Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ziua Europei – veseli sau trişti?

Cu fiecare zi ce trece este clar ca programele de austeritate impuse de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional tarilor ingropate in datorii trebuie revizuite. Măsurile aplicate în Grecia şi Irlanda nu au făcut decât să adâncească groapa, împingând cele două ţări spre recesiune atunci când ele aveau nevoie de o creştere economică. În Portugalia, planul de salvare a fost ameliorat, oferindu-se condiţii mai blânde. Astăzi auzim ca si Belgia a fost iertată de Standard&Poor si nu va mai fi degradata până la urmă (gradul Belgiei astăzi este fixat la AA+). Despre problemele Spaniei nici macar nu se mai vorbeste, ei trebuie deocamdata sa-si vada de treburile lor confruntandu-se cu deficit public, îndatorare, colaps al consumului, somaj (de 20%), balon de săpun imobiliar, dificultăti ale băncilor, cădere în picaj a încrederii, competivitate. Problemele economiei spaniole sunt intense si foarte diverse, dar inca nu s-a ajuns la situatia Greciei, a Irlandei sau a Portugaliei.

José De Areliza Carvajal a fost consilier pe afaceri europene în cadrul guvernului spaniol între 1996-2000. Scrie cu regularitate pentru ABC, dar şi pentru alte publicaţii spaniole, ca El Pais şi El Correo, fiind in acelasi timp editorul blogului Blogeuropa.eu. El reuseste sa caracterizeze situatia Europei:

Acum câtiva ani, un profesor de la Oxford îmi mărturisea la capătul unei lungi conversatii: “Pe măsură ce îmbătrânesc contează mai mult cum decât ce”. Sfatul său se aplică mai mult ca niciodată pentru a analiza integrarea europeană la cei saizeci de ani ai săi. Dezbaterea referitoare la măsurile necesare pentru a asigura moneda europeană, pentru a crea o stabilitate financiară si  salva unele tări continuă să fie presărată cu îndoieli si ezitări […] Poate că în Europa nu stim ce ni se întâmplă si asta este problema noastră. O posibilă explicatie este că în acest moment am transformat proiectul european doar într-un ansamblu de lucruri pe care le facem împreună, nimic altceva, iar nerăbdarea europeană include doar reflectia despre cum trebuie să actionăm de la Bruxelles si conform căror ideluri.

In tarile lovite (mai bine zis traznite) de problemele economice si financiare se aud voci din stanga si dreapta politica ce acuza moneda unica ca ar fi raul absolut care a adus aceste tari aproape de faliment.  Înainte de introducerea monedei unice, în tarile care se afla astazi in greutati economice aproape de nerezolvat, guvernele puteau să treacă peste diversele turbulenţe financiare prin devaluarea monedelor naţionale. Moneda nationala permitea scăderea preţului pe un segment al datoriei publice şi ameliorarea competitivităţii ţării pe plan internaţional, propunând pe piaţa comună produse la preţ redus. Problemele generate provin din dezechilibrele economice şi  de multe ori si sociale. Ţările industrializate bogate, precum Germania, Austria, Franta si Marea Britanie intră în concurenţă cu ţări care nu au exporturi mari, precum Portugalia şi Grecia sau Irlanda, în aceleaşi condiţii de piaţă. In concurenta de acest gen, Grecia sau Portugalia nu au avut nici  o sansa.

Din nefericire, politica Băncii Centrale Europene (BCE) s-a mărginit la controlul inflaţiei fara a coordona politica financiara comuna si a o supraveghea. O eroare a mecanismelor de supraveghere a permis explozia creditului care a fost fatală Spaniei, Portugaliei si Irlandei.

In sfarsit, Europa a ajuns astazi, dupa 60 de ani de la inceputurile Uniunii Europene si 66 de ani de la sfarsitul celui al Doilea Razboi Mondial, la momentul in care vor trebui sa fie luate niste hotarari dificile. Germania va conduce drumul spre o noua Europa sau Uniunea nu va putea supravietui. Nu pot sa nu inchei articolul de astazi fara un citat din The Economist, publicat la 15 Martie a.c. care trata problema mai bine dect oricine altcineva:

“Proiectul european a avut mult timp în centrul său o tensiune între un liberalism economic care favorizează deschiderea către lume şi un naţionalism economic care preferă să se închidă în cetate. The Economist a fost întotdeauna printre cei dintâi sa puna problemele pe masa şi la fel a fost, de obicei, doamna Merkel. În calitatea sa de politician cel mai puternic din Europa, ea ar trebui să clarifice dacă întâlnirea din această săptămână a zonei euro este doar un summit de urgenţă sau începutul a ceva mult mai permanent – şi mai dăunător”.

