Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agenda: Un Schengen pe cale de dispariţie.

Au romanii talentul de a se alatura sindrofiilor la sfarsitul lor. Citind stirile de dimineata (27/4/2011), nu este greu sa aflam care este tendinta si optiunile partenerilor europeni in fata valului de emigranti din Magrebul eliberat si proaspat democratizat. Dupa ce au terminat cu democratizarea si eliberarea de sub dictaturile sub care au trait decenii, cei eliberati au preferat sa ia drumul pribegiei Europene, afland extrem de repede cum sta treaba cu noile democratii in statele lor. Conform datelor din Italia, deja 20 de mii de emigranti bat la portile Europei, dupa ce au “cucerit” de facto insula Lampedusa.

Dupa ce italienii au hotarat sa acorde  permise de şedere temporară emigranţilor, permiţându-le astfel să călătorească în spaţiul Schengen, Parisul a restabilit controalele la frontiera cu Italia pentru a-i bloca pe cei care planificau să migreze spre prieteni sau rude din Franţa; nu trebuie uitat ca si Tunisia si Egiptul sunt membre ale “Francofonieiei.” Acest nou flux de emigranti a cauzat o mini-criză diplomatică, pe care Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi au încercat să o dezamorseze intalnindu-se ieri.

Scrie tabloidul francez La Tribune: Totul a început la Roma, cu tratatul fondator din 1957, care garanta cele patru libertăţi europene: circulaţie fără obstacole a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor. Şi tot la Roma începe acum destrămarea operei comune a două generaţii de europeni, întâlnirea dintre Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi ar trebui să reprezinte repunerea în cauză a acordurilor Schengen şi subliniază reapariţia spectaculoasă a naţionalismului economic, pe ambele părţi ale Alpilor. Desigur, imigraţia ilegală este o adevărată problemă: sosirea imigranţilor clandestini penalizează societăţile care pătimesc de fapt, începând cu înşişi imigranţii legali. Dar această insistenţă de a o trata apărând graniţele naţionale şi nu cele europene este un semn al vremurilor. După criza euro, care ar putea duce la un dezastru financiar major, acum piaţa unică este cea pusă la grea încercare. Ce fiasco!

Nici Libération (stânga) nu pierde şansa de a menţiona: „Libera circulaţie în Uniune reprezintă, la un alt nivel decât euro-ul sau programul de schimb universitar Erasmus, una dintre aceste revoluţii care au transformat profund vieţile a zeci de milioane de oameni, care acum vin şi pleacă fără paşaport sau viză. Dovada că Europa, câteodată monstru birocratic, ştie şi să mărească substanţial libertăţile şi să transforme ceea ce a fost cândva o utopie în noi drepturi pentru cetăţenii statelor membre. Şi aici se află sensul spaţiului Schengen: un progres istoric şi democratic, rămas în gâtul naţionaliştilor şi oportuniştilor de toate culorile care visau să recupereze cu prima ocazie atributele fostei suveranităţi ale statelor naţiune„.

Singurii caştigatori politici din aceasta situaţie sunt în Franţa Frontul Naţional (FN), a cărui popularitate ameninţă realegerea lui Sarkozy în 2012, şi în Italia de către Liga Nordului,  membru cheie al majorităţii lui Berlusconi.

Este mai mult decat clar ca tarile din Estul Europei, care au aderat la Schengen si cele care doresc aderarea sunt principalele victime ale noilor masuri restrictive in spatiul Schengen.

Cred ca Laurentiu Mihu scrie corect astazi in  Romania Libera: Ambiţiile vechi ale Franţei, de prim-solist pe scena politică şi militară a lumii, nu au devoalat nicicând mai bine ca acum frustrările pe care i le-a generat în ultimele decenii lipsa păstrării unei proporţii corecte între ceea ce şi-a dorit şi ceea ce a putut Parisul după al doilea război mondial. Tocmai de aceea, pe lângă soarta autocraţilor din nordul Africii şi ceea ce va urma din punct de vedere politic în regiune, foarte interesante sunt undele de şoc pe care instabilitatea din zonă le propagă dincolo de Mediterană, în mult mai civilizata Europă. În ultimii doi ani, două fenomene, oarecum interconectate, au pus marile capitale din vestul acestui continent în faţa a două dintre cele mai delicate provocări.

Conclude jurnalistul: Dar dacă îndemnul lansat de Elysée, privind relativizarea spaţiului Schengen, va avea ecouri pozitive şi în alte state, atunci Europa va încremeni cu totul în proiect. Coroborat acest lucru cu modul în care se profilează viitorul apropiat, bătrânul continent are toate şansele să se transforme cel mult într-un pensionar capiricios al scenei internaţionale.

