Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dreptul la Istorie: Herculane

 Astazi revin dupa o scurta conversatie cu un tanar academic din Cluj, dl Mihai Cucerzan, care mi-a atras atentia asupra canibalizarii pirateresti a uneia dintre cele mai frumoase perle istorice ale Romaniei. Băile Herculane si imprejurimile ei sunt vechi de cand lumea. Băile Herculane (Aqua Herculis) este una dintre cele mai vechi localitati in care a existat prezenta umana (continua) pe teritoriul Romaniei, incepand cu paleoliticul superior (cam 10 000 î.Hr.) si pana in zilele noastre.

Bazandu-ma pe cele spuse de dl Cucerzan si cele aparute in presa centrala (EvZ) si cea locala, pot sa va povestesc una din cele mai tragice povesti ale Romaniei “in tranzitia” celui sarac si cinstit si a acolitilor lui. Povestea arata cam asa:

În anul 2001,  Dan Matei Agathon (ministrul PSD al turismului în acea vreme) i-a pus pe tavă colegului de partid Iosif Armaş staţiunea Herculane în, probabil, cea mai dezastruoasă privatizare turistică petrecută în ţara noastră.

Mai precis, firmei Argirom Internaţional SA, grup patronat de Iosif Armaş, i-a fost atribuit 60% din SC Hercules SA (care deţine cele mai mari hoteluri din Herculane şi toate cele care funcţionează în clădiri construite în timpul Imperiului Austro- Ungar). Atunci, Armaş s-ar fi obligat să investească 35 de milioane de dolari, dar în acte au apărut doar 1,4 milioane, ca angajament de investiţie până în 2004. Dar nici măcar aceste investiţii nu s-au făcut, drept care acum toate hotelurile SC Hercules SA sunt declasificate (nu mai au stele), susţine primarul Nicuşor Vasilescu.

Pe fondul crizei, anul trecut, Armaş a găsit de cuviinţă să facă rost de lichidităţi luând împrumut bani cu camătă, pentru care a girat cu hotelurile.

Toate clădirile care formează centrul istoric al Băilor Herculane, 12 imobile şi hoteluri de patrimoniu naţional, construite în perioada 1700-1900, au fost ipotecate pentru sume derizorii, variind între 50.000 şi 200.000 de euro per imobil. Intră aici Hotelurile Decebal, Traian, Apolo, Cazinoul şi altele. Practic, toate pavilioanele din centrul istoric. Cum Armaş nu a înapoiat banii, cei care l-au împrumutat au revendicat clădirile şi, deşi noi ne-am exprimat dreptul de preempţiune, nu a ţinut nimeni cont de lege. Am ajuns în instanţă cu această cauză şi am câştigat deja la Judecătoria Caransebeş”, povesteşte primarul din Herculane.

„Aceste hoteluri ale societăţii Hercules – Argirom Group au ajuns într-un asemenea hal de degradare, încât au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba despre hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum şi despre cele din centrul istoric al oraşului, Decebal şi Apollo, Pavilioanele 5 şi 6, care sunt închise de câţiva ani”, adaugă primarul.

Raspunsul baronului PSD, Iosif Armaş, a fost de o impertinenta care in orice tara civilizata l-ar fi costat scump: Suntem o societate privată sută la sută, reţineţi asta, care nu e obligată dea explicaţii”

Inchei asa cum am incheiat si primul articol din aceasta serie:

Adevarat, s-au furat in tara asta miliarde, industrii intregi! Au fost inselati sute de mii de oameni cu jocuri piramidale, cu cupoane, cu investitii in vant. Un singur lucru nu s-a furat inca – istoria acestui popor rebegit de timp si lovit de soarta. Astazi se fura si dovezile ca locurile acelea sunt ale strabunilor nostri si trebuie sa ramana ale nepotilor nostri. Am petrecut luni de zile prin harloagele lumii ca sa sap, descoperind istoria omenirii, am vazut cu ochii mei cu cata dragoste si consideratie se poarta altii fata de istoria lor, cat cheltuiesc sa o pastreze si sa o conserve pentru urmasii lor. La noi nu numai ca se face extrem de putin, nici macar nu sunt pastrate comorile descoperite sau inca nesapate.