Despre Germania Magna intr-un articol urmator!

Written by Theophyle

09/05/2011 la 7:55 pm

83 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut,
  Reprezentantii organismelor internationale neaga ca s-ar fi acordat conditii preferentiale Portugaliei, comparativ cu celelalte doua tari care au fost nevoite sa solicite planuri de salvare. Vom afla in curand conditiile concrete impuse Portugaliei; informatiile se coreleaza si cu organizarea de alegeri anticipate la 5 iunie.
  Toate aceste tari au ajuns in aceasta situatie in momentul in care gradul de indatorare nu le-a mai permis accesarea de credit ieftin, deci practic minciuna este cea care a permis supravietuirea iluziei unei situatii economice normale. Este foarte adevarat ca moneda unica nu mai permite acestor state dezmatul bugetar fara sfarsit. E un perpetuum mobile care a luat sfarsit.

  Hronic

  09/05/2011 at 8:13 pm

 2. Buna seara, buna seara.
  Am crezut intotdeauna ca moneda unica europeana a inceput ca o idee menita sa integreze economic si politic Europa in sensul transformarii intr-o uniune de genul Statelor Unite si s-a transformat in altceva. Caci de unitate economica si politica nu putem vorbi in acest moment si nici de influenta politica si militara a UE. O UE cu doua sau trei straturi si o moneda unica restransa la cateva state cred ca este viitorul.

  clemycali

  09/05/2011 at 8:17 pm

  • Salut Clemy 🙂
   in istoria pe care o cunosc eu au fost 8 „monede unice” patru au fost de succes alte 4 au sucombat. Toate monedele unitare care nu au reflectat o uniune politica au sucombat, cu falimentul pe cei slabi

   Theophyle

   09/05/2011 at 8:20 pm

 3. Seara buna 🙂
  In 16 Mai se vor reuni din nou ministri de finante din eurozona pentru a stabili ce vor face cu Grecia.
  varianta A – alti 30 miliarde euro imprumut
  varianta B – haircut (taiere) a datoriei publice a acestei tari cu cel putin 30 % .
  varianta C – o ulterioara alungare a restituirii banilor imprumutati + dobinzi mai mici (actualmente 4 % ).Imprumutul pe 3 ani (110 miliarde cu eliberare in rate , tot la 3 luni) cu scadenta la 3 ani , a fost deja prelungit cu scadenta la 7,5 ani.
  varianta D – garantii suplimentare in ceva tangibil privind restituirea imprumutului . Adica Grecia va privatiza ceva din proprietatea de stat si banii vor merge direct la finantatorii UE . (15-20 miliarde )
  In general vorbind , multi cu „greutate in UE ” se trezesc ca tot e un cerc vicios in care banii imprumutati la tara X sau Y nu e sigur ca vor fi restituiti . 🙂 Niet garantii palpabile . 🙂
  Ca vor opera un mix din aceste variante , mai mult ca sigur . Va urma Portugalia, Irlanda , Spania si ca cireasa „surpriza ” de pe tort, Italia .
  – Aici la italieni se vede cel mai bine cit de dezastroasa este situatia datoriilor de stat . In 2010 a platit 70 miliarde euro dobinda la datoria publica prin NOI imprumuturi . Deci , chiar prin un ipotetic 🙂 deficit sub 3 % , la o crestere economica de 1- 1,5 % anuala diferenta este tot noua datorie . Care bineinteles ca la 1.860 miliarde de euro, e de fapt un mizilic . 😆
  Atrag atentia ca falimentul este o parte normala a sistemului capitalist . Privat sau de stat, a existat si va exista mereu . E o autoreglare dureroasa dar absolut necesara . A visa sau actiona ca X sau Y nu pot da faliment din cauza ca sint „to big to fail” e o aberatie pe care nici un economist serios nu o sustine .
  PS . Cum scrie Mihai Giurgea pe blogul lui , cind ai picioarele cangrenate, se taie , nu se da morfina pentru a sta fericit mintal . Infectia progreseaza in corp si duce la moartea pacientului. Personal cred ca ce nu e permis unui medic nu este permis nici unui politician . Indiferent de tara sau diploma . 🙂

  Ștefan A.

