Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agenda: Mizeriile existenţei noastre

Doua subiecte, care sunt ambele marginale in fata problemelor noastre cotidiene, subiective sau obiective, depinde cat putem sau cat dorim sa diferentiem existenta fizica de cea sufleteasca. Bineinteles ca facturile, costurile pregatirilor pascale, sanatatea noastra sau cea a apropiatilor nostri sunt cele care ne mentin in realitatile fizice, totusi nu putem sa ne desprindem de fenomene care ne umbresc si ne incarca de multe ori cu amaraciuni de care ne-am lipsi cu placere.

Primul subiect ar fi “jurnalismul activ”, practicat de prestatorii de servicii, slujbasii de nadejde a politicii de mocirla in care se zbate publicul romanesc. De la stiri denaturate, castrate si redactate tendentios am progresat la un nivel superior,  cel al “realitatilor” regizate. Nu au nici o importanta declaratiile dnei Laura Calciu de la Realitatea TV, care ameninta ca ii va da in judecata pe toti cei care au afirmat ca sunt regizate imaginile in care o femeie lesina in timpul unui protest de la Urlati, atata timp cat pe YouTube a circulat un videoclip, in care o batrana pare sa lesine in direct, in timpul unui reportaj realizat de Realitatea TV la un miting de protest impotriva desfiintarii unei unitati spitalicesti. Nu are nici o importanta ca acest videoclip a fost scos ulterior de pe YouTube, la cererea Realitatii TV, pentru simplul motiv ca  intre timp au aparut copii ale acestuia, transformand  evenimentul in  istoria scrisa cu zero-unu a presei romanesti contemporane.

Cu sau fara ajutorul dnei Laura Calciu, daca a regizat sau nu evenimentul, rezultatul este acelasi. Presa noastra s-a calcifiat. Presa romaneasca nu mai are articulatii, ea nu se mai misca, ea se taraste. Ea a fost invinsa si silita sa se tarasca de taratoarele care detin banetul cu care au cumparat licentele pentru a otravi si mintile spectatorilor (sau cititorilor)  si constiintele ziaristilor. Sarurile de calciu au ajuns deja la plamanii presei. Nu mai poate respira in asteptarea anului electoral si a oxigenului politic si ea moare in fiecare zi cate putin. Un bun articol de Liviu Avram, aici.

Al doilea subiect este legat de decesul repetat al celui mai trist ganditor pe care l-au avut romanii. Un  om poate muri de multe ori – fizic, ca orice fiinta, si memorial cand ultimul om care l-a cunoscut nu-l va mai aminti. Un mare om poate muri de mult mai multe ori, el poate muri si cand amintirea lui este patata de evenimente legate de urmasii lui directi sau indirecti.

Povestea legata de manuscrisele lui Cioran este sumbra, scarboasa si umilitoare pentru amintirea marelui om. Cu două zile în urmă, cumnata lui Cioran a declarat că Laurence Tacou, patroana Editurii L’Herne, împreună cu o traducătoare a Editurii L’Herne, Gina Puică, i-ar fi sustras manuscrisele din casă, în timpul unei vizite pe care acestea două o făcuseră la Sibiu. Acuzaţiile Eleonorei Cioran au fost dublate de fiul ei, Şerban Stavrescu, intrat, de asemenea, în direct cu realizatorii emisiunii, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu.

Laurence Tacou este o femeie care traieste intr-o lume extrem de dificila, in care reuseste sa supravietuiasca prin integritatea ei si prin cinstea cu care isi conduce afacerile. O cunosc personal si va asigur ca nici vorba de asa ceva. Preţul pe care Laurence Tacou l-a plătit Eleonorei Cioran, în august 2010 a fost de 36.000 de euro. Pret pe care expertii l-au indicat ca apropiat de valoarea documentelor. Suma de 11 ori mai mică decât cea cu care manuscrisele filosofului au fost adjudecate, pe 7 aprilie, de omul de afaceri român George Brăiloiu, 406.000 euro a aprins imaginatia celor care le-au vandut, incercand sa mai jumuleasca ceva din amintirea marelui Cioran. Omenesc? Poate, dar jalnic. Cred ca fraza cu care se termina articolul care contine comunicatul dnei Laurence Tacou, publicat in EvZ este cel mai potrivit – „Această tristă mercantilizare a manuscriselor este contrară spiritului lui Cioran” – Adevarat!

