Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre scut in România, NATO, americani, ruşi si alte militarisme!

Suficient sa-l auzi pe Iliescu ca sa devii sustinatorul acestui proiect. Nu sunt militantul unor relatii incordate dintre Romania si nimeni in lume, dar nici nu sunt atat de inocent incat sa cred ca toata lumea are aceleasi ganduri pe care le am eu. Pentru a formula o ipoteza de lucru trebuie sa sustin ca Romania, la fel ca majoritatea tarilor de pe mapamond, este expusa la  unele pericole pentru simplul fapt ca ne aflam unde ne aflam din punct de vedere geografic, avem ambitia de a trai intr-un mod independent si pentru ca ne-am asumat apartenenta intr-o alianta militara (NATO).

Personal nu cred ca pericolele majore de ordin militar ale Romaniei sunt in prezent, ci poate intr-un viitorul mai departat, sper ca nicodata. Astazi pericolele Romaniei sunt in primul rand de ordin social: justitia, educatia, sanatatea. Din nefericire, aici nimeni nu ne ofera nici scut si nici macar nu ne obliga sa luam niste masuri echitabile pentru a incepe sa construim acest scut. Asa cum am mentionat intr-un comentariu, “aratam ca un magazin in care vanzatorii nu stiu sa vanda, cumparatorii nu stiu sa cumpere, casiera fura , contabilul e beat si patronul dus la curve”, deci problemele Romanie nu sunt in primul rand de ordin militar.

La subiect, din punct de vedere geopolitic:

Premiza lui Basescu de a construi o relatie aparte cu SUA si Marea Britanie s-a dovedit benefica avand in vedere performantele Aliantei NATO dovedite in conflictul libian. Fara a mentiona mai mult decat trebuie, golania atribuita lui Basescu, licuriciul cel mare s-a dovedit mai mic, insa mult mai eficient decat carabusii europeni.

Este clar ca desfasurarea sistemului anti-racheta american in Europa este parte dintr-o strategie mai ampla, care construieste un zid (al lui Hadrian/Adrian) inainte de a-si subtia prezenta in anumite locuri care au devenit sau neesentiale gandirii strategice americane, ori mult prea scumpe si nerentabile pentru a mai fi sustinute. De aici este mai mult decat clar ca participarea Romaniei la amplasarea acestui sistem (scut) este un interes in primul rand american, european si numai dupa aceea un interes care deserveste si Romania.

In mare, ultimele evenimente ne arata mai mult decat oricand ca America isi restrange pozitiile globale pozitionandu-se in sudul Orientului Mijociu (Peninsula Arba) pentru a contracara pericolul Iranian asupra regiunii petroliere din Peninsula Araba si Irak, cedand influenta in Magreb si Estul Mediteranei Europenilor, care deocamdata nu stiu sa o gestioneze nici diplomatic si nici militar.    Paralel cu acestea, Flota a V-a americana, care stationeaza in regiunea amintita, a fost intarita cu un portavion care de obicei era afiliat flotei a VII-a din Pacific.  Carl Vinson (portavionul din care a fost lansat atacul asupra lui bin Laden) este pozitionat intre cele doua flote   pentru a intregi noul flanc sudic al noii pozitionari americane.

Paralel cu aceste evenimente, Administratia Obama va incepe in curand “subtierea” efectivelor din Afganistan dupa ce l-a lichidat pe bin Laden si a aratat lumii intregi duplicitatea Pakistanului. Dovada acestei noi politici este “surghiunirea” lui Petreus la sefia CIA, in rocada facuta cu Panetta. Scoaterea lui Petreus din conducerea operatiunilor din Afganistan trebuie sa insemne sfarsitul acestei etape si retragerea “romanilor americani” din proiecte nesustenabile.

Din punct de vedere geopolitic, construirea elementului de sud-est al scutului american in Romania este o includere importanta, care sporeste influenta militara a Romaniei in regiune, nu fara riscuri sporite, inclusiv o carenta eficacitate, fara o aviatie militara eficienta pentru a  complementa sistemul.  Ar fi  de mentionat ca si importanta portului Constanta va creste corespunzator, avand in vedere ca in etapa de fata sistemul de apărare antirachetă Aegis (cel implementat la noi) este bazat pe desfăşurarea de nave de tip Aegis, echipate cu rachete interceptoare SM-3. Deci rachetele interceptoare vor fi deocamdata pozitionate naval!

La subiect, din punct de vedere militar:

As propune cititorului sa citeasca articolul  “Despre scuturi si rachete – un mic indreptar” publicat pe Politeia la data de 04/02/2010. Sistemul anti-racheta este construit in trei etape care vor incepe de la sfarsitul acestui an si se vor termina probabil in anul 2020.

Etapa I (2011-13) – Cuprinde desfăşurarea sistemelor de apărare anti-rachetă existente în prezent, bazate pe Aegis Combat System maritim, interceptoarele SM-3 bloc IA şi senzori, precum si sistemul transportabil de supraveghere radar AN/TPY-2, pentru a răspunde astfel ameninţărilor regionale cu rachetă balistică la adresa Europei dar şi a trupelor americane de pe continent. Această etapă vizează protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, inclusiv Romania bineinteles. Aceasta etapă a început la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei „USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis. Aceasta, probabil, va stationa in Grecia sau va intra in Marea Neagra, cu port in Constanta.

