Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Legea gravitaţiei sociale

Criza economica, ca orice criza, are manifestari sociale aproape imposibil de prevazut si produce tot felul de teorii reprezentate prin sintagme lingvistice care sunt aproape absurde. Una dintre cele mai noi teorii folosite in ultimii ani si sustinute de multi oameni inteligenti, din nefericire cu interese obscure in majoritatea cazurilor, este legea “gravitatiei sociale”, adica “prea mare pentru a cadea”.

În 1679, Isaac Newton enunţa “legea atracţiei universale” folosind pentru prima oară termenul latin gravitas (greutate), pentru determinarea analitică a forţelor de atracţie; deci “prea mare pentru a cadea” nu este nici normal si nici posibil. Simplu, orice enuntare sau teorie, care nu ia seama de cele trei legi universale ale mişcării (Legile lui Newton), referitoare la inerţia de repaus şi mişcare şi la principiul acţiune-reacţiune, nu sunt normale, stiintifice si nu pot fi adevarate.

Din nefericire, personalitati economice si politice ale lumii occidentale au hotarat la inceputul crizei actuale ca unele elemente economice ale lumii in care traim sunt “prea mari pentru a cadea” (Too big to fail). Aceasta noua “teorie sociala”, in contradictie cu tot ceea ce am cunoscut pana acum, a indatorat aproape fiecare cetatean al lumii cu sute sau mii de euro (dolari) per capita. Faptul ca institutii financiare sunt “prea mari” pentru a da faliment a “salvat” bancile americane si cele europene si o serie larga de institutii financiare si industrii ineficiente in tarile industrializate ale Occidentului, trimitand in falimente individuale milioane de afaceri mai mici si pana la urma sute de milioane de oameni, cetateni ai lumii lovite de aceasta criza.

Pana aici nu am scris nimic din ceea ce nu ati intuit cu totii, poate am reformulat unele idei, care au devenit de mult sentimentele civice ale cetateanului lumii in care traim.  Sfarsitul saptamanii trecute a fost plin de ingrijorari,  coborand bursa americana din cauza lipsei de atitudini coerente si solutii pertinente legate de solventa Greciei in urmatoarele saptamani. Sedinta ministrilor de finante europeni, care trebuia sa aiba loc astazi, a fost compromisa de “barbatul cu prohabul deschis” arestat la New-York. Nici macar nu va puteti da seama ce s-a intamplat ieri (duminica) pentru ca totusi FMI sa poata fi prezent la negocierile legate de situatia Greciei.

Din nefericire, umanitatea nu poate memora lectiile istoriei recente – cine naiba le poate aduce aminte lectiile istoriei de acum 60-70 de ani? Din nefericire, lipsa de ratiune si nerespectarea legilor lui Newton, in forma lor sociala, prin schimbarea lor prin sintagme de genul  “Too big to fail”, nu vor da nici un fel de rezultate pozitive pentru nimeni – Uniune,  state sau pentru cetatenii lor. In Europa, ca si in America, băncile au devenit incredibil de puternice faţă de state, chiar fata de uniunile acestor state (SUA si UE). Europa a decis că cetăţenii vor plăti factura şi că băncile vor scăpa nevătămate. Datoriile private devin astfel datorii publice şi când statele nu vor mai fi de ajuns, alte state vor sări în ajutor. Statele bogate salvează statele sărace cu bani împrumutaţi de la bănci. Un ciclu monetar care costă scump si care in timp va deveni imposibil.

Criza a ajuns din nou de unde a început: în bănci. Până acum se pleca de la ideea că aceasta criza financiară s-a transformat în criză economică mondială, apoi în criză a datoriilor suverane şi a monedelor de referinta. Astăzi, vedem că în inima crizei euro se află o dublă criză bancară: în ţări, precum cele numite injurios PIIGS, băncile sunt cele care au permis statului să se îndatoreze în proporţii vertiginoase. Iar slăbiciunea băncilor este vizibila în ţările puternice precum Germania, care  împiedică creditorii statului să participe adecvat la rambursarea datoriilor pentru a nu diminua profiturile lor proprii.

