Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dreptul la justiţie!

Sau cum a devenit cazul Vîntu mai mediatizat decat cazul fostul sef al FMI Dominque Strauss-Kahn?

Judecatoarea Viorica Dinu, presedintele completului de judecata in dosarul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului, a dispus azi judecarea cazului in sedinta secreta. Ea a motivat aceasta dispozitie prin faptul ca dosarul este unul foarte mediatizat.

Judecatoarea Viorica Dinu a inlocuit-o, in urma unei cereri de recuzare, pe Camelia Bogdan, magistrat contestat de Vintu prin avocatii sai. In acest caz CSM a demarat si o investigatie prin intermediul inspectiei judiciare pentru a determina daca recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan a fost realizat in mod corect. Parchetul General a sesizat CSM in cazul recuzarii judecatoarei Camelia Bogdan.

Judecatoarea Viorica Dinu este cunoscuta pentru o sentinta controversata. In urma cu un an, aceasta l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze (Triada), acuzat ca si-a ucis si transat doi conationali in 1995, impreuna cu un complice.

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

ARTICOLUL 31
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

Cand se va termina simulacrul justitiei aservite ?

Written by Theophyle

20/05/2011 la 2:07 pm

53 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna ziua,

  reiau ce a scris @strajnic dincolo

  Art 290 alin 2 cod procedura penala:

  “Daca judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta, la cererea procurorului, a partilor ori din oficiu, poate declara sedinta secreta pentru tot cursul procesului sau pentru o anumita parte a judecarii cauzei.”

  vintu si interese de stat?
  poate ale Ro,
  morala – vintu, da, este complet amoral
  demnitate – are asa ceva vintu?

  asa ca justitia doamnei este de doi bani sau de mii de bani
  🙂

  skorpion

  20/05/2011 at 2:22 pm

 2. doamna asta dreapta strimba rau viorica dinu este cea cu un sot pensionar cu peste 400.000 de lei/an???
  maria – pensionara – primeste doar 430 lei x 12 luni/pe an dupa 35 de ani de munca.

  Romania este o tara PROFUND NEDREAPTA!

  skorpion

  20/05/2011 at 2:25 pm

 3. Mai trebe adaugat si principiul publicitatii sedintei de judecata potrivit art 290 alin 1:”Sedinta de judecata este publica. Minorii sub 16 ani nu pot asista la sedinta de judecata.”
  Alineatul 2 defineste exceptia de la acest principiu.
  Principiul publicitatii determina asigurarea accesului, in principiu, nelimitat a oricarei persoane la actele de justitie. In acest sens, publicitatea reprezinta o importanta garantie a respectarii drepturilor apararii, dar si a justitiei, pentru ca se creeaza posibilitatea cenzurarii justitiei de catre opinia publica, precum si a pronuntarii unor solutii legale si juste, care trebuie sa se intemeieze in egala masura pe lege si pe adevar.
  Publicitatea ar trebui sa presupuna si ACCESUL NELIMITAT AL PRESEI la judecata. Publicitatea reprezinta o dimensiune a unui proces penal echitabil pentru ca se creeaza posibilitatea verificarii de catre oricine a respectarii de catre instantele penale a dispozitiilor procedurale care privesc insasi stricta legalitate a procesului penal.

  STRAJNIK

  20/05/2011 at 2:28 pm

 4. Buna,
  ma intreb cand are de gand parchetul general sa raspunda sesizarii CSM. Cand judecatorii au termina de eliberat toata gasca penala?

  ela

  20/05/2011 at 2:29 pm

 5. Solutie e tot curtea cu jurati baieti. Asa era in perioada interbelica la noi si bine era. judecatorii aserviti sau spagari nu prea aveau loc de intors.

  Un tanar de stanga

  20/05/2011 at 2:44 pm

  • Tinere…
   Curtea cu juri e o forma, subtila, de „deresponsabilizare” a justitiei dintr-un stat (in trile cu justitie responsabila)
   Un caz celebru: OJ Simpson care in ciuda unor probe in afara oricarui „dubiu rezonabil” a fost achitat de o curte cu juri.Notorietatea si simpatia generala a societatii i-au confectionat o „impunitate regala”…

   STRAJNIK

   20/05/2011 at 2:53 pm

   • E drept ca CZ Codreanu a fost achitat dupa ce l-a impuscat pe prefectul Manciu tot prin influentarea publicului spectator si jurat.

    Dar daca tu spui ca justitia americana este deresponsabilizata iar justitia nazista,stalinista sau Vantista e responsabila inseamna ca subtil vorbind nu vezi padurea de copaci. Da judecatorul nazist era responsabil. 🙂 Si madam Costiniu e responsabila. Va plati in ceruri sau daca face un atac de guta .
    Curtea cu juri lasa judecata la mina poporului, a contribuabilului. Daca tu consderi ca e rau, atunci si referendumul e la fel o prostie.

