Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Petrolul Românesc

Timp de mai mult de 20 de ani Romania a fost prima tara exportatoare de petrol din Europa. Vorbim de deceniile doi si trei ale secolului XX. Timp de alte  doua decenii si jumatate, petrolul romanesc a fost jefuit pe rand de nemti si apoi de rusi. Primii platind ceva la barter (in special echipament agricol si tehnica militara), rusii neplatind absolut nimic si mai tarziu cam 20% din valoarea petrolului importat din Romania. Conforma datelor companiei americane Socony-Vacuum Oil Company (fosta Standard Oil, fosta Mobile, astazi Exxon), Romania detinea in 1938 zacaminte de aproximativ 1950 de milioane de tone de ţiţei. Datele respective au fost furnizate in 1945 aliatilor occidentali si administratiei Truman. Conform datelor actualizate, Romania mai detine astazi aproximativ 60-65 milioane tone ţiţei, care la nivelul de extractie actual se vor epuiza in 2020. Asta in caz ca nu se vor mai descoperi si dezvolta campuri petrolifere noi.

Pe timpul comunistilor, dupa platirea “daunelor de razboi” rusilor, extractia petroliera romaneasca a ajuns la un varf de 14,7 milioane tone pe ani, (1976). Dupa 1989, extractia de petrol in Romania a variat intre 7-8 milioane tone la inceputul anilor 90, pana la 5-6 milioane tone ţiţei in anii trecuti. Asta despre campurile petroliere terestre.

În anul 1972 a fost elaborat un program de valorificare a resurselor platformei continentale a Mării Negre, în cadrul Institutului Român pentru Cercetări Marine din Constanţa. În cadrul programului s-a studiat elaborarea de echipamente, dispozitive, instalaţii şi utilaje specifice forajului marin, în paralel cu studierea programelor legate de scufundarea la mare adâncime.

La 9 noiembrie 1975 a fost lansată la apă de la şantierele navale din Galaţi, prima platformă românească de foraj marin Gloria. Platforma a fost concepută cu utilaje şi instalaţii realizate la Galaţi, Bucureşti, Reşiţa, Timişoara, Bârlad, Câmpina, Oradea, Roman, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Arad şi şi-a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanţă de 72 Mm în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 m. Ulterior au fost construite încă şase platforme: Orizont, Prometeu, Fortuna, Atlas, Jupiter şi Saturn. Aflate în posesia companiei Petrom, şase dintre cele şapte platforme au fost vândute companiei Grup Servicii Petroliere, la sfârşitul anului 2005[1]. Petrom mai operează doar platforma numită „Gloria.” Două dintre platforme, Orizont şi Atlas, sunt situate în Golful Persic şi două în Marea Neagră – Saturn, de-a lungul coastelor României şi Prometeu, în apropiere de coastele Turciei. In prezent platformele Orizont, Atlas, Saturn, Jupiter si Prometeu apartin companiei Grup Servicii Petroliere. La data de 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că României îi revin în plus 9.700 kilometri pătraţi din teritoriul Mării Neagre, din care nu sunt concesionaţi 5-6.000 km pătraţi [2]. Zona cuprinde zăcăminte estimate la 70 miliarde metri cubi de gaze, respectiv 12 milioane tone de ţiţei, care necesită investiţii de ordinul zecilor de miliarde de Euro în explorare, dezvoltare de zăcăminte, construcţie de gazoducte, servicii şi echipamente de profil, respectiv construcţia de terminale pe malul Mării Negre[2]. Zona s-a aflat în litigiu cu ţara vecină, Ucraina, pentru 42 de ani; dupa cum poate va amintiti dl Adrian Severin le-a considerat drept proprietatea statului Ucrainian.

După 1990, încercările companiilor româneşti sau străine de a găsi noi rezerve de petrol şi gaze pe teritoriul României au costat până în 2007 direct aproximativ un miliard de Euro, indirect alte cateva sute de milioane[3]. Cea mai importantă descoperire a fost realizată în anul 2003 la Sighişoara, de către producătorul intern de gaze naturale Romgaz şi Wintersahll AG, cea mai mare companie de petrol şi gaze din Germania. A doua descoperire ca importanţă este cea realizată de Petrom la Torceşti, lângă Focşani[3].

