Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Continuitate: de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa la Densuş

In Romania contemporana numai pietrele mai au inima. Multi oameni si-au pierdut-o. Cuvinte grele? Probabil ca da, adevarate insa! Istoria cunoscuta sau nu, falsificata sau cvasi autentica ne depaseste cu fiecare zi ce trece intre un Craciun si un alt Paste, an dupa an, pana vom uita cine suntem, de unde am venit si ce naiba ne tine aici, daca ne mai tine.

Biserica „Sfântul Nicolae” din  Densuş este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din România, construită în secolul XIII, este biserica pe care Nicolae Iorga a numit-o biserica „fără pereche în toată românimea”.Biserica Sfântul Nicolae din Densuş a fost ridicată pe ruinele unei construcţii din antichitate (sec.IV). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spaţiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât şi la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperişul întregii construcţii este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Cel putin doua ziduri si trei coloane ale bisericii isi au originea in ruinele fostei capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa (pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa)

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este situată la o distanţă de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei independente. Dacă vechea capitală a Daciei preromane se situa în Munţii Orăştiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romană era amplasată pe un teren aproape şes, în bazinul Haţegului, la cota 531 m. Oraşul se afla la aproximativ 8 km depărtare de trecătoarea care face legătura între Banat şi Transilvania şi care purta în antichitate numele de Tapae, astăzi „Porţile de Fier ale Transilvaniei”. Alegerea amplasamentului pentru întemeirea oraşului s-a făcut în baza avantajelor strategice şi economice, cu Munţii Retezat la sud şi Munţii Poiana Ruscă la nord, constituiau bariere naturale greu de străbătut pentru eventualii atacatori. Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunăre şi făcea legătura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum Moigrad (Salaj).

Din cauza atacurilor popoarelor migratoare şi lipsa posibilitatilor de a apăra Dacia, împăratul Aurelian a hotărât retragerea peste Dunăre a armatei şi a aparatului colonial, care au fost urmaţi şi de proprietarii de pământ şi de sclavi, dar nu de marea masă a populaţiei. Oraşul a continuat să supravieţuiască cu o populaţie împuţinată şi modestă, care trăia în palatele părăsite şi care în caz de atac, se adăpostea în amfiteatru, transformat într-o fortăreaţă rezistentă. Viaţa oraşului a încetat probabil odată cu năvălirea hunilor şi a popoarelor aduse de aceştia şi mai ales după moartea lui Attila când haosul a pus stăpânire peste tot.

In orice caz ruinele orasului si-au gasit folosinta de-a lungul secolelor, inclusiv la constructia bisericii din Densuş. Daca cineva cauta o continuitate istorica o poate gasi acolo, cu siguranta! Pietre cu inima de om si oameni cu inima de piatra! Densuş 2011!

Bibliografie, citate si note:

D. Alicu, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Amfiteatrul 1, Cluj-Napoca, 1997
Adriana Pescaru, Eugen Pescaru, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Deva 2000.
CIMEC – Raport de cercetare arheologică. Cercetările arheologice de la biserica ortodoxă din Densuş. Maria Crângaci, – şef proiect arh.

Written by Theophyle

25/04/2011 la 7:27 pm

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. constructia acestei biserici are ceva fascinant in ea, ducindu-te si la bisericile catolice din acele vremuri..

    skorpion

    25/04/2011 at 7:53 pm

    • Buna seara,
      E ca o fortareata. E unica.
      Am avut o senzatie similara cand am intrat in Frauenkirche din Nurenberg, cu fatada reconstruita din caramizi inegrite de bombardamentul razboiului.
      Imi aduce in minte „cenusa imperiului”.

      ela

      25/04/2011 at 10:27 pm

  2. ducindu-te cu gindul…

    skorpion

    25/04/2011 at 8:20 pm

  3. […] Here is the original post: Continuitate: de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa la Densuş […]

  4. „Din cauza atacurilor popoarelor migratoare şi lipsa posibilitatilor de a apăra Dacia, împăratul Aurelian a hotărât retragerea peste Dunăre a armatei şi a aparatului colonial”

    Nu prea cred.
    http://giorno24.blogspot.com/2011/03/sters-din-istoria-romaniei-271-371.html

    Si chiar va invit pe dv in calitate de profesionist al istoriei sa va spuneti parerea despre subiect.

