Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Debtocraţia, procesul crizei in Grecia.

Când un site conservator-libertarian (Free Republic) recenzeaza cu simpatie un eveniment care poate fi interpretat de stanga, lucrurile incep sa fie ciudate. Adevarul este ca evenimentul descris nu este nici de dreapta si nici de stanga, este o incercare de explica altfel decat a fost  explicata pana astazi criza datoriilor suverane in general si cea a Greciei in particular. Pentru prima data in istoria economica moderna a Europei este discutata in mod serios teoria juridica cunoscuta sub numele “Datorie Odioasa” (Odious debt) – vezi articolul meu pe Curs de Guvernare.. Teoria, formulata in 1927 de Alexander Sack, discuta legitimitatea unei datorii publice a unui stat condus dictatorial, oligarhic sau incompetent si care isi obliga cetatenii sa plateasca aceasta datorie din care au profitat altii decat cetatenii statului respectiv.

Debtocraţia (Debtocracy) este o acţiune politică. Acesta prezintă o perspectivă asupra examinării evenimentelor care au condus Grecia pe malul prăpastiei. Opiniile merg toate în aceeaşi direcţie, fără contrapunct. Aceasta este alegerea autorilor, care îşi dezvăluie punctul lor de vedere din primele minute: „În aproape 40 de ani, două partide, trei familii politice şi câţiva mari patroni au condus Grecia la faliment. Ei au încetat să-şi plătească cetăţenii pentru a-şi salva creditorii”.

Difuzat pe Internet, documentarul  retrasează istoria datoriei greceşti şi subliniază responsabilităţile clasei politice. Un film militant, care provoacă o dezbatere largă. Multă lume in Grecia  vorbeşte despre „Debtocracy”, un documentar al jurnaliştilor Katerina Kitidi şi Aris Hatzistefanou, despre criza din Grecia. Filmat cu banii lor proprii, plus ceva el donaţii de la prieteni, este difuzat gratuit pe debtocracy.gr. În mai puţin de zece zile, l-au vizionat aproape 600 000 de vizitatori. În fiecare zi, partizanii şi adversarii documentarului îşi enuntă punctele de vedere pe Facebook, Twitter sau blog-uri.

Principalii actori ai acestui documentar (aproximativ 200 de persoane) semnează o cerere pentru a înfiinţa o comisie internaţională de audit, care ar urmări să clarifice motivele creării unei datorii suverane şi condamnarea celor responsabili. În acest caz, Grecia are dreptul de a refuza rambursarea datoriei sale „nejustificate” şi anume datoria constituită prin acte de corupţie împotriva intereselor societăţii.

“Complicii” falimentului nu au dreptul la cuvânt

Directorul General al FMI-ului, Dominique Strauss-Kahn, care a venit la greci prezentându-se ca un doctor care are leacul pentru ţară, este comparat cu dictatorul George Papadopoulos [prim-ministru sub regimul coloneilor între 1967-1974]. Paralela este stabilită cu o uşurinţă remarcabilă de la începutul documentarului, dar personajul în cauză (DSK) nu are dreptul la cuvânt. Când a fost întrebată „De ce nu  cere părerea persoanelor arătate cu degetul?”, Kateina Kitidi, unul dintre autori, a răspuns că „aceasta este o întrebare de pus mai multor organe de presă care în ultima vreme nu difuzează decât un singur punct de vedere asupra situaţiei. Noi credem că oferim o altă abordare, care lipsea de mult timp”.

Publicul, garant al independenţei filmului

Pentru colegul ei, Aris Hatzistefanou, ceea ce contează este independenţa documentarului: „Nu am avut de ales”, a spus el. Pentru a evita constrângerile cu privire la conţinutul filmului pe care le-ar fi impus cu siguranţă societăţile [de producţie], instituţiile sau partidele, ne-am adresat publicului pentru a acoperi costurile de producţie. Documentarul aparţine deci ‘co-producătorilor’ noştri care au făcut donaţii pe internet şi de aceea nu există probleme de drepturi. Scopul nostru este, oricum, să-l difuzăm cât mai larg posibil”, explică acesta.

Documentarul foloseşte precedentul Ecuadorului şi Argentinei pentru a susţine argumentul cum că raportul unei comisii de audit poate fi folosit drept instrument de negociere pentru a şterge o parte din datorie şi din îngheţarea salariilor şi pensiilor.

