Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agenda: Proprietatea intelectuală

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, care este celebrată din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasă în legătură cu un alt eveniment din acest aspect social: în anul 1970, la această dată, intra în vigoare Convenţia internaţională asupra Proprietăţii Intelectuale. În fiecare an, acest eveniment este însoţit şi de un mesaj. In anul 2011 mesajul este “Designing the Future” adica “Desenăm Viitorul”. Anul trecut mesajul a fost “Innovation – Linking the World” si am vazut cu porisosinta implementarea lozincii cu ajutorul dronele inovative “strîns legate” de tintele civile, distruse in mod inovativ cu  “friendly fire”.

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (conform denumirii originale din engleză, The World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agenţiile specializate ale Naţiunilor Unite. WIPO a fost creată în 1967 su scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare şi promovarea proprietăţii intelectuale oriunde în lume.

WIPO are în mod curent 183 de state membre,  administrează 23 de tratate internaţionale, având sediul mondial în Geneva, Elveţia. Organizaţia de aceeaşi factură, care a precedat WIPO a fost BIRPI (Bureaux Internationaux Réunis pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, acronim din franceză însemnând Biroul Internaţional Unit pentru Protecţia Proprietăţii Intelectuale), care a fost fondat în 1893 pentru a administra Convenţia de la Berna pentru protejarea operelor literare şi artistice (conform, Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works) şi Convenţia de la Paris pentru protejarea proprietăţii industriale (conform, Paris Convention for the Protection of Industrial Property).

WIPO a fost formal creată de Convenţia de creare a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale care a fost semnată la Stockholm în 14 iulie 1967 şi confirmată la 28 septembrie 1979. Conform articolului 3 al acestei Convenţii, WIPO caută „să promoveze protecţia proprietăţii intelectuale în toată lumea. Mai târziu, în 1974, WIPO a devenit una din agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Spre deosebire de alte agenţii ale Naţiunilor Unite, WIPO are semnificative resurse financiare ce sunt independente faţă de contribuţiile statelor membre. Spre exemplu, în 2006, se aşteaptă ca peste 90 % din venitul WIPO de circa 500 milioane CHF (franci elveţieni) să provină din colectarea de taxe de către International Bureau (IB) a aplicaţiilor pentru proprietate intelectuală, respectiv din registrarea sistemelor care sunt administrate de WIPO: Tratatul Cooperativ al Patentelor, Sistemul Madrid pentru mărci registrate şi Sistemul Haga pentru Drepturile designului industrial.

La fel ca majoritatea formelor multi-guvernamentale, WIPO nu este o organizaţie formată din persoane alese. Free Software Foundation, Free Software Foundation Europe şi alte organizaţii neguvernamentale din întreaga lume au propus „Declaraţia de la Geneva”, prin care se solicită reconsiderarea rolului WIPO.

Proprietate intelectuală.

Proprietatea intelectuală e o formă de titlu legal care permite posesorului să controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii. Formele comune de proprietate intelectuală includ : brevet de invenţie; drept de autor; mărcile inregistrate; secretul industrial. Dreptul de autor protejează forma unei lucrări expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de invenţie protejează soluţii sau idei originale, iar marca înregistrată protejează modul de identificare a unui producător sau a altei surse de reputaţie.

Aceste drepturi pot fi cedate, închiriate (licenţiate), uneori chiar folosie ca garanţie, similar unei proprietăţi reale. Aceste drepturi au însă limitări specifice, cum ar fi limitări în timp. Există diferenţe substanţiale faţă de proprietatea clasică; consumul proprietăţii clasice este exclusiv – dacă cineva mănîncă un măr, nimeni altcineva nu-l mai poate mînca. În cazul intangibilelor acest lucru nu se întîmplă – o carte poate fi multiplicată în oricîte exemplare fără să afecteze vreun cititor. Drepturile de propietate intelectuală sînt acordate de stat în scopul încurajării creeări de asemenea intangibile. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a acţiona în justiţie pe cei care le încalcă.

Starea actuală de lucruri în domeniu e disputată în unele ţări în curs de dezvoltare datorită drenării resurselor interne de către statele industrializate prin intermediul proprietăţii intelectuale. Statele Unite şi Marea Britanie sînt singurele state care au venituri nete consistente aferente proprietăţii intelectuale; ele sînt principalele promotoare a întăririi acestor drepturi pe plan internaţional.