Romania a cheltuit aproape 2 miliarde de euro pentru a intra in acest spatiu, care probabil se va disipa sau se va diminua foarte curand. Mare pacat este ca o mare parte din aceasta suma revine firmelor franceze, care ne-au administrat o lectie despre ce NU trebuia sa facem – adica sa-i lasam pe francezi la mama lor si sa ne vedem de alte surse, cel putin deocamdata.

Fara indoiala, Nicoleon este unul dintre cei mai mizerabili Presedinti ai Frantei de la Philippe Pétain incoace.

Written by Theophyle

27/04/2011 la 3:32 pm

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salut! 🙂

  Scurte precizari on topic:

  1. nationalismul nu e „economic”, e nationalism pur si simplu si nu va putea fi niciodata eradicat din Europa, pentru ca nu exista popor european, ci popoare nationale.

  2. Nicoleon face o politica externa orientata integral spre dimensiunea electorala interna.

  3. pe masura ce se closioneaza in dezbatarea interna, nicoleon intra in groapa cu lei a politicii franceze, de unde nu poate iesi decit invins. pur si simplu nu are ce pune in fata alagatorilor, la alegeri, tot mandatul lui de 5 ani a fost un enorm santier cu reusite partiale.

  4. in plus, nu are un concept clar cu care sa se vinda, altul decit „sunt macho, ii rup pe toti!”.

  5. romania reziliaza pe banda contracte cu firme franceze sau cu capital francez se pregasteste trintirea in usi in nas firmei Alstom, care colaboreaza cu metrorex. asta doare mai tare decit orice. in paralel, Renault va delocaliza in Maroc in citiva ani o buna parte din productia de Duster.

  6. nu cred ca romania v-a mai adopta vreodata euro si ca va intra in schengen in urmatorii 2-3 ani. Nici nu vad la ce ar folosi schengenul de tip nou.

  Cetatean

  27/04/2011 at 3:45 pm

  • Ar trebui sa ne gandim la o Romanie posteuropeana. La modul cel mai serios.

   Turnofftheglory

   27/04/2011 at 3:58 pm

   • Adica dupa ce se scufunda Europa precum Atlantida ?

    Un tanar de stanga

    27/04/2011 at 4:06 pm

    • Din nefericire nu ne putem transfera locatia geografica.

     Theophyle

     27/04/2011 at 4:14 pm

 2. Macar Petain a fost erou al primului razboi mondial, si victoriosul de la Verdun 😦 in timp ce Sarko….

  Un tanar de stanga

  27/04/2011 at 4:01 pm

  • Francezii au „reusite” mai importante.
   Luis Renault a fost omorat ca ultimul borfas, in celula arestului preventiv,in toamna anului 1944, de catre bravii sai concetateni. Prin sucirea gatului(ca la porumbei).
   El si fratele sau au platit din greu pentru progresul automobilului

   STRAJNIK

   27/04/2011 at 5:09 pm

 3. sarko a reusit sa o lase insarcinta pe carla, cu atit se pate lauda in 5 ai.

  Cetatean

  27/04/2011 at 5:00 pm

  • chiar e gravida???
   unii chiar ziceau acum citiva ani ca asta va face si ca prilejul va fi folosit pe post de marketing electoral

   intamplator

   27/04/2011 at 6:45 pm

 4. Cat despre noul-vechiul Schengen:
  Conducatorii de azi sunt pigmeii imitatorilor celor din generatia trecuta.
  Primul pas de micime, este eliminarea din cadrul fostului proiect de constitutie a sintagmei ce se referea la traditia crestina a europei.
  Rusii (finantatorii si „conducatorii din umbra” 👿 ) ai verzilor si corectilor politici, au castigat atunci prima lor mare batalie impotriva civilizatiei ocidentale.