  09/05/2011 at 8:39 pm

  • @stefan, salut. Pe televiziunile de stiri economice de peste ocean este data aproape sigura intrarea in incapacitate de plata a Greciei, aka declararea falimentului. Lipseste dorinta politica de a spune adevarul si a recunoaste onest esecul euro.

   clemycali

   09/05/2011 at 8:46 pm

   • Salut clemy
    Dolarul este moneda comuna a statelor care fac parte din USA. Au o economie integrata , reguli aproape egale si cetateni care se simt efectic USA . 🙂 Indiferent ca locuiesc in NY sau San Diego .
    UE e o adunatura de 27 de tari , fiecare cu regurile ei , independenta si nationalisme demne de perioada interbelica . Francezul il vede pe roman tigan , neamtul nu da doi bani pe italian s.a.m.d. Ce poate iesii de aici cind pui caruta inaintea cailor ? Moneda unica se face dupa o efectiva integrare a regurilor intre tari , a sistemelor fiscale , aparare , politie , etc . Utopia europeana porneste de aici.

    Ștefan A.

    09/05/2011 at 9:02 pm

 4. Buna,dinnou
  Primiti un off topic ?
  Ora 21:00 la TVR: Ediţie specială. Invitat Traian Băsescu, preşedintele României

  ela

  09/05/2011 at 8:46 pm

 5. Buna seara 🙂

  Intervin si eu dupa o zi luuunga (de ceva vreme zilele mele sunt extenuante, din varii motive).

  Scurt: propunerea PDL pentru CSM, fostul consilier al Sandicai Stanoiu: rusine, scirba si umilinta la adresa adevaratei societati civile. Nu ma intereseaza ca il sustine UDMRE, putea sa il sustina si Papa, NU SE FACE asa ceva.

  Am in lucru un material despre Mona Hot LIps, o postare pentru miine sau poimiine, ma mai gindesc daca o termin. Cind PDl sustine consilieri de-ai Rodicai Stanoiu pentru CSM, a scrie despre Pivnicereasa mi se pare pierdere de vreme.

  Basescu, la TVR, imi dau si eu cu presupusul: poate va vorbi ceva si despre Constitutie, ca ar cam fi cazul.

  Cetatean

  09/05/2011 at 8:55 pm

 6. Arde, frige si pirleste, breaking news pe IRTV fix la ora 21.

  http://www.realitatea.net/inregistrari-incendiare-intre-traian-basescu-si-lideri-pdl-la-ora-21-00_833156.html

  „Realitatea TV vă prezintă, în exclusivitate, la ora 21:00, mai multe discuţii incendiare între preşedintele Traian Băsescu şi lideri ai PDL, care au avut loc într-o întâlnire secretă. Veţi vedea care este „Golgota” lui Băsescu, ce indicaţii dă şeful statului PDL-ului în ceea ce priveşte alegerile, dar şi ce răspunde premierul Emil Boc. Emisiunea „Ultima oră” va putea fi urmărită LIVE”.

  Faza cu Golgota o stim deja, e vorba de taiarea salariilor cu 25%. A mai fost stirea asta acum ceva vreme.

  Cetatean

  09/05/2011 at 8:57 pm

 7. Întotdeauna contează mai mult CUM decât CE; dacă înţelegem asta doar pe măsură ce îmbătrânim, poate fi atât de târzie învăţătura de minte încât abia ne mai rămâne timp să ne mirăm retrospectiv:
  -CE am reuşit în viaţă de câte ori n-am ştiut CUM? 🙂

  Băşcăliosul

  09/05/2011 at 8:59 pm

 8. Mister B, intrebarea e : CUM de am reusit in viata daca nu am stiut CE vrem? 😉

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:02 pm

  • La loterie sau datorită unei mătuşi ca Tamara, se simplifică toate:
   -Ce noroc au unii! 🙂

   Băşcăliosul

   09/05/2011 at 9:05 pm

   • Pe cale succesorală sau prin transmiterea unor boli ereditare, alţii maschează norocul explicativ cu meritul de a fi ştiut CUM; CE vine de la sine, ca un dat numai bun de luat.

    Băşcăliosul

    09/05/2011 at 9:16 pm

    • Boala ereditara, mostenire, etc totul e sa fie primit de la altul dinainte. Vorba ta, CE vine de la sine, impportant e sa fii situat CUM trebuie.

