Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Submarine, fregate şi autobuze!

O intrebare esentiala inainte de prezentarea desfasuratorului referitor la cazurile dezbatute in articol. Cine da spaga este la fel de vinovat ca cel care ia spaga? Juridic – raspunsul este fara indoiala pozitiv, moral – la fel de pozitiv. Parerea mea – ambele parti sunt la fel de vinovate. O a doua intrebare,  mai complicata – ce trebuie sa se intample ca inaltii oficiali ai unei tari, la nivel de ministri (uneori, prim-ministri) ca sa ajunga in fata instantelor de judecata? Realitatea ne arata ca numai falimentul tarii cumparatoare! In Romania nu s-a ajuns inca la faliment, deci probabil nu-i vom vedea pe inaltii-spagari in fata completelor de judecata.

Germanii admit că au dat şpagă pentru submarine”, titrează Kathimerini în versiunea sa în limba engleză. Cotidianul atenian a putut să consulte mărturiile a doi şefi ai firmei germane Ferrostaal, care au declarat că vărsaseră 120 de milioane de euro guvernului grec începând cu 2000, pentru a asigura un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru cumpărarea a patru submarine diesel Type 214. Afacerea a ajuns la tribunalul din München (Bavaria) şi, explică Kathimerini, şi este obiectul unei comisii de anchetă parlamentară care s-a reunit pentru prima dată pe 3 mai, şi care va trebui în special să facă lumină în privinţa rolului fostului ministru al Apărării, Akis Tsochatzopoulos. Cotidianul mai notează că, în paralel, “Parchetul din Atena a deschis o anchetă asupra cumpărării în 2002 a 142 troleibuze ale firmei germane MAN AG, o afacere care îl costase în 2009 fotoliul de deputat pe socialistul Christos Verelis, care era ministrul Transporturilor în perioada contractului„. Pana aici relatarea ziarului elen.

Mai mult ca sigur ca daca Grecia nu ar fi ajuns in situatia falimentara in care a ajuns aceste “afaceri” nu ar fi cunoscute publicului elen si implicit nici noua. Dupa cate stiu eu, Germania a interzis companiilor sa ofere mita în strainatate în 1998, cel putin asa anunta atunci cotidianului Spiegel. Deci ce s-a intamplat? De fapt, nimic! Exact cum nu s-a intamplat nimic pana nu au intervenit americanii (“nenorocitii de ei”)  si in cazul germanilor, dar si in cazul afacerii fregatelor BAE cumparate de Romania pe timpul lui Nastase si a autobuzelor Mercedes cumparate de amicul lui pesedist, Adrean Videanu.

Anul trecut puteam citi la HotNews titlul: Scandalul fregatelor: BAE Systems plateste amenzi de peste 400 milioane de dolari si scapa de acuzatiile majore in dosare grele.  Tranzacţia dubioasă a fregatelor este analizată şi în presa britanică. Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria, construite acum 15 ani, au fost cumpărate de firma BAE de la statul britanic cu 200.000 de lire, modernizate şi apoi revândute României cu 116 milioane de lire.  Cotidianul The Guardian, care investighează cazul de un an şi jumătate, a anunţat că Barry George şi soţia sa de origine română au fost elibetaţi din arest. Din locuinţa lor au fost confiscate documente şi 20.000 de lire sterline. Barry George, care a lucrat în numele firmei de armament BAE, este cercetat pentru că ar fi dat 6 milioane de lire sterline mită unui politician din România, pentru contractul de vânzare a fregatelor. Completari aici si aici!

