Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 11 Aprilie / “Barilul explodează şi faza taurului luat de coarne”

Bună dimineata intr-o zi de luni, inceput de saptamana. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  5°C, si o maxima termica de  13°C, umiditate: 28-55%. Innorat partial, posibile averse. Presiune atmosferica: 1012-15 hPa. Pentru alte orase. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 1146 RON (+0. 0057 RON); 1 USD = 2. 8560  RON (-0.0224 RON); 1 EURO =  1. 4407   USD; (+0.0132). Gramul de aur 135.0615 RON (+0.3866 RON).

Barilul explodează pe pieţele externe. Benzina trece de 6 lei în două reţele. Preţul barilului de petrol a trecut de 124 de dolari pe bursele externe în condiţiile în care tensiunile din lumea arabă se acutizează. În România, Petrom şi Rompetrol au deja pe piaţă benzină la 6 lei pe litru (1,5 euro).  Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat la sfâr­şitul săptămânii trecute ară­tând că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, marcată de noi creşteri ale preţurilor. Estimările FMI nu sunt unice. Analiştii de la Erste au spus recent că barilul de petrol poate ajunge anul acesta la 150 de dolari, iar pragul de 200 de dolari nu este exclus dacă şi Arabia Saudită, al doilea producător global de petrol, va fi cuprinsă de febra revoltelor. Barilul Brent s-a scumpit cu 3,5% vineri şi cu 49% într-un an.

Ţările vecine, confruntate la rândul lor cu creşterea accelerată a preţurilor la carburanţi, par a fi găsit totuşi soluţii pentru a stopa scumpirile din benzinării. De exemplu, guvernul bulgar a ajuns la un acord cu ruşii de la Lukoil, cel mai mare jucător din piaţa carburanţilor din Bulgaria, pentru suspendarea pe timp de o lună a scumpirilor la benzină şi motorină.  Ungurii au trecut la suprataxarea companiilor de petrol, retail şi telecom. Şi pe partea de gaze naturale, un alt subiect delicat în România mai ales în contextul liberalizării impuse de Comisie Europeană, ungurii au găsit o soluţie. Ei vor folosi rezervele de gaze ale statului pentru a reduce impactul preţului de import al gazelor ruseşti asupra sistemului centralizat de încălzire şi a furnizorilor de utilităţi. Nici ţările vest europene nu au rămas fără reacţie. De exemplu, Spania a anunţat că va adopta o serie de măsuri pentru a reduce consumul de carburanţi. Printre acestea se numără reducerea limitei de viteză pe autostrăzi până la 110 km/h, ieftinirea biletelor de tren alături de o campanie masivă de promovare a transportului în comun, precum şi creşterea consumului de biocombustibil. Au fost însă şi voci care au susţinut măsuri mai radicale. De exemplu, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso, ar prefera mai degrabă ca guvernul spaniol să impună circulaţia în oraş în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar, şi să nu reducă viteza pe autostrăzi. Sugestia lui Alonso aminteşte de măsura similară adoptată în regimul lui Nicolae Ceauşescu în anii 80. Ziarul Financiar.

Antifrauda de ochii lui Traian Basescu. Casa de Asigurari de Sanatate a blocat pret de cateva ore aplicatiile sistemului informatic, menit a preveni fraudele din Sanatate, pentru a fi functional in prezenta presedintelui Basescu. Sistemul informatic al CNAS a functionat perfect la inaugurare pentru ca era online doar functionarul care-i prezenta presedintelui aplicatia. Sistemul s-a prabusit dupa trei saptamani. Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a imbracat de sarbatoare in data de 20 decembrie 2010 pentru prezentarea noii versiuni a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care a  costat peste 80 milioane de euro pana in acest moment. La eveniment a fost prezent seful statului, Traian Basescu, reprezentanti ai mass-media si alte oficialitati. Adevarul.