„Încercăm să luăm exemplele unor ţări precum Argentina şi Ecuador, care au spus nu FMI-ului şi creditorilor străini care împovăraseră, fie şi parţial, cetăţenii. În acest scop, am vorbit cu oamenii care au condus  auditul în Ecuador şi care au dovedit că o mare parte a datoriei era ilegală”, continuă Katerina Kitidi. Debtocracy evită totuşi să sublinieze diferenţele majore şi evidente între Ecuador şi Grecia. Printre altele, faptul că Ecuadorul are petrol.

Am vazut documentarul pe care il puteti vedea si voi (linkul de mai sus). Bineinteles ca am fost deranjat de discursursul comunist-radical al lui Manolis Glezos, de care autorii se puteau lipsi cu usurinta, nu pot sa declar insa ca  daca s-a facut vreodata un documentar contra statului populist-oligarhic si asistat-social, acesta este Debtocracy.

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu am decit un singur lucru de spus: traiasca etalonul-aur! moarte banilor fiduciari!

  Cetatean

  29/04/2011 at 8:29 pm

  • Asa e, au vrut harti, au primit harti. Acum sa le manance!

   Theophyle

   29/04/2011 at 8:33 pm

 2. Mofturi. Intr-o asemenea situatie responsabili sunt chiar cetatenii statutlui respectiv, fiindca nu au inlaturat prin forta regimul dictatorial/oligarhic si mai tarziu au votat cu mana lor nenumarati incompetenti.

  MaxP

  29/04/2011 at 8:35 pm

  • Asa, nu? Exact cum am procedat noi intotdeauna 😦

   Theophyle

   29/04/2011 at 8:42 pm

  • chiar sunteti naiv? in ”romanica” dezastrul a venit DUPA inlaturarea prin forta a regimului ”dictatorial” ; cetatenii voteaza in necunostinta de cauza , prin manipulare si ascunderea adevaratelor intentii , pt. ca si asta face parte tot din politica odioasa , democratia actuala e o masca de protectie a intereselor antinationale . Doar teoretic aveti dreptate dar astea raman vorbe goale .

   –––––––––––––––––––
   MODERARE

   Deoarece exista pe blogul acesta un comentator cu pseudonimul @Cetatean, nu puteti comenta cu acest pseudonim, deci l-am corectat.

   Alt-cetatean

   30/04/2011 at 8:12 am

 3. Seara buna . 🙂
  – In general o datorie se face pentru a realiza ceva util . Care ceva ar urma sa produca OBLIGATORIU SI UN PROFIT . Tip autostrazi , sisteme de canalizare sau de apa potabila . Acestea , prin tariful de acces la respectivul serviciu aduc si profit investitorului . In un timp relativ mediu – lung . Si cum nici un privat nu investeste in ceva care aduce profit doar peste 6-11 ani , este statul unicul investitor .
  Cind faci datorie pentru a platii pensi sau salarii , esti la camera gaz . 🙂 Datoria respectiva din ce va fi rambursata ? 😦
  – In cazul grecesc , situatia a devenit exploziva datorita populismului politic in cautare de voturi . Degenerat in ani si ani.
  – Pentru a incheia cu o nota de optimism si veselie 🙂 la nunta engleza de azi vinul este foarte bun si bucatarii , majordomii cu adevarat experti . 🙂

  Ștefan A.

  29/04/2011 at 8:40 pm

  • Salut Stef, 🙂
   Sa-ti fie de bine. Multumim ca ne informezi 😆

   Theophyle

   29/04/2011 at 8:43 pm

  • Salutare Stefan, nu ai spus cat a mers darul. 🙂

   Creanga

   29/04/2011 at 8:43 pm

   • Salut Creanga 🙂
    Elemente din SAS (Special Air Service ) pazesc papucii miresei . 😆

    Ștefan A.

    29/04/2011 at 8:50 pm

    • Lasa papucii, nu ziceam de car, DAR, cat a fost masa, cat a dat socru mare?

     Creanga

     29/04/2011 at 8:53 pm

     • A promis ca lasa coroana ! 🙂 Cămila , pardon , Camilla a devenit verde la fata . 😆

      Ștefan A.

