Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 4 Mai / “Scut american, vin de la Patriarhie şi Rusia cere garanţii”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  13°C, si o maxima termica de  18°C, umiditate: 64-88%. Innorat partial-ploua. Presiune atmosferica: 1005-10 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1073 RON (+0. 0213 RON); 1 USD = 2. 7775   RON (+0.0248 RON); 1 EURO =  1. 4788   USD; (-0.0056). Gramul de aur 138.0241 RON (+2.5050).

Aurescu: Nu s-a pus problema unui târg cu SUA: Noi dăm locaţia pentru scut, voi daţi vize. Amplasarea sistemului antirachetă nu a fost condiţionată de către autorităţile române de acordarea vizelor de călătorie în SUA, a declarat marţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, care a precizat că libera circulaţie a cetăţenilor români rămâne o prioritate pentru SUA şi România. „Parteneriatul cu Statele Unite ale Americii este matur şi solid, iar în cazul acestui parteneriat sunt foarte multe aspecte de colaborare pe zona de siguranţă, militară, însă avem şi o colaborare sigură în ceea ce priveşte domeniul economic, cultural. Nu s-a pus problema să facem un târg: «noi vă dăm locaţia, iar voi ne daţi vize»”, a declarat Bogdan Aurescu într-o conferinţă de presă susţinută la Slatina.Mediafax.

Ce conţine dosarul pentru participarea României la sistemul de apărare antirachetă. Locul de amplasare a sistemului antirachetă va fi la fosta bază aeriană de la Deveselu, în judeţul Olt, iar costurile amplasării acestuia vor fi de 400 de milioane de dolari, suportaţi de Statele Unite ale Americii. Agenţia MEDIAFAX vă prezintă principalele elemente tehnice ale noii arhitecturi antirachetă a SUA. Materialul are la bază date obţinute de pe site-urile Departamentului american al Apărării şi al Missile Defense Agency. Cele mai multe îmbunătăţiri tehnice au fost aduse rachetelor interceptoare Standard Missile-3 (SM-3), instalate pe nave folosite în sistemul de apărare antirachetă Aegis. Create iniţial doar pentru apărare balistică, SM-3 au fost folosit, în februarie 2008, şi împotriva unui satelit aflat la partea inferioară a orbitei Pământului. Sistemul SM-3 a fost testat cu succes de 8 ori începând din 2007. SUA plănuiesc ca într-o fază iniţială să desfăşoare nave de tip Aegis echipate cu rachete interceptoare SM-3, mişcare ce are ca avantaj o flexibilitate crescută în deplasarea interceptoarelor dintr-o zonă într-alta, dacă este necesar. Mediafax.

Rusia cere garanţii juridice de la SUA privind amplasarea scutului antirachetă în România. Rusia a cerut marţi garanţii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul încheiat cu România pentru a găzdui elemente ale scutului antirachetă american la o bază militară românească, a anunţat marţi Ministerul rus al Afacerilor Externe. „În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului că sistemul antirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse”, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenţiile de presă ruseşti. „Trebuie rezolvată rapid această problemă. În plus, suntem convinşi de necesitatea de a ne pune de acord asupra concepţiei şi arhitecturii scutului antirachetă european, inclusiv din punct de vedere al impactului său asupra securităţii regionale şi mondiale”, a adăugat ministerul. Bucureştiul şi Washingtonul au mai făcut marţi un pas spre viitorul scut antirachetă alegând să amplaseze interceptori la o bază din sudul României. Mediafax.

