Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre Vise (1) – cum si cand.

Visul este un fenomen care descrie o experienţa subconştientă. Experienţa este construita dintr-o succesiune de imagini, sunete sau sentimente care produc emoţii şi senzaţii, ce pot fi explicate verbal in marea majoritate a cazurilor (dar nu intotdeauna). Visul apare, intodeauna în timpul somnului, intr-o anumita etapa, asa cum vom explica mai jos.

Am impartit discutia noastra despre vis in trei articole. In primul  voi expune mecanismul, adica cum si cand, in celelalte despre continutul visului si implicatiile posibile in viata constienta a individului „visator”.

Vreau sa subliniez de la inceput ca acest demers va fi cat se poate de stiintific si ma voi feri in a face speculatii desantate si misticoide. Demersul este mai mult cultural decat religios si in nici un caz unul mistic. Aceste articole ofera numai cateva explicatii despre anumite notiuni si idei, care ne pot ajuta in analiza si cunoasterea unor lucrari literare (si nu numai) de o valoare incontestabila.

Platforma de „productie” a visului este creierul nostru si vehicolul care ni-l ofera este somnul nostru cel de toate zilele. Cultura populara a imprimat cateva sintagme absolut ne-adevarate despre creierul nostru, pe care vom incerca sa le combatem cu date stiintifice actuale, provenite de la sursele cele mai credibile existente. (1) Oamenii se folosesc numai de un procent extrem de mic din potentialul pe care creierul ni-l ofera. GRESIT. Deoarece nu putem avea nici un fel de date despre potential, nu putem calcula procente din acest potential; (2) Cu varsta creierul „imbatraneste”, numarul „neuronilor” scazand incontinuu pana la o situatie de senilitate totala. GRESIT. Creierul este organul uman care „imbatraneste” cel mai lent. Deteriorarea lui este direct proportionala cu stimulentii pozitivi sau negativi pe care individul alege sa-i foloseasca. Spre exemplu, alcoolul va distruge creierul, somnul in aer curat cu un grad mare de oxigenare, la o temperatura de jumatate din temperatura (normala) a corpului uman il va conserva intr-o buna conditie. (3) Cititul indelungat sau o munca bazata pe un efort intelectual dauneaza. GRESIT. Exersarea creierului print-un proces de Search-Retrieve (Cauta-Gaseste) este esentiala in pastrarea echilibrului dintre legaturile neuronice existente si crearea unor noi legaturi. Tot ce am spus mai sus depinde de sanatatea individului, care permite oxigenarea suficienta a creierului (vezi hiper si hipo tensiune) si de problemele genetice, provenind din ereditatea individuala.

Cateva date despre creier: (1) greutatea creierului variaza intre 1,3 – 1,7 Kg. majoritatea oamenilor il au la o greutate de aproximativ de 1,4 Kg; (2) un om adult (sanatos) are aproximativ 100-120 de miliarde de neuroni; (3) creierul este impartit in doua emisfere, legate printr-un corp inter-emisferic (Corpus callosum), care este format din 250-270 de milioane de conexiuni; (4) suprafata cortexului (invelisul exterior al creierului) uman este de 2500 cm/p; cortexul este compus din 6 straturi suprapuse, el transmite si primeste unde beta, alfa teta si delta (waves) pe frecvente de la 0,5 pana la 30Hz. Visul se petrece numai cand cortexul incepe sa transmita unde pe frecventa delta (0,5 – 4 Hz), adica sub auz sau orice alta perceptie senzuala (adult tanar 20 – 20,000 Hz 50 – 8,000Hz batran); (5) numarul sinapselor in cortex este de 60 de trilioane (regiunea de comunicare dintre doi neuroni); (6) creierul este compus din 77-78% apa, 10-12% lipide, 8 % proteine, 1% carbohidrati, 2% substante organice solubile si 1% saruri neorganice; (7) creierul are nevoie de 750-1000 de mililitri de sange pe minut, adica 54 ml/100 g/min si poate rezista cateva secunde fara irigare (dupa acest interval se produc leziuni irecuperabile si moartea); (8) creierul are nevoie de 20% din oxigenul procesat de sistemul pulmonar-cardiac.

