Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 5 Mai / “Justiţie, care justiţie?”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  7°C, si o maxima termica de  10°C, umiditate: 76-92%. Innorat partial-ploua. Presiune atmosferica: 1016-22 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1127 RON (+0. 0054 RON); 1 USD = 2. 7652   RON (-0.0123 RON); 1 EURO =  1. 4873   USD; (+0.0085). Gramul de aur 136.6202 RON (-1.4039).

Cum a şuierat glonţul pe la urechea BCR. 20 Decembrie 2005, ora 19:13. Sebastian Vlă­descu, ministrul de atunci al finanţelor, anunţă re­zul­tatul celei mai mari privatizări din istoria României: grupul austriac Erste cumpără la mustaţă în faţa portughezilor de la Millennium BCP cea mai mare bancă locală, BCR, într-o tranzacţie de 3,75 mld.euro. Pentru ambele grupuri BCR reprezenta „afacerea vieţii”, dar o operaţiune care necesita re­surse importante, chiar peste puterile lor obişnuite, având în vedere că diferenţa dintre Austria şi Por­tugalia versus România nu este chiar atât de mare din punctul de vedere al dimensiunii economice.  4 mai 2011. Portugalia este salvată de FMI şi UE de la faliment cu 78 mld. euro. Millennium BCP trebuie să facă rost de 1,2 mld. euro ca să îşi în­tărească propriul capital puternic slăbit de anii crizei şi de problemele Portugaliei. Ce s-ar fi întâmplat cu BCR dacă portughezii ar fi fost ei câştigătorii licitaţiei de privatizare? Nu ar fi fost în corzi şi BCR, care nu ar mai fi putut fi susţinută de principalul acţionar? Cine pe cine ar fi „salvat” acum – Millennium pe BCR sau BCR pe Millennium? Oricum şi Erste a traversat criza cu ajutorul statului austriac, care a injectat 1,2 miliarde de euro la începutul lui 2009 şi a garantat obligaţiuni emise de bancă. Marea majoritate a grupurilor financiare internaţionale care deţin bănci în România au beneficiat în criză de „salvarea” oferită de propriile state, care au pompat miliarde de euro ca să nu fie înghiţite de vârtejul crizei. Grecii plus portughezii de la Millennium, care după pierderea BCR au decis să investească pe cont propriu peste 300 de milioane de euro, deţin acum 16%-17% din activele sistemului bancar românesc, iar problemele din propriile ţări fac ca finanţarea prin împrumuturi a operaţiunilor din România să fie mult mai dificilă. Mai multe in Ziarul Financiar.

Scutul antirachetă din România, subiect de dezbatere în Consiliul NATO – Rusia. Scutul american antirachetă care va fi construit de americani în România la Deveselu (Olt) s-a aflat ieri pe agenda Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, Moscova cerând din nou garanţii juridice că acesta nu este îndreptat împotriva sa. Subiectul scutului antirachetă care va fi construit la Deveselu şi care va consta în amplasarea de interceptoare de rachete şi de radare de direcţionare a rachetelor a fost prezent ieri în majoritatea publicaţiilor din Occident şi din Rusia fără să fie însă amplu comentat. Câteva ziare din Federaţia Rusă preiau declaraţii ale liderilor ruşi care se opun acestui scut, în vreme ce Rossiskaia gazeta sugerează că intenţia României este aceea de a pune mâna pe Republica Moldova.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cel care negociază din partea Româ­ni­ei amplasarea scutului antirachetă, a susţinut din nou că îngrijorările Moscovei nu sunt înte­me­iate, iar scutul este strict defensiv. Riscurile am­plasării scutului sunt cu mult mai mici decât par­ticiparea la el, susţine Aurescu. Ziarul Financiar.

Sindicalistul Petcu isi mai aranja o spaga. Presedintele CNSLR – Fratia si al Sanitas, Marius Petcu, intentiona sa-i dea omului de afaceri Petre Scrieciu un nou contract de executie, contra unui „comision” considerabil. Unul dintre cei mai bogati sindicalisti romani, Marius Petcu, se pregatea, in ziua in care a fost arestat, sa mai dea „un tun”. Partea lui: 20% din valoarea contractului. „Deci, ca si, ca si acum! Ne intelegem, ne intelegem, daca imi dati o lucrare de cincizeci de miliarde si douazeci, douazeci si ceva ce trebuie sa va dau (comisionul – n.r.)”, i-a propus Petre Scrieciu lui Marius Petcu. Discutia ambientala a avut loc in momentul flagrantului, la 24 martie 2011, in casa sindicalistului, iar in imaginile audio-video ambientale apare ca martor, pentru cateva minute, fiul acestuia, Razvan Petcu. Adevarul.

