Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agenda: preţurile alimentelor

Am scris pe data de 14 aprilie un articol intitulat “Agricultura romaneasca”, articol premergator raportului Bancii Mondiale numit “Food Price Watch” – raport publicat in fiecare luna, de obicei pe data de 15 a lunii, si care se refera la cele petrecute  in luna precedenta, cu referinte pe o perioada de cativa ani.

Dimineata, la revista presei, am preluat stirea de la Bloomberg, care a fost mentionata si de Mediafax – preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a spus-o clar si raspicat: “Creşterea preţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multe cazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme în unele din regiuni ar putea împinge oamenii peste limite”.

Robert Zoellick este poate una din putinele voci credibile ale birocratiei mondiale, in primul rand pentru ca nu ii este frica de politicieni, in al doilea rand pentru ca este un profesionist de prima calitate si este un “neamt” cinstit. Luteran practicant, conservator, de origine germana, isi asuma morala crestina fara nici un fel de tertipuri. Dupa intalnirea G-20 de la Seoul, Zoellick a cerut intoarcerea la etalonul de aur si o noua intelegere de genul Bretton Woods. A vorbit la peretii politicii mondiale! Astazi platim pretul acestei nepasari. Intr-un cuvant 100% compatibilitate la ceea ce sustinem si noi.

Fara a incerca sa va dau cifrele milioanelor de oameni care au saracit drastic in intreaga lume in perioada  ultimilor doi ani ai crizei economice si fara a incerca sa explic ca miscarile din Orientul Mijlociu au avut la inceputurile lor cauze economice neluate in seama de clasa conducatoare in aceste tari si a dictatorilor locali. Astazi, revoltele sau razboiul civil libian au fost deturnate in conflicte de alta natura, democratia si libertatea fiind astazi pe ultimul loc.  Problemele economice au fost deturnate spre un pseudo-patriotism  sau partizanat religios fanatic, patent care s-a dovedit eficient de la inceputurile istoriei scrise a omenirii.

La subiectul nostru:


1. La ora actuala productia globala de alimente a scazut pentru prima data in ultimii 30 de ani (datele pe care le postez sunt numai din 1998-9) fata de necesarul de consum global, impingand preturile alimentelor la cote nemai intalnite dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Paralel cu aceasta crestere a preturilor, stocurile existente au scazut la nivelul anului 2005-6, desi consumul a crescut cu zeci de procente. Clar ca guvernele folosesc rezervele din stocurile proprii pentru a echilibra consumul. Vezi graficul T-1.

2.  Dupa “criza petrolului” declansata in septembrie 2008, cand barilul de petrol a ajuns la 140 USD/baril, determinand cresterea indexului de cost al alimentelor la nivelul record aproximat de doua ori mai mare decat inaintea declansarii crizei, asistam astazi la o revenire aproape completa la aceasta situatie. Barilul de petrol costa astazi aproape la 110 USD/baril, dar preturile indexului alimentar au ajuns deja mai sus  de nivelul cand petrolul costa 140 USD/barilul. Vezi graficul T-2.

Cam asta este situatia. In nici un caz lucrurile nu arata o tendinta de ameliorare pe plan mondial. Fiecare dintre noi o cunoaste destul de bine (ma refer la oamenii de rand si nu la milionarii publici sau privati) suficient sa mergi la piata pentru a cunoaste realitatile preturilor la alimente si combustibil de la noi.

Ce pot spune? Aveti pamant?  Cultivati-l, maine s-ar putea sa nu aveti cu ce!

Written by Theophyle

18/04/2011 la 2:19 pm

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sa ne asteptam in tarile sarace la modelul ‘altii sunt de vina’? Tulburari sociale/politice?

  La noi este clar, ne va costa mai mult aceeasi mancare. Ne costa mai mult aceeasi mancare … 😦
  Ce va fi in caz de puseu petrolier? Preturi si mai mari? Convulsii sociale si politice si la noi?

  Daca nu se trece urgent, in Ro, la agricultura eficienta adica profitabila si cu recolte mult mai mari o sa pierdem cu totii: preturi mai mari! Pentru asta trebuie asociatii agricole pentru cresterea suprafetelor lucrate in comun; mecanizare, irigare, …, deci bani.

