Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O tragedie grecească jucată în Europa

Pentru o mare majoritate a romanilor Grecia este o tara straina, indepartata de cotidianul nostru si de problemele nostre zilnice – Columbeni, Pepe si Zavoranca, Casa Regala da sau nu Hohenzollern sau Nastase-Leaks, astia da! Ei sunt ai nostri si trebuie sa ne intereseze profund. Nici faptul ca in Grecia traiesc 150-200 de mii de romani formal si probabil alte cateva zeci de mii mai putin formal nu poate sa ne trezeasca interesul, doar nu vorbim de mai mult de un milion in Italia si aproape un milion in Spania. Si totusi Grecia a devenit parte din viitorul nostru asa cum a fost si o parte din trecutul nostru.

Astazi transportul aerian, naval si feroviar din Grecia este paralizat din cauza unei greve generale de o zi. Si patronii de statii de benzina sunt in greva, in semn de protest fata de intentia autoritatilor de la Atena de a stabili preturi maxime la carburanti. Tot astazi are loc la Berlin  una dintre cele mai cruciale sedinte din toate cate au fost in ultimul an in Europa.  Presa noastra, pe care am caracterizat-o dimineata ancorata “intre golanaşi si ticaloşi sadea”, tace de parca nu exista nimeni in toate redactiile lor care sa stie ce se intampla pe arena Europeana.

Pai lucrurile stau cam asa:

Alaltaieri, cand toata lumea sarbatorea “Ziua Europei” (9 mai), agenţia de rating Standard&Poor’s a coborât iar nota Greciei, fara nici un fel de sentimente fata de sarbatorile europenilor. O serie de zvonuri propagate in special de tabloidele germane anuntau absolut nejustificat “retragerea” Greciei din zona Euro. Vineri, 6 mai,  Spiegel online a publicat o ştire care relata despre o reuniune secretă a Eurogrupului pentru o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.  Cine ar fi castigat din asta? Va spun eu – toti cei care si-au facut asigurari speculand un asemenea eveniment. Daca se va intampla, cateva mii de speculanti vor face un “killing” de zile mari. Cine va pierde? Milioane de oameni, in special cetatenii greci, dar si multi cetateni europeni, inclusiv romani, care inca nu inteleg care ar fi rezultatul practic al unei asemenea manevre!

Asa cum am mentionat mai sus, astazi (11 mai), Angela Merkel, cancelarul german, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, trebuie să se întâlnească la Berlin ca sa rezolve problema spinoasa a neputintei Greciei de a-si echilibra bugetul si implicit sa-si plateasca datoriile.

Personal am ajuns la concluzia ca Uniunea Europeana, cel putin de facto, devine pe zi ce trece un fel de Germania Magna, deci am hotarat ca este extrem de important sa citesc zilnic cam tot ce se scrie in presa germana de calitate referitor la tendintele europene ale Germaniei. Die Zeit, „Timpul”, considerat “lectura săptămânală” a intelectualilor germani, independent şi liberal, este marele ziar de informaţie şi analiză politică al Germaniei. Die Zeit este marcat de marile figuri care l-au condus, de la contesa Marion Dönhoff pana la fostul cancelar Helmut Schmidt, actualmente încă director de publicaţie. Deci nu este nici conservator de dreapta si nici macar eurosceptic. Cand un ziar de asemenea anvergura scrie in numarul de ieri: “Nordul nu mai vrea să fie casier, Sudul vrea să se debaraseze de agenţii colectori. Pentru contribuabilul german, economiile sale salvează băncile germane […] Istoria nu este un proces linear şi Europa poate să se dezintegreze în acelaşi mod cum s-a unit, dacă nu punem punct acestui proiect al elitei fără participarea cetăţenilor şi dacă nu începem să dezbatem democratic

Personal am o mare satisfactie, avand in vedere ca noi am spus-o mult inaintea lor (vezi Opiniile Politea pe paginea de garda a blogului, in postarea noastra de acum un an)!

Daca ar fi sa concluzionez tendintele, asa cum le vad eu si cum se petrec de fapt, nu pot decat sa citez un pargraf din ziarul austriac Die Presse: „Exit Grecia? Nu. În realitate, este vorba despre cu totul altceva. După un an de negare încăpăţânată, guvernele europene trebuie să mărturisească faptul că, până la urmă, coşmarul grecesc nu va lua sfârşit decât dacă Atenei i se va şterge o parte din datorie, care este echivalentă cu 150 % din PIB„, Europa va adopta probabil modelul crizei sud-americane a anilor 1990: schimbarea obligaţiunilor greceşti contra obligaţiunilor emise de Fondul european de stabilitate financiară. Însă mai există o problemă: pentru această soluţie este necesară unanimitatea celor Douăzeci şi şapte şi mai ales acordul Angelei Merkel.