Cel mai mediatizat insucces al explorării a fost cel al grupului anglo-olandez Shell în România[3]. Gigantul petrolier a investit fără succes 70 milioane de dolari în explorarea unor câmpuri în Transilvania de Nord[3]. Acest insucces a fost urmat, câţiva ani mai tărziu, de decizia de retragere treptată din România, mai întâi de pe piaţa benzinăriilor şi apoi de pe cea a GPL[3].

În sectorul de explorare sunt prezente în România mai multe companii din străinătate precum Sterling Resources [4], care are un acord de explorare în două perimetre din Marea Neagră, Pannonian Energy (SUA) şi Falcon Oil (SUA), în zona Petroşani, Regal în Moldova. În aprilie 2009, ANRM a spus că rezervele probabile din perimetrele din Marea Neagră cesionate (sau in proces de cesionare) companiei Sterling sunt de 50 miliarde metri cubi de gaze, adică producţia pe cinci ani de gaze a României, şi a 278 milioane de ţitei, adică producţia pe 55 de ani a României. Aceasta în condiţiile în care, cu două luni în înainte, ANRM vorbea de existenţa a 18 miliarde metri cubi în cele două perimetre ale Sterling.

Rafinăriile româneşti au fost implicate în scandaluri intens mediatizate, acumulând datorii uriaşe către stat.

Rafinăriile RAFO Oneşti şi Dărmăneşti (cumpărate de Imperial Oil) au păgubit bugetul de stat cu 1,5 miliarde euro, conform unor surse. În acest scandal sunt implicate nume ca: Viorel Hrebenciuc (politician important din PSD), Corneliu Iacobov (proprietar Imperial Oil şi membru PSD), Marian Iancu (proprietar Balkan Petroleum), Ovidiu Tender, Răzvan Temeşan, Toader Găureanu, Andrei Şerban, Marin Marin şi alţii. Grupul de rafinării a păgubit şi compania Petrom (pe atunci controlată de stat), de la care cumpăra ţiţei pe care nu îl plătea, Petrom continuând livrările pe bază de comandă politică.

Rafinăria Petrolsub a fost cumpărată în 1995 de Euro Trading Chemicals, firmă controlată de Virgil Măgureanu (fost şef SRI). Rafinăria vindea produsele petroliere sub preţul de producţie companiei Euro House 2000 Srl, controlată tot de Virgil Măgureanu, care la un moment dat a refuzat să achite produsele achiziţionate şi revândute. Printre acţionarii Petrolsub s-a numărat şi fostul ministru de interne Vasile Blaga, care a deţinut 1,7% din acţiuni, iar soţia acestuia, Violeta Blaga, a beneficiat de sume importante de bani pentru servicii de traducere din limba franceză în limba română şi invers.

Rafinăria Petromidia este implicată într-o anchetă care vizează modul de privatizare şi de stabilire a valorii acţiunilor în raport cu preţul de piaţă, valoarea comercială reală şi înstrăinarea activelor rafinăriei către societăţile din grupul Rompetrol. Cercetările mai vizează modul de înregistrare în evidenţa contabilă a societăţii a unor venituri în valoare de 971 de miliarde lei (ROL). Omul de afaceri Dinu Patriciu, fost membru PNL, este una dintre persoanele anchetate.

Rafinăria Astra Ploieşti a fost implicată în altă anchetă în anul 2002.

Compania Petrolexportimport, care deţinea monopolul exporturilor şi importurilor de petrol până în 1990, a fost implicată într-o anchetă din anul 1998. În perioada 1990 – 1997, compania importa ţiţei, după care exporta produsul rafinat sub preţul pieţei, încasând comisioane din fiecare operaţiune de import-export, în pierdere rămânând rafinăriile, care cumpărau scump ţiţeiul şi vindeau ieftin produsul finit, după care pierderile au fost preluate de buget la datoria publică.