Antonescu ia distanţă de PNL Bucureşti. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a renunţat la serviciile unor membri ai organizaţiei din Bucureşti, în contextul răcirii relaţiilor cu şeful filialei sectorului 1, Vlad Moisescu.  Antonescu a dorit să restructureze secretariatul general, dominat la nivelul doi, de oamenii lui Moisescu, au afirmat surse din partid. Din acest motiv, marţi, Delegaţia Permanentă a PNL a votat înlocuirea lui Radu Stroe din funcţia de secretar general cu Eduard Hellvig, fără ca Antonescu să îi facă vreun reproş concret lui Stroe. Mai mult, Stroe a fost numit coordonator al comisiilor partidului în locul lui Varujan Vosganian. „Ar fi fost ciudat să concediezi aproape întreg secretariatul general, păstrând secretarul general”, au afirmat surse din partid. Printre cei patru secretari adjuncţi schimbaţi se numără două  persoane apropiate politic de şeful PNL sector 1 Vlad Moisescu. Este vorba  de secretarul general adjunct Ion Brad şi  de şefa departamentului de analiză şi  comunicare Ioana Costescu, ambii vicepreşedinţi ai PNL sector 1. Ion Brad era omul care se ocupa de finanţele partidului. Adevarul.

Cum au fost eliberati doi traficanti de droguri pentru ca „inca din cele mai vechi timpuri, canepa a fost o planta traditionala a romanilor”. Topul sentintelor bizare. O judecatoare de la Tribunalul Bucuresti nu a fost de acord cu propunerea procurorilor DIICOT de a-i aresta pe doi traficanti de droguri de risc, considerand ca interdictia de a nu parasi localitatea este o masura restrictiva suficienta. Practic, judecatoarea Iosefina Parvu nu contesta probele procurorilor, dar sustine ca cele doua persoane, acuzate de trafic ilicit de droguri de risc, nu prezinta pericol social concret pentru ordinea publica. Potrivit procurorilor – ale caror sustineri instanta nu le-a contrazis – cei doi cultivau canabis, pe care il comercializau. Motivele invocate de judecatoare pentru punerea in libertate a celor doi traficanti sunt cel putin bizare si nu contin aprecieri de natura juridica. Gandul; Hotnews

Cum se ingroapa dreptatea la tribunalul Braila. La aceasta instanta sunt judecatori care dau sentinte fie dupa ureche, fie in functie de interesele unor grupuri influente si tin dosarele in arhive in loc sa le trimita la instanta superioara, pentru judecarea recursului. Magistratul Alina Atena Pavel, care judeca dosare de insolventa la Tribunalul Braila, a dat o hotarare judecatoreasca de blocare a conturilor unei firme bucurestene fara a preciza in dispozitivul sentintei – asa cum impune legea- cuantumul sumei pentru care a dispus poprirea asiguratorie. Consecinta a fost blocarea tuturor conturilor firmei parate la toate bancile, sumele depasind cu mult cuantumul valorii aflate in litigiu. In plus, desi societatea astfel pedepsita a facut recurs, dosarul a fost tinut in arhiva tribunalului aproape o luna si jumatate dupa pronuntare, in loc sa fie trimis spre judecare la instanta superioara a Curtii de Apel Galati. Recursurile declarate la popririle asiguratorii se judeca in regim de urgenta, termenul fiind de 48 de ore sau de cel mult 5 zile. Legea insa nu este valabila si pentru Tribunalul Braila. Romania Libera; Hotnews

Guvernul a decis noi reguli de ocupare a posturilor din universităţi. Concursurile devin publice. Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia ocupării posturilor în învăţământul superior, stabilind ca toate concursurile să fie publice, iar candidaţii pentru funcţia de profesor universitar să fie evaluaţi de către o comisie din care va face parte obligatoriu un profesor universitar din străinătate. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că metodologia elimină „practica nepotismului” în ocuparea posturilor de asistent, lector, şef de lucrări, conferenţiar sau profesor universitar, deoarece din comisiile de concurs nu vor putea face parte rude ale candidaţilor sau persoane care au avut relaţii „comerciale” cu aceştia. Candidaţii pentru posturile de conferenţiar şi profesor universitar vor fi evaluaţi, conform noii metodologii, de către o comisie din care cel puţin trei membri vor fi din afara universităţii respective, în timp ce pentru postul de profesor universitar un membru al comisiei de concurs trebuie să fie din străinătate. Toate concursurile vor fi deschise publicului, iar candidatul va expune cel puţin 45 de minute un plan de dezvoltare profesională. Mediafax.

Obama refuză să publice fotografii cu trupul lui Osama ben Laden. Obama „a declarat că nu va difuza fotografii cu ben Laden după moartea sa, pentru a dovedi decesul său”, a anunţat CBS pe site-ul său, în urma unui interviu acordat de preşedintele Statelor Unite emisiunii „60 minutes”, care urmează să fie difuzată duminică. Obama a decis că riscurile create prin difuzarea acestor imagini depăşesc beneficiile la care ne putem aştepta, a explicat el pentru postul de televiziune CBS. „Am discutat acest lucru pe plan intern şi amintiţi-vă că suntem absolut siguri că era el. Au fost făcute analize ADN. Prin urmare, nu există nicio îndoială că l-am ucis pe Osama ben Laden”, a afirmat Obama, potrivit unui rezumat al interviului difuzat de televiziune. „Este foarte important să nu lăsăm probe fotografice ca instrument de incitare (la violenţă) sau propagandă. Nu este în stilul nostru. Nu vom arbora acest tip de fotografii ca pe nişte trofee”, a adăugat Obama, potrivit postului de televiziune care va difuza interviul integral duminică. Mediafax.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

