Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfarşitul multiculturalismului scandinav

Mult mai echilibrata si mai rece decat in sud, in regiunea nordica apar semnele unor nemultumiri de proportii fata de imigratia care a strabatut un continent intreg pentru a ajunge in Scandinavia.  Ultimele alegeri din Finlanda nu sunt de loc un eveniment izolat, ci reprezinta continuarea si probabil amplificarea unui fenomen care va termina in curand o lunga perioada in care stanga a propagat cu succes lozincile statului social si ale multiculturalismului fara sens si cu castig numai imigrantilor. Noua atitudine se numeste reciprocitate. Vrei sa traiesti in Roma, trebuie sa te comport ca un roman!

Situatia politica in fiecare tara:

Finlanda – ultimele alegeri la 17 aprilie anul acesta – Din cele 200 de locuri care urmează să fie ocupate în Parlament, 44 vor reveni conservatorilor Coaliţiei Naţionale, 42 Partidului Social Democrat şi 39 naţionaliştilor. Cât priveşte ajutorul destinat ţărilor UE aflate la ananghie, sondajele cele mai recente indică faptul că 47% dintre alegători se opun strict unui ajutor internaţional pentru ţările din zona euro aflate în criză. Finlanda este guvernata de o coalitie de dreapta.

Suedia – ultimele alegeri au fost la 19 septembrie 2010 – Alianta de dreapta continua sa guverneze, trimitand inca o data coalitia de stanga in opozitie. Interesant de mentionat este ca Partidul Democrat Suedez (dreapta), desi a avut rezultate exceptionale castigand 20 de fotolii in parlamentul suedez, a ramas in opozitie, sustinand insa Alianta de dreapta. Suedia este guvernata de o coalitie de dreapta.

Norvegia nu este membra a Uniunii Europene, ultimele alegeri au avut loc la 15 septembrie 2009. Alegerile au fost castigate de partidele de centru-dreapta 49.5%, partidele de stanga au primit 47.9%. Stanga, formata din cele doua partide socialiste si ecologisti, a reusit sa ramana la conducerea  tarii din cauza unor disensiuni ale dreptei.  Norvegia este singura tara scandinava condusa de un guvern de stanga.

Danemarca – ultimele alegeri au avut loc in 2006. Viitoarele alegeri vor avea loc la 12 noiembrie 2011. De mentionat ca dreapta guverneaza Danemarca din anul 2001.

Subiectul de la care am plecat – multiculturalismul scandinav. In Danemarca guvernul a  cerut de la experti un raport despre costul imigraţiei.  Raportul, destul de complicat si controversat,  este utilizat in zilele astea  de partidul danez al poporului, partidul de dreaptă (extremă), care asigură majoritatea liberal-conservatoare din Parlament şi de ministrul Integrării, pentru a cere noi restricţii asupra imigraţiei. Acest raport, care generează de câteva zile dispute în Danemarca, fusese dat publicităţii în 28 aprilie de către cotidianul conservator Jyllands-Posten (in engleza), care scria pe prima pagină: „Restricţiile impuse străinilor permit economisirea miliardelor”. Potrivit acestui cotidian liberal-conservator, studiul cifrează costul imigranţilor de origine ne-Europeană, pentru societatea daneză, la 15,7 miliarde de coroane pe an (2,1 miliarde de euro) şi consideră că de la sosirea dreptei la putere, în 2001, regatul a economisit 5,1 miliarde de coroane anual (aproximativ 684 milioane de euro).

Stanga si economistii ei dezmint  această interpretare a raportului. Ei explică prin faptul că este imposibil de determinat felul în care aceşti imigranţi de origine non-occidentală influenţează economia ţării şi deci, în consecinţă, dacă cifrele citate sunt corecte, ele nu exprimă costul imigranţilor pentru societatea daneză. Studiul nu face diferenţa, printre altele, între refugiaţi şi imigranţi, categorii cu statut diferit. În sfârşit, proporţia de copii şi tineri este mai ridicată la imigranţi decât în societatea daneză în general. Aceşti minori nu plătesc impozite şi contribuie deocamdată mai puţin decât alţii la bogăţia naţională. Dar această tendinţă se va inversa cu timpul.