Cred ca astazi la Berlin se hotaraste in ce fel de Europa vom trai. Indiferent daca pe noi ne intereseaza porcariile cu care suntem indopati de “golanaşii sau ticaloşii sadea” sau nu,  viitorul Romaniei, daca ne place sau nu, este unul European si implicit  suntem legati de ceea ce se intampla in Grecia. Infiorator sa te gandesti la papiţoii de azi si de maine care ne conduc, cu calitatile spirituale si mentale pe care le au in vremurile cand cu totii stam pe o plita care se incinge pe zi ce trece, devenind de fapt cu totii greci!

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. In legatura cu „tragedia greceasca”, presa noastra aplica principiul propagandei revolute: „ceea ce nu se vede, nu exista”…

  STRAJNIK

  11/05/2011 at 2:10 pm

 2. Salut,

  Oricum ar fi, Grecia clar nu are cum sa plateasca datoria aia in urmatorii 10-20 de ani. In 2010 a avut 10.8% din PIB deficit bugetar (trebuia 8.1 conform acordului). Acum se vorbeste ca este posibil sa mai imprumute 60 de miliarde.

  La fel probabil va fi si cu Irlanda si Portugalia. Spania pare sa se fi stabilizat, dar nu e sigur, si si Belgia s-ar putea sa aiba ceva probleme.

  De fapt, eu nu cred ca vreo datorie publica seminificativa (media UE parca era80% din PIB) se va putea plati curand, altfel decat tiparind bani. Si cand fondurile de pensii or sa vrea sa vanda bonduri guvernamentale pentru a-si plati obligatiile, prin 2020 – 2030 asa (in Japonia mai devreme) lucrurile vor deveni interesante. Ma rog nu stim ce se intampla la anu, nu are rost sa speculam ce va fi peste 10-15 ani. Desi ceva planuri pe termen lung nu au omorat pe nimeni. Ar trebui guvernele sa mai vada un pic si padurea.

  Si asta daca nu vine un al doilea val al crizei, pentru ca mie nu mi se pare ca s-au stabilizat lucrurile. Om trai si om vedea …

  Radu Ionescu

  11/05/2011 at 2:52 pm

 3. Negocieri 😉 asiatice:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8613976-video-pakistanul-sugereaza-putea-oferi-acces-chinei-elicopterul-invizibil-abandonat-navy-seal-timpul-raidului-impotriva-lui-osama.htm
  Ma intreb daca nu cumva e o manevra ca sa se uite ca baietii il tineau la adapost pe demolatorul WTC!
  Probabil chinezii vor si ei sa construiasca unul de plastic. 😆

  DanSu

  11/05/2011 at 3:06 pm

  • De hartie, poate. 😆

   Tzepelica

   11/05/2011 at 3:26 pm

 4. Buna ziua,
  Scuze de off topic. Marius Petcu a cerut, miercuri, la primul termen al procesului, sa fie eliberat provizoriu sub control judiciar.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8614170-marius-petcu-putea-eliberat-sub-control-judiciar.htm

  mar

  11/05/2011 at 3:21 pm

  • Nu suporta detentia.
   Sufera cumplit din cauza de …matreatza, n`asha, care nu se poate trata in puscarie. 😆

   Tzepelica

   11/05/2011 at 3:25 pm

 5. Sal`tare, popor ! 🙂
  Pai Eschil e mort…Sofocle, asijderea…Euripide, la fel…
  Doar corul antic nu se da batut si cauta solutii. 🙂

  Pt. ca noi, romanii, nu realizam tragedia (conceptual), nici nu suntem prea sensibili la acest gen.
  Doar nenea Iancu ar fi reusit sa dramatizeze comédia pe care o traim, sa ne aduca cu picioarele pe pamant.
  Cum nici el nu mai este, motzaim linistiti cu gandul la noptile lungi de iarna, cu gigacaloria subventionata (inca !).
  Nani, nani… 🙂

  Tzepelica

  11/05/2011 at 3:23 pm

  • Buna,
   ptr. cine o are 😦 Eu cred ca este discrminare in raport cu cei care locuiesc la curte.

   mar

   11/05/2011 at 3:39 pm

 6. buna ziua lume,
  marturisesc ca nu prea inteleg ceva: daca grecii fac greva (ii cam imita pe francezi), cum de statul lor are tendinte de faliment? Grevele astea chiar nu produc nimic?
  Tare neintelegatori trebuie ca sint nemtii 😉
  Cit priveste elicopterul american citisem ca a fost distrus; ca nu l-or fi lasat americanii numai bun de reprodus.

