Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Săptămâna Presei Europene / 24-30 Aprilie-2011

Roma se alătură războiului din Libia. Şi Italia va bombarda Libia”, titrează Corriere della Sera. După săptămâni de ezitări în privinţa campaniei – a deschis baze aeriene coaliţiei, dar şi-a limitat rolul la “acţiuni neletale” – guvernul italian a anunţat că aeronavele sale sunt acum disponibile pentru misiunile de atac ale NATO împotriva trupelor lui Gaddafi. Dar Liga Nordului şi alţi membri ai coaliţiei de guvernare a Italiei şi-au exprimat opoziţia fermă referitoare la această schimbare, susţinând că prăbuşirea regimului de la Tripoli va avea consecinţe grave pentru controlul imigraţiei şi interesele italiene din zonă. Pentru a evita complicaţii, decizia nu va merge pentru vot, în Parlament. Editorialul din Corriere aprobă mişcarea, în urma căreia Italia nu mai este “prinsă la mijloc” între conflictele de poziţie dintre Franţa şi Germania, în timp ce La Repubblica se plânge că a fost făcută “în cel mai rău mod, nu datorită evaluării strategice, ci din cauza presiunii SUA […] Slăbit cum este, Berlusconi nu suportă să-şi facă duşmani la Washington”.

Conturile la zi fac amici de durată. “Bombe italiene asupra Libiei în schimbul unui ajutor francez pentru imigranţi”: Lucia Annunziata, editorialistă în redacţia La Stampa, rezumă astfel acordul semnat în 26 aprilie la Roma între şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. O înţelegere aparent rezonabilă, însă, mai notează Lucia Annunziata, “în care Italia se însărcinează cu partea cea mai grea”, căci s-a angajat să participe la atacurile NATO asupra Libiei. În ceea ce îl priveşte, Parisul s-a limitat la formularea unor “promisiuni vagi” asupra unei reforme a acordurilor Schengen. Mai rămâne totuşi un motiv de discordie în ceea ce priveşte relaţiile economice: în faţa ofensivei purtate de întreprinderile franceze asupra mândriei industriei italiene, Berlusconi a lăsat deoparte patriotismul economic italian şi a militat pentru naşterea marilor grupuri franco-italiene. La schimb, Sarkozy a asigurat Il Cavaliere de sprijinul său acordat candidaturii guvernatorului Băncii Italiei, Mario Draghi, la conducerea Băncii Centrale Europene.

Uniunea Europeană – Germania, o spectatoare sceptică. Europa se ceartă, Germania este spectatoare”, titrează Handelsblatt,care a ales să pună pe prima pagină punctul de vedere al fostului preşedinte al grupului parlamentar Creştin-Democrat. Friedrich Merz atacă clasa politică europeană a cărei “slăbiciune este cel mai mare deficit în Uniunea Europeană”. El constată  că în faţa aşteptărilor popoarelor arabe, “Europa se ceartă”. Pentru acest expert în finanţe, numai o Europă puternică poate ajuta ţările îndatorate să-şi dezvolte o industrie competitivă. “O Europă puternică are nevoie de o Comisie puternică. Comisia de la Bruxelles va fi puternică doar dacă îşi revizuieşte priorităţile  […] şi comunică cetăţenilor săi ceea de ce nu se va ocupa. Multe sarcini politice trebuie să rămână în responsabilitatea statelor membre, altfel frustrarea şi respingerea agresivă faţă de Bruxelles vor continua să crească”. O altă ilustrare a dezamăgirii din presa germană prin Financial Times Deutschland, care  consideră că “Roma şi Paris se ţin de şotii asupra noii preşedinţii a BCE”. Italianul Mario Draghi ar trebui să devină următorul tutore  al monedei euro, împotriva voinţei Berlinului. “Merkel poate spera doar să obţină premiul de consolare”, observă cotidianul din Hamburg, potrivit căruia cancelarul nu îşi va da acordul decât în schimbul unor concesii altundeva. Pentru FTD, Draghi este totuşi “cel mai bun candidat”. Nici trecerea lui pe la Goldman Sachs şi nici originea sa “sudistă” nu reprezintă argumente împotriva omului “a cărui politică monetară s-ar putea dovedi chiar şi mai restrictivă decât cea a predecesorilor săi. Italianul va trebui să dovedească în mod constant celorlalţi membri ai zonei euro întocmai că nu este un italian în termeni monetari”, adică un laxist.