Indiferent de care vor fi rezultatele acestei dezbateri un lucru este mai mult decat clar – scandinavii s-au plictisit si ei de lozincile de la Bruxelles, de birocratia tendentioasa si de influenta exagerata a socialistilor care nu prea mai castiga alegeri pe undeva prin Europa. In curand o vom vedea mai clar si mai raspicat de peste tot. Europa nu mai poate sa-si permita lozinci!

Written by Theophyle

03/05/2011 la 3:04 pm

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fenomenul e chiar mai vechi.
  Un amic, extrem de serios si bun profesionist, a fost nevoit sa plece din Suedia (in Canada) acu` cativa ani tocmai pt. ca suedezii ii priveau pe straini ca pe unii care vin sa le ocupe locurile de munca.
  Adica se cam saturasera de imigrantii din est.

  Tzepelica

  03/05/2011 at 3:17 pm

  • Salut timi 🙂

   Este mai veche bineinteles si mult mai diferita cand este vorba de emigrantii comunitari fie ei si din Est si cei din afara europei sau ne-comunitari.

   Nu am publicat cifrele care sunt chiar grele din punct de vedere statistic. Nu doresc sa o apuc pe chestia religioasa etc.

   Si-au facut-o insa cu mana lor in tari care i-au primit bine acum 10 ani!

   Theophyle

   03/05/2011 at 3:22 pm

 2. Ziua buna :).
  O evolutie promitatoare. Ar fi cazul totusi sa incepem sa ne recunoastem (si mai ales sa incepem sa respectam) valorile crestine. Pana una alta, acestea au dus la modelul de societate invidiat inclusiv de sinucigasi dementi. Topate abdicarile de la aceste valori (fascismul, comunismul si alte „ismuri”) nu au creat nici democratie nici bunastare.

  DanSu

  03/05/2011 at 3:23 pm

  • Din ciclul „stiati ca…” : 🙂
   „Pictură şocantă într-una din cele mai mici biserici Timişorene. O imagine care îl ilustrează pe teroristul Osama bin Laden pe un avion şi cu o furcă în mână simbolizează întruchiparea răului.”

   http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Timisoara-Osama_bin_Laden-pereti-biserica-terorist-credinciosi-Mitropolia_Banatul_0_473952830.html

   Tzepelica

   03/05/2011 at 3:28 pm

   • incredibil !
    se vad si turnurile gemene. care o fi fost mesajul? ca ajunge binladen in iad? sau?
    ce o fi fost in capul alora? si culmea ca de data asta fetele bisericesti se dovedesc a fi mai progresiste ca restul…cum am fi noi!

    skorpion

    03/05/2011 at 3:32 pm

    • Mesajul ?
     Ilustrarea lui Dardarot, evident. 😆

     Tzepelica

     03/05/2011 at 3:34 pm

     • au simtul umorului cei care l-au pictat pe teroristul no. 1 din lume…

      skorpion

      03/05/2011 at 3:36 pm

 3. bonjurici,

  sa speram ca nu este too late!

  +

  sper ca @loda pricepe ca stinga norvegiana sau orice stinga vest-europeana nu este identica cu stinga USLinoasa.

  skorpion

  03/05/2011 at 3:26 pm

  • Scandinavii ar putea sa iasa in strada si sa strige, foarte curand, „iesi afara, javra ordinara !”
   Cu toata opozitia doamnei profesoare ot Zalau (@Loda).

   Tzepelica

   03/05/2011 at 3:33 pm

  • Iar Dreapta in Suedia , Norvegia, e muuult mai de stinga decit sa zicem democratii americani 🙂

   Un tanar de stanga

   03/05/2011 at 3:35 pm

  • skorpi :
   Loda pricepe ce trebuie, de exemplu ca nici ,,dreapta’ romaneasca nu e dreapta finlandeza, germana,daneza, ci una mai speciala, provenita din Internationala Socialista 😉
   Eu ce sa fac daca ti-o cauti ? 🙂

   Loda

   03/05/2011 at 3:52 pm

 4. Salut, Theo.
  Putem extrapola? Are asta legatura cu criza economica? Si se aseamana evolutia cu cea din anii ’30, in timpul si dupa criza de atunci?

  bujold

  03/05/2011 at 3:27 pm

  • criza din anii 30 nu includea zeci de milioane de musulmani. deci este o diferenta esentiala. parerea mea!
   🙂

   skorpion

   03/05/2011 at 3:29 pm

   • Da, ok, s-a schimbat tinta, atunci nu erau musulmani, erau evrei, straini in general, dar…

    bujold

    03/05/2011 at 3:33 pm

    • Evreii au fost perceputi diferit la inceputul secolului: Ungurii i-au primit cu bratele deschise, dindu-le cetatenie imediat deoarece ei ungurii erau putini raportat la minoritatile (romani, etc) din imperiu. In Romania in schimb nu au fost primiti astfel tocmai din cauza ca industria si capitalul romanesc erau destul de primitive.