Written by Theophyle

14/04/2011 la 2:01 pm

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Resalut 😦
  O tara sublima unde imposibilul a devenit realitate. 😦 Ma retrag temporar la activitati mai pasnice si mai banoase. 🙂 Am sa va citesc mai spre seara . 🙂

  Ștefan A.

  14/04/2011 at 2:12 pm

  • Salut Stefan 🙂
   Asa, banii munciti aduc si bucurie!

   Theophyle

   14/04/2011 at 2:15 pm

 2. Buna,
  Ma intreb pana unde poate merge mizeria noastra.

  ela

  14/04/2011 at 2:41 pm

 3. Salut!

  Ce/ar mai fi de spus ?
  Revoltator!

  Încep să mă întreb dacă nu cumva, anacronici sunt cei care se indignează la acest soi de mizerii (calciuleasa aia şi neamurile lui Cioran).

  tiberiuorasanu

  14/04/2011 at 2:52 pm

  • Cred ca ia dreptate,tibi! Am ajuns niste Oblio!

   ela

   14/04/2011 at 3:24 pm

   • cat se poate de mult 😦 unde nu exista rusine nu exista masura!

    Theophyle

    14/04/2011 at 5:10 pm

 4. Mare dreptate ai, Theophyle, uciderea asta simbolică și mercantilă a lui Cioran se adaugă, și ea, unui lung șir de păcate de acest gen. Păcat și rușine. Da cine naiba s-o simtă, că de roșit, am impresia că-n țara asta nu mai roșește nimeni.

  Diana

  14/04/2011 at 3:11 pm

  • punem putin fard si trece 😦

   Theophyle

   14/04/2011 at 5:09 pm

 5. emil cioran este (a fost) promotorul unei filozofii de viata ,,moderniste,,…un individ care se pozitioneaza in afara sistemului organizat statal…a unei societati capitaliste sau socialiste organizate in jurul unui stat reprezentativ constitutional, care prevede drepturi dar si OBLIGATII pentru cetateni ca mambrii ACTIVI ai societatii…emil cioran este exponentul unei,,filozofii,, existentiale ale individului contestatar al ordinii de drept..sustinand un concept existential anarhic (in afara regulilor societatii)fara contributie sociala a individului…si-a facut un titlu de onoare din faptul ca nu a muncit in viata lui…deci un promotor al nacontributiei la fondul societatii dar un beneficiar al fondului de ajutor social in toate formele lui de sustinere a persoanelor ,,in nevoie,,

  emily

  14/04/2011 at 3:48 pm

 6. “În genere, românii au prea multă umilinţă şi prea puţină pietate faţă de lucruri“ – Schimbarea la fata a Romaniei.

  DanSu

  14/04/2011 at 3:49 pm

  • sunt de acord cu schimbarea la fata…radicala…sa renuntam la umilinta supraevaluata si in aceiasi masura la ,,gomosenia,,exagerata si nejustificata in nici un fel de realizari efective…suntem ceia ce purem fi mai bun…avem de lucrat mult la schimbarea la fata…revenirea la valorile traditional crestine…munca pe branci…modestie si cumpatare…viata curata,modesta si valori spirituale care sa prebaleze in fata consumerismului desantat si stilului de viata superficial ,lipsit de componenta spirituala superioara modului de viata ..materialist corupt de ….lacomie materialista primitiva si…animalic violenta..

   emily

   14/04/2011 at 4:04 pm

 7. Povestea lui Cioran este o poveste banala in RO. Nu sunt de acord cu tine @Theophyle cand spui ca este „…umilitoare pentru amintirea marelui om.”, Pe Cioran nimic nu-l poate umili, la fel cum pe refuzul statului comunist de a prelua opera lui Brancusi nu l-a putut umili pe scultor. Devoaleaza doar o stare, o situatie, dar care cred ca este cunoscuta de toti, iar Cioran a redat exacat in citatul pe care l-am dat mai sus.