Deci doamnelor si domnilor, dupa ce ne-am vandut prezentul, ne-am amanetat viitorul, ne distrugem si trecutul?

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziua buna,
  Fusei si eu pe la Herculane, vai de ea statiune.

  Acum dreptul la coada, coada de la elicopter:

  WASHINGTON (Reuters) – Pakistan has returned to the United States wreckage of a U.S. helicopter destroyed during the raid that killed Osama bin Laden, a Pentagon official told Reuters on Tuesday, but the gesture was expected to do little to improve strained ties.

  http://news.yahoo.com/s/nm/20110524/wl_nm/us_usa_pakistan_helicopter

  Creanga

  25/05/2011 at 2:33 pm

  • salut Creanga 🙂
   mare scofala! Americanii l-au lasat intentionat!

   Theophyle

   25/05/2011 at 3:24 pm

   • Eu pregăteam terenul pentru Geronimo ultima parte. 🙂

    Creanga

    25/05/2011 at 3:27 pm

 2. Dragul meu, unii incearca sa lichideze trecutul ca sa isi pregateasca ei un viitor mistificat in cartile de istorie.

  Nu intimplator am intrat in democratia originala cu o lichidare fizica a Dictatorului si a sinistrei sale sotii (vorba cuiva). Tocmai pentru ca Zimbaretul cinstit sa isi pregateasca un viitor de aur, la adapost de trecutul infect, pe care a incercat sa il rescrie prin carti ca „Revolutie si reforma” [a se citi: „Puci si restaurare”], „Revoluţia trăită” [a se citi: Revolutia furata”], „Viaţa politică, între violenţă şi dialog” [a se citi: „Mineri, va ordon: crapati-le capetele!”], „Renaşterea speranţei” [a se citi: „Uciderea sperantei”], „Probleme globale. Creativitate” [a se citi: „Bagare in seama. Aparatcikul se reinventeaza”].

  Viitorul nu se poate decreta, dupa cum trecutul nu poate ramine pe vesnic ingropat.

  Cetatean

  25/05/2011 at 2:39 pm

  • Good point.

   luminita

   25/05/2011 at 2:52 pm

  • uper refolmulare – multumesc!

   Theophyle

   25/05/2011 at 3:23 pm

 3. Iosif Armas ca mare pesedisto-securist ce este a cistigat o caruta de bani pentru creantele Romaniei in Vietnam 72 milionae usd recuperind 18 milioane in orez de calitatea a 3 a

  Un tanar de stanga

  25/05/2011 at 2:43 pm

 4. (Typo: la paleolitic superior este un zero in plus … 10.000 î.Hr. nu 100000 î.Hr.)

  Conducerea (persoanele) acelor societati private suta la suta pot fi trase la raspundere in justitie. Eu asa stiu. Chiar si asa tot jaf ramane, tot pierdere de bani si timp, tot lipsa de dezvoltare si bunastare pentru mai multi (nu pentru cativa). 😦

  O zi buna tuturor … 🙂

  CFG

  25/05/2011 at 2:44 pm

  • Salut CFG 🙂
   nici un typo 10 de mii de ani asta reprezinta limita inferioara de vechime a paleolitcului superior. De exemplu – Ion din Anina, rămăşiţele sale (maxilarul inferior) sunt datate cu aproximaţie ca având cca 42.000 de ani. deci la mijlocul perioadei!

   Sun cei care incep numerotaia le 50 de mii de ani. Eu o consider mai veche si am date pe care ma bazez! 🙂

   Theophyle

   25/05/2011 at 3:18 pm

 5. Ziua buna,
  Mare pacat ce se intampla/s-a intamplat cu Herculane. Cladiri de o valoare inestimabila dpdv arhitectural au ajuns o ruina si nu cred ca vor mai putea fi recuperate.
  Multe cladiri au cazut, parte sunt cazute partial si au crescut copaci prin acoperis, ce mai o jale 😦

  mar

  25/05/2011 at 3:11 pm

 6. Dreptul la şpagă şi la bani făcuţi în grabă, hotelurile sunt părăginite de lăcustele hămesite. Mai departe ce va fi?Tot ruine vom găsi?

