Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită –18 Mai / “ruşii vor să ne privatizeze!”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  16°C, si o maxima termica de  24°C, umiditate: 48-75 %. Innorat partial – senin. Presiune atmosferica: 1019-21 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1051 RON (-0. 0003 RON); 1 USD = 2. 8905  RON (-0. 0188 RON); 1 EURO =  1. 4202   USD; (+0.0091). Gramul de aur 138.7843 RON ( -0.9368).

Gafă la nivel înalt Guvern-FMI: O companie privată inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate. Compania privată Dalkia România, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusă de Guvern în scrisoarea anterioară de intenţie cu FMI pe lista firmelor de stat cu pierderi care trebuie supravegheate, eroare trecută prin board-ul FMI şi corectată doar după ce acţionarii francezi au reclamat situaţia. Eroarea a apărut în momentul redactării scrisorii de intenţie încheiată între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii din ianuarie, când operatorul privat de energie termică a fost inclus pe o listă de 30 societăţi de stat, printre care numeroase centrale de energie termică subordonate administraţiei locale, ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar şi care sunt obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate. Scrisoarea de intenţie a fost aprobată în luna martie în această formă de Comitetul director al FMI, reunit la Washington. Eroarea nu a fost descoperită decât atunci când acţionariatul francez al Dalkia a aflat din presă despre includerea companiei pe lista societăţilor de stat cu pierderi şi a reclamat situaţia la Palatul Victoria şi sediul FMI. Mediafax.

Banca Mondială: Dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025. Dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025, pentru a lăsa locul unui sistem tripolar, format din moneda americană, euro şi yuanul chinezesc, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM) referitor la „noua economie mondială”.”În prezent, euro concurează tot mai mult dolarul pe piaţa internaţională”, potrivit raportului.  Pe de altă parte, datorită dezvoltării continue a economiilor emergente şi a contribuţiei tot mai active la comerţul şi activităţile financiare transfrontaliere, constatăm că monedele acestora, în special yuanul, vor juca un rol tot mai important. „Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar internaţional este un sistem multiplu de valute, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului”, anticipează autorii raportului. Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde poziţia dominantă până în 2025, lăsând loc unui rol sporit la nivel internaţional al euro şi yuanului. Potrivit estimărilor BM, până în 2025, jumătate din creşterea economiei mondiale va fi asigurată de şase ţări emergente, şi anume Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia şi Rusia. Mediafax.

Ce vor rusii la schimb pentru a ne ieftini gazele. Romania trebuie sa ofere ceva gigantului rus Gazprom, daca doreste sa importe gaze la un pret mai mic, a declarat Igor Sidorov, consilier economic in cadrul Ambasadei Rusiei la Bucuresti. El a fost prezent ieri la reuniunea ministrilor Economiei din zona Marii Negre, care a avut loc la Bucuresti. „Depinde de partea romana sa obtineti un pret mai bun la gaze. Trebuie sa existe tratative. Daca oferiti ceva, daca faceti o propunere, atunci si Gazprom va veni cu un pret mai bun”, a spus Sidorov. Acesta a amintit povestea privatizarii companiei de gaze Distrigaz Sud, cumparata de francezii de la Gaz de France in 2005. „Gazprom a vrut sa cumpere acea distributie de gaze si a propus pe o perioada de timp mai multe preferinte pentru gazul rusesc, insa Romania a dat castig companiei Gaz de France”, a aratat consilierul economic, anunta Adevarul.

Dinel Staicu încearcă să scape de puşcărie cu ajutorul lui Nuţu. După ce a reuşit performanţa de a-şi schimba identitatea în timp ce era condamnat penal, Dinel Staicu încearcă acum imposibilul: să scape de puşcărie cu ajutorul noului său nume, Dinel Nuţu.  Fostul preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Nuţu (ex- Staicu), a depus, pe 12 mai, la Tribunalul Bucureşti un recurs împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 prin care s-a reglat problema mandatului de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor (BIR).  Astfel, imediat după pronunţarea a hotărârii definitive, prin care Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Dinel Staicu, magistraţii au emis mandatul de executare al pedepsei pe acest nume. La acel moment, încă nu se aflase public de schimbarea numelui fostului şef al SIF Oltenia. După ce acest lucru a devenit cunoscut, Judecătoria Sectorului 4 a emis un nou mandat de executare pe noul nume, adică pe Dinel Nuţu. În acest fel, la scurt timp fostul patron al Universităţii Craiova a fost reperat şi prins în Ungaria. Tribunalul Bucureşti urmează să soluţioneze contestaţia lui Dinel Nuţu pe 26 mai. „Tehnic, situaţia lui Staicu s-ar putea încadra cel mult la situaţia cu executarea unei pedepse făcută faţă de o altă persoană decât cea prevăzută în hotărâre şi asta datorită schimbării numelui. Nu e exclus însă să fie şi motive de ordin procedural, să fi fost descoperite alte vicii de procedură”, au declarat pentru RL surse judiciare. Romania Libera