Despre autobuzele Mercedes cumparate din…Turcia aflam tot de la americani si tot ne reamintim de acum un an:

Romania se numara, alaturi de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care Daimler a oferit mita si cadouri unor oficiali pentru a-si asigura sprijinul acestora în vederea încheierii de contracte de vanzare de autovehicule cu autoritatile din tarile respective. Platile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler si se ridica la cel putin 3,88 milioane euro, potrivit unui acord între grupul german si procuratura americana, referitor la încheierea amiabila a anchetei SUA, care vizeaza afaceri din 22 tari, depus la tribunalul din districtul Columbia, în primavara acestui an. [..]Departamentul de Justitie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german ca a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Straine si de Coruptie, care statueaza ca este ilegal ca o companie listata pe bursele din SUA sa dea mita pentru a obtine afaceri în strainatate. Daimler urma sa plateasca 185 milioane dolari pentru a rezolva pe cale amiabila litigiul cu autoritatile SUA.

Ce s-a intamplat de acum un an si pana astazi numai Dumnezeul Justitiei romanesti stie. Probabil tot el stie cine este politicianul roman care a incasat cele 6 milioane de lire sterline, pentru ca noi nu stim (si probabil nu vom sti niciodata) si nici macar nu vom sti cum s-au impartit acesti bani.

Europa este o mare amatoare de lupta impotriva coruptiei, asta in cazurile cand nu sunt afectate interesele ei economice si coruptia nu polueaza economia lor interna, in rest Dumnezeu cu mila. Mi-as dori ca cei prinsi cu aceste fapte sa fie pedepsiti nu numai cu amenzi usturatoare, cat or fi ele de mari,  dar si siliti sa divulge cui, cand si cat au platit aceste spagi. Altfel lucrurile nu se vor termina niciodata.

Doua intrebari pentru sfarsit: (1) ce se aude cu mita in cazul fregatelor si (2) ce se aude cu autobuzele Mercedes din Turcia. Nu cred ca numai americanii trebuie sa castige din amenzile date lui BAE si Mercedes Bentz, ci si platitorul de taxe roman care a suportat dauna!

Written by Theophyle

05/05/2011 la 2:32 pm

Publicat în Uncategorized

65 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Creanga, start…

  STRAJNIK

  05/05/2011 at 2:34 pm

 2. Exista, cel putin, un precedent in materie. A ocupat cea mai ‘nalta functie NATO, la un moment dat. Willy Claes il cheama.

  STRAJNIK

  05/05/2011 at 2:37 pm

 3. Pai Barry George a preamituit-o pe …matusica Tamara, nu e clar ? 🙂

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:41 pm

 4. Iar Videleanu avea si el nevoie de ceva maruntis, sa-si puna acoperis si horn la casuta de la Snagov, n`asha ? 🙂

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:42 pm

 5. Scuze pentru oftopic
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8589992-document-cum-motiveaza-curtea-suprema-sentinta-colaborator-securitatii-cazul-lui-dan-voiculescu-citeste-text-motivarea-integrala.htm

  Mare victorie mare !
  Mai baieti, problema nu este daca Voiculescu a fost colaborator (eu cred ca nu ) problema este ca nu reusiti sa aratati ca a fost sef mare in securitate. Un neofiter de securitate nu ar fi avut fonctiile lui Felix in Cipru

  Un tanar de stanga

  05/05/2011 at 2:45 pm

 6. Salut timi 🙂
  problema nu este atat cu ai nostri pe care ii cunoaste si stim ca justitia mioritica este neputincioasa, ci cu ai lor. Marii anticorupti ai vestului care nu fac absolut nimic ca sa ajute in strarpirea coruptiei cand este vorba de afacerile lor cu estul.

  Americanii sunt pragmatici. Si pe ei ii doare in fund de noi, ii altoiesc la buzunare incaseaza niste bani seriosi si mai mult nu le pasa! Ne trimit ambasadori sa ne dea lectii de comportament politic corect fara sa-i altoiasca si pe magarii de la Bechtel 😦

  Theophyle

  05/05/2011 at 2:46 pm

  • Salut !
   Din pacate, cum am vazut in numeroase cazuri, vestul se adapteaza imediat conditiilor bastinase.
   Desi ar trebui sa fie invers.