  Creanga

  25/05/2011 at 3:12 pm

 7. Baile Herculane a fost,inainte 1989,o statiune vizitata mult de turisti europeni prin reteaua Nekerman.
  Apele sulfuroase au proprietati curative cunoscute inca de pe vremea romanilor.
  Era destul de greu sa prinzi un bilet.
  Pacat,mare pacat de ce a ajuns.

  ela

  25/05/2011 at 3:16 pm

  • Superba statiune sacrificata intereselor unor criminali!

   Theophyle

   25/05/2011 at 3:24 pm

   • Asa este.
    Inainte de 1989,cu vreo doi ani, cativa tineri absolventi de liceu,printre care si fiul unor colegi,si-au dat intalnire, planuind intr-o camera de hotel din Herculane sa treaca granita la sarbi.
    I-au gasit impuscati ,cu urme de tortura.
    A fost prima data cand am auzit ‘Die Gedanken sind frei’ la o procesiune funerara.

    ela

    25/05/2011 at 3:42 pm

  • inainte de 89 ala de se numeste Armas si a cumparat o parte din heculane era un jegos de portar la un hotel si sincer acolo ii era locul dar democratia ia dat un drept , acela ca oricit de prost si analfabet esti poti fura, si baiatul asta a facut.

   kovacs

   26/05/2011 at 9:09 pm

 8. salutare!theophyle ,ce au facut pesedistii lui iliescu cu statiunile balneo ale Romaniei e crima curata.sa vezi cum au distrus statiunea Slanic Moldova.pana in 89 era o statiune unde nu puteai arunca un bat de chibrit, asa cautata era .si ptr ozon si ptr renumitele izvoare de ape minerale, unice in lume.existau pastravarii,hoteluri , vile.gasca lui hrebenciuc si iacubov au ruinat o ptr a si face case de vacanta acolo si sa tina pulimea la distanta de acest loc.

  zigzag

  25/05/2011 at 3:41 pm

  • Salu Zigy 🙂
   Din nefericire stiu 😦 am viztat statiunea respectiva anul trecut!

   Theophyle

   25/05/2011 at 5:51 pm

 9. dl. armas, se crede un mustang, in wilden westen.

  asa cred totzi psd-istii, liber la orce bazaconie,pungäsie, hotzie, santaj. nu mä
  indoiesc, sunt destui si in alte partide.

  theo

  25/05/2011 at 3:43 pm

 10. mar, 3:11,
  eu cred ar putea fi reconstruite dupa modelul arhitecturii originale.
  Exista destule fotografii pentru asta.
  Iar milioanele de euro cheltuite pentru reconstructie si reintrarea statiunii in circuitul turistic european,
  ar veni inapoi in cativa ani, in buzunarul investitorului adica.
  Am avea si noi, romanii, o statiune cu care sa ne mandrim,
  incarcata de istorie, daruita de Dumnezeu cu o natura splendida.

  luminita

  25/05/2011 at 3:51 pm

  • e greu/trebuie proiect,licitatii,etc,etc
   e mai usor sa cheltuiesti banii pt dezv regionala facind reclama toata ziua la radio sa ” redescoperi” romania sau stadioane in sate unde nu e un drum asfaltat

   intamplator

   25/05/2011 at 5:52 pm

   • salut intamplator 🙂
    Totusi e o chestie de bun-simt elementar 😦

    Theophyle

    25/05/2011 at 5:53 pm

 11. cine stie, cätälin avramescu, a primit avizul

  pt. functzia de ambasador??

  theo

  25/05/2011 at 4:08 pm

 12. ASEMENEA VECHI ARHITECTURI; ADUC F: MULT:

  CHEHI; AU RECONSTRUIT ; CARLO-VIVARI SI MARIA-BAD; fenomenal, cu stucaturi ,cu statui, cafenele cu terase pline de flori, acoperite si färä,sunt f.
  amabili si este f. curat.mult mai ieftin decat in romania.

  theo

  25/05/2011 at 4:13 pm

 13. Sal`tare, popor ! 🙂
  Ca sa pretuiesti istoria, trebuie intai sa o cunosti.
  Adica sa posezi un minim grad de instructie/cultura.
  Nu e cazul lui Armas si nici al lui Agathon.
  In general, pesedoii sunt niste grobieni.