Autostrada Soarelui a intrat in faza „taurului luat de coarne”. Emil Boc a mai spus, in cadrul aceluiasi interviu, ca felicita Ministerul Transporturilor pentru decizia de a rezilia unul dintre contractele pentru Autostrada Soarelui, referindu-se la cel cu firma franceza Colas, pe care o acuza de nerespectarea obligatiilor. „Se pare ca Ministerul Transporturilor a luat taurul de coarne – si pentru asta eu ii felicit, ca nu mai stau in aceasta lancezeala, sa negocieze la nesfarsit cu un constructor care nu isi face treaba si nu intra in termene – sa rezilieze contractul. Si atunci, probabil, ca va fi o intarziere pe un anumit tronson din aceasta autostrada”, a spus premierul. Referirea era clara la firma franceza Colas, acuzata ca a tergiversate nepermis realizarea lucrarilor pe tronsonul Medgidia-Cernavoda. Gandul.

Monica Macovei pledează pentru un premier tehnocrat. Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei e ultimul personaj important din PD-L care se pronunta pentru schimbarea premierului Emil Boc si inlocuirea sa cu un technocrat. „Ca principiu politic, presedintele partidului care castiga niste alegeri e logic sa fie premier. (…) Dar, daca intr-un anumit moment, de exemplu in timpul crizei economice, este mai bine sa ai un premier technocrat, care sa vina dintr-un spatiu economic pe care sa-l stie – sa stapaneasca acest domeniu mai mult decat un om politic, atunci sigur ca da. Fa-o asa. Pe o perioada o faci. Deci nu vad nicio problema cu asta”, a declarat Macovei la Europa FM, potrivit Evenimentul Zilei.

Blaga vrea „parteneriat permanent” cu Băsescu şi cod de conduită politică în PDL. „Un parteneriat permanent cu preşedintele Traian Băsescu”, este una dintre ofertele cu care Vasile Blaga vine în faţa PDL-iştilor, odată cu moţiunea „O Românie dreaptă. O Românie europeană” cu care se înscrie mâine, oficial, în cursa pentru şefia partidului. Documentul conţine o serie de obiective pe termen scurt, mediu şi lung, de la gestionarea carierei democrat-liberalilor, la politica de alianţe a partidului. Astfel, potrivit moţiunii, Vasile Blaga propune un Cod de conduită politică şi de integritate pentru membrii PDL, CV-ul politic, în care pregătirea profesională are o mai mare greutate, constituind baza pentru susţinerea democrat-liberalilor în ocuparea unor portofolii. Traseul politic şi profesional al fiecărui PDL-ist ar urma să fie stocat într-o bază de date, în care să se regăsească date începând cu plata cotizaţiei până la funcţiile deţinute. De asemenea,  Blaga vrea ca activitatea partidului să fie gestionată de o comisie de strategie, care să reorganizeze şi să coordoneze actualele comisii de specialitate ale PDL. Evenimentul Zilei.

Noi concedieri în companii de stat. Va fi reintrodus venitul lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi. Guvernul va aviza în perioada imediată noi concedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi, ajutor financiar care va fi sistat dacă beneficiarul refuză alt loc de muncă pe motiv că salariul este prea mic. Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat să nu mai beneficieze de un venit lunar de completare. Pentru acest an însă, Guvernul a decis să reintroducă, prin ordonanţă de urgenţă, venitul lunar de completare pentru angajaţii concediaţi, în încercarea de a evita „convulsii sociale” de durată urmare a disponibilizărilor, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Actul normativ justifică reintroducerea venitului lunar de completare prin încercarea de a atenua impactul concedierilor şi a evita riscul „escaladării infracţionalităţii şi a unor convulsii sociale de durată”, pe fondul situaţiei precare economico-sociale a comunităţilor locale. Mediafax.

