Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Săptămâna Presei Europene / 15-21 Mai –2011

Portugalia primeşte 18 miliarde de euro până la alegeri. “Ajutorul pentru Portugalia, aprobat”, titrează i-informação, după ce miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat un plan de salvare în favoarea Portugaliei de 78 de miliarde de euro, cu o dobândă medie de 5%. Până la alegerile din 5 iunie, ţara nu va primi decât 18 miliarde de euro, adică minimum pentru ca Portugalia să-şi poată asigura “obligaţiile financiare”, notează cotidianul din Lisabona, care adaugă că Bruxelles şi FMI vor să vadă proiectul guvernamental înainte de a vărsa banii. FMI, responsabil de o treime din planul de salvare, adică 26 de miliarde de euro, se va întâlni vineri, 20 mai, pentru a da undă verde planului de salvare portughez. Celelalte două treimi vor fi împărţite între Fondul European de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară. Germania, cu 15.5%, Franţa, cu 11.7% şi Italia cu 10.2% vor împărţi cea mai mare parte din susţinerea europeană. Finlanda a acceptat în final să participe la planul de salvare, adaugă i, cu condiţia ca Lisabona să “încurajeze” investitorii instituţionali care deţin obligaţiuni ale datoriei portugheze să le păstreze în timpul programului de ajutorare (până la finalul lui 2013) – ca un mod de a garanta o întoarcere mai rapidă a Portugaliei pe pieţele financiare internationale.

Infrângere electorală pentru Berlusconi. Primul tur al alegerilor locale din 15 și 16 mai i-au pus pe cei mai mulți dintre candidații majorității guvernamentale într-o lumină proastă în fața celor ai opoziției de centru stânga. Un exemplu la Milano, oraș natal al lui Silvio Berlusconi și teatru al ascensiunii sale în afaceri și în politică: în ciuda implicării directe a șefului guvernului în campania electorală, primarul în funcție, Letizia Moratti, este depășită cu șapte procente de adversarul său, Giuliano Pisapia. Cel de-al doilea tur va avea loc pe 29 și 30 mai. Pentru Berlusconi, “care ceruse un referendum despre el însuși și guvernul său”, este “o palmă politică”, scrie Corriere della Sera. În afara controlului capitalei economice a țării, Il Cavaliere își vede amenințată și alianța cu Liga Nordului, care atribuie eșecul strategiilor sale și erorilor guvernului. Astfel, scrie Corriere în editorial, pe 16 mai, “a reînceput punerea sub semnul întrebării a unui lider care, după ce a fost considerat de militanții și aliații săi ca un demiurg, riscă în prezent să devină un țap ispășitor”.

 “O preşedinţie pe timp de criză”, titrează Dziennik Gazeta Prawna, îngrijorată de posibilele consecinţe după arestarea şefului FMI Dominique Strauss-Kahn acuzat de tentativă de viol. Potrivit cotidianului din Varşovia, lipsa vizibilităţii pe pieţele financiare (nu s-a luat o decizie în privinţa continuării ajutorului pentru Grecia, întrebările legate de posibilul succesor al lui Strauss-Kahn) poate “strica planurile preşedinţiei poloneze”. Mai departe, falimentul Greciei, o concluzie anterioară a unor experţi FMI, va însemna că “orice alte probleme ale UE vor trece pe plan secund” , potrivit lui Hugo Brady de la Centrul din Londra pentru Reformă Europeană. Ca un ecou al acestor sentimente, editorialistul Andrzej Talaga scrie că “în iulie ne-am putea afla în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul UE care va reduce preşedinţia [poloneză] şi scopurile sale la un episode nesemnificativ”. Prin urmare, pentru a face progrese în domenii cum ar fi Parteneriatul Estic sau securitatea energetică, Varşovia ar trebui să fie sigură că are sprijinul Germaniei, pentru că “fiind donatorul numărul unu când e vorba de slăbiciunile europene, Berlin va avea cel mai important cuvânt de spus în dezbatere”.