Somnul – din punct de vedere neurologic, somnul este o perioadă de timp foarte aglomerată. Nu se cunoaste cu exactitate necesitatea somnului pentru supravieţuirea noastră. Recordul inregistrat in legatura cu supravietuirea fara somn a fost de 250 de ore. Somnul nu este un proces “omogen”, el se petrece in cinci etape care se repetă de până la cinci ori în timpul nopţii. Pe măsură ce noaptea se desfăşoară, fiecare ciclu se lungeşte şi somnul REM (Rapid eye movement – miscarile rapide al ochiului), timp în care toate visurile au loc, se extinde şi el.

Etapa 1 – În acest stadiu precoce, care poate dura doar câteva minute, corpul alunecă spre starea de somn, manifestat prin căscat. Undele cerebrale sunt în marea lor majoritate de amplitudine mare, slabă şi ocazional unde alfa (asemănătoare celor ce le întâlnim când persoana este trează). Această etapă ocupă aproximativ 5% din timpul total de somn la adulţii tineri; Etapa 2 – Bătăile inimii şi respiraţia încetinesc şi somnul devine mai adânc decât în prima etapă. Undele slabe continuă sa fie emise, cu ocazionale „vârfuri” de unde, denumite şi „fusuri de somn”. Această etapă ocupă între 44 şi 55% din timpul total de somn la adulţii tineri; REM (Rapid eye movement) – Această etapă se extinde pe parcursul nopţii, pe măsură ce se repetă ciclic. Prima etapă REM poate dura doar 10 minute, în timp ce ultima poate dura chiar o oră. În timpul acestei etape, bătăile inimii se accelerează, respiraţia devine superficială (puţin perceptibilă), ochii se mişcă rapid, muşchii sunt relaxaţi, iar visele sunt cât se poate de intense. În acest moment, undele cerebrale se aseamănă cu cele din timpul „mersului”. Această etapă ocupă între 20 şi 25% din timpul total de somn la adulţii tineri. Ultima teorie in legatura cu necesitatea somnului este numita Teoria Programării-Reprogramării: Această teorie susţine că informaţia inutilă este „ştearsă” şi că informaţia importantă este întipărită într-o memorie mai puternică. Copiii, care acumulează informaţie la o rată mult mai mare decât în orice altă etapă evolutivă a vieţii, dorm cel mai mult. Cu toate acestea, somnul poate să nu fie similar întipăririi informaţiilor învăţate la şcoală, spre exemplu. Cercetări recente indică faptul că somnul REM ar putea fi soluţia. Copiii şi tinerii parcurg în timpul somnului o perioada REM mai mare decât a adulţilor, iar adulţii care sunt la şcoală sau trec prin perioade de solicitare intelectuală acumulativă intensă cunosc o creştere temporală a somnului REM. Când oamenii sunt privaţi de somnul REM sunt mai puţin pricepuţi la a rezolva probleme creative.

Intr-un articol viitor – despre visul in sine si implicatiile lui din mai multe puncte de vedere.

Bibliografie partiala:
H. Ridgway, The Cetacean Central Nervous System, p. 22
Afifi, A.K. and Bergman, R.A., Functional Neuroanatomy, New York: McGraw-Hill
G.M. Shepherd, The Synaptic Organization of the Brain, p. 255
A. Peters, and E.G. Jones, Cerebral Cortex, p. 212
from Kalat, J.W., Biological Psychology, 6th Edition, page 24

Written by Theophyle

04/05/2011 la 8:12 pm

84 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Creangaaaaaaa !
  First again . 🙂

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 8:13 pm

  • salut Stef 🙂

   Theophyle

   04/05/2011 at 8:15 pm

 2. Seara buna ! 🙂
  – Pentru intretinerea corpului exista sportul .
  – Pentru intretinerea creierului exista cititul .
  – Nu discut despre visele mele caci Freud ar putea interpreta in mod divers ! 🙂
  – Dorm ca o valiza . Cind dorm . 🙂
  PS. Au fost inventate proteze cu silicon pentru sini , injectii cu botox pentru fata dar pentru creier nu vom inventa nimic . 🙂 E unic si prea complicat . De aia unii care ar avea mare nevoie nu reusesc sa obtina un transplant de creier sau o injectare de materie cenusie . 😆 😆

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 8:19 pm

 3. Resalutare!
  Mă credeţi sau nu, e alegerea voastră.
  Când mă preocupă o problemă complicată sau rezolvabilă în mai multe etape, desfăşurate în timp, eu mă dedic ei cu atâta dăruire încât o revăd în timpul somnului.
  De multe ori am continuat cercetarea în vis şi nu de puţine ori am găsit şi soluţiile căutate.