      29/04/2011 at 9:00 pm

 4. Cred ca Grecia ar putea oferi populism la export. Se cauta marfa asta?

  ela

  29/04/2011 at 8:42 pm

  • Banuiesc ca atunci cand vorbesti de Grecia nu te referi la toti grecii??? 🙂

   Cristian Medelean

   29/04/2011 at 8:48 pm

   • La unii cu mama greceasca inclusiv. da’ numai cu unii 🙂

    ela

    29/04/2011 at 8:57 pm

    • grecoaica

     ela

     29/04/2011 at 8:57 pm

  • Salut ela 🙂
   Si in Italia populismul e la mare moda . 🙂
   Din 1982 si pina in 1992, datoria publica a crescut cu 100 % . Sub guvernele CAF (Craxi , Andreotti , Forlani ) . A crescut din 60 % PIB la 120 % PIB in doar 10 ani . Cind DEJA erau realizate sistemele de infrastructura , scoli , spitale. A fost coborita virsta de pensionare , a crescut nr. de angajati la stat si au crescut si salariile acestora . Plus coruptia care a dilagat in toate cheltuielile statului .

   Ștefan A.

   29/04/2011 at 8:58 pm

   • Deci,sa inteleg ca italienii au suficienta marfa din asta?
    Rau imi pare;ma gandeam ca am avea si noi de dat 🙂

    ela

    29/04/2011 at 9:09 pm

 5. Cleptocratia era un concept mai potrivit situatiei din Grecia.
  O sursa de inspiratie ar fi Herbert Spencer si The Man Versus The State, 1884.
  Cetatene, etalonul aur nu mai e posibil. Acest etalon a decedat pe 15 august 1971(zi in care Statele Unite au incetat aplicarea principiului stabilit la Btetton Woods in 1945). Uncia de aur era, la vremea ‘ceea cam 35 de dolari SUA.

  STRAJNIK

  29/04/2011 at 8:46 pm

 6. Strajnik, stiu cind e decedat etalonul aur si nu cred ca astazi e imposibil. Dimpotriva, chiar acum e mai necesar ca oricind. Insa cine sa renunte la tiparnita?

  Cetatean

  29/04/2011 at 8:49 pm

  • Personal cred ca intreg sistemul financiar va fi reformat curand… Ca in loc de dolar se va pune euro (nu cred), aurul, cipul sau bomba ramane de vazut…:)

   Cristian Medelean

   29/04/2011 at 8:52 pm

 7. bonsoir,

  a treia zi de Pasti am primit un telefon de la un bun amic. De Paste s-a dus pe insula Korfu cu intreaga sa familie. Cu autocarul din Ploiesti pina pe insula.

  Amicul mai fusese in Grecia in 2008.

  In 2008 parcurgerea Greciei se facea pe o sosea, iar oarecum paralel cu drumul se vedea soseaua, autostrada noua ce era in plina constructie pe baza de fonduri structurale (UE), inclusiv se vedeau tunelurile ce urmau sa rasara.

  acum, in 2011, noua sosea este complet terminata, iar cu autocarul au trecut prin vreo 17 tuneluri, iar timpul de parcurgere s-a diminuat cu vreo 2-3 ore.

  Acelasi amic mi-a spus ca efectiv nu au gasit pe nicaieri criza greceasca.
  or fi fost orbi?
  🙂

  eu doar v-am povestit!
  🙂

  skorpion

  29/04/2011 at 8:54 pm

 8. skorpi, stii cum e cu crizele astea: toate iti merg ca pe roze pina vine subit o criza! :mrgreen:

  Cetatean

  29/04/2011 at 9:06 pm

 9. Scuze pt offtopic, il caut pe cedric.
  La B1 este asteptat „pustiul”Ghita intr-o interventie telefonica.
  A.Pora si Cristoiu cred ca amenintzarea pelticului e un bluff.

  luminita

  29/04/2011 at 9:31 pm

 10. La B1
  Ghita e intrebat daca surpriza lui Vantu este vanzarea Realitatii tv.
  Ghita zice ca el are contract de management, nu de proprietate si lasa sa se inteleaga ca intradevar Realitatea Media SA s-ar putea vinde.

  luminita

  29/04/2011 at 9:44 pm

 11. Asadar surpriza ar fi ca Vantu si-a vandut actiunile detinute la Realitatea Media.
  Ramane de aflat cui i le-a vandut, cuiva care are alergie la Basescu, in orice caz.

  luminita

  29/04/2011 at 9:47 pm

 12. Seara buna 🙂
  Golanasul mic: http://www.hotnews.ro/stiri-8567079-cum-judeca-procesul-lui-sebastian-ghita-9-ani-managerul-realitatii-acuzat-procurori-eludat-taxa-basescu.htm
  Bineinteles, desi faptele sunt din 2001-2002 – tot Basescu e de vina :).