Etapa a II-a (aprox. anul 2015 sau inceputul lui 2016) – Potrivit documentelor americane aflate pe Internet, această etapă cuprinde, după teste adecvate, desfăşurarea unei variante îmbunătăţite de interceptoare SM-3 bloc 1B, atât în configuraţie terestră cât şi maritimă, a unor senzori performanţi, scopul fiind extinderea zonei apărate împotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Etapa a III-a (aproximativ anul 2018) – include desfăşurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2A, o variantă aflată în prezent în faza pilot si integrare sub forma folosita operational de israelieni de doua luni, in proiectul pe care l-am discutat in articolul mentionat mai sus. Această mişcare va permite contracararea ameninţărilor cu rachete cu rază scurtă, medie şi a rachetelor intermediare.

Atitudinea Rusiei:

Sistemul propus este in majoritatea lui de natura defensiva. Acopera insa capabilitati de aparare ale aliatilor, trupelor NATO din Europa si inchide un coridor de atac asupa Statelor Unite care era deschis pana acum.

Pozitia Rusiei este de natura abosolut nerelevanta si de o aroganta specifica! Rusia nu este amenintata de acest sistem, ci numai parte din capabilitatile sale de atac sunt diminuate.

Adevarat, acest sistem poate deveni si parte dintr-un dispozitiv ofensiv in anumite cazuri, care pot fi insa observate imediat de sistemul de aparare rusesc actual.

Sursa: AEGIS Training and Readiness Center

Written by Theophyle

04/05/2011 la 2:40 pm

84 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. In primul rand rusul a pus problema golaneste. Scutul vostru imi incapaciteaza capacitatile mele ofensive. Ca si cum un golan s-ar plange ca porti vesta antiglont si nu te mai poate impusca in piept cand are chef.
  Pentru mine e importanta directia tarii mele si confirmarea inca odata a cozilor de topor.

  Turnofftheglory

  04/05/2011 at 2:57 pm

 2. Oltenii se puteau lauda pana acum cu pepenii de Dabuleni (vezi Prosty).
  Piratu` le-a bagat high-tech (chiar daca militara).
  Parca e un oarece progres, n`asha ?
  @TOG
  Aliosa „filozofa” suparat-amenintator, pen` ca se uita in fundu` unei sticle de votca goale… 😆

  Tzepelica

  04/05/2011 at 3:06 pm

 3. Intrebare : si radaru` se amplaseaza la Deveselu sau doar lansatoarele de rachete ?

  Tzepelica

  04/05/2011 at 3:08 pm

  • radarul – am inteles ca nu!

   maya

   04/05/2011 at 3:31 pm

  • Radio Erevan raspunde : „da, dar numai daca nu-i bruiaza lu’ nea Nelu legatura prin satelit cu Moscova.”

   luminita

   04/05/2011 at 3:34 pm

  • Nu Timi, numai radarele.

   Deocamdata interceptoarele (rachetele sunt pe nave). Mai tarziu vor fi si rachete pe uscat. Deobicei stationeaza si langa radar dar majoritatea lor sunt in afara fermei initaiale

   Theophyle

   04/05/2011 at 3:36 pm

 4. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  04/05/2011 at 3:31 pm

  • Salut, maya!

   luminita

   04/05/2011 at 3:35 pm

   • luminita
    😆
    Servus!

    Sper ca ai citit versurile pe care ti le-am dedicat la postarea de acum 2 zile! 😆

    maya

    04/05/2011 at 3:47 pm

  • salut maya 🙂

   Theophyle

   04/05/2011 at 3:36 pm

   • Theo-Phyl
    😆
    Servus!

    maya

    04/05/2011 at 3:47 pm

 5. Dupa cite am auzit (cred ca ieri de la dictator), radarul e in Polonia, si doar lansatoarele sint la Daveselu.

  victor L

  04/05/2011 at 3:35 pm

  • lansatoarele nu pot fi deocamdata pe uscat. Sunt 3 tipuri de radare. La Daveselu vor fi probabil numai ferma de calcul si un tip de radar

   Theophyle

   04/05/2011 at 3:38 pm

   • asa arata o ferma care are si radar si rachete in aceasi locatie:

    Theophyle

    04/05/2011 at 3:40 pm

    • Theo-Phyl

     Pe cer am vazut ceva „chestiuni” albe circulare si vermiculare! 😆
     Sint acolo oare si extraterestrii? 😆

     Complexul terestru arata ca si o piramida egipteana fara virf! De acolo s-au „inspirat”? 🙂
     Efectul de piramida conteaza/ar conta? 🙂

     maya

     04/05/2011 at 3:52 pm

     • nu draga maya, este o ogiva de beton – absolut necesara. Fara ea ar fi fost cam dificil sa locuiesti pe o raza de 10 km. 🙂

      Theophyle

      04/05/2011 at 3:56 pm

      • 😆
       Inteleg acum! Multumesc!

       maya

       04/05/2011 at 3:59 pm

 6. Buna ziua Thoephyle ! daca ai timp si poti :
  ,,Premiza lui Basescu de a construi o relatie aparte cu SUA si Marea Britanie s-a dovedit benefica avand in vedere performantele Aliantei NATO dovedite in conflictul libian. ” Nu am prea inteles aici care sunt beneficiile relatiilor aparte ,sunt militare ,care? Economice eu nu prea cunosc ca nu sunt prea informata, poate exista dar nu stiu eu.Vizele ? deocamdata ,nu,atunci ?