  Strainii au inceput sa cumpere tot mai mult pamant in tara, nu? Poate dau tonul bun …

  CFG

  18/04/2011 at 2:48 pm

  • Strainii cumpara pamant ptr. ca au bani si sustinere bancara. La noi obtinerea unui credit de investitii poate sa dureze si 12 luni si sa ai surpriza la final ca nu
   l-au aprobat.
   Pana cand nu v-a exista o politica de sustinere a creditarii si a micului fermier in fata bancilor, nu se va face nimic 😦

   mar

   18/04/2011 at 2:55 pm

  • Salut!
   „Daca nu se trece urgent, in Ro, la agricultura eficienta…”
   Va rog sa incepeti rationamentul de la nivel de individ si nu de la interes general pentru ca altfel e „colectivizare”.
   1.Bunica mea a dat in arenda aprox. 0,5 ha de teren la o asociatie agricola in urma careia s-a ales cu 4-5 saci de grau boabe.Ea a fost partial multumita.Personal i-am explicat ca e furt pe fata,avand in vedere cantitatea primita dar si subventia pa care o incaseaza asoc. agricola de la stat,chiar daca e platita cu intarziere.Din cauza saraciei,taranii nu au acces la justitie pentru a-si rezolva aceste divergente. Dvs. daca va inchiriati (arenda) apartamentul aveti niste clauze clare si evacuati chirasul cand nu mai poate plati.In cazul unui teren agricol dat in arenda plata se face doar toamna si se invoca seceta, ploaia torentiala sau grindina dar nu furtul sau incompententa asociatiei agricole.Cine imparte,parte isi face ca doar nu taranul cantareste recolta.
   2.Pamantul dat in arenda este „depreciat” prin exploatare intensiva. E cam si cum va inchiriez masina pentru 15.000 Km./an si dvs. parcurgeti 50.000 km.Proprietarul are de pierdut,calitatatea solului este mai proasta dupa „arenda” cu exploatare intensiva iar viitoarele recolte vor fi mai mici pentru mine.Cati tarani cunosc acest aspect?
   3.Statul trebuie prin intermediul politiei si magistratilor sa apere proprietatea privata-furtul recoltelor.Nici un proprietar de teren nu baga bani si nu lucreaza pamantul pentru a recolta un sfert sau jumatate de recolta.Daca e mai incapatanat o face 2-3 ani dar pamantul tot va ajunge parloaga.Un impozit pe terenul nelucrat nu rezolva problema ci o amplifica.
   4.Este agricultura rentabila? Este rentabil sa muncesti in agricultura? Cum se poate trai din acesta munca? Cand statul roman va avea raspunsuri clare si solutii la aceste intrebari nu se va mai mira ca vitelul la poarta noua de ce exista parloaga vazuta din elicopter.

   marcel

   18/04/2011 at 4:17 pm

   • Inteleg 🙂
    200 ha minim ca sa fie eficient, asa am citit estimari.
    De jaf a unor srl/arendasi am si eu stiinta. Chiar exemplu in care dadea partial grau partial neghina in acei saci 😦 Rezultatul: taranul vinde ieftin terenul la italieni/…/ cu intermediar chiar arendasul 😦

    Mai trebuie si loc unde sa poata fi tinuta recolta. Primul siloz e bine venit.

    … si mai sunt 🙂

    CFG

    18/04/2011 at 4:34 pm

   • 5.Dupa reforma agrara a tov. Iliescu,taranii s-au lovit de primirea titlurilor de propriatate. Nimeni nu-i prost sa cumpere un teren de la o persoana care nu poate dovedi ca-i proprietar.
    6. Problema cadastrului acestor terenuri nu este rezolvata nici pana astazi de statul roman.Poti cumpara/vinde un teren fara sa cunosti amplarea si vecinii?
    7.Tariful notarilor in cazul succesiunilor este un alt factor care blocheaza piata terenurilor agricole.Grila acestor tarife este stabilita de guvern si este secreta(fara user si parola nu poti accesa site-ul).Nu poti vinde/cumpara/arenda pamant de la o persoana decedata.Tarifele pentru succesiune sunt foarte mari in comparatie cu veniturile taranilor si mari in comparatie cu salariul mediu pe economie. Ex. taxe de 1.200-1.500 lei la un teren evaluat la 3.000 lei-aceste sume nu le pot verifica pentru ca grila notarilor nu este publica-va rog sa le luati cu sceptimism.