În perioada 1992 – 1997 fosta Companie Română de Petrol (CRP) a acumulat datorii de 663 milioane dolari. Rafinăriile, prin societatea Rafirom şi mai apoi prin CRP, importau şi prelucrau ţiţei plătit cu credite bancare, dar erau obligate de stat să vândă ieftin produsele petroliere, „pentru a stăvili procesul inflaţionist”. Pentru reglementarea situaţiei, Guvernul a introdus în anul 2000 taxa de un cent pe litru, plătită de toţi producătorii şi procesatorii cu sediul în România, indiferent de natura capitalului social.[5]

In curand vom afla (probabil) ca noi zacaminte de petrol au fost descoperite in Romania, opinia publica si orice cetatean onest al acestei tari trebuie sa se intrebe cum si unde vor ajunge aceste zacaminte. La fel de strigente sunt intrebarile legate de afacerea Sterling, care a parasit atentia publica la fel de rapid ca si aparitia ei.

Sper ca in Romania exista si jurnalisti onesti, care vor putea pune intrebarile mult mai facil si mai profesionist decat un simplu blogger. Petrolul acesta poate fi viitorul tarii si poporului roman. Suntem obligati civic sa punem aceste intrebari.

Written by Theophyle

11/04/2011 la 7:32 pm

62 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intotdeauna si oriunde shacalii au stat cu ochii pe resursele de energie.
  De aici provin cele mai mari averi, acumulate extrem de rapid.

  Tzepelica

  11/04/2011 at 7:49 pm

  • Asa e timi,
   am anticipat putin postarea ca sa nu dsipara si in viitor zacaminte asa cum au disparut cele cesionate lui Sterling. Despre care nimeni nu mai vorbeste!

   Theophyle

   11/04/2011 at 7:52 pm

 2. Vin si eu cu mica mea contributie. Rusii au exploatat salbatic petrolul romanesc. Nu numai ca in cadrul vestitelor sovromuri prin care ne plateam datoria de razboi nimeni nu a calculat petrolul scos si trimis in rusia – nu exista „contuar” dar rusii au facut o porcarie mare de tot: . Specialistii in petrol spun ca puneau chimicale pentru a putea scoate un procent mai mare din petrolul disponibil cu consecinta ca acele puturi se distrugeau si erau pierdute pentru viitor. De regula un put care nu mai avea mult petrol era lasat in pace iar in citiva ani se mai aduna petrol bun de exploatat, Rusii in schimb prin tehnologia folosita au preferat sa scoata ei un litru in plus de petrol acum decit 100 peste doi ani,

  Un tanar de stanga

  11/04/2011 at 7:52 pm

  • TDS,
   crede-ma ca romanii pot da lectii rusilor in ceea ce priveste ticalosie. Vei citi si in viitor de ce. Traim intr-o lara fara de lege plina de ticalosi care in orice tara normala erau pusi la zid sau inchisoare pe viata!

   Theophyle

   11/04/2011 at 7:54 pm

   • Nu te cred 🙂 Reciteste Arhipelagul Gulag
    Sau citeste stirea de azi cu statul mafiot rus. Pe cioloveci nu i-am ajuns din urma. Asta nu inseamna ca nu ii vom ajunge 🙂

    Un tanar de stanga

    11/04/2011 at 7:58 pm

   • interesant !!!
    chiar asa, ThPh?
    🙂
    cred ca ticalosia politica in Ru este > decit in Ro.

    buna seara!

    skorpion

    11/04/2011 at 7:59 pm

    • Buna Skorpi 🙂
     chiar da. Baietii astia din energie trebuie ca;cati cu excavatorul lui Boc!

     Theophyle

     11/04/2011 at 8:01 pm

 3. Buna seara si aici.

  Deviez de la topic pentru a informa onoratii membri si cititori cu privire la componenta completului care l-a mentinut pe Voicu in arest:

  – Georgeta Barbalata (pionul Barbuleascai)
  – Aida Popa (vicepresedinta ICCJ)
  – Ionut Matei (prezent in unul idntre completele care il judeca pe Nastase si, aparent, omul e dur-dur cu Bombo)
  – Angela Dragne (din cite imi amintesc, a fost prezenta si in completul de 9 care a decis anul trecut sa il aresteze)
  – Mariana Ghena (o super Sandica, fosta presedinta a Curtii de Apel Galati).