Nobleţea obligă întotdeauna. Splendoare şi denigrare – clasa subestimată: nobilimea din Europa nu renunţă la putere“, notează publicaţia germană Der Freitag, criticând monarhiile şi poziţia nobilimii în republicile europene. Editorialişti ai publicaţiei germane afirmă cu toată convingerea că „nobilimea distruge“.  Jutta Ditfurt, sociolog, politician şi cofondator al formaţiunii verzilor, a explicat cum a renunţat la titlul nobiliar. O jurnalistă, care se autointitulează „persoană umană“, notează că Europa încă are 11 monarhii. Cu cele 15 state din cadrul Commonwealth conduse de regina Angliei, „majoritatea celor 42 de monarhii din lume sunt europene“. Aceste familii regale, “cărora le place să se prezinte ca fiind aproape de cetăţeni, dispun în continuare de privilegii care depăşesc cu mult statutul lor personal“, subliniază publicaţia Der Freitag. Iar contribuabilii le oferă „110 milioane de euro pe an, conform unui studiu olandez din 2009“, pentru a le asigura acest mod de viaţă. Cu acest preţ, remarcă Der Freitag, monarhiile au de câştigat la nivelul identităţii naţionale, Juan Carlos I fiind considerat „părintele democraţiei spaniole“, Albert al II-lea drept „simbolul ameninţatei unităţi a Belgiei“, fără a uita de familia Grimaldi, „fără de care Monaco probabil ar fi fost de mult timp o provincie franceză“.

Portughezii vor învăţa să trăiască cu FMI. “Aflaţi ce se va schimba în viaţa dumneavoastră cu FMI”, titrează Jornal de Negócios, într-o ediţie specială dedicată aproape exclusiv Fondului Monetar Internaţional. Cotidianul economic observă că FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană nu au ajuns încă la un acord cu privire la perioada de timp acordată Portugaliei pentru a-şi reduce deficitul public, adăugând că o perioadă scurtă, cum doreşte executivul de la Bruxelles, va necesita o austeritate mai severă. Deşi măsurile impuse de către troică nu sunt cunoscute încă, Jornal de Negócios  garantează că cetăţenii portughezi vor primi mai puţin de la stat şi vor trebui să plătească mai multe impozite, pensiile şi alocaţiile de şomaj se vor micşora şi va veni un val de privatizări. Cotidianul din  Lisabona dezvăluie de asemenea că Germania, Franţa, Italia, Spania şi Statele Unite sunt cele cinci ţări care vor garanta mai mult de jumătate din participarea financiară destinată asistanţei financiare a Portugaliei.

Scurtătură către Rai. “Cum îl iubim pe Ioan Paul al II-lea”, titrează Polska The Times înaintea ceremoniei de beatificare a fostului papă, pe 1 Mai, care ar putea să atragă doar 80 000 de vizitatori din Polonia. Comparativ cu cei un million şi jumătate de polonezi care au asistat la funeralile sale din 2005, numărul redus de pelerini ar trebui să fie un semnal de alarmă, notează Polska. “S-a spus că Ioan Paul al II-lea ne va conduce spre lumea liberă, dar pentru generaţia de douăzeci de ani asta nu mai înseamnă mult astăzi”, scrie cotidianul din Varşovia. Potrivit preotului Andrzej Szostek, media a contribuit la receptarea superficială a lui Ioan Paul al II-lea şi a mesajelor sale. În ajunul beatificării lui Ioan Paul al II-lea, L’ Espresso scoate un număr special despre “secretele Vaticanului”, dând publicităţii unele telegrame americane despre Sfântul Scaun obţinute de WikiLeaks. Potrivit documentelor, Washington a fost surprins de alegerea lui Joseph Ratzinger drept succesor al lui Wojtyla şi s-a arătat îngrijorat de tinereţea sa nazistă, dar uşurat de dispariţia “mafiei poloneze” care l-a înconjurat pe Ioan Paul al II-lea. Săptămânalul roman se concentrează de asemenea pe părţile obscure ale viitorului sfânt, considerat un “mare obscurantist”.