  Băşcăliosul

  04/05/2011 at 8:28 pm

  • Salut 🙂
   Te cred, cum sa nu te cred. Mie nu mi s-a intamplat dar stiu ca fenomenul exista. Se numeste Vis lucid si voi discuta acest fenomen in postarea viitoare. Visul lucid este visul pe care tu il provoci. Voluntar sau nu. Exista o tehnica pentru a provoca acest gen de vis.

   Theophyle

   04/05/2011 at 8:32 pm

   • Salut, Teophyle!
    Probabil intru în categoria celor cu provocarea involuntară, fiindcă nu am sentimentul că aş deţine şi aplica o tehnică anume, în mod cenştient.
    La mine, visul suspect de lucid e aproape permanent.
    Într-adevăr mă simt de parcă aş fi treaz şi reţin tot. Mi s-a întâmplat, după ce m-am trezit, să-mi notez sugestia sau soluţia, parcă de teamă că în stare trează aş putea să uit.

    Băşcăliosul

    04/05/2011 at 8:42 pm

    • Seara buna,
     Si eu sufar de „boala asta”. Ba mai rau cand am o perioada incarcata cea ce fac se prelungeste in somn, sincer nu glumesc. De foarte multe ori am depistat greseli, care au fost vizualizate in somn.

     mar

     04/05/2011 at 9:05 pm

     • Mar,
      -În sfârşit, doi privilegiaţi! 🙂

      Băşcăliosul

      04/05/2011 at 9:26 pm

      • sau doi ciudat 😦

       mar

       04/05/2011 at 9:36 pm

       • Da, ciudaţii se pot recunoaşte ciudaţi. 🙂

        Băşcăliosul

        04/05/2011 at 9:45 pm

       • cred ca suntem trei!

        miha

        05/05/2011 at 9:12 am

  • Bascaliosul

   Eu te cred! 😆
   Pe de alta parte te felicit:esti un privilegiat!
   🙂 🙂 🙂
   Fie ca stii fie ca nu, esti „racordat” mai mult decit altii la „innaltimea” lumilor subtile!
   (biblioteca Akasha)

   De fapt banuiam asta! 🙂

   Ps:se spune ca Mendeleev si-a visat tabloul

   maya

   04/05/2011 at 8:40 pm

   • Mulţumesc, Maya!
    (Mi)se poate spune şi aşa:
    -În sfârşit, un privilegiat! 🙂

    Băşcăliosul

    04/05/2011 at 8:45 pm

    • Bascaliosul
     😆 😆 😆
     Ma bucur pentru tine!

     Ps:scuze!
     Am scris gresit:in loc de innaltimea /inaltimea

     maya

     04/05/2011 at 9:03 pm

 4. Acum am inteles de ce PCR ne tinea in frig iarna ! 🙂
  pentru a mentine creierul tinar . 🙂
  Doar ca au gresit socoteala. 🙂 50 % din temperatura normala a corpului uman nu era 16 grade . 😆
  Oare si Iliescu viseaza ? Bineinteles in afara de steaguri rosii , secera si ciocan . 😆

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 8:43 pm

 5. Off topic dar legat de vise ( ale unora 🙂 )
  Obama a decis sa nu fie publicate fotografiile cu Bin Laden . Capul seicului este devastat de proiectilul tras de la o distanta mica . Adica glontul a creat un gauroi de iesire enorm . Prea crude imaginile .

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 8:48 pm

  • Atunci sa mai astepte sa se coaca.

   Creanga

   04/05/2011 at 9:03 pm

 6. Somnul cel mai bun medic/medicament.

  Nu este o stare de inactivitate;daca ar fii asa, dimineata ne-am trezi la fel de obositi ca si la culcare.

  Valoarea somnului este cu atit mai mare cu cit „activitatea” din timpul lui este mai intensa.

  Complexitatea „activitatii” din timpul somnului ii aduc pina la urma si beneficiile.

  Visul!
  Acces la lumi interioare/exterioare la care nu ne dam acordul direct.
  Stiu ca visez colorat! 😆

  Frumos articol!

  maya

  04/05/2011 at 8:57 pm

  • Salut maya 🙂
   Sotul poate sa explice mai bine ca ce faceti noaptea nu e vis ! 😆

   Ștefan A.

