Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită –10 Mai / „1866 – 1876 – 1881”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  11°C, si o maxima termica de  20°C, umiditate: 43-69%. Innorat partial – averse de ploaie. Presiune atmosferica: 1019-21 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1039 RON (+0. 0148 RON); 1 USD = 2. 8495  RON (-0.0169 RON); 1 EURO =  1. 4402   USD; (-0.0135). Gramul de aur 137.8611 RON ( +2.2145).

La 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern ajunge in Bucureşti unde este primit cu pâine şi sare. Carol jura credinţă constituţiei şi ţine un discurs scurt, dar foarte emoţionant, sărutând chiar pământul românesc.

În 1876, pe fondul ostilităţilor dintre turci şi rusi, marile puteri negociau, ruşii ca protectori ai ortodoxismului intervenind împotriva Porţii. România trebuia să se folosească de aceasta criză în favoarea ei, pentru a intra în război şi a-şi cuceri independenţa. Carol şi-a jucat onoarea şi poziţia sa din viitor când a decis să implice ţara în conflictul ruso-turc. Negocierile cu ruşii pentru a intra in război au durat mult, deoarece se punea şi problema recuperării Basarabiei. În 1877 lucrurile se precipită, convenţia româno-rusă a fost semnată, armatele ruseşti aveau liberă trecere pe teritoriul românesc. La 9 mai s-a votat independenţa, iar a doua zi (10 mai) Carol a proclamat-o şi a preluat conducere armatei.

În anul 1880 va fi recunoscută independenţa României pe plan internaţional. Familia princiara primeşte titlul de Alteţă Regală, iar ziua de 10 mai devine sărbătoare naţională. La 14 martie 1881 se face înălţarea României la gradul de regat. Pe 10 mai se face încoronarea, într-o ceremonie fastuoasă (coroana regelui Carol a fost făcută din fierul de la un tun folosit in timpul luptelor; coroana reginei era foarte uşoara, simpla dar lucrata frumos in aur curat) , la care a fost prezentă toată clasa politică românească, Carol şi Elisabeta devenind regele, respectiv regina României.

***

Scandal fără precedent. BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj. Ministerul Finanţelor controlat de PDL a adus CEC în situaţia de nedorit ca BNR să-i respingă doi conducători desemnaţi.  Banca Naţională a respins no­minalizările Ministerului Finanţelor, care reprezintă statul ca acţionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vice­pre­şedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al mi­nis­trului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail, afirmă surse bancare. Finanţele sunt acum nevoite să „reformuleze” nominalizările: Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul de prim-vicepreşedinte al băncii de stat, dar de data aceasta ca responsabil cu retailul, în timp ce lui Micu îi va fi atribuit un post de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie. Contactaţi de ZF, reprezentanţii BNR nu au dorit să comenteze subiectul. Nici Ministerul Finanţelor nu a furnizat explicaţii până la închiderea ediţiei. Stamatian şi Micu au fost principalele schimbări pe care Ministerul Finanţelor, controlat de PD-L, a încercat să le opereze în echipa de management a lui Radu Gheţea, care deţine funcţia de preşedinte al CEC din 2007. Gheţea fusese numit la conducerea CEC de către ministrul liberal Varujan Vosganian şi a beneficiat constant de susţinerea BNR, susţinere care i-a asigurat şi reînnoirea mandatului care tocmai îi expiră. Ziarul Financiar.

Franks: Probabilitatea ca România să tragă bani de la FMI în 2011 este de sub 25%, sau chiar sub 10%.Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, consideră că România nu ar trebui să tragă bani de la instituţia financiară în acest an, dar nu exclude în întregime această posibilitate, arătând că sunt şanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu. „Ca parte a unui exerciţiu pe care l-am făcut în urmă cu circa două luni, ni s-a solicitat să analizăm în ce scenariu Guvernul ar putea să tragă bani. Acest lucru nu înseamnă că este un scenariu care are o probabilitate foarte mare. Dacă ar fi aşa, board-ul nu ne-ar fi permis să avem un astfel de program (preventiv – n.r.), ci unul obişnuit”, a spus Franks, într-o conferinţă de presă. El a arătat că, dacă ar fi să facă o estimare, probabilitatea ca România să atragă bani de la instituţie în acest an este de sub 25%, sau chiar sub 10%. Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul unei „Editii Speciale” la TVR, ca Romania a fost stabilizata macroeconomic si este pregatita pentru o reizbucnire a crizei. La regiile de stat este o clientela transpartinica, a mai spus seful statului: „Problema este sa gasesti managerul potrivit si depolitizat… Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela”. Mentinem obiectivul euro in 2015, dar mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a mai vorbit despre scutul antiracheta, privatizare, restructurarea regiilor si situatia economica a tarii. Mentinem obiectivul euro in 2015, dar mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a mai vorbit despre scutul antiracheta, privatizare, restructurarea regiilor si situatia economica a tarii. „Unui astfel de echipament (scutul antiracheta) nu i se fac publice datele tehnice. Ce se stie e ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete prin lovitura. Scopul va fi sa protejeze Romania si nu numai. Declaratiile ambasadorului rus la NATO nu sunt motive de inflamare” a declarat Traian Basescu care spune totusi ca Romania va lua in serios reactia Rusiei abia atunci cand se exprima presedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul de externe Sergey Lavrov. „La Lisabona s-a stabilit ca in Europa NATO va avea scutul sau, iar Rusia scutul sau. Romania a ramas in urma pentru ca in trecut am ezitatacum, Romania este mai sigura ca niciodata”, a sustinut acesta la TVR. HotNews.

Oameni ai legii care au scapat infractorii de puscarie. Top cinci cazuri judiciare in care judecatori, procurori si politisti au devenit complici la infractiune. Inchisoarea nu mai reprezinta pedeapsa pentru savarsirea unei infractiuni, ci un „act de razbunare”. Aceasta afirmatie socanta apartine unui judecator din Romania, care a solutionat dosarul unui individ care a omorat un bebelus si care nu va face inchisoare. Alti oameni ai legii – judecatori, procurori, politisti – nu au exprimat idei atat de radicale, dar au actionat intr-o maniera identica. Fie au scapat infractorii din puscarie, fie au impiedicat trimiterea lor in judecata, fie au tinut dosarele respective la sertar. Într-un fel sau altul, toţi aceşti oameni ai legi au devenit complici la „crimă” (în sensul de infracţiune, nu neapărat de omor). În continuare, gândul vă prezintă un top care cuprinde cinci cazuri judiciare mediatizate în care conduita profesională adoptată de cei care trebuie să aplice legea a fost extrem de controversată. Gandul.