    marcel

    18/04/2011 at 4:47 pm

 2. Buna ziua,
  Din pacate pretul alimentelor este strict legat de evolutia productiei agricole, care are o tendinta de scadere datorita conditiilor meteo total nefavorabile inregistrate in ultimii ani. De criza alimentara a inceput sa se discute masiv anul trecut cand Rusia a sistat exportul de cereale ca urmare a secetei fara precedent. Sa speram ca nu vom avea un an agricol prost ca si cel de anul trecut.
  La noi, „minunatiile” de guvernanti parca au creierul spalat, nu inteleg ca daca nu facem politici agricole sustenabile pe teremen mediu si lung vom face foamea. Ca Dumnezeu da dar nu baga in traista, ca agricultura are nevoie de sustinere guvernamentala in fata bancilor, ptr ca altfel nu misca un ban. Daca te duci sa ceri credit de investitii se uita la tine ca la martieni, pot sa ai tu si mama planului de afaceri sau a proiectului aprobat, vorbesti singur.
  Romania este blestemata, pe vremea lui Ceaușescu crestea productia agricola ca viteazul din poveste iar in ultimii 20 de ani, am ajuns importatori de produse agricole in conditiile in care suntem pe locul 7 in UE in privinta suprafetei arabile 😦
  Sunt proiecte aprobate care pot misca in bine agricultura, iar onor ministrul si guvernul notifica firmele ptr. rezilierea contractelor, in conditiile in care nu au miscat un pai ptr. sustinerea firmelor in fata bancilor. Orice om normal la cap cu viziune economica cauta solutii ptr. a demara implementarea lor. Nu, noi vrem sa le reziliem ptr. ca nu intelegem ca agricultura este un organism viu care tb sa primeasca la timp ptr. a oferi, ca daca nu are „mancare” moare de inanitie.

  mar

  18/04/2011 at 2:49 pm

  • salut!te citez: „la noi strainii cumpara pamant”,” “minunatiile” de guvernanti parca au creierul spalat, nu inteleg ca daca nu facem politici agricole sustenabile pe teremen mediu si lung vom face foamea.” mai adaug:pe langa faptul ca nu mai avem agricultura,nu mai avem drepturi pe exploatarea resurselor naturale, nu mai avem fabrici de medicamente,nu avem drumuri, nu avem autostrazi nu avem transport pe caile ferate modern etc sa nu par patetic.ce avem:avem pietele pline de usturoi turcesc si legume@citrice coapte prin metoda gazarii.avem datorii de miliarde.avem un parlament ocupat numai de nebunii.avem preturi la benzina care cresc zilnic.avem medici mituiti sa prescrie doar anumite medicamente-medicamente care de multe ori sunt cele mai scumpe sau sunt cu scop de a fi testate.intr un cuvant poporul nostru e cobaiul smekerilor.fiind doar cobai normal ca strainii se orienteaza la pamantul nostru.e pamant sanatos,fertil netratat chimic cu o panza freatica sanatoasa.cand fac bilantul la ce am avut , ce mai avem si ce NU mai avem ..nici vreau sa mai zic ce cred.:)

   zigzag

   18/04/2011 at 4:10 pm

 3. salut

  fac act de prezenta
  o data la cateva zile am putin timp de internet, in rest ma informez din ziarele moka, oricum mai bune decat presa mainstream romaneasca
  I miss Politeia & friends, dar asta-i viata
  in rest, s-auzim numai de bine 🙂