  Loda

  04/05/2011 at 3:40 pm

  • cred ca scriu in limba romana, nu crezi? Daca era dupa Motocicleanu primeam de la francezi, Citroaenuri atomice.

   Si SS-20 daca era de erau baietii rosii la conducere.

   Citeste incet ai sa intelegi repede!

   Theophyle

   04/05/2011 at 3:42 pm

   • sper ca nu vom primi vizele prea repede ca sa nu umplem si America cu infractorii nostrii!

    Theophyle

    04/05/2011 at 3:43 pm

    • Poate ca unii sint deja acolo! 😆
     Pe unul tocmai ce l-au extradat!

     maya

     04/05/2011 at 3:54 pm

  • iar nu intelegi, Loda, sau te prefaci comme d’habitude?!mica smecherita.
   De fapt si tactica asta de a te preface ca nu intelegi este o forma indirecta de a contrazice o idee, de data asta a lui ThPh.

   skorpion

   04/05/2011 at 5:02 pm

   • Nu skorpion, iar nu inteleg si nu imi e jena sa recunosc.Euu, ce nu inteleg intreb, si chiar daca Theophyle imi spune ca scrie in romana si ar trebui sa inteleg, recunosc ca tot nu m-am luminat.Ce benefcii avem din relatia speciala, militare si economice? Uite, oi fi eu mai proasta decat majoritatea de aici, poate imi spui tu, daca Theopyle considera ca a fost limpede.Recunosc, el scrie pentru oameni mai inteligenti,iar tu fiind printre ei, poate ma ,,mumilesti’ si ma lamuresti tu.Abia astept si nu o spun ironic.

    Loda

    04/05/2011 at 5:06 pm

    • loda,
     beneficii zero!
     🙂
     chiar nu are rost sa iti mai explicam… prea multe iti sint neclare!
     sau
     ramine acel vesnic „sau”….te prefaci, doamna!

     skorpion

     04/05/2011 at 5:08 pm

     • skorpi ; Nu are rost sau nu poti ? 😉

      Loda

      04/05/2011 at 5:20 pm

      • buna ziua:
       o explicatie ” istorica” poate intelegeti:
       ceausescu a stat in gura „cu neamestecul in treburili interne” si romania s-a ales cu ce s-a ales
       carol 2 a facut cam la fel,si rezultatul il stiti
       de- alungul timpului cei mai mici s-au aliat(aciuat,mai corect) pe linga cei puternici
       nu te asezi linga cel care te respecta cel mai mult te maninca gaia;
       panimayeshi???

       intamplator

       04/05/2011 at 5:27 pm

       • nope, draga intamplator ;in tot ce mi-ai scris nu ai raspuns la simpla mea intrebare :care sunt beneficiile si de ce natura? |ce cauta Ceausescu in ecuatie?(istoric vorbind, cata vreme a ,,fost nevoie” De Ceausescu,am avut destuloe benficii, pacat ca cizmarul nu le-a stiut valorifica;printre altele am fost prima tara comunista care a primit imprumuturi de la Banca Mondiala si FMI, dar sunt sigura ca stiai 😉 )

        Loda

        04/05/2011 at 6:20 pm

 7. Scutul nostru: 😦
  nepasare colectiva presarata din loc in loc cu propria noastra neputinta in fata unei clase politice, care in cea mai mare parte,de peste 21 de ani, ne-a „bombardat” numai si numai cu propriile ei interese!

  Mai trebuie sa adaug „bombardamentele” succesive ale unor oameni „de afaceri” care au reusit sa faca „gauri” cit China in avutia nationala.

  La noi totul este original! 😦
  Si totusi sint optimista! 😆
  Si rabdarea are pina la urma,limitele ei!
  Dar sa nu uit; avem nevoie urgent de „un radar”! 😆

  maya

  04/05/2011 at 3:45 pm

 8. Din 2 mai 2011 TVR/INFO s-a „transformat” in televiziune de stiri!
  Tocmai ce l-am ascultat pe Adrian Vasilescu.

  Ioana Rupea si Mircea Marian au o emisiune in fiecare seara de la ora 21!