     Un tanar de stanga

     03/05/2011 at 3:39 pm

     • Au fost greseli, stiti foarte bine, si din partea evreilor, dar asta cu strainul nu se refera la Romania, ci la lume, in general

      bujold

      03/05/2011 at 3:45 pm

     • si apoi ungurii i-au deportat la Auschvitz

      bujold

      03/05/2011 at 3:46 pm

      • Iar Elie wiesel a zis ca romanii din Sighet i-au deportat (Apoi si-a cerut scuze pt afirmatiile astea) 🙂 Cu tot Auschwitzul evreii i-au iubit mai mult pe unguri, tocmai pentru politica integratoare intimplata la inceputul secolului

       Un tanar de stanga

       03/05/2011 at 3:53 pm

       • Elie Wiesel a zis si prietenu` lui, Ilicescu, a aplaudat furtunos, mai draga… 🙂

        Tzepelica

        03/05/2011 at 3:56 pm

     • Nu sunt de acord cu ,,In Romania in schimb nu au fost primiti astfel ”. Dimpotriva, inclusiv obtinerea independetei a fost negociata cu prmirea neoficiala a mii si mii de evrei refugiati din alte parti mai ,,neprimitoare” .A, ca o parte a acestora ,au acaparat pozitii bune in economie (cu mar fi cvasimonopolul trusturilor arendasesti din |moldova care si-au permis sa sfideze inclusiv autoritatile romane), ca au existat usoare nemultumiri fiindca initial, sederea in Romania a fost formulata de cercurile interaatioanle evreiesti drept una temporara pentru ca apoi sa devina permanenta e adevarat, dar |Romania a fost o gazda mai mult decat primitoare pentru evrei (cu voie si, uneori, cu nevoie|).

      Loda

      03/05/2011 at 3:57 pm

      • Ptiu sa nu te deochi Loda, citezi din cattea de istorie de a 7 a din 1965 🙂

       Un tanar de stanga

       03/05/2011 at 4:01 pm

       • 😛

        skorpion

        03/05/2011 at 4:01 pm

       • NU face nimc, daca tu asa consideri, te rog pune sursele din care citezi tu ,vrei? Poate ne spune si Theophyle parerea lui (eu ,in general ,nu vorbesc fara surse documentare,le astept pe ale tale si apoi vin cu ale mele,daca doresti, inclusiv, daca doresti manualul de a 7-a ,desi eu am predat si predau la colegiu).

        Loda

        03/05/2011 at 4:22 pm

  • nu, din fericire. Problemele sunt absolut de ordin cultural si social. Majoritatea emigrantilor au venit cu naravuri complet diferite de cele ale „bastibasilor”. Lucrurile au ajuns la un conflict de ordin cultural mai mult decat economic. Vezi povestea caricaturilor.

   Theophyle

   03/05/2011 at 4:26 pm

 5. @bujold, dar nu cred ca la dimensiunea actuala, ma refer la numarul de evrei.
  si mai este ceva: evreii, chiar detestati de unii, contribuiau efectiv la dezvoltarea economica a tarilor respective, pe cind musulmanii in marea lor majoritate frineaza mult…

  skorpion

  03/05/2011 at 3:35 pm

 6. 🙂
  @skorpion – nu discut asta, vorbesc despre tendinta macro din anii 30 si cea de acum – strainul devine dusman, cine o fi el, si roman, care nu este musulman. Evolutia mi se pare periculoasa. Crezi ca nu stiu? Eu am sange de evreu, stiu prea bine…. anii 30, tatal meu ar putea, daca ar trai, a murit in ’78, sa depuna marturie.. vezi escalada partidelor de dreapta, si nu ma refer la simplii conservatori, ci la fascisti, care in fond sunt tot de stanga….in majoritatea tarilor europene, pe fondul somajului si mizeriei datorate crizei.