Scandal în marile şcoli. “Valoarea diplomei de studii superioare în dezbatere”, titrează Volkskrant după ce s-a aflat că Institutul de studii superioare Inholland a distribuit diplome fără ca studenţii să aibă nivelul cerut. Într-un raport publicat pe 28 aprilie, Inspectorul Şcolar arată că patru din cinci formări profesionale ale Inholland (printre altele comunicare şi inginerie mecanică) nu sunt la înălţime. Acestea propuneau “trasee de final de studii alternative” constând în a da posibilitatea studenţilor să obţină credite de studiu europene prin intermediul lucrărilor făcute acasă, în loc de clasicele examene. Ziarul mai aminteşte şi că “nivelul a altor patru formări profesionale de la alte institute este alarmant”. Secretarul de stat pentru Educaţie, Halbe Zijlstra, a anunţat că institutele şi universităţile vor fi de acum înainte supuse unor controale mai severe şi că respectivele instituţii vor primi o amendă.

60 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. un raspuns ptr Loda de la postarea anterioara:@loda:@loda:la 15 ani am participat la olimpiada nationala de mate.fara modestie te anunt ca in urma rezultatului obtinut, in prima zi cand am venit la liceu un tovaras de la utc s a si prezentat si m a numit ceva sef cu propaganda,nu retin exact.in acelasi an a venit “revolutia” si n am inteles exact ce atributii avea un sef cu propaganda pe liceu.care are ceva creier -scz dar nu te banui de asa ceva-stie ca in anii 87,88,89 cam toti elevii cu rezultate bune la invatatura,olimpiade concursuri sportivi erau imediat numiti pe utc cu diverse treburi.iti dai seama stimata Loda cat era de prost antenescu -caruia ii faci o propaganda desantata , mai ceva decat propaganda care o facea UTC -daca tot ce a realizat profesional se rezuma la o catedra in satul porumbacilor?yo propun sa i dai meditatii la o limba straina dl ui chuky antenescu.nu de alta dar sa fii presedinte al unui partid istoric si sa nu ai habar macar despre o limba de circulatie internationala e jalnic.tineri precum ungureanu,paleologu,funeriu si multi altii pot matura pe jos cu likele analfabete alde chuky,idolul tau.

  zigzag

  01/05/2011 at 2:42 pm

  • Zig zag…
   Mai usor cu entuziasmul.
   Doar prin exceptie de la regula cei mai buni ajung in cele mai bune pozitii…Ceva imi spune ca acest domn nu e exceptia asteptata. E mai degaba un „pretzios” gaunos. Cioroianu(ministrul de externe ce i-a urmat era istoric, cel putin)

   STRAJNIK

   01/05/2011 at 2:50 pm

   • nu e vorba de entuziasm.ma refer strict la CV.compara cv -ul si activitatea profesionala a lui chuky cu CV-ul tinerilor de mai sus -din fericire mai sunt si altii foarte bine pregatiti-si trage singur o concluzie.daca o multinationala de prestigiu ar dori sa angajeze personal cred ca mister antenescu nu ar fi invitat nici la interviul 1.in comparatie cu antenescu cred ca pana si un interlop are mai multe abilitati de a conduce decat chuky.

    zigzag

    01/05/2011 at 2:54 pm

    • N-am sustinut ca numitul chuky ar fi un exceptional.
     E un gargaragiu impetuos.A carui pozitie se datoreaza, exclusiv, mediocritatii (politice) inconjuratoare.

     STRAJNIK

     01/05/2011 at 3:09 pm

   • Strajnic,
    Mai uşor cu entuziasmul!
    „Cioroianu(ministrul de externe ce i-a urmat era istoric, cel putin)”
    MRU a absolvit istoria, cel puţin.

    Băşcăliosul

    01/05/2011 at 3:17 pm

  • zig-zag:
   Foarte curios, oare eu ce pacate oi fi avut? In clasa a XI-a am fost la olimpiada nationala la romana (clasa a zecea, de la noi din bihor era reprezntata de prietenul meu de atunci ,Adrian Pintea, Dumnezeu sa-l odihneasca),iar in clasa a XII-a am luat premiul I pe judet la istorie (faza nationala nu s-a organizat, fiind prmia data ca se facea olimpiada la istorie0.Ei bine, nici mie nici lui Adrian nu ne-a facut nimeni propuneri de promovare in UTC,nici macar la nivel municipal sau pe liceu.Apoi eu, cu modestie, am avut ceva rezultate la invatatura, dar Adi era genial, si totusi, am ramas nebagati in seama ?
   Cat priveste ,,propaganda desantata” pe care i-as face-o lui Antonescu, dincolo de faptul ca e o invetie de genul: primii la carte, primii la UTC ( 🙂 )si ca nu poti sa ai nici o dovada in acest sens, sa apelam la ratiune : il vezi pe autorul acestui blog permitandu-mi sa fac ,,o propangada desantata” pe blogul domniei sale ? LOL !(si ar avea tot dreptul sa dea cu mine de pamant, avand in vedere ca nu e cu respectivul).