     Cetatean

     09/05/2011 at 9:18 pm

 9. Ce noroc chior au unii baieti cu ochi aslbastri 😉

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:09 pm

 10. Salut mister B and mister C 🙂
  Romanul a refuzat mereu sa invete CE si CUM . A fost mereu interesat de ce primeste ca pomana si ca atare si clasa politica , (cu foarte , foarte putine exceptii) a fost si este pe acelasi calapod .
  Vezi cazul Iliescu , tatucul sistemului actual . Activist de partid , carierist , fara jena in a folosii puterea in mentinera puterii ( mineriada) a ajuns la batrinete cu pensie super grasa si respectat de toti parvenitii sistemului . In alte tari (chiar ex comuniste) era de mult un amarit de pensionar care se ascundea presei pentru a nu vorbii de porcariile realizate . Sa fie clar . Nici o sansa pentru Romania cit timp nulitatile si parvenitii vor fi la „butoane” . Indiferent de nivel . 😦

  Ștefan A.

  09/05/2011 at 9:09 pm

 11. Stefane, eu te votez Presedinte. Te bagi? 😈

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:10 pm

 12. Seara buna 🙂
  @Theo, povestea celor 8 monede, nu o cunosc, nu sunt finantist, nici nu am competente in domeniu, dar e o poveste pe care as citi-o cu placere.
  Despre greselile, grecilor & co, ai mai avut tu o postare, care chiar m-a interesat (nu am avut timp sa aprofundez). Este vb. de debdocratie, cat am inteles eu.
  E usor pentru nemti & co sa acuze Grecia & co de proasta gestionare. E prea usor si oricum nu se rezolva problema. Nici macar iesirea greciei din zona Euro nu va rezolva problema, la fel cum nici faptul ca nemtii ar plati integral datoriile grecilor nu ar rezolva problema. La fel cum nici la noi (ne-euro), schimbarea partidelor (la guvernare) nu rezolva problema. Cred ca itemul stat-social este profund gresit pentru ca la modul conceptual acest tip de gandire amendeaza munca. Exista vorba: „boul care trage e pus in jug”, dar e o vorba paguboasa daca nu exista masura la ce jug poate fi pus boul. La fel cum parazitul care-si omoara gazda isi semneaza singur decesul, la fel statul social ce incurajeaza parazitismul pana la sufocarea muncii – isi semneaza singur falimentul. Birocratia bruxeleza e sufocata de corectitudinea politica si la randul ei capuseaza europa activa (indiferent de natie). Rezultatul va fi inclusiv moartea corectitudinii politice (neomarxism). Problema este daca acest deces (inevitabil) ne va trage (sau nu) si pe noi in prapastie.

  DanSu

  09/05/2011 at 9:14 pm

 13. Seara buna,
  O veste buna – senatul a aprobat tacit votul prin corespondenta.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/votul-prin-corespondenta-adoptat-tacit-de-senat-224767.html

  mar

  09/05/2011 at 9:20 pm

  • Wow, dar asta este o veste excelenta. Sa vedem acum normele de aplicare.:) De abia astept sa le vad fetele oamenilor de la consulatul de la Los Angeles. Ca mi-era asa un dor de ei… Hehe:)

   clemycali

   09/05/2011 at 9:23 pm

   • camera e decizionala, sper sa voteze fraierii aia, si sa nu absenteze la vot.

    Cetatean

    09/05/2011 at 9:25 pm

    • Vor vota, ptr. ca sunt constienti ca altfel ajung in opozitie.

     mar

     09/05/2011 at 9:31 pm

 14. da, mar, am vazut, e superrr!

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:22 pm

 15. Magistral piratul 🙂
  Rogozin face parte din echipa de zgomot 🙂

  mar

  09/05/2011 at 9:40 pm

 16. Seara bună, politeieni! După mine o veste bună (ceva care răspunde la întrebarea „CUM?”) 🙂 ar fi cea că se va pune şaua pe regii (aşa cu îl aud acum la TV, pe Băsescu)
  Iar alta, (care răspunde tot la „CUM” 🙂 e adoptarea votului prin corespondenţă ( mă bucur, Clemy, acum am auzit-o de la tine! :))

  noradamian

  09/05/2011 at 9:42 pm

  • Inca nu, cind il vom vedea publicat in Monitorul Oficial.

   Cetatean

   09/05/2011 at 9:43 pm

 17. Ce meserias Basescu, vorbindf despre Geoana si ILiescu, ca oameni ezitanti in relatia cu SUA 😉

  De fapt nu au fost ezitanti, ci taraganatori.