05/05/2011 la 9:08 am

78 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Austriecii au o experienta bogata cu „falitii nostri”… (din vremea regelui Carol, acela contemporan cu Catavencu)

  STRAJNIK

  05/05/2011 at 9:26 am

 2. Buna dimineata! 🙂

  Referitor la reforma din Educatie, trebuie mentionata nu doar schimbarea salutara a metodologiei pentru promovarea pe posturile universitare (ideea aducerii unui profesor din afara in comisia care examineaza candidatii la functia de profesor trebuia intarita: nu unul, ci minim 2 profesori din 5 as fi pus eu) ci si un act care a trecut neobservat in presa (care a comentat la jumatatea luni iaprilie dar proiectul de ordin, insa cind a aparuit Ordinul a fost liniste):

  Ordinul nr.4062/2011 al lui Funeriu pentru organizarea, pina la 1 iulie 2011, a referendumurilor in universitati, in vederea deciderii asupra modalitatii de alegere a rectorilor: prin vot universal sau prin concurs public deschis. 😆

  Acest Ordin are acoperire in Legea Educatiei Nationale

  http://www.legestart.ro/Ordinul-4062-2011-metodologia-cadru-organizare-referendumului-nivel-universitati-alegerea-modalitatii-desemnare-rectorului-%28Mzc0NzAy%29.htm

  E jale-jale cu J mare in universitati, pentru ca majoritatea covirsitoare a celor din universitati vor sa isi aleaga rectorul prin vot universal, nu prin kocul piramidal al Senatului universitar. Reamintesc ca si membrii Senatelor universitare vor fi votati tot prin vot universal ;-). Asisderea si membrii Consiliilor facultatilor ;-).

  Pina azi, nu am auzit inca o pozitie a dinizaurilor Marga si Andronescu (nu ca nu le-o cunoastem), insa cred ca Ordinul este pentru ei ca sarea in ochi. Marga oricum se pensiona fortat, pentru ca face acuma in mai 65 de ani, si e si la al tspelea mandat, iar Cati cred ca e declarata incompatibila de ANI.

  Am gasit in schimb reactia revoltata a unui alt rectozaur, mai tinerel, unul de la Universitatea Cuza din iasi, care s-a declarat revoltat ca referendumurile se vor organiza cu supervizarea 😈 celor din Minister: „Vom organiza referendumul in luna iunie 2011. Referendumul va fi realizat, oricum, cu supervizarea ministerului. Probabil ca s-au gandit ca vom proceda cum au facut ei la alegerile politice si ca le vom maslui sau cumpara cu galeti sau lopeti… Este un lucru «umilitor» pentru intreaga noastra comunitate academica si nu cred ca ne-am preta la jocuri de politichie marunta intestina. Libertatea academica ar fi trebui respectata ca o valoare, daca tot se vorbeste de asemenea lucruri. Noi, oricum, nu ne-am gandit sa facem o analiza comparativa si sa aratam ce inseamna modelul corporatist sau cel colegial. Daca asta este autonomie academica, atunci Humboldt nu stia nimic… Cei din minister sunt atat de importanti, incat nu mai au nevoie de lecturi sau de reflectii”.

  Pentru dinozaurelul asta mai mic din dulshele tirg al Ieshilor, „autonomia” universitara e un fel de pasaport spre jocuri de culise care fac ca rectorul si membrii senatului sa fie emanati unui grup de iluminati universitari.

  S-a terminat. Vine buldozerul referendumurilor si pensionarilor fortate si limitarilor de norme peste baieti. 😆

  Cetatean

  05/05/2011 at 9:30 am

 3. Art.1 al.4 din Ordin:

  (4) Referendumul universitar se organizeaza periodic: la fiecare interval de timp corespunzator de drept unui nou mandat legal constituit, inaintea initierii de alegeri ale structurilor si functiilor de conducere de la nivelul universitatii sau ori de cate ori functia de rector se vacanteaza conform legii.

  (5) Organizarea si desfasurarea referendumului universitar cu privire la revizuirea modalitatii de desemnare a rectorului, precum si aplicarea rezultatului acestuia sunt obligatorii.
  😈

  Art. 2, al.(4) Au drept de vot toate cadrele didactice si cercetatorii care sunt angajate/angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata, din cadrul universitatii, si reprezentantii studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor [astia au maxim 25% din voturi].

  Art.3. (7) Referendumul universitar se finalizeaza prin stabilirea modalitatii de desemnare a rectorului, cu minimum 6 luni inainte de fiecare desemnare a rectorului.

  Cetatean

  05/05/2011 at 9:36 am

  • Buna Dimineata 🙂
   Legea exista, vom vedea insa cum va fi implememntata sau cate chichitze se vor aranja pentru ca jocurile dinozaurilor sa continue! 😦

   Theophyle

   05/05/2011 at 9:38 am

   • Oh, nu, nu au ce face. A fost prevazut totul. Si referendumurile, si pensionarile (deja au fost facute in februarie pensionari fortate ale celor peste 65 de ani), si limitarea normelor.