  DanSu

  29/04/2011 at 9:57 pm

 13. Luminita, multumesc, abia acum am citit ce ai scris.
  Nu stiam ca este emisiune pe B1.
  Ma uitam la irtv si nu-mi venea sa cred: o japitza-_Oana Stanciulescu- impreuna cu Dinescu , intr-o conversatie decenta cu Damian Draghici. Or fi terminat munitia anti Basescu?
  Acum e pauza pe B1

  cedric

  29/04/2011 at 9:57 pm

 14. S-a schimbat tema la B1. Dar Vantu mai are actiuni la Realitatea? ca parca zicea ca le-a dat copiilor.

  cedric

  29/04/2011 at 10:02 pm

  • Cred ca acelea pe care le-a dat copiilor sunt tot ale lui de fapt, nu?
   Turcescu a introdus o soparlica cum ca ar fi vorba despre un barosan din media moldoveneasca,( Chisinau) ,un tip putred de bogat, kaghebist chipurile.
   Dar cat mai e pana luni?
   Ne spune pelticul acus-acus.

   luminita

   29/04/2011 at 10:17 pm

 15. Ramane concluzia ca populismul ieftin e ciuma politicii moderne, alaturi de conducatorii de meserie politician (eu zic ca un om care nu a condus o firma profitabila de macar 50 de angajati nu ar trebui sa conduca o tara).

  Sa fim seriosi, cetatenii tarilor cu probleme au fost pacaliti, dar cu acordul lor. Au vrut mult bun si gratis. Cred ca irlandezi au fost mai trisati de clasa politica decat greci, greci si-au facut-o cu mana lor,intr-un fel. Ignoranta si comoditatea nu sunt o scuza. Lumea e plina de oameni care au pareri economice si politice far de numar, dar cand ii iei la bani marunti stiu nimic spre deloc.

  Problema cu democratia moderna este ca vocea celor putini care stiu pe ce lume traiesc e sufocata de cei, scuzati expresia, prosti da multi. Si aici e maretia populismului.

  Radu Ionescu

  29/04/2011 at 11:16 pm

  • de ce spui ca irlandezii au fost MAI TRISATI de clasa politica decit grecii?!

   skorpion

   29/04/2011 at 11:21 pm

   • Pentru ca in irlanda politicul a decis brusc sa garanteze 100% bancile, si a fost in mare parte o criza bancara. In grecia au fost multi ani de pensii si salarii platite de stat aiurea in vreme ce evaziunea fiscala era in floare, la nivel de romania. Cum zic americanii, grecii, they had it coming

    Radu Ionescu

    29/04/2011 at 11:33 pm

    • Si serios, chiar sunt necesare caps-uri?

     Radu Ionescu

     29/04/2011 at 11:34 pm

 16. E posibil sa fie Vladimir Plahotniuc, daca speculam.

  http://www.badpolitics.ro/tag/plahotniuc-kgb/

  Cetatean

  29/04/2011 at 11:17 pm

 17. Ponta: Piticul Lăzăroiu a plecat pentru a face Partidul Alba ca Zăpada

  ce limbaj..

  skorpion

  29/04/2011 at 11:20 pm

  • asemenea iesiri imbecile si iresponsabile i se vor intoarce mai devreme decit si-ar fi dorit. vor fi pumni in obrazul lui de canalie…

   skorpion

   29/04/2011 at 11:35 pm

 18. avrt0n 🙂

 19. buna dimineata;
  nu poti daca nu esti un ” hub” comercial au tehnologic sa te dezvolti;
  asta nu o spun eu o spune istoria traita de omenire si cei care analizeaza asta;
  grecia a fost acum 2500 ani;nu mai pot trai azi din ce au inovat acum 2500 ani;
  italia este un alt exemplu(desi ,eu personal ma indoiesc ca italienii de azi mai au ceva roman in gene)
  irlanda -o greseala strategica:nu poti deveni un ” singapore”intr-o piata europeana unica
  spania; nu e motiv de ingrijorare,au trait relativ rau sub franco,au investit bine banii europeni,are industrie ,are america latina,,
  sansele romaniei:
  a. seriozitate
  b. agricultura
  c. hub pentru zona caspica/suna utopic,dar constanta poate deveni al doilea port european
  ce lipseste: un lider care sa ” vinda” asta /nu-l avem dar ,cine stie, poate apare in urmatorii 10 ani

  intamplator

  30/04/2011 at 12:43 am

 20. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  Theophyle

  30/04/2011 at 8:09 am

 21. Mi-as dori o parere privind situatia Iralndei si a Islandei, care sunt in postura de a plati (sau nu) datoriile unor banci private.

  Aceasta este o „Datorie Odioasa” ?

  Cu stima.

  Petronius

  30/04/2011 at 1:02 pm


Comentariile sunt închise.