  Nu stau acuma sa ii iau la verificat daca au decrete prezidentiale pe legea 303/2004 (sansele ca ei sa aiba decrete din astea sunt minime), insa as fi tare curios sa stiu distributia voturilor in complet.

  Smecheria lui Vouicu cum ca de acum nu mai are cum sa influenteze martorii n ua mers. Din 28 de martori mai sunt de audiat vreo 18, printre care si Barbuleasca 😈

  Voicu era cam morcovit si cam sfeclit, insa mai bine sa plinga el in arest decit sa plingem noi e umarul statului de strimb.

  Cetatean

  11/04/2011 at 7:59 pm

 4. Bine ar fi sa existe acele zacaminte, in special de petrol. Si mai bine ar fi sa existe o transparenta in explotarea si deciderea destinatiei (utilizarii) acelor zacaminte. Mai adaugati la transparenta ce doriti 🙂

  Acele resurse se afla in pamant. Sa le scoti de acolo costa. Cineva plateste exploatarea, cineva face profit. Cine si in ce conditii? 🙂

  Nu cred ca vor fi multe locuri de munca in exploatare, dar pentru industria petroliera (orizontala) ar putea sa insemne un reviriment. Eventual sa exportam utilaje, cunostiinte sau chiar sa existe romani care obtin exploatarea in alte zone ale lumii.

  Vise? 🙂

  Nu trebuie lasat pe mana statului decat reglementarea iar cei din mediul privat trebuie descatusati inclusiv de concurenta neloiala 🙂

  CFG

  11/04/2011 at 7:59 pm

  • CFG 🙂
   EXISTA si este vorba de cantitati serioase. De ce crezi ca am scos postarea. Este o averizare ca sa se stie ca si noi stim ce se intampla. Cand vorbsc de noi ma refer la fraierii care ne iubim tara!

   Theophyle

   11/04/2011 at 8:04 pm

   • Salutare, si eu sunt fraier si imi iubesc tara. Imi pare rau dar nu tine, nu esti un amarat de bloger, cineva acolo sus te asculta 🙂 oare sereiul?

    Creanga

    11/04/2011 at 8:11 pm

    • Salut Creanga 🙂
     Sper ca mai sus, sa zicem Dumnezeu 🙂 Sa-i trazneasca pe banditii astia!

     Theophyle

     11/04/2011 at 8:14 pm

     • eu, in schimb, cred ca justitia ar trebui sa-i trozneasca pe banditi, aici pe pamint si nu post-mortem
      🙂

      skorpion

      11/04/2011 at 8:16 pm

      • Theophyle,
       Dumnezeu sa ii trazneasca, ranza in ei sa plesneasca, sa tot arda la cazan cu petrolul pe un an.

       Creanga

       11/04/2011 at 8:19 pm

   • Am inteles … sper sa nu mai fim fraieri 😦 … 🙂

    O seara buna tuturor.

    P.S. Incep sa folosesc un cont wp mai vechi.

    CFG

    11/04/2011 at 8:53 pm

 5. Buna ziua,
  @Theophyle

  ˝crede-ma ca romanii pot da lectii rusilor in ceea ce priveste ticalosie˝

  Ah.Imi pare rau, asta e o afirmatie foarte grava.Pe care eu ca roman nu o accept.La scara istorica suntem mici in ticalosie.Nu cred ca romanii in ansamblul lor au de dat nici rusilor si nici altora vreo lectie de ticalosie de magnitudine istorica.

  In alta ordine de idei, obscura afacere Sterling s-a estompat, in scena platoului continental a intrat printre altii Lukoil.
  ˝Lukoil, in parteneriat cu firma americana Vanco International, a castigat concesionarea explorarii si dezvoltarii a doua parcele din platoul continental al Marii Negre: Rapsodia Est si Trident. Cinci din cele 11 parcele scoase spre concesionare, din Marea Neagra, se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga˝

  p

  11/04/2011 at 8:17 pm

  • Da cat de grava este @p?
   1. Eu ce sunt chinez?
   2. M-am referit la afacerile tranzitiei si DA suntem mai rau ca rusii. Acolo chiar daca se fura cu miliardul tot mai ramane. La noi se fura totul! si ramane sula!
   3. Ai inceput sa ma enervezi!