Articolul este dedicat tuturor politicienilor romani care si-au “confectionat” masterate si doctorate cu ajutorul furtului intelectual (plagiat) inclusiv hoardelor de pseudo-academici care si-au facut din plagiat profesiune de credinta!

PS.  Parti semnificative ale articolului de fata poate fi citit in Wikipedia, care în versiunea engleza [nu cea romana] este  majoritar  bazata pe articole publicate de mine în legatura cu History of copyright law şi History of patent law.

Written by Theophyle

26/04/2011 la 6:47 pm

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna seara!
  Interesant articol.
  Cum m-am lovit eu de proprietatea intelectuala:
  In ’95-96 (oricum dupa apariatia legii 8 (cea cu proprietatea intelectuala scoasa de Vaca, fac un program (de contabilitate) pentru o firma oarecare. Cand dau buzna domnii de la finante, incep repede sa-l ameninte pe patron „cine a facut -programul, nu este autorizat, etc…” urmat de firescul: „va recomand eu un programator, are si autorizatie de la finante, etc…”).
  Omul nu stia ca seful de la IT de la finante imi era amic (mult inainte de a fi sef). Bineinteles ca i-am trantit la inspector un extras din legea 8 (in varianta veche, autorul nu avea nevoie sa-si inregistreze (daca el era vanzatorul) la registrul autonom al programelor, si apoi i-am facut si raport, apoi a inceput scandalul. Omul a lasat-o moale, programul a fost utilizat in continuare, dar important este cum au tratat autoritatile romane domeniul. Au mai infiintat registrul respectiv (un grup de securisti basinosi )m care au acaparat toata piata si au scos o gramada de norme, incat azi, un simplu autor tanar (sau batran ca mine) nu se mai poate apropia de el si sa se bata cu alde SIVECO, ASESOFT si alte entitati mari aspiratoare de bani publici si mici in munca propriuzisa. Pambucian (tot respectul) a mai incercat cate ceva, dar cred ca si el s-a saturat de mizeria din domeniul proprietatii intelectuale de la noi, de n-am mai auzit nimic de el de o gramada de timp.
  La ora actuala, noi (lupii singuratici) cei nealipiti de nici o firma care sa ne exploateze (in adevaratul sens al cuvantului) si care refuzam sa lucram ca „negri” ai marilor firme ne-inovatoare, nu mai avem nici o sansa. Uneori stirile despre cate un haker mai fac deliciul presei ne-profesionale, care nu face nici macar elementara deosebire dintre un programator profesionist, haker de ocazie si de amorul artei, si derbedeii ce folosesc tot felul de download-uri ca sa sparga servere neprotejate si/sau prost pazite. Afirmatii de tipul „hakerul roman care a speriat NATO” ascund baietei fara mari cunostinte ce sparg ici colo servere pline de gauri sau baze de date facute svaiter de utilizatori/ sau administratori incompetenti dar plini de ifose si de bani. Ascund incompetenta si lacomia managerilor care prefera solutii standardizate (si automat pline de bug-uri), vandute de dealeri nepriceputi dar foarte insistenti.

  DanSu

  26/04/2011 at 7:16 pm

 2. Si pentru ca tot sunt plin de nervi, la adresa utilizatorilor de doua parale, mari respondenti la call-center, azi m-am enervat pe genul de cuconet, de la o banca 9inca nu-i spun numele) care plina de aplomb imi declara ca operatiunea nu s-a efectuat (la banca domniei sale) deoarece plata a fost facuta pe 16 (adica sambata) dar a post operata pe 18 (aka luni). Concluzia domniei sale este ca de asta banii au fost blocati pana in 26. Sau cucoana de la ghiseu care-mi explica doct ca baza de date mare nu-i permite sa faca operatiune pe loc (aka pe calculator). Si asta explicata unui om (adica eu) care lucreaza in baze de date de peste 25 de ani (ADA/SOCRATE/Dbase, & SQL Oracle si tot ce mai vreti).
  Pentru non-cunoscatori – DA existau calculatoare si baze de date si pe vremea prea singurului -impuscat) 😀

  DanSu

  26/04/2011 at 7:25 pm

  • Buna seara
   sunt de acord ca8 zile sunt exagerat de mult. e absurd sa le ia atat sa faca o tranzactie. ori au uitat sa o introduca in calculator, ori au avut probleme.
   intamplator lucrez si eu in bransa, nu la banca, dar iti spun clar ca nici un DBA nu ar permite actualizari in timp real pe o baza de date la o banca. tranzactiile se fac controlat. nu este ceva usor. ai zeci de mii de operatiuni care se fac zilnic. acestea sunt luate la validat inainte de a se actualiza. sunt o gramada de validari care se fac inainte de a face commit unei tranzactii. acele validari nu se pot face in timp ce se fac si alte operatiuni. si nu vorbim de validari la nivelul bazei de date ci la nivel de tip de operatiune, de client, de legi etc.
   delay-ul in tranzactiile bancare nu s-a inventat in Romania. este o practica comuna peste tot in lume. nu de 8 zile cum ai dat exemplul dar nici instant. nu in banci. in general dureaza intre 8 si 48 de ore.

