Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre Vise (3) – visul religios

Acest articol nu se doreste a propaga idei religioase de nici un fel, singura ţinta este de a arata cat de puternic poate fi impactul unor vise asupra unui om rational, mare savant si poate unul din cei mai inteligenti oameni care au trait pe aceasta planeta. Nu este greu de explicat puterea viselor interpretate religios, este suficient sa deschidem Biblia la Vechiul si Noul Testament si sa citim Cartea lui Daniel sau Evanghelia lui Matei. Discursul meu insa merge putin mai departe, vorbind despre un curent religios crestin cu milioane de adepti, instituit intr-o perioada destul de complicata din punct religios, perioada iluminismului european. Ilustrul intemeietor al acestui curent crestin se numeste Emanuel Swedenborg si curentul religios poarta cateva nume care sunt de fapt sinonime ale aceluiasi lucru, Swedenborgianism (New Christians, Neo-Christians, The New Church, and Church of the New Jerusalem).

Emanuel Swedenborg (1688–1772) a fost un om de ştiinţă suedez, o autoritate în metalurgie, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist şi politician; era o adevărată enciclopedie. A studiat de asemenea teologia şi i s-a prezis o carieră strălucită. Era fiul unui episcop protestant şi înclinat în mod natural spre introspecţie şi experienţă religioasă. Celebra lui lucrare – Arcana Caelestia (Secretele cerului) – il va inspira ulterior pe Immanuel Kant sa scrie „Visurile unui vizionar” (titlul complet: „Traume einer Geistsehers, eralaubt durch Traume der Metaphysik” – „Visurile unui vizionar privite prin visurile metafizicii”). Doctor în filozofie la 21 de ani, Swedenborg a călătorit în întreaga Europă pentru a se întâlni cu somităţile ştiinţifice ale timpului său. Când s-a întors în Suedia în 1714 cunoştinţele sale universale şi teoriile sale ştiinţifice îndrăzneţe, care-l fac şi azi să apară în postura unui precursor de geniu, i-au adus faimă şi onoruri. Swedenborg a fost supranumit de către Balzac „Buddha al Nordului”. Emanuel Swedenborg a fost una dintre cele mai misterioase şi complexe personalităţi ale Scandinaviei. La 30 de ani cunoştea 10 limbi străine, iar ulterior a învăţat şi ebraica şi aramaica. Inventator prolific, Swedenborg a conceput, ca şi Leonardo da Vinci, un vehicul destinat zborului, dotat cu aripi fixe şi propulsat de o elice. A proiectat vehicule pentru navigaţia subacvatică, o maşină cu aburi, un model de ecluză şi o pendulă cu apă destinată a reprezenta mişcarea planetelor. A studiat anatomia şi a publicat un tratat în care susţine că sediul funcţiilor psihice se află în cortexul cerebral. În domeniul mineralogiei publică lucrarea “Opera philosophica et metallurgica”, considerată şi astăzi de referinţă în domeniu.

 În 1743, la vârsta de 55 de ani, la Londra, are o revelaţie care îi schimbă radical cursul vieţii. Dumnezeu i-a revelat misiunea pe care i-a încredinţat-o, spunându-i: „Eu sunt Domnul, Creatorul şi Eliberatorul; te-am ales pentru a face cunoscut oamenilor sensul spiritual al Sfintelor Scripturi. Îţi voi dicta tot ceea ce va trebui să scrii.” Din acel moment, Swedenborg a abandonat studiul ştiinţelor, a renunţat la toate funcţiile sale şi s-a dedicat total unei vieţi mistice creştine. Şi-a luat foarte în serios misiunea de a călători în planurile subtile şi de a relata oamenilor despre acestea. Nu de puţine ori a făcut dovada unor înzestrări excepţionale – clarviziune şi profeţie. Spre exemplu, în 1759, aflându-se la Göteborg, a descris un incendiu ce avea loc la Stockholm, descriere confirmata ulterior cu exactitate. În 1762, aflându-se în stare de transă, a avut viziunea morţii ţarului Petru al III-lea al Rusiei. Reginei Ulrika i-a transmis un mesaj de la defunctul ei frate, Augustus Wilhelm.

 Toată experienţa sa ulterioară viziunii de la Londra şi călătoriile în lumile subtile – raiuri şi infernuri – au fost sintetizate în lucrările excepţionale pe care a fost ghidat să le scrie. Începând cu anul 1747, el a avut o serie de contacte cu entităţile angelice din sferele subtile cereşti, experienţe în care el a comunicat cu mulţi îngeri de lumină. Doctrina religioasa prezentata de Emanuel Swedenborg a influentat profund zeci de intelectuali de inalta tinuta, de exemplu: William Blake, Elizabeth Barrett Browning, August Strindberg, Immanuel Kant, Goethe, Ralph Waldo Emerson, Charles Baudelaire, Balzac, William Butler Yeats, Jorge Luis Borges si Carl Jung.