  razvan

  18/04/2011 at 3:48 pm

  • Numai bine razvan! Ai grija de tine 🙂

   Theophyle

   18/04/2011 at 4:10 pm

 4. Ziua buna 🙂
  Ma bag si eu in vorba (doar la agricultura si la fotbal ne pricepem toti ;)). Nu stiu ce relevanta are, dar undeva am citit ca mult din pierderile de produse alimentare nu se datoreaza atat secetei ct mai ales inlocuirea pe arii semnificative a culturilor alimentare cu cele tehnice. Faptul ca seceta sau alte nenorociri pot si ele sa contribuie la diminuari de productie, nu o contest, dar cred ca ar trebui gandit si actionat asupra a ceea ce se poate (structura culturilor) si nu acolo unde rezultatele sunt ipotetice (vremea, factorii climatici).
  Daca se mai pune in balanta consumul marit de hrana pentru gigantii de tip China sau India – (unde a crescut cererea), s-ar putea ajunge cam la cifrele mentionate. Repet, nu sunt specialist, doar analizez datele care-mi sunt accesibile. Cred ca este si multa panica inclusa in pretul alimentelor, dar hai sa vedem si factorii pozitivi ai crizei.
  Primul factor pozitiv ar fi restructurarea raportului „material” (hrana este prin excelenta materie), fata de intermediere. Prin intermediare inteleg cam tot ce insemna pe lantul de la producator la consumatorul final.
  In societatea post-moderna, intermediarul a capatat o pondere tot mai mare. Diabolizata de comunisti (speculantii), intermedierea are si ea rolul ei, dar cand ajunge sa aiba o proportie disproportionata, poate deveni toxica. Prima dovada ca este asa, ar putea fi nu pretul mediu de la burse, ci pretul mediu de vanzare al produsului la producator. Cat din aceasta crestere a pretului revine producatorului si cat intermediarilor? Daca cresc veniturile producatorilor, nu ar fi o marire toxica, tocmai ca reintra in ciclul productie/consum si ajuta producatorul sa se dezvolte. Nu am date, am vorbit ipotetic, dar cred ca ar fi o cale de studiu. Daca aceasta crestere se regaseste doar la comerciant, teama mi-e ca se intra pe o spirala inflationista globala de asta data.

  DanSu

  18/04/2011 at 4:30 pm

  • Salut 🙂
   Pentru „biodiesel” se pare ca se cheltuie mai multa energie conventionala decat se scoate. Tampenie eco.
   Mi se pare mie, sau stimabilii chinezi si indieni nu prea se baga la agricultura? Prefera orezul din plastic?

   Diana

   18/04/2011 at 4:53 pm

  • Salut!
   Cred ca cresterea preturilor la alimente are si cauze speculative.Dupa prabusirea unor banci si a pietei imobiliare in US marile fonduri de investitii au plasat banii in ceva mai palpabil decat produsele derivate,actiunile companiilor la bursa,sau speculatiile pe cursul unor valute :petrol,materii prime (cupru,aluminiu,zinc,etc.),grau,porumb etc.Primul semn de specula pe materii prime alimentare a aparut pe explozia pretului la cacao in 2009, daca nu ma insel.A inceput lumea sa manance numai ciocolata de a crescut cererea brusc?
   Ideea e, ca cine are bani multi renunta la hartii si ii transforma in aur,argint,minereuri,materii prime agricole.Nu pot sa cuantific lacomia speculatorilor de pe bursele internationale si lacomia producatorilor si intermediarilor de produse alimentare din Romania.
   Cum poti reactiona? Sa cumperi de unde pretul este mai convenabil pentru tine chiar daca pierzi mai mult timp pentru cumparaturi.Cumpara en-gros si imparti cantitatea cu rudele sau prietenii.Fa schimb de informatii despre preturi cu ceilalti.Vei invata comerciantii sa vanda sau sa stea cu banii blocati in marfa.

   marcel

   18/04/2011 at 5:17 pm

   • Daca nu exista panica, se inventeaza motive. Dupa ultimul cutremur mare din Japonia se punea la indoiala viitorul energiei nucleare acolo. Deci pretul petrolului a crescut. Oh, my…:)

    Diana

    18/04/2011 at 5:23 pm

    • „La Chicago, anual, se tranzacţionează de 46 de ori producţia mondială de grâu şi de 24 de ori producţia mondială de porumb.”