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:43 pm

  • I-a pocnit rau, subtil a facut conexiunea cu Moscova.

   mar

   09/05/2011 at 9:48 pm

 18. Sigur că încă nu e, dar vorbim de un pas înainte 🙂

  noradamian

  09/05/2011 at 9:48 pm

 19. era ditamai conexiunea, cu cei care au tinut Romania in loc. Basescu s-a dus glont pe culoar spre SUA, a alergat ca nebunul pe culoar odata scapat.

  Bine a facut, a avut o ocazie istorica si nu a ratat-o.

  Cetatean

  09/05/2011 at 9:49 pm

  • C. te rog frumos am vrut sa fiu diplomata.

   mar

   09/05/2011 at 9:54 pm

 20. Basescu la TVR1:
  ” Regiile nu erau în atenţia FMI, Banca Mondială a fost cu restructurările. Am insistat asupra acestui subiect, ca în noul acord cu FMI să includem situaţia regiilor, pentru că nu am reuşit niciodată asta. Am încercat în timpul guvernului Tăriceanu, dar şi în timpul guvernului Boc. Întotdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic şi n-am reuşit niciodată să-i conving.
  – la regii este o clientelă transpartinică, care a fost tot timpul subiect de negociere între partide. Responsabilitatea lor nu a mai fost faţă de avuţia publică, ci faţă de partidul care i-a pus. de aceea, regiile au fost incluse în programul cu FMI. Soluţia: management privat.
  – la regii, nimeni nu vizează personalul.
  – când eram primar, RATB primea cea mai mare subvenţie din bugetul primăriei.
  – nu s-a reuşit niciodată scoaterea regiilor de sub impactul politicului, de aceea am insistat să fie incluse în programul cu FMI
  – Regia de apă Bucureşti, Apa Nova, are management străin – management privatizat şi este un model de succes. Regia nu are acum nevoie de subvenţii de la Primărie
  – aceste regii au arierate de 3 miliarde de euro. Ăştia-s bani scoşi din buzunarele românilor”

  luminita

  09/05/2011 at 9:54 pm

 21. Basescu despre scut:

  – Scutul anti-rachetă. Unui astfel de echipament nu i se fac publice datele tehnice. Ce se ştie e că vor fi rachete care vor distruge alte rachete prin lovitură. Scopul va fi să protejeze România şi nu numai.
  – declaraţiile ambasadorului rus la NATO nu sunt motive de inflamare. Luăm în serios reacţia Rusiei atunci când se exprimă preşedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul de externe Sergey Lavrov
  – La Lisabona s-a stabilit că în Europa NATO va avea scutul său, iar Rusia scutul său.
  – România a rămas în urmă pentru că în trecut am ezitat
  – acum, România este mai sigură ca niciodată
  – rachetele nu încep să fie amplasate mâine. Un an de acum înainte se lucrează la proiectul de construcţie. Abia în partea a doua a lui 2012 începe construcţia propriu-zisă
  – cheltuielile de amplasare sunt în costul guvernului SUA. Inclusiv costurile anuale de întreţinere. Noi trebuie să dezvoltăm infrastructurile care duc la această bază, deşi nu avem în acord aşa ceva.”

  luminita

  09/05/2011 at 9:56 pm

 22. Basescu :
  „- Relaţia cu PDL: PDL a sacrificat procente de voturi pentru a tracta ţara din criză. Au fost şi erori, dar acest guvern a trecut ţara de criză. Emil Boc a fost un partener loial.
  – PDL-ul va decide singur ce face premierul în continuare
  – plecarea lui Sebastian Lăzăroiu: a preferat postura de analist, în locul celei de consilier pe politica internă”

  luminita

  09/05/2011 at 9:57 pm

 23. Basescu despre criza:
  „- nu mai suntem în risc de derapaj economic. Suntem pregătiţi dacă va fi o nouă izbucnire a crizei.
  – de ce nu simte românul insănătoşirea economiei: vremea în care politicienii aveau dreptul să mărească salariile chiar dacă nu aveau de unde, a trecut. Românilor trebuie să li se spună cinctit unde suntem: reluăm creştere ec şi nu se va simţi anul acesta în buzunare. porbabil în 2012, la mijlocul anului, va începe să se simtă creşterea economică şi pentru salariaţi
  – cel mai mare risc acum este să alunecăm, din nou, acolo unde eram când a început criza
  – am învăţat să nu mai cred în politicieni
  – putem să tragem oricând o sumă de bani de la Fond. Dar nu vom avea nevoie să luăm, dacă lucrurile merg ca până acum.”