  Tzepelica

  25/05/2011 at 5:49 pm

  • salut timi 😦

   Asta nu inseamna ca daca ca au drepturile desfinatarii ei 😦

   Theophyle

   25/05/2011 at 5:52 pm

  • De fapt, e rezultatul promovarii la decizie a impostorilor.
   Chestie care s-a intamplat/se intampla indiferent de culoarea politica.
   S-au bagat in fata toate gunoaiele tupeiste, care si-au tras masterate/doctorate la imitatii de institutii universitare (Colegiul national de aparare, de ex.).
   Hotia materiala a fost dublata/sustinuta de hotia intelectuala.

   Tzepelica

   25/05/2011 at 5:54 pm

   • Dar asemenea greseli monstruoase pot fi indreptate totusi.
    Eu asa cred.
    Daca acest nene, ca e el pesedist, sau liberal, sau o maimutza coborata din copac direct in mijlocul peisajului ramanesc pregatit de privatizare engros, acest nene zic, care a cumparat o statiune intreaga pe baza unui contract de vanzare-cumparare, cu clauze explicite, trebuie obligat sa respecte contractul sau sa fie decazut din drepturi.
    Eu nu pot sa cred ca ministerul turismului nu are habar de asta.
    Iar celelalte institutii ale statului sunt obligate sa ia atitudine, de asemenea.
    Sa verifice daca a fost respectat contractul si sa ia masuri in consecintza.
    Nimeni nu ii impiedica sa fortzeze respectarea legii, acolo unde ea este eludata cu nerusinare.

    luminita

    25/05/2011 at 6:41 pm

 14. Elena Udrea, a fost comparată, asta toamna, la Băile Herculane, cu împărăteasa Sissi a Austriei de către agenţii economici din turism.
  „După vizita împărătesei Sissi în staţiunea Băile Herculane în 1888 s-au realizat 45 kilometri de alei pietonale. Sper să fie la fel de importantă şi de prolifică şi vizita doamnei ministru pentru ridicarea calităţii vieţii în staţiune“, a declarat Petru Silaşi, unul dintre agenţii economici.
  http://www.dcnews.ro/2010/12/udrea-comparata-la-herculane-cu-imparateasa-sissi-a-austriei/

  mihai

  25/05/2011 at 6:29 pm

 15. Resalut
  Pai draga Theophyle si stimati cititori , nu se devine capitalist prin improprietarire din pix sau prin decizie OUG .
  Trebuie ceva experienta si un pic de cunostinte economice . 🙂
  Din acest punct de vedere poti sa dai cadou unui prost si toate lingourile bancii nationale . Va distruge tot si in scurt timp . Astia sint „capitalistii” fostului PCR si Departamentul securitatii statului . Practic prosti dar cu diplome. 🙂 Obisnuiti sa consume repede tot ce le trece prin mina . 🙂

  Ștefan A.

  25/05/2011 at 6:34 pm

  • Theophyle , pentru a nu ramine surprins . 🙂
   Ce bai faceam eu la Herculane in paleoliticul superior . 😆

   Ștefan A.

   25/05/2011 at 6:36 pm

   • asta inainte de a te reincarna sau cum? 😆 esti vechi Stef, vechi!

    Salut 🙂

    Theophyle

    25/05/2011 at 6:39 pm

    • Poate nu stiai dar eu am 7 vieti . (asa e scris pe contractul divin ) . Momentan sint undeva la a 4 -a viata . 🙂
     Lasind la o parte delirul 🙂 micul Napoleon francez a decis sa trimita in Libia elicoptere de atac .
     Adica Eurocopter Tiger cunoscut si sub numele de Tigre .
     Presa italiana scrie : atacul final impotriva lui Gheddafi .

     Ștefan A.

     25/05/2011 at 6:46 pm

     • Plin de entuziasm frantzuzii…In frunte cu bravul lor conducator. (Tigrii trebuie testati in teren. Pina cade prinul din motive tehnice, se intelege). Altfel, mai au un pic si fac jubileul(50 ani) de la retragerea „glotioasa” din Algeria. Memorie scurta.