  victor L

  11/05/2011 at 3:38 pm

 7. Hallooooo ! 🙂
  Viitorul UE si a monedei euro este strins legat de destinul datoriei Greciei .
  Inutil sa ne iludem . Aceasta tara avea 300 miliarde datorii. A primit (si primeste inca esalonat , tot la 3 luni) cele 110 miliarde ajutor UE .Acum se spune ca anul viitor va primii alti 27 miliarde si in 2013 va avea nevoie de alti 30 miliarde . Nici un om sanatos la cap nu poate sa creada ca aceasta tara va reusi in un mod sau altul sa restituie ajutoarele primite . Ar insemna sa intre cu toporul in toate vocile de cheltuieli bugetare ale statului . Cu toporul , nu cu penseta . 🙂 Deja masurile luate pina acum au provocat proteste sociale . A continua cu bagarea bisturiului si mai adinc in rana va duce la confruntari singeroase .
  Deci , un haircut a datoriei actuale devine inevitabil .
  PS . pentru optimistii mioritici care cred ca nu au afecte aceste probleme asupra tarii noastre (nu vine criza la noi 🙂 ) sa enumeram un pic bancile grecesti care au filiale in Romania , banii depozitati in acestea si creditele acordate .

  Ștefan A.

  11/05/2011 at 4:19 pm

  • bancile grecesti din romania se supun legislatiei bancare romanesti
   depozitele si depunerile sunt garantate

   intamplator

   11/05/2011 at 4:49 pm

   • Garantate de cine?

    Radu Ionescu

    11/05/2011 at 4:54 pm

    • de bnr/fondul de garantare

     intamplator

     11/05/2011 at 5:00 pm

     • Da buna poanta … Dormi linistit fondul de garantare vegheaza

      Radu Ionescu

      11/05/2011 at 6:18 pm

   • Aha !!!!!! :lol
    Salut intimplator .
    Si in USA bond Lehman Brother erau asigurate cu CDS la cea mai mare firma de asigurari din lume . AIG . Aceasta din urma a primit un mic ajutor de 180 miliarde dolari din partea guvernului ca nu avea cu ce sa plateasca CDS . 😆
    PS. Nu cumva garantia mioritica e pina la 50.000 euro/ cont depozit ? Cine are mai mult ce face ?

    Ștefan A.

    11/05/2011 at 4:57 pm

    • da 50000 euro/cine are mai mult fiti sigur ca le-a pus la mai multe banci

     intamplator

     11/05/2011 at 5:01 pm

    • asata da ingrijorare! ;))

     Hronic

     11/05/2011 at 8:20 pm

    • asta da ingrijorare! ;))

     Hronic

     11/05/2011 at 8:21 pm

 8. Suuper imaginea:

  Nu vi se pare ca semana cu cineva, cam absent din parlament, cam prezent la A3? 😆

  DanSu

  11/05/2011 at 4:37 pm

 9. „Germania Magna”
  Asta nu ar fi chiar aşa de stresant. Dar dacă mai punem bunele relaţii franco-ruse nu începe să semene cu situaţia din ’40?

  elena

  11/05/2011 at 4:39 pm

 10. salut,
  mă tot întreb dacă mai este prudent să economisim în euro, chiar dacă vor trece peste criza economică rămâne criza europeană

  dmariuss

  11/05/2011 at 4:47 pm

 11. despre greci, pot spune cate ceva, gälägiosi, comozi, chiar puturosi, carcotasi si obisnuitzi, sä intindä mana.

  de muncit, sä o facä altzii.

  desigur sunt si exceptzii.

  theo

  11/05/2011 at 4:55 pm

 12. turno, seamänä leit cu crinolin

  theo

  11/05/2011 at 4:56 pm

 13. petcu, iar unul care nu supotä….., care are probleme, …s-au familia.

  dar escrocul ; cand bäga banii in buzunar nemuncitzi, nu-i era räu????

  theo

  11/05/2011 at 4:59 pm

 14. Tot despre o tragedie, de asta data romaneasca. Lipsa unei clase politice credibile, indiferent de culoare politica cred ca tb sa fie motiv de ingrijorare ptr. orice roman cu mintea intreaga si cu pretentii de la el ca om. Din nou Pont, un individ care in 2014 vine de pe pozitia de presedinte de partid, si-a arata „valoarea” politica. Mai nou am constata ca-l ataca si pe Viktor Orban nu numai pe Basescu. Poate facem o cheta sa-l trimitem la un psihiatru renumit, ptr. ca are nevoie 😦
  http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/ponta-basescu-si-viktor-orban-au-in-comun-valorile-bolsevismului-fascismului-si-nazismului-1093996

  mar

  11/05/2011 at 6:35 pm

 15. Nu se stie unde se afla Gheddafi . 🙂
  Nu se stie daca e mort sau viu.
  Declaratie a sefului Nato . Ministrului de externe italian a declarat exact aceleasi chesti .

