Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Societatea Civilă sau cum am devenit minoritari?

(Continuarea articolului precedent) Discutiile teoretice privind democratia releva, aproape de fiecare data, limite pe care aceasta forma de organizare a societatii le are. Desi nu exista alternative reale la democratie, trebuie discutate limitele care sunt in general impuse regulii majoritatii pentru a nu deveni o tiranie. Pericolul se refera la nerespectarea drepturilor minoritatii (oricare ar fi aceasta: politica, sociala, etnica, sexuala, religioasa, circumstantiala etc). Intr-o tara majoritarista, protejarea drepturilor minoritatii nu poate fi mai puternica decat angajamentul majoritatii cetatenilor in pastrarea drepturilor democratice pentru toti cetatenii si in evitarea consecintelor nefaste ale periclitarii intereselor minoritatii. Prin ea insasi nici o varianta majoritara sau nemajoritara nu poate asigura dreptatea in deciziile colective.

Nu doresc sa discut acest context. Ceea ce doresc sa pun totusi in discutie este alt gen  de minoritate, care a devenit extrem de stringent, chiar daca nu este inca in centrul unor dezbateri si care poate nici macar nu este constient de faptul ca este  o minoritate.

Aceasta minoritate este compusa din cetatenii care nu sunt interesati de divortul in familia Columbeanu si nici de custodia minorei Irina. La fel de neinteresati sunt de divortul lui Pepe si presupusul adulter al sotiei respectivului. Acesti oameni sunt insa foarte interesati de respectarea drepturilor lor cetatenesti si respectarea legilor tarii in care traiesc, Romania. Acesti cetateni au devenit o minoritate culturala in tara lor.

Daca Primarul capitalei, Dr. Oprescu promite o autostrada suspendata pe care o transforma  (in promisiuni) intr-o autostrada subterana, ambele neconstruibile in viitorul apropiat, nu este o tragedie, avand in vedere ca cetatenii Romaniei si implicit cei ai capitalei s-au obisnuit cu nerespectarea promisiunilor electorale. In clipa cand acest Primar demoleaza unul din locurile istorice ale capitalei, Piata Matache, str. Buzesti si altele din imprejurimi fara nici un fel de permis de demolare a consiliului si mai si amendeaza pe cei care s-au adunat sa
protesteze pentru ca nu au permis sa o faca este clar un act de tiranie si nerespectare a cutumelor democratice.

In clipa cand TVR, televiziunea publica, care primeste de doua ori bani de la cetatenii acestei tari, prima oara de la bugetul statului si a doua oara direct de la fiecare cetatean in parte prin facturile electricitatii, sa nu vorbim de publicitatea pe care o vinde postul, inclusiv  diferite sponsorizari care anuleaza programe culturale sau de informare publica pentru a le inlocui cu drame lacrimogene produse in Orientul Extrem, comite exact acelasi act de nerespectare a cutumelor democratice, dreptul minoritatii culturale pe altarul populismului si al raitingului care nu-si are loc intr-o institutie publica. Ceea ce este permis unei televiziuni private nu poate fi permis unei televiziuni finantata prin bani publici.

Pot sa va dau zeci de exemple de acest gen in care o parte din cetatenii acestei tari sunt obligati sa accepte acte injuste in numele majoritatii, care nici macar nu intelege cat de nefaste sunt aceste actiuni. De la Televiziunea Publica si pana la Rosia Montana distanta este extrem de mica, poate inexistenta. Lipsa unei societati civile (si nu vorbim de ONG-urile numeroase, care papa bani multi de la stat ca sa faca ce?) care sa ia act de doleantele si drepturile unei parti importante ale publicului romanesc transforma pe zi ce trece o parte din societatea romaneasca care priveste cu scepticism impactul “democratiei mioritice” asupra intregii societati contemporane.

Karl Popper   considera democraţia pluralistică, cu toate imperfecţiunile sale, ca formă de organizaţie statală care are drept scop garantarea libertăţii individuale şi a progresului relaţiilor interumane. Ea permite corectarea treptată a imperfecţiunilor prin reformele care pot indrepta anomaliile. Problema este ca acea societate considerată de Popper cea mai bună dintre toate de pană acum, nu exista in Romania, ea nu a existat niciodata. Societatea civila care trebuia sa fie garantul acestei societati a fost inexistenta sau insuficent de pregatita pentru a-si asuma rolul. Cititi concluziile pe Curs de Guvernare!