   Loda

   01/05/2011 at 3:15 pm

 2. Liga Nordului a mai „trantit” odata guvernul acum citva ani? Nu imi amintesc?

  STRAJNIK

  01/05/2011 at 2:44 pm

  • Astia mai mult ameninta si vorbesc vorbe razgandindu-se mai tot timpul 🙂

   Theophyle

   01/05/2011 at 2:45 pm

   • berlusconi -daca era istet-ii facea o invitatie lui ghadafi la roma.venea megalomanul in vizita si l saltau baietii de la CIA ca au ceva experienta in rapiri prin italia.si uita asa scapau de o keltuiala.:)

    zigzag

    01/05/2011 at 2:51 pm

    • Zgy nu-l vor rapit il vor mort la el acasa. Sunt prosti de mor 😦 il transforma in erou si mai tarziu in martir. Un dictator nebun 😦

     Theophyle

     01/05/2011 at 2:53 pm

     • nebun dictatorul.dar si mai nebuni hingerii dictatorului. :))

      zigzag

      01/05/2011 at 2:55 pm

    • Interesante propuneri ai zigzag. Sa legalizam brigandajul international.

     STRAJNIK

     01/05/2011 at 3:14 pm

 3. Zigzag vad ca ai luat personal observatiile asupra trecutului UTC al lui MRU (buna prescurtare „Many regrets unable”).Si eu ma fost un elev bun( ca sa fii fericit am cistigat si o olimpiada judeteana la mate) si student bun in perioada aia( am fost la concursurile Traian Lalescu, am trecut de faza pe Politehnica la unul etc),dar nu m-a chemat nimeni nici la UTC nici la Secu.Trebuie sa ne punem un semn serios de intrebare asupra acestor oameni .

  bigone

  01/05/2011 at 3:04 pm

  • taman ce scriam mai sus.

   Loda

   01/05/2011 at 3:16 pm

  • daca ne punem semne de intrebare asupra trecutului unui tanar care avea 15 ani iar apoi a urmat asa zisa revolutie atunci cred ca seniorul liberal balaceanu stolnici zis si laurentiu ar trebui exclus „ieri”din pnl.sa nu mai zic de ghise@co.

   zigzag

   01/05/2011 at 3:39 pm

 4. Mai baieti,
  E drept ca Razvan l-a uitat imediat pe binefacatorul Plesu, si a refuzat sa se intilneasca cu fostii colegi de liceu de la iasi spunind ca sunt nespalati.

  Dar uitati-va si voi pe fereastra cine sunt alegatorii romani de astazi.Veti vedea ca pentru ei nu conteaza. Ungureanu e de departe mult mai bun decit Ponta, Antenescu si asta avem acum

  Poate peste 10 ani romanul il va alege presedinte pe arhanghelul Gabriel, care acum nu ar avea nici o sansa.

  Un tanar de stanga

  01/05/2011 at 3:18 pm

  • Se pare că sunt mulţi supradotaţi cu motive temeinice să se zgârie după ce citesc un asemenea cv.

   http://www.badpolitics.ro/mihai-razvan-ungureanu/

   Băşcăliosul

   01/05/2011 at 3:34 pm

  • bigone, zigzag, loda – sinteti simpatici foc cu olimpiadele voastre.
   🙂

   la mine la liceu am avut un coleg mai mare cu 2 ani; foarte inteligent, exceptional. olimpiade cistigate, talent la pian, etc. viitor comunist de exceptie
   🙂

   Si….l-au propus …..sef utc, bla-bla-bla….
   tipul avea 16 ani atunci.

   si stiti ce a facut????

   a refuzat in mod elegant.

   represalii:
   – nu l-au mai lasat intr-o excursie organizata de liceu in r.s.ceha;
   – mama lui – profa de istorie si diriginta la o alta clasa – i s-a interzis sa mai fie diriginta, nu merita asemenea functie avind un copil atit de nesimtit cu PCR, UTC, etcete si prost crescut….

   deci se poate!