   Theophyle

   11/04/2011 at 8:23 pm

   • Ok, nu e in intentia mea sa te enervez, sunt extrem de sensibil la anumite teme printre care si catalogarea etnica in registru peiorativ, en gros.
    Ticalosia nu are nationalitate, nu este monopolul unei natiuni, cu atat mai putin a romanilor.
    Acestea fiind spuse, bun ramas, ma retrag, nu mai am ce cauta pe aici.

    p

    11/04/2011 at 8:28 pm

    • numai bine!

     Theophyle

     11/04/2011 at 8:31 pm

  • afacere obscura?sterling? stimate domn..guvernul tariceanu a vandut ceva nu la ora respectiva nici nu era in proprietatea statului roman.cu privire la afirmatia „crede-ma ca romanii pot da lectii rusilor in ceea ce priveste ticalosie˝ pot sa ti spun un lucru:rusii daca fac afaceri le fac intre ei .intre oligarhii lor sau mafiotii lor.oricat de ticalisit ar fi statul rus n ai sa vezi vreodata ca o parte din patrimoniul rus va fi vandut unui stat strain.mai ales unui stat care din punct de vedere geostrategic reprezinta „inamicul”.ion iliescu-spre exemplu-ar putea da lectii de ticalosie despre cum sa iti tradezi neamul si tara chiar de la tribuna celor mai renumite universitati din lume.daca nu stiai sunt universitati celebre in care studentii au ca material de studiu „operatiunea Romania din 89 si pana azi”.si apropo de lectii de ticalosie:mai stii vreun stat european al carui conducere sa fie banuita de trafic de copii?mai stii vreo tara cat de cat civilizata in care un inalt oficial -gen baroneasa Emma Nicholson- sa vina sa atraga atentia autoritatilor guvernamentale cu privire la traficul de copii?cine poate fi mai ticalos pe aceasta planeta decat „lideri” ai poporului roman care au traficat proprii copii?iar pe cei care nu i au traficat i au lasat sa se umple de boli prin orfelinate si apoi le au dat drumul in strada la cersit.

   zigzag

   11/04/2011 at 8:36 pm

  • parca nu simti cand te duci la piata, chiar ai nevoie de FT sa-ti explice cum sta treaba cu salariul tau fata cat costa un Kg. de cartofi?

   Theophyle

   11/04/2011 at 8:28 pm

   • sensei, crede-ma pe cuvant. Sunt OFICIAL responsabil cu cumparaturile acasa. Preturile din Carrefour si alte hypermarketuri sunt SENSIBIL maimari decat in marketuri cu mai putine ifose. Cand urlau vuvuzelele ca laptele a urcat peste 5 lei/lt, eu am cumparat in Pennt Market sau Plus lapte sub 3 lei/lt. Max 3,5 cand vorbeam de lapte austriac. Benzina CEA MAI SCUMPA a urcat peste 6 lei/lt, in Bucuresti down town. Si mai am exemple…..

    cinic

    12/04/2011 at 9:16 am

 6. de ce oare nu mai vorbeste nimeni de afacerea sterling?

  zigzag

  11/04/2011 at 8:26 pm

  • Asta intreb si eu? 🙄

   Theophyle

   11/04/2011 at 8:27 pm

   • am o vaga banuiala.adica lipsa oricarei dezbateri si anchete sau masuri cu privire la sterling ma face sa cred ca statul roman nu este independent.cred ca acel grup de patrioti care inca mai lupta ptr interesul national este coplesit de numarul celor care inca mai au ceva de vanzare din aceasta tara.s a vazut si prin stenogramele wiki-lins cum „liderii” din Romania se duceau la raport fara a fi chemati macar.si am vazut ce ne au lasat americanii sa vada.adica un fel de flit dat unor turnatori ieftini.dar da ti seama ce actiuni de culegere de informatii au loc in „umbra”.si nu doar ale americanilor.si ale rusilor si ale francezilor etc.eu am o vorba :daca acum cand conducerea Romaniei este totusi pro americana iar rusii si partenerii lor saboteaza cum pot pe aici..iti dai seama cum ar arata Romania si economia ei daca ar fi sabotata de americani?mi e si groaza 🙂