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Re buna ziua 🙂
    „Libertatea cuvantului a cedat locul libertatii de expresie, in care gestul obscen se bucura de acelasi statut protejat ca si discursul demonstrativ.” Alan Bloom urmareste cumva A3, iRTV sau OTV? 😆 Pentru ca sunt cazuri de manual pentru ce spune el…

    DanSu

    23/04/2011 at 2:46 pm

    • dan, A.Bloom a fost unul dintre cei mai mari filozofi ai secolului. Parerea mea si un mare profet. Nu cred ca urmareste. Este mort din ’92. Cartea pe care am amintit-o a fost tradusa si in romana si este ocarte de referinta la ceea ce traim noi astazi!

      Criza spiritului american

      http://www.metropolis.ro/books/book.php?product_id=6419

      Theophyle

      23/04/2011 at 2:54 pm

      • Stiu @theo, a aparut si la Humanitas in 2006 (traducerea de Mona Antohi). Ma refeream ce bine se potrivesc cuvintele lui cu ceaa ce se practica pe la OTeleViziunile noastre :).

        DanSu

        23/04/2011 at 3:07 pm

        • Ups. Acuma vad ca ai dat chiar link-ul. Scuze 🙂

          DanSu

          23/04/2011 at 3:08 pm

  2. @Theo, e adevarat ca e pastele, dar poate doua trei vb. despre ce se intampla la Misrata?
    (http://www.hotnews.ro/stiri-international-8535447-libia-lupte-intense-misrata-cel-putin-10-oameni-murit.htm)

    DanSu

    23/04/2011 at 2:54 pm

    • Dane am sa am o postare serioasa luni despre subiect. In trei cuvinte, occidentali au nevoie de un „stalingrad” pentru a interveni 😦 Parerea mea ca in curand vom avea trupe terestre in Libia. Singuru mod de al termina pe Gadda!

      Theophyle

      23/04/2011 at 3:01 pm

  3. In perspectiva postarii de aici, tvr-ul ma dezamageste (calm spus) enorm. Nici stirile nu mai cred a fi a unor profesionisti.
    (Despre dom` premar general nu ma pronunt; nu cunosc, decit din citite, aspectele.

    victor L

    23/04/2011 at 3:00 pm

    • salut Victor,
      au fost doua exemple. Pot sa-ti dau 50. Oprescu este un ticalos. Cat despre baietii orangeada de la TVR, inca nu au ajuns la nivelul lui Sassu dar sunt pe „drumul cel bun” 😦

      Theophyle

      23/04/2011 at 3:03 pm

      • bonjur,

        ThPh, corect despre Oprescu. Ar fi culmea culmilor sa mai cistiga o runda.

        cit despre televiziuni – ma intreb uneori daca intentionat indobitocesc populatia (pentru a o abate de la teme importante din viata politica/sociala) ori ei insisi sint dobitoci patenti si le este mult mai usor sa vorbeasca despre pepi, irinei si alte teme manelistice.

        skorpion

        23/04/2011 at 3:08 pm

        • Salut 🙂
          este un fel de simbioza inconstienta. O parte din populatie tinde de a fi indobitocita si televiziunile in majoritatea lor promoveaza acesta tendinta!

          Theophyle

          23/04/2011 at 3:16 pm

  4. Daca stie cineva: 😥
    Vinul la friptura se toarna (in friptura nu pe gat) inainte sau dupa prima invartire la cuptor? :(.
    Am ramas singur cu nepotul in bucatarie, iar el nu m-a putut lamuri exact, la cei sase ani stie exact ca si mine – ca vinul se bea nu se coace. 😆

    DanSu

    23/04/2011 at 3:17 pm

    • dan cateva reguli de fier in aceast complicat subiect:

      Vinul rosu (sec) se pune intr-un pahar cam 10 minute inaintea turnari

      jumatate de pahar inainte invartelii

      o a doua jumatate dupa!

      Theophyle

      23/04/2011 at 3:26 pm

    • Dane,
      Eu as zice sa faci fifty fifty, jumate degusti, jumate la friptura. Ori mai bine astepti sa vezi ce spune publicul. 🙂

      Creanga

      23/04/2011 at 3:27 pm

      • Se pare ca m-am grabit, Theophyle te-a lamurit, cu jumtatea am nimerit, dar era dupa invartit.

