Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Faţa hâdă a democraţiei mioritice

Politica, in general, nu poate fi perfecta. Intr-un stat cu problemele pe care le  are Romania, imperfectiunea este mult mai accentuata si mult mai iminenta. Imperfectiunea politica este reziduul natural din interactiunea unei clase politice oportunista si corupta cu un electorat needucat si el coruptibil. Din nefericire, Romania traieste ultimele zbuciumari ale procesului inceput de la revolutia franceza incoace; curentele de gândire politica si morala au pus accentul asupra drepturilor si libertatilor si nu asupra constrângerilor si obligatiilor. Faimoasa constatare a lui Rousseau, cu omul nascut liber, dar aflat pretutindeni in lanturi, este implementata cu prisosinta la modul figurativ si cate odata chiar la cel propriu pe meleagurile mioritice.

Daca ne dorim sau nu, partidele politice romanesti sunt extrem de departe de necesitatile pe care  le poate avea o societate care se zbate intre o saracie materiala accentuata si una spirituala, care este pe zi ce trece simtita mai accentuat  din cauza lipsurilor  materiale. Obiectiv sau subiectiv nu cred ca exista in Romania multi cetateni care mai cred in remediile pe care institutiile statului le pot aplica pentru solutionarea stringentelor lor, asa cum sunt percepute de acesti cetateni.

Politica totalitara de care  au avut parte romanii in jumatatea de secol inainte de ’89, imbracata in minciuna promisiunii unei  vieti mai bune, a impartit societatea in dezirabili si indezirabili, cei adaptati si cei care nu s-au putut adapta. Din nefericire, momentul decembrie ’89 nu a schimbat cu nimic esenta lucrurilor nici in politica, nici in justitie si nici in  relatia dintre cetatean si stat. Cei  adaptati si dezirabili inainte de ’89 au ramas la carmele statului. Singura diferenta a fost faptul ca “neadaptatii” si “indezirabilii” compromisurilor mincinoase au avut posibilitatea sa paraseasca simulacrul democratic romanesc. Hemoragia de calitati necesare unei noi constructii sociale au generat situatia ca astazi Romania se afla aproape unde a fost la inceputurile ei democratice. Nu numai ca tranzitia nu s-a terminat, ea poate nici macar nu a inceput.

Ceea ce s-a intamplat ieri, cand judecătoarea Elena Turcu a fost repusă în funcţie la Tribunalul Dâmboviţa pentru că ICCJ a apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală, deci CSM a decis repunerea în funcţie a magistratei şi recunoaşterea vechimii acesteia pe perioada suspendării, respectiv 8 iulie 2010-19 aprilie 2011. Citeste sfarsitul articolului pe Curs de Guvernare!

P.S aveti acolo  si o caricatura  care „cauta” un titlu 🙂

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sara buna,
  Fata matoala a democratiei mioritice, cand judecatoare nu poa’ sa se ridice. Hac! nimic n-am consumat, chiar daca 2 masini am tamponat, voi stiti cine sunt eu?Va judeca fratii mei pana la Dumnezeu! In sfarsit (spune ea) s-a facut dreptate! Turcul ciocanelul de judecatoare iar scoate. Linisssssteeee!nu ne deranjati cand judecam ori cand prea mult furam (imbatam), noi suntem inamovibili pe viata si de gresim tari in clanta.

  Creanga

  13/05/2011 at 8:44 pm

 2. sunt toate asa,turcu,pivniceru,bärbuleasca etc.

  theo

  13/05/2011 at 8:44 pm

 3. RUSINE JUSTITZIEI ROMANE !

  theo

  13/05/2011 at 8:45 pm

 4. Resalut
  Interesanta democratia asta originala . 😆
  Daca madam traia prin USA , RFG sau Anglia (tari de prosti 🙂 ) vedea un tribunal doar in poza ca iesea urgent si definitiv din magistratura .
  La noi e tot mai „original” . 🙂

  Ștefan A.