Moartea procuroarei lui Vintu, un mister aproape dezlegat. Analizele toxicologice in cazul mortii Luminitei Sega, singurul procuror care l-a pus sub acuzare pe „tatal FNI”, ar putea fi realizate luna aceasta. A fost otravita, zilnic, timp de mai bine de un an, de un om al „serviciilor”, care i-a picurat in cafea sau in apa minerala cate un strop de alumina? Sau a fost doborata de stresul la care a fost supusa muncind pana la epuizare pentru a-l pune sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vintu in dosarele „FNI” – „FNA” – „BID” – „Banca Agricola”, pe care le-a instrumentat singura, dupa ce toti colaboratorii ei au fost retrasi din ancheta? Sunt doar două dintre întrebările pe care şi le pun acum foştii colegi, procurori în Parchetul General, în legătură cu moartea învăluită încă în mister a procuroarei Luminiţa Şega, singurul anchetator care l-a pus sub acuzare pe SOV, la scurt timp după prăbuşirea FNI, într-o perioadă în care acesta se bucura din plin de protecţia unor oameni cu funcţii-cheie în in s tituţi ile statului, inclusiv în poliţie şi în serviciile secrete. EVZ.

Moscova, amintind de epoca sovietică: Soldaţi, tancuri, rachete nucleare au traversat Piaţa Roşie într-o aliniere perfectă. Rusia a marcat luni victoria din 1945 împotriva regimului nazist, printr-o adevărată demonstraţie de forţă organizată în Piaţa Roşie din Moscova, unde au defilat 20.000 de militari, însoţiţi de blindate şi lansatoare mobile de rachete strategice. În deschiderea defilării, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a trecut în revistă trupele, salutându-i pe miile de soldaţi şi ofiţeri aflaţi în Piaţa Roşie. Preşedintele Dmitri Medvedev, care a adus un omagiu foştilor combatanţi, a afirmat că „poporul şi-a apărat ţara şi a eliberat lumea de nazism”, adăugând că „veteranii au dat dovadă de fidelitate faţă de ţară”. Defilarea trupelor a fost precedată de o desfăşurare impresionantă de echipamente de luptă – tancuri de asalt, baterii de rachete şi mai multe lansatoare de rachete strategice Topol-M. Mediafax.

Circa 750.000 de persoane au fugit din Libia, potrivit ONU. Circa 750.000 de persoane au fugit din Libia după ce forţele lui Muammar Gaddafi au lansat o ofensivă împotriva opoziţiei, a declarat luni şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, relatează AFP. ‘Conflictul, prăbuşirea infrastructurii ţării şi lipsa de bani şi de benzină provoacă probleme grave populaţiei Libiei’, a explicat Valerie Amos, secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu probleme umanitare, în faţa Consiliului de Securitate. Dna Amos nu a furnizat numărul persoanelor afectate de această situaţie însă, potrivit estimărilor, 746.000 de persoane au fugit din ţară şi 5.000 sunt blocate la frontierele cu Egipt, Tunisia şi Niger. ‘Lipsurile de toate felurile paralizează ţara într-un mod care va avea un impact grav asupra populaţiei în lunile ce vor veni, în special pentru cei mai săraci şi cei mai vulnerabili’, a mai spus dna Amos. În oraşul Misrata, bombardamentele şi luptele durează de peste două luni. ‘Unii nu au hrană, apă şi alte produse de primă necesitate. Instituţiile medicale au nevoie de medicamente şi de personal calificat’, a declarat responsabilul ONU. Potrivit acesteia, peste 130.000 de locuitori ai oraşului au plecat, dintr-o populaţie totală de 300.000 de persoane. 150 din cei 300 de cetăţeni străini urmează să fie evacuaţi, a adăugat ea. Agerpres.

Sa aveti o zi buna!

Written by Theophyle

10/05/2011 la 9:18 am

112 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata 🙂
  10 mai ar trebui sa fie ziua nationala.
  Am avut un noroc extraordinar ca un om de calitatea lui Carol a fost dispus sa-si asume raspunderea unei zone atat de dificile. Nu toti printii au si caracter nobil. Dar desigur ca nu am facut decat sa ne batem joc de norocul nostru.

  Diana

  10/05/2011 at 9:37 am

 2. Buna dimineatza ! Pentru mine ziua de azi sta sub semnul rolului intr-adevar reformator pe care Monarhia, prin cei mai buni reprezentanti ai sai (regii Carol I si Ferdinand ,,Intregitorul”,plus regina Maria) l-au avut in istorie .Urarile mele de bine si sanatate si tot respectul Majestatii Sale, Regele Mihai de Romania !

  Loda

  10/05/2011 at 9:40 am

  • Cum dracu se impaca monarhismul cu socialismul egalitarist, mi-e greu sa inteleg doamna profesoara.

   Turnofftheglory

   10/05/2011 at 9:44 am

   • Asa cum a fost posibil ca anul trecut regele nostru sa se duca la Moscova de 9 mai. O fi innebunit lupu’.

    Diana

    10/05/2011 at 9:46 am

    • Diana :
     Si ce ti se pare nepotrivit? Regele este singurul sef de stat din al doilea razboi mondial care mai traieste.Daca, la impinirea a 60 de ani si sarbatorirea in Normandia il invitau si guvernele occidentale, mergea si acolo, sau poate l-au invitat?El nu s-a dus in Rusia sa comemoreze comunismul ci o victorie imnpotriva unui stat monstruos, la care rusii si-au adus contributie foarte mare, ori poate ar trebui sa le negam si contributia la infrangerea Germaniei naziste?

     Loda

     10/05/2011 at 10:03 am

     • „Victoria” unui monstru asupra altuia. Nu, mersi.
      Si dvs. si Mihai uitati ocupatia sovietica aici si cei 50 (+ inca 20 pana acuma) de ani de nenorocire.

      Diana

      10/05/2011 at 10:09 am

   • „Regele”, trebuia sa zic…

    Diana

    10/05/2011 at 9:47 am

   • Domnule, asta e 🙂 parca nu au existat destule monarhii cu guvernari de stanga(mai ales in statele nordice) ,si au mers chiar foarte bine.Unde vezi tu incompatibilitate?