Acestui PDL i se pregăteşte ceva. Victoria lui Emil Boc în faţa lui Vasile Blaga în competiţia pentru şefia partidului deschide pentru PDL o epocă plina de necunoscute. Votul majoritar din primul tur pentru Emil Boc, precum şi îndemnul la unitate adresat de Traian Băsescu delegaţilor trebuie citite cu ajutorul cheii de decriptare exprimate sub forma îndemnului-ameninţare: “Continuaţi! Daca vă opriţi, pierdeţi!”.  Judecând după sondajele de opinie care răsar în fiecare săptămâna, USL deja a câştigat alegerile din 2012 şi PDL se poate pregăti sufleteşie şi de opoziţie. Insă lucrurile nu sunt aşa de simple, întrucât se pare că Băsescu pregăteşte acestui PDL ceva la care partidul nu se aşteaptă. Mă refer la obligativitatea (înscrisă în literele acordului de precauţie cu FMI) de a duce reformele până la capăt, anume acele reforme care ating atât baza financiară a partidului (restructurarea regiilor şi societăţilor cu capital majoritar de stat unde s-a aciuat clientela partidului dar şi clientela transpartinică), cât şi o parte din baza electorală (eliminarea subvenţiilor la căldură pentru cei cu venituri peste un anumit nivel, dar şi reducerea numărului categorii de ajutoare sociale de la 54 la 9). Curs de Guvenare.

Topul celor mai mari salarii din ministere. Angajaţii guvernului nu sunt plătiţi la fel. Până la aplicarea Legii salarizării unitare, există diferenţe enorme între lefurile medii din ministere.  Cele mai mari venituri le au angajatii Ministerului Afacerilor Externe  Afacerile externe, justiţia şi dezvoltarea regională sunt cele mai bănoase domenii pentru salariaţii din ministere. Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au cele mai mari salarii din Guvernul României, potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), transmise EVZ. Ei au primit, în ianuarie, lefuri medii nete de 7.892 lei şi sunt urmaţi de cei ai Ministerului Justiţiei (MJ), care au încasat salarii medii aproape de două ori mai mici, de 4.612 lei. Pe locul al treilea se regăsesc salariaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care au primit, în medie, un salariu net de 4.193 lei. Funcţionarii Finanţelor se situează pe al patrulea loc în topul celor mai mari salarii din ministere, cu 3.524 lei pe lună, potrivit datelor oficiale. Aceştia sunt urmaţi de angajaţii Internelor, care au salarii sub 3.000 lei/lună, de 2.733 lei, în luna ianuarie. EVZ.

Al-Qaida are un nou şef. Vezi cine l-a înlocuit pe Osama ben Laden. Saif al-Adel, un membru de rang înalt al Al-Qaida, a fost desemnat şeful interimar al grupării extremiste, după eliminarea lui Osama ben Laden, la 2 mai, de către un comando american. Informaţia a fost anunţată de CNN, postul american de televiziune sprijinindu-se pe informaţiile furnizate de Noman Benotman, un fost militant extremist libian, care a renunţat la ideologia Al-Qaida. Benotman a declarat că această nominalizare a fost motivată de nerăbdarea militanţilor Al-Qaida faţă de absenţa unui lider. Desemnarea lui Saif al-Adel a fost, de asemenea, anunţată de cotidianul pakistanez The News, care citează surse neidentificate într-un articol din Rawalpindi (centru), un oraş situat în apropiere de Islamabad, care adăposteşte sediul armatei pakistaneze. Saif al-Adel, fost membru al forţelor speciale egiptene şi al jihadului islamic, are aproximativ 50 de ani şi ar fi liderul organizaţiei militare a Al-Qaida.  Cunoscut şi sub numele de Muhamad Ibrahim Makkawi, el este inculpat pentru presupusa participare la atentatele împotriva ambasadelor americane la Nairobi şi Dar es Salaam în 1998, iar pentru arestarea sa este oferită o recompensă de cinci milioane de dolari.  Potrivit lui Benotman, această nominalizare la conducerea Al-Qaida ar putea fi o modalitate pentru reţea să testeze reacţiile faţă de un lider care nu provine din Peninsula Arabă, pământul sfânt al islamului, în vederea introducerii celui care apare ca succesorul natural al lui ben Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Osama ben Laden era originar din Arabia Saudită. Mediafax.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