Ieşim din recesiune: începe greul. 2012 – Alegeri cu datorii. Cu plăţi de datorii. Plecată după 1989 fără obligaţii către străinătate, urmare a unor sacrificii inutile şi inumane impuse de Ceauşescu, ţara noastră împrumutat în ritm tot mai accelerat, ajungând să traverseze pragul de de 30% din PIB în martie 2010 şi pe cel de 35% în iunie 2010. Datoria externă totală (inclusiv a sectorului privat) a României a depăşit 90 miliarde euro la finele anului trecut, cu aproape 10 miliarde euro mai mult decât la sfârşitul lui 2009. Dacă datoria pe termen mediu şi lung a crescut cu circa o zecime, cea pe termen scurt (sub 1 an) s-a majorat cu aproape 22%, spre 19 miliarde euro.O problemă majoră pentru utilitatea fondurilor împrumutate s-a dovedit a fi, în a doua parte a anului trecut, creşterea puternică a TVA. Cam jumătate din banii aduşi în plus la buget prin măsura amintită au fost sau vor fi cheltuiţi pe dobânzi. In timp ce datoria negarantată public a scăzut de la 39 miliarde euro la 37 miliarde euro, imprumuturile de la FMI au crescut de la 5,7 miliarde euro la 9 miliarde euro. Din aceste evoluţii contrare a rezultat o majorarea a îndatorării externe de la 75% din PIB anul trecut la un maxim de 80% din PIB în acest an. Ori, gestiunea plăţilor pe care statul trebuie să le efectueze, deşi optimist văzută de experţii FMI, se anunţă dificilă, cu un vârf de sarcină clar localizat exact înaintea alegerilor programate pentru 2012. Curs de Guvernare.

Muammar Kadhafi acceptă „foaia de parcurs” a Uniunii Africane. Muammar Kadhafi a acceptat „foaia de parcurs” menită să ducă la soluţionarea paşnică a conflictului din Libia, propusă de o delegaţie a Uniunii Africane (UA), care va merge luni la Benghazi, bastionul rebelilor libieni, pentru a încerca să-i convingă să depună armele. Anunţul a fost făcut de preşedintele sud-african Jacob Zuma, după o reuniune la Tripoli între liderul libian şi delegaţia din care face parte. Delegaţia UA a venit în Libia să pledeze pentru încetarea luptelor, care s-au soldat cu cel puţin 23 de morţi începând de sâmbătă la Ajdabiya (est) şi Misrata (vest), potrivit unor surse medicale şi din cadrul opoziţiei. NATO a evocat o situaţie „disperată” în cele două oraşe şi a promis că va continua bombardamentele pentru a dezarma regimul libian. Ca de obicei, colonelul Kadhafi a primit în cortul său, la reşedinţa sa din Bab al-Aziziya, delegaţia UA, formată din preşedinţii Jacob Zuma (Africa de Sud), Amadou Toumani Toure (Mali), Mohamed Ould Abdel Aziz (Mauritania) şi Denis Sassou Nguesso (Congo), precum şi din ministrul ugandez al Afacerilor Externe, Henry Oryem Okello. În cursul serii, Zuma a făcut o scurtă declaraţie presei, la reşedinţa de la Bab al-Aziziya. ” Delegaţia Fratelui Lider a acceptat foaia de parcurs aşa cum am prezentat-o noi „, a anunţat el, adăugând că un „apel va fi lansat către NATO să înceteze bombardamentele pentru a da o şansă unui armistiţiu”.Mediafax.

Va urez o zi buna!

Un cutremur puternic s-a produs azi  în nord-estul Japoniei, în apropiere de centrala nucleară Fukushima, provocând o alertă de tsunami. Conform CNN, magnitudinea cutremurului este de 7,1 grade. Epicentrul este localizat pe uscat, în sudul prefecturii Fukushima, deja afectată de seismul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator la 11 martie. Televiziunea publică NHK a difuzat o hartă ce arată coastele pacifice care ar putea fi afectate de un tsunami cu înălţimea de până la un metru.

