Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Revista Presei Europene / 1-7 Mai –2011

Retorica cuvioasă ar putea ucide cultul. Binecuvântat” – astfel titrează astăzi Gazeta Wyborcza, după ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea în faţa unei mulţimi de aproximativ un milion de credincioşi, în 1 mai la Roma. „Beatificarea a arătat că Papa Wojtyla este încă în viaţă. La fel de vie este şi Biserica învigorată de mesajul său”, scrie un cronicar în Rzeczpospolita, adăugând că „ceremonia a avut un caracter global întrucât pontificatul lui Ioan Paul al II-lea era global”. Principalul comentator religios al ziarului Gazeta Wyborcza, Jan Turnau, cere totuşi tovarăşilor săi credincioşi să nu dăuneze celei din urmă imagini a papei. „Papa poartă învăţătura Bisericii, dar şi Biserica poartă învăţătura papei : cu retorica voastră pseudo-pioasă, dacă nu chiar cu o oarecare îngustime intelectuală şi cu agresivitate religioasă, îl faceţi să pară searbăd şi parohial. L-aţi închis în sacristiile voastre, îl smulgeţi de la oamenii dinafara graniţelor bisericeşti”, observă Turnau şi adaugă: „Hai să încercăm puţin să facem ce trebuie : să fie tratat de lumea bisericească ca un rabin – un om înţelept care merită să fie ascultat. Unul dintre înţelepţii de astăzi. […] Nu un instructor etic, ci un povăţuitor”.

Polemică despre costul imigraţiei. „Economiştii care se află la originea raportului asupra costului imigraţiei se opun guvernului”, anunţă Information. Specialiştii acuză guvernul şi majoritatea politică de a-şi utiliza munca în scopuri politice. Alcătuit la cererea guvernului, raportul este utilizat de Partidul danez al poporului, partidul de extrema dreaptă care asigură majoritatea liberal-conservatoare din Parlament, ca şi de ministrul Integrării, pentru a cere noi restricţii asupra imigraţiei. Acest raport, care generează de câteva zile dispute în Danemarca, fusese dat publicităţii în 28 aprilie de către cotidianul conservator Jyllands-Posten, care scria pe prima pagină: „Restricţiile impuse străinilor permit economisirea miliardelor”. Potrivit acestui cotidian liberal, studiul cifrează costul imigranţilor de origine non-occidentală, pentru societatea daneză, la 15.7 miliarde de coroane pe an (2.1 miliarde de euro), şi consideră că de la sosirea dreptei la putere, în 2001, regatul a economisit 5.1 miliarde de coroane anual (aproximativ 684 milioane de euro). Economiştii dezmint în Information această interpretare a raportului. Ei explică mai ales că este imposibil de determinat felul în care aceşti imigranţi de origine non-occidentală influenţează economia ţării şi că, în consecinţă, dacă cifrele citate sunt corecte, ele nu exprimă costul imigranţilor pentru societatea daneză. Studiul nu face diferenţa, printre altele, între refugiaţi şi imigranţi, categorii cu statut diferit. În sfârşit, proporţia de copii şi tineri este mai ridicată la imigranţi decât în societatea daneză în general. Aceşti minori nu plătesc impozite şi contribuie deocamdată mai puţin decât alţii la bogăţia naţională. Dar această tendinţă se va inversa cu timpul. Deci, a reclama o înăsprire a legii imigraţiei într-o ţară care aplică deja cea mai constrângătoare legislaţie din Europa „înseamnă a trage o concluzie exagerată din acest raport”, explică Marianne Frank Hansen, unul dintre autorii acestui studiu.

Vezi si comentariul Politeia in acest subiect – Sfarşitul multiculturalismului scandinav

Submarine germane şi şpagă. Germanii admit că au dat şpagă pentru submarine”, titrează Kathimerini în versiunea sa în limba engleză. Cotidianul atenian a putut să consulte mărturiile a doi şefi ai firmei germane Ferrostaal, care au declarat că vărsaseră 120 de milioane de euro guvernului grec începând cu 2000, pentru a asigura un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru cumpărarea a patru submarine diesel Type 214. Afacerea a ajuns la tribunalul din München (Bavaria) şi, explică Kathimerini, şi este obiectul unei comisii de anchetă parlamentară care s-a reunit pentru prima dată pe 3 mai, şi care va trebui în special să facă lumină în privinţa rolului fostului ministru al Apărării, Akis Tsochatzopoulos. Cotidianul mai notează că, în paralel, “Parchetul din Atena a deschis o anchetă asupra cumpărării în 2002 a 142 troleibuze ale firmei germane MAN AG, o afacere care îl costase în 2009 fotoliul de deputat pe socialistul Christos Verelis, care era ministrul Transporturilor în perioada contractului”.