  maya

  04/05/2011 at 3:57 pm

 9. Imagini din Multan – Pachistan
  Rugaciuni pentru Osama/protest anti USA

  maya

  04/05/2011 at 4:00 pm

 10. Theophyle, esti prea aspru cu @Loda.
  De la asemenea profesori au aflat romanii ca partidul lui Coposu a inabusit in singe rascoala din 1907, tot de la asemenea prifesori sint obisnuiti sa intrebe „ce-au cautat americanii in Coreea”? si nu au auzit nimic rau despre rusi.
  @Loda, inainte de a te repezi cu intrebarile de activist pcr, rascoleste-ti memoria, nu manualele, si spune-ne tu care ar fi avantajele daca in loc de americani ar veni, iarasi, Armata Sovietica eliberatoare.

  victor L

  04/05/2011 at 4:02 pm

  • victoras :
   Eu cred ca batauie o viroza ciudata pe aici.Adica eu cer lamuri recunoscand ca nu le stiu pe toate, si skorpi intai, apoi tu, veniti cu suspiciunea ca ce urmaresc?Pai, e foarte complicat sa-ti raspund : urmaresc sa AFLU (ingrozitor de subverdiv) si de vina pentru acest groaznic pacat este chiar Theophyle, care, ori de cate ori nu am stiut ceva, mi-a raspuns amabil si competent(e drept, azi ,nu,dar e dreptul sau,asa ca nu comentez). Deci, CE intrebari comuniste? Apoi :iarasi stii tu ce fac eu cu elevii mei, iti dai seama ca orice om de bunacredinta s-ar putea intreba ,de unde ? 😉
   Vorbim discutii,adica faci tocmai ce ma acuzi pre mine, muti discutia.Eu intrebam ce beneficii avem, tu ma intrebi ce beneficii am avea daca in loc de americani ar veni rusii.Desi esti ,,mare’ specialist, istoria nu se face pe baza de ,,daca” rti-o spune oricine se pricepe ci cu ,,ce este|’ sau ,,ce a fost”.
   Ce au cautat americanii in Coreea, au gasit, tu poti sa demonstrezi altceva?

   Loda

   04/05/2011 at 5:14 pm

   • Si sa nu uit,. Victoras, daca intrebarile mele sunt de activist (asa or fi, nu stiu ,n-am fost, vad ca tu esti foarte familiarixzat ) ,cu regret iti spun ca raspunsurile tale sunt de securist,si ala facut pe puncte, adica ,,urmaresti tu ceva ca doar nu scrii degeaba”. Nu, m-a pus dusmanul de clasa, treci la executie 🙂
    Ca ala din romanul lui Preda, care spunea ,,daca ai ajuns la noi, ai facut tu ceva’ (aproximativ)

    Loda

    04/05/2011 at 5:18 pm

 11. Poate ca nu am spus-o, dar Drumitru Prunariu dincolo de afaectiunea pro-rusa care i-a stimulat cariera ante ’89, pare a fi un antiamerican feroce imbracat in catifeaua purpurie a FSB.
  Din pacate, pe stangistii promoscoviti ii tradeaza automatismele de limbaj.

  Turnofftheglory

  04/05/2011 at 4:07 pm

 12. „Suficient sa-l auzi pe Iliescu ca sa devii sustinatorul acestui proiect

  Absolut de acord!
  Vorba lui ICristoiu: „s-a trezit din somn vorbind”

  Daca as stii ca macar din cauza scutului, Ion Ilici Iliescu are insomnii…mai ca m-as bucura! 😆
  (desi nu-i frumos)

  Se pare ca din cauza „facutelor”/”spuselor” anterioare a dormit linistit! 😦

  maya

  04/05/2011 at 4:08 pm

 13. salutare! Just for fun, despre „scuturile” PDListe băgate la înaintare:
  http://baricada.wordpress.com/2011/05/04/acarul-ridzi-si-disciplina-de-partid/

  baricada

  04/05/2011 at 4:14 pm

 14. Reactia rusilor:
  Scutul:”calciiul lui Traian”!

  Intrebare intrebatoare si de baraj:
  1.este o ridiculizare a unei stari de fapt?
  2.este „o amenintare” voalata?

  maya

  04/05/2011 at 4:17 pm

  • maya,
   „calul lui Traian” a zis rusul acela , facand aluzie la calul troian, al Elenei din Troia.
   Ca metafora e reusita, ca atitudine insa , nu.
   Ce garantii vor rusii?
   Au stat calare peste noi mai bine de 30 de ani. Nu le convine ca nu mai avem frontiere comune? Sa zica mersi ca i-a ajutat nea Nelu sa nu mutam granitzele mai catre Nistru.