    Cetatean

    05/05/2011 at 9:41 am

    • Un veritabil pat academic al lui Procust. L. Boia, dupa cum probabil stiti, a facut obiectul „pensionarii fortate”, pentru ca facea, dupa noile canoane, umbra degeaba facultatii de Istorie din Bucuresti. Dar asa suntem noi, romanii, aruncam copilul cu tot cu apa.

     F.T.

     05/05/2011 at 11:23 am

     • salut FT 🙂
      asta chiar este o porcarie sinistra!!!! 😦 Nu exista statutul de Profesor Emeritus in Romania?

      Theophyle

      05/05/2011 at 11:26 am

      • Cetatean, mi-ar place sa stiu parerea ta in acest caz!

       Adica cum? Un mare intelectual recunoscut peste tot cu publicatii si un fff. bun profesor (am asistat personal) la o lectie pe care a dat-o in Bucuresti. Intra la gramada cu toti pezevengii schlerozati?

       Theophyle

       05/05/2011 at 11:28 am

       • FT poti sa fi sigur ca voi scrie despre asta inclusiv o scrisore dlui Funeriu!

        Theophyle

        05/05/2011 at 11:29 am

      • Buna ziua, Theophyle.

       Nu ma intereseaza aici abordarea politica a problemei si nici nu cunosc indeaproape problemele din alte centre universitare. La obiect, in facultatea de Istorie din Bucuresti noua lege a lovit nediscriminatoriu. Au plecat Alexandru Barnea, Zoe Petre, desi, pentru conformitate, Barnea nu stiu in ce masura a intrat sub incidenta legii. Andrei Pippidi, din cate stiu eu, mai are un an si este si el out. Problema e ca erau si persoane care nu indeplineau criteriile academice, dar pensionarea „la varsta” pune facultatea intr-o situatie dificila, pentru ca nu are profesori de aceeasi valoare cu care sa schimbe garzile. Si, atunci, ce-am facut? Nu poti sa excluzi un om cu opera si statura academica doar pentru ca a implinit 65 de ani. Cred ca ar trebui intr-un fel rafinate criteriile de excludere si tinut cont de ce produce intelectual respectivul profesor.
       Sa-mi scuze cititorii limbajul colocvial dar e ingrat sa spui unor oameni ca Dinu Giurescu sau Neagu Djuvara: „Hai, valea acasa, tataie, ca nu mai corespunzi”.
       P.S: Profesorii venerabili au si psihologic un alt impact asupra studentului. Eu, la primul curs cu Dinu Giurescu, abia rasuflam, din respect pentru rolul sau si al inaintasilor in istoriografia romana. Dar, nah, desi-s tanar, poate-s desuet.

       F.T.

       05/05/2011 at 11:44 am

       • Vis a vis de Boia, din ce am inteles, au constientizat si ei eroarea si incearca sa gaseasca solutii sa-l aduca inapoi. Dar faptul ca a fost exclus fortat de la catedra, il face pe marele istoric (ca sa-l parafrazez pe Victor Petrini) sa oscileze. Sunt convins ca a perceput respectiva masura ca o jignire si are, probabil, orgoliul sau. Nu stiu cum se va termina afacerea, dar Boia este o victima colaterala a legii Funeriu. O victima pe care, cred eu, nu ne-o putem permite.

        F.T.

        05/05/2011 at 11:48 am

       • FT, am explicat mai jos ca Boia nu este o victima colaterala a legii Funeriu, ci a deciziei Senatului UB. Legea acorda Universitatilor tot dreptul de a mentine profesorii pensionabili la catedra, cu statut de emeritus, fara limita de virsta, in regim de plata cu ora.

        Senatele au decis sa pensioneze e cei fara „spate” si sa mentina smecherii fara opera.

        Cetatean

        05/05/2011 at 11:54 am

 4. Neatza, Theo! Duminica am dat „bot in bot” cu Funeriu in mall Baneasa. Mi s-a parut un un atat de la „locul lui”! Simteam nevoia sa va impartasesc. 😀

  Radu

  05/05/2011 at 9:38 am

  • Radu,
   Il cunosc pe Funeriu personal. Este un om foarte la locul lui 🙂

   Theophyle

   05/05/2011 at 9:41 am

 5. Radule, super 🙂

  Pina acum face treaba super, ajutat de Boc, cu asumarea legii. ordinele de Ministru ale lui Funeriu pentru aplicarea legii sunt foarte bune.

