Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Populismul – boala zilelor noastre!

Argumentum ad populum, adica “apelul catre lume“, numit şi apelul la majoritate, este o eroare logică de argumentare, care concluzioneaza că o opinie este adevărată deoarece foarte multă lume crede că este adevărată; cu alte cuvinte “dacă mulţi cred, atunci aşa este”. În etică, argumentul  este formulat: “Dacă mulţi consideră că este acceptabil, atunci este acceptabil.” In logica o astfel de greseala este numita “hering rosu” (ignoratio elenchi sau argument irelevant); termenul a fost inventat de scriitorul William Cobbett în 1805, fiind folosit într-o poveste cu un copil mincinos. Amicul Karl Marx l-a folosit pentru a caracteriza fenomenul evoluţionist al suprapopulării ca pe o minciună capitalistă. In  fine,  este clar ca noi, locuitorii tarilor democratice,  avem niste probleme in a  justifica modul in care traim si ne alegem conducatorii.

Democraţia este bazată pe apelul la popularitate, exact acest hering rosu despre care v-am vorbit mai sus. De obicei, acest hering rosu electoral este anihilat de o legiferare care il transforma in irelevant din punct de vedere practic, relevant insa din punct de vedere logic si etic. Raspunsul personal la aceasta dilema este simplu: din punct de vedere filozofic nu accept democratia, considerandu-l pe Platon mult mai destept decat Clistene. Din punct de vedere civic il accept pentru ca este singurul mod in care pot sa-mi exprim ideile, optiunile si crezul meu social

Democraţia poate fi fezabila numai cand exista un sistem echilibrat intre electorat si alesii sai, sistem care sa ingradeasca tendintele populiste ale alesilor in incercarile lor de a fi realesi perpetu prin favorizarea unor categorii ale electoratului pe socoteala altor categorii ale electoratului.

De fapt ultimii cincizeci de ani au insemnat in multe parti ale “lumii democratice” o deteriorare grava a acestui echilibru. Intelectualii, de obicei cei mai putin interesati (si contrbuitorii) de avutia natiunilor in care traiesc, rastalmacesc acest proces de dezechilibru prin formule si sisteme posibile sau imposibile, relevante sau hilare. Asadar noi ne petrecem existenta pelegrinand prin teorii care nu au legatura cu esenta materiala a vietii noatre particulare sau sociale. Trecand prin neo-socialism, neo-capitalism, neo-liberalism sau neo-conservatorism ajungem la post-modernism, post-post-modernism si in sfarsit sa ajungem si la descoperirea heringului rosu, pe care-l denumim astazi post-democratie.

Lucrurile stau mult mai simplu decat incercam noi sa le mascam, producem mult mai putin decat consumam ca societati lenevite si obeze, si suntem mintiti cu nerusinare de cei care trebuie sa ne conduca cinstit, in incercarea lor de a perpetua pozitiile. Cititi mai departe pe Curs de Guvernare.

P.S. Aveti si o caricatura care are nevoie de un nume 🙂

Written by Theophyle

27/05/2011 la 8:58 pm

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. -Va promit salarii cu 50 % mai mari .
  -Toti somerii vor fi angajati de stat .
  -Pensia minima va fi de 1.500 lei.
  Toate acestea daca ma votati . 🙂
  PS . nu voi recunoste niciodata ca toate acestea se vor realiza la un curs de 42 RON / euro . 🙂
  Ceva neimportant . 😆

  Ștefan A.

  27/05/2011 at 9:21 pm

  • mda. Dar nu trebuie sa desconsideram faptul ca foarte multi vor „pune botul” la prostiile insirate in prgramul asta. Mai am si alte temeri pe care nu vreau sa le insir acum.

   clemycali

   27/05/2011 at 9:41 pm

  • Slab slab nu m-ai convins. Io dau o casa si un mertzan s klase cui ma voteaza, Plus doua plinuri pe luna si o vacanta pe an in spania.

   Radu Ionescu

   27/05/2011 at 9:55 pm

   • 🙂
    Sa nu incepem sa facem concurenta partidelor politice mioritice ca ramin saracii parlameentari fara un post caldut . 😆

    Ștefan A.

    27/05/2011 at 9:57 pm

 2. buna seara,
  aici am putea include si faimoasa zicala: daca toti iti spun ca esti beat inseamna chiar ca esti beat…
  ei, parerea mea, ca nu intotdeauna inseamna ca esti beat.
  de acord?
  🙂

  si totusi as vrea sa sper ca democratiile occidentale vor gasi resurse sa nu fie strivite de valurile noi ca brazilia, china, india…

  skorpion

  27/05/2011 at 9:57 pm

  • salut skorpi
   Resursele au fost consumate de mult . 🙂 Chiar daca tiparnitele functioneaza non stop in vest , BRIC sint noile puteri economice si financiare a planetei . Peste putini ani . Sa zicem ca „locomotiva” numita occident a ajuns pe o linie moarta . Partea proasta ca sint alte locomotive gata sa traga trenul numit economia planetara .