  DanSu

  14/04/2011 at 3:59 pm

 8. Scuze, iar imi luneca degetele pe taste 😥

  DanSu

  14/04/2011 at 4:00 pm

 9. Salut !
  Tot din mizeriile existentei noastre :
  „Zece parlamentari, senatori si deputati au declarat ca au in derulare sau au finalizat in 2010 contracte de consultanta juridica cu institutii ale statului roman. Un deputat PDL a declarat contracte de asistenta juridica ale sotiei in valoare de 1,5 milioane euro, dar spune ca doar o mica parte a intrat in bugetul familiei sale. Un alt deputat PSD a declarat 77 de contracte cu o primarie, dar spune ca a pledat si gratuit pentru institutia statului. Un senator PSD a incheiat contracte de consultanta cu 12 primarii de comune din colegiul sau, dar afirma ca sumele sunt mici si ca primarii au apelat la el pentru ca nu au juristi.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8502390-cat-castigat-parlamentarii-din-contractele-consultanta-juridica-incheiate-statul-deputat-pdl-declarat-contracte-1-5-milioane-euro-iar-deputat-psd-sustine-incheiat-77-contracte-bani-publici.htm

  Tzepelica

  14/04/2011 at 4:08 pm

  • Buna ziua,
   citit si tras concluzia „pleaca ai nostri vin ai nostri, noi ramanem tot ca prosti” 🙂

   mar

   14/04/2011 at 4:25 pm

   • scuze, era asa 😦

    mar

    14/04/2011 at 4:26 pm

 10. sa punem lucrurile in perspectiva realitatii…o individa cu practica oportunitatii in business a evaluat corect in avans oportunitatea aniversarii apropiate si a ,,riscat,,niste bani(36000 euro inveatitie) pe care iata cu concursul unui benevolent ,,investitor,,(patriot)au fost ,,transformati intr-un profit de…460000 de neuro pemtru ,,investitorul,,initial…traiasca capitalismul… ,,inteligent,, care profita de prostia lipsa de educatie si verticaliutate a …mostenitorilor unor ,,valori nationale,,…..o suma apropiata sau superioara ar fi obtinut-o mostenitorii neinspirati si printr-o negociere directa cu min.culturii…cred eu.

  emily

  14/04/2011 at 4:25 pm

  • Salut,
   nu am sa incerc sa explic de ce Cioran este un filozof important. Nici macar nu am sa incerc sa-i explic valoarea relativa la cultura nationala si cea absoluta la cea mondiala. Cioran nu are nevoie de explicatiile mele.

   Conform parerilor tale, enuntate mai sus, Nietzsche este un parazit care nu a avut nici o contributie. Nici el nu a „muncit” niciodata.De Schopenhauer nici macar nu avem dreptul sa vorbim.

   Pe respectivul cumparator, al naibi capitalist si „baiat destept” trbuie sa-l injuram ca a scos 400 de mii de euro si a cumparat manuscrisele donandu-le mai apoi la Academie. din fericire istoria ne invata ca baieti destepti de genul Andrew Carnegie, Benjamin Guggenheim, Cornelius Vanderbilt sunt astazi nume de universitati, biblioteci si muzee. Ce sa facem se numeste evolutie.

   Theophyle

   14/04/2011 at 4:46 pm

   • nu am avut nici o intentie de a judeca valoarea lui e.cioran in cultura nationala si universala…vom afla mai incolon resorturile licitatatorilor care au ,,determinat,,mersul..pretului achizitiei si de ce…in rest opera unui gaqnditor universal in polan valoric moral este…priceless…

    emily

    14/04/2011 at 5:07 pm

    • PS. poate eu sunt de vina…dar nu stiu de ce nu cred ca acest om de afaceri brailoiu nu are nimic de a face cu…carnegie sau vanderbilt…

     emily

     14/04/2011 at 5:12 pm

  • DOI escrocati,un singur escroc. Fapte: A. testament fara echivoc frate Cioran (valabil, legal, necontestat): documentele Cioran se DONEAZA… B. vaduva E.Cioran a vandut ce nu avea in proprietate (de aceea a fost ocolit notarul), primul escrocat dna Tacou. C. DnaTacou vinde -la licitatie- ce NU are in proprietate legala, dl.Broiuloiu cumpara, al doilea escocat |Brailoiu (a cumparat ce nu poate avea). PS. ceva procese penale, anularea licitatiei si indeplinirea vointei testatorului frate Cioran???