Vezi si comentariul Politeia in acest subiectSubmarine, fregate şi autobuze!

Calul traian – astfel ar fi etichetat dintr-un mai vechi reflex condiţionat, Dimitri Rogosin, ambasadorul Rusiei la NATO, la Bruxelles, concretizarea planului de amplasare a scutului american antirachetă în România, în localitatea Deveşelu, relatează Süddeutsche Zeitung. Cotidianul bavarez  menţionează că diplomatul Moscovei a recurs la un joc de cuvinte, evident la paronimia dintre prenumele preşedintelui Băsescu şi darul perfid făcut de greci, locuitorilor Troiei. Mai puţin euforic decît primarul comunei Deveşelu, devenită, potrivit propriei sale opinii, cel mai important sat din România – a fost ministerul rus de externe, vizibil iritat de faptul că paşii concreţi în vederea realizării scutului anirachetă ar fi fost făcuţi în afara dialogului dintre Moscova şi Washington. În schimb, declaraţia oficială a Moscovei este mai relaxată decît în vremurile în care Bush era preşedinte al Americii. Cît despre experţii militari ruşi, nici ei nu ar da prea vădite semne de nelinişte.

Rusia şi Germania se întâlnesc la mare. “Prietenie mare, conductă mare”, titrează Rzeczpospolita la o zi după montarea Nord Stream, o conductă de 1224 kilometri care va trece pe sub Marea Baltică, din Rusia, pentru a ajunge în Germania. Datorită ei, “Gazprom va putea să crească exportul de gaze spre Europa cu 20 de procente, fără a traversa ţări precum Ucraina sau Belarus”. Ruşii au reuşit să convingă două dintre companiile cele mai mari din Germania (BASF şi E.ON) să se alăture proiectului şi să facă un lobby puternic bazat pe prietenia personală dintre fostul cancelar german Gerhard Schröder (acum un oficial de rang înalt în conducerea Nord Stream) şi premierul rus Vladimir Putin. “Acest lobby politic s-a dovedit mai puternic decât vocea mai multor ţări din UE care s-au opus construcţiei conductei [pe motive de geopolitică şi mediu], inclusiv Polonia”, se plânge cotidianul din Varşovia, subliniind că Nord Stream a fost “una dintre investiţiile cele mai controversate în Europa din ultimii ani”.

Declaraţiile preşedintelui Băsescu  au declanşat reacţii negative la Moscova. Neue Zurcher Zeitung observă că, aşa cum era de aşteptat, declaraţiile preşedintelui Băsescu  au declanşat reacţii negative la Moscova şi, referindu-se şi la o depeşă a agenţiei Ria Nowosti, citează opinia lui Constantin Kozacev vicepreşedintele Comisiei de politică externă a Dumei: România şi NATO ar trebui să fie conştiente că Rusia va adopta unele contramăsuri, cu caracter pur defensiv, menite să-i asigure propria securitate. Deci Rusi nu renunta la amenintari fie si el mai subtile decat in timpul perioadei sovietice.

Fotbalul multicultural este bănuit de rasism. Întrebarea care se pune din ce în ce mai acut este astăzi pe prima pagină a Libération: „Este oare fotbalul francez rasist?”. La sfârşitul lui aprilie, site-ul de informaţii Mediapart dezvăluia informaţii potrivit cărora antrenorul echipei naţionale franceze de fotbal, Laurent Blanc, ca şi direcţia tehnică a fotbalului francez, ar dori „să limiteze numărul de jucători francezi de tip african şi nord-african”, instaurând procente de reprezentare pentru jucătorii cu dublă naţionalitate din centrele de formare. Afacerea, care readuce în discuţie aşa numita imagine a echipei „black-blanc-beur” (neagră-albă-arabă) campioană a lumii în 1998, primeşte o conotaţie politică şi societală. Pentru Libération, care publică un apel lansat de antrenorii de cartier pentru a denunţa „denigrarea negrilor şi a arabilor în cadrul Federaţiei franceze de fotbal”, „polemica se justifică (…). Ea pune degetul – dincolo de simbolul pe care îl reprezintă echipa celui mai popular sport naţional – acolo unde Franţa suferă: pana reprezentată de modelul său de integrare ca şi segregaţia socială şi urbană în care sunt menţinuţi, de trei generaţii deja, milioane de cetăţeni de origine imigrantă”.