    Loda

    10/05/2011 at 9:56 am

    • Stiti care e diferenta intre socialistii din Kiseleff si cei de la Stockolm? Cantitatea de sange rosu purpuriu ca stindardul cu trandafiri. Suedezii, norvegienii, nu au inabusit in sange contestatarii politici Loda. Numai ca lucrurile mizerabile sunt bagate sub pres cu gratie, nu e asa?

     Turnofftheglory

     10/05/2011 at 11:32 am

     • Turno :
      Eu Nu sunt socialista din Kisselef, sunt om de stanga si tu pe MINEW m-ai inrebat, deci nu inteleg divagatia spre Kiseleff, mineri, Iliescu etc.Daca as fi fost militanta, in partid, ar fi fost o alta problema .

      Loda

      10/05/2011 at 4:20 pm

 3. bunä dimineatza,
  hai , sä nu exageräm, carol a fost cu adevärat
  un rege, ce a urmat……..filfizoni, täntäläi,
  oportunisti. nu potzi slävi, ce nu mai este.
  nu potzi sustzine o monarhie, ce si-a pus coada
  pe spinare cu avutzii, ce a trädat tzara, ce este lase, ce este oportunistä.

  si din fericire, cunosc nobili adeväratzi,
  ce nu fac paradä.

  theo

  10/05/2011 at 9:46 am

 4. turno,

  este flsneta USL.

  cum se potrivesc liberalii crinolin, cu kgb su securistul.

  cum s-a potrivit , mihai cu stalin.

  theo

  10/05/2011 at 9:48 am

 5. intr-un cuvant,

  OPORTUNISTII !

  theo

  10/05/2011 at 9:48 am

 6. P.S> Cineva ar trebui sa-i informeze de formatorii de opinie Cristoiu si Turcescu asupra gravelor lacune istorice pe care le poseda si sa le spuna ca ziua de nastere a regeluli Mihai este 25 octombrie (1921 ). Aseara, Cristoiu il intreba pe Baconschi daca presedintele il va felicita pe rege care azi (?!) implineste 90 de ani .Baconschi nu l-a contrazis (de jeana sau nu stia nici el?) ,dar Turcescu s-a repezit foarte sigur pe el sa afirme ca ziua regelui e in 8 noiembrie (onomastica nu e zi de nastere,dar habar nu avea)iar Cristoiu insista ca azi ,regele face 90 de ani (si cica se ocupa cu cercetari istorice)

  Loda

  10/05/2011 at 9:50 am

  • buna ziua
   si de aceea a fost eliberat careiul in 25 oct 44=cadoul armatei de ziua de nastere a Regelui
   p.s asta ca sa va demonstrez ca STIU istorie de la profesori care in anii 60-cind faceam liceul-nu se speriau si nu ligeau pe cei la putere si predau ce trebuia,nu ce era in manuale

   intamplator

   10/05/2011 at 12:21 pm

   • Intamplator : in TOATE MANUALEOL ,din 1964 incoace, momentul 25 octombrie era prezentat, deci ?

    Loda

    10/05/2011 at 3:53 pm

 7. DIANA,

  fostul regele, a fost aliatul lor, de aia ,a fost

  la moscova………prietenului kgb ilici.

  theo

  10/05/2011 at 9:50 am

  • Asta zic. A innebunit lupu’.

   Diana

   10/05/2011 at 9:58 am

  • Si Curchill a fost aliatul lor ,si Roosevelt si Charles de Gaulle !!! Doamne….

   Loda

   10/05/2011 at 10:04 am

   • La altfel de „aliante” se refera Theo. Si eu am indoieli daca ma gandesc ca Mihai e singurul rege decorat de Stalin, pe cate stiu.

    Diana

    10/05/2011 at 10:10 am

 8. Ok, merg la scoala, va citesc dupa.

  Loda

  10/05/2011 at 10:05 am

 9. Salut ! 🙂
  Da, 10 Mai trebuia sa fie ziua nationala a tuturor romanilor, numai ca Ilicescu s-a opus din toate puterile.
  Monarhia a construit o tara.
  Pe care azi baietii de la secu si urmasii lor o jefuiesc in voie si pe rand, pentru ca nu-i opreste nimeni.
  Romanii sunt complet amortiti de demagogia galgaitoare a baietilor destepti care, in spatele promisiunilor desarte, isi urmaresc doar interesele.
  PS
  E foarte trist ca inca mai avem ocazia sa ne cramponam de lozinci comuniste de tipul „monarhie ce si-a pus coada pe spinare cu avutzii”.
  Chiar jalnic. 😦

  Tzepelica

  10/05/2011 at 10:17 am

 10. Saluttare!
  Mirii Crin Antonescu şi Alina Vălean s-au cununat religios lângă Roma, asistaţi social de escrocul patrician.
  De acolo li se trag apucăturile şi poftele monarhice: evenimentul a fost un adevărat regal al snobismului (după modelul Fenechiu, lângă Viena).
  Profesoraşul de istoria chiulului din sătucul Ştioborăni, comuna Soleşti, cu experienţă de vreo doi ani, şi ăia ciopârţiţi de fuga de la locul de muncă stagiară neterminată, se cununase civil la Bruxelles şi a lipsit puţin ca să-l cunune religios Papa, dacă nu pierdea tramvaiul dinspre Vatican.
  Din modestie s-au mulţumit cu titlul şi coroana de snobiştii anului.

  Băşcăliosul

  10/05/2011 at 10:32 am

 11. Tzepelica

  10/05/2011 at 10:39 am

 12. „La regiile de stat este o clientela transpartinica, a mai spus seful statului: “Problema este sa gasesti managerul potrivit si depolitizat… Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo.”

  Abia acum ati aflat, domnule presedinte ?
  Daca da, consilierii dv. nu-si merita leafa.
  Daca nu…
  PS
  Eu am tot repetat chestia asta aici, pe blog.

  Tzepelica

  10/05/2011 at 10:53 am

  • Ce nu se poate face în primele 3 zile de mandat prezidenţial ar trebui să constituie baza legală şi constituţională pentru revocarea imediată a alesului, fără suspendare, odată cu toţi consilierii.
   Aşa şi-ar fi văzut şi Prostănacul visul săltăreţ de prezidenţiabil împlinit, înainte să afle câţi consilieri sunt de toţi.