  DanSu

  27/04/2011 at 5:07 pm

 5. Corectie: „pigmeii imitatori a” nu „pigmeii imitatorilor”. 😦

  DanSu

  27/04/2011 at 5:08 pm

 6. Dane, noi aici pe Politeia avem si pagina speciala dedicata noilor politicieni europeni care s-au inteles sa faca o Europa vidata de orice referinta crestine si orientata exclusiv spre birocratizare, stat bruxelez si tratate care oclesc referendumurile. Vezi linkul din dreapta sus „O Europa altfel”! 😉

  Cetatean

  27/04/2011 at 5:11 pm

 7. teophyle:de asta e bine ca Basescu a pledat mereu ptr o relatie privilegiata cu SUA.probabil a fost informat din timp de analisti profesionisti despre miscarile ilogice ale UE.

  zigzag

  27/04/2011 at 6:07 pm

  • Nu era nevoie de nici un fel de analiza profesionala. Miscarile schizofrenice ale UE se vedeau cu ochii liber de oricine se obosea sa citeasca in diagonala presa europeana.

   clemycali

   27/04/2011 at 6:21 pm

 8. Buna seara, buna seara.
  Intr-un sondaj de ultima ora Sarkozy pierde in turul doi la toti contracanddiatii socialisti la distante de peste 10 puncte si castiga doar in fata lui Marine lePen.

  clemycali

  27/04/2011 at 6:19 pm

  • dskahn este probabil viitorul presedinte al frantei

   intamplator

   27/04/2011 at 6:26 pm

   • Probabil ptr ca este cel mai bine plasat dintre socialisti. Asta nu inseamna ca problemele Frantei se vor rezolva cu el presedinte. Au contraire as spune.

    clemycali

    27/04/2011 at 6:29 pm

    • absolut de acord;dar se pare ca nu numai noi -in romania-alegem ” raul cel mai mic”
     nu cred ca franta poate avea un puseu nationalist ca finlandezii,olandezii sau ungurii( ca sa dau numai ultimele exemple)
     e o societate multiculturala;cel mai bun exemplu :imi amintesc nationala de fotbal care avea doar 2 francezi ” neaosi” barthez si riberry
     restul,…

     intamplator

     27/04/2011 at 6:43 pm

 9. buna seara;
  schengen e o palarie prea mare -acum-pentru europa;
  intrarea ro in schengen,in afara de reducerea timpilor de asteptare pentru transportul rutier nu vad ce alt avantaj aducea;
  la noi traficul rutier spre vest e o particica;
  penru cei care cred ca va fi o reintroducere a granitelor le recomand sa petreaca 12 ore la o granita istorica-sa zicem intre franta si italia-si sa-si imagineze ce ar reinsemna controlul documentelor tuturor autocamioanelor si mai ales ale documeteleor soferilor;cred ca jumatate sunt din fostele tari estice

  intamplator

  27/04/2011 at 6:25 pm

  • …un avantaj deloc de dispretuit.

   Diana

   27/04/2011 at 8:02 pm

 10. Salut 🙂
  Mare tampenie si nationalismul. Cum naiba sa te mandresti cu locul nasterii, pe care nu l-ai ales? Noi mai degraba avem ceva de renegat 😦
  Mie mi-ar fi placut sa nu-mi mai scrie pe acte „romania”.

  Diana

  27/04/2011 at 8:02 pm

 11. Buna Seara la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  27/04/2011 at 8:02 pm

 12. @Citi.
  Scuze pt. intarzierea raspunsului.
  Stiu de sectiunea privitoare la europenism. Nu sunt superficial. Am vrut sa subliniez nivelul de picior al broastei al actualilor politicieni (mai ales europeni, pentru ca asta ma afecteaza cel mai mult, dar nu insemna ca pentru altii am mai multa „intelegere”).
  Ce voiam sa spun si o spun de cate ori am ocazia, este faptul ca rusii, pe toate canalele si pe toate dimensiunile, incearca sa saboteze tot ce tine de valorile democratice (asumate mai ales prin istoricitatea lor). Si nu este neaparat un refflex modern, este un fir istoric urmarit de la Petru cel mare, urmarit neabatut inclusiv de guvernarile comuniste. Pentru care discursul „ecologisto-corect-politic” este doar un pretext, in nici un caz un sistem de valori democratice asimilate. In continuare cred ca democratiile clasice au de luptat pe doua fronturi, unul „evident” pe frontul fundamentalismului islamic iar celalalt mult mai adanc si pervers: impotriva „corectitudinii politice”, noul front ideologic deschis de „Marx”, dezvoltat de Lenin si Stalin si dus la perfectiune de Brejnev , ai carui urmasi contemporani sunt Putin-Mendeev. Iar actualii „puternici” de tip Sarkoleon-Berlusconi-Obama nu fac decat sa preia (eventual putin modificata si adaptata), doctrina socialist-comunistoida implantata cu rabdare diabolica tot de Brejnev-Stalin-Lenin.

  DanSu

  27/04/2011 at 8:19 pm


Comentariile sunt închise.