     Christine Lagarde ministrul francez de Finanţe
     http://www.adevarul.ro/international/Cine_umfla_preturile_la_produsele_alimentare_0_436157024.html

     Daca nici astia nu se pricep la „ce si cum”…

     STRAJNIK

     18/04/2011 at 6:38 pm

     • Doi giganţi financiari, Goldman-Sachs şi Marc Faber, scriau într-un email, datat încă din 16 august 2007, că preţurile agricole „sunt atractive” şi îşi consiliau clienţii să investească în alimente . Bloomberg relata că unul dintre reprezentanţii acestor giganţi ar fi declarat cu cinism că „dacă am intra într-o recesiune globală, aceasta nu ar afecta şi preţul alimentelor, pentru că oamenii încă mănâncă”.(sursa indentica)

      STRAJNIK

      18/04/2011 at 6:41 pm

  • Am vazut si eu acum nasol rau! Asta se numeste socialism american altoit cu capitalism fiduciar 😦

   Theophyle

   18/04/2011 at 4:40 pm

 5. Buna ziua ! iar am nelamuriri, Theophyle, care este cauza cresterii preturilor la produsele alimentare si mai ales, lipsa acestora pe plan mondial?
  1.Schimbarile climatice,doar?
  2.Cresterea pretului la combustibili ?
  3.Conflictele armate?
  Si inca o intrebare :
  am citit ca in Banat s-a cumparat foarte mult pamant de catre straini, daca respectivii decid sa cultive doar o anumita cultura (sa zicem soia) si grau de loc si se va cumpara tot mai mult pamant de catre straini, poti sa-i comanzi omului ce sa puna pe terenul lui, sau strangi din dinti si importi toate produsele care nu se cumpara in alte tari? Eu zic ca nu poti sa-i comanzi si ne dam painea de la gura.Tu ce zici ?

  Loda

  18/04/2011 at 5:25 pm

  • salut Loda,
   Expertii au identificat trei cauze principale:

   1. catastrofe climaterice pe tot globul au diminuat puternic recoltele. Monsun, uragane, cutremure, inundatii si incendii (vezi Rusia anului trecut)

   2. Productia alimentara este strans legata de cheltuielile energetice. Energie scumpa productie si prelucrare scumpa sau foarte scumpa. Preturile cresc automat.

   3. Aici nu sunt corect politic dar asta este adevarul. Prossperitatea in tarile BRIC (Brazilia Rusia India China) a dus la cresterea cheltuielilor de hrana si consum a unor produse superioare.

   In curand vom vedea si punctul 4 din nefericire. Razboaie!

   Theophyle

   18/04/2011 at 5:31 pm

   • Criza a inceput dupa cum am mai spus, atunci cind chinezii au renuntat sa manince cu betis0areIe si au inceput sa manince cu Iingura

    Un tanar de stanga

    18/04/2011 at 6:08 pm

   • Multumesc, mi se pare inspaimantator ;ma gandesc ca, chiar daca eu nu voi apuca, s-ar putea sa ne reintoarcem la inceputurile omenirii, sa ne omoram pentru hrana 😦

    Loda

    18/04/2011 at 6:42 pm

  • Buna ziua, fiecare in parte si toate impreuna. In plus cresterea numarului populatiei in raport cu resursele limitate constituie o alta cauza.
   De obicei cand se vorbeste de exportul/importul unui produs agricol discutam de transfer de apa si energie, produse deficitare pe plan mondial si influentate de puncrul 2 respectiv 3.
   Legat de cultivarea unui anumit produs, stimularea sau din potriva restrangerea cultivari se face prin politica de subvenții la nivel de UE prin platile SAPS si la nivel national prin PNDC.
   Prin politicile agricole se stimuleaza dezvoltarea unui sector/domeniu/cultura. Lipsa acestora in ultimii 20 de ani a dus la distorsiuni in piata, cu impact asupra industriei alimentare si implicit asupra buzunarului nostru.
   In general agricultura ca ramura de baza a unei economii functionale genereaza efecte economice in amonte si aval. Intr-o balanta a legaturilor dintre ramuri acest lucru se vede prin legaturile conexe cu alte domenii, de ex, industria de chimica.

   mar

   18/04/2011 at 5:42 pm

  • Se aude ca urmau sa-l schimbe de la presedentia Comisiei … si s-a suparat pe sat, pardon PSD … 🙂

   CFG

   18/04/2011 at 6:04 pm

  • Si unde trece ? Ia UNPR sau Ia Iegi0nari ?

   Un tanar de stanga

   18/04/2011 at 6:10 pm

 6. Salut !
  Haosul/ineficienta din agricultura reflecta 100 % haosul si ineficienta clientilor politici din guvern
  La asa guvern, asa economie.
  Sa ne traiasca !