   04/05/2011 at 9:08 pm

 7. Seara buna,
  Stefane, vad ca ti-ai revenit, efectul sarmalelor s-a diminuat. 🙂
  Eu nu visez prea mult, poate pentru ca visez prea mult ziua. Mi s-a intamplat sa ma trezesc in mijlocul unui vis frumos, asa de frumos ca incerc si reusesc sa il continui.
  Poveste adevarata: aveam 8 ani cand am visat ca voi avea un frate care se va numi X. Adevarat ca de mult imi doream un frate, am avut grija ce imi doresc ca sa stiu ce sa visez. Visarea a avut loc departe de casa, peste o saptamana si ceva a venit mama si spre bucuria mea am vazut ca era insarcinata. Chiar daca aveam 8 ani nu mai credeam in barza si Mos Gerila asa ca am facut legatura, uraaaa! voi avea un frate. Da, am avut un frate in acea iarna precum am visat eu. Pana sa se nasca sora tot spunea ca o sa fie fata, eu de colo: nuuu, baiat, am visat ca o sa fie baiat, baiat o sa fie. Chiar daca aveam 8 ani jumate mi-am impus punctul de vedere in consiliul de familie, am visat ca se va numi X, asa trebuie sa fie, visele nu se discuta, se executa. 🙂

  Creanga

  04/05/2011 at 9:01 pm

  • Creanga
   😆
   Servus!
   Ce frumos!

   Si tu esti special!Ati „construi” singur visul nu este putin lucru!

   Iar in ceea ce priveste visatul cu ochii deschisi
   un alt excelent medicament/nici nu costa nimic!
   😆

   maya

   04/05/2011 at 9:10 pm

   • Servustok Maya 🙂
    Aici toti suntem speciali, unii tacuti, altii vocali, romanii cu ochii deschisi viseaza, de aceea nu prea lucreaza.

    Creanga

    04/05/2011 at 9:14 pm

    • Doar nu ne-am „intilnit” degeaba! 🙂
     Nimic nu-i intimplator!

     maya

     04/05/2011 at 9:37 pm

 8. ce bucurie! Faptul ca pic ca o musca pe la 10 seara, nu ma pot abtine si ma „interiorez” inseamna ca ma alatur celor pricepuţi la a rezolva probleme creative 😆

  ela

  04/05/2011 at 9:11 pm

  • ela
   😆
   Servus!

   Poti sa fii sigura/mindra de asta!

   maya

   04/05/2011 at 9:38 pm

   • servus,Maya!
    esti de o exuberanta de-a dreptul contagioasa!

    ela

    04/05/2011 at 9:43 pm

 9. Din pacate exista si vise premonitorii negative. Eu am visat ca mama este moarta, si asa a fost. In momentul in care a decedat m-am trezit. Accident de masina, a murit la camera de garda la 15 min. de la producere.

  mar

  04/05/2011 at 9:13 pm

  • mar
   😆
   Servus!

   Imi pare sincer rau! 😦
   Din pacate asa este!
   Exista si vise premonitorii negative!

   Daca as reda „ceva” dintr-un anumit gen de literatura,de fapt in acel moment, sufletul tau a fost acolo linga dinsa.
   Si acest gind poate ca o sa te miingiie!

   maya

   04/05/2011 at 9:23 pm

 10. Stefan A
  😆
  Servus!

  maya

  04/05/2011 at 9:17 pm

  • Serus maya . 🙂
   De mult timp nu te „vad” .
   Cocosul mai traieste , mai cinta dimineata ? 😆

   Ștefan A.

   04/05/2011 at 9:24 pm

   • Probleme,probleme!

    Este vorba despre cucu’, care cinta dimineata
    cind ma duc la lucru’ 😆

    maya

    04/05/2011 at 9:30 pm

    • Pardon si cer scuze . 🙂
     Cucu nu a iesit la pensie ? Fie si una speciala ? 😆

     Ștefan A.