Written by Theophyle

08/05/2011 la 10:29 am

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Neaţa, interesantă revistă a presei europene. Blogosfera săptămânii vine mai târziu?

  Creanga

  08/05/2011 at 10:45 am

  • Salut Creanga 🙂
   Multumesc! Nu, Blogosfera nu mai vine. Efortul a fost mult prea mare pentru „audienta” subiectului. Vedem, poate mai tarziu cand voi avea mai mult timp si lucrurile se vor mai calm.

   Alternativa a fost presa europeana care a inceput sa ma intereseze mai mult decat cele scrise de amicii blogosferici.

   Theophyle

   08/05/2011 at 10:54 am

 2. buna dimineata,

  cifre seci:

  la inmormintarea Papei Ioan Paul al II-lea au participat 1 milion de ,b>polonezi.
  la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea au participat doar 80.000 de polonezi.

  de ce oare?

  skorpion

  08/05/2011 at 11:11 am

  • salut skorpi 🙂
   pentru ca intre timp Polonia a deveni o tara libera. Cand Papa a fost ales, Polonia era inca o tara comunista 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 11:16 am

 3. pentru submarine vor cadea in mod sigur citeva capete germane.

  skorpion

  08/05/2011 at 11:13 am

  • sau pote se vor rezolva lucrurile la modul amenzilor 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 11:17 am

 4. ThPh,

  eu vorbea de….inmormintarea Papei.

  skorpion

  08/05/2011 at 11:18 am

  • da, nu am citit cum trebuie, scuze. Un singur raspuns – Sic transit gloria mundi. Caracterulk nasol al omului de pretutindeni 😦

   Theophyle

   08/05/2011 at 11:20 am

   • Bună ziua.

    Sau poate că numărul redus al polonezilor se explică prin alte motive. Beatificarea este doar etapă (prima importantă) din îndelungatul şi sinuosul proces al sanctificării. La canonizare nu mă îndoiesc că vor participa mult mai mulţi conaţionali ai Papei Ioan Paul al II-lea. Polonezii sunt nişte oameni extraordinari.

    Pe de altă parte, beatificarea a fost oficiată în întreaga Polonie, în fiecare biserică, concomitent cu ceremonia de la Vatican. S-ar putea ca răspunsul la întrebare să se afle printre rândurile acestui interviu, implicit exprimat de Monseniorul Slawomir Oder:

    http://www.catholica.ro/2011/04/30/papa-ioan-paul-al-ii-lea-un-polonez-care-a-fost-universal/

    Cuvintele de mai jos ţintesc sufletul, dar merită citit şi înţeles întregul interviu:

    ,,…Pentru Polonia a fost o piatră de hotar şi este un moment foarte puternic, foarte important, însă Papa Ioan Paul al II-lea nu este un fenomen polonez. Lucrul extraordinar, care m-a uimit foarte mult, este că unul dintre elementele de fascinaţie ale Papei Ioan Paul al II-lea era faptul că nu îi era ruşine să vorbească despre patria lui, despre propria istorie, să folosească propria limbă, să se identifice şi cu religiozitatea populară din Polonia, să vorbească despre conaţionalii săi. Ei bine, acel om care atât de puternic simţea apartenenţa la propria naţiune a ştiut să fie şi un dar pentru alţii, şi Papa Ioan Paul al II-lea este un dar pentru omenire. Nu numai Polonia a plâns – s-a bucurat mai întâi şi după aceea a plâns -, este suficient să ne gândim la Mexic, şi nu numai… la lumea întreagă! A devenit cu adevărat un dar pentru omenire. Măreţia lui este tocmai aceasta. Deşi a rămas în propria identitate, a ştiut să dea o respiraţie universală. Probabil pentru că era atât de autentic în iubirea sa faţă de patrie a ştiut să dea şi un stimulent puternic pentru ca fiecare să îşi poată recunoaşte propria identitate, propria istorie, propriile rădăcini şi, într-un fel, să poarte înlăuntrul realităţii omenirii, a Bisericii, această bogăţie, pentru a crea o calitate nouă, a ne simţi cu toţii fii ai lui Dumnezeu, a ne simţi cu toţii fraţi.