   Băşcăliosul

   10/05/2011 at 11:01 am

  • pai ce si la agentiile de stat,e altfel??
   acum psd e director adjunct si pdl director plin,si tot asa se schimba de vreo 15 ani aceasi
   a descoperit apa calda dl basescu

   intamplator

   10/05/2011 at 12:24 pm

 13. La mulţi ani de Ziua Românilor de pretutindeni!..
  Supliment la ordinea zilei:
  http://baricada.wordpress.com/2011/05/09/putin-si-basescu-vecini-de-scut-la-deveselu/

  baricada

  10/05/2011 at 11:49 am

  • Mai e putin si Vladimir ajunge Harkonen 🙂

   Diana

   10/05/2011 at 11:58 am

 14. Buna ziua 🙂
  Am citit articolul din Gandul, dar mi se pare ca amesteca pere cu mere si vorbeste despre prune.
  In primul rand, informatia din titlu este socanta, dar fara legatura cu faptele, la fel cum desprinderea din context a motivarii sentintei este doar o dovada de lipsa de discernamant.
  Cazul prefectului care a accidentat pe trecerea de pietoni o femeie si copilul acesteia de trei luni, este tehnic(juridic) numit „ucidere din culpa”. In fapt este un accident de masina, nefericit, dar nu este pruncucidere, cum sugereaza textul.
  Nu cunosc cazul, dar cred ca o argumentare juridica mai buna si o prezentare mai corecta ar fi fost necesara.
  Pentru exemplificare, ar fi bine sa recitim textul in cheia a ce s-a intamplat acolo, nu in cheia „pruncuciderii”:
  „… care a soluţionat dosarul unui individ care a (accidentat pe trecerea de pietoni) un bebeluş şi care a (fost condamnat la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare).”
  Nu-i asa ca „afirmatia socanta” nu mai este atat de socanta.
  Sa nu uitam ca asertiunea din articol in care spune ca „…ostul prefect Călin Platon a reuşit să iasă din această crimă fără a face închisoare.” se contrazice cu ce spune un paragraf inainte: „…perioada de aproape două luni petrecută de inculpat în stare de arest preventiv…”.

  Nu este o pledoarie pentru apararea prefectului, dar sa nu facem afirmatii socante dar gratuite.
  La fel pentru cazul Gorbunov, in care, din cate-mi aduc eu aminte, omul avea alibi, si oricum ancheta s-a terminat cu NUP. Unde este greseala judecatorului?
  Pentru cine nu-si aduce aminte: http://www.mediafax.ro/social/nup-pentru-serghei-gorbunov-3870594 .
  Faptul ca exista multe si flagrante cazuri de incompetenta si/sau coruptie intre magistrati, nu trebuie demonstrat cu argumente usor de demolat (dar spectaculoase).
  Abuzul de a cere arest si atunci cand nu e cazul, nu ajuta situatiilor flagrante (vezi Vantu & Voicu) cand acesta se impune. Incompetenta unui ziarist nu face decat sa duca in ridicol adevarata coruptie din sistemul judiciar.

  DanSu

  10/05/2011 at 12:17 pm

 15. Ștefan A.

  10/05/2011 at 12:22 pm

 16. Buna ziua,
  La B1, Florentin Gust este incoltit cu intrebarea: cum e posibil sa treaca la PC cand in protocolul USL nu se permite trecerea de la un partid la altul, din interiorul USL?
  O da pe lupta contra PDL care primeaza asupra „oricarei virgule” din protocol!!
  De fapt nu s-a descurcat cu raspunsul. Emisiunea se ocupa de situatia din PSD.

  cedric

  10/05/2011 at 12:38 pm

 17. Arogantul bolsevic a venit cu documentul secret despre care se imbartzosha ieri pe bloaga :

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8609321-adrian-nastase-prezentat-documentul-extrem-dur-fmi.htm

  Si docomentu’ a facut faaaaaaassssss !!!!

  luminita

  10/05/2011 at 12:39 pm

 18. Ce ma surprinde pe mine in continuare in media romaneasca, este lipsa totala de reactie la dezvaluirile cu privire la practicile de la Intact. Macar reactie de negare (amenintarea cu darea in judecata este un act administrativ, nu un demers jurnalistic). Dar pur si simplu, pentru media, subiectul nu exista. Chiar asa de corupti sa fie ziaristii nostri incat stau frumos sub papuc toti?

  DanSu

  10/05/2011 at 1:08 pm

  • E de presupus ca tac pentru ca daca s-ar solidariza cu Negrea bulgarele dezvaluirilor ar lua la vale si ar zgudui toate trusturile de presa.
   Iar ei nu-si risca salariile si nu-si tradeaza patronii.
   Sa ma ierte Cartianu dar nu l-am crezut cand, dupa publicarea in Adevarul a acelui articol in care Crin era tratat cu dispretul cuvenit unui PUTUROS, a declarat senin ca Patriciu nu s-a amestecat in politica editoriala a ziarului.
   Nu i-o fi comandat direct lu’ Cartianu :”bai, matura pe jos cu putoarea de Crin in editorialul de maine, iti ordon asta !”
   dar sigur cineva, o pasarica, i-a soptit ziaristului ca l-a auzit pe sefu’ al mare ca-i suparat beton pe fanfaronul repetent, care-i o putoare ordinara si ca rade lumea ca s-a ales praful de partidul petrolistilor.
   Si atunci Cartianu si-a mangaiat barbia zicandu-si „Bre, decand asteptam ocazia asta, nu pot s-o ratez…si „Pac ! la razboiu’ !”pe prima pagina.

   luminita

   10/05/2011 at 1:46 pm

   • erata: „ar lua-o la vale”
    Cu alte cuvinte, eu cred ca atata timp cat patronii de presa nu vor voi numai sa castige bani curatzi din aceasta afacere ci mai ales vor voi sa detina puterea in stat, cu instrumentul santajului si al manipularilor ordinare , ziaristii nu vor avea curajul si taria de a iesi din tiparele stabilite de sefii lor, din acest PAT al lui Procust -daca vreti- unde ei aseaza adevarul pentru a-i reteza capul si picioarele .

    luminita

    10/05/2011 at 1:56 pm

 19. bonbonel.,

  penalul , are timp de orce, la data judecätzii,
  ori nu e in tzarä, ori nu are avocat, ori ii moare pisica, lesinä dana, etc.
  are un tupeu bolsevic ordinar.

  vantu, nu trebuie eliberat, este un escroc santajist, ce nu poate fii liber.
  este un pericol……el a declarat, a omorat multzi oameni, dar pe mai multzi, i-a fäcut nefericitzi.

  banii dupä realitatea, ar trebuii, datzi celor ce au pierdut la fni.

  theo

  10/05/2011 at 1:13 pm

 20. seres, ar fii trebuii arestat de mult, are practica escrocilor santajisti, se vorbeste de DD, a fäcut cu multzi asa.acum banii furatzi
  cum ii justificä?