   cinic

   14/04/2011 at 6:07 pm

 11. mercantilismul,ne place sau nu domina vietile noastre;
  cei care nu se lasa dominati de mercantilism sunt exceptii;
  manuscrisele lui cioran; un bsiness;nepotul lui voia bani,a incercat sa le vinda statului roman,nu a reusit ,le-a scos pe piata;
  36 mii sau 406 mii,suma nu conteaza;pentru unii -probabil cei mai multi dintre romani-nu valoreaza nimic.

  media romaneasca: ea nu mai exista,cind cumpar dilema,observ ca de fapt la chiosc nu se vind ziare ci carti sau casete,ambalate in hirtie de ziar.
  teveurile;orice scuze mi-ar aduce cineva a te uita la unul din posturile romanesti de stiri,inseamna ca ai prea mult timp la dispozitie

  intamplator

  14/04/2011 at 4:41 pm

 12. off topic – Seamana a santaj „Legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor la carburanti, insa o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare”. Oricum ce fac este o crestere/pastrare a ratei profitului prin majorarea preturilor in conditiile diminuarii vanzarilor.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8502990-mariana-gheorghe-petrom-inghetarea-preturilor-carburanti-este-permisa-legislatie-dar-temporara-consecinte.htm

  mar

  14/04/2011 at 5:15 pm

  • Orice inghetare a pretului, duce la explozia lui in momentul dezghetului.
   Faza 1 – dispare produsul de pe piata.
   Faza 2 – reapare in economia neagra – cu pretul peste cel „controlat”.
   Faza 3 – La anularea „restrictiei”, preturile explodeaza si se stabilizeaza de obicei la un nivel superior decat cel la care ar fi ajuns pe cale „naturala”.
   Nu exista exceptii. Nu se cunosc cazuri cand lucrurile s-au petrecut altfel
   Vezi preturile imediat dupa comunism.
   Vezi inghetarea pretului sub Vacaroiu (limitarea adaosului la maxim 30% de la producator la consumatorul final).
   Asta doar exemple romanesti.

   DanSu

   14/04/2011 at 5:24 pm

  • Buna,mar.
   Bineinteles ca seamana a santaj.Sau macar amenintare voalata.
   Toate activitatile au urmari ulterioare,sau?
   Ce gandea dansa ca vom gandi?

   ela

   14/04/2011 at 5:29 pm

 13. e.boc cu actualul guvern este mult sub asteptarile Ro care au votat TB si pdl….acesti indivizi nu au inteles sensul votului din dec.2009…nu ne deranjeaza sa suportam masuri de austeritate ,am inteles si acceptat ca sunt necesare…dar…am fi asteptat de la TB in primul rand si guvernul e.boc in al doilea rand…masuri RADICALE de anihilare a MAFIEI FSN-ILIESCU + legislatia criminala de favorizare a RAPTULUI AVERII NATIONALE a RO….atata timp cat nu vedem CONFISCAREA AVERILOR NEJUSTIFICATE si trimiterea in PUSCARIE a tradatorilor si talharilor natiunii Ro nu sunt CREDIBIL si nici nu justifica INCREDEREA Ro care i-au ales in fruntea tarii…recuperarea averiii statului Ro este prioritate zero in ochii Ro si ar insemna categoric relansarea investitiilor,achitarea in mare parte a datoriilor statului,crearea de locuri de munca…RECONSTRUCTIA Romaniei ca stat modern,democratic si…INDEPENDENT…poate independenta si prosperitatea Ro deranjeaza….TB nu te lasa da cu ei de pamant…