   acum tipul este medic in …..canada
   🙂

   skorpion

   01/05/2011 at 5:49 pm

 5. Ca e mai bun decit Ponta si Antonescu nu contest, dar are probleme cu etica.

  bigone

  01/05/2011 at 3:19 pm

  • Pai si prin asta e bun mai Bigone 🙂
   Monica Macovei ar iesi pe locul 3 din 4 intr-o competitie cu oprescu, ponta, Antonescu

   Un tanar de stanga

   01/05/2011 at 3:26 pm

  • nu i tin partea lui MRU.probleme cu etica are si de pe vremea cand era ministru in cabinetul tariceanu.vezi cazul Gojdu.@loda:ma refeream la anii 87,88,89 cand comunistii erau disperati sa aduca noi „membri de baza”in organizatie.daca te faci ca nu stii vezi arhiva CNSAS,unde se poate vedea cu okiul liber cam cum crescuse ritmul la raportat „noi racolari” de tineri.prin 88 daca nu ma insel securitatea deja avea intaietate la racolari.iar in iasi e un caz mai izolat:cine este iesean stie ce s a intamplat in piata unirii pe 14 decembrie.si cam toti iesenii stiu ca lovitura de stat era programata de kgb sa inceapa in iasi.in iasi nu a scapat nimeni de a fi luat in evidenta:de la cei mai buni elevi la cei mai buni sportivi.cat despre propaganda..te citesc si pe alte bloguri.nu dau nume. 🙂

   zigzag

   01/05/2011 at 3:36 pm

   • zigzag…
    Lasa’l dreaq de trect.
    E vorba de prezent.
    Pretziosu’ a savirsit multe gogomanii contemporane in functii oficiale.

    “Romania ca si un nou land federal (al Austriei)” a titrat
    cotidianul austriac Die Presse pe 4 martie 2006 un interviu cu
    ministrul Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat “Austria
    este azi cel mai important investitor strain din Romania.
    Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal”.
    In acelasi registru se inscrie si o intalnire misterioasa avuta cu
    seful Bundes Nachrichten Dienst (BND), la prima sa vizita in
    Germania, in calitate de ministru de Externe, informatie pe care
    a incercat sa o blocheze de la publicare in presa romana
    Cedarea Mostenirii Gojdu Ungariei Prin Acordul din octombrie 2005 dintre guvernele Romaniei si
    Ungariei, conceput de Ungureanu si plasat pe sub mana la
    semnat in cadrul primei reuniuni guvernamentale Bucuresti-
    Budapesta, o parte din averea Fundatiei private Gojdu ramase
    in Ungaria a fost trasferata ilegal statului ungar, in ciuda
    opozitiei Bisericii Ortodoxe Romane, executoare testamentara,
    care a cerut respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu.
    Minciuna ministeriala de la Moscova. In cadrul unei vizite
    intreprinse in 2006 in Federatia Rusa a sustinut ca a transmis
    Patriarhului Alexei un mesaj din partea Patriarhului Teoctist –
    afirmatie respinsa imediat de Biserica Ortodoxa Romana.
    Patriarhia Romana s-a aratat ultragiata de o asemenea
    intruziune abuziva si mincinoasa in afacerile externe ale
    Bisericii, intr-un moment in care relatiile dintre cele doua
    Biserici erau la fel de incordate ca intodeauna, din cauza
    pretentiilor Bisericii Ruse asupra Basarabiei.

    Bomboana pe coliva a pus-azi…
    Daca gogomanii de la Bucuresti nu au realizat gravitatea impardonabila a unei declaratii facuta azi,”aliatii” NATO ii vor trage de maneca. Si ilustrul personaj va primi un sut in dorsala. Pariu pe cinci mici si o bere(de 1 Mai)?

    STRAJNIK

    01/05/2011 at 4:34 pm

    • 🙂

     zigzag

     01/05/2011 at 5:05 pm

 6. […] Link: Săptămâna Presei Europene / 24-30 Aprilie-2011 […]

  • da Ela, stiu: tu il votezi cu ochii inchisi ! 🙂 Si eu l-as vota desigur, dar cu ochii deschisi 🙂

   Un tanar de stanga

   01/05/2011 at 3:44 pm

 7. „Nobletea obliga intotdeauna ”
  Nu impartasesc opiniile ziarului. Asa cum democratia costa bani, si merita sa dai banul, tot asa si monarhia costa bani iar eu cred ca merita banul cu virf si indesat. daca il avceam rege pe Mihai din 92 ne-ar fi costat sa zicem 15 milioane bune de euro pe an. (mi putin decit averea junelui Ghita facuta in acest rastimp ) Ei si ? Am fi avut mai putine jafuri iar noi eram hat sus departe.
  Daca nu ar fi regele belgienilor cine stie ce s-ar mai intimpla acolo.
  Costa coraoana britanica bani ? Nu uitati ca mai mult de jumatate vin de la turistii care viziteaza Londra sa vada cum e monarhia de aproape.