  O Altä Nerusinare; Este Amanarea; Tärägänarea Proceselor; Ca Si Mutarea Lor; Dupä Poftä:

  theo

  10/05/2011 at 1:16 pm

 21. O stire de senzatie, oarecum ….
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8609433-regele-mihai-anunta-ruperea-legaturilor-istorice-dinastice-casa-hohenzollern.htm

  Poate cineva sa deduca si sa explice originile si urmarile acestei decizii?

  andrzej

  10/05/2011 at 1:20 pm

 22. FOSTUL REGE, anuntzä ruperea de originile regale.

  f. bine. mihai nu s-a comportat, ca un om de vitzä regalä.

  el a abdicat, dupä mismas cu rusii.

  sä vedem ce ce titluri se inpäuneazä.

  el nu este recunoscut oficial.

  de altfel, dupä cum atzi observat, rudele din
  partea tatälui, au rupt ei, de zeci de ani, legätura cu el.

  theo

  10/05/2011 at 1:28 pm

  • Nu-i asa? Mismas cu rusii si cu Dej., mama lui de nenorocit.
   Dragul meu, si daca mureau cei 1000 de tineri cum era?

   Bujold

   10/05/2011 at 4:29 pm

 23. Prin acesta decizie mihai(?) FOST rege al Romaniei, iese din marea familie a monarhiilor europene si intra in famigla monarhiilor dambovitene.
  Casa regala a lui cioaba va fi la acelasi rang cu familia regala a romaniei.
  Oricum cioaba (cu mai multi supusi)va avea parte de mai multa atentie decat acesta familie”adams” a romaniei.

  andrzej

  10/05/2011 at 1:44 pm

 24. renuntarea de catre regele mihai la legatura cu casa de hochenzollern/veringen:
  pacat, regele Mihai s-ar fi putut comporta mai demn acum la senectute;documentul e ridicol atita timp cit el este ultimul care mai re dreptul sa poarte acele nume;
  pacat ca de la un CAROL I( pe care eu il consider cal mai mare roman) si un FERDINAND casa regala a romaniei a ajuns o duda,

  intamplator

  10/05/2011 at 1:58 pm

 25. sevus Theophyle 🙂 vin mereu pe strada asta si ma tot uit in curte la politeia, sa vad daca esti acasa si daca cunosc pe oaspetii tai…sa vad daca pot intra sa discutam ceva important si cu final constructiv… salut politeieni 🙂 temele lui @theophyle sunt intotdeauna importante,cuprinzatoare si incitante….ar fi foarte util, in situatia in care se afla societatea Ro,sa trecem si noi,dupa puterile noastre ale fiecaruia,de la stadiul de colocviu( expunere de informatii documentate si foarte utile de altfel si dezbatere superficiala si paguboasa pe contre de parti pris a acestora)la stadiul de propunere de solutii…suntem intr-o situatie de point of no return…ori iesim din contemplare si inertie ori murim sufocati social de mizeria banditilor politici si a clientelei lor….oameni buni astia sunt vreo 3 milioane cu alegatorii lor sosonari cu tot… avem nevoie de un forum civic(formula societate civila fiind compromisa de spseudo intelectuali oportunisti)care sa puna presiune pe parlamentul si guvernul mamii lor sa treaca masurile despre care vorbea aseara presedintele si mai cuseama sa vina forumul civic cu initiative legislative sau masuri necesare reformei…stim cu totii crimele economice savarsite de ticalosi…si mai stim ca corpul magistratilor corupti este complice si beneficiar…noi ar trebui sa cerem presedintelui,premierului si ministrului finantelor desecretizarea LISTELOR cu primii 150-200 beneficiari ai CARITAS,FNI,FNA etc..precum si beneficiarii ,,imprumuturilor,,mai mari de 100.000 USD de la toate bancorexurile de dupa 90…pe aceste liste vom gasi vinovatii dezastrului dirijat al colapsului economic,politic si social al Ro post decembriste….politicieni,magistrati,politisti,militari,fosti securisti-afaceristi…veti gasi acolo negru pe alb in aceste liste toata floarea ticalosiei… pasul urmator sa cerem ca toti indivizii de pe aceste liste care au ocupat si inca mai ocupa functii publice sa fie dati afara (demisi)din functii si facuti sa raspunda pentru pagube cu averile lor si libertatea lor

  emily

  10/05/2011 at 2:00 pm

 26. intamplätor,

  nu este intamplätor, mihai si tatäl lui,

  nu au fost demni de predecesorii lor.

  au päpat si trädat.

  sä renuntze si la avere, a fost fäcutä

  tot de predecesori lui.

  si-a adus aminte de…… prostii.

  el nu este demn , sä poarte numele strämosilor.

  si dupä cum atzi observat, rudele strämosilor,

  adeväratzilor regi, nici nu-l bagä in seamä.

  dar bätranul, este manipulat de cotzofanä si dudä securistä.

  theo

  10/05/2011 at 2:12 pm

 27. Ziua buna,

  Am citit stirea de mai jos si nu stiu ce sa cred 😦 Din punctul meu de vedere seamana cu negare a radacinilor. Marturisesc ca nu sunt reagalista.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8609433-regele-mihai-anunta-ruperea-legaturilor-istorice-dinastice-casa-hohenzollern.htm

  mar

  10/05/2011 at 2:18 pm

  • dudul o avea radacini mai adinci???
   cine stie…

   intamplator

   10/05/2011 at 2:25 pm

 28. MIHAI; nu s-a comportat, niciodatä ca un hohenzoller si tanär si bätran este un nimic.
  are mai mult, din partea „greceascä”
  DE ALTFEL; EL A ABDICAT; SE POATE NUMII

  REGELE STALINIST.

  theo

  10/05/2011 at 2:24 pm

 29. mihai,

  dupä carol si ferdinand, este un nimic,

  nici nu meritä, sä le poarte numele.

  theo

  10/05/2011 at 2:26 pm

 30. nu intzeleg, aceste actziuni regizate.

  mihai nu a fost si nu va fi , un bun roman,

  romania sä nu se lase, dusä de nas, de ce

  pun la cale usl si rezidurile regale.