      STRAJNIK

      25/05/2011 at 7:48 pm

   • esti tare, eu din paleoliticul inferior tot la garla fac baie.

    luminita

    25/05/2011 at 6:45 pm

    • 😆

     Ștefan A.

     25/05/2011 at 6:46 pm

    • eu nu fac de loc baie,sa va stric media pe cap de locuitor.

     ela

     25/05/2011 at 7:02 pm

     • Faci dus ela . 🙂
      Tehnologia de azi permite sa vedem tot ce vrem . 😆

      Ștefan A.

      25/05/2011 at 7:11 pm

 16. @luminita
  Udrea s-amburicat oleaca, prin februarie :
  „Revenita la Herculane, Elena Udrea a anunţat măsurile pe care le va lua ministerul împotriva celor care nu s-au îngrijit de imobiliare pe care le deţin. „Avem cadrul legal pentru exproprierea lui Armaş şi a tuturor investitorilor de acest gen“, a afirmat Udrea. În proiectul-pilot al ministerului ce se derulează în 2011 şi urmăreşte renaşterea unor staţiuni de renume din ţară, alături de Băile Herculane se mai regăsesc Borsec şi Sulina.””

  Nu stiu ce s-a ales din proiectul-pilot… 😦

  http://www.adevarul.ro/locale/resita/Armas_ramane_fara_ruinele_din_Baile_Herculane_0_434356603.html

  Tzepelica

  25/05/2011 at 6:50 pm

  • „…s-a-mburicat…”, evident.
   Cu scuze.

   Tzepelica

   25/05/2011 at 6:52 pm

  • S-a ales praful, probabil.
   Si Udrea ma agaseaza din ce in ce mai mult cu proiectele ei de relansare a relansarii.
   Poate iese din schema guvernului la remaniere.
   Si-a cam atins limita incompetentei.

   luminita

   25/05/2011 at 6:53 pm

 17. Aduc o completare, pentru cei pe care i-am ofensat cu privire la Udrea,
  daca nu o remaniaza, macar sa ii lase numai un singur minister in grija, ca doua „e”deja prea multe. :mrgreen:

  luminita

  25/05/2011 at 7:20 pm

  • Uzura morala? :mrgreen:

   ela

   25/05/2011 at 7:50 pm

 18. Interesant ce spune Vasile Dancu „Se vorbeşte mult despre fragilitatea acestei puteri. Părerea mea este că e doar una dintre speranţele opoziţiei. Mi se pare cea mai disciplinată, fragilă statistic, cantitativ, matematic, dar cea mai consistentă, disciplinată coaliţie, pentru că este condusă direct de Traian Băsescu, care ştie cum să-şi ţină sub ascultare vaporul. Restul sunt jocuri, pe care evident cred că le pot face UDMR sau minorităţile, pentru că de asta au venit în politică, dar cred că această coaliţie a funcţionat coerent de fiecare dată”
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/vasile-dancu-psd-este-cea-mai-disciplinata-consistenta-coalitie-de-guvernare-opozitia-isi-masoara-puterea-226392.html

  mar

  25/05/2011 at 7:51 pm

  • Interesant cum vede Dancu lucrurile, fara ochelarii de cal de la bunicutza, ca pe aia ii poarta Tonta acum.
   Deci s-au mai spalat ferestrele de zoaie, se vede si de dinafara si invers.

   luminita

   25/05/2011 at 8:03 pm

 19. Relu Fenechiu cred ca are o problema de logica si multe cunostiinte lipsa 😦 Asta ca sa folosesc un eufemism 😦 il critica pe Mugur Isarescu „Am constatat cu stupoare că din funcţia onorabilă şi teoretic apolitică de guvernator al BNR, pe care o deţineţi, v-aţi transformat peste noapte în analist politic şi emiteţi judecăţi de valoare lipsite de profesionalism”.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/fenechiu-ii-cere-lui-isarescu-sa-si-clarifice-pozitiile-fata-de-performantele-guvernului-226421.html

  mar

  25/05/2011 at 7:58 pm

  • Mare escroc si Fenechiu asta! 😦

   Theophyle

   25/05/2011 at 7:59 pm

 20. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  25/05/2011 at 8:00 pm


Comentariile sunt închise.