    Al doilea aspect, care se referă chiar la Polonia, şi care a fost pentru mine foarte edificator, este că în momentul alegerii Papei Benedict al XVI-lea, credincioşii polonezi din Piaţa San Pietro – şi veniseră mulţi la înmormântare, rămânând apoi, pentru că în aceşti ani pentru noi, polonezii, Roma devenise ca pentru Papa Ioan Paul al II-lea într-un fel a doua patrie – au strigat “Viva il Papa” (“Trăiască Papa”) în italiană şi în poloneză. Acest lucru într-adevăr m-a făcut să înţeleg cum a crescut şi s-a maturizat credinţa acestor oameni, a acestei Biserici, alături de acest mare Papă care a ştiut să trăiască propriul minister cu o personalitate atât de puternică, atât de carismatică, şi în acelaşi timp a ştiut să dea valoare justă ministerului său ca Petru, Vicar al lui Cristos. Iată, el nu mai este, dar este Biserica, este Petru, este noul Papă, un Papă german.”

    Maria

    08/05/2011 at 12:44 pm

    • salut Maria 🙂
     Multum,esc pentru frumoasa completarea!

     Theophyle

     08/05/2011 at 12:48 pm

     • Cu multă plăcere, Theophyle 🙂

      Chiar este în desfăşurare un ESC. 🙂 Presa europeană e cu ochii pe el şi, se pare, pe cei pe care sufleţelul meu îi susţine. Să fie de bun augur!

      Maria

      08/05/2011 at 2:49 pm

 5. Sarut mina . 🙂 (fiti linistiti ca nu am sa va bombardez dupa acest gest 😆 )
  Citeva date statistice :
  (sursa Pwc analyis )
  (impozit pe cistig + impozitul pe munca + alte impozite pe firme, adica cass , cas si alte impozite originale )
  media UE = 44,2 %
  media pe planeta = 47,8 %
  Italia = 68,6 %
  Franta = 65,8 %
  Ungaria = 53,3 %
  RFG = 48,2 %
  Grecia = 47,2 %
  ROMANIA = 44,9 %
  Finlanda = 44,6 %
  ––––––- urmeaza sub media UE
  Polonia = 42,3 %
  Olanda = 40,5 %
  Lituania= 38,7 %
  Letonia = 38,5 %
  Anglia = 37,3 %
  Bulgaria = 29,0 %
  Cipru = 23,2 %
  Deci , unde sintem noi d.a.p.d.v si ce frectie pe piciorul de lemn ar avea reducerea impozitului pe venit la veniturile sub 2.000 lei/lunar (votat de senatorii analfabeti a natiunii ? )
  In tara asta , nu impozitul pe venit omoara economia si implicit alimenteaza munca la negru . Restul taxelor , impozitelor si birocratia axfisianta sint adevarata problema .

  Ștefan A.

  08/05/2011 at 11:19 am

  • Buna dimineata Stef „apocalipticul” 🙂

   Interesante date. Nu prea m-am gandit la ele niciodata 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 11:22 am

  • Buna dimineata 🙂
   Nu stiu de unde ai datele, cel putin in ce priveste Ro.
   Taxele asupra salariilor sunt peste cam intre 47 si 53 % (socotind asupraintregilor cheltuieli cu salariile (inclusiv taxele platite de angajator)). Deci la fiecare leu pe care un salariat il primeste in mana, angajatorul scoate intre 1,94 si 2,05 lei din buzunar.

   DanSu

   08/05/2011 at 12:04 pm

 6. bunä dimineatza,

  schröder, a fäcut multe matrafaslacuri, nu s-a sfiit de nici o escrocherie si escapade, 4 neveste, si multe altele..
  cand a fost dat jos, a fost cu ajutorul SPD;
  SI PARTIDUL LUI, NU-L MAI PUTEA SUPORTA .

  theo

  08/05/2011 at 11:20 am

  • salut 🙂
   Era de asteptat
   mai intii ca Fratia Musulmana, se face partid ca FSN-ul
   apoi ca ar putea sa il spinzure pe Mubarak (nu am zis sa ii faca o statuie desi, cine stie… dar m,acar sa nu isi rida de el)
   apoi am vazut interviul cu femeia care a participat la toate manifestatiile anti Mubarak iar acum revolutionarii din piata (cei care au violat-o pe ziarista aia blonda) ii zic: Mamaie nu mai avem nevoie de tine. Mergi acasa acum si lasa politica pe seama barbatilor 🙂