  theo

  10/05/2011 at 2:38 pm

 31. Fara sa fiu monarhist, nu cred ca ai dreptate.
  Pana la incuscrirea cu Duda (nume conotatii destul de amuzante- cel putin pe la noi prin Bihor), Mihai s-a comportat impecabil. Nu poti vorbi de „mismas” cu rusii (cand tancurile sovietice erau la portile bucurestiului), in schimb poti vorbi de „mismasul” lui Duda cu neo-comunisto-mafiotii lui papa Ilici. Faptul ca Mihai nu a schitat un gest de reperare a „onoarei” casei regale dupa afrontul Duda-presedinte – arata ca si simbolurile

  DanSu

  10/05/2011 at 2:55 pm

  • … mai imbatranesc si se senilizeaza…

   DanSu

   10/05/2011 at 2:55 pm

   • Batranete haine grele. Printesa in varsta si un fanfaron inebunit dupa titluri si pamblicute. mai bine bagau in fundatii, spitale si institutii de invatamant. Invatau copilasii despre Carol I, marele roman neamt la gradinita si isi construiau un brand de viitor. Azi ei se despart de familia din germania. Ieri vroiau presedinti de republici din casa regala. Maine poimane dracu stie ce le trece prin cap. Un exemplu britanic ar fi binevenit.

    Turnofftheglory

    10/05/2011 at 3:03 pm

    • Margareta isi putea gasi pe cineva mai potrivit. Nimeni nu e atat de batran sau urat incat sa nu-si poata gasi o pereche pe masura. Parerea mea (si a altora mai stiutori decat mine) e ca familia regala a cam ramas „pe sec” si in schimbul restituirii unor proprietati si poate si al altor chestii a acceptat prezenta unui mascarici ca Duda si apropierea de psd/pnl. Trist…

     Diana

     10/05/2011 at 3:18 pm

 32. Salut,
  nu cred că gestul Regelui Mihai e o negare a rădăcinilor ci mai degrabă o mișcare politică puțin riscantă și poate curajoasă, deși foarte târzie. poate a vrut să sugereze apropierea de români, mai ales după nașterea lui Carol Ferdinand, căreia am văzut că i se spune tot „de România”

  dmariuss

  10/05/2011 at 3:10 pm

 33. parca erau ceva probleme si un proces, Hohii din Germania nu il recunosteau pe Duda de Rumanien
  http://www.inpolitics.ro/al-doilea-razboi-mondial-continua-casa-de-hohenzollern-si-casa-de-romania-se-lupta-la-hechingen-art41471.aspx#

  Oricum statura Majestatii Sale a avut mult de pierdut din cauza de Duda si de pofta de avutii si palate ale tinerilor insuratei.

  Un tanar de stanga

  10/05/2011 at 3:22 pm

 34. off topic|:ca sa demonstrez tuturor ca sunt „roman”
  imi creste inima de bucurie ca si cei care stau in blocuri nu vor mai avea caldura subventionata;cf scrisoare de intentie cu fmi
  n-am inteles niciodata de ce unii care au salariu mediu de cca 800 eur/persoana in familie si stau „la bloc’au caldura subventionata iar cei care stau „la curte”nu

  intamplator

  10/05/2011 at 3:36 pm

 35. S-o intarit PNL cu un om de mare valoare…Claudiu Elwis Saftoiu.

  STRAJNIK

  10/05/2011 at 3:45 pm

  • 😦

   mar

   10/05/2011 at 3:47 pm

  • Zau?
   a intrat in PNL ca sa fie impreuna cu doamna Saftoiu?
   Ca alt motiv nu vad.

   cedric

   10/05/2011 at 4:12 pm

   • Omul nu stie ca nu e bine sa fii la acelasi servici cu nevasta? 😆
    Tin minte cand am patit eu asta a fost nenorocire, eu nu luam premiu, nu luam salar 😳 . Eram la etajul 3, iar nevasta-mea, in birou la parter exact langa caserie 😆 .

    DanSu

    10/05/2011 at 4:17 pm

    • asa ceva sa nu doresti nici dusmanilor

     intamplator

     10/05/2011 at 4:19 pm

    • Naspa ptr. ambele tabere 🙂

     mar

     10/05/2011 at 4:40 pm

   • Cedric, exact asa am gandit si eu. Pe urma am vazut comentariul tau 🙂

    mar

    10/05/2011 at 4:39 pm

 36. Privatizarea Electricelor, companii extrem de profitabile, nu inseamna decat pierderea de catre stat a profitului aferent.
  Daca este asa, „strategia” FMI este doar in folosul firmelor straine si spre paguba statului roman.
  Din nou (a cata oara ?) in loc sa privatizam gaurile negre/paguboase, privatizam companiile profitabile.
  Halal guvern, halal ministri !

  Tzepelica

  10/05/2011 at 4:18 pm

  • @Tzepelica !
   Care profit pierde statul? 🙄
   Ala care merge la firmele capusa ?
   Sidex sireacul a facut vreo-un profit cat timp a fost al statului?

   DanSu

   10/05/2011 at 4:21 pm

   • Baietii destepti castiga cumparand ieftin de la Hidroelectrica/Nuclearelectrica (firme de stat) si vanzand scump la distribuitorii de stat.
    E alta mancare de peste.

    Tzepelica

    10/05/2011 at 4:40 pm

    • Asa este. De ex. Grivco a fost printre primele firme licentiate in 2000 si care tranzactionau curent de la Hidro.

     mar

     10/05/2011 at 4:44 pm

     • Exact.
      La un moment dat, Grivco cumpara de la Hidroelectrica ieftin, vindea catre Termoelectrica (si ea producator de energie), care vindea la Electrici.
      De la companii de stat catre companii de stat, care vindeau energie consumatorului casnic/pensionarilor.
      Banii intrau in buzunarul lui Felix, evident.

      Tzepelica

      10/05/2011 at 4:48 pm

  • @tzepelica
   chestia asta cu pierderea profitului e aproape ca si a vinde pielea ursului din padure
   cared profit????
   si daca privatizeaza ,am inteles ca numia in jur de 10 pct
   asa,daca nu era fp nu faceau ei megacompaniile alea videniste;parca ziceati ca nu e bine;iata ca fp=privat s-a opus si nu s-au facut

   intamplator

   10/05/2011 at 4:22 pm

   • 10 % doar in cazul Nuclearelectrica si Hidroelectrica.
    In cazul Electricelor, privatizare 100 %, cum s-a mai facut.
    Cititi, domn`le, cu atentie !