  Cetatean

  05/05/2011 at 9:39 am

 6. Buna dimineata,
  „Saraca” floare ofilita, atacat aproape zilnic de nas, acum intrat in malaxor la EVZ, ieri tavalit de Jeffrey Franks. Se anunta vremuri grele ptr. dictatorul in devenire, indiferent de deciziile pe care le v-a lua.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/camarila-lui-antonescu-a-acaparat-intregul-pnl-929008.html

  mar

  05/05/2011 at 9:40 am

 7. Bună dimineaţa, prieteni! Obama cică ar vrea să-l decoreze post mortem pe Osama, ca fiind ne-americanul care a adus cele mai mari servicii actualei administraţii…
  http://baricada.wordpress.com/2011/05/04/private-osama-serving-obama/

  baricada

  05/05/2011 at 9:42 am

 8. Daca tot vorbim de Legea Educatiei, Funeriu a numit, din februarie, toate comisiile (panelurile) CNATDCU (Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare).

  Vechile comisii formate din 5-6 oameni la fiecare domeniu (cum sa crezi ca 5-6 indivizi au capacitatea de citi si/sau examina lucrarile de doctorat si dosarele de promovare pe post dintr-un domeniu din tara??) au fost inlocuite de comisii de peste 20 de oameni (in medie, uneori se ajunge si la peste 40), dintre care pina la 30-40% (in functie de domeniu) sunt romani care lucreaza angajati la universitati din straintate.

  Excelenta masura asta.

  Cetatean

  05/05/2011 at 9:46 am

 9. Hai si cu scoala primara si gimnaziu sau liceu. Si acolo avem fosile ce nenorocesc viitorul.

  Turnofftheglory

  05/05/2011 at 10:31 am

 10. Un articol sociologic interesant – „Bărbatul român are burtă, mănâncă seminţe, bea bere şi-i place să se uite la fotbal cu băieţii ”
  http://www.adevarul.ro/societate/viata/Schimbarea_la_fata_a_barbatului_roman_0_474553063.html

  mar

  05/05/2011 at 10:33 am

  • „Pentru 2011 nu vor fi necesare măsuri bugetare suplimentare, iar instituţiile internaţionale au recunoscut că situaţia Portugaliei NU este atât de gravă precum cea a celorlaltor state”, a precizat Socrates.

   skorpion

   05/05/2011 at 10:50 am

 11. Cred ca tb pregatite stocuri de litiu si haloperidol. Vadim va fi „greu de controlat” in urmatoarea perioada
  :-&
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8589042-ani-sesizat-parchetul-general-cazul-lui-vadim-tudor-pentru-fals-declaratii.htm

  mar

  05/05/2011 at 11:16 am

  • @mar esti naiva draga ! 🙂
   Vadim NU este nebun ! Face doar pe nebunul pentru ca ii renteaza asa.
   Nebunii adevarati sunt cei care isi bat cuie in cap, care isi fac rau singuri. Dar Vadim e nebun doar cind ii convine.

   • Asa o fi, daca spui tu. Numai ca omul are o suferinta la mansarda, dar care este bine controlata prin medicatie.
    Ca face pe nebunul mai mult decat este, total de acord cu tine.
    Nu toate bolile psihiatrice duc la cuie in cap, cand se ajunge acolo totul „este ars”, iar personajul se afla in lumea lui.

    mar

    05/05/2011 at 11:36 am

    • Nebunii sunt niste bolnavi saracii, orice psihiatru iti poate spune asta. Asta e un ticalos care joaca pe degete o tara intreaga de 30 ani.

     • total de acord cu tine.

      mar

      05/05/2011 at 12:29 pm

 12. Salut
  Funeriu de care ati vorbit mai sus are anvergura, chiar de sef de partid. Pe el l-as vedea sa coaguleze o Alba ca Zapada. Este credibil mai ales pt alegatorii, onesti, cultivati, tineri

  • De acord UTS. Imi amintesc cat de amabil era pe blog in ciuda porcarelelor de la diversi postaci.

   Turnofftheglory

   05/05/2011 at 11:33 am

   • TOG, da , Funeriu poate sa arate la toata lumea ca a facut ceva, ca nu minte si se tine de cuvint – calitati rare.
    In plus e politician inascut !
    Ai vazut cum spune cind este interpelat : Credeti-ma va rog pe cuvint ! Nu am mintit niciodata ! De 2 ani de cind sunt ministru m-am tinut de cuvint ! Nu-i asa ?
    E tare 🙂

 13. Salutare din nou! Am revenit pe net.

  Theophyle, referitor la profesor emeritus iti raspund abia acum, cind am vazut intrebarea.

  Legea 1/2011 a Educatiei Nationale.

  Art.289, al.3.

  3) Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenţă didactică şi de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora„.

  Cei care au facut legea s-au gindit si au specificat expres ce trebuie sa se faca pentru ca un profesor ca Lucian Boia sau altii sa fie mentinut in activitate dupa pensionare.

  problema este ca onor Senatul UB NU a vrut sa il mentina. Boia, dupa pararea mea, a cazut victima jocurilor de interese din Senatul universitar si din facultate, si a fost carotat, pentru ca, nu-i asa, prelungirea se acorda automat pentru rectozauri si pensionarea se face fortat pentru Lucian Boia.

  Eternele, vesnicele si sfintele Senate universitare „colegiale” pline cu dinozauri de unde deciziile ies asa cum „trebuie” 😦 Din fericire, si Senatele vor fi alese prin vot universal si sda speram ca oameni alesi prin vot direct vor sti sa fie raspunzatori si sa nu mai faca cum au facut aia cu Boia.