    zigzag

    11/04/2011 at 8:42 pm

 7. La o crestere si mentinere a pretului peste 100 de dolari/baril o parte din zacamintele de mare adincime precum si unele greu de exploatat din motive tehnice vor deveni rentabile, asa ca multe companii mari vor reveni in Romania. Si eu cred ca guvernul Romaniei trebuie sa deschida bine ochii, multi rechini vor da tircoale. Am mai citit un articol anterior in Hotnews.ro ca patriciu vrea de ex. sa foloseasca resursele M.Negre.O alta problema este inchiderea minelor- e previzibil ca in viitorul mediu 5-10 ani vor fi redeschise o parte.

  bigone

  11/04/2011 at 8:31 pm

  • Da cred ca preturile se vor stabiliza la peste 100 USD pe baril, deci probabil sunt niste sanse!

   Theophyle

   11/04/2011 at 8:32 pm

   • O alta intrebare ar fi : s-a atins oare peak-oil?

    bigone

    11/04/2011 at 8:38 pm

    • Nu parerea generala este ca va ajunge ceva la 142-148

     Theophyle

     11/04/2011 at 8:42 pm

     • Cand va ajunge la peste 140? Enorm daca va fi in acest an, se duc sansele de crestere economica 😦

      CFG

      11/04/2011 at 9:14 pm

 8. Cat o fi de scump petrolul, romanu-i invatat cu nasolul, nici autostrazi n-avem, asa ca … mai bine bem, hac! dar eu cu cine votez?cin’ da kilul de orez, de faina ori malai, ca apoi s-ajungi cobai.

  Creanga

  11/04/2011 at 8:44 pm

 9. Cand e ceva de praduit, baietii destepti isi dau mana.
  Marile jafuri n-au culoare politica, sunt transpartinice, colaborarea fiind totala.
  PS
  Imaginati-va acum ca atunci afirm asta fac o plecaciune ca cea a lui Videanu in fata lui Bombo… 😆

  Tzepelica

  11/04/2011 at 9:13 pm

  • Probabil la asta te-ai referit! Ceapa masi’ cum zice stimatul Cetatean 😦

   Theophyle

   11/04/2011 at 9:21 pm

 10. Oricum sunt curios ce se va petrece in 2014 cind se pot majora redeventele Petrom.Eu sper ca guvernul va fi inteligent si patriot.

  bigone

  11/04/2011 at 9:15 pm

  • Mda’ mai vedem 😦

   Theophyle

   11/04/2011 at 9:22 pm

 11. Salutare
  E avantajos sa furi o tara cu legea in mina . 😦
  Si mai avantajos sa fi om politic care acorda „donatorilor” rezervele natiunii . Ulterior sa te bati cu caramida in piept de cit de mult ti la patrie.
  Jeguri penale de executat fara remuscari si fara lacrime .

  Ștefan A.

  11/04/2011 at 9:19 pm

  • salu Stef 🙂
   numai asa!

   Theophyle

   11/04/2011 at 9:22 pm

  • … executat doar conform legii 😦 …

   CFG

   11/04/2011 at 9:23 pm

   • conform carei legi?cele facute de ei?a csm ului si judecatorilor lor?

    zigzag

    11/04/2011 at 9:24 pm

    • celor*

     zigzag

     11/04/2011 at 9:25 pm

  • subscriu!

   zigzag

   11/04/2011 at 9:23 pm

  • foarte, foarte bun articolul.

   Cetatean

   11/04/2011 at 9:53 pm

 12. Ia uitati-va ca se poate!
  In sfarsit Adrian Nastase pierde in lupta cu justitia:
  http://www.gandul.info/news/fiul-lui-adrian-nastase-ramane-fara-permis-instanta-a-respins-irevocabil-contestatia-sa-8147634
  O fi primul pas spre normalitate in ceea ce-l priveste!