Niciun stress pentru centralele germane. Verdictul comisiei de experţi, însărcinate cu controlul strict al securităţii celor 17 centrale nucleare germane, după catastrofa de la Fukushima, tocmai a sosit: „Einstürzende Altbauten” [joc de cuvinte după numele grupului de rock industrial Einstürzende Neubaten ], titrează Die Tageszeitung. Altfel spus, niciuna dintre centrale nu mai satisface cele mai stricte cerinţe de securitate. Dacă ele sunt foarte vulnerabile în caz de prăbuşire de avion, ele ar da dovadă totuşi „de o puternică robusteţe”…Acest rezultat – lipsit de consecinţe noi – trebuie relativizat, potrivit cotidianului german. Căci experţii, care au examinat într-un timp record de şase săptămâni „fondul raţional şi tehnic” pentru a fixa durata de funcţionare a centralelor existente au trebuit să se satisfacă cu datele oferite de industria nucleară. La final tot nu ştim câte centrale germane trebuie închise. Pentru TAZ, aceste comisii „aveau ca singur scop să cauţioneze ştiinţific şi moral succesiunea revenirilor decise de Angela Merkel în dosarul nuclear”. Potrivit ziarului, ele au oferit mai ales un raport „pe care lobby-ul nuclear nu va rata ocazia de a-l exploata rapid în scopul propriilor interese”.

Morală şi politică, noi exigenţe„, titrează La Croix, care consideră că inculparea lui Dominique Strauss-Kahn, fost candidat favorit socialist pentru alegerile prezidenţiale din 2012, de tentativă de viol, ne conduce la a ne întreba asupra criteriilor etice ale clasei politice. Această afacere „ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte căutarea coerenţei între viaţă privată şi viaţă publică”, notează cotidianul catolic. „Va fi de acum înainte extrem de dificil pentru cei care visează la înalte responsabilităţi de a pretinde că îi putem aborda astfel fără a afişa o mare modestie, un anume sens al echilibrului în proiecte dar şi în comportament”, continuă ziarul în editorialul său. „Fenomenul nu este propriu Franţei. Populismul orb care urcă în sondaje peste tot în Europa, dar şi în alte părţi, se hrăneşte în parte din pierderea de încredere în comportamentul cotidian al elitelor. Iar virtutea, cuvântul de ordine care nu mai este la modă, s-ar putea transforma într-o nouă exigenţă”.

Un moment de vindecare”, titrează Irish Independent , în cea de-a două zi a vizitei Reginei Elisabeta a Marii Britanii în Irlanda. Prima vizită a unui monarh britanic în fosta sa colonie de la câştigarea independenţei în 1921 a fost deschisă de regină prin depunerea unei coroane de flori la Cimitirul Memoriei, “care îi onorează pe toţi cei care au murit pentru libertatea irlandeză în prima parte a secolului XX”, notează cotidianul din Dublin. Elisabeta va vizita astăzi (18 mai) Croke Park, stadionul unde în 1920 soldaţii britanici au împuşcat mortal 12 spectatori şi un jucător – o atrocitate cunoscută ca “Duminica Sângeroasă”. O adevărată poezie în Irish Independent legată de vizită – “Este o zi dată de la Dumnezeu: să ne bucurăm şi să ne veselim. Cuvintele psalmului par potrivite într-un fel la vederea aproape miraculoasă a unui monarh britanic depunând o coroană de flori în onoarea celor care au murit pentru libertatea Irlandei. Poate că Domnul chiar a avut un amestec în realizarea acestei zile”.

 „Protestul antipolitic prevăzut pentru sâmbătă şi duminică 22 mai interzis”, titrează cotidianul La Vanguardia, a doua zi după decizia luată de Comisia electorală centrală care, pentru a nu perturba alegerile municipale şi regionale din 22 mai „a declarat că adunările care vor avea loc începând cu miezul nopţii [în 20 mai] vor fi considerate ilegale”. O decizie, adaugă cotidianul din Barcelona, „care este împotriva celei a Curţii constituţionale”. Aceasta din urmă se pronunţase într-adevăr în sens contrar în 2009, autorizând o manifestaţie în ajunul alegerilor regionale din Catalania. La Vanguardia adaugă că „fenomenul a luat partidele prin surprindere”, guvernul fiind la rândul său preocupat de „imaginea de instabilitate şi de absenţa de autoritate” pe care ar putea să o dea. Însă „indignaţii” au anunţat deja că intenţionează să treacă peste decizia organismului electoral şi au lansat apeluri la manifestaţii în Madrid ca şi în alte oraşe spaniole sâmbătă 21 mai, trage concluzia La Vanguardia.