   Tzepelica

   05/05/2011 at 2:55 pm

 7. Vorbim de tehnica militara si…tehnica mulgerii bugetelor nationale pentru scopuri…marete. Videleanu e tzivil si bordurile au vocatie martiala/militara in mica masura…

  STRAJNIK

  05/05/2011 at 2:48 pm

 8. Off topic. Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat motivarea sentineti din data de 10 martie prin care respins ca neintemeiat recursul formulat de presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti de a-l declara colaborator al fostei politii politice.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8589992-document-cum-motiveaza-curtea-suprema-sentinta-colaborator-securitatii-cazul-lui-dan-voiculescu-citeste-text-motivarea-integrala.htm

  mar

  05/05/2011 at 2:48 pm

 9. Pt. tanarul-batran de stanga-dreapta, preocupat de timpul in care-mi permit sa postez : cum ti-am scris si dincolo, sunt in concediu.
  Adica in TIMPUL MEU LIBER.
  Daca e nevoie, pot sa detaliez.
  Da` sunt convins ca poti sa intelegi. 🙂

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:53 pm

 10. Cu siguranţă, Bombonautul a fugit de cele 6 milioane de lire sterline, ca dracu gol de tămâioasa luare în primire. Altfel nu-mi explic opoziţia lui faţă de soluţiile guvernului actual, privind acordurile cu FMI, împrumuturile salvatoare, diminuarea cheltuielilor publice şi implicit a riscului de faliment al României.
  Nu-i interesat să evite o cercetare în condiţii de ananghie naţionlă, dar nici n-are motive să se teamă de o eventuală comisie parlamentară de anchetă: la noi o asemenea comisie s-ar ocupa doar de spălarea mituitului şi îngroparea cazului cu tot cu bombonieră (după un consum excesiv de mentă „fregată” în timp îndelungat, tot pe banii donatorilor naţionali)
  *
  Adevărul din 30 august 2006:
  „prin constituirea unei comisii rogatorii anchetatorii români şi britanici încearcă să afle dacă şi, mai ales, ce demnitari din România ar fi „beneficiat” de şpaga pentru vânzarea fregatelor. De altfel, şeful DNA, Daniel Morar, a declarat că s-a localizat contul în care au ajuns banii, fără a fi identificată persoana”
  *
  5 ani de neidentificare?

  Băşcăliosul

  05/05/2011 at 3:04 pm

  • Cum să se apropie Bombonelul de contul încărcat, cât timp stă Daniel Morar cu ochii pe el?
   O percheziţie, prin surprindere, poate ar fi dat o şansă descoperirii un înscris doveditor al identităţii dintre urmărit şi omul cu acces la contul supravegheat.
   La noi parlamentarul urmărit este mai întâi invitat să-şi facă o curăţenie generală prin casă, că s-ar putea să-l calce DNA-ul. Mai ia actul de unde nu-i!

   Pentru scoaterea şpăgii din cont e nepărată nevoie de alt procuror general şi alt şef la DNA. Cei de acum nu-s dispuşi să închidă ochii sau să întoarcă privirea de pe contul binolcat. Nu-i aşa, Bomboblocatule?

   Băşcăliosul

   05/05/2011 at 3:52 pm

   • Salut Mr. B 🙂
    la o spaga de 6 mil sterling putea respectivul sa iasa la pensie si sa devina colectionar de tibre si sa nu-si astepte revansa 🙂

    Theophyle

    05/05/2011 at 4:11 pm

    • Ar face-o cu ochii inchisi.
     Problema celor ca ei este ca nu se pot retrage. Cind au pierdut puterea atunci abia pot sa fie agatati, inchisi si cu averea confiscata.
     Asta e drama celor ca Bombo. Le e frica sa iasa din joc 🙂

     Un tanar de stanga

     05/05/2011 at 4:16 pm

     • TDS-ule, cum spunea mosul meu 🙂 ” Ma baiete ai doua alternative – sau mananci bine sau dormi bine”

