lipatti cel fabulos:

  Un tanar de stanga

  28/05/2011 at 8:52 pm

 7. Seara buna
  Iarasi muzica ? 🙂 Chopin ? Ce cearta am facut cu el pentru a incasa banii pe lucrarile facute . 😆
  Mai bine discutam de Schopenhauer. Asta macar a platit tot si pina la ultimul banut . Fara comentarii sau cereri de scont. 😆

  Ștefan A.

  28/05/2011 at 9:23 pm

 8. In anii nostri, pamanteni, socotind , Chopin a trait prea putin, dar ne-a lasat din preaplinul inzestrarii lui supranaturale mai mult decat altii.
  Mie imi place Nocturna.

  dar si Sonata Facile

  luminita

  28/05/2011 at 9:27 pm

 9. ce frumos se aude pianul…

  skorpion

  28/05/2011 at 9:31 pm

  • dumnezeiesc de frumos.

   luminita

   28/05/2011 at 9:37 pm

 10. O muzica divina!

  mar

  28/05/2011 at 9:46 pm

 11. 1 la 0

  Ștefan A.

  28/05/2011 at 10:13 pm

 12. 1 la 1

  Ștefan A.

  28/05/2011 at 10:18 pm

  • Fotbal doamnelor si domnilor . 🙂

   Ștefan A.

   28/05/2011 at 10:19 pm

 13. Salut pe toți iubitorii de muzică! 🙂

  Sper să nu vă supere că eu aduc doi slavi autentici, chiar dacă autorul a „tras” cu ochiul la Nicolo Italiano…
  Dar peste ani scorul îl egală Hollywood-ul, cei mai copți au auzit poate de „Somewhere in time”! 😉

  oldhashu

  28/05/2011 at 10:35 pm

 14. […] Read the rest here: Romantism: Frédéric Chopin […]

 15. Buna Dimineata la Toata lumea 🙂
  Postare Noua!

  Theophyle

  29/05/2011 at 9:11 am


Comentariile sunt închise.