18/05/2011 la 9:11 am

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. `neata,
  gafe vor mai face guvernantii nostrii, (cu voie sau fara voie).
  Cit despre Dinel ma tem ca avocatii lui sint cam lacomi, si atit Staicu cit si Nutu sint cam prosti. Pina la urma, pedeapsa i s-ar putea mari cu acuza de sustragere de la executarea pedepsei, ma gindesc; si poate si altele.
  Revenind la poporul frate de la rasarit ar fi fost pacat sa se dezminta; ei ne ajuta daca facem iarasi Sovrom-uri.

  victor L

  18/05/2011 at 9:35 am

 2. Sal`tare, popor ! 🙂
  Cazul „Dalkia” indica gradul de „precizie” cu care „specialistii” guvernului calculeaza deficitul bugetar. 😆
  Inevitabil, aici se ajunge cand clientela politica inlocuieste profesionistii.

  PDL-ului ii lipseste forta, ii lipsesc oamenii de actiune (la nivel de decizie in partid).
  Doar cu marionete si cu tolomaci, chiar decorativi, nu poti salta in ochii electoratului, chiar daca hatzurile sunt la pirat.
  Ca sa nu mai spun ca „alesii” nu sunt nicicum oameni de dreapta.
  Din pacate, nu vad venind vremuri bune pt. PDL… 😦

  Tzepelica

  18/05/2011 at 9:45 am

  • neata,
   pai, atunci hai sa-i votam pe ushlinosi
   🙂

   +

   nu cumva capcana in care a cazut DSK (provocata totusi de poftele lui personale) face parte din tendinta detronarii US$ pe plan mondial?

   skorpion

   18/05/2011 at 10:19 am

   • Cred ca problema se pune altfel.
    Hai, mai bine, sa-i tragem de maneca pe ai nostri, sa-i trezim la realitate, in loc sa-i mangaiem pe crestet tolerandu-le gafele in numele unui partizanat prost inteles.
    Daca nu, stimulam cu buna stiinta prostia/hotia/impostura.
    Si continuam sa ne balacim in mocirla ultimelor decenii.

    Tzepelica

    18/05/2011 at 10:27 am

    • Salut timi 🙂
     adevarat! Cred ca „povestea Fatuloiu” este semnificativa la ceea ce ai scris tu. Nu am pus stirea pentru ca voi scrie o postrae intreaga despre acest caz. Fatuloiu este exact exemplu despre lucrurile pe care le mentionezi!

     Theophyle

     18/05/2011 at 10:44 am

 3. OffTopic @Theophyle – se pare ca si gang of six are probleme cu deficitul SUA.

  http://newsok.com/citing-impasse-coburn-quits-gang-of-six-talks/article/3568954

  Radu Ionescu

  18/05/2011 at 10:34 am

  • salut 🙂

   Din nefericire daca baietii aia nu vor face treaba, SUA va intra intr-o situatie care nu va mai putea fi corectata fara mari probleme pentru democratia americana asa cum o cunostem noi.

   Nu poti face socialism, razboaie si ramai in acelasi timp o mare super-putere. Asta nu intelege administratia Obama.

   Gang-of-six este singura „forta politica” care poate aduce la redresarea economiei americane si stabilizarea bugetului.

   Din nefericire nu vom asista la un fenomen de genul asta in Romania!