      Am hotarat ca mai bine dorm, dietetic dar sanatos 🙂

      Theophyle

      05/05/2011 at 4:20 pm

      • Alta vorba din popor in legatura cu banii…
       E greu sa le duci „dorul”dar mai greu e sa le duci „grija”…

       STRAJNIK

       05/05/2011 at 4:32 pm

    • Salut, Theophyle!
     Un om obişnuit, da. Noi avem parte de oameni obişnuiţi să nu se sature cu una-două… şpăgi.
     Daniel Morar nu avea cum să identifice altceva (cum visează straşnic Strajnic), din moment ce comisia rogatorie a plecat de la expeditorul celor 6 mil, a aflat destinaţia, şi s-a convins de existenţa contului neatins. Astea nu-s de domeniul coincideţelor incredibile.
     Cine se prezenta la ridicare se trezea ridicat.

     Băşcăliosul

     05/05/2011 at 4:19 pm

     • Asadar pana nu se schimba procuroru’ nu poate fi citit contoru’. A bravo 🙂

      Theophyle

      05/05/2011 at 4:22 pm

      • Asta-i! Deocamdată citim numai gândurile speriaţilor. 🙂

       PS. Teoretic, putem să presupunem şi că declaraţia lui Daniel Morar a apărut într-un moment în care încă nu descoperise contul, dar s-a gândit la utilitatea sperietorii premature, ca să nu apuce să scoată banii între timp. (nu era logic să-l avertizeze că-i pe urmele viitorului lichidator al contului). După ce a aflat toate datele, poate a mizat pe descoperirea unui înscris incriminator prin percheziţie, ascultare, ş.a , însă nu a găsit, iar speriatul încă nu şi-a revenit.

       Băşcăliosul

       05/05/2011 at 4:32 pm

       • Adevărul este că şpăgarii nu aveau prea multe motive să-şi ia măsuri de precauţie, fiindcă mizau pe conservarea atu-urilor puterii şi pe caracterul garantat al sistemului judiciar inofensiv pentru ei, protecţionist. Băsescu le-a dat peste cap toate garanţiile.

        Băşcăliosul

        05/05/2011 at 4:39 pm

     • Pai, sa zicem ca era un cont „la parola”…Putea sa apartina chiar deponentului(traficantului de influenta Barry George). Ca altcineva din Guvernul Romaniei ar fi putut fi destinatarul, ramane o ipoteza. Pana la urma se pare ca nu erau chiar timpiti…

      STRAJNIK

      05/05/2011 at 4:38 pm

      • Parola nu exclude identificarea celui care a ridicat banii. Rişti să-ţi spună funcţionarul băncii că ţi-a luat-o înainte un alt cunoscător al parolei.

       Băşcăliosul

       05/05/2011 at 4:44 pm

   • Cred ca indiferent de cine va fi la putere in momentul in care se apropie de cont va fi saltat. Cu ochii pe contul respectiv mai stau si altii, iar ai „nostrii ca brazii” vor tb sa accepte regulile impuse. Multi au sperat/dorit ca Romania sa nu fie admisa in UE 😦
    Dar ghinion de nesansa, ne-au primit si bomblocatul se uita lunggg dupa un cont.

    mar

    05/05/2011 at 4:22 pm

  • In asfel de cazuri(de spaga) doar timpitzii lucreaza prin conturi. Cred ca nea Morar a identificat …altceva.
   Singurul caz de coruptie la nivel inalt in materie de inzestrare cu tehnica militara ramane Willy Claes. (elicoptere italiene Augusta pentru inzestrarea armatei belgiene).

   STRAJNIK

   05/05/2011 at 3:56 pm

   • Caz in care a fost pronuntata o sentinta/hotarire penala…

    STRAJNIK

    05/05/2011 at 3:58 pm

    • Claes was foreign minister of Belgium from 1992 until 1994, and secretary general of NATO from 1994 until 1995, when he resigned after the discovery of a bribe of over 50 million Belgian francs that was accepted during contract negotiations with Agusta helicopters during the time he was minister of economic affairs. For that he was convicted in 1998, losing voting rights for five years.