Schwartzenberg: Vîntu nu are nicio variantă în care poate să redevină proprietar al Realitatea TV. Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a cumpărat vineri 91% din Realitatea Media, a declarat, marţi seară, în emisiunea „Evenimentul Zilei” de la B1 TV, că Sorin Ovidiu Vîntu nu mai are nicio variantă în care poate să redevină proprietar al Realitatea TV. Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, a anunţat oficial, luni , într-o conferinţă de presă, că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.  Întrebat, marţi seară, de realizatorul TV Robert Turcescu, dacă „Sorin Ovidiu Vîntu, în momentul de faţă, mai are vreo varianta în care poate să devină proprietar al Realităţii TV”, Elan Schwartzenberg a răspuns: „Nicio variantă”. Elan Schwartzenberg a răspuns astfel unor speculaţii din presă potrivit cărora ar fi încheiat cu Vîntu un contract de tip trustee, care i-ar permite fostului proprietar să reintre în posesia grupului media la un moment dat. Totodată, Elan Schwartzenberg a spus că a plătit pentru Realitatea TV o sumă de „zeci de milioane”, răspunzând astfel unei întrebări puse de Robert Turcescu. În conferinţa de presă susţinută de omul de afaceri luni, el a spus că a încheiat această afacere în nume personal, vineri, şi că preţul tranzacţiei este confidenţial, adăugând însă că Sorin Ovidiu Vîntu şi-a recuperat investiţia.Mediafax.

Ghid de utilizare a ziaristului in trustul lui Voiculescu. Stelian Negrea a lucrat pana de curand in trustul Intact, avand functia de senior editor Antena 3. De doua luni ocupa o pozitie-cheie: era coordontorul Departamentului de Investigatii al grupului media. Un fel de „politie secreta” – investigatii politice si economice – care trebuia sa adune informatii despre firme si oameni politici. De la putere. Investigatiile vizau subiecte solicitate expres de conducerea trustului Intact si erau publicabile in oricare din mediile trustului – TV, on-line sau print. Stelian Negrea a dezvaluit cum, la comanda cui si in ce scop se faceau anchetele jurnalistice. „Departamentul de Investigatii media se subordona conducerii Intact. Au fost presiuni editoriale si comenzi in doua luni cat nu mi-am luat in 10 ani de presa”, a declarat Negrea pentru EVZ;HotNews.

Casuneanu ii cere lui Voicu spagile inapoi! Omul de afaceri Costel Casuneanu l-a dat in judecata pe senatorul Catalin Voicu pe motiv ca nu i-a mai inapoiat o suma mare de bani. Costel Casuneanu sustine ca suma de 200.000 de euro reprezinta un imprumut pe care senatorul Catalin Voicu „a uitat” sa i-l mai returneze, desi scadenta era la finele anului 2009. Senatorul PSD Catalin Voicu, arestat in martie 2010, a fost dat in judecata de Costel Casuneanu, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru ianuarie 2012. In actiunea civila inaintata instantei in urma cu doua luni de catre Costel Casuneanu, omul de afaceri sustine ca banii pe care i-ar fi dat lui Voicu au fost un imprumut, dar admite ca nu are nicio dovada in acest sens, informeaza Adevarul; Hotnews.

Secretul lui Bachus din curtea Patriarhiei. În bisericile din subordinea Arhiepiscopiei Bucureştiului se vinde angro şi la sticlă vin bisericesc, fără bonuri fiscale şi etichete de identificare, cum cere legea. Într-un depozit clandestin din curtea Patriarhiei, mii de litri de vin, îmbuteliat în sticle de 750 de mililitri, aşteaptă să fie distribuiţi în biserici pentru a fi vânduţi enoriaşilor. În septembire 2010, o circulară expediată de Arhiepiscopia Bucureştiului anunţa: „Permanenţa Consiliului Eparhial a hotărât că parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor să folosească pentru Sfânta Liturghie, nunţi, botezuri şi parastase, vinul sănătos şi curat produs în podgoriile Eparhiei noastre”. Astfel toate cele 1.100 de biserici aveau la dispoziţie trei luni pentru a cumpăra necondiţionat „cel puţin” 120 de sticle de vin dacă unitatea de cult se află în oraş şi „cel puţin” 60 de sticle dacă preotul slujeşte la sat. Preţul unei sticle este de 10 lei.  La Ministerul Culturii şi Cultelor Arhiepiscopia Bucureştilor figurează cu 500 de parohii în mediul urban şi 640 în zona rurală. Asta înseamnă că în perioada septembrie-noiembrie 2010 Arhiepiscopia a vândut către biserici 100 de mii de sticle de vin la o valoare de un milion de lei (250 de mii de euro). Adevarul.