  Tzepelica

  18/04/2011 at 6:05 pm

  • Adevarat, cu o extindere si asupra catastrofelor din Parlament 😦 Parca avem si Comisie de Agricultura 😦

   mar

   18/04/2011 at 6:12 pm

 7. bonjour,

  cam distanta asta exista si in agricultura intre Vest si Ro:

  http://www.wimp.com/traintrack/

  skorpion

  18/04/2011 at 6:14 pm

  • am vazut de la tine – Extraordinar 🙂

   Theophyle

   18/04/2011 at 6:15 pm

   • Este cumva pe Bucuresti-Constanta : – /

    mar

    18/04/2011 at 6:20 pm

   • chiar fascinant mi s-a parut..

    skorpion

    18/04/2011 at 6:20 pm

 8. Nasol rau. Bursa americana plonjeaza la gre. Deocamdata 2%

  e formal daca a iesit si pe reuters 😦

  http://www.reuters.com/article/2011/04/18/us-ratings-usa-sp-idUSTRE73H2JT20110418

  Theophyle

  18/04/2011 at 6:16 pm

  • Domnii sunt optimisi.
   TOP STORIES
   More U.S. Downgrades to Come, but Stocks to Stay Strong- Breakout
   Standard & Poor’s on Monday downgraded its credit outlook for the United States, citing a „material risk” that policymakers may not reach agreement on a plan trim its large budget deficit.
   Asa scrie la yahoo

   STRAJNIK

   18/04/2011 at 6:47 pm

   • STRAJNIK ai mai sus linkul Reuters de acum o ora si ceva. Lucrurile sunt mult mai grave. Bursa americana plonjeaza – adevarat saptamana a Patimilor a inceput

    Theophyle

    18/04/2011 at 7:12 pm

    • Au fost si vremi mai grele. Si nu foarte demult.Oricum, bursa a inceput sa devina paralela cu orice. Mai ales cu lumea reala. O cadere de la 5% in sus ar putea antrena un efect de „bulgare de zapada”.

     STRAJNIK

     18/04/2011 at 7:28 pm

  • un pulifrici necopt, iresponsabil, un zero barat.
   cred ca ponta va fi schimbat urgent.

   am citit aseara la Gallagher, ca urmeaza sa fie infiintat un nou partid: partidul democratiei sociale in frunte cu fosti activisti de partid, fosti securisti de-alde cosminca, mohora etc.

   pds – mai periculos ca psd.
   psd pe cale de disparitie gratie unor pontisti cu mucii pe piept?

   skorpion

   18/04/2011 at 6:19 pm

  • Nu cred ca este vorba de frustrare cat de o problema psiho-medicala care are poate niste radacini in frustrari mai vechi, posibil sexuale.

   clemycali

   18/04/2011 at 6:20 pm

   • posibil; chiar au fost niste declaratii de-a dreptul aiuritoare din partea lui maica-sa cind a fost inscaunat presedinte de partid….dar nu mai tin minte exact, ceva legat de faptul ca victoras era cit pe ce sa fie avortat
    :mrgreen:

    skorpion

    18/04/2011 at 6:22 pm

 9. Israelul cumpără România http://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8&feature=player_embedded.Pe 10 octombrie 2007, la trei luni dupa ce a devenit preşedinte al statului Israel, Shimon Peres producea o afirmaţie năucitoare, la Hotelul Hilton din Tel-Aviv, în faţa a sute de reprezentanţi ai cercurilor diplomatice evreieşti: Israel cumpără România!” Vom spune: ei, şi ce dacă ne-au cumpărat! Numai că nu ne-au cumpărat spre binele nostru ci spre al lor. Avuţia noastră au cumpărat-o pe nimic.Vă amintiţi episodul din anii ‘90, când unii dintre ai noştri strigau „nu ne vindem ţara!”? Au apărut apoi şi susţinători ai teoriilor conspiraţioniste care susţineau că împotriva României există un plan diabolic. Mulţi am râs, alţii am spus răspicat: „ai dom’le că n-are cum să se întâmple aşa ceva” (românul în blândeţea lui nu concepe că omul este predispus răului).ps:acest comentariu nu este impotriva unui popor, al carui presedinte este pomenit mai sus,ci dimpotriva,poate fi o admiratie ptr capacitatea altor popoare de a STRALUCI prin bogatiile altora.iar noi suntem in acest moment si fara agricultura si fara industrie sunt in fundul gol dar..suntem datori.noi si generatiile care vor urma.daca vor mai urma.:)

  zigzag

  18/04/2011 at 6:24 pm

  • „…noi suntem in acest moment si fara agricultura si fara industrie sunt in fundul gol…”
   In plus, stam si in pozitia „capra”.
   Asa ca altora nu le ramane decat sa ne-o traga, n`asha ? 😦