     04/05/2011 at 9:33 pm

     • Nu-i bai!
      NU! 😆

      maya

      04/05/2011 at 9:35 pm

      • Cucu-i încă în lucru, de-aia cântă. 🙂

       Băşcăliosul

       04/05/2011 at 9:50 pm

       • de fericire! 😆

        maya

        04/05/2011 at 9:54 pm

     • Zaau,eu stiampe un nene,domnu Cucu; lucra la casa de pensii 🙂
      Nu rade,si acolo trebuie ora exacta !

      ela

      04/05/2011 at 9:45 pm

      • sau Domnisoara Cucu din Steaua fara nume

       maya

       04/05/2011 at 9:55 pm

   • 😛
    😛
    😛

    hai, ca tu si cu maya m-ati facut sa rid…

    skorpion

    04/05/2011 at 10:08 pm

 11. Theophyle
  Daca bag degetele in priza , visez ? 🙂 50 Hz. 🙂

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 9:35 pm

  • ai grija sa nu fie 60 Hz ;))

   mar

   04/05/2011 at 9:38 pm

 12. Eu dorm putin. Cam 5-6 ore. De visat nu mai imi amintesc decat foarte rar. Trebuie sa fie un cosmar teribil sa ma marcheze si sa ma trezasca.
  Nu ma simt obosit si inca mai pot.
  Cat despre creier, sa poata el duce cata suprasarcina ii ofer.

  Turnofftheglory

  04/05/2011 at 9:37 pm

  • Asta nu e bine TOG .
   Eu dorm 8 ore . Simbata sau/si duminica , ceva mai mult . 🙂
   Sper ca nu vrei sa arati ca tu te odihnesti dormind in 5 ore cit un prost in 8 . 😆

   Ștefan A.

   04/05/2011 at 9:40 pm

   • Stefan, am perioade in care dorm extrem de putin 4-5 ore pe noapte. Saptamana trecuta am fost in „priza” 36 de ore, iar in toata saptamana nu cred ca am dormit mai mult de 18 ore. Dupa un astfel de episod de resimti o perioada de timp.

    mar

    04/05/2011 at 9:48 pm

  • Turnofftheglory
   😆
   Servus!

   Exista o teorie conform careia ar fii chiar indicat trezitul dupa 4 ore de somn si apoi iar o „tura”! 🙂

   maya

   04/05/2011 at 9:42 pm

 13. @all
  😆
  Noapte buna, somn usor! 🙂
  Vise frumoase si colorate! 🙂

  Ingerasii sa va aiba mereu in paza! 🙂

  maya

  04/05/2011 at 9:45 pm

  • Noapte buna maya 🙂

   Theophyle

   04/05/2011 at 9:45 pm

   • Noapte buna! 😆

    maya

    04/05/2011 at 9:50 pm

  • Noapte buna maya .

   Ștefan A.

   04/05/2011 at 9:48 pm

   • 😆 Noapte buna!

    maya

    04/05/2011 at 9:50 pm

    • Noapte buna 🙂

     mar

     04/05/2011 at 9:52 pm

     • Noapte buna! 🙂

      maya

      04/05/2011 at 9:56 pm

 14. O emisiune interesanta pe TVR info legata de coruputia din domeniul implementarii fondurilor europene 😦

  mar

  04/05/2011 at 9:50 pm

 15. Nu cred ca visez „la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti se află înregistrat un dosar penal având ca obiect decesul numitei ŞEGA LUMINIŢA, dar întrucât se află în faza actelor premergătoare, nu vă putem oferi alte relaţii“.
  http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011050557935/Actualitate/Parchetul-investigheaza-moartea-suspecta-a-procurorului-Luminita-Sega.html

  mar

  04/05/2011 at 10:02 pm

  • mar@

   si pe mine m-a frapat citatul dat de tine..
   adica PREMERGATOARE inca dupa 5 ani..
   tot premergatoare a ramas.
   ciudat!

   skorpion

   04/05/2011 at 10:10 pm

  • Asta-i tare! Sună a vântoasă, cu ceva turnătorie prealabilă.

   Băşcăliosul

   04/05/2011 at 10:12 pm

  • Groaznic!

   ela

   04/05/2011 at 10:27 pm

   • mie mi s-a parut suspecta si moartea directorului general de la romgaz in anul 2008. Il chema Alexa Jakab si a murit de o boala extrem, extrem de rara…. a fost printre putinii care l-au infruntat pe patriciu, cind voia sa privatizeze romgazul. poate ma insel, poate nu!
    presa nu a mediatizat deloc acest deces dubios.