   Theophyle

   18/05/2011 at 10:41 am

 4. Salutare salutare! 🙂

  Tzepelica, iaca au aparut poze cu victima lui Strotcan 😉

  http://www.realitatea.net/presupusa-victima-a-sefului-fmi-este-musulmana-practicanta_836014.html

  Culmea, e musulmana practicanta. Mai are oleaca si chestia sexuala capata si o coloratura religioasa…

  Cetatean

  18/05/2011 at 10:59 am

 5. Ce tare faza! 😆

  Pina la urma, cred ca singurul care exulta in toata povestea asta e sarzoky, desi, acuma, daca socialistii o imping pe Martine Aubry (primar Lille si secretar general al PS), sarkozy va avea probleme mai mari decit cu Kahn, deoarece Aubry e o femeie foarte tenace (nu ca Royal), cu un background politic solid, fara reputatie proasta si mai ales prezidentiabila deja pentru multi francezi. Stiu asta personal.

  http://www.lavoixdunord.fr/France_Monde/actualite/Secteur_France_Monde/2011/05/18/article_comment-l-affaire-dsk-a-bouleverse-l-age.shtml

  Cetatean

  18/05/2011 at 11:09 am

  • Pana la urma o sa iasa ca DSK a incercat sa violeze toate cameristele din NY 🙂

   Cat despre Nicoleon chiar nu-mi pasa cine-l bate! Franta ramane socialista indiferent de guvernare!

   Iarna nu-i ca vara si Franta nu-i Anglia 😀

   Theophyle

   18/05/2011 at 11:16 am

  • Sigur erau pepeni si nu mazare?
   Ca de la chinezii astia te poti astepta la orice.

   luminita

   18/05/2011 at 11:36 am

   • salut 🙂
    Nu draga, ei vroiau sa bage in mazare si au bagat in pepeni 🙂

    Theophyle

    18/05/2011 at 11:37 am

    • Pepeni erau, cre’că ceva sămânţă a ajuns şi la Dăbuleni, Geoană a făcut şi el explozie după câteva ore de preşedenţie.

     Creanga

     18/05/2011 at 11:43 am

    • Un chinez invitat la un dineu in RO vede niste rosii pe masa si intreaba ce sunt. I se raspunde politicos si chinezul se mira: „oooooo, dar sunt atat de mici, la noi rosiile sunt maaaaari-maaaaari !!!”
     Intrebarile se repeta cu privire la castraveti, struguri, ridichi, mere si ce mai era pe masa.
     Intr-un tarziu chinezul vede si niste pepeni si intreaba subtzire si din ce in ce mai mandru de el : „asta ce e?”
     iar romanul deja exasperat ii raspunde cu dictie si decibeli :” Asta e mazare romaneasca, ca asa e mazarea la noi, maaaaaare!!!!”

     luminita

     18/05/2011 at 12:14 pm

 6. salut

  nimic nu se schimba in franta; sau cu cat sunt mai ametitoare schimbarile, totul ramane la fel
  acum ca dsk e out, pot candida segolena, fostul ei sot sau matine, care e si ea fiica lui taica-su, deci nu de la talpa partidului, chiar daca are look-ul mai proletar, mai butucanos, nu asa de glamoroasa ca fosta candidata

  razvan

  18/05/2011 at 11:49 am

  • razvan salut 🙂

   De ce s-ar schimba? As\tia cand vor sa schimbe ceva o dau in bara atat de profund ca mai ramne asa cum a fost intotdeauna. Caragiale ar fi putut fi si francez 😆

   Theophyle

   18/05/2011 at 12:15 pm

 7. Păi dacă tot e vorba de puşcărie, să strigăm în cor – „La puşcărie, Mitică la Puşcărie!..”
  http://baricada.wordpress.com/2011/05/17/don-corleone-a-k-a-mitica-militica/

  baricada

  18/05/2011 at 12:38 pm

 8. minciunica aia cu elan, irtv si lagardere a fost prompt dezmintita

  razvan

  18/05/2011 at 12:47 pm

  • he, he 🙂 Cum le sti tu pe toate telepatule 🙂 Numai ca asta vine seara la 19:30 – 20:00

   Theophyle

   18/05/2011 at 2:40 pm

   • Hehehe! 🙂 Corectez atunci, postarea de după după-amiază. Nu sunt telepat, ai spus la 1044 ca pregăteşti o postare fătuloniană.

    Creanga

    18/05/2011 at 2:50 pm

 9. Elena Udrea a daramat clubul Bamboo din Mamaia. Radu Mazare a venit sa verse o lacrima dezinteresata.

  http://giorno24.blogspot.com/2011/05/radu-mazare-daramarea-clubului-bamboo.html

  macgregornews

  18/05/2011 at 2:57 pm

 10. Salut pe Toata Lumea 🙂
  Postare Noua!

  Theophyle

  18/05/2011 at 3:06 pm


Comentariile sunt închise.