  Nu Legea sau Funeriu e de vina, ci mosnegii si smecherii din Senatul UB.

  Cetatean

  05/05/2011 at 11:51 am

  • Plata cu ora e un mizilic pentru citi bani invirt cu lopata universitatile. Este exclus ca din cauza situatiei financiare „precare” un individ ca Boia sa poata fi pensionat, in conditiile in care nu cred ca plata cu ora inseamna mai mult de 50 sau 100 lei pe ora.

   Problema nu sunt banii si „acopperirea”, ci statutul. Pur si simplu nu au vrut sa ii dea statut de emeritus, si l-au scos pretextind legea Funeriu, desi legea este clara: il pensionezi, il faci emeritus fara limita de virsta si il platesti la plata cu ora, daca vrea sa tina cursuri optionale la care vin doritorii, il platesti cu tariful maxim de plata cu ora (doar e prof).

   Cetatean

   05/05/2011 at 11:59 am

  • Cu tot respectul, Cetatean, ceea ce ai scris mai sus se traduce prin „ii pensionam pe toti fortat si ii reangajam zilieri”. Seamana mult cu celebra replica a cistercianului Arnauld Amalric: „Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.”
   Dar nu vreau sa polemizez. Va urez o zi placuta. Sa speram ca toate relele se vor indrepta.

   F.T.

   05/05/2011 at 12:03 pm

   • FT, nu polemizez. Am citat doar legea, care mi se pare buna. Nu poti mentine indistinct profesorii pensioonabili la catedra, pentru ca TOTI s-ar ingramadi sa isi dovedeasca „excelenta” stiintifica (cum de altfel au facut-o de 20 de ani). Trebuie sa ii pensionezi la 65 de ani, iar conducatorii de doctorat la 70, cum e legea Funeriu.

    Insa ii poti mentine cu statut de emeritus si cu plata cu ora. Oamenii astia dupa 65 de ani au o pensie din care s atraiasca, nu se pune problema ca plata cu ora e putin la nivel financiar, se pune problema ca lor trebuie sa li se acorde statutul de emeritus daca sunt buni. Si exemplul lui Boia arata cit de bine stiu smecherii din Senat sa se faca ca nu vad prevederile corecte ale legii si sa dea afara oameni care ar merita statut de emeritus.

    Cetatean

    05/05/2011 at 12:08 pm

    • FT
     si in Statele Unite cand treci la statutul de Emeritus incepi sa lucrezi conform unui contract special (per semester) care este intodeauna prelungit anual. Lucrurile sun aranjate la nivel de catedra si 99% din cazuri sunt avizate pozitiv de senatul respectiv.

     Theophyle

     05/05/2011 at 12:17 pm

     • La noi catedre lucrurile se aranjeaza altfel, dupa cum vezi 😦 si in senate la fel…

      De asta crapa de ciuda baietii din rectorate si senate ca vine referendumul peste ei acus. Li se strica piramida puterii.

      Cetatean

      05/05/2011 at 12:19 pm

      • Cel mai important element al unei universitati de succes este catedra. Daca ai acolo oameni buni si COMPLEMENTARI, lucrurile merg ffff. bine. Daca ai 10 profesori si toti au aceleasi competente in aceleasi subiecte ai terminat si catedra si studentii.

       Cat timp in Romania nu va exista „Publish or perish” nu va exista o viata academica normala siu universitati de succes!

       Theophyle

       05/05/2011 at 12:23 pm

       • Exista „publish or perish”, de asta s-au inventat editurile de cartier si cartule scoase pe banda pe care nu le citeste si recenzeaza niemni. Am inteles ca tot cei noi numiti de Funeriu au inasprit drastic conditiile de recunoastere ale publicatiilor ca publicatii realmente stiintifice.

        Cetatean

        05/05/2011 at 12:27 pm

       • Eu nu am spus ca legea nu ofera o solutie, din simplul motiv ca nu am citit-o, deci nu ma pot pronunta. Problema e pe teren. Dintr-un motiv sau altul, Boia a fost indepartat. Eu sper, pentru viitorul facultatii sa se gaseasca solutii pentru profesorii buni. Cred ca Theophyle are dreptate. Multi profesori sunt incremeniti in proiect, nu publica, nu evolueaza. Solutia ar fi legarea de criterii nemanipulabile, cum spunea Cetatean (aparitii obscure in 100 de exemplare). Citarile, punctele ISI pe care le tot invoca doamna Pippidi, schimburile de experienta in strainatate, evaluarea anuala a profesorilor de catre studenti, toate sunt metode care ar putea determina sistemul universitar sa functioneze mai bine.
        Va multumesc pentru timpul acordat, o zi buna tuturor. 🙂

        F.T.

        05/05/2011 at 12:47 pm

       • Stai putin cetatean
        Aici e vorba de publicatii de valoare recunoscute ISI si nu de editurile de gang.