     STRAJNIK

     05/05/2011 at 3:59 pm

   • Strajnic,
    Avem şi noi tâmpiţii noştri.
    Bagi mâna în foc pentru toţi şpăgarii?

    Băşcăliosul

    05/05/2011 at 4:02 pm

    • Nu…

     STRAJNIK

     05/05/2011 at 4:29 pm

 11. Daca dupa Watergate in SUA , Congresul a interzis spaga in strainatate, Germania 🙂 permite firmelor sa introduca spagile date in strainatate, la cheltuieli DEDUCTIBILE 🙂 🙂

  Un tanar de stanga

  05/05/2011 at 3:07 pm

  • Kelemen bate câmpii şi pregăteşte terenul tergiversării.
   Administraţia Prezidenţială nu are alt proiect de lege pentru revizuirea constituţiei în afara celui propus de guvern. Cu acordul celor două instituţii se pot face unele corecturi, îmbunătăţiri.

   Iniţiatorul este Preşedintele României, dar la propunerea Guvernului, adică eventualele modificări ale proiectului transmis la Cotroceni sunt însuşite de Guvern, nu sunt două proiecte diferite.

   Băşcăliosul

   05/05/2011 at 4:59 pm

 12. eu cred, dupä aceastä decizie categoricä.

  voiculescu, trebuie dat afarä din parlament.

  URGENT !

  theo

  05/05/2011 at 5:01 pm

  • Pentru fals in declaratii. Alertati antena3…

   STRAJNIK

   05/05/2011 at 5:22 pm

  • Theo,
   Nu există nicio şansă de excludere a motanului din actualul senat.
   Sunt alţi parlamentari- deja consideraţi de lege demisionaţi din camera deputaţilor sau senat – şi funcţioneză bine merci fără să-i deranjeze nimeni. Dimpotrivă, ANI se ocupă cu resuscitarea mandatelor lor de parlamentari, sub paravanul-pretext al aşa-zisului lor drept de a mai alege una din două funcţii incompatibile. Legea a stabilit un termen de max 75 zile (de la data cînd şi-au început mandatele din 19 dec 2008) în care să se decidă dacă vor să mai fie sau nu parlamentari, adică după acele 75 de zile-termen de decădere din dreptul de opţiune- pierd automat mandatul de parlamentar.
   ANI bate câmpii mai tare decât Kelemen şi îi ajută pe toţi ce consideraţi demisionaţi din parlament să tot opteze la infinit, până ajung la sfârşitul anului 2012, în dispreţul legii şi al populimii.

   Numai prin excluderea rectorilor parlamentari,până una-alta, opoziţia ar pierde 3 mandate ( 2 sen + 1 dep), iar coaliţia puterii ar pierde numai 1 mandat de dep, deci şi-ar mări şansele de întrunire a majorităţilor necesare cel puţin la adoptarea legilor organice.

   Aici am argumentat ce şi cum:

   http://noradamian.wordpress.com/2011/04/18/gaudeamus/

   Băşcăliosul

   05/05/2011 at 5:23 pm

 13. Bäscäliosule;
  da,
  bate campii cu gratzie si un ochi la usl.

  theo

  05/05/2011 at 5:03 pm

 14. am citit niste declaratzii, ale lui poantä si crinolin, 2 papagali. vorbesc, ca sä nu tacä.

  theo

  05/05/2011 at 5:05 pm

  • numai la noi e caz de presa;
   e un caz de normalitate si -cit nu-l simpatizez pe preda asta- a dovedit in acest caz bun simt

   intimplator

   05/05/2011 at 5:31 pm

   • La noi e caz de presa pentru ca avem judecatoare baute sau Bombonei mari sau mici care mai fac contestatii.