    Un tanar de stanga

    20/05/2011 at 3:17 pm

    • OED.
     Notorietatea si simpatia de care se bucura Codreanu in epoca,a dus la finalul descris de tine. „Procesul” s-a desfasurat la TR. Severin.
     Pe de alta parte, curtea cu juri e o faza prealabila a procesului penal. In cazul in care invinuitul e declarat vinovat, curtea cu juri isi incheie misiunea si procesul continua in „justitia de profesie”, investita cu individualizarea pedepsei.
     Unde vezi tu vreo superioritate?

     STRAJNIK

     20/05/2011 at 3:32 pm

    • UTS:
     Daca maine s-ar face un referendum sa se desfiinteze toate taxele sau sa se reintroduca pedeapsa cu moartea, cum crezi ca ar vota ,,boboul” ?

     Loda

     20/05/2011 at 3:35 pm

     • Loda,
      Daca boborul ar fi intrebat miine l-ar alege presedinte pe repetentul Antonescu si prim ministru pe chinezul Ponta

      Un tanar de stanga

      20/05/2011 at 4:56 pm

      • No, pai vezi ? Daca l-a ales el pe BASESCU !!!! 🙂 Si tu mai zici de referendum ….

       Loda

       20/05/2011 at 5:09 pm

       • Mai Loda
        Nu mai critica sistemul care i-a permis sotului tau sa nu mai fie prof de istorie ci sa traiasca in jegul politic in ultimii 15 ani. Inteleg sa il critic eu , dar tu ?????

        Un tanar de stanga

        20/05/2011 at 5:26 pm

       • Nu sitemul ,ci pregatirea i-a permis sa nu mai fie prof de istorie, pentru ca in 1981 a terminat a doua facutaltate, dreptul ,a parasit invatamntul si a intrat in administrastie,avand pregatirea necesara pentru asa ceva(deci legea i-a permis, nu sistemul).Pe de alta parte, sa stii ca a fi prof de isotrie nu e neaparat un domeniu mizerabil, ti-o spun eu, care am aceasta calitate de vreo cateva bune decenii 🙂

        Loda

        20/05/2011 at 5:53 pm

 6. Daca nici absolventii de stiinte juridice cu ani de practica profesionala nu au suficient discernamant in judecarea cauzelor, ce sa le ceri unor jurati romani recte cetateni obisnuiti?
  S-ar transforma salile tribunalelor in telenovele ieftine si in circ de doi lei. (nu ca acum n-ar fi, dar orisicat :mrgreen: )

  luminita

  20/05/2011 at 3:31 pm

  • Asa cred si eu .

   Loda

   20/05/2011 at 3:36 pm

 7. ziaristi romani

  La poza oficiala, Charles i-a atras atentia primului-ministru ca ziaristii chiar incearca sa inregistreze si conversatia lor neoficiala.

  „Au indreptat microfoanele spre noi”, l-a atentionat Printul Charles pe premierul Emil Boc.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8649211-printul-charles-uimit-deranjat-numarul-mare-jurnalisti-prezenti-presedintie-guvern.htm

  skorpion

  20/05/2011 at 3:57 pm

  • Obraznicie, impertinentza, lipsa de deontologie, ziaristi de tabloide, hotarati sa intre si in toaleta dupa cate un subiect de scandal, intr-un cuvant-jurnalism defect si infect marca RO.

   luminita

   20/05/2011 at 4:30 pm

   • @luminita buna ziua
    bingo/eu m-am abtinut sa scriu mincatorii de c…t dar asta sunt astia

    intamplator

    20/05/2011 at 4:34 pm

  • nu mai afla presa cind vine Charles in Romania cit e haul…
   a vrut si el sa fie amabil cu scormonitorii de c…t numiti” ziaristi romani” si i-a acceptat
   a vazut cum e…

   intamplator

   20/05/2011 at 4:31 pm

  • Deranjat, inteleg, dar uimit de ce? Doar ,,The Sun” e la el in monarhie, iar Diana, Dumnezeu sa o odihneasca a fost victima tocmai a presei tabloide, cu mult mai agresiva decat a noastra.A noastra, abia invata, fata de cele din tarile civilizate ?!

   Loda

   20/05/2011 at 4:54 pm

 8. presa s-au o parte din presä, sunt total aläturi cu drumul.

  am väzut, este jenant, obraznici panä in panzele albe. i-a sä le zici ceva, incep cu

  ne pune pumnul in gurä, dictaturä, etc.

  theo

  20/05/2011 at 4:49 pm

 9. Scuze dar despre justitia ca atare este lungă şi tehnică. Exemplul cu OJ Simpson nu este foarte semnificativ sau este după cum şi ce vrei să demonstrezi. Avantajul sistemului insular (de drept) poate fi un dezavantaj evident.
  Sistemul insular are la baza conceptul evident că justitia este un bun social şi că urmare nu poate fi aplicat în afara societăţii. Jurii reprezintă societatea cu fantasmele ei, cu idealurile ei, cu realismul ei.
  Sistemul roman de drept, obiectivează adevărul, care devine din valoare o notiune obiectiva, un fapt ştiinţific masurabil , obiectiv, repetabil. Asta e justitia continentală.