  bujold

  03/05/2011 at 3:40 pm

  • buna ziua
   analogia este pertinenta;
   nazistii au cultivat ” cum ne fura evreii afacerile” den la inceput;
   in 32 cind von papen l-a propus pe hitler cancelar a crezut ca-l va controla;germanii ” standard” nu au luat in serios doctrina;ce a urmat: acapararea unui stat de nazisti in 10 luni-din ian 33 pina in oct 33
   pericolul sa se repete anii 30 nu e neglijabil;nu vorbim de evrei numai,oricind se gaseste un tap ispasitor: musulmanii-in franta sau germania-,tziganii in ungaria(cum se intimpla acum),romanii in italia si franta
   e de ajuns sa inceapa a se rostogoli acest bulgare si gata

   intamplator

   03/05/2011 at 4:38 pm

  • bujold:
   Ai dreptate, emigratia, inclusiv a numerosi evrei(unii din Rusia Sovietica ,apoi URSS) a fost folosita de nazisti in directia ,,vin la noi si ne fura locurile de munca” contribuind la iumplantarea ideii ,,vinovatul universal este evreul”.

   Loda

   03/05/2011 at 4:47 pm

 7. Halal primar !
  „Primarul din Deveselu, unde se va amplasa scutul antiracheta: „Presedintele Basescu mi-a zis sa-mi tin gura si sa nu spun locatia finala pana nu va fi facuta publica in mod oficial” (hotnews).

  Tzepelica

  03/05/2011 at 3:50 pm

 8. A zis Dumnezeu catre Adam: -Coboara jos in vale! Si Adam a intrebat: -Ce e aia vale? Si Dumnezeu i-a explicat ce este valea. Dupa care Dumnezeu a zis: -Inoata peste rau! Si Adam a intrebat: -Ce e aia rau? Si Dumnezeu i-a explicat ce este raul, apoi a zis: -Urca muntele! Si Adam a intrebat: -Ce e aia munte? Si Dumnezeu …i-a explicat ce este muntele, apoi a zis Dincolo de munte este o pestera, intra inauntru! Si Adam a intrebat: -Ce e aia pestera? Si Dumnezeul i-a explicat ce este pestera, apoi a zis: -In pestera gasesti o femeie. Si Adam a intrebat: -Ce e aia femeie? Si Dumnezeu i-a explicat ce este femeia, apoi a zis: Vreau sa va inmultiti! Si Adam a intrebat: -Cum se face? Dumnezeu i-a explicat cum se face, apoi Adam a pornit la drum. Jos in vale, peste rau, sus pe munte si inauntru in pestera …unde a gasit femeia. Dupa vreo 5 minute iese afara din pestera si Domnul intreaba nervos: – Acu’ ce mai e?!!!! Adam intreaba timid: – Ce-i aia migrena ?…

  skorpion

  03/05/2011 at 3:56 pm

  • Heheheeee…adica l-a tratat cu refuz chiar pentru intaiasi data ?
   Probabil ca in fundu` pesterii se ascundea un tip mult mai viril (Ursus Spelaeus?). 😆

   Tzepelica

   03/05/2011 at 4:01 pm

 9. bujold,

  de 2000 de ani popoarelor le este frica de straini.
  cind se-mpute treaba (criza, etc) pe cine se arunca vina? pe straini!
  probabil ca este in firea umana aceasta latura perversa, nu?

  skorpion

  03/05/2011 at 3:59 pm

  • Si tot de 2000 de ani (daca nu chiar mai demult) strainii si-o fac cu mana lor.
   Adica se urca in capu` gazdelor, dupa ce acestea ii omenesc/invita la masa.

   Tzepelica

   03/05/2011 at 4:04 pm

 10. „-Baieti, mai e ceva de supt de la astia ?
  – Nu mei e nika, sefu`, sa traiti…am supt si maduva !
  – Atunci le bagam pe bursa, sa dea dracii`n ele !”

  „Autoritatile romane intentioneaza sa elimine arieratele din economie prin accelerarea procesului de privatizare si restructurare a companiilor din portofoliu, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat de Guvern.”