    skorpion

    04/05/2011 at 10:39 pm

 16. Eu sunt un om cerebral.Prin constructie, prin formatie, prin profesie.Asta nu exclude insa emotia si visarea, cu ochii deschisi sau inchisi.
  De multe ori mi s-a intamplat sa visez ceea ce urma sa mi se intample. Si acel ceva era neprogramat, nebanuit , cateodata nedorit in starea mea de trezie.
  Vreau sa va povestesc pe scurt ceva.
  Era intr-o noapte inaintea plecarii mele de acasa in emigratia actuala. Sfarsit de octombrie.
  L-am visat pe tatal meu (plecat la cele vesnice cu un an in urma), intr-o casa necunoscuta mie, aducandu-mi un copac pe care sa-l impodobesc pentru Craciun.
  Dar copacul nu era un brad, avea niste crengi elastice si goale , cu niste smocuri ca niste ace verzi si lungi atarnand in varfuri.
  Eu m-am dat indignata , i-am spus tatei ca nu pot impodobi asa ceva, ca asta nu e un brad.
  Tata mi-a spus cu vocea lui calma si convingatoare ca o sa arate foarte frumos si ca voi avea un Craciun mai bun decat precedentele. Si ca totul va fi bine, sa nu imi mai fac atatea griji.
  Am povestit visul si mamei mele , si surorilor, nu reuseam sa imi dau seama insa ce copac era acela, nu il vazusem niciodata in realitate.
  Si am ajuns pe la un cinci dimineata in Viena. Popas, coborat femei din microbus, cafea, tigara, tras aer austriac in piept.
  Urmatoarea destinatie era localitatea unde urma sa cobor eu.
  Iesind din Viena am avut de parcurs vreo 20 de km printr-o padure. Sosea ingusta,serpentine, curbe stranse, masini putine.
  Ma uitam pe fereastra.
  Copaci inalti, mesteceni cred. Si brazi adevarati .
  Visul cu tata nu-l mai aveam in minte deloc.(Trecuse timp de atunci,cu nervi , oboseala, stres.)
  Si la un moment dat in fata microbusului a aparut ca din senin o camioneta mica , descoperita, incarcata cu ceva.
  Cateva minute nu i-am dat atentie.
  Ma miram insa de ce soferul nostru nu o depaseste, avea totusi un Mercedes si condusese pana atunci destul de hotarat.
  Acum insa statea in spatele acelei camionete de minute bune.
  M-am uitat din nou si am vazut ca era incarcata cu vreo 25 de copaci cu crengile elastice, subtiri si golase si cu niste smocuri de ace verzi si lungi in varfuri.
  M-am uitat in stanga si dreapta soselei. Nici vorba de asa copaci in padurea aceea.

  In momentele acelea l-am simtit pe tata de-adevaratelea langa mine. E o senzatie pe care nu v-o pot explica. Am inteles doar ca el a vrut sa ma conving ca intr-adevar de dincolo imi da un semn ca va fi bine.Si a fost bine. Inca mai sunt aici desi initial plecasem pentru doua luni.

  luminita

  04/05/2011 at 10:12 pm

  • foarte interesant visul tau, luminita, foarte….
   ce ciudat!

   skorpion

   04/05/2011 at 10:22 pm

 17. Vaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiii, ce a iesit !
  Ditamai postarea.
  Scuze.
  Eu am relatat pe scurt.
  Va dati seama ce presupune sa ma lungesc eu la vorba.
  😆

  luminita

  04/05/2011 at 10:14 pm

 18. un vis ciudat
  (mi l-a povestit o prietena)

  „iata ce am visat azi in jurul orei 6 de dimineata.
  De regula, in proportie de 90% nu retin visele, dar asta mi-a ramas in minte.Actiunea se petrece in jurul manastirii Cozia pe malul Oltului.Se facea ca m-am prabusit in raul Olt, marginile erau foarte abrupte, deci nici o sansa sa te cateri pe mal si sa iesi din apa. Dar nu era apa lina ci o imensa viltoare, apa avind o viteza teribila, o putere imensa. Iar eu vrind sa tip dupa ajutor mi-a ramas gura muta,nu iesea nimic, nici un strigat de ajutor.Sus pe mal era cineva, dar nu am retinut cine, se uita disperat la mine.Dupa prima incercare esuata de a tzipa, la a doua incercare am reusit sa strig ajutooooooooooooooooooor si….m-am trezit!!!! 😛 ”

  p.s. persoana respectiva a fost la manastirea cozia o singura data in viata ei, o vizita scurta.

  skorpion

  04/05/2011 at 10:22 pm

  • skorpion,
   la explicat visuri nu ma pricep.
   Nici pe ale mele nu le inteleg sensul decat dupa ce se intampla acel „ceva”.

   luminita

   04/05/2011 at 11:24 pm

   • scz, alor mele.

    luminita

    04/05/2011 at 11:29 pm

  • Skorpi,
   După un dicţionar trimis de Nick, visul cu apă agitată e semn rău, de boală.