  Un tanar de stanga

  01/05/2011 at 3:42 pm

  • TDS,
   Nu înţeleg cu ce ar fi schimbat regele componenţa şi apucăturile puterilor executivă, legislativă şi judecătorească.

   Băşcăliosul

   01/05/2011 at 3:55 pm

   • O singura atributie mister B…
    Cind politicienii de la putere o faceau de oaie si lucrurile incepeau sa puta, suveranul demitea guvernul si dizolva parlamentul. Primul ministru NUMIT si guvernul sau organizau alegeri. o supapa de siguranta prevazuta de Constitutiile din 1866 si 1923.
    In alta zare, regele l-a demis pe ridicolul prim ministru
    Chamberlain si l-a numit pe Winston Churchill ca urmare a acestei prerogative(10 mai 1940)

    STRAJNIK

    01/05/2011 at 4:20 pm

    • StraŞnic!
     E frumos de visat pe bucăţele aduse din epoci diferite şi asamblate după 1992: o bucată de constituţie de colo, un premier de dincoace, o bărbulească fără săndească, o nouă constituţie pictată de rege revenit în grabă, doar parlamentul adus de nicăieri, inofensiv şi spectator dispus să înghită orice, mai ales imaginaţia noastră.

     Băşcăliosul

     01/05/2011 at 4:37 pm

     • Nu sunt un simpatizant al monarhiei.
      Totusi, nu pot sa uit cit s-o rugat (u)milica de Radu vasile sa demisioneze.
      Ca papasa iliescu a apelat la blindetzea minierilor sa’l demita pe dom’ pedro.
      Ca basescu a facut spume la gura cu motocicleanu.
      Blocaje constitutionale de care orice monarh ne-ar fi lipsit. Chiar si cu riscul desfiintarii definitive a parlamentului. Si infiintarea de fronturi(renastere/salvare nationala)cu a facut Carol(nepotul) in 1938.

      STRAJNIK

      01/05/2011 at 5:26 pm

      • Eu nu-s antipatizant al monarhiei.
       Sunt doar amuzat de fictivitatea şi inutilitatea unor idei atât de tardive, garnisite cu o întoarcere copilărească în timp, bună poate de un SF de calitate îndoielnică.
       Nu-mi pot imagina cum ar fi cedat frâiele puterii confiscatorii mânăriei din decembrie 89, capabili- la o adică- de orice condiţionare a regelui şi impunerea unei serii de trocuri, dacă i-ar fi permis să revină în ţară, până îl convingeau să se mulţumească cu restituirea averii şi postura de ornament docil.

       Băşcăliosul

       01/05/2011 at 6:01 pm

       • subscriu!
        🙂

        skorpion

        01/05/2011 at 6:04 pm

  • Daca vorbim despre situatia din 1992,de acord.In prezent,nu vad deosebirea dintre Duda si oricare alt politician de duzina de pe piata.

   ela

   01/05/2011 at 3:56 pm

   • Ar fi una, oricare politician de pe piata stie sa joace teatru mai bine decat Duda.

    luminita

    01/05/2011 at 4:09 pm

   • Daca Mihai era rege in 92 nu cred ca Duda mai era acum printz

    Ei, B Cu un prim ministru ca Ratiu ar fi facut multe
    Puterea judecatoreasca ? Ca in RDG Dati toti afara vineri iar de luni ii reangajam pe baza de criterii

    Evitam, minerii, nu ne vindem tara, etc etc Cel putin asa crede tds the day dreamer

    Un tanar de stanga

    01/05/2011 at 4:11 pm

    • sunt total de acord .