Doctrina lui Swedenborg (Swedenborgianism) este relevata intr-o serie de vise pe care le-a avut intr-o calatorie in Olanda anului 1744. Acest jurnal al viselor lui Swedenborg a fost gasit in anul 1850 in Biblioteca Regala a Suediei si publicat in 1859 sub titlul Drömboken, sau Jurnalul Viselor. Jurnalul Viselor lui Swedenborg continea 286 de vise in care Swedenborg descria si unele elemente tehnologice care apartin prezentului nostru, inclusiv avioane, submersibile, rachete, etc. Este inutil sa mentionez ca Swedenborg a fost judecat si condamnat pentru erezie in anul 1768, in anul 1778, adica 6 ani dupa moartea sa, dar a fost achitat, avea deja mii de adepti si intemeiase un curent religios durabil.

Emanuel Swedenborg nu este nici pe departe favoritul meu, drumul lui de la rationalism la teosofie si misticism este exact contariul drumului pe care l-au parcurs cei in care eu cred – Averroes, Maimonides si Toma de Aquinas. Rationalul poate coexista intr-un univers religios chiar fara mistica de orice fel. Aceste lucruri spuse, nu diminueaza in nici un fel opera si intelectul gigant ale lui Emanuel Swedenborg. Mai multe puteti citi in articolul “Emanuel Swedenborg – Revelatia din Vis” pe blogul de carte.

P.S. O interpretare Crestin Ortodoxa (Cuviosul Seraphim Rose) a invataturilor lui Emanuel Swedenborg puteti gasi, aici.

Written by Theophyle

08/05/2011 la 4:21 pm

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interesant articolul !

  Viorel Grecu

  08/05/2011 at 4:31 pm

  • multumesc 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:03 pm

 2. bonjur,
  foarte interesanta postare;
  multumiri, ThPh,

  skorpion

  08/05/2011 at 4:43 pm

  • salut skorpi, fac si eu ce pot sa iesim putin din politica mizera a zilelor noastre, cel putin de weekend 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:01 pm

 3. sal`tare tutulor,
  auzisem si citisem ceva despre Swedenborg, dar acum am aflat mult mai multe; desi domeniile sale ma depasesc.
  Dar cu tara omului asta am avut ceva probleme prin vara lui `84, o vara calda si cind prindeam zeci de posturi tv din toata Ioropa (cu antena pe bloc, normal).
  Un post, cu mira ca a noastra, mi-a creiat batai de cap, caci nu stiam ce tara e aia „SVERIGE”.

  victor L

  08/05/2011 at 4:50 pm

  • Victor salut 🙂
   hai nu spune ca nu te duceai pe litoral sa privesti junele blonde ale compatriotilor contemporani a lui Swedenborg 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:03 pm

 4. Thephyle, nu spun nimic; mi-e frica sa nu auda soacra 😉

  victor L

  08/05/2011 at 5:06 pm

  • hai mai Victore, nici sa vorbim nu avem voie? Asa si noi ca iepurasul din povestea cu ursu’ 😆

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:07 pm

 5. 😉

  victor L

  08/05/2011 at 5:16 pm

 6. Resalut
  Interesant acest articol .
  O carte foarte interesanta e „Evanghelia lui Stefan „. Imposibil de gasit . Autorul a fost numit si Buda , pardon , Budda al Sudului. A prevazut si uciderea lui Osama dar si criza bancara mondiala .
  Este numit si Stefan de Italians . 😆 😆

  Ștefan A.

  08/05/2011 at 5:25 pm

  • Daca gasesti o copie te rog mult sa-mi dai si mie posibilitatea sa ma luminez 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:29 pm

   • E scrisa pe 9 bucati de granit . Nu are pret . 😆

    Ștefan A.

    08/05/2011 at 5:31 pm

    • Oricum , pentru tine Theophyle voi face o exceptie .

     Ștefan A.

     08/05/2011 at 5:32 pm

 7. Mortal 🙂

  Mariti imaginea si veti vedea ca reprezentantul FMI e cu pantoful gaurit . NU E BANC .

  Ștefan A.

  08/05/2011 at 5:37 pm

  • am vazut 🙂

   Saracul Franks, nu are bani pentru o pereche de pantofi noi. Eu zic sa-l ia Boc la Pitesti si sa-i cumpere si lui o pereche de pantofi 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:47 pm

   • Nu se poate ca se cheama mituire . 🙂
    Eventual va primii o juna bruneta , blonda , roscata (cum prefera) ca companie nocturna . Sa nu mai doarma singur cind vine in Bucuresti .
    Am avut si noi un pantofar care putea macar sa repare incaltamintea oaspetilor . 🙂

    Ștefan A.