  13/05/2011 at 8:45 pm

  • salutare!la noi totul e original.daca un popor l a suportat pe criminalul ilici presedinte..madam turcu e parfum.

   zigzag

   13/05/2011 at 8:48 pm

 5. Stefan s-a ratacit pe curs de guvernare.
  Titlu pentru caricatura caricaturizata de caricaturist: calibra umana decoleaza spre Icar.

  Creanga

  13/05/2011 at 8:47 pm

 6. Seara buna,
  Buna poza, si ultimul necunoscator realizeaza ca respectiva este manga 😦 Jenant ca este femeie, dureros ca este reprezentantul statului care imparte dreptate.Cum sa mai ai incredere in capacitatea de a judeca corect o cauza aceasta trista figura 😦

  mar

  13/05/2011 at 8:49 pm

  • In afara ca e manga cam are fata de alcolista, parerea mea.

   Creanga

   13/05/2011 at 8:53 pm

   • Creanga, posibil. Marturisesc ca nu ma pricep, dar am o scarba patologica fata de oamenii beti si mai ales femei.
    Daca un barbat are circumstante atenuante o femei este vulgara si nu are scuze 😦

    mar

    13/05/2011 at 9:04 pm

 7. E mortal . 😆

  Si ne mai miram de anumite chestii marunte ? 🙂

  Ștefan A.

  13/05/2011 at 9:12 pm

  • NIVEL DE COPII NORMALI DE 2-3 ANI, nu mai mult.
   absolut sinistru.

   buna seara

   🙂

   skorpion

   13/05/2011 at 9:26 pm

 8. Buna seara!
  Si cand ma gandesc ca isi facuse cerere de pensionare, iar presedintele nu a semnat.
  Dorea probabil sa nu scape de justitie asa cum a facut Costiniu .

  ela

  13/05/2011 at 9:16 pm

  • N-a scapat de justitie, acum judeca intre doua pahare. Hac! Urmatorul (la) rand!

   Creanga

   13/05/2011 at 9:21 pm

 9. Despre caricatura: nu stiu cine e papusarul!

  ela

  13/05/2011 at 9:17 pm

 10. Buna seara,
  ANI isi face datoria dar justitia cred ca va face tot ce stie ea mai bine:
  http://www.ziare.com/catalin-chereches/stiri-catalin-chereches/primarul-baimarean-catalin-chereches-verificat-de-ani-1094504

  cedric

  13/05/2011 at 9:40 pm

 11. Romanul milos si pe mare – potrivit NATO, o navă militară românească aflată sub comandă NATO a ajutat joi seara o ambarcaţiune pe care se aflau 150 de imigranţi, ajutând la repararea motorului, la acoperirea unei găuri şi oferind alimente.
  http://www.mediafax.ro/social/o-nava-romaneasca-sub-comanda-nato-a-ajutat-o-ambarcatiune-de-imigranti-in-mediterana-8266266/

  mar

  13/05/2011 at 10:07 pm

 12. Buna dimineata 🙂
  Eu sunt mai optimist.
  Reiau ce a spus Doc (pe inventarul lui), referitor la justitie – singurul semn bun in toate aceste lucruri este ca in sfarsit se pune presiune pe justitie.
  Ca Sandeilor nu le pasa, este o stare de moment, se va creea in timp (mai lung sau mai scurt) si masa critica necesara schimbarilor.
  Faptul ca unii ca @cetatean sau mister B sesizeaza asta de mult, este f. adevarat, dar noi (politieieni – cum sper ca ma considerati si pe mine) nu putem constitui singuri acesta masa.
  Am impresia, ca daca ar incerca cineva sa caracterizeze epoca „Basescu” intr-un cuvant, acest cuvant va fi „revelatii”.
  S-au revelat (fac o insiruire intamplatoare)
  – caracterul sisteminc al coruptiei, de la coruptia politica, justitie, sindicate pana la coruptia din sanatate si invatamant
  – gaunosenia constitutiei construita de comunisti pentru comunisti
  – criminalitatea sistemului comunist
  – anomalia relatiilor dintre puterile oficiale
  – practicile non-profesionale ale celor ce populeaza a IV-a putere
  – nesimtirea si indolenta alesilor (sau ne-alesilor – lideri de sindicat) si cinismul acestora si a celor in cardasie cu ei,
  – stramba asezare a valorilor
  si muulte altele.
  Mereu si mereu i se reproseaza lui Basescu (de catre dusmani declarati sau ascunsi sub masca aliatilor sau colegilor) exact caracterul conflictual. „Scandalul” ets emereu in centrul acuzelor.
  Este usor sa acuzi de scandal pe cel ce striga public ca a fost jefuit.
  Daca isi aduce cineva aminte perioada ’90, „vrem liniste” era sloganul comunistilor cu masca „capitalista”. Acest slogan a ramas si acum. :mrgreen:
  Dar faptul ca acest „scandal” s-a pornit este o mare realizare. De asta sunt optimist. Parafrazand vorbele de la aselenizare: „Un pas mic pentru noi, un pas urias pentru societate”.