     Loda

     01/05/2011 at 5:42 pm

 8. Si eu am crezut in Ratiu, mare pacat ca nu a reusit sa fie macar prim-ministru.

  bigone

  01/05/2011 at 6:12 pm

 9. Sal`tare, popor ! 🙂
  Curatenie putea face si CDR, dupa 1996.
  N-au facut, insa, altceva decat sa schimbe ministrii, care au fost jucati pe degete de subalterni (oamenii lui Ilicescu).
  Amintiti-va de mos Dejeu, la interne. Era doar o biata marioneta in mana generalilor/coloneilor mosteniti din vremea lui Pingelica.
  De aia lu` Milica nu i-a ramas altceva decat sa planga, la finalul mandatului.

  Tzepelica

  01/05/2011 at 6:15 pm

  • Milica a fost sluga lor de la inceput. Magurenii stiu de ce.
   Iar istoria Seniorului Coposu nu e nici ea foarte clara.

   Un tanar de stanga

   01/05/2011 at 6:43 pm

   • Ce spui, mosule ?
    Cum adica „istoria Seniorului Coposu nu e nici ea foarte clara” ?
    Bati campii, amice !

    Tzepelica

    01/05/2011 at 6:45 pm

    • 🙂 🙂 Magureanuuuu !

     Un tanar de stanga

     01/05/2011 at 6:50 pm

     • Esti ridicol, prietene.
      Incearca un dus rece.
      Daca ai argumente, sustine-ti aberatia.
      Daca n-ai, abtine-te.

      Tzepelica

      01/05/2011 at 6:59 pm

      • Suntem singura tara din blocul fost sovietic care a activat dupa 89 ca partide principale de opozitie la FSN partide antebelice: PNTCD, PNL, PSDR (Cunescu). Nu avem exemple in alte tari care au propmovat partide moderne. Ilici si baietii lui au preferat sa infiltreze astfel de partide, ce aveau la virf Amedei lazaresti, Cimpeni, si alti fost detinuti politici care fie vorba intre noi au mai colaborat cu sistemul.
       In plus era simplu sa ii invinuiesti de rascoala de la 1907 pe nepotii lui … Tepelea
       In schimb au descurajat orice partid nou care nu putea fi acuzat de nimic.

       Un tanar de stanga

       01/05/2011 at 7:13 pm

       • Foarte „tare” argumentatia si la obiect.
        Am remarcat, mai ales, referinta la Coposu. 🙂
        Probabil ca n-ai avut timp sa observi cat s-a scremut Iliescu sa-i anihileze pe Coposu si pe regele Mihai.
        Pt. ca erau singurele persoane de care s-a temut cu adevarat.

        Tzepelica

        01/05/2011 at 7:21 pm

       • Pai pe Regele Mihai l-a pus Ilici cu botul pe labe, si i-a mai bagat si pe fiul amicului din Iasi in dinastie 🙂
        Nedumerirea mea gingasa in ce il priveste pe Senior e mai jos

        Un tanar de stanga

        01/05/2011 at 7:51 pm

 10. La gafele lui MRU, as mai aminti una.
  Seful diplomatiei romanesti a considerat ca este nimerit sa aseze tabloul Anei Pauker chiar la Ministerul de Externe, sfidand victimele crimelor comunismului.
  In ciuda insistentelor presei, MRU a refuzat sa dea jos tabloul din galeria de onoare de la MAE, asumandu-si cu mandrie gestul (incalificabil).
  In plus, a refuzat sa faca macar o mentiune pe tabloul cu pricina care sa aminteasca de crimele acesteia.

  Care va sa zica, oportunist si cam gafeur.
  Sigur, daca n-avem o oferta mai buna, ne consolam ca si pana acum cu „raul cel mai mic”, n`asha ? 😆

  Tzepelica

  01/05/2011 at 6:43 pm

 11. Voi ati vazut filmul asta ? Eu abia acum. arata intelegerile scrise dintre SS si NKVD, despre evreii si comunistii germani dati de rusi pe mina SS, despre partidul comunist francez si muncitorii francezi care pina in 41 erau impotriva lui Petain dar erau cu nemtii. Despre Holocaust ca notiune promovata de Marx si care se referea la popoare inferioare : sirbi, basci ce trebuiau exterminate. Despre Bernand Shaw. Lucruri noi pentru mine
  http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil

  Un tanar de stanga

  01/05/2011 at 6:48 pm

  • Fantastic! 😦

   ela

   01/05/2011 at 7:06 pm

   • Da, iar in anii 30 nemtii s-au specializat in URSS in construirea de lagare de concentrare. Auschwitz-ul si multe altele au fost ridicate initial cu know-how sovietic 🙂