   luminita

   04/05/2011 at 5:40 pm

   • luminita
    😆

    aluzia am inteles-o/impertinenta mi s-a parut insa mare

    maya

    04/05/2011 at 5:56 pm

 15. Opozitzia „s-a batzoshit” la delegatia FMI!

  maya

  04/05/2011 at 4:18 pm

  • Pai daca se uita! Toamna lui 2009. Alegeri, de fapt pregatiri pentru alegerea presedintelui. Urmeaza transa. Guvern Boc demis. FMI vine la Bucuresti; firesc discuta si cu opozitia. Rezultatul? FMI pleaca si se amana pana dupa alegere. Urmarea?
   Dupa o cretere Trimestru la Trimestru a PIBului si asteptarea unei noi cresteri in trimestrul urmator (ceea ce insemna, conform unei definitii -tampite e drept, dar acceptate- iesirea din recesiune cu decalajul fata de intrare pastrat si nu lungit ca astazi cand toate tarile Europei au trecut de recesiune de muult). Oare de ce nu a avut incredre FMI sa acorde transa care ne pastra cresterea PIB?
   Situatia s-a repetat in vara lui 2010:
   crestere economica (infima e drept, da’ crestere) apoi cresterea TVA in urma plangerii de catre 1pozitia npastra la CCR si acceptarea de catre CCR ca statul nu poate sa nu aiba bani de pensii. Si statul a avut bani de pensii prin marirea TVA. Rezultatul?
   Abia acum, se pare ca in ciuda eforturilor 1pozitiei, reusim sa avem o mica crestre economica de doua trimestre consecutive. Oare se bucura 1Pozitia? Pentru tara, desigur.
   Asa cum 1pozitia si FMI.
   Ca tot veni vorba de FMI: credeti ca daca aveam acord (fara bani) cu FMI isi mai permitea Vosganian sa intre cu deficitul ala in perioada de boom?

   Emil

   04/05/2011 at 10:57 pm

 16. Deveselu este satul natal al fratilor Paunescu!

  maya

  04/05/2011 at 4:34 pm

 17. Saluttare!
  „Adevarat, acest sistem poate deveni si parte dintr-un dispozitiv ofensiv in anumite cazuri, care pot fi insa observate imediat de sistemul de aparare rusesc actual”
  *
  Cum s-ar spune şi ştie: cea mai bună apărare e atacul.
  Din acest motiv, vorbim oricum numai de sistemul defensiv.
  Bineînţeles, nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, atât timp cât nici „sistemul de apărare rusesc actual” nu se va îndrepta împotriva noastră. 🙂

  Băşcăliosul

  04/05/2011 at 4:44 pm

  • Bascaliosul
   😆
   Servus!

   „Bineînţeles, nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, atât timp cât nici “sistemul de apărare rusesc actual” nu se va îndrepta împotriva noastră.”

   Logic, cele doua „actiuni” ar trebui sa coincida!
   Asa ca Doamne feri!

   maya

   04/05/2011 at 4:58 pm

   • Servus, Maya!
    Ochii care nu se văd se uită.
    Ne uităm şi noi la ai ruşilor şi, dacă nu-i vedem, poate vom reuşi să-i uităm. 🙂

    Băşcăliosul

    04/05/2011 at 5:05 pm

    • Mai ales ca uitarea e scrisa-n legile-omenesti!

     Mai „grav” este cu – iert dar nu uit!
     Si totusi indiferenta este cea mai buna atitudine deoarece in plan spiritual este cea mai „puternica”!

     Ps:am uitat! 😆
     Doamne feri,vorba marxistului!

     maya

     04/05/2011 at 5:14 pm

 18. Iliescu, despre securitatea maxima oferita de scut: Mira-m-as

  maya

  04/05/2011 at 4:52 pm

 19. Ziar rus apropiat puterii, despre scutul de la Deveselu:

  „Oare nu a fost de ajuns razboiul sangeros cu Georgia?”

  denota tupeu si amenintare nu prea voalata…

  skorpion

  04/05/2011 at 5:06 pm

  • cred ca rusii nici acum nu-si dau seama ca de la hitler nu-i va maiinvada nimeni;
   razboiul din georgia: vai de mama lor de soldati rusi si echipamentul pe care l-au avut
   deocamdata macane;
   pina prin 2020-daca nu scade pretul titeiului-rusia nu prea e o putere militara de prima mina;ca inca sunt temuti ,e altceva