  DanSu

  14/05/2011 at 7:31 am

 13. Salutare tturor! 🙂

  Dane, Mister B si cu mine sesizam si/sau scriem, insa era cazul cam de multisor ca si decidentii sa ia atitudine. Noul CSM va fi acus sufocat cu citiva sandei sau pui de sandei, si va esua cu aplauze in a lua decizii grele. Deocamdata sunt 14 din 19 si deciziile in plen ar putea sa treaca, daca niste „reformisti” ar sti cum sa procedeze. E drept ca Predoiu si Kovesi absenteaza si ei, insa nici noii magistrati nu se omoara cu reforma. Las’ ca ajunge acus Pivnicereasa si Dinuica+Dumitrescu (civili) si vor vedea alde Danilet-Neacsu-Dumbrava ce meserie o sa fie!

  Cit despre „decidentii” politici, pot sa iti spun de pe acum ca legile Justitiei nu vor trece prin vot in Senat, unde Puterea a pierdut majoritatea si unde senatorii lui Blaga si altii din UMDR nu vor vota niciodata modificarea legilor 303,304 si 317. Va fi nevoie de asumarea raspunderii pe un pachet pe Justitie.

  Noul CSM deja cere aminarea aplicarii Codurilor (trebuie sa intre de la 1 oct 2011), cum ca „sistemul juridic nu e pregatit”. Aiurea, nu au decit sa o faca din mers.

  Si eu sunt optimist pe termen lung, ceva-ceva se misca in Justitie. Insa trebuie sa se miste mai cu talent, noi astia de pe bloguri am cam terminat munitita (au fost demacati Sandeii, a fost conceput un articol de lege prin care se pot elimina pensiile speciale ale magistratilor – si nici CCR nu ar avea ce spune-, etc). Mai aveam noi de gind sa mai scriem, insa deocamdata am vrea sa vedem si fapte de la legiuitor si de la muschetarii „reformisti”.

  Cetatean

  14/05/2011 at 8:03 am

 14. Mister C,
  Ca sa parafrazez iar ce a spun un alt om ce incepe cu C, nu am spus ca se reformeaza, nici mcar ca e inceputul reformei ci ca e sfarsitul ne-reformarii. 😆 .
  Iar presiunea publica (o anumita parte a societatii ii spune „scandal”) este mereu primul pas.

  DanSu

  14/05/2011 at 8:18 am

 15. Asa este, Dane. Exista presiune, si inca mai multa decit ma asteptam. problema e ca sandeii din Justitie inca rezista si se impune scoaterea unui ciomag ghintuit 😉

  Cetatean

  14/05/2011 at 8:22 am

 16. V-am lasat momentan. Nevasta-mea vrea sa faca putina terapie prin shoping, si ca un adevarat indragostit trebuie sa o tin de mana (sa nu chetuiasca 😆 ).

  DanSu

  14/05/2011 at 8:27 am

 17. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
  postare noua!

  Theophyle

  14/05/2011 at 8:37 am


Comentariile sunt închise.