  cedric

  11/04/2011 at 9:38 pm

 13. buna seara,
  dar harnica mai e Justitia asta daca i-au trebuit aproape 2 ani pentru a judeca ridicarea unui permis de conducere.
  Tocmai prin asta se vede cit de minjita este. Vai de balanta ei 😉

  victor L

  11/04/2011 at 10:01 pm

 14. # zigzag

  ˝stimate domn…cu privire la afirmatia “crede-ma ca romanii pot da lectii rusilor in ceea ce priveste ticalosie˝ pot sa ti spun un lucru˝

  Revin si cu asta chiar ca inchei.
  Stimate domn (vorba lui SOV):Pot sa-ti spun si eu un lucru.Afirmatia cu care dumneata esti de acord poate sa dezvolte un corolar si chiar mai mult.In anumite conditii poate sa dezvolte un complex de comportament.
  .
  Anume: daca ticalosii romani sunt cei mai mari din lume, inseamna ca ticalosii rusi (sau altii) devin dintr-o data preferabili celor aborigeni.
  Prin urmare odata acomodati cu ideea, in logica raului cel mai mic fata de care romanii au dezvoltat un reflex electiv, in loc sa combata ticalosia bastinasa, romanii se vor acomoda sa prefere alti ticalosi (rusi sau altii) in locul celor bastinasi.
  Acesta e corolarul:daca ticalosii romani sunt cei mai mari din lume inseamna ca orice alti ticalosi sunt preferabili.

  Ceea ce e fals.Ticalosia nu e preferabila in nici o varianta.

  p

  11/04/2011 at 10:18 pm

  • ticalosia nu e preferabila in nicio varianta.total de acord cu dvs.:)

   zigzag

   11/04/2011 at 10:38 pm

 15. Pare ca se vor intoarce in tara ceva emigranti .
  Cu paza dar si cu catuse pe miini . 😆

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/hillary-clinton-a-decis-necolaiciuc-va-fi-extradat-222203.html

  Ștefan A.

  11/04/2011 at 10:54 pm

 16. ” interesanta dezbatere”
  cine e ticalos mai mare
  ticalosii nu sunt nici mai mari nici mai mici,sunt doar ticalosi
  punct!

  intamplator

  11/04/2011 at 10:56 pm

 17. ela

  11/04/2011 at 10:58 pm

 18. Ela, sezonul la capturi mari s-a deschis: Nicolaiciuc, Popa. Vad ca se calca pe bataturi sa vina in tara 🙂

  Cetatean

  11/04/2011 at 11:20 pm

 19. bunä seara,

  am citit nioste aberatzii, niste postäri tendentzioase , nimic dea face cu tema. prefer sä nu räspun la misogini si räutäciosi.

  noapte bunä.

  theo

  11/04/2011 at 11:25 pm

 20. cercetatorii britanici au mai rezolvat o dilema!
  dar,apare alta,cei care au facut constatatrea or fi liberali sau conservatori?

  Using data from MRI scans, researchers at the University College London found that self-described liberals have a larger anterior cingulate cortex–a gray matter of the brain associated with understanding complexity. Meanwhile, self-described conservatives are more likely to have a larger amygdala, an almond-shaped area that is associated with fear and anxiety

  intamplator

  11/04/2011 at 11:28 pm

  • Zău ?! 🙂

   Da’ cei cu amigdalotomie în ce categorie intră ?

   Noapte buna și somn lin, că e nevoie…

   oldhashu

   11/04/2011 at 11:44 pm

   • USL

    intamplator

    11/04/2011 at 11:48 pm

    • intamplator,

     La câte „nuci in perete” s-au proptit aci în seara asta, una în plus nu mai contează!

     Toate cele bune! 🙂

     oldhashu

     12/04/2011 at 12:08 am

 21. […] Read the original: Petrolul Românesc […]

 22. […] Petrolul Românesc (via Politeía) Timp de mai mult de 20 de ani Romania a fost prima tara exportatoare de petrol din Europa. Vorbim de deceniile doi si trei ale secolului XX. Timp de alte  doua decenii si jumatate, petrolul romanesc a fost jefuit pe rand de nemti si apoi de rusi. Primii platind ceva la barter (in special echipament agricol si tehnica militara), rusii neplatind absolut nimic si mai tarziu cam 20% din valoarea petrolului importat din Romania. Conforma datelor compa … Read More […]


Comentariile sunt închise.