   intamplator

   04/05/2011 at 5:33 pm

 20. Am in vizita de citeva zile niste cetateni uslamisti. Adica acum sint uslamisti, inainte erau Antonescuisti.
  Ii cunosc din anii 80′. Erau profund anticomunisti, l-au considerat pe Iliescu drept autorul distrugerii economiei si confiscarii Romaniei, au avut rude moarte la canal, rude considerate chiaburi si morti in alta parte, vestul era un model de cum ar trebui sa arate o societate. Sa nu auda de securisti. Prin 2009 au devenit votanti Antonescu. Nu stiu cu ce i-a vrajit prezidentul PNL, dar a survenit o modificare radicala pe care o sumarizez ca sa vedeti cum se prosteste poporul cu televizorul:
  -Ce zice Antonescu e sfint si trebuie tratat cam in acelasi mod in care popa trateaza citatele din biblie.
  -Securistii sint si ei oameni. Si ce daca unii, in general, si Voiculescu, in special, au fost securisti?
  -Nu exista fosti securisti, sint manevre de-ale lui Basescu.
  -Socialsmul si Comunismul sint viitorul. Un pic de masuri liberale in econmie (prin liberale a se intelege emanatii Antonescieno-Vosganiene) si avem viitorul perfect.
  -Iliescu e si el un om bun, de aia s-a aliat Antonescu cu el. Minerii au fost o buna solutie, golanii aia erau oamenii lui Basescu.
  -EU nu e buna, sa ne aliem cu rusii, aia macar ne dau gaze. Ce ne-au dat aia din EU pina acum?
  -Americanii sint diavolul, unde e dreptatea sociala in America? Americanii l-au omorit pe Che Guevara si am aflat ca Che Guevara, Fidel Castro musai sint oameni buni fiindca sint pomeniti de Antonescu.
  -Nu exista criza economica mondiala, nu a existat nici criza financiara in 2009, sint facaturi ale lui Basescu.
  -Bin Laden a fost impuscat de americani. Americanii nu sint buni (Antonescu si Ponta dixit), deci bin Laden e om bun. Basescu e si el implicat cumva. Probabil sint centre de tortura in Romania asa l-au gasit pe Bin Laden.
  -In fiecare zi trebuie cautat pe net citate din declaratiile USLA cu care se impoaie capul gazdelor, ca vor sau nu, ca este logica sau nu.
  -Toate firmele straine din Romania au plecat fiindca Basescu se cearta cu aia de la Bruxelles, ca asa e el Basescu mitocan.
  -Antonescu e un sfint, cine nu e repetent este vindut lui Basescu ca a cumparat promovarea la facultate de la Udrea.
  -Macovei este securista, da din aia adevarata, nu ca saracul Voiculescu.
  -Realitatea si Antenele sint singurele televiziuni independente, deci ce prezinta aia e musai adevarat. Pina si aia de la BBC sint vinduti capitalistilor.
  -Americanii si EU vor sa fure pensiile romanilor.
  -Statul sa dea pensii si salarii, ca de aia e stat. Dar sa nu ia nici un impozit, ca asa zice domnul Antonescu ca e liberal. Bani sint, dar ii fura in echipa: Basescu cu americanii si cu Udrea.
  -Ce scut antiracheta? De asta ne arde noua? Nu mai bine ar da Basescu banii aia la pensii si ajutoare sociale.
  -Si in general Basescu si Boc au guvernat tara din ’89 si pina acum, de aia ne merge rau.

  Aha

  04/05/2011 at 5:39 pm

  • @aha,

   mi se pare groaznic ce scrii; si s-ar putea ca 50-60% din populatie sa gindeasca in mod similar…

   este incredibil cum ceasca nu a reusit o asemenea manipulare grandioasa, o asemenea spalare de creiere cum au reusit cele 2-3 televiziuni „private” patronate de securisti si infractori….

   au dus manipularea, diversiunea, minciunea, insinuarea, obraznicia pe culmile perfectiunii dar in sensul abject.

   va fi f. greu ca creierele alea spalate sa-si mai revina vreodata…si atunci???

   cistigarea a alegerilor in 2012 de catre PDL va fi tot mai problematica, chiar daca……

   skorpion

   04/05/2011 at 6:01 pm

   • Aha, da’ ce vizite protocolare primeşti în casă!
    Te simţi excelent, nu-i aşa?

    1. „Iliescu e si el un om bun, de aia s-a aliat Antonescu cu el. Minerii au fost o buna solutie, golanii aia erau oamenii lui Basescu.”

    Te rog, spune-le că golanii au existat numai până în 13-14 iunie 1990! În 15 iunie erau exterminaţi.
    Băsescu a plecat din Constanţa la Bucureşti abia în 1991.

    2. „în general Basescu si Boc au guvernat tara din ’89 si pina acum, de aia ne merge rau”

    Cheamă salvarea şi anunţă la „Bălăceanca” o vizită urgentă pentru terapie de haită!

    Băşcăliosul

    04/05/2011 at 6:37 pm

    • Aha, înţeleg că extratereştrii picaţi în vizită n-au acces la internet. Doar nu speri să te citească pe Politeia! Sau… mai bine tac. 🙂

     Băşcăliosul

     04/05/2011 at 6:57 pm

    • Bascaliosule,nu-i de ras! Zilele trecute am primit astfel de mailuri de la o tanara angajata la o banca,si de la o doctorita pensionara.
     am raspuns: a innebunit lupul? data viitoare dorm in spam.

     ela

     04/05/2011 at 7:22 pm

     • Ela, zâmbetul meu era numai pentru „mai bine tac”.
      În rest, sunt de acord cu tine: nu-i de râs.

      Băşcăliosul

      04/05/2011 at 7:35 pm

   • @skorpion. Sa nu ti se para ingrozitor. Sondaj de acum cateva luni: 51% din romani considera ca comunismul era/este o idee buna, dar prost aplicata.. Ce este rau este ca numai 41% din romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamnatului. Reiese o diferenta de 10% care ma sperie pe mine.

    cinic

    05/05/2011 at 9:18 am

   • @skorpion si o sarja catre loda. 51% cred ca comunismul.. iar bazinul electoral al Uniunii de Suspine si Lamentari USL este de 57%. Coincidenta?

    cinic

    05/05/2011 at 9:19 am

  • Aha

   Teama de viitor este sentimentul care „coordoneaza” acest gen de afirmatii!
   Manipularea a reusit cu brio! 😦
   NU mai sint afirmatii rationale! Din pacate!