   Băşcăliosul

   04/05/2011 at 11:42 pm

  • Bună seara! 🙂
   Skorpion 🙂 🙂 🙂
   Eu am visat într-o noapte că stăteam de vorbă cu tine.
   🙂 🙂 🙂
   Oare ce să însemne asta, având în vedere că amândoi suntem scorpioni?! 🙂 🙂 🙂

   Maria

   05/05/2011 at 12:34 am

 19. Durereee, jale totala pe elefanti „Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia ocuparii posturilor in invatamantul superior, stabilind ca toate concursurile sa fie publice, iar candidatii pentru functia de profesor universitar sa fie evaluati de catre o comisie din care va face parte obligatoriu un profesor universitar din strainatate”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8587497-guvernul-decis-noi-reguli-ocupare-posturilor-din-universitati-concursurile-devin-publice.htm

  mar

  04/05/2011 at 11:20 pm

  • waoo, ce stire dura!

   skorpion

   04/05/2011 at 11:26 pm

  • Bine macar ca prin guvern se mai poate trece cate ceva, ca prin Sparlament slabe sperantze.

   luminita

   04/05/2011 at 11:26 pm

   • Cum Lumi, avem un Parlament performant si este populat cu crema societatii 😦 Oamenii se chinuie, transpira si semneaza la ridicarea banilor personali, ca deh „famiglie mare, remuneratie mica, dupa buget”

    mar

    04/05/2011 at 11:33 pm

 20. Tot de la Guvern, „Candidatii la un post in Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) vor fi obligati sa indeplineasca o serie de criterii, precum activitatea anterioara ca judecator/procuror si o vechime in munca de minimum 15 ani, si vor fi supusi intrebarilor unui psiholog, care va verifica „motivatia lor reala”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8587408-candidatii-post-iccj-vor-raspunde-fata-unui-psiholog-care-verifica-motivatia-reala.htm

  mar

  04/05/2011 at 11:28 pm

  • aha, profesia de psiholog incepe sa aiba o incarcatura speciala.
   Sper sa nu-i verifice unul din miile de psihologi care au facut cursurile la distantza si si-au luat licentza dand un test pe net.

   luminita

   04/05/2011 at 11:32 pm

  • extrem de interesant.

   luminita

   05/05/2011 at 12:30 am

 21. Noapte buna, Romania, oriunde te-ai afla, acasa sau in gandul unora !

  luminita

  05/05/2011 at 12:34 am

 22. Bună dimineața, dragilor! 🙂

  Tema visului mi-a adus în memorie un banc de pe vremea odiosului:

  « Mama îi spune lui Bula:
  – Am „visat” că vei avea un frătior sau o surioară. Ti-ar plăcea?
  – Păi cum să nu, degeaba i-am gaurit eu prezervativele lu’ tata ?! »

  O zi frumoasă va doresc! 😆

  oldhashu

  05/05/2011 at 8:02 am

 23. @maria
  😆

  skorpion

  05/05/2011 at 8:22 am

 24. Buna dimineata,
  Baga seama ca suntem cam multi scorpioni pe aici 🙂

  mar

  05/05/2011 at 8:52 am

 25. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
  scuze, am uitat sa anunt – Postare noua!

  Theophyle

  05/05/2011 at 9:24 am

 26. […] Vezi articolul precedent. Visul lucid este un eveniment petrecut intr-o stare de somn, în care persoana care visează este conştientă că visează şi că visul este în curs de desfăşurare. În timpul viselor lucide, există posibilitatea de a exercita un anumit control asupra visului, a personajelor şi tuturor caracteristicilor acestora, precum şi testarea “What If” (Si daca ar fi posibil”) a unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puţin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. Visele lucide sunt cel mai adesea extrem de realiste, prezentând şi o ascuţire a acurateţei simţurilor celui ce are visul lucid. Visul lucid este in mod obisnuit o experienta rara. Desi o mare parte a oamenilor relateaza ca au avut cel putin o data in viata un vis lucid, doar 15-20% dintre oameni au trait visuri lucide. […]


Comentariile sunt închise.