Teoria “too big to fail” trebuie anihilata pentru bunastarea cetatenilor, indiferent de prostia politicienilor sau functionarilor numiti de ei, care  conduc statele lor sau institutii nationale sau internationale.  Din nefericire, aceasta sintagma sociala isi gaseste implementarile nefaste si in alte subiecte ale cotidianului. Nimeni nu trebuie sa fie “too big to fail”, nici Berlusconi si nici Dominique Strauss-Kahn!

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut Theophyle 🙂
  Cetatenii ca cetatenii,pericolul mare il reprezinta faptul ca inteprinderile mici si mijlocii care reprezinta 80% din forta de munca din America, cei care genereaza nu numai PIB dar si progres si inovatie antreprenoriala, sunt de departe dezavantajate

  Se creaza astfel inegalitati in ce priveste concurenta intre entitatile mari si cele mici, deoarece toti stiu astfel ca IMM-urile pot dispare in timp ce big boys nu. Devine din ce in ce mai complicat pentru cei ce reprezinta dezvoltarea antreprenoriala sa obtina credite sau incredere atita vreme cit sunt considerate drept cenuserase

  Un tanar de stanga

  16/05/2011 at 3:03 pm

 2. buna ziua;
  nu-mi place de nici un fel stiglitz,insa ce spuneam acum citeva zile despre tableta lui ” cei 1%,pentru 1% de catre 1%” explica partial ce se intimpla acum:
  faptul ca in us 1% din populatie detine cam 35% din pib fata de anii lui reagan&bush sr cind detineau numai 25 %-epoca numita ” greed is good”;
  se explica cum acest grup de 1% a acaparat puterea decizionala folosita pentru ei ,si o folosesc pentru a deveni si mai bogati;asta in timp ce coloana vertebrala- samll business si americanul mediu detine din ce in ce mai putin;
  ce s-a intimplat in 2008 ,cu imprumuturile fed e scandalos;ce se intimpla acum in ue e scandalos
  a disparut complet orice notiune de etica;da,acum 20 ani cind am aflat si eu ce e business,exista o mimima etica;azi nu mai exista
  asta e problema ‘ too big to fall” e numai o scuza pentru a justifica orice faradelege economica,asta in timp ce se foloseste un standard dublu scandalos

  intamplator

  16/05/2011 at 3:19 pm

  • corect. intimplator
   Ticalosii guvernamentali trebuie sa inchida gura baietilor mari si nu isi permit sa ii ignore, in timp ce pe baietii mici care de fapt creaza bunastare si lucuri de munca ii trateaza cu flit. (in perioadele dintre alegeri)

   Un tanar de stanga

   16/05/2011 at 3:24 pm

 3. @Theophyle, serios cometariul tau de acum.

  Uite, asa ajungem la doua motive fundamentale pentru care acumularea excesiva de bogatie trebuie sa fie curmata prin impozitare:

  1. Motivul etic; cand foarte putini detin prea mult din averea lumii intregi sunt omeneste tentati sa manevreze pietele, politica, legile pentru a pastra si a adauga la ceea ce au, cu orice pret si fara rusine.

  2. Motivul economic; cand foarte putini detin prea mult din averea lumii, riscul de a declansa crize babane prin decizii de afaceri tampite/mult prea riscante este enorm. Daca deciziile relevante ar fi luate in lumea afacerilor de mai muti decidenti, probabilitatea de a se ajunge la convergenta periculoasa a deciziilor proaste ar fi mult mai mica. Ar fi o buna politica de gesionare a riscului tocmai diseminarea deciziei economice relevante la nivelul a mult mai multi actori. Redistribuire, carevasazica…

  Dar cine are curajul sa purceada la treaba? Politicienii lumii sunt demult comisionati de marii afaceristi. Politica nu mai este politica, este doar o bascalie…

  Pupaza din tei

  16/05/2011 at 3:45 pm

  • salut pupaza 🙂
   am scris despre cum s-a intamplat:

   http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/10/sindromul-democratiilor-ineficiente-1.html

   http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/10/sindromul-democratiilor-ineficiente-2.html

   si am si scris cam ce trebuie sa se intample:

   http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2011/05/despre-odioase-datorii-si-natiuni.html