   Laur

   26/04/2011 at 7:52 pm

   • Laur, sunt programator, lucrez in BD de peste 25 de ani, si stiu cum se plimba bitii pe acolo. Si daca ar merge in sir indian tot ar fi ajuns. Sunt niste incopetenti, pusi sa raspunde la telefon si dau cu explicatii in populatie, ca sa-si acopere propria neglijenta (de obicei) sau nepricepere. Am testat si rapiditatea raspunsului bancar, cel putin la banca cu care operez eu, cel mai mult a durat 1 ora – si a fost vb. de tranzactii internationale. Oricum acum m-am racorit, le-am trimis un mai sa le stea in gat si le-am promis ca daca nu rezolva urgent problema trimit mail-ul cu toata sefimea lor in CC (si toti corespondentii mei). In limbaj mulnationalistic se cheama excaladare 😈 .

    DanSu

    26/04/2011 at 8:11 pm

 3. Hristos a inviat 🙂

  Cu respect imi permiteti sa va dau o veste buna: averile liderilor de sindicat vor fi in continuare verificate de ANI. senatul a respins propunerea de scutire a liderilor de sindicat de la controlul ANI. 47 la 43 a fost la vot. Senatul e camera decizionala.

  Asa ca baietii aia vor trebui sa lucreze doar cu softuri freeware de acum inainte cind isi numara banii de prin conturile la care au acces inspectorii 😉

  Cetatean

  26/04/2011 at 7:33 pm

  • Adevarat a Inviat!
   O stire buna cu adevarat!

   Theophyle

   26/04/2011 at 8:18 pm

 4. Sal`tare, popor ! (atentie, marca inregistrata „Tzepelica” 🙂 )
  Am raspuns niste ani buni (in cercetare) de validarea solutiilor tehnice/stiintifice propuse de diversi inventatori la OSIM, in domeniul meu de activitate.
  Cererea se depunea la OSIM, care o repartiza unui institut de specialitate pt. a fi validata sau nu.
  M-a distrat frenezia cu care erau propuse perpetuum mobile de diverse spete dar m-a si enervat incapatanarea unor „inventatori” care sustineau tampenii pana in panzele albe (reclamatii la partid, care gestiona orice, chiar si brevetele).
  Din pacate, avem un OSIM total ineficient, cu „specialisti” care sunt pusi in dificultate cand li se solicita sa confirme noutatea unei cereri de brevet pe plan mondial.
  Ineficienta, taxe mari, birocratie cat cuprinde, timp pierdut… 😦

  Tzepelica

  26/04/2011 at 7:41 pm

  • @ Tzepelica® : sperca ai vazut ca ti-am atasat semnul de inregistrat 🙂
   Tanti balenele acelea nu sunt in stare sa acceseze baza de date a wipo sa faca o cercetare tematica,darmite sa dea verdict de noutate.
   perpetuum mobilisti exista si acum pe la clubul de inventica.

   Art.73. – Profitul sau venitul obtinut prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii acestuia a unei inventii brevetate in Romania, incluzind fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, este scutit de impozit in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.
   De prevederile alin. 1 beneficiaza persoanele juridice sau persoanele fizice care exploateaza inventia, respectiv titularul brevetului aplicat.
   Venitul obtinut de titularul brevetului prin cesionarea acestuia este scutit de impozit.

   Nu-l prea stiu patronii si nu le place contabililor 🙂

   ela

   26/04/2011 at 7:50 pm

   • Din pacate, foarte multe brevete sunt inaplicabile fiind pur si simplu…lirice. 😆

    Tzepelica

    26/04/2011 at 7:56 pm

    • Dar se inregistreaza in contractul de munca si da bine la impresie 🙂

     ela

     26/04/2011 at 7:58 pm

 5. Legea combaterii difuzării de materiale cu conţinut pornografic a fost respinsă de Senat, pentru că nici opoziţia, nici puterea nu au reuşit să întrunească 69 de voturi. Pentru adoptarea legii au votat 46 de senatori, în timp ce proiectul a fost respins de 38 de senatori, provenind din rândurile opoziţiei.

  skorpion

  26/04/2011 at 8:12 pm

  • Io-te la lustratie, ce mobilizare ! 😦

   Tzepelica

   26/04/2011 at 8:16 pm

 6. „Senatorii au respins, marti, legea lustratiei prin care ar fi fost limitat accesul persoanelor care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist la unele functii si demnitati publice, anunta Agerpres.