Politica de securitate: o ruşine europeană. Singurul castigator, titreaza importantul ziar economic german, Handelsblatt, si reponsabil pentru disparitia teroristului numarul unu al lumii moderne, Osama bin Laden il reprezinta Statele Unite. Pentru cine nu stie, Handelsblatt este unul dintre cele mai importante ziare economice ale Europei, cu 26,6 milioane de vizite pe lună, site-ul web Handelsblatt este primul site economic al Germaniei si al treilea in Europa. Semnatarul articolului mentionat nu este un oarecare, ci redactorul–sef al ziarului si unul dintre cei mai talentati jurnalisti europeni, Gabor Steingar. Steingart aminteste cititorilor europeni ca după 11 septembrie 2001 au avut loc 16 000 de atentate cu bombă, numără redactorul-şef al Handelsblatt pe prima pagină, cauzând 110 000 de morţi. Majoritatea nu erau soldaţi, ci mame, taţi şi copii. Un motiv pentru Gabor Steingart să apere cu toată puterea războiul antiterorist pe care America îl poartă singură, fără susţinerea europenilor. Mai multe pe Curs de Guvernare.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

04/05/2011 la 8:30 am

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Marii oameni de afaceri ai Romaniei postrevolutionare(precum Casuneanu)nu pierd nici o ocazie pentru a se face de ras…

  STRAJNIK

  04/05/2011 at 8:48 am

  • Nu cunosc toate amanuntele, dar mi se pare totusi ca omul procedeaza corect. Mai bine se face de ris decit sa fie acuzat ca a dat spaga. In plus, Voicu nici nu se poate apara, doar nu va sustine in instanta ca banii au fost de fapt spaga si nu imprumut!

   Buna dimineata tuturor.

   Pisa

   04/05/2011 at 9:17 am

  • Buna dimineata,
   Care oameni de afaceri?? Astia au ajuns la prima generatie de incaltati si prin protectie politica, deh famiglia, au ajuns mari oameni de afaceri. Daca-i scuturi iese praful din ei, baietii au ars etape, si-au construit viloaie, si-au cuparat super masini,
   si-au schimbat nevestele, au amante si au ajuns oameni de afaceri. Daca se inchide robinetul contractelor cu statul mai vedem noi peste ceva timp cum stau.

   mar

   04/05/2011 at 9:17 am

 2. Inca un viteaz jurnalist se ia de piept cu presiunile Intact/Realitatea. Incep sobolanii sa paraseasca barca/barcile care se scufunda!? Sper sa fie de bun augur!

  sp

  04/05/2011 at 9:13 am

  • Buna dimineata,
   Il detest pe Oprescu dar pentru respectarea adevarului se pare ca e o afacere marca Videanu (un alt personaj unsuros) . Citind apoi putin mai jos inteleg ca se putea si mai rau, in alte capitale acest serviciu fiind mai scump. Din punctul meu de vedere e mult mai civilizat asa comparativ cu toaletele din plastic in care fierb rahatii (scuze) pe timp de vara din lipsa de intretinere.

   Mag

   04/05/2011 at 9:58 am

 3. Buna dimineata!
  Cand auzi de cate unul cum e Casuneanu, care da cu imprumut-chipurile!-sume de sute de mii de euro, fara sa aiba un act intocmit macar intre parti daca de notar se fereste, iti vine sa dai cu basca lui Iliescu de pamant, nu alta.
  Astia vorbesc de milioane de euro de parca ar avea tiparnitza in bucatarie , langa filtrul de cafea.

  luminita

  04/05/2011 at 9:25 am

  • Lipsa simtului masurii Lumy. Lacomia e motor economic capitalist, dar aici e vorba de total alceva.

   Turnofftheglory

   04/05/2011 at 9:30 am

   • Da, TOG, stiu ca e vorba de altceva, dar prea des in ultima perioada am citit sau am auzit despre cat de relaxat invart unii sume astronomice, in media, in politic, in diverse afaceri.

    luminita

    04/05/2011 at 9:37 am

    • Pentru ca nu exista pedeapsa Lumy. Aici este cuvantul cheie al societatii romanesti. De aici lipsa de masura, lacomia si sfidarea in sfera publica. Asa s-a ajuns la denaturarea modelului, la nivel aspirational s-a ajuns ca toti sa faca bani rapid, fara a punde probleme de morala, etica sau alte chestiuni ce tin de integritatea personala.