  luminita

  09/05/2011 at 9:59 pm

 24. Atat. Astept completarile voastre.

  luminita

  09/05/2011 at 10:01 pm

 25. Cred ca maine, sacalii tv il vor desfiinta pe Mihai Radulescu de la tvr ca n-a mushcat din nici o parte anatomica a presedintelui!!

  cedric

  09/05/2011 at 10:05 pm

  • Tot ce se poate. Asta este pana la urma menirea slugilor care isi spun ziaristi.

   clemycali

   09/05/2011 at 10:18 pm

 26. Pe B1 TV Oprea viseaza la marire.

  mar

  09/05/2011 at 10:09 pm

 27. Baconschi pe B1TV.

  mar

  09/05/2011 at 10:20 pm

 28. Ştefan, salut!
  „Romanul a refuzat mereu sa invete CE si CUM”.
  Crin Antonescu a învăţat să răstoarne raportul dintre cele două înţelesuri.
  Pentru el nu contează CE spune ci CUM spune. 🙂

  Băşcăliosul

  09/05/2011 at 11:06 pm

  • Nu e o stire chiar noua. Pe mine insa ma scoate din minti faptul ca exista oameni care baga capul intre urechi, se vaita mai in public sau in particular de situatia in care a ajuns PNL-ul, dar atunci cand este sa voteze, voteaza tot cu Crin si USL-ul. Ca asa e romanul.

   clemycali

   09/05/2011 at 11:10 pm

 29. ehe,iar repet,nu sunt fan basescu,dar asta asa cu stilul lui hahait,aseaza lucrurile pentru multi ani dupa ce nu va mai fi presedinte
  da,pare

  intamplator

  09/05/2011 at 11:21 pm

  • bonsoir,
   sint fan Basescu din douamiipatru!
   🙂
   si asa am ramas, cu precizarea ca intotdeauna i-am taxat anumite derapaje..

   skorpion

   09/05/2011 at 11:23 pm

 30. Vai steau ei de victorie :(Atentie la suma aruncata in joc, 700.000 – 2.000.000 EUR 😦
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/votat-de-rusinea-orasului-224796.html

  mar

  09/05/2011 at 11:24 pm

  • Mde, ce sa zic. Oamenii de calitate de ce au stat acasa atunci?

   clemycali

   09/05/2011 at 11:31 pm

   • Din lasitate si comoditate 😦
    Teoretic ar tb. sa fie un semnal de alarma. Practic tonta si crinolina au intrat in fribilatie. In seara asta pe RRA erau in delir de grandoare 😦 O sa fie vai de noi cu astia la alegeri. Tonta pe zi ce trece devine mai nebun si mai necontrolabil, juri ca este Ceasca 😦
    Aia de la dreapta se bat ptr. funcțiile de sambata

    mar

    09/05/2011 at 11:41 pm

    • Pai poate va fi un semnal de alarma. Nu stiu ce sa zic. Eu cred ca multi oameni asteapta sa vada incotro se indreapta PDL-ul. Merge catre reforma, catre oameni si idei noi sau ramane cantonat in forma de pana acum. Asa cum foarte bine absenteismul de la Baia Mare s-ar putea repeta pe plan national anul viitor. Este greu de dat un pronostic acum. Nici nu stim exact cand vor avea loc alegerile locale si generale.

     clemycali

     09/05/2011 at 11:58 pm

    • Prezenţa mai mare nu înseamnă schimbarea esenţială a procentelor fiecărui candidat.
     Absenţa celorlaţi alegători – retraşi odată calitatea lor, oricum ar fi ea- semnifică tot o opţiune (raportată la scrutin, nu la un anume candidat).

     Băşcăliosul

     10/05/2011 at 12:04 am

 31. ehe,iar repet,nu sunt fan basescu,dar asta asa cu stilul lui hahait,aseaza lucrurile pentru multi ani dupa ce nu va mai fi presedinte
  da,pare a fi om de stat1
  ue si criza: chiar nu are nimeni senzatia -citeodata-ca criza asta e cam ca gripa porcina/aia a inceput si s-a terminat la cnn,criza asta a inceput si se termina cu alde standard&poor&co/cind belgia are acoperita datoria publica prin depunerile rezidentilor cum naiba sa o downgradezi????
  grecia/irlanda/portugalia- tarile astea erau pe la sf anilor 60 cam la nivelul romaniei;cu exceptia irlandei nu prea se justifica bunastarea la care au ajuns ;doar nu credeti ca facind tzatziki si dansind zorba pentru turisti se ajunge la bunastare;pur si simplu si-au amanetat viitorul:intr-o analogie fortata ei au folosit banii sa manince in perioada in care la noi banii se foloseau sa ne ingropam in productia de ciment si otel pe cap de locuitor;
  si ei si noi,platim