   Un tanar de stanga

   08/05/2011 at 1:12 pm

 7. deveselu,s-au de-veselä, este egal, dacä vor fi destul de desteptzi, sä invetze limba englezä,
  acum inainte de toate, vor beneficia de multe.

  eu regret, cä romanii nu mai fac limba germanä, la scoalä.le-ar fii mai usor sä vinä

  aici si sä fie angajatzi.sä meargä la facultätzi si scoli .

  uite ce desteptzi sunt polonezii si cehi,

  fac cursuri intensive, chiar dacä nu au fäcut la scoalä.

  theo

  08/05/2011 at 11:28 am

 8. de birocratzie e greu de vorbit, germania este

  un ” monument ” in acest sens:

  theo

  08/05/2011 at 11:31 am

  • Salut Theo 🙂
   Cel putin ei au o birocratie eficienta, din cate stiu eu!

   Theophyle

   08/05/2011 at 11:32 am

 9. Deci musulmanii , vor sä fie acceptatzi,

  dar ei nu sunt dispusisä acepte.deci au schimbat mere cu pere, s-au numai le-au vopsit.?

  theo

  08/05/2011 at 11:35 am

 10. Bună dimineata, dragilor! 🙂

  Am mai spus-o pe undeva (deh, memoria!) și, cu voia gazdei, o mai spun și aci. Dacă nu-i voie, nu e supărare…

  «Calul traian i-a facut figura iepei rogozine.
  Taman la Deveselu…» 😉

  oldhashu

  08/05/2011 at 11:43 am

 11. DUPÄ APROAPE 40 de ani aici,pot spune, cä ar putea fi altfel.si noi mai mecänim.
  dar cand mä uit ce recalcitrantzi, sunt romanii
  la schimbäri, mä intristez.din nimic , nu iese nimic.

  desigur e greu, dar asa cum este guvernul asta, hulit si boicotat de opozitzie.
  a fäcut niste schimbäri remarcabile
  f. räu, cä unii pot sustine, o apä de ploaie crinolin s-au pe poantä.

  e randul vostru, vartä „MIJLOCIE” si tinerii, sä ajungetzi
  in fruntea facultätzilor, politicii,ministerelor.

  theo

  08/05/2011 at 11:44 am

 12. old,

  ai multä dreptate, ce ironie a soartei.

  o sä fluture steagul american, in loc de unul rosu.cum le aranjazä dumnezeu………

  theo

  08/05/2011 at 11:48 am

 13. buna ziua, lume.
  In curind o sa se revolte si nemţii impotriva „multiculturalismului” din fotbalul lor; echipa aia de blonzi, odata, sta prea mult la soare. De la mai palidul neamt Oezil , la germanii Kedira, Gomez, Cacau, ori mai bronzatul prusac Boateng. C-asa-i in fotbal.
  Nu de reactiile rusilor ma tem io, ci de ale (c)analiştilor autohtoni. Oare ce zice Guşă ori chiar dom` Geoana? ca de reactiile lui Iliescu sint sigur.
  NB, sa nu minimalizam lucrurile: 120.000.000 de euro tot şpagă este? parcă, miş-maş suna mai bine pe nemteste.

  victor L

  08/05/2011 at 12:25 pm

  • victor salut 🙂
   Mda’ sansa celor care nu stiu sa bata mingea sa-si motiveze neputinta. Chiar imi place atmosfera creata in Europal legata de faptele lui Traian si spusele ursului rusesesc 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 12:48 pm

 14. Buna ziua
  Multumesc,Theophyle,pentru selectie. Sunt articole la care n avem acces din cauza barierei lingvistice.
  Citind,ma gandesc ca toate temele astea lipsesc din presa noastra ,minunata in continuare de freze, divorturi si nimicuri.
  In schimb,se bate moneda pe recuperarea datoriilor pe care le aveau tarile africane la Ceausescu.
  Ma intreb,de ce tocmei acum este o tema importanta pentru ei. Nu-mi imaginez ca nu se afla un motiv pe batutul tobei simultan pe toate posturile.

  ela

  08/05/2011 at 12:46 pm

  • salut ela 🙂
   Multumesc! Tu sti ca atunci nu ai ce spune, provoci subiecte, care de fapt nu sunt subiecte!