        Creanga

        23/04/2011 at 3:29 pm

    • Salut
      Iar in cazul in care vrei sa-l bei este bine sa torni sticla de vin rosu intr-o carafa de sticla.Aceasta „aerisire” a vinului rosu poate fi explicata mai bine de un sommelier profesionist.Are legatura cu continutul mai ridicat de tanin al vinului rosu.Temperatura de servire nu trebuie sa depaseasca 8-10 grade Celsius. Poti pune paharele uscate in congelator cateva minute inainte de a turna vinul in ele pentru ca efectul sa fie maxim.
      Degustare placuta!
      P.S. Proverb moldovenesc : „Berea te duce la gard,vinul la femei si palinca in puscarie!” 🙂

      marcel

      23/04/2011 at 5:20 pm

      • De fapt vinul rosu, depinzand de tip si alcool, se servesrte intre 16 si 20 de grade.

        Radu Ionescu

        23/04/2011 at 9:49 pm

  5. Mu.ltumesc pt. sfaturi.
    L-am impartit in 4 parti: Primul sfert baut inaintea turnarii, urmatorul sferta turnat inainte de invartire, un sfert baut intre turnat 1 si turnat 2. Acum astept turnat 2. :D.

    DanSu

    23/04/2011 at 3:53 pm

  6. Premarele Oprescu vrea, probabil, sa ramina in istoria Bucurestilor un fel de baron Haussmann al Parisului.

    victor L

    23/04/2011 at 4:17 pm

  7. O seara luminata alaturi de cei dragi, liniste, pace si alte urari de sezon!

    Creanga

    23/04/2011 at 5:36 pm

  8. Drama e ca la decizie ajung reprezentantii majoritatii : inculti, derbedei, manglitori, betivi, muieratici, neseriosi, incapabili, puturosi, informatori secu (chiar ofiteri acoperiti).
    Oprescu e exemplul perfect.
    In ONG-uri s-au inghesuit tot ei, sa pape banii UE.
    In conditiile astea, cu astfel de „crema”, minoritatea oamenilor seriosi nu poate fi decat dispretuita si, in consecinta, marginalizata/penalizata.
    Pentru ca n-o reprezinta nimeni acolo sus, unde conteaza.

    Tzepelica

    23/04/2011 at 5:36 pm

    • Din cate inteleg eu din link, nu a fost cerut ci a fost „daruit” de alta institutie a statului (min.fin. – din confiscari).
      Acum sa vedem: daca pun botul, csm-istii insemna ca se vand ieftin. Ca tot se vorbeste de integritate, etica & co.
      Sunt convins ca alti sandei ar pune botu, doar e moca si e de la o „institutie”. Problema lor este ca e de la o institutie din partea cealalta a balantei care trebuie echilibrata (cele 3 laturi ale balantei).
      Chestia cu costurile de intretinere, benzina, etc… sunt din categoria „Basescu merge cu elicopterul” sau „Popa e adus in tara cu o cursa privata”. Ideea principala este daca pun sau nu botul baietii la mertane!

      DanSu

      23/04/2011 at 6:04 pm

      • Masinile sunt parcate in curtea CSM (mai la dos, ca sa nu se vada din strada).
        Faptul ca nu le-au returnat imediat naste interpretari, n`asha ?
        Da` poate s-au gandit sa faca gestu` dupa sarbatori, mai stii ? 🙂

        Tzepelica

        23/04/2011 at 6:11 pm

      • Relativ la marca de lux/putere/consum, mi se pare anormal ca o institutie bugetara (bugetivora ?), in conditii de criza si de apel la solidaritate/sacrificii sa nu se poarte mai modest.
        Cu atat mai mult cu cat am sperat ca tinerii nou-veniti sunt altfel decat crocozaurii-mafioti-sandei.

        Tzepelica

        23/04/2011 at 6:15 pm

  9. […] See the original post: Societatea Civilă sau cum am devenit minoritari? […]

  10. Stimati colegi de postaceala 🙂
    Operatiunia vin in friptura s-a incheiat cu succes, bunicu a terminat sticla de vin (de fapt continutul) ;), nepotul are lantul la bicicleta pus, bunica certat bunicu, friptura baut prea mult vin a zis bunica (he, he he, ce stie ea 😉 ). Concluzie: toata lumea fericita.
    Lumina sa va bucure pe toti. !
    Paste fericit.

    DanSu

    23/04/2011 at 6:17 pm

    • Cu o mana punea lantu` la bicicleta, cu alta turna vinu` peste friptura si cu alta tot ducea sfantu` pahar la prea cuvioasa gura… 😆 😆
      Sarbatori fericite !