  intamplator

  09/05/2011 at 11:30 pm

  • si nr. de paturi de spital pe cap de locuitor. Erau indicatori macro necesarii ptr. realizarea socialismului multilateral dezvoltat.
   Grecii au fost depunctați azi de doua institutii, cred ca nu mai este mult pana la anuntul „incapacitate de plata”

   mar

   09/05/2011 at 11:36 pm

   • si ce sa zic…nu va mai rasari soarele in elada

    intamplator

    09/05/2011 at 11:40 pm

    • Or sa revina la satatutl lor vechi, cand se duceau sa munceasca in Germania si Franta. Ca si spaniolii de altfel. Ca nici turismul nu mai e cel de odinioara. Criza a afectat puternic sectorul.

     clemycali

     09/05/2011 at 11:56 pm

   • @mar
    inca nu am intilnit o familie de greci care sa nu aibe neamuri prin lumea larga;toti trimit bani la rude
    ce au avut IN PLUS pina acum au shmenuit de la eu;
    la o intilnire de filiale prin 2003 discutam cu grecul;era o reglementare europeana ,deja in vigoare la noi insa nu in grecia;
    ma mir,iar grecul ¨noi suntem greci,e.u. sa-si vada de treaba ei¨cu genul asta de atitudine nu ajungi departe.nu poti trai la nesfirsit crezind ca esti mama civilizatiei;a fost acum 2500 ani

    intamplator

    09/05/2011 at 11:56 pm

 32. ca sunt la faza¨basescu -viziune¨
  amintiti va cum aratau strazile in bucuresti in 2000 si cum arata azi-el a vanit cu solutia intretinerii multianuale si a schimbat asfaltarea cu canciocul
  nu mai zic ca 2 primari dupa el-videanu si mascariciul-n-au planificat nimic pentru viitor,au continuat/continua din inertie ce a inceput basescu

  intamplator

  09/05/2011 at 11:39 pm

  • asa este, pasajul cu care se madreste Oprescu este demarat de Basescu in baza unui studiu JAICA.
   Bordurache a mai miscat ceva prin Bucuresti, dar nenea autostrada nu prea are cu ce sa se laude. Dar omul mai vrea o tura, si sunt sanse sa castige 😦

   mar

   09/05/2011 at 11:46 pm

   • Cum cu ce sa se laude? Pai tocmai a mai fost pusa la pamant o casa istorica ptr a face loc unui bloc de birouri. Astea sunt realizarile lui Oprescu si ale lui Chiliman.

    clemycali

    09/05/2011 at 11:53 pm

   • doar proiectele lui basescu,macar a recunoscut asta

    intamplator

    09/05/2011 at 11:59 pm

 33. Alta aprobare tacita 😦 „candidaţii pentru primărie, până la cei pentru preşedinţie vor fi obligaţi prezinte, la înscrierea în cursa electorală, adeverinţe medicale din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice psihice, vizată de un medic psiholog şi unul psihiatru”
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatorii-au-adoptat-tacit-controlul-psihiatric-al-candidatilor-in-alegeri-929626.html

  mar

  09/05/2011 at 11:51 pm

  • Ceea ce cred ca pana la urma este chiar necesar. Uite, eu cand ii citesc declaratiile lui Crin chiar cred ca omul are nevoie de un examen psihiatric atent.

   clemycali

   09/05/2011 at 11:54 pm

   • s-ar putea sa ajungem sa-l regretam pe vadim;ala e un nebun¨predictibil¨si cel putin nu e prost

    intamplator

    09/05/2011 at 11:58 pm

   • Eu zic de tonta, l-am auzit in seara asta si m-am speriat. Are o violenta verbala care te sperie, sincer.Juri ca este kominternist din anii 50.

    mar

    10/05/2011 at 12:00 am

    • Se exprima asa ptr ca li se permite. Ptr ca societatea civila, de te si intrebi daca exista cu adevarat, i-a lasat sa zburde ca iezii pe miriste si nu i-a atins cu nici o floare ptr ca se bat cu „dictatorul”. Si cand ma refer la societatea civila ma refer si la presa romaneasca aflata intr-o stare absolut jalnica. Unii oameni sunt nascuti sa fie slugi iar altii se complac in astfel de situatii. de ce sa ma bag? Eu sunt mic. Capul plecat sabia nu-l taie, etc, etc, etc.