        Asa ca o kestie plina de mukal noi avem CNSIS-ul care recunoaste tot felul de prostii ce nu ar trece de un barem minim international DAR nu recunoaste publicatii recunoscute international 🙂 🙂 clasificarea A sau B+ din motive puerile: nu au 3 ani vechime, nu au fost transmise prin curier privat etc.

       • CNCSIS

        Un tanar de stanga

        05/05/2011 at 1:01 pm

  • Salut Creanga!

   Absolut. Tocmai scriam despre asta. Este un elicopter stealth cu amortizor de sunet pentru trupe de asalt si unitati speciale. Postez diseara despre asta! am multe date si fotografii 🙂

   Theophyle

   05/05/2011 at 11:58 am

   • Salutare,
    Atunci cum de pakistanezul de pe twitter a auzit elicopeterele? Se pare ca pakistanezii nu aveau habar de actiune.

    Creanga

    05/05/2011 at 12:02 pm

    • Sigur aveau, sau cel putin aia de sus care au fost de acord cu lichidarea lui Osama

     • Creanga tipul respectiv a auzit Chionkurile din ariegarda la 1:08 timp in care deja operatia era aproape terminata! Astazi se stie ca ora extractiei a fost 1:10 si nu inceputul operatiei asa cum s-a publicat (inclusiv de mine). Asteapta pana diseara am un articol numit Jeronimo. O sa-ti placa!

      Theophyle

      05/05/2011 at 12:19 pm

      • Asteptam cu interes, multam si ptr. articolul legat de scut – PROFI 🙂

       mar

       05/05/2011 at 12:56 pm

      • Da, da, am putintica rabdare, nu mai pun nici o intrebare. 🙂

       Creanga

       05/05/2011 at 1:12 pm

 14. hehehe,
  Uitati-va si la serialul CHAOS , care a inceput pe CBS, o comedie cu CIA. Cel putin primul episod este dragut foc 🙂

 15. Din ciclul vise si lumi paralele 😦 sau nici o zi fara un chiulangiu puturos cu vise de marire.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/antonescu-avem-o-romanie-in-deriva-iresponsabila-pentru-actiunile-sale-224397.html

  mar

  05/05/2011 at 1:12 pm

 16. Sal`tare, popor ! 🙂
  Sa ne trezim din visare.
  Io-te colea reactia „deveselenilor” vis a vis de scut :
  „Da` porumbu` o sa mai creasca ?” 😆

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:01 pm

  • las ca o sa le creasca Porumbacu’

   Un tanar de stanga

   05/05/2011 at 2:04 pm

   • Foarte probabil.
    Da` nu din cauza meritelor chiulangiului repetent.
    Doar din cauza gafelor pedeleilor. 😦

    Tzepelica

    05/05/2011 at 2:07 pm

    • Tzepi nepoate,
     da au gafat ca asa e clasa politica ca si poporul.
     Dar cu criza asta nici Maica Tereza nu iesea curata din gura pensionarilor mapn, a bugetarilor, a comunistilor lui Ilici, si a boilor care cirtesc oricine ar fi.

     Un tanar de stanga

     05/05/2011 at 2:11 pm

     • Mosule, exista in tara asta si oameni competenti, cu experienta, care au demonstrat ca sunt in stare de ceva.
      Daca preferi, insa, sa umpli ministerele/companiile cu clientii tai (politici, personali sau „de cumetrie”), o dai sigur in bara.

      Tzepelica

      05/05/2011 at 2:15 pm

      • Pustiule, ia arata-mi si mie in tara asta oameni competenti politic, cu experienta ? ? In ce priveste meseriile curente in fiecare zi pleaca specialisti pe ruptelea si ramin pensionari ca tine sau tablagii ca mine.
       Se stie ca cele mai bune persoane sa conduca un guvern sau o tara sau un minister, nu au timp sa faca asta deoarece sunt ocupati cu meseria de baza: frizeria 🙂

       Asa ca lasa-ma cu aia 16.000 de specialisti. Imi crapa ochii sa angajez persoane competente sau macar care vor sa invete sa fie competente dar merge greu.

       Un tanar de stanga

       05/05/2011 at 2:22 pm

       • Stangistule taica, te repezi ca fata mare.
        1. Chiar daca pleaca specilisti pe ruptelea, cum spui, pleaca in special tineri fara multa experienta.
        Ca sa conduci un minister/o companie ai nevoie de altceva (material care exista).
        2. Cum ti-am tot spus, inca merg in fiecare dimineata la treaba. Si mai am.
        3. La sefia companiilor nu e musai sa pui politicieni.
        4. Daca tu vrei persoane competente, plateste-le cum trebuie, nu „romaneste”.
        Un sfat : gandeste, cauta argumente si abia apoi raspunde-mi. 😆

        Tzepelica

        05/05/2011 at 2:32 pm

       • Se vede dreptaciule ca nu ai studii tehnice pentru ca altminteri ai fi mai riguros.
        4. Fals, te arunci cu supozitia . Eu ii platesc cum trebuie, Am angajat de 29 ani care ia salariu cit 5 profesori de liceu.
        2. Si acum tot la treaba esti ? 🙂
        1. Pleaca tineri si virstnici de calitate. Cei cu experienta dar impotenti ramin
        🙂 🙂

        Un tanar de stanga

        05/05/2011 at 2:39 pm

      • 1. Cu siguranta Politehnica n-are nici-o treaba cu… tehnica, n`asha ?
       2. Acum sunt in concediu. 🙂
       3. Varstnicii nu pleaca pentru ca nu-i primeste nimeni (poate doar in Martinica, cine stie).