   Din nefericire unde scriu eu despre asta nu prea vorbeste „maselor” de cititori 🙂

   Theophyle

   16/05/2011 at 3:53 pm

   • Ah, ce buna si educativa ar fi o mare „epidemie” globala de chestionare a datoriilor asa-zis publice (unele au devenit publice abia dupa 2007!) si declararea lor ca fiind odioase.
    Sa le plateasca cei care au primit si odioasele foloase! Altfel, de acum incolo si afacerile si societatile noastre vor fi intr-un aleatoriu moral/amoral/imoral dezgustator.
    p.s. am vazut filmul grecilor, multumesc pentru pont!

    Pupaza din tei

    16/05/2011 at 4:31 pm

    • si de aici ce usor cadem in capcana ‘ odiosilor exploatatori” si ” de la fiecare dupa posibilitati,fiecaruia dupa nevoi”
     nu spun ca sunt de acord cu ce se intimpla acum dar trebuie masura in orice;cine a trait epoca aia stie ce spun

     intamplator

     16/05/2011 at 4:43 pm

     • Ai dreptate, trebuie masura in toate. Dar asa cum comunistii au pierdut masura intr-un sens, acum s-a pierdut masura in sens invers. Asa se intampla cand dogma este mai puternica decat bunul-simt.

      Pupaza din tei

      16/05/2011 at 4:57 pm

   • @theophyle;ti-am trimis un email cu un rezumat;cred ca merge ca o anexa la postarea de acum

    intamplator

    16/05/2011 at 4:44 pm

    • Multumesc 🙂
     am citit articolul integral – f. bun si pertinent!

     Theophyle

     16/05/2011 at 5:38 pm

 4. Ar fi mult mai interesant un grafic paralel intre „fondurile” folosite pentru salvarea purcelusilor (Potugalia Irlanda Grecia)de BCE+FMI si fondurile folosite de FED pentru salvarea industriei „cavalerilor norocului”(fondurile de „investitii” cu AIG in frunte) S-ar putea sa descoperim ca AIG a fost ajutata mai consistent decit PIG. Desfiintarea legii Glass-Steagall in 1999 a permis bancilor sa se joace de-a investitorii cu banii depunatorilor. Nimeni nu pare dispus sa observe ca aceasta „inovatie” e sursa tuturor belelelor si sa ia masuri in consecinta.

  STRAJNIK

  16/05/2011 at 3:45 pm

 5. Alte noutati stroskane…
  De la panerame la panarame.
  O madama are amintiri…duioase cu DSK.
  Lawyer David Koubbi said his client Tristane Banon, a writer, could file a complaint over an alleged incident that took place when she went to interview Strauss-Kahn, a former French finance minister, in an apartment.
  „We are consideri.ng filing a complaint,” Koubbi said in a text message to Reuters.

  In alta ordine de idei, bankerii tre’ pedepsiti pentru neglijente sau rea credinta in exercitarea profesiunii lor si nu pentru acuzatii fabricate.

  STRAJNIK

  16/05/2011 at 4:53 pm

 6. interesanta postare,
  bonjur,

  DSK – picat rau de tot, sarkozy cred ca este fericit.

  skorpion

  16/05/2011 at 6:15 pm

  • salut Skorpi 🙂
   Merci!

   Theophyle

   16/05/2011 at 6:23 pm

 7. mare mascul! feroce… 🙂

  emanuel bogdan

  16/05/2011 at 6:56 pm

 8. Pentru cei interesati de DSK, in franceza, corespondentul AFP: http://twitter.com/#!/daftkurt , twitt din sala de judecata.

  CFG

  16/05/2011 at 7:03 pm

  • In engleza, corespondentul The Daily Telegraph: http://twitter.com/#!/jonswaine

   CFG

   16/05/2011 at 7:33 pm

   • Multzam CFG!
    Preiau linkul; mai jos!

    Theophyle

    16/05/2011 at 7:35 pm

  • Se pare ca este arestat preventiv fara drept de cautiune, jurati pe 20 Mai. Avocatii pot face recurs pentru a fi judecat in libertate.