   Ștefan A.

   27/05/2011 at 10:01 pm

 3. stefan, ai dreptate.

  skorpion

  27/05/2011 at 10:02 pm

  • China . 1.300.000.000 locuitori
   India . 1.200.000.000 locuitori
   Impreuna au mult mai multi locuitori decit intreaga UE + USA + Canada + Japonia + Australia .
   In plus au populatii cu foarte multi tineri . Adica „radacina” dorintei de a face ceva mai mult pentru bunastarea personala .
   Occidentul e cu o populatie care e preocupata tot mai mult la doctori , case de odihna , pensi . Adica populatii imbatrinite sau in curs accelerat de imbatrinire .

   Ștefan A.

   27/05/2011 at 10:11 pm

   • … adica BRIC au potential 🙂 . Nu este acelasi lucru cu rezultat 😀

    CFG

    27/05/2011 at 10:23 pm

 4. buna seara;
  poate ca la origine populismul a fost o metoda de a creste increderea in sine,de a emana(na,ca n-am alt cuvint)optimism
  realismul e bun cind esti cu spatele la zid;cred ca ultimul om politic care a fost realist a fost churchill cu celebrul” va ofer singe,lacrimi si victorie”
  de atunci eu unul nu stiu alti lideri politici;
  toti se intre in a supralicita si noi ,cei carora ni se adreseaza,omeneste ne place sa ne lasam inselati,stiind ca suntem inselati,dar de fiecare data ziceam:”poate nu,de data asta”
  vorba clasicului nenea iancu” din dilema asta nu putem iesi”

  tarile BRIC: sa zicem ca sunt cit de cit conectat cu ceva chinezi si/sau traitori acolo;semnalele sunt mixte;este crestere insa e inegala;controlul partidului unic e absolut;directivele acestuia se executa nu se dicuta;un exemplu: daca in provinvcia x partidul decide sa se faca sosete,sosete se vor face indiferent daca e mai bine sa se faca in provincia y.
  nu stiu de ce ,dar nu cumva china astazi are ” sex appeal” asa cum avea urss in epoca sf ani 20,inceput ani 30 la intelectualii din vest?de data asta insa, nu la intelectuali ci la bancheri si industriasi;?
  discrepantele in china seamana cu cele din dictaturile africane

  intamplator

  27/05/2011 at 10:36 pm

 5. programul usl: e o aiureala;l-am citit;
  un singur exemplu: buget multianual dar fara a identifica surse de finantare;
  cred ca i-au reciclat pe aia care faceau planul cincinal inainte

  intamplator

  27/05/2011 at 10:40 pm

 6. o veste buna pentru insomniaci sau matinali

  in primele 10 pozitii la import in ian&feb sunt materii prime -titei,motorina-,medicamente si aparatura electrica&electronica
  nu sunt produse agricole,nu sunt automobile,nu sunt textile
  cred ca astea sunt semne bune

  intamplator

  28/05/2011 at 12:04 am

  • Seara buna,
   Da, inseamna ca incepe sa functioneze industria. Un pas inainte, dar sunt atatia pasi inapoi ca ma tem ca este efectul unei picaturi intr-un ocean.

   mar

   28/05/2011 at 12:48 am

 7. Caricatura – pestisorul transpartinic in oceanul coruptiei.

  mar

  28/05/2011 at 12:50 am

 8. Am o idee pentru reducerea populismului (catelul unor vecini plinge de vreo doua ore, asa ca nu pot sa dorm si-mi vin idei). Un politician este ales – la nivel local sau national – prin voturile unor oameni care au incredere in promisiunile lui. Daca respectivul politician nu-si respecta, sa zicem, cel putin 75% din promisiunile facute, nu va mai avea voie sa candideze doua ture.

  Daca intrebati cum s-ar putea implementa asa ceva, banuiesc ca numai prin presiune populara – adica ne-am intors la populism. Cui pe cui se scoate, nu?

  Pisa

  28/05/2011 at 1:45 am

  • Pisa salut 🙂
   Nu merge nicaieri. Populismul ne termina pe toti, oriunde am fi in lumea asta 😦

   Theophyle

   28/05/2011 at 7:33 am

 9. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  28/05/2011 at 7:32 am

 10. […] Read more from the original source: Populismul – boala zilelor noastre! […]


Comentariile sunt închise.