    08/05/2011 at 5:54 pm

   • La saraci vii ca la saraci. Asa se fac banii, nu cheltuind aiurea pe posete Vuton si ceasuri de jde mii de dolari. O fi uitat ca nu mai avem presedinte un cizmar.

    Creanga

    08/05/2011 at 5:55 pm

    • 😆
     Salut Creanga

     Ștefan A.

     08/05/2011 at 5:57 pm

     • Ciao Stefano, ai numarat visele?

      Creanga

      08/05/2011 at 5:58 pm

  • Am vazut 😦

   Theophyle

   08/05/2011 at 5:47 pm

 8. Impozant(e) blog(uri). Cu o abordare tulburatoare trimitând, discret, la o şi mai amplă documentare.

  Toate cele bune!

  Doru

  08/05/2011 at 6:08 pm

  • Multumesc, 🙂
   asemenea!

   Theophyle

   08/05/2011 at 6:12 pm

 9. Captivanta postare. Si blogurile la care face trimitere, interesante. Se adevereste zicala „cu cat citesti mai mult , cu atat ti se pare ca stii mai putin” si devii curios, incepi sa iti pui intrebari care pana acum nu te vizitau, descoperi ceea ce altii stiau deja cu multe secole in urma.
  Mare inventie si scrisul.
  Oare Socaciu ce parere are?

  luminita

  08/05/2011 at 6:30 pm

  • Mi-e teama ca Socaciu nu are impresii, el pare sa aiba doar certitudini.

   Hronic

   08/05/2011 at 6:34 pm

   • Salut @Hronic.
    asa e! Intelectualii astia care traiesc numai cu intrebari si mai au si dubii 🙂 Mare pacoste!

    Theophyle

    08/05/2011 at 6:41 pm

  • Salut @lumi 🙂
   Poate Socaciu stie sa scrie, nu sunt sigur ca stie sa citeasca 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 6:38 pm

   • Daaaa, mare cantautor, care-si uita si propriile „creatzii” si-si dubla singur vocea in concerte cu caseta din regie, „aia hotzi, astia hotzi, mama lor la totzi”….e greu de tinut minte o asemenea capodopera de inspiratie filozofica de ferentari mai ales.
    :mrgreen:

    luminita

    08/05/2011 at 6:55 pm

 10. Off topic 🙂
  Un fond de 600 milioane dolari la dispozitia revolutionarilor anti Gheddafi .

  Ștefan A.

  08/05/2011 at 6:45 pm

 11. Sal`tare, popor ! 🙂
  Io-te colea ce zic chiar niste suedezi :
  „Mecanismele cerebrale responsabile cu aceasta corelatie intre geniu si nebunie au ramas pana acum nelamurite, dar studiul realizat de cercetatorii suedezi de la Karolinska Institutet incepe sa le clarifice. „Studiind creierul si in mod deosebit receptorii D2, am demonstrat ca sistemul dopaminergic al persoanelor sanatoase si deosebit de creative are unele asemanari cu cel al bolnavilor de schizofrenie”, a comentat seful echipei de cercetare, Fredrik Ullén.”
  Asa o fi ?

  PS (doar pt. cunoscatori) 🙂
  Atentie : dupa ploile astea, pomii fructiferi trebuie stropiti cu un fungicid !

  Tzepelica

  08/05/2011 at 6:46 pm

  • salut timi 🙂

   Multumesc pt. sfat. Amicul de la magzinul respectiv la care m-ai trimis mi-a povestit secretul 🙂 Inca o data multumesc!

   Theophyle

   08/05/2011 at 6:51 pm

   • Cu placere ! 🙂

    Tzepelica

    08/05/2011 at 6:54 pm

 12. Socaciu ?
  Unii sunt daruiti cu voce, altii cu inteligenta.

  Tzepelica

  08/05/2011 at 6:48 pm

  • si imbecilul asta si-a gasit o nisa exact pentru electoratul lui! Mama lui de idiot!

   Theophyle

   08/05/2011 at 6:52 pm

   • Imbecilu` e sotul sotiei sale. 😆

    Tzepelica

    08/05/2011 at 6:55 pm

 13. Buna,din nou!
  Ma coplesesti,Theophyle! Sunt atatea lucruri pe care nu le stiu!
  Imi place la nebunie citatul „despre credinta”.
  Multumesc.

  ela

  08/05/2011 at 6:59 pm

  • salut ela 🙂
   daca ai sti cate lucruri nu stiu eu si probabil voi muri fara sa le stiu. Asa ca, ar trebui sa ne consolam fiecare si sa fim multumiti pentru fiecare zi in care putem cunoaste ceva 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 7:08 pm

   • Asa este.De asta iti sunt recunoscatoare.
    Am invatat tare multe din blogul tau, iar postarile tale mafac sa caut in continuare,sa aflu mai multe despre subiect.

    ela

    08/05/2011 at 7:17 pm

 14. De dimineata imi mirosea a ceva sarbatoresc si de-abia acum imi cazu fisa: In 8 mai `45 s-a terminat al doilea Mondial.
  Au trecut 66 de ani.

  victor L

  08/05/2011 at 7:31 pm

  • Victor, nu a fost pe 9 mai?