    Un tanar de stanga

    01/05/2011 at 7:18 pm

    • Am avut rude care au beneficiat chiar si de 2 ori de statiunile rusesti :prima data ca prizonier de razboi,a doua oara,dupa eliberare,in Dombas,in minele de carbuni.
     Unul dintre ei mi-a daruit din suflet in anii 80 Arhipelagul Gulag al lui Solzhenitsyn.

     ela

     01/05/2011 at 7:29 pm

 12. Tds,salut, eu l-am vazut acum vreo 2 ani, dar nu tot, nu am rezistat. E prea crud, iar omul nou e printre noi.

  victor L

  01/05/2011 at 7:25 pm

 13. Salut din nou . 🙂
  In general e de remarcat ca o tara super indatorata ca Italia „TREBUIE” sa participe la toate evenimentele importante din lume . O fi pretul de platit pentru a nu fi declarata falimentara ? 😆

  Ștefan A.

  01/05/2011 at 7:34 pm

 14. Tzepelica fiule nu ma lua asa 🙂
  Amindoi gindim cam la fel pe politica (cu exceptia misoginismului tau )
  Si eu pup papucul Seniorului Coposu ca si tine si nu ma lua cu texte cu de cine ii e frica lui Iliescu.
  Am o nedumerire gingasa:
  Ce ma nedumereste la Senior, si poate cineva sa imi explice daca stie, (nu ca Magureanu e nepot de verisoara cu Seniorul)
  Eu am auzit de corneliu coposu dupa 22 decembrie 89. Pina atunci niciodata. Asta m-a pus pe ginduri (recent, nu atunci)Din 1964 de cind Corneliu Coposu a iesit din inchisoare el nu s-a manifestat civic in nici un fel. am auzit de SLOMR, de paraschiv, de Cana, de preotul Calciu, Goma, Mihai botez, Andreescu, Doina Cornea, la Europa libera, la prieteni etc, dar absolut niciodata de Corneliu Coposu. A aparut in decembrie 89 si a activat perfect, a fost calauza noastra a tuturor pina la moarte. Singura mea nedumerire este cea expusa mai sus. Intrind in inchisoare in forma (era rugbist)) si iesimnd in 64 ca o stafie, nu mai avea ce pierde. Ar fi insemnat mult daca aveam mai multi in tara oponenti ai regimului cum au avut rusii, polonezii si toti ceilalti. Daca imi duc nedumerirea la extrem as banui ca daca nu pioca Ceausescu, nu as fi auzit niciodata de Senior. In rest toate cele bune. E o chestie sensibila si e usor sa fiu inteles gresit.

  Un tanar de stanga

  01/05/2011 at 7:41 pm

 15. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  01/05/2011 at 7:49 pm

 16. Tinere…
  Ce e greu de inteles?
  Baietii cu ochi albastrii faceau „marcaj” strins la fostii detinuti politici. (cati mai se gaseau prin tara, o parte insemnata fiind lasata sa emigreze). Scopul marcajului era etalarea „vigilentei revolutionare”. In aceste conditii, statistic, putini viteji se mai arata. Dintre personajele enumerate mai sus de tine, o parte „au fost emigrate” dupa scurte reprize de represiuni. Incearca un inventar.

  STRAJNIK

  01/05/2011 at 8:03 pm

  • Strajnik amice,
   Mici dizidente a facut si parintele Galeriu cu cuvintari pentru tineri, nu au avut ce sa ii faca .
   si nu a emigrat, Florian Pittis la fel. Seniorul Coposu a fost inexistent, sau poate a dat vreumn semn si nu am stiut eu …

   Un tanar de stanga

   01/05/2011 at 8:54 pm

 17. Parintele Galeriu avea har. Nu deranja prea mult autoritatile. Auditoriul sau era, mai degraba,matur spre varstnic. Florian Pittis juca in alta liga sub protectia masonilor.Si nici activitatea sa culturala nu poate fi catalogata drept „opozitie”.Era, mai degraba, o supapa si un alibi folosit de autoritatile vremii in fata criticilor:vedeti ca si noi promovam muzica vremilor?Vedeti ca nu taiem pletele „extravagantilor”? Si alte asemenea.

  STRAJNIK

  01/05/2011 at 9:44 pm

  • Srtrajnik, Iti dai cu parerea ? Parintele Galeriu a avut o problema cu lwectiile pe care le propovaduia TINERILOR.
   dar… nu are rost. seara buna.


Comentariile sunt închise.