Tineretul italian în cădere liberă. Tinerii din Italia sunt „ameninţaţi cu extincţia”, scrie Corriere della Sera, citându-l pe Giuseppe Roma -directorul Censis, Institutul italian pentru cercetare socio-economică – care s-a exprimat în timpul unei audieri în Parlament. Comparat cu ultima decadă, cei cu vârste cuprinse între 15-34 de ani sunt mai puţini cu 2 milioane, ca rezultat al scăderii ratei natalităţii şi al creşterii emigraţiei datorate oportunităţilor profesionale. „O gaură în compoziţia pieţei muncii, unde ei devin o raritate”, comentează cotidianul din Milano, notând că acest fenomen nu se reflectă însă într-o creştere a cererii pentru tinerii muncitori.

În schimb, afirmă la rândul său La Stampa, tinerii italieni „Neets” (Not in Education, Employment or Training) au atins un tulburător 11.2 %, faţă de 3.4 % în întreaga Europă. Însă un peisaj arid al muncii nu este o explicaţie suficientă: în Spania, unde procentul de tineri fără locuri de muncă este de 40 %, doar 0.5 % au renunţat să mai caute vreun loc de muncă. În Italia, totuşi, „mulţi tineri au acceptat inactivitatea ca un posibil stil de viaţă, iar relativa plasă a securităţii sociale oferite de familiile lor nu le învinge apatia”.

Cei care deţin o diplomă universitară îşi găsesc şi mai greu de lucru, deci faptul că doar 20.7 % din italieni mai urmează studii universitare complete nu mai este surprinzător, faţă de o medie de 33 % în restul Europei. În acest context, diminuarea populaţiei tinere italiene poate fi o eventuală veste pozitivă pentru sectorul muncii: „Până în 2020, 8 milioane de pensionari vor fi părăsit piaţa muncii, şi vor fi suficienţi tineri care să le ia locul”.

Written by Theophyle

22/05/2011 la 8:27 am

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. scuze, ThPh,
  🙂

  skorpion

  22/05/2011 at 9:33 am

  • Nici o problema skorpi 🙂 Eu fac tot posibilul ca cititorii nostri sa aiba cele mai proaspete stiri intotdeauna. „Treci” pe dupa-masa ai sa vezi si alte nautati 🙂

   Theophyle

   22/05/2011 at 9:36 am

 2. danke, ThPh, in mod sigur o sa trec…abia astept!
  🙂

  skorpion

  22/05/2011 at 9:49 am

 3. Buna dimineata , buna ziua , in functie de unde stati fiecare ! 🙂
  In Italia avem o masa de studenti care studiaza si la 30 de ani . Aceiasi facultate in care au intrat cu 10 ani in urma 🙂 Unde nu reusesc sa obtina mult rivnita diploma .(din lene nu severitate didactica)
  De mentionat ca anul trecut si pentru prima data , nici o facultate italiana nu a fost in top mondial .(primele 100 universitati) .

  Ștefan A.

  22/05/2011 at 10:09 am

 4. Buna dimineata
  Imi place maturitatea in abordare a diplomatiei poloneze.

  ela

  22/05/2011 at 10:09 am

  • Sa sti ca am citit tot . Cuvint cu cuvint .
   Am ajuns la concluzia ca sint un nimeni si nu ma ajuta capul sa inteleg anumite subiecte . 😦

   Ștefan A.

   22/05/2011 at 11:24 am

   • Stefan amice 🙂
    1. Stiu ca nu este adevarat!
    2. Sunt sigur ca ai inteles tot ce ai avut nevoie 😀
    3. Esti cineva!!! Te cunosc!