    Tzepelica

    10/05/2011 at 4:43 pm

 37. inca una:ce profit facea petromul inainte de privatizare???
  nu uitati eurocentul ala care il platim si acum pentru acoperirea”profituluinegativ”petrom
  asta cu profitul negativ m-am inspirat din aia cu „crestere negativa’a economiei

  intamplator

  10/05/2011 at 4:23 pm

 38. Pt. necunoscatorii care-si dau cu parerea :
  Electricele sunt companii de furnizare/distributie a energiei electrice, extrem de profitabile.
  Care nici macar n-au nevoie de investitii.
  Gauri negre, care au nevoie de investitii, sunt unele din companiile PRODUCATOARE de energie, care au nevoie de investitii pt. instalatii de depoluare si pt. cresterea randamentului.
  Pt. cine nu e lamurit, e bine sa incerce o documentare.

  Tzepelica

  10/05/2011 at 4:32 pm

  • Scuze @tepelica, dar eu nu sunt contabil, sunt un amarat de programator parvenit din inginer, asa ca atunci cand vad un bilant ca http://www.electrica.ro/resources/images/Electrica_-_Raport_Anual_FINAL_web.pdf , unde citesc ca veniturile din exploatare sunt mai mici decat cheltuielile din exploatare ( 5.026.553 venituri si 5.178.181 cheltuieli ) vad mai degraba faliment decat eficienta.
   Ma refer exact la exploatare, nu la alte invarteli financiare de unde au scos ei profit de x %.
   Parerea mea!

   DanSu

   10/05/2011 at 4:53 pm

 39. Privatizarea se justifica doar in cazul intreprinderilor paguboase.
  Noi am inceput privatizarea cu companii care puteau aduce bani la bugetul statului (distributiile de gaz si electricitate, ALRO etc.).
  Nimeni nu s-a repezit, de ex., sa cumpere termocentrala Doicesti sau Borzesti, companii cu costuri mari si cu probleme la capitolul eficienta/randament.

  Tzepelica

  10/05/2011 at 4:37 pm

  • Tzepi, dar cine a cumparat ALRO?

   mar

   10/05/2011 at 4:45 pm

   • Rusii.

    Tzepelica

    10/05/2011 at 4:48 pm

    • Si nu unii anonimi 😦

     mar

     10/05/2011 at 4:51 pm

  • Paguboasele se inchid nu se preivatizeaza ca nu le ia nimeni. \
   Profitabilele se privatizeaza atent si decent, iar banii pentru bugetul statului vin din impozitele pe profit si salarii pe care noii proprietari care se banuieste ca sunt mai buni administratori decit statul, le platesc.

   (In nici un caz nu o dai la 10% lui patriciu care o vinde apoi cu 20% cazahstanezilor iar din diferenta sa plateasca si banii imprumutati de la FSB,GRU sau cum ma-sa ii mai zice firmei cu care lucreaza in parteneriat 🙂 )

   Un tanar de stanga

   10/05/2011 at 4:48 pm

   • E greu de explicat (si de inteles, probabil).
    Exista „paguboase” care pot deveni profitabile cu investitii nu foarte mari, pe care statul nu le poate face dar la indemana unor privati.
    Sigur, daca urmaresti numai tunuri, nu si investitii pe termen mediu/lung, optica se schimba. 😆

    Tzepelica

    10/05/2011 at 4:51 pm

    • electrica aia „profitabila”
     n-are deloc nevoie de investitii,stiplii aia de acum 50 ani mai sunt buni inca 50,n-asha/cablurile ashishderea…transformatoarele sunt vesnice
     doar”electroni”sa bagi in fire si sa astepti profitul

     intamplator

     10/05/2011 at 4:58 pm

     • Un sfat : vezi ce investitii a facut ENEL dupa preluare si cat a crescut factura (tot dupa).
      Dupa analiza, astept concluzia.

      Tzepelica

      10/05/2011 at 5:02 pm

    • Tepelica, nepoate
     Investitorii si firmele lor de consultanta , nu sunt ei politehnisti dar sunt baieti destepti de obicei :

     Paguboasele ce necesita investitii mici, cu un punct de B&E de 1-3 ani nu se cheama paguboase. Fii tu sigur ca astea sunt cele mai cautate de avocatii de M&A. Daca mai au si aparenta de paguboase atunci e parfum 🙂

     Un tanar de stanga

     10/05/2011 at 5:11 pm

     • Mosule, esti departe de capitolul „energie”.
      In domeniul asta, o investitie cu un DRI de 5-6 ani e foarte buna.

      Tzepelica

      10/05/2011 at 5:16 pm

 40. Sebastian Lazaroiu a trecut de la Alba ca Zapada la Lebada Neagra.
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/%C8%99ase-dileme-ale-pdl-%C8%99i-lebada-neagra/

  mar

  10/05/2011 at 4:48 pm

 41. @TDS
  Mosule, in energie situatia e ceva mai complicata.
  Pentru ca trebuie sa nu neglijezi SIGURANTA alimentarii cu energie a consumatorilor.
  Adica nu poti sa inchizi toate „paguboasele”, riscand sa ramai fara curent.
  In plus, mai sunt ani secetosi, de ex., in care apelezi si la „paguboase” ca sa-ti salvezi consumatorii.
  Nu mai zic de zilele in care iti cade un grup nuclear (700 MW) sau cand nu bate vantul (ca avem si multe eoliene, mai nou).
  E clar ? 😆

  Tzepelica

  10/05/2011 at 4:56 pm

  • de curiozitate: care sunt pierderile in retea la electrica asta banoasa a noastra si care e media pe la altii

   intamplator

   10/05/2011 at 4:59 pm

   • Pierderile sunt de doua feluri :
    – in reteaua de transport (Transelectrica);
    – in reteaua de distributie (Electrica, Enel, etc.);
    Ca valoare, nu sunt diferente semnificative fata de alte tari.
    Costurile mari sunt la producatorii de energie si la intermediari (furnizori), care incarca nejustificat costurile.
    Majoritatea furnizorilor sunt privati (CEZ, ENEL de ex.)

    Tzepelica

    10/05/2011 at 5:07 pm

    • Salut Tzepelica
     Cum eu am vizitat in tinerete centralele electrice pe carbune, cine drac le cumpara ca sint de la infintare in pierdere ?
     Statile de distributie , transfer , au fost modernizate ? Sau tot cu intrerupatoare de inalta tensiune model 1960 ?

     Ștefan A.