    Creanga

    05/05/2011 at 5:35 pm

 15. Csibi Barna a fost destituit din ANAF disciplinar. Deci daca se vrea, se poate aplica legea.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8590548-csibi-barna-destituit-din-anaf.htm

  mar

  05/05/2011 at 5:24 pm

 16. buna ziua;
  chestia cu shpaga;
  orice tranzactie e oneroasa;e axioma
  shpaga nu poate fi eradicata;lacomia e in firea omeneasca;
  chiar si in us,cind auzi ce preturi de achizitie are pentagonul te apuca risul;
  problema este mentinerea sub control,si atunci cind cineva e prins,sa fie pedepsit
  deocamdata la noi mai e cale lunga pina la asta
  ca nastatse sau min apararii de la acea vreme,sau seful inzestrarii armatei au luat banii e grav;
  catastrofal este ca un nastase inca nu e judecat pentru mita dovedita=termopanele
  si mai sunt inca multi altii in aceasi situatie

  intimplator

  05/05/2011 at 5:29 pm

  • Prin 1991 am cunoscut, intinplator, un capitan (grad mare) din armata USA. Nu stiu cum a alunecat discutia dar am aflat ca un ciocan pentru armata lor costa 100$. O suma mare atunci importanta si acum. Stau sa ma gandesc ca respectivul ciocan costa acum minimum 200 de parale americanesti.

   STRAJNIK

   05/05/2011 at 6:07 pm

   • ehe,tot pe atunci un scaun de wc a fost cumaprat cu usd 700

    intimplator

    05/05/2011 at 6:17 pm

    • sa ma completez:
     dar cum s-a aflat au luat masuri si nu ca la noi adica sa-i promoveze pe aia
     achizitorii dati afara,firmele sterse de pe lista furnizorilor

     intimplator

     05/05/2011 at 6:18 pm

   • Sau tu sau respectivul „capitan” vorbesti / vorbeste prostii. si inca ce prostii 😆

    Theophyle

    05/05/2011 at 6:30 pm

    • @theophyle
     nu stiu de ciocan dar chestia cu wc a fost in wsj/daca ei spun prostii spun si eu

     intimplator

     05/05/2011 at 6:36 pm

 17. Spaga si coruptia din sistem tb acoperita cumva si a aparut solutia magica „secretizarea” legata de contractele de finantare POSDRU 😦
  Astia chiar au probleme cu capul ca de logica…
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8590858-ipp-fostul-ministru-botis-fosta-directoare-amposdru-cristina-zevedei-secretizat-toate-informatiile-legate-contractele-finantare-bani-europeni.htm

  mar

  05/05/2011 at 5:56 pm

 18. La antena 3 bombo(acum)vorbeste de fregate si cit de oportuna a fost achizitia lor…

  STRAJNIK

  05/05/2011 at 6:12 pm

 19. Buna ziua ! veste noua, dna.Macovei isi anunta candidatura pentru o functie de conducere in PDL:
  http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=490

  Loda

  05/05/2011 at 7:11 pm

 20. Fiindca tot ati vorbit azi de WCTudor, punandu-i la indoiala nebunia,
  iata ce a facut azi- din ciclul „esti cu tiglele pe casa?”:

  http://www.mediafax.ro/social/c-v-tudor-s-a-dat-in-spectacol-la-parchet-a-venit-cu-peruci-catuse-si-o-masina-de-ras-vezi-ce-a-facut-cu-ele-video-8233787/

  luminita

  05/05/2011 at 7:38 pm

 21. Salut 🙂
  Instructiv acest articol . 🙂 Ca doar nu au aparut milionarii mioritici din neant . 🙂
  Legat de mita (spaga , ciubuc , etc ). In 1992 , in plina ancheta anticoruptie in Italia , iese la iveala un document american pentru cei care frecventau cursuri postuniversitare la MIT. (daca mai tin bine minte ) Un document intern , curs rezervat celor alesi pe sprinceana . 🙂 Se explica tehnica mituirii in Italia . 😆
  Afacerile erau afaceri 🙂 dar era bine sa cunosti „strada si regurile” mituirii politicienilor . Contractele grase se obtineau doar asa .