  DanSu

  20/05/2011 at 5:12 pm

 10. Justiţia română cu golănaşul e de mână.
  Telepatia îmi spune că postarea de seară va fi despre Obama şi Israel.

  Creanga

  20/05/2011 at 5:23 pm

  • Nu Creanga, asta o fac maine, dupa intrevederea dintre cei doi destepti, respectiv Obama si Netanyahu.

   Theophyle

   20/05/2011 at 5:29 pm

   • Theophyle, am fost pe aproape, aştept cu interes.

    Creanga

    20/05/2011 at 5:41 pm

   • Si eu astept … 🙂
    (glumesc:) Sa-si fi aranjat Obama deja cheltuielile pentru campania din 2012? Sau stie ca oricum nu mai primeste de la evrei? … 😦

    Ziua buna tuturor 🙂

    CFG

    20/05/2011 at 6:15 pm

 11. buna ziua,
  ce s-o mai lungim: sistemul de judecata al americanilor e anapoda (o stim si de la cursul scurt de marxism-leninism). Am vazut io si in filme: una-doua scot pistolul si gata, pleaca mai departe (scuze, dar a vehicula incontinuu cazul OJ Simpson pentru a fi concludent intr-o discutie, nu e un argument prea bun). Gresit e cel ce sustine ca Justitia americana e perfecta sau ca e mai rea decit cea franceza, par egzamplu.
  Cind o sa fie cazul sa fiu judecat, fereasca-ma Cel de Sus 😉 o sa cer un juriu americanesc daca pot sa refuz pivniceresele ori daniletii.
  Dar altceva voiam sa va semnalez, daca nu ati fost pe faza: ioropenii sint fara suflet.
  „”Conform unor studii asupra climei, a caror acuratete a fost verificata, tarile europene folosesc echipamente speciale pentru a provoca ploaia” pe continentul lor si, astfel, „impiedicand norii de ploaie sa ajunga in tarile din regiune (in Orientul Mijlociu, n.r.), inclusiv in Iran”, a sustinut Ahmadinejad, citat de agentia oficiala IRNA.”

  victor L

  20/05/2011 at 5:29 pm

  • victor 🙂
   nu-ti doresc sa ajungi niciodata in fata unui judecator. Daca totusi trebuie, ar fi bine ca el sa fie american! Serios. Sistemul anglo-saxon este cel mai cinstit din toate cate exista in lume, crede-ma!

   Ahma’ este unul dintre cei mai luminati conducatori islamici, bineinteles dupa Obama! :mrgreen:

   Theophyle

   20/05/2011 at 5:35 pm

   • Pai ajungem la a doua mare deosebire dintre justitia „latina” sa-i zicem si cea anglo saxona. JUDECATORII SUNT ALESI(odata la patru ani, daca informatia e corecta)
    Prima deosebire (maxima): anglosaxonii isi intemeiaza hotaririle pe precedentul judiciar cu prevalenta fata de legi scrise, in dreptul european e invers. Prevaleaza norma de drept si, in subsidiar, precedentul judiciar.

    STRAJNIK

    20/05/2011 at 6:25 pm

    • Strajnik salut,
     Judecatori FEDERALI sunt numiti de o comisie judiciara in format asemanator cu CSM. Ei sunt numiti pe viata sau pana isi dau demisia. Sunt termeni extrem de stricti legati de viata lor personala, de interesele lor si de profesionismul care au data dovada. Majoritatea judecatorilor fiind avocati inainte de a fi judecatori.

     Judecatorii curtilor supreme State sau Uniune, trebuie sa treaca prin comisiile senatoriale ale statelor respective sau ale Uniunii.

     Judecatori instantelor teritoriale (adica district.) sunt alesi si ei conform celor spuse mai sus de autoritatile locale si au termeni limitati intre 6-8 ani care pot fi prelungiti. Ai aici un articol in care poti primi toate datele necesare:

     http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/06/america-instantele-judecatoresti.html

     Theophyle

     20/05/2011 at 6:38 pm

     • Multumesc. Cat despre „puricarea” judecatorilor, doamna Sotomayor e un exemplu elocvent.Dar si ‘mneaei a pus la punct comisia senatoriala.Cam in stilul Basescu…

      STRAJNIK

      20/05/2011 at 7:42 pm

 12. Theophyle,
  multumesc, dar tocmai asta spuneam.

  victor L

  20/05/2011 at 5:42 pm

 13. Buna ziua,
  E posibil?
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8650250-procurorii-cer-instantei-arestarea-lui-vintu-dosarul-nicolae-popa-privind-favorizarea-infractorului.htm?cfadac=
  Adica sa-i mai prelungeasca arestul?