    macgregornews

    25/04/2011 at 9:23 pm

    • Din secolele 3-4, deci tocmai perioada acestor goti care au stapanit Dacia postaureliana, sunt atestate, in Banat, numeroase asezari caracterizate prin ceramica cenusie realizata la roata rapida, amintind de ceramica dacica preromana (in special castroane, strachini, chiupuri, oale) – considerata de catre arheologii sarbi si maghiari ca fiind sarmatica, in asociere cu ceramica grosolana, realizata fara roata olarului, prost arsa (oale-borcan, pahare, oale sac, strecuratori si celebrele cesti dacice). In secolul 5 si mai departe, aceste asezari si ceramica lor, nu mai apar. Ce s-a intamplat? Arheologii se chinuie sa arate oarece continuitate, dar dovezile lor sunt slabute…care sa fie explicatia?

      nelucraciun

      25/04/2011 at 10:53 pm

  5. Cristos a inviat!

    dictaturajustitiei

    25/04/2011 at 9:49 pm

  6. Nu cred ca ca e un mare secret ca gotii au stapinit aceasta zona dupa 271. Theophyle are dreptate ( e expert doar) s-a retras doar aparatul colonial si armata. Nu sunt de acord cu faptul ca gotii au fost stersi din istoria acestor locuri – cineva doar vrea sa faca senzationale niste fapte istorice pe care nu le contesta nimeni.

    bigone

    25/04/2011 at 9:54 pm

    • pentru mine a fost senzational. Niciunde in manualele de istorie nu se vb despre 100 de ani din istoria Romaniei.

      De ce?

      macgregornews

      25/04/2011 at 10:16 pm

  7. Am fost la biserica din Densus la o saptamana dupa Pastele din 2008. In sat erau cativa oameni care stateau la taclale, biserica era inchisa, dadeam tarcoale bisericii cu parere de rau pana cand ne-a vazut preotul si a deschis doar pentru noi doi, a stat de vorba cu noi (preotul era convins ca biserica e mai veche decat se crede – ca lacas de cult crestin).

    La Densus am ramas uimit cat de linistit si de frumos e locul…si ma bucur ca scrii pe blogul tau despre Densus. Cred ca m-as intrista putin sa vad facandu-i-se „reclama” pe Realitatea sau alte canale populare (sunt rau si egoist 🙂 )

    TomCat

    25/04/2011 at 10:26 pm

  8. Buna seara!
    Nimeni cu mintea intreaga nu contesta locuirea permanenta a teritoriului dintre carpati si dintre carpati si dunare. Clima, resursele, apa, toate erau aici si au fost permanent locuite.
    Problema mare care se pune este continuitatea ca popor nu ca populatie. O organizare statala nu exista pe acest teritoriu, deci povestile priind continuitatea „poporului” roman sunt povesti ce tin de samanatorism si de desantatul protocronism comunism. Un popor in sensul modern al cuvantului, insemna o organizare birocratica, inseamna o evidenta nu neaparat a populatiei traitoare, dar a impozitelor si taxelor in mod sigur.
    Exista povestirea cronicarului ungur Anonimus, despre cei care li s-au furat caii si proviziile pe aceste meleaguri, dovada nu atat a metehnelor pamantenilor (nedisparute nici azi 🙂 ), cat a existentei traitorilor pe aceste meleaguri.
    Dar nu existau organizatii statale ca atare, nu exista un sistem comunicational. De continuitate putem vorbi doar in sens de populatie, nu si de organizari statale, care apar la 1000 de ani dupa retragerea romanilor.
    „Io Mircea voievod …”, este o insiruire de teritorii demna de un atlas, dar aratand in primul rand de unde isi extragea taxele si impozitele domnitorul.
    La fel cum Mihai Voievod nu era unificatorul natiei romane, ci un principe ce cucerea teritorii invecinate in consens cu apucaturile principilor din acele vremi.
    Natiunea – este termenul inventat si dezvoltat de revolutia Franceza – mult dupa ce Mihai, sau Mirce, sau Stefan erau oale si ulcele.

    DanSu

    25/04/2011 at 10:43 pm

  9. Cristos a Inviat!
    Am vazut zilele acestea la TV Regele Arthur. Aceleasi probleme si legende si in cazul britanicilor.
    Am produs in 2009 http://www.povestidintransilvania.ro .
    Este vorba despre primul documentar despre povestea mortii primului mitropolit orthodox al Transilvaniei : Sava Brancovici.
    Tot asa lipsa de informatii, dar au ramas povestile .

    Dan Masca

    26/04/2011 at 12:28 am


Comentariile sunt închise.