Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Politeía Europeană – Actualităţi Europene

Sunt sigur ca viitorul Romaniei este unul European si sunt si mai sigur ca apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana a fost  un miracol si o mare oportunitate a poporului roman, poate cea mai mare din istoria lui. Din nefericire, astazi Uniunea Europeana nu se prezinta prea bine din punct de vedere functional, administrativ,  politic si economic. Mi-as dori ca in acest weekend sa discutam putin despre Uniunea Europeana, entitatea polico-economica din care facem parte.

Cred ca informatiile pe care le au romanii despre Uniunea Europeana sunt putine si in marea lor majoritate incomplete. Doua ar fi  motivele acestei superficialitati: primul este legat de caracterul national – nu ne incarcam mintea cu lucruri care nu ne aduc beneficii imediate. Al doilea – abundenta de date, adica o groaza de copaci care ne impiedica sa vedem padurea, intr-un cuvant daca doresti sa obscurizezi ceva “inneaca-ti” cercetatorul cu detalii. Din aceasta cauza am hotarat sa vin in ajutorul cititorului roman prin acest nou blog – Politeía Europeana – Actualităţi Europene.

Politeía Europeana este un site care oferă cititorului român o urmărire selectivă a marilor subiecte, dezbateri şi opinii provenite din Europa contemporana. Politeía Europeana se straduieste sa trateze echilibrat subiectele pe care eu le consider “actualităţi europene”.

In afara stirilor pe care le publicam sub forma unei reviste a presei saptamanale si provin din traducerile mele sau din cele mai importante publicate de Deutsche Welle sau PressEurope. Majoritatea comentariilor si analizelor imi apartin si rezumatele lor apar si in Politeía. Fragmente din presa care nu au traduceri in limbile Engleza, Germana sau Franceza  sunt traduse cu ajutorul siturile respective, care au traduceri in Engleza sau din PressEurope, daca le gasim.

Toate editorialele sunt scrise de mine, oferind, sper eu, un tratament obiectiv al subiectelor prezentate.

O parte din analizele prezentate vor fi parolate din cauze diverse, in special insa din cauza plagiarismului prezent in blogosfera romaneasca. Articolele preluate de mine din alte surse (sper eu cat mai putine) vor fi preluate conform termenilor de publicare ai autorilor lor si conform legislatiei de copyright in vigoare.

Sper ca vom aborda subiecte interesante si le vom trata cinstit si tot sper ca veti vizita acest blog si-l veti ajuta cu opiniile voastre.

Written by Theophyle

22/05/2011 la 2:07 pm

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua. Multumesc foarte mult pentru initiativa.

  bujold

  22/05/2011 at 2:46 pm

  • Cu placere bujold 🙂

   Theophyle

   22/05/2011 at 3:09 pm

 2. Grozav.
  Salutabila initiativa. E de nepretuit sa te ajute cineva sa descalcesti evenimentele din Europa.

  Oricum, observand scartaielile si fitele politicienilor din dotare,nu devin mai dasteapta.

  ela

  22/05/2011 at 3:58 pm

 3. excelenta initiativa, ThPh,
  esti neobosit!

  multumiri, ne vom documenta, pentru ca trebuie.

  skorpion

  22/05/2011 at 4:20 pm

 4. Ziua buna,
  Felicitari pentru initiativa 🙂 Un efort extraordinar din partea ta si unic in media nationala, multumiri echipei redactionale!

  mar

  22/05/2011 at 4:44 pm

  • In momentele de ragaz, voi cauta „documentaristii” in presa romaneasca 😦 .
   Va manca si gura lor o paine. 🙂

   ela

   22/05/2011 at 4:56 pm

   • Ela, crezi ca vor reusi? A te documenta este o munca extrem de laborioasa, presupune o multe cunostinte din varii domenii si capacitate de selectie.

    mar

    22/05/2011 at 4:59 pm

    • 😆 pai,vor lua de aici.
     ca sa pot sa te documentezi,mai trebuie sa stii o limba straina, legislatie,sa ai cultura generala. Majoritatea lor judeca evenimentele dupa propria lor pricepere.

     ela

     22/05/2011 at 5:10 pm

 5. ce m-a zgariat la ei saptamana trecuta: lu’ nea Gheorghe din fundul curtii ii spun nene , bade.
  Alteta sa regala Printul Charles e pentru ei Charles.
  Ne tragem de sireturi cu oricine intr-o veselie, ca ne numim jurnalisti,nu-i asa?

  ela

  22/05/2011 at 5:13 pm

 6. Excelente, felicitari 🙂

  O zi buna 🙂

  CFG

  22/05/2011 at 5:45 pm

 7. Buna seara, buna seara.
  Excelenta initiativa Theophyle. Felicitari ptr ea. Era si cazul ca in blogosfera macar sa inceapa sa fie tratate problemele din UE. Vorbesc de blogosfera ptr ca presa clasica este depasita de complexitatea subiectelor.

  clemycali

  22/05/2011 at 6:15 pm

 8. Buna Seara multumesc tuturor 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  22/05/2011 at 6:42 pm


Comentariile sunt închise.