     clemycali

     10/05/2011 at 12:11 am

 34. Ecelenta analiza – de ce- Crin Antonescu est obsedat de Andrei Plesu.
  http://www.ziare.com/crin-antonescu/presedinte-pnl/crin-antonescu-tantarul-care-se-viseaza-elefant-1093468

  mar

  09/05/2011 at 11:57 pm

 35. Voiculescu are nevoie urgenta de internare 😦 E nebun de legat. A ajuns la concluzia ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata in luna august.
  http://www.ziare.com/economie/criza-economica-romania/dan-voiculescu-romania-ar-putea-intra-in-criza-de-lichiditati-in-luna-august-1093533

  mar

  10/05/2011 at 12:12 am

  • Nu e nebun. Are probabil interese pe bursa ptr ca astfel de declaratii sperie invesitorii. In plus creaaza panica in randurile populatiei care crede ca nu isi va putea primi pensiile si salariile.
   Asa ca este interesat sa arunce astfel de declaratii pe piata. Deci nu e nebun este doar ticalos.

   clemycali

   10/05/2011 at 12:14 am

   • ai dreptate, clemy, un ticalos abject.
    in plus simte ca le fuge pamintul de sub picioare….

    skorpion

    10/05/2011 at 12:21 am

    • Si tu acum skorpion? Pai cu marea victorie de la Baia Mare cum ramane?

     clemycali

     10/05/2011 at 12:23 am

     • clemy, Baia Mare este un dus rece pentru pdl, dar nici pe departe nu este dushul care ii paste la fiecare pas pe uslinosi: vezi procese, vezi redresarea foarte usoara a economiei, vezi vintu, etc…

      skorpion

      10/05/2011 at 12:58 am

 36. Bună seara, tuturor! 🙂

  S-ar putea ca „momentul electoral” Baia Mare să aibă și o parte bună, aceea de a ne aminti că

  «Răul poate învinge numai dacă oamenii buni nu fac nimic – Edmund Burke»

  oldhashu

  10/05/2011 at 12:13 am

  • Absolut exact.

   clemycali

   10/05/2011 at 12:15 am

  • Mister Old,
   Sper că nu te referi la Baia Mare a înscrişilor cu drept de vot, printre care mişună oamenii buni, dar dotaţi cu păcatul absenteismului sau cu neinspiraţia evaluării candidaţilor.
   Cei prezenţi la urne şi-au exprimat opţiunile de vot precum o mulţime (câteva zeci)de eşantioane reprezentative pentru masa celor înscrişi cu drept de vot în Baia Mare, de aceea converg spre aceleşi rezultate oricare ar fi prezenţa. (exceptând fraudele electorale, cu pondere mai mare pe măsură ce scade prezenţa)
   Opţiunile puteau fi altele prin schimbarea mai multor elemente ce ţin de motivarea electoratului, dacă ar fi existat un asemenea interes din partea partidelor competitoare. Oamenii buni şi nepăsători sunt toleranţii aceleiaşi vieţi politice de peste 2 decenii. Un asemenea timp consumat zadarnic mă face să cred că ar fi vorba despre altfel de oameni, nu atât de buni încât să ştie şi CUM s-o arate. Poate or fi (fost) şi buni printre ei, dar par pe cale de dispariţie sau… de apariţe. Până una-alta mai mulţi par să fie invizibili.

   Băşcăliosul

   10/05/2011 at 1:12 am

 37. Buna de dimineata!
  http://patrasconiu.ro/?p=10357

  ela

  10/05/2011 at 8:45 am

 38. säracul crinolin, umblä cu cioara vopsitä.

  acum besteleste pe tismäneanu si plesu, acum catva timp, pe cärtärescu.

  ce sä-i faci.

  lui ii plac, numai iliescu si voiculescu,
  are si dece. vai de romanii, care dau un vot, pt. asa un bou.

  theo

  10/05/2011 at 9:10 am

 39. old.
  la BM, au scos un scor toate partidele,

  deci, PDL, nici nu stä asa räu.

  o sä-si blesteme zilele, pt. asa un mercenar

  traseist.

  BUCURESTENII, l-au ales pe felcer, o catastrofä.

  nu a fäcut nimic, dar a cheltuit banii, cu grämada. in schimb, este numai la tv.

  theo

  10/05/2011 at 9:14 am

 40. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  10/05/2011 at 9:25 am


Comentariile sunt închise.