  Macar cu atata sa fie razbunata judecarea la secret (de stat!)

  cedric

  20/05/2011 at 6:22 pm

  • Sunt doua spete diferite.
   Prima(in care e arestat), santaj. Mandatul expira(daca nu e innoit), pe 29 mai.
   Preventiv, procurorii vor sa obtina un al doilea mandat, „mai proaspat” pentru popreala.

   STRAJNIK

   20/05/2011 at 6:30 pm

 14. Buna seara! 🙂

  Azi am scapat mai repede, asa ca sar si eu pe baricada ! 🙂

  Deci vad ca se lasa cu cafteala in Justitie, asa imi place. Judecatoarea care s-a temut de chinezul transator probabil ca se va teme si de Nelu Legiune al lui Vantu si va considera ca cei doi, Vantu si Nelu, nu sunt pericol public.

  Pe cuvontul meu, e de bine daca judecatoarea asta simte presiunea publica, indiferent cum o argumenteaza ea. Eu ma simt bine sa stiu ca judecatorii resimt presiunea publica 😈

  Cetatean

  20/05/2011 at 6:29 pm

  • Regizorul respectiv, pe nume Stefanis Lupu, si-a facut reclama, sa scoata si el un ban acolo …

   CFG

   20/05/2011 at 6:43 pm

 15. Ministrul francez de finante (doamna Lagarde ):
  Grecia e a risc de defaut !!!!!
  Colac peste pupaza 🙂 agentia Fitch a degradat ratingul elen la B + . Mai jos decit cel romanesc .
  PS . madam franceze e candidata sa devina noul presedinte FMI . Noutatea noutatilor e ca candideaza si un chinez la acest post.

  Ștefan A.

  20/05/2011 at 6:50 pm

  • Rog sa ma scuzati 🙂
   Seara buna .

   Ștefan A.

   20/05/2011 at 6:51 pm

   • salutare! 🙂

    Cetatean

    20/05/2011 at 7:09 pm

  • M’me Lagarde e o doamna cu „bile”.
   Multi ani membra cu greutate a baroului din Illinois(locul celei mai importante burse de cereale de pe pamant).
   Ma rog sa fie aleasa.E persoana potrivita sa calareasca armasarul finantei mondiale, cu capastru, zabala si struna. E o speranta energica.Voi cauta o declaratie de-a dumisale…

   STRAJNIK

   20/05/2011 at 7:20 pm

   • „La Chicago, anual, se tranzacţionează de 46 de ori producţia mondială de grâu şi de 24 de ori producţia mondială de porumb.”

    Christine Lagarde ministrul francez de Finanţe.

    STRAJNIK

    20/05/2011 at 7:26 pm

 16. Tot off- topic, dar imi place caracterizarea:
  http://www.ziare.com/stiri/wikileaks/wikileaks-despre-udmr-partid-corupt-misogin-si-divizat-1095885
  Mi se pare ca nu s-a discutat aici.

  cedric

  20/05/2011 at 6:59 pm

 17. Stefan,
  Inca una pe coliva Greciei. Norvegia chiar daca nu e in UE si nu are presedinte a spus pas imprumutului catre Grecia. E doar un mizilic, 42 de milioane, oare cine urmeaza?

  Creanga

  20/05/2011 at 7:10 pm

  • Salut Creanga
   E mai greu pina se sparge primul buboi (Grecia ).
   Sa vezi dupa asta o cursa la spart alte buboaie .

   Ștefan A.

   20/05/2011 at 7:19 pm

   • Ciao Stefano,
    Ce mai de puroaie o sa curga din buboaie.

    Creanga

    20/05/2011 at 7:24 pm

 18. Poate inculpatul şi complicii sunt amanţi între ei. Lucru ce ar putea da oarece temei de pudibonderie. Un indiciu ar fi batista. Li se vedeau batistele prin …hub?

  • Salut Marius 🙂
   Probabil, chestie de grosimea hidrantului 🙂

   Theophyle

   20/05/2011 at 7:26 pm

 19. ” Cand se va termina simulacrul justitiei aservite ?”
  Imi pare rau , in Romania , Niciodata ! ! 😦

  crisuadi

  20/05/2011 at 7:30 pm

 20. @crisuadi, cind Mister B va fi Presedinte al ICCJ si Stefan Ministru al Apararii 😆

  Cetatean

  20/05/2011 at 7:46 pm

 21. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  20/05/2011 at 8:04 pm


Comentariile sunt închise.