   Tzepelica

   18/04/2011 at 6:28 pm

   • ne au si tras o deja.acum suntem „insarcinati” cu „rodul”.avem parlament , partide politice,televiziuni,antenesti,bevebisti,pontalai,servicii secrete,asociatii ale fostilor militari care lupta ptr pensii nesimtite dar au uitat juramantul de credita fata de patrie,avem turnator pe post de vice la senat in timp ce fosti veterani de razboi mananca mamaliga goala,avem de toate.ne au insarcinat bine.iar daca mai comentam exista riscul sa vina unu sa ne intrebe” cand v am tras o a fost bine?v a placut?”

    zigzag

    18/04/2011 at 7:07 pm

    • Intristatoare mi se pare lipsa de orizont.
     Cand in PDL n-ai de ales decat intre Boc si Blaga, inseamna ca portile s-au inchis.

     Tzepelica

     18/04/2011 at 7:44 pm

 10. Resalut
  Cel mai greu e pentru orasenii care nu mai au pe nimeni la tara . Acestia vor simtii din plin cresterea preturilor la toate cele . Inclus facturile de apa, energie , gaz metan . Scaderea generalizata a nivelului de trai este vizibila peste tot. Inclusiv in vest .
  Nu este o anomalie inflatia mai ridicata pe fondul scaderii consumurilor . Banii tipariti in cantitati industriale nu mai ajung la cetatenii de rind . Sub nici o forma si nici macar indirect . In schimb ajung voios in bursele mondiale care cresc ca in perioada pre criza . 😦

  Ștefan A.

  18/04/2011 at 7:45 pm

 11. scuze, off topic. Oprescu „Am o lista cu aia care au vrut sa ma omoare. Si fizic, si mental si profesional. Si mi-am scris pe perete ca in contele de Monte Cristo” .Vai de noi cu o asa caricatura 😦
  http://www.hotnews.ro/stiri-8512381-oprescu-autostrada-suspendata-fac-chinezii-venit-gata-inceput-punem-vignet.htm

  mar

  18/04/2011 at 7:59 pm

  • @mar:1) Autostrada suspendata.
   2) Aeroportul subteran din Piata Victoriei
   3) Parcarea subacvatica de la Cismigiu.
   Garantat Oprescu !:)

   zigzag

   18/04/2011 at 8:05 pm

   • paranoia de care vorbea Bascaliosul 😦 Nu sutem in stare sa avem un oras curat si fara caini, dar vrem autostrazi suspendate. Poate peste blocuri? Daca are un dram de minte se uita cum arata piciorul din Titulescu de la Pasajul Basarab, unul strict necesar, dar inghesuit in balcoanele oamenilor.

    mar

    18/04/2011 at 8:12 pm

 12. Va fi un moment de cotitura cel in care costul mare al combustibililor va impiedica China sa exporte produsele ieftine in Europa si SUA ( deorece pretul transportului va fi mai mare decit cel produselor). Totodata alimentele la pret scump importate de China vor duce la o spirala a preturilor de productie in aceasta tara. E posibil sa asistam la falimentul tarilor fara resurse si densitati nejustificat de mari ale populatiei.Nu mai plingeti atit Romania pamintul acestei tari poate asigura o populatie de 5 ori mai mare fara mare efort. Eu cred ca cu conducatori patrioti si inteligenti sustinuti de elietele tarii iesim mult mai bine decit alte state din aceasta situatie.

  bigone

  18/04/2011 at 8:17 pm

 13. Buna seara la toata lumea,
  Postare noua!

  Theophyle

  18/04/2011 at 8:22 pm

 14. […] View original post here: Agenda: preţurile alimentelor […]


Comentariile sunt închise.