  Ștefan A.

  05/05/2011 at 7:39 pm

 22. PS .
  Fregatele mioritice sint sublime , marete dar UNICUL armament care functioneaza azi este tunul din dotare. Una bucata . 🙂 Nu exista rachetele de aparare AA. Nici cele de atac antinava. Nu exista sistemul integrat de control si lupta . Nu exista sonarul remorchiat care ar fi principala arma pentru descoperirea submarinelor . Mioritic vorbind 🙂 o gramada de fier platita pe bani grei in interesul personal . In PSD se stie bine cine a luat mita . 🙂

  Ștefan A.

  05/05/2011 at 7:44 pm

  • D-aia le trimitem la patrulare, nu la razboi

   sp

   05/05/2011 at 7:55 pm

   • Ma rog, una din ele

    sp

    05/05/2011 at 7:55 pm

    • adica jumatate din flota de razboi a Romaniei!
     nu-i chiar de ici de colo. 😆

     luminita

     05/05/2011 at 8:02 pm

     • eh, din fericire nu chiar jumatate, mai avem cateva nave mai micute

      sp

      05/05/2011 at 8:11 pm

      • barcutze. 😆

       luminita

       05/05/2011 at 8:38 pm

 23. Apropo de legea universitara, cu mici rezerve cred ca e un inceput bun. Dar vad persoane prea optimiste pe aici. Sunt cateva moduri foarte simple de a ocoli noua lege in selectia noilor cadre (sau promovarea celor vechi):

  – membru strain sau comisie de concurs – prietenii exista si la nivel international. Facultatea de inginerie electrica din cadrul UPB, de exemplu, are o colaborare foarte buna cu cativa profesori de la o universitate obscura din Grecia. Credeti ca acestia vor fi greu de convins sa joace dupa cum le vor cere prietenii romani? In cadrul facultatilor/catedrelor la fel: angajeaz-o tu pe nora mea si il angajez si eu pe nepotul tau.

  – sansa celor din afara sa patrunda in sistem – un criteriu foarte obiectiv si restrictiv ar fi cunoasterea mediului academic sau economic romanesc sau local. Daca asta primeste o proportie de 30% din scorul final, greu de contracarat „doar” cu publicatii care pot avea cel mult acelasi procent (nu uitati ca in Romania toate universitatile sunt axate pe predare, nu pe cercetare).

  – publicatii – cum spunea deja si altcineva, au aparut o multime de edituri si reviste obscure si locale. Intr-adevar, nu poti compara o publicatie intr-o revista de top cu una in revista catedrei, dar pe baza unui punctaj adecvat poti face sa arate mult mai bine CV-ul unuia cu 5-6 articole de cate 2 pagini intr-o revista obscura decat 1-2 articole larg citate la nivel international

  Si, din pacate, exemplele pot continua. In concluzie, va mai dura ceva pana se vor vedea rezultatele schimbarii, dar este bine sa avem macar un cadru formal de stimulare a ei.

  sp

  05/05/2011 at 8:10 pm

 24. Buna seara la toata lumea 🙂
  Postare noua, sper eu interesanta!

  Theophyle

  05/05/2011 at 8:11 pm

 25. pt. circul fäcut de vadim, in germania, era arestat pe loc.insulte si josnicii de prost gust.
  este un om bolnav. trebuie inchis la nebuni s-au la räcoare.

  el este escrocul evazionist si tot el tzipä.

  theo

  05/05/2011 at 8:21 pm

 26. […] Vezi si comentariul Politeia in acest subiect – Submarine, fregate şi autobuze! […]


Comentariile sunt închise.