  emily

  14/04/2011 at 5:38 pm

  • se numeste ASUMAREA raspunderi 😦

   Theophyle

   14/04/2011 at 5:39 pm

   • 🙂

    zigzag

    14/04/2011 at 5:49 pm

   • Buna seara, buna seara.
    Alta lume, alte obiceiuri 😦

    clemycali

    14/04/2011 at 5:53 pm

   • asta e practica intr-o tara normala,nu numai us
    nu numai in politica ci si in companii

    intamplator

    14/04/2011 at 5:55 pm

 14. Ziua Buna la politheeni si politheence, 🙂 (asta ca sa fim politic corect)

  Acesta L. Calciu imi reintareste convingerea ca nimic nu se schimba. Romanii raman aceeasi, chit ca este comunism sau pseudo capitalism. Ai nevoie de o Gatej, Gainuse, Leana C etc? Iat-o gata sa preia locul cu toata convingerea, fara probleme etice sau deontologice. Nimc nu se schimba,poate doar tehnologia, dar fara impact – Vezi insemnari ale calatoriei mele, Dinicu Golescu 🙂
  Dupa cate stiu eu cand ti se face rau ti se inmoaie genunchii, nu sari ca de pe arcuri. (doar in cazuri de oarece tetanie) 🙂

  eugeni

  14/04/2011 at 5:54 pm

 15. Resalut
  Off topic . 🙂
  In presa italiana a aparut o serie de fotografii (20) facute in casele tiganilor bogati din Romania si Moldova . 🙂

  http://corrierefiorentino.corriere.it/fotogallery/2011/04/gipsy/dentro-case-rom-190435022439.shtml#1

  Ma intreb si eu ca prostul citi din ei or primii ajutoare sociale ca sint saraci ? 😦

  Ștefan A.

  14/04/2011 at 6:15 pm

  • ar trebui pus si un anunt la pozele alea ptr italieni:aici sunt banii dvs!televizoarele.telefoanele si ce v am mai ciordit!:)

   zigzag

   14/04/2011 at 6:18 pm

   • 😆

    Ștefan A.

    14/04/2011 at 6:21 pm

  • toti

   intamplator

   14/04/2011 at 6:28 pm

  • Aici sunt banii dvs. adica POMANA pe care o dati pe strada!

   „De fiecare data cand dati bani unui cersetor perpetuati un mod de existenta. Ştiţi care este acel mod? Ştiţi cine beneficiaza de acei bani?”

   Cum ar suna in italiana, Stefan? 🙂

   CFG

   14/04/2011 at 6:30 pm

   • Salut CFG
    A trecut vremea cu pomenile pe strada . 🙂 Au priceput si majoritatea italienilor de fapt este o „afacere” in stil mare . Cei care cersesc pe strada sint ultima roata la caruta . Efectiv sclavi.

    Ștefan A.

    14/04/2011 at 6:37 pm

 16. http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-8503255-exclusiv-video-seful-omnilogic-portalul-eromania-lansat-pana-1-mai-500-milioane-euro-pentru-600-servicii-electronice-nu-justifica.htm

  Chestia asta este varianta moderna a ce au „construit” italienii in urma cu 8-10 ani . La acelasi pret 🙂 care de fapt era spaga camuflata la partide . Nu functioneaza nici azi din cauza ca era total prost construit si ineficient acel site . 🙂
  Inclusiv finantarea a fost oprita de curtea de conturi italiana din motiv de „risipa ” . 😆

  Ștefan A.

  14/04/2011 at 6:42 pm

 17. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  14/04/2011 at 8:14 pm

 18. […] Read the original here: Agenda: Mizeriile existenţei noastre […]

 19. Din păcate lucruri de genul ăsta sunt mult prea frecvente. Cultura şi mass media s-au degradat în asemenea hal încât cu greu mai pot fi aduse la un nivel cât se poate de… normal.

  A.G

  15/04/2011 at 2:52 pm


Comentariile sunt închise.