   CFG

   16/05/2011 at 7:36 pm

 9. http://www.adevarul.ro/international/Grupul_de_la_Visegrad_se_militarizeaza_0_480552264.html
  cred ca asta e stirea zilei de azi…
  nici macar nu ne-au intrebat!

  emanuel bogdan

  16/05/2011 at 7:14 pm

 10. Buna seara, buna seara.
  Nu ar trebui sa existe conceptu „Too big to fail”. Curatenia trebuie inceputa de la marile putregaiuri. Faptul ca se proptesc marile banci si apoi marii creditori care sunt insolvabili (Grecia, Portugalia, etc) nu duce la imbunatatirea situatiei ci doar la prelungirea sine die a unei crize din care singura iesire o reprezinta taierea raului de la radacina. Adica falimentul marilor banic ajunse in insolventa si eliminarea purcelusilor din zona euro.

  clemycali

  16/05/2011 at 7:31 pm

  • Salut Clemy 🙂
   asa este! Nimic nu poate fi impotriva sensului economic si social, indirect impotriva naturii!

   Theophyle

   16/05/2011 at 7:33 pm

 11. Breaking news: DSK ramane in arest. Judecatorul a refuzat cautiunea.

  clemycali

  16/05/2011 at 7:37 pm

 12. DSK in fata unui judecator :

  In engleza, corespondentul The Daily Telegraph: http://twitter.com/#!/jonswaine

  Omul are probleme adevarate! Deci in nici un caz povesti conspirationiste impotriva acestui pur vlastar socio-comunist!

  1. 1 mil. cash de dolari cautiune. Inseamna ca SUNT PROBE!
  2. Deferirea imediata in fata unui Grand Jury inseamna ca va fi proces. Deci DSK a terminat si cu politica si cu FMI

  Theophyle

  16/05/2011 at 7:38 pm

  • Era clar ca are probleme inca de cand si-a angajat avocatii. Nume grele de tot.

   clemycali

   16/05/2011 at 7:44 pm

   • Clemy, cine isi ca avocat pe Benjamin Brafman este musai vinovat altfel nu si l-ar permite

    Theophyle

    16/05/2011 at 7:53 pm

    • Si nici el nu poate face minuni.

     clemycali

     16/05/2011 at 7:59 pm

 13. sunt probe zdravene se vb de sodomie… prelevare de sperma etc…

  emanuel bogdan

  16/05/2011 at 7:42 pm

 14. kinky tipul….

  emanuel bogdan

  16/05/2011 at 7:43 pm

 15. scurta recapitulare: berlusconi,dsk,printii arabi,disctatorii africani….
  de astia se mai stie…
  de unde masura la cei pe care ii desemnam sa ne conduca…

  intamplator

  16/05/2011 at 7:54 pm

  • mai era si fostul presedinte al Israelului, Katzav! Aia insa au actionat rapid si l-au bagat 7 ani la mititica 🙂

   Theophyle

   16/05/2011 at 7:59 pm

 16. Buna Seara,
  Postare noua!

  Theophyle

  16/05/2011 at 8:00 pm

 17. Seara buna 🙂
  Berlusconi e suparat rau de tot . 🙂 La alegerile locale a luat multe picioare in dos . Milano , capitala financiara pare ca trece la stinga dupa ani de conducere de dreapta .
  La Torino , noul primar e de stinga cu 53% din voturi.
  Pare ca italienii sint cam satui de „bunga bunga” , „magistratii sint comunisti” „este un complot impotriva mea ” .Citate din cuvintarile domnului de 74 de ani , Silvio B. 😆
  In rest , mereu cei multi din clasa medie care devin mai saraci au platit notele de plata a nerusinatilor pe posturi grele . Indiferent de tara.

  Ștefan A.

  16/05/2011 at 8:05 pm

  • Buna Stefane 🙂

   Theophyle

   16/05/2011 at 8:10 pm

 18. Bună seara tuturor!
  Un articol pe sufletul meu. Excelentissim Theophyle. 😀

  filadel

  16/05/2011 at 8:57 pm


Comentariile sunt închise.