   Pe de alta parte am auzit de la un expert financiar ca in Romania, populatia detine la aceasta ora, in banci, depozite bancare la termen,
   ce reprezinta un procent urias din PIB-ul tarii!
   Bani care „zac” acolo!

   „Sint sarac dar o duc bine”!
   Cozile la moluri,cirnatii,micii si berea consumata de sarbatori si de 1 mai(si nu numai) sint o dovada vie!

   Iar mizeria lasata in urma pe „iarba verde de acasa” arata ca NU ne pasa,dar si ca una zicem si alta facem/avem!

   Slagarul zilei: nu avem/nu ne da/nu ne face! 😦

   maya

   04/05/2011 at 6:21 pm

   • @maya
    scuze ,nu stiu cine e expertul ala,dar tocmai asta e problema:populatia NU detine suficiente depozite ;de aia sunt necesare ca aerul investitiile straine
    populatie romaniei detine in acest moment DATORII care reprezinta un proce4nt mare din pib

    intamplator

    04/05/2011 at 7:14 pm

    • soryy, alaturi!!! depozitele din banci NU se duc in economia reala ci sunt suprotul creditelor date de banci. Ultrasimplist, numai banii din bursa finanteaza economia si nu inteleg reticenta TUTUROR politicienilor de a incuraja bursa: privatizare prin bursa, piata secundara pt. obligatiuni de stat si municipale, investitii in bursa ale banilor din pilonul 2 si 3 din pensii….

     cinic

     05/05/2011 at 9:22 am

  • Salut Aha,
   Poti sa ne spui varsta musafirilor tai si ce influenta au ei in societate sau in mediul in care traiesc?

   Inganduratul

   04/05/2011 at 6:32 pm

 21. Ce mai scornesc internautii:
  „Osama Bin Laden a fost ucis. Probabil asta este surpriza pe care Vîntu i-a promis-o lui Băsescu.”

  victor L

  04/05/2011 at 5:48 pm

  • mai curand invers. Devenind ingrozit de amenintarea lui SOV, Basescu l-a ucis pe Osama! I-a permis totusi USA sa se laude cu asta.

   cinic

   05/05/2011 at 9:24 am

 22. Rusia nu mai are puterea sa opreasca ceea ce se intimpla acum!

  „Se umfla” in pene ca si curcanii!

  In general vorbind, iti trebuie o mare putere spirituala/interioara sa admiti ca esti „mic” dupa ce ai fost „mare”!

  maya

  04/05/2011 at 6:01 pm

  • Intr-adevar! Cam aceeasi atitudine si la francezi.

   sp

   04/05/2011 at 6:15 pm

 23. @aha- eu nu cred ca un om cu minimum de cunostinte poate gindi asa; ce expuneti dvs as spune mai degraba ca erau aparatorii sistemului socialist si batatorii din palme inainte de 89 si ,poate,va spuneau dvs ca sunt anti de forma
  vorba lui catargiu” aiasta ,nu se poate”

  intamplator

  04/05/2011 at 6:49 pm

 24. @loda/18.20
  inteleg ca sunteti profesor(profesoara) de istorie;
  credeam ca unii sunt rai cind spun ca v-ati oprit la istoria marxist leninista;nu gresesc
  nu mi-as dori nici in cosmarul cosmarului ca nepotii mei sa invete istoria romaniei cu un profesor ca dvs; nu de alta dar nu vreau sa ajunga sa urasca acest popor

  intamplator

  04/05/2011 at 6:54 pm

  • intamplator :
   aprecierea unui diletant asupra profesionalismului meu nu ma jigneste (sorry, dar asta e), caci nu ai nici o baza reala pe care sa iti sprijini afirmatia ; pur si simplu, in lipsa de argumente, practici ,destul de putin abil, atacul la pesoana .E ca si cand un inginer i-ar spune unui cardiolog ca nu-i place opiniile lui si ,ca atare, este un slab cardiolog(ca si cand ar opera cu opiniile, LOL).
   ,,ca nepotii mei sa invete istoria romaniei cu un profesor ca dvs; nu de alta dar nu vreau sa ajunga sa urasca acest popor” nu ai nici o sansa, pentru ca ,a avut Ministerul grija ca, cel putin la liceu,nepotii tai sa nu mai invete istoria romanilor(asa-i corect, nu a ,,romaniei” cu ,,r” mic ).Reforma, draga ! 🙂

   Loda

   04/05/2011 at 7:33 pm

   • Unde e Nicole cu bocancii. Loda, am avut placerea de a te citi dimineata la Teodorescu pe blog. Din pacate m-am lamurit cum pui problema si cum iti curge antiamericanismul in vene. Nu te-as cenzura niciodata, dar inceteaza sa mai faci pe mironosita. Nu mai fi insidioasa si nu iti mai da aere nevinovate. sutine un punct de vedere ferm si gata.
    Esti calduta.