       Tzepelica

       05/05/2011 at 2:47 pm

 17. In legatura cu justitia/actul de dreptate.
  De ce nu se repune pe tapet chestia cu drepturile acordate „revolutionarilor” ?
  De ce un stat care se scarpina in buzunar dupa maruntis trebuie sa plateasca pensii de 2000 lei unor revolutionari inchipuiti (uneori din localitati in care nu s-a tras un foc de arma) ?

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:07 pm

 18. Salutare!
  Referitor la firma brăileană supusă „execuţiei”, apare o înlănţuire de abuzuri ale judecătorului sindic, din cadrul Tribunalului Brăila, nu doar întârzierea vădit intenţionată la transmiterea dosarului către Curtea de Apel Brăila. Cea mai gravă este privitoare la creanţă, întrucât trrebuie să fie certă, lichidă şi eXigibilă (nu eligibilă cum apare scris în ziare; aici nu-i vorba de locuri în alegeri), or instanţa Tribunalului se comportă ca o vânătoare de conturi, fără discernământ, de parcă creanţa în sine nici nu mai cotează dacă este dovedită sau nu de creditor. Dacă nu este exigibilă, nu poate fi pretinsă de creditor, iar debitorul nu poate fi urmărit silit.
  Contradicţia evidentă cu termenul de „insolvenţă” apare din constatarea că firma debitoare deţine în conturi o sumă mai mare decât creanţa.
  De regulă, cauza unor astfel de evenimente nesportive se află în strânsa legătură dintre judecătorul sindic şi viitorul lichidator judiciar, în scop comun de jaf, la fel de nerăbdători să-l cureţe pe debitor de mai mulţi mani decât a datorat vreodată.

  Băşcăliosul

  05/05/2011 at 2:08 pm

  • Noul CSM are elemente suficiente pentru a se autosesiza şi să declnaşeze acţiunea disciplinară în vederea sancţionării cucoanei cu robă peste gogoşarii de fiţă ramolită şi amnezică.(debitorul are toate motivele să iniţieze demersul a CSM)
   Nici practica CSM nu se simte prea bine, întrucât şi-a strecurat cutuma de a cere dosarele la sediul CSM, în vederea cercetării, în loc să-şi mişte curul inspectorul cesemist la locul faptei-că doar are asigurate toate cheltuielile de deplasare , diurnă, cazare etc- şi să rezolve cauzele disciplinare în timp util.

   Băşcăliosul

   05/05/2011 at 2:28 pm

 19. In chestia varstei de pensionare la profii univ., am avut personal „placerea” concreta a unui prof. de geometrie de 72 de ani, care incepea o demonstratie si nu mai era in stare sa o termine.
  Altfel, o somitate.

  Tzepelica

  05/05/2011 at 2:10 pm

  • Poate a incercat saracul, sa rezolve prin geometrie problema celor 7 poduri din Konigsberg a lui Euler, problema ce se rezolva doar prin topologie

   Un tanar de stanga

   05/05/2011 at 2:17 pm

  • Pe vremea lui Caleasca,72 de ani era virsta maxima admisa pentru „universitari”. Dupa, opera prezumtia de…senilitate. Desi unii din ei erau ok.

   STRAJNIK

   05/05/2011 at 2:21 pm

 20. Dupa etapa lebede, cablu Eurotunel am mai bifat un punct – suruburi 😦 Dupa ce termina cu astea sigur trec la garduri si porti metalice 😦
  http://www.reportervirtual.ro/2011/05/spania-un-roman-a-furat-200-de-kilograme-de-suruburi-din-circuitul-de-formula-1.html

  mar

  05/05/2011 at 2:10 pm

  • Un tip strangator, obisnuit sa adune de ici, de colo… 🙂

   Tzepelica

   05/05/2011 at 2:16 pm

 21. Virsta la universitari e deja o falsa problema.
  Problema NU E ca sunt batrini si ca sunt INCOMPETENTI.
  Erau tineri si incompetenti in anii 60 iar acum sunt batrini si la fel de incompetenti in 2011. Necazul e ca si-au adus si copiii si nepotii la fel de incompetenti in universitate

  Un tanar de stanga

  05/05/2011 at 2:27 pm

 22. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  05/05/2011 at 2:34 pm

 23. Servus, Theophyle, într-o zi absolut obişnuită!

  Mulţumesc mult pentru ştirea preluată de pe Mediafax!

  Maria

  05/05/2011 at 3:04 pm

  • Servus Maria,
   Cu placere 🙂

   Theophyle

   05/05/2011 at 3:27 pm


Comentariile sunt închise.