  Senatorii au aprobat cu 75 de voturi pentru, trei voturi impotriva si doua abtineri raportul de respingere a legii, intocmit de Comisia juridica din Senat, in urma reexaminarii legii, care a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin decizia din 7 iunie 2010.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8551171-senatorii-respins-legea-lustratiei-declarata-neconstitutionala-ccr.htm

  Tzepelica

  26/04/2011 at 8:14 pm

  • Salut timi 🙂
   Ce MIZERIE!

   Theophyle

   26/04/2011 at 8:17 pm

   • Salut ! 🙂
    Doar 3 din 80 aproba lustratia.
    Curat mizerie, ca sa-l parafrazez pe nenea Iancu.

    Tzepelica

    26/04/2011 at 8:29 pm

    • 😦

     Ștefan A.

     26/04/2011 at 8:37 pm

    • doar 3 nu au fost securisti-ofiteri si nici turnatori.
     😆

     skorpion

     26/04/2011 at 8:47 pm

 7. Seara buna .
  1- Legea lustratiei a fost respinta de senat dupa ce ICCR a stabilit ca era inconstitutionala . 😦
  2- Italia va participa la bombardamente impotriva Libiei . Declaratia lui Berlusconi.(dupa o convorbire telefonica cu Obama 🙂 ) Pare ca 20 de avioane italiene vor fi adaugate „efortului ” Nato.
  3- Acum voi citi cu calm articolul ! 🙂

  Ștefan A.

  26/04/2011 at 8:25 pm

  • Salut Stefan, in curand vine postare noua 🙂

   Theophyle

   26/04/2011 at 8:28 pm

 8. Revenim on-topic.
  Parerea mea, este ca organizatiile de gestionare a drepturilor de autoer, s-au birocratizat si ele, devenind scop in sine. De la organizatii de tip OSIM respectiv cel de certificare ca „da domnle – asta a facut treaba asta”, au devenit scopuri in sine, cu taxe prohibitive inventatorilor „singuratici” asigurand un foarte putin probabil beneficiu de „popularizare” si probabil de cel de „aparare”. Cred ca e o greseala ca un aparat birocratic se ocupa de administrarea inovatiei. Diseminarea ideilor „bune” o face oricum piata, atata doar ca un mare profit merge la basinosii din organizatiile „profesionale” de aparare a „drepturilor’ – care au devenit tot mai mult de „incasare” a acestor drepturi. Scuze, asta e parerea mea. Eu daca nu am facut informatica (desi am experienta in programare), nu-mi pot inregistra programul la Oficiu Independent de programe, pentru ca baietii au grija sa ma cocoseze. Si in domeniul asta ei (din care majoritatea nu a scris un rand de program) sunt stapani. Varianta ar fi mita.

  DanSu

  26/04/2011 at 8:29 pm

 9. Buna seara,
  Se pare ca trebuie sa-mi schimb nickul. 🙂 De fapt nu, padurea e plina de tot felul de crengi si uscaturi.

  Creanga

  26/04/2011 at 8:32 pm

  • Ramai cum esti creanaga! Esti bine 🙂

   Theophyle

   26/04/2011 at 8:40 pm

 10. Buna 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  26/04/2011 at 8:39 pm

 11. […] Agenda: Proprietatea intelectuală […]

 12. […] Astazi este Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, care este celebrata din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (conform denumirii originale din engleza, The World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agentiile specializate ale Natiunilor Unite. WIPO a fost creata in 1967 su scopul declarat de a incuraja activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume, scrie Theophyle pe blogul sau. […]

 13. […] activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume, scrie Theophyle pe blogul sau.By hotnews.ro Yaab No tags for this […]

 14. […] activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume, scrie Theophyle pe blogul sau.Citeste tot articolul: […]

 15. […] activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume, scrie Theophyle pe blogul sau.Citeste tot articolul: hotnews.ro Categorie: […]


Comentariile sunt închise.