   Theophyle

   08/05/2011 at 7:32 pm

  • Salutare Victore, miroase a ceva frumos pentru ca e Mother’s day.

   Creanga

   08/05/2011 at 7:54 pm

   • asa e, si aici se sarbatoreste azi Muttertag.

    luminita

    08/05/2011 at 8:15 pm

 15. Pe 9 mai s-a repetat semnarea si cu rusii de fata. Nemtii in 8 mai au acceptat armistitiul care a fost semnat fara rusi.
  Bine, oficial e pe 9 mai.

  victor L

  08/05/2011 at 7:44 pm

  • 😆 vrei sa am probleme cu uni comentatori istorici!

   Theophyle

   08/05/2011 at 7:51 pm

   • Semnat capitularea pe 7 Mai 1945 . Ora 02:41.
    Semnat de Alfred Jold la Reims in Franta . Unde era cartierul general a fortelor aleate ( USA, Anglia)
    Intrare in vigoare la 9 mai 1945.
    PS. In 2 Mai a capitulat armata germana care apara Berlinul.

    Ștefan A.

    08/05/2011 at 8:19 pm

  • Buna seara !Capitularrea Germaniei a fost semnata de Keitel la 7 mai 1945 si facuta publica, in 9 mai. Azi s-au implinit 90 de ani de la Congresul de constituire a PCR, din 8-12 mai 1921.

   Loda

   08/05/2011 at 7:57 pm

   • Mda. Memorabil eveniment. 👿

    tiberiu orasanu

    08/05/2011 at 8:11 pm

   • Salut Loda
    Keitel a semnat la Berlin capitularea in fata sovieticilor .

    Ștefan A.

    08/05/2011 at 8:21 pm

    • In 8 Mai 1945 .

     Ștefan A.

     08/05/2011 at 8:22 pm

 16. Hei, seara bună, ALL ! 🙂

  Am, intrat la moderare ? 😛
  Îmi place : ochii care nu se văd, se uită! 😀

  tiberiu orasanu

  08/05/2011 at 8:13 pm

  • salut Tibi 🙂
   vezi daca ajungi atat de rar nici macar platforma nu te mai recunoaste 🙂

   Theophyle

   08/05/2011 at 8:33 pm

 17. N-o sa intru in dispute cu dna profesoara, dar semnarea s-a facut in noaptea dintre 7 si 8 mai, dupa ora 24 (dar fara preyenta rusilor). Cum insa intelegerea era ca nu se putea incheia pace fara participarea tuturor partilor, pe 9 mai s-a semnat si in prezenta rusilor, 9 mai raminind data oficiala.
  NB,
  cum eu nu am fost parte beligeranta, sarbatoresc ziua de 8 mai.
  In 9 mai este alta sarbatoare. 😉

  victor L

  08/05/2011 at 8:17 pm

 18. Acum observ ca profesorii de Istorie (unii) serbeaza azi infiintarea PCR.

  victor L

  08/05/2011 at 8:20 pm

  • Initial se chema Partidul Socialist Comunist .
   Se aliaza in 1948 cu PSDR (partidul social democrat ) formand un partid nou cu numele de PMR (partidul muncitoresc roman )
   Va ramine sub aceasta denumire pina ajunge Ceausescu secretar general al partidului si va schimba denumirea in PCR . (partidul comunist roman )
   Loddddaaaaa 🙂 NU SINT PROFESOR DE ISTORIE !!!!!!!!

   Ștefan A.

   08/05/2011 at 8:28 pm

   • 😆

    luminita

    08/05/2011 at 8:32 pm

 19. Spre aducere aminte :

  luminita

  08/05/2011 at 8:28 pm

 20. Aici o clarificare a chestiei cu PCR . E doar istoria noastra nationala . Ca vrem sau nu .

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Comunist_Rom%C3%A2n

  Ștefan A.

  08/05/2011 at 8:33 pm

 21. Decit PCR mai bine Coca Cola: „Pe 8 mai Coca Cola împlineşte 125 de ani.”

  victor L

  08/05/2011 at 8:40 pm

  • Asta da aniversare . Cum drac au facut sa tina secret compozitia bauturii pentru atiti ani ? 🙂

   Ștefan A.

   08/05/2011 at 8:42 pm

 22. Buna seara la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  08/05/2011 at 8:45 pm


Comentariile sunt închise.