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8581275-accelerarea-privatizarii-restructurarii-companiilor-stat-solutia-guvernului-pentru-eliminarea-arieratelor.htm

  Tzepelica

  03/05/2011 at 4:13 pm

  • adica nu mai exista o bruma de fier, bronz sau alte nimicuri care pot fi valorificate la buc 😦

   mar

   03/05/2011 at 4:18 pm

   • P`astea le-au valorificat brunetii de la „Ciocanu` si nicovala srl”. 😆

    Tzepelica

    03/05/2011 at 4:20 pm

 11. O fi mancat o cantitate mai mare de ciuperci 😦 crinolina este de acord cu amplasarea scutului, sau este efectul razelor gama asupra anemonelor?
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/antonescu-pnl-sustine-deciziile-csat-anuntate-de-basescu-224180.html

  mar

  03/05/2011 at 5:21 pm

  • incepe ” rebranduirea”
   a dat chix cu jos basescu si trebuie sa aleaga altceva;i-as sugera” sus vintu” sau mai bine” toate vinturile sus”
   ce nu se prinde-ca nu e in stare- e ca lumea s-a lamurit cu el

   intamplator

   03/05/2011 at 5:49 pm

 12. Salut 🙂
  @Tzepelica, degeaba se supara suedezii. Amicul tau nu a capatat slujba de pomana, ci pentru ca isi facea treaba mai bine si poate pe mai putini bani decat concurentii sai.
  Eu cred ca emigrantii care aduc valoare si care respecta cultura si valorile locului ar trebui bine primiti. Nu ma refer la scandalagiii musulmani sau hindi pentru care se cheltuie in zadar pe nu stiu ce „programe de integrare”.

  Diana

  03/05/2011 at 7:09 pm

 13. Am gasit ceva interesant in legatura cu absentza de aseara a lui Elan Schwartzenberg de la Realitatea.
  Cristoiu si Turcescu l-au sunat sa ceara explicatii si cu aceasta ocazie au aflat , in premiera, faptul ca omul de afaceri Schwartzenberg este actionar si la B1 tv. alaturi de Oancea si Paunescu.

  „Pentru libertatea jurnalismului si transparenta va rog sa verificati: si cu domnul Oancea si cu domnul Paunescu sunt asociat, si totusi nu mi-am permis niciodata sa va deranjez cu nimic”, a dezvaluit Elan Schwartzenberg.

  „Va confirm ca puteti verifica: cu domnul Oancea sau cu domnul Paunescu(…)Nu intervin vreodata nici macar in locurile unde sunt asociat, nici in bine nici in rau, nu dau telefoane, nu agit lumea. Am vrut sa ii clarific domnului Chirieac ca nu m-am autoinvitat. Va rog sa fiti usor mai circumspecti inainte sa faceti oamenii varza”, a mai spus Elan Schwartzenberg, inchizand telefonul inainte de a fi bombardat cu intrebari din partea celor aflati in studio.

  http://www.ziare.com/sebastian-ghita/realitatea-tv/elan-schwartzenberg-tras-in-piept-de-o-angajata-de-la-realitatea-tv-1091976

  luminita

  03/05/2011 at 7:28 pm

 14. cedric

  03/05/2011 at 8:17 pm

 15. Buna seara 🙂
  postare noua!

  Theophyle

  03/05/2011 at 8:20 pm

 16. BUNÄ SEARA,

  am observat demult, cä o parte din emisiunile, dela B1Tv, sunt pe aceias linie cu antenele- special

  „ACTUAL B1”- RÄUTÄCIOS; TENDENTZIOS;CHIAR MINCINOS.

  azi dl.TOLONTAN, era indignat,la B1, din cauza lui bäsescu, nu merge presa,i se interzice orce,

  numai bäsescu e de vinä, cä dau faliment ziarele, si nu a uitat sä pomeneascä si pe udrea, o obsesie misoginä.säracul dul tolontan
  a fost total deraiat.ca sä fiu amabilä.

  theo

  03/05/2011 at 8:27 pm

 17. […] Sfarşitul multiculturalismului scandinav (via Politeía) Mult mai echilibrata si mai rece decat in sud, in regiunea nordica apar semnele unor nemultumiri de proportii fata de imigratia care a strabatut un continent intreg pentru a ajunge in Scandinavia.  Ultimele alegeri din Finlanda nu sunt de loc un eveniment izolat, ci reprezinta continuarea si probabil amplificarea unui fenomen care va termina in curand o lunga perioada in care stanga a propagat cu succes lozincile statului social si ale multicultu … Read More […]

 18. […] (și nu numai) despre țările scandinave expun atenției dumneavoastră următorul articol preluat de aici pentru care […]

 19. […] Vezi si comentariul Politeia in acest subiect – Sfarşitul multiculturalismului scandinav […]


Comentariile sunt închise.