      Tzepelica

      23/04/2011 at 6:20 pm

  11. Salut!
    Offtopic. Nu stiu daca ati vazut asta:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8532350-cum-motiveaza-judecatorii-respingerea-cererii-arestare-lui-sorin-ovidiu-vintu-dosarul-santaj.htm
    Ar trebui sa inlocuim termenul de judecator cu cel de „oameni ai muncii din tribunale si diferite curti” deoarece ei muncesc,nu gandesc.Cine mai foloseste denumirea de judecator sau magistrat ar trebui sa intre la spam.

    marcel

    23/04/2011 at 6:22 pm

  12. Pai d`aia judecatorii si procurorii sunt persoane speciale, cu salarii speciale si chiar pensii speciale… 😦

    Tzepelica

    23/04/2011 at 6:27 pm

    • si nevoi speciale.D’aia toata lumea le da 🙂

      ela

      23/04/2011 at 6:39 pm

  13. Ziua buna cinstita adunare, gazde si meseni :),
    Sa aveti parte de belsug, sanatate si fericire cu ocazia Sarbatorilor Pascale.

    Cartarescu despre CA.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-al-patrulea-conjurat-927662.html

    „nu am nici-o misie” 🙂

    eugeni

    23/04/2011 at 6:56 pm

    • Iti doresc pace,lumina in suflet si multe bucurii alaturi de cei dragi 🙂

      ela

      23/04/2011 at 7:32 pm

  14. Pentru stapinul acestui site si celor care zilnic intervin cu comentarii exceptionale, din toata inima :
    SARBATORI CU BINE , CU PACE SI BUCURIE IN SUFLET!

    Mariana

    23/04/2011 at 7:00 pm

  15. Buna seara, buna seara si Sarbatori Fericite tuturor.
    Am vazut o intrebare legata de vin si de friptura de mierl. Indraznesc sa vin cu o idee pe care o pun in practica in fiecare an: bucata de carne de miel (la mine picior) se pune la marinat in vin alb (sec sau demisec in functie de preferinta), mirodenii si patrunjel si leustean. Se tine cateva ore, peste noapte cel mai bine, in frigider desigur, si apoi se da la cuptor dupa ce a fost frumos uns cu ulei de masline. 🙂

    clemycali

    23/04/2011 at 7:52 pm

    • Salut Clemy,
      Multumim pt sfaturi 🙂
      Paste Fericit!

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:22 pm

  16. Theophyle, Politeia, prieteni,
    Sărbători Fericite de Pasti 🙂

    noradamian

    23/04/2011 at 7:55 pm

    • Multumesc Nora draga 🙂
      paste fericit si voua!

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:22 pm

  17. Clemy, am reţinut ideea, thanks 🙂

    noradamian

    23/04/2011 at 7:56 pm

    • Nora, cu placere.:)

      clemycali

      23/04/2011 at 7:56 pm

  18. Liniste sufleteasca,bucurie pascala va doresc tuturor.
    Theophyle ,D-nei Demeter,politeienilor
    Paste Fericit 🙂

    mircea

    23/04/2011 at 7:56 pm

    • Multumesc mircea, si voua un Paste luminar!

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:21 pm

  19. Sarbători de Pasti fericite și luminate alături de cei dragi! 😀

    oldhashu

    23/04/2011 at 7:59 pm

    • Multumiri, asemenea!

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:20 pm

  20. Paşte fericit, Politeia!

    para

    23/04/2011 at 8:40 pm

    • Paşte fericit si tie para

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:20 pm

  21. Salut si sarbatori fericite 🙂
    Clemy, ce mirodenii?
    Chiar au daramat piata Matache?

    Diana

    23/04/2011 at 8:55 pm

    • Sarbatori Fericite Diana!
      Partial, da!

      Theophyle

      23/04/2011 at 9:20 pm

    • Inca n-au reusit.
      Intai au vrut s-o darame.
      Pe urma au zis c-o muta mai in spate.
      Acu` „lucrarile” sunt blocate la interventia unor ONG.
      Intre timp, brunetii au demontat si sterpelit tot ce era metalic…

      Tzepelica

      23/04/2011 at 9:20 pm

      • Sta-i-ar in gat primaria panglicarului.
        Sper ca ONG-urile sunt „pe bune”. Si eu stiam ca au oprit demolarea,

        Diana

        23/04/2011 at 9:49 pm

  22. Salut
    Breaking postare(litere bold negre pe fond galben) 🙂
    Imi cer scuze! Si eu am facut aceasta gafa dar fara intentie. Limba noastra e uneori prea plastica si nu-ti dai seama de toate sensurile posibile!
    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8535168-hai-nu-mai-pastem-fericiti.htm

    marcel

    23/04/2011 at 9:32 pm


Comentariile sunt închise.