     Turnofftheglory

     04/05/2011 at 9:58 am

 4. Buna dimineata,
  Ma gandeam la „noi dam locatia pentru scut, voi dati vize” …. poate „voi renuntati la vize”. Secretarul de stat in MAE vorbeste ca sa se afle in treaba, vizele se acorda extrem de usor la ora actuala daca situatia personala este conforma cu cerintele lor (o proprietate, un job stabil, un venit in jur de 1000 eur/luna si 5-6000 eur in banca). Daca vrem vize tot ce trebuie sa facem este sa imbunatatim „situatia personala” a solicitantilor.

  zaPaco

  04/05/2011 at 9:49 am

 5. Cat despre „sfanta” afacere cu vin de la Patriarhie cred ca mai greu le-a fost sa faca rost de atat de multe sticle goale, ca de imbuteliere si distributie n-au avut ei nicio „taina”, asta-i „lucrarea domnului”, a mers ca „unsa”. :mrgreen:

  luminita

  04/05/2011 at 10:09 am

 6. Buna dimineata 🙂
  Mie personal, cea mai imbucuratoare veste mi se pare arycolul lui Gabor Steingart. Poate totusi incepe sa se miste ceva. Si sa ne dam seama ca Europa (nu si SUA) trebuie sa lupte pe 2 fronturi. Pe de o parte impreuna cu SUA impotriva teroristilor. Al doile front (care ne priveste aproape exclusiv) vine de mult mai aproape de noi, si din pacate mascarici de tip Sarko & Berlusconi, dar din pacate si Merkel, nu-l prea vad. Sau sunt fascinati de el asa cum prada este fascinata de miscarile sarpelui ucigas. Pericolul apropie insidios prin fiecare metru cub de gaz, prin fiecare picatura de petrol, se ascunde sub fiecare dunga pusa peste comentariile pozelor de la Katyn si Smolensk, se furiseaza prin fiecare proiect energetic inchis in favoarea importului resurselor din stepa arhipelagului Gulag.

  DanSu

  04/05/2011 at 10:22 am

 7. buna dimineata
  daca mai trebuia dovedit ceva:pe blogul lui cpatrasconiu e redata o declaratie a emanatului care spune ca romania s-a grabit cu scutul,ca-i supara pe rusi,ca ne cazul acum
  incredibil!!!or panica e atit de mare ca nu se mai pot controla(arestarea lui vintu e mare lovitura..)

  intamplator

  04/05/2011 at 11:12 am

  • Buna,
   Normal ca este suferinta maxima, carpa KGB-ista s-a straduit din rasputeri sa ne tina sub papucul moskovei forever.Totusi au trecut 20 de ani si o parte din profeti au ajuns oale si ulcele.
   Stau si ma gandesc ce se intampla daca falanga moskovei ajungea pres 😦 Totusi, cineva acolo sus ne iubeste.

   mar

   04/05/2011 at 11:48 am

 8. buna dimineata,
  desi e innorat si rece.
  – sa faci ce zice popa si nu ce face popa, rautaciosilor.
  – Casuneanu vs Voicu, doi esssscroci care vor ca Justitia sa le faca dreptate.
  – „Rusia cere garantii juridice”; sa le acorde intii ea si apoi sa ceara altora.
  – Gabor Steingart, o voce ratacita; americanii trebe sa ne apere. Si e normal sa-i injuram cind nu ne fac pe plac.
  – Schwartzenberg, prea mult repeta „io sint om de afacerrrri”.

  victor L

  04/05/2011 at 11:32 am

  • In nici un caz !
   Atentie la ce spune Nutzi…pe cine strange ea intre silicoane (fie si cu riscu` sa-l sufoce, mititelu` !)… 😆

   Tzepelica

   04/05/2011 at 11:50 am

   • Misogin:( parca este termenul. Cred ca TDS a avut dreptate ieri 🙂

    mar

    04/05/2011 at 12:09 pm

    • Nici vorba !
     Doar antitzoape, indiferent de sex. 😆

     Tzepelica

     04/05/2011 at 12:18 pm

     • Am glumit 🙂 total de acord cu punctul tau de vedere.