  Ștefan A.

  11/05/2011 at 6:45 pm

 16. Danemarca reintroduce controlul la frontiere . Granita cu RFG si Suedia . 🙂
  Inclusiv in porturi si aeroporturi .

  Ștefan A.

  11/05/2011 at 6:48 pm

  • OK 🙂

   Diana

   11/05/2011 at 7:04 pm

 17. Salut 🙂
  Stefan, eu n-as pune atat de mult la inima protestele sociale. As intra cu toporul in cheltuieli si as face astfel incat sa castig confruntarile sangeroase. Nu mi-e mila de niste prostanaci care si-au ruinat turismul cu protestele astea.

  Diana

  11/05/2011 at 7:04 pm

  • Salut Diana
   A reduce un deficit bugetar la 3 % PIB nu e usor . Mai ales ca grecii au avut un deficit anul trecut de 10 % PIB . Diferenta , 7 puncte PIB inseamna o gramada de miliarde de euro de taiat . Si cind e de taiat e de vazut de unde se taie . 🙂

   Ștefan A.

   11/05/2011 at 7:08 pm

   • N-am zis ca e usor…

    Diana

    11/05/2011 at 7:42 pm

    • Diana
     Culmea ca incasarile fiscale a statului grec au scazut cu aproape 9 % . 🙂 Si asta doar de cind au probleme . Si cu tot efortul de a taia din cheltuieli , asta face ca diferenta intre incasari fiscale si cheltuieli bugetare sa se mentina cam tot pe la 9 % PIB . 🙂
     PS . Grecii au retras din banci cam 10 % din economiile depuse . 🙂 Stiu ei mai bine decit politicienii lui peste ce urmeaza . 🙂

     Ștefan A.

     11/05/2011 at 7:48 pm

     • Pai normal, Grecia e paralizata de protestele lor. Eu n-am mai fost acolo de vreo 2 ani, desi mi-as fi dorit. Dar n-am chef sa raman fara benzina.
      Incasarile fiscale nu au fost niciodata cine stie ce. La aproape nici o pravalie de-a lor nu primesti bon fiscal. Asa stat, asa incasari.

      Diana

      11/05/2011 at 8:29 pm

 18. Multumesc pentru sugestia cu http://.zeit.de

  Doru

  11/05/2011 at 7:17 pm

 19. „Saracii” conducatori de institutii si regii de stat 😦
  Tot o mare tragedie, de asta dat pe banii nostri X(
  http://www.romaniacurata.ro/averile-vizibile-ale-ltigtboierilorlt-igt-din-regiile-statului-1451.htm

  mar

  11/05/2011 at 7:29 pm

 20. Dupa carnati, ceasuri poleite, autostrazi suspendate, primarul felcer ne-a mai pregatit o surpriza de 30.000 EUR/buc – chioscul pagoda de 2mp (16 buc.):(
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8615272-chioscul-pagoda-doi-metri-patrati-30-000-euro-noua-atractie-parcurilor-din-bucuresti.htm

  mar

  11/05/2011 at 8:12 pm

 21. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  11/05/2011 at 8:30 pm

 22. interesanta & necesara postare,
  danke

  skorpion

  11/05/2011 at 10:34 pm

 23. Buna seara,
  desi articolul din Die Zeit pare a sustine o destramare a Europei, politic vorbind, ca o posibilitate verosimila, cand face asta, die Zeit o face adaugand clar: nu Euro e problema. In ultimul die Zeit, un articol dedicat performantelor monedei scoate la iveala un Euro mult mai viguros decat unii dintre noi credeam ca e. Problema Europei este Europa. Cea Politica. Ce fel de sindrofie este, real, Europa de azi? Ezitarea in luarea unor decizii esentiale, (in principal de securitate , in principal acum, economica) chiar daca neplacute, slabeste sistemul european. Atitudinea Die Zeit este una profund pro-europeana si extrem de lucida. Si mai ales critica la adresa Germaniei. Die Zeit, e unul din cele mai mari delicii intelectuale din lumea asta pe care le poti cumpara saptamanal, cu cateva monede. Sper sa ramana asa.
  Salutare!

  gavrilius

  11/05/2011 at 10:45 pm

 24. Super postare! Mulțumesc.

  kushter

  12/05/2011 at 4:41 am


Comentariile sunt închise.