     10/05/2011 at 5:16 pm

     • Eheheeeee…s-au facut investitii, vericule.
      Sigur, nu peste tot.
      Statul a bagat bani frumosi la Turceni, Rovinari, Isalnita, Mintia, Braila.
      Acu` unele sunt numai bune de privatizat pe doi lei, n`asha ? 🙂

      Tzepelica

      10/05/2011 at 5:22 pm

      • Aha !!!!
       Crema se vinde pe doi bani ?

       Ștefan A.

       10/05/2011 at 5:24 pm

       • Ca si pana acum.

        Tzepelica

        10/05/2011 at 5:35 pm

  • Injinericule nu ma pricep la buleftrica. Intimplator te-a contrazis. Pe el sa il faci pilaf! 🙂

   Un tanar de stanga

   10/05/2011 at 5:13 pm

   • Cand nu te pricepi, intelept e stai deoparte.
    Mai ales ca ai depasit varsta pubertatii, n`asha ? 🙂

    Tzepelica

    10/05/2011 at 5:19 pm

    • Tepelica stiam ca tu jignesti doar femeile, 🙂
     eu nu m-am bagat la energie
     Vorbean despre firme care se vind, e un domeniu la care ma pricep.
     Nu e neaparat in domeniul energiei.Nu suntem numai la Stiinta si Tehnica 🙂

     Un tanar de stanga

     10/05/2011 at 5:24 pm

     • Mosule, a fost doar un sfat.
      Daca l-ai luat altfel, scuze.
      „Firmele” din energie sunt, insa, mai speciale, au alte grade de libertate decat cele cu care esti obisnuit.
      PS
      Relativ la jignitul femeilor : nu jignesc pe nimeni, doar ma simt jignit de tupeu/impostura neacoperite de nici un fel de competenta/experienta.
      Daca poti sa intelegi, bine.
      Daca nu, iarasi bine. 🙂

      Tzepelica

      10/05/2011 at 5:33 pm

      • Perfect draga Minitehnicus !
       Daca te uiti bine subiectul nu este limitat la energie, de altfel energia ai adus-o tu pe tapet pentru ca e jobul tau. si te simti bine sa iexplici.

       In legatura cu jignitul femeilor,a siliconatelor, a piticilor Boc, si a lui Petrica fara git, sa avem rezon , n’asha 🙂

       Un tanar de stanga

       10/05/2011 at 5:39 pm

       • Inteleg ca „al siliconatelor, al piticilor Boc si al lui Petrica fara gat”, n`asha ?
        Chiar daca suntem „injinerici”, e bine sa nu siluim limba materna. 🙂

        Tzepelica

        10/05/2011 at 5:48 pm

 42. Ca sa intelegeti mai bine :
  – producatorii de energie suporta costurile combustibililor (la centrale pe hidrocarburi, pana la 85 % din total costuri);
  – intermediarii (furnizorii si distribuitorii) suporta costurile transportului energiei electrice (pierderi in retea/transf.).
  Ca valoare a investitiilor necesare, e bine sa intelegem, de ex., ca investitia in instalatii de depoluare la producatorul de energie (ca sa indeplinim cerintele UE, la care ne-am angajat ca berbecii, fara negociere) e cam 30 % din investitia totala in centrala electrica.
  Adica e COLOSALA.

  Tzepelica

  10/05/2011 at 5:13 pm

  • Las ca vine privatul , ia imprumut , scapa cu banii si atunci statul ia inapoi termocentrala . 🙂
   Italienii au centrala pe carbune . Pentru a aduce fumul de la cos la norma UE , au investit cu gramada . Chiar si asa ecologistii urla . 🙂

   Ștefan A.

   10/05/2011 at 5:19 pm

  • pai atunci au dreptate sa ceara sa le inchida
   nu e mai bine decit sa bagi bani in ele sa le inchizi si banii-daca ii ai- sa mai tragi 2 grupuri la cernavoda=1400 mw,cred cam cit turceni si deva la un loc

   intamplator

   10/05/2011 at 5:22 pm

   • intimplator salut
    O centrala nucleara costa miliarde de euro . Si ani buni de munca .
    Bani tara nu are si in perioada anilor necesari constructiei altor doua reactoare ce facem ? Oprim consumul industrial ca pe vremea lui Ceasca ?
    In general , capacitatea de productie a energiei electrice nu se realizeaza din pix sau OUG . 🙂

    Ștefan A.

    10/05/2011 at 5:28 pm

   • Asta inseamna STRATEGIE ENERGETICA („specialistii” din minister nu sunt in stare).
    Cum stii, insa, nu e bine sa bagi toate oaule intr-un singur cos.
    E bine sa ai si termo (cand ai ani secetosi), sa ai si hidro (ieftin si la varf) si nuclear (ieftin, in banda, si cand creste pretul la hidrocarburi).
    Asta inseamna SIGURANTA ENERGETICA in alimentarea consumatorului.
    Adica sa putem tasta pe blogu` ista fara emotii ca ne cade curentu`, n`asha ? 🙂

    Tzepelica

    10/05/2011 at 5:28 pm

    • ..ouale, bineinteles.
     Scuze.

     Tzepelica

     10/05/2011 at 5:29 pm

    • nu ma pricep la buleftrica asta dar stiu un lucru:
     cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit
     la fel si cimitirele economice:pline de companii de neilocuit
     asa credeau si producatorii de carute pe la 1900

     intamplator

     10/05/2011 at 5:47 pm

     • Pt. cine sesizeaza diferenta dintre o caruta si un grup energetic de cateva sute de MW, problema e ca si rezolvata. 🙂

      Tzepelica

      10/05/2011 at 5:54 pm

 43. Sigur ca sunt multi (inclusiv ANRE) care spun sa inchidem ce produce scump si sa importam energie electrica.
  Fara sa se gandeasca, insa, ca retelele de legatura cu exteriorul nu permit decat importul/exportul a 1000 MW.
  Si neglijand pretul energiei de import, mai ales cand esti prins in criza energetica.
  Din pacate, sunt foarte putini in stare sa gandeasca SISTEMIC problema, desi este extrem de importanta (chiar de siguranta nationala).
  Daca se analizeaza bine eroarea comisa cu privatizarea resurselor (petrol, gaze), deciziile vor fi corecte.
  Daca nu… 😦

  Tzepelica

  10/05/2011 at 5:44 pm

 44. salut pe toata lumea 🙂
  Scuze – am avut probleme cu internetul 😦

  Postare noua!

  Theophyle

  10/05/2011 at 5:52 pm


Comentariile sunt închise.