    Turnofftheglory

    04/05/2011 at 9:25 pm

 25. Seara buna . 🙂
  Deveselu va devenii buricul Romaniei . 🙂
  Locuitorii de aici deja se gindesc la relatii strinse cu americanii care vor veni sa aiba grija de rachete . 🙂
  O tuica , o femeie 🙂 si uite asa unii vor intra in USA fara viza . Prin casatorie . 😆
  Visuri fratilor , visuri . 🙂
  PS . Sigur se va construi un mic orasel pentru americanii din aceasta viitoare baza . De catre americani si dupa modelul american. 🙂 Cu magazin , bar , piscina , teren de sport ca nu vine americanul sa doarma in baraci si sa faca pipi in curte . 😆

  Ștefan A.

  04/05/2011 at 7:16 pm

  • ingrijire locuinta, mancare contra salariu de 600-700 euro(reala la TV decalaratia)

   Emil

   04/05/2011 at 11:03 pm

 26. sa stiti ca felul de gindire redat de catre @aha se regaseste la multi tineri cuprinsi intre virstele de 18 si 28/30 de ani. nu mai zic de cei si mai mari ca ei.

  dar categoria mentionata de mine nici nu a apucat comunismul lodist sau a fost mult prea mica…

  deci manipularea & diversiunile & insinuarile si-au atins scopul. mai adaugam emisiunile de 2 bani, maneliste + invatamintul total decazut.

  boala grea…

  skorpion

  04/05/2011 at 7:53 pm

 27. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  P.S inca doua comentarii ca a lui @aha si inchid blogul!

  Theophyle

  04/05/2011 at 8:13 pm

 28. V-ati cam infierbintat cu politica, parca vorbeam aici de scutul antiracheta.Eu nu inteleg politica Rusiei deoarece a ameninta si nu a duce la implinire amenintarea e o dovada de slabiciune, mai bine taci.

  bigone

  04/05/2011 at 8:14 pm

 29. Eu, daca as fi in locul lui Aha, i-as trimite cat mai repede acasa la ei.
  Si, inainte de asta, i-as sfatui sa aiba grija de sanatatea lor mentala si fizica, le-as ura sa apuce suta de ani cu sperantza prinderii unui mandat de Presedinte al repetentului in istoria cotidiana.
  Caci repetentul liberal nu are cum sa insufle sperantze de mai bine decat celor corigentzi la examenele istoriei traite de ei insisi cu ochii inchisi.

  luminita

  04/05/2011 at 8:15 pm

 30. Nu prea vad mult comentarii despre flota rusa din Marea Neagra si rolul ei in protectai Ucrainei fata de pretentiile Romaniei.

  Emil

  04/05/2011 at 11:01 pm

 31. Seara buna,
  De pe unde sunt va citesc mai … greu.
  Sa fiu on topic, poza de la https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/05/04/despre-scut-in-romania-nato-americani-rusi-si-alte-militarisme/1707-4/
  este potrivita pentru a ilustra ca SM-2/SM-3 (prevazut/in forma actuala) nu poate intercepta rachete rusesti …

  Nu ma abtin sa nu fiu si carcotas, adaug cu punct si virgula intre: poza este dintr-o prezentare care se referea la GBI (mult mai mare ca SM); calcule ‘independente’ au contrazis poza in sensul ca GBI plasat acolo in Polonia cam poate intercepta ICBM-urile rusesti … 🙂

  Offtopic, Aha are vizite cam ciudate … in felul acesta avem si noi si sunt fraze/opinii fara argumente …

  Numai bine 🙂

  CFG

  05/05/2011 at 1:16 am

 32. […] Despre scut in România, NATO, americani, ruşi si alte militarisme! (via Politeía) Suficient sa-l auzi pe Iliescu ca sa devii sustinatorul acestui proiect. Nu sunt militantul unor relatii incordate dintre Romania si nimeni in lume, dar nici nu sunt atat de inocent incat sa cred ca toata lumea are aceleasi ganduri pe care le am eu. Pentru a formula o ipoteza de lucru trebuie sa sustin ca Romania, la fel ca majoritatea tarilor de pe mapamond, este expusa la  unele pericole pentru simplul fapt ca ne aflam unde ne aflam din punct d … Read More […]

 33. […] 1. De ce se numește scut? Pentru că gâdilă mai plăcut urechea, mai ales pe-a țărilor gazdă. E mult mai greu de acceptat un “sistem de interceptare a rachetelor nucleare”. În realitate, sistemul funcționează după principiul bateriilor de rachete sol-aer, doar că trebuie să prindă din zbor alte rachete (detalii aici). […]

 34. […] bateriilor de rachete sol-aer, doar că trebuie să prindă din zbor alte rachete (detalii aici).2. Pe cine apără? Teoretic, orice potențială țintă de pe teritoriul NATO. Practic, sistemul […]

 35. […] 1. De ce se numește scut? Pentru că gâdilă mai plăcut urechea, mai ales pe-a țărilor gazdă. E mult mai greu de acceptat un “sistem de interceptare a rachetelor nucleare”. În realitate, sistemul funcționează după principiul bateriilor de rachete sol-aer, doar că trebuie să prindă din zbor alte rachete (detalii aici). […]


Comentariile sunt închise.