      mar

      04/05/2011 at 12:26 pm

     • Tzepi nepoate nu ai de loc ochi format, udrea nu are silicoane e naturela ! 🙂

      • Mosule, am incercat si io o metafora, o chestie mai eleganta.
       Vaz ca nu mi-a iesit (injiner, mde !).
       Ai dreptate, puteam sa zic „intre sfarcuri”… 😆

       Tzepelica

       04/05/2011 at 2:24 pm

  • sorry, Dane, nu dadusem refresh, sa vad ca mi-ai luat-o inainte 🙂

   Cetatean

   04/05/2011 at 1:57 pm

 9. Salutare tuturor! 🙂

  Revin dupa o pauza de citeva zile si va dau o veste de la CCR: legea salarizarii profilor pe 2011 si Codul de dialog social sunt constitutionale 😆

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8585128-ccr-legea-privind-salarizarea-profesorilor-2011-este-constitutionala.htm

  Riscul de deparaj economic care ar fi urmat unei decizii de neconstitutionalitate pe salarizarea profesorilor este inlaturat. Justitia sandeilor a incercat o manevra, dar nu le-a mers.

  Cit despre codul de dialog social, sindicalistii cam au de ce se zgiria 😉

  Cetatean

  04/05/2011 at 1:57 pm

 10. Ce umileala pe Opozitie 😉

  „Magistraţi ai Curţii Constituţionale au respins, în unanimitate de voturi, obiecţiile Opoziţiei depuse atât pe Legea Codului de Dialog Social, cât şi pe legea care plafonează salariile dascălilor în 2011, informează Realitatea TV”

  Cetatean

  04/05/2011 at 2:01 pm

  • salut Cetatean 🙂
   Sper ca esti bine! Nu te-am citit cam de multicel. La obiect hotararea CCR este nu numai oportuna este si justa!

   Theophyle

   04/05/2011 at 2:44 pm

 11. Sa nu uitam de impactul Codului de Dialog Social :

  „Codul Dialogului Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.

  Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura”.

  Hossule, ai ramas fara job, tata 😈

  Cetatean

  04/05/2011 at 2:03 pm

 12. Radu Enache, patron la „Continental”:
  „Am taiat cu 30% cheltuielile si am oprit toate investitiile. Ce face Statul? In fiecare sucursala imi trimite zilnic cate un control.

  Am lansat brandul de tara. Am pus stapanire pe Carpati. Si ce s-a intamplat dupa asta? Ce efecte s-au simtit? Va spun eu: niciunul. Eu nu simt nicio imbunatatire si avem totusi, acoperire nationala.

  La un moment dat au scos niste criterii la care se spunea ca la nivel de 4 si 5 stele trebuia sa iti pui plasa de tantari la geam. Vine turistul strain la 4 stele, deschide geamul si da in plasa de tantari. Va dati seama ce comentarii face.

  In plus, luati in calcul si un alt aspect. Permanent, cei din Opozitie spun ca atunci cand vin ei la putere, vor schimba totul. Cum sa le spun partenerilor mei straini sa vina si sa investeasca in asemenea conditii? Nu am cum, explica omul de afaceri”.

  Ca unul care il cunoaste personal, pot sa va spun ca e un ardelean extrem de serios.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8585207-radu-enache-continental-taiat-30-cheltuielile-oprit-toate-investitiile-face-statul-fiecare-sucursala-imi-trimite-zilnic-cate-control.htm

  Tzepelica

  04/05/2011 at 2:34 pm

  • Salut timi 🙂
   Are dreptate omul si nu este primul de la care aud asta!

   Theophyle

   04/05/2011 at 2:42 pm

  • Salut 🙂
   Sa nu se supere dl. Enache, dar eu nu mai calatoresc in ro nici pe gratis. Nu-i vorba doar de bani, ci si de atitudini. Si mai stiu destui ca mine.

   Diana

   04/05/2011 at 2:42 pm

 13. salut pe toata lumea!
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  04/05/2011 at 2:42 pm


Comentariile sunt închise.