   Theophyle

   08/05/2011 at 12:50 pm

   • Asa este, insa daca mai scormonesc mult,poate ca se vor speria de ce-or gasi!

    ela

    08/05/2011 at 1:10 pm

 15. Ma uit la comentarii pe hotnews
  la articolul remarcabil al lui Vlad Mixich „Intrebare.. pt Corina Dragostescu” sunt 130 de comentarii
  iar la cel cu dublarea filmelor in limba romana 670 …. ca si e mult de spus 🙂

  Un tanar de stanga

  08/05/2011 at 1:18 pm

  • Salut, tuturor!
   Tinere, chiar daca Dragoteasca si-ar pune cenusha in cap si ar promite in direct ca de maine nu va mai vorbi ceea ce vrea sa auda seful, ci numai si numai productziile propriei tartacutze, si tot n-ar mai crede-o nimeni.
   Nu mai are nicio credibilitate. E zero in jurnalism. Sau, daca ma gandesc mai bine, suma calitatilor ei profesionale plus carisma plus onestitatea da cu minus.

   Articolul despre propunerea tampita a trubadurului pesedist are insa o miza uriasa acum, pentru ca tampenia e inca la stadiul de propunere, si multi comentatori se inghesuie sa isi exprime dezacordul. Ca dupa aia ar scrie degeaba.

   luminita

   08/05/2011 at 2:26 pm

 16. @TDS: pai,voiai ca onorabilul gurist sa ramana anonim? La asa vedeta? A starnit si el gramada de furnici,doar-doar s-o mai auzi despre el.
  Daca iiiese,are si gura de la nevasta luiun cozonac. Daca nu,iaca,stie tot omu’ caare sprijinul pensionarilor si al analfabetilor.
  Nu de alta,imi imaginez ca daca iasa, sa te tii Stela Popescu,Arsinel,Ileana stana_ionescu si alte fosile dubland actori carora nici sa le duca tava nu ar fi in stare.

  ela

  08/05/2011 at 1:30 pm

  • Cred ca ai fost un pic prea dura cu stimabilii enumerati.
   Parerea mea.

   luminita

   08/05/2011 at 2:32 pm

 17. Arabii investesc petrodolarii in agricultura romaneasca (cumparat pamins si/sau asociere)in conditiile exportului a minim 80% in tari arabe.

  Asa ca pe plan intern vom minca tot de la import 🙂 iar taranul devenit muncitor agricol va cumpara rosii tot turcesti.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8601148-secretar-stat-ministerul-agriculturii-arabii-vor-investeasca-agricultura-romaneasca.htm

  Un tanar de stanga

  08/05/2011 at 1:32 pm

 18. buna ziua
  astia au inebunit de tot cu corectitudinea politica+sunt cmplet rupti de ce gindesc oamenii obisnuiti;
  incep sa cred ca asta e noua limba de lemn;
  am auzit comentarii zicind ca uciderea lui bin laden e asasinat politic!!!
  astia suntun fel de rogozanu de pa lanoi;n-au auzit de dreptul la legitima aparare ca sa nu mai zic de altele;
  @theophyle: excelenta selectie

  intamplator

  08/05/2011 at 4:09 pm

  • Salut intamplator 🙂
   Isaac Newton spunea ca cine nu vede pana la urma va simti! asa e si cu astia 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 4:19 pm

 19. @theophyle
  o tableta interesanta a lui stiglitz in vanity fair
  nu ma dau in vint deloc dupa stiglitz dar
  ” of the 1%,by the1%,for the 1%”
  ridica o problema a americii care s-ar putea pe termen lung sa devina acuta;
  am sa fac un rezumat in ro dupa 15 mai si inainte de 20;ti-lvoi trimite ;daca crezi ca merita ..

  intamplator

  08/05/2011 at 4:13 pm

  • sigur ca merita 🙂 Multumesc!

   Theophyle

   08/05/2011 at 4:18 pm

 20. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  08/05/2011 at 4:21 pm

 21. […] Nu comentez, articolul este preluat de pe un Blog-vechi-prieten… Retorica cuvioasă ar putea ucide cultul. Binecuvântat” – astfel titrează astăzi Gazeta Wyborcza, după ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea în faţa unei mulţimi de aproximativ un milion de credincioşi, în 1 mai la Roma. “Beatificarea a arătat că Papa Wojtyla este încă în viaţă. La fel de vie este şi Biserica învigorată de mesajul său”, scrie un cronicar în Rzeczpospolita, adăugând că “ceremonia a avut un caracter global întrucât po … Read More […]


Comentariile sunt închise.