    Theophyle

    22/05/2011 at 11:40 am

    • Lasa „periuta” ca nu tine . 🙂
     Oricum discutia intre cei doi este de inalt nivel .
     Noi sintem obisnuiti cu chestii mai „usoare” . 🙂
     Tip „dictatorul” „chiorul” „blonda” dar cel mai important subiect e ” ciolanul” . 🙂

     Ștefan A.

     22/05/2011 at 11:53 am

  • Trebuie rumegata indelungat.
   Nu vreau sa parafrazez pe nimeni,dar mi se pare foarte interesant.

   ela

   22/05/2011 at 11:34 am

   • Salut Ela
    si eu am crezut la fel 🙂

    Theophyle

    22/05/2011 at 11:41 am

 5. ORDINEA si-o gasit „sediu” nou…

  „Haosul internetului va intalni simtul frantuzesc al ordinii”, titreaza cotidianul american(NYT), care noteaza ca Sarkozy doreste sa impuna tarilor G8 o tema preferata a sa, „internetul civilizat” – mai sigur pentru copii, mai prietenos cu detinatorii de drepturi de autori si mai benefic pentru bugetul statului.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-8653942-nicolas-sarkozy-lanseaza-dezbateri-nivel-inalt-despre-internet-forumul-international-g8-inai

  STRAJNIK

  22/05/2011 at 11:52 am

 6. buna ziua:
  polonia: polonezii se comporta altfel decit noi;am fost 2 zile in varsovia si am putut de data asta sa discut cu multe persoane si sa si observ oamenii pe strada:
  a. modest imbracati,fara stridente/vineri seara tinerii petreceau decent,fara exagerari
  b. curati
  c. nu fete incrincenate,nu zbierete,nu agitatie inutila dar nici apatie
  d. autoturisme de bun simt
  e. nici un politist pe strada!!!
  f.nu tigani
  g.multi oameni in virsta,cautind in cosri de gunoi,insa nu cersetori
  probleme:ca si ale noastre:salarii modeste,preturi ridicate,emigratia tinerilor diferenta e in abordare,la nivelul oamenilor simpli:cauta solutii ei insisi nu asteapta sa le spuna cineva ce sa faca sau sa ” le dea”
  la tv:cit am vazut,ca nu am inteles:dezbateri pe teme care cert nu erau politice
  concluzia mea:noi abordam totul dramatic,isteric,altcineva e de vina ei iau lucrurile cu pragmatism,decent
  parerile Dvs,nu le stiu

  intamplator

  22/05/2011 at 12:57 pm

  • Buna ziua,
   Off topic – amplasament statuie 🙂 Pe partea dreapta cand mergi catre Sicomed, este amplasata putin in spate.

   mar

   22/05/2011 at 1:27 pm

   • nu la dristor;e statuia de la salajan a soldatului din primul razboi mondial

    intamplator

    22/05/2011 at 2:24 pm

 7. Ziua bună,
  Theophyle, multe ziare ai mai citit, oare unde le-ai găsit?

  DSeKară
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8655745-noi-acuzatii-hartuire-sexuala-adresa-lui-dominique-strauss-kahn.htm

  Creanga

  22/05/2011 at 1:02 pm

 8. Mi-a placut finalul articolului din La croix:

  « C’est le paradoxe contemporain, estime le P. Madelin. Nous assistons à la fois à une crise de la transmission des valeurs, religieuses comme laïques, et dans le même temps à une forte demande d’exemplarité. »

  Cette évolution va en tout cas obliger dorénavant les partis à accorder une grande importance au caractère, aux personnalités qu’ils mettent en avant. « On attend des responsables politiques qu’ils sachent se contrôler, se maîtriser, observe Didier Maus. Dans une société médiatique, les hommes politiques doivent de plus en plus agir comme des modèles. »
  Ar fi o utopie sa-mi doresc politicieni consistenti?

  ela

  22/05/2011 at 1:21 pm

 9. Buna Ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  22/05/2011 at 2:09 pm


Comentariile sunt închise.