Mai multe la Marius Delaepicentru

Written by Theophyle

11/04/2011 la 8:59 am

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Neaţa,
  Theophyle ne ureză ă zi bună, într-o lume cam nebună, preţul benzinei tot creşte iar autostrada doar pe hârtie se construieşte. Ieşim din recesuine cu chiloţii cam în vine, şi… şi cu banii luaţi, cu sute de metri asfaltaţi, sfânta şpagă să traiască la casa de asigurări românească, praf în ochi avem din plin de la cei ca Severin. Nici nu pedelistii nu mi-e ruşine, mănâncă aceiaşi pâine, prostimii doar o cojiţă şi la alegeri costiţă, apoi iar la călarit, acelaşi cal, acelaşi bandit.

  Creanga

  11/04/2011 at 9:18 am

 2. Salutare! 🙂

  Parteneriat permanent cu Basescu de la Blaga, ha? Acum mai bine de o luna spunea ca Basescu e la ultimul mandat si ca PDL trebuie sa isi faca planuri pentru epoca post-Basescu. A trecut intre timp la „parteneriat” buldogul, va sa zica.

  Chestia cu premier tehnocrat incepe sa ma oboseasca. Nu mai pricep care e spilul, de ce ar trebui sa isi dea Boc demisia inainte de Conventie. Poate pentru a baga spaima in parlamentari ca daca nu il aleg sef la PDL Basescu le baga un super tehnocrat in casa, care nu da nici o pomana. Poate.

  Altmiteri, eu sunt convins ca daca Boc isi da demisia de la Guvern si nu mai imparte bani in teritoriu din fondul de rezerva al Guvernului, toti cei care il sprijina se duc instant la Blaga.

  Cetatean

  11/04/2011 at 9:20 am

 3. Buna dimineata,
  am gasit un articol care pune incaodata in evidenta mizeria din justitia romaneasca: avocata care l-a ajutat pe Staicu sa dispara a fost acuzata ca face parte dintr-un grup de crima organizata, a fost scoasa de sub acuzare de catre Curtea de Apel Craiova si, in urma recursului facut de procurorii DNA, a fost trimisa din nou in judecata de catre ICCJ.
  Eu nu mai vad nici o solutie de vindecare a justitiei romanesti, doar sa-i dea afara pe toti si sa aduca magistrati straini pentru o perioada de timp. Poate e o prostie solutia pe care o vad eu, dar m-am saturat de tot ce se intampla incat ma apuca disperarea.
  http://www.gds.ro/Eveniment/2011-04-11/Avocatii+care+l-au+ajutat+pe+Dinel+sa+scape+de+DNA

  cedric

  11/04/2011 at 10:09 am

 4. Buna dimineata 🙂
  1. Referitor la bulgari: Orice suspendare, insemna acumularea tensiunilor, iar la sfarsitul suspendarii – revenirea acestora la un ordin de marime superior. Un fel de ascundere sub pres a mizeriilor, care se vor revarsa cand se incearca curatirea.
  2. Suprataxarea:
  a) se regaseste intotdeauna in pretul final. Intotdeauna.
  b) castigul statului va fi minim (sunt stimulate mijloacele de minimizare a platii impozitelor) si apare tentatia evaziunii.
  c) Rezulta (din a si b) o creste minima a incasarilor statului si o crestere maxima a pretului final.
  3. Ieftinirea biletelor de transport in comun, in conditiile cresterii consumului de combustibil – duce la ajutoare de la stat.
  Diferenta se va regasi in (lipsa din) buget – multiplicata cu comisioanele (legale) aferente + devalizarile.
  4. Biocombustibilii nu sunt mult mai putin daunatori decat combustibilii, pentru ca:
  a). reduc suprafata culturilor pentru plante alimentare -> creste pretul alimentelor.
  b). au cifrele octanice mai scazute, deci ardere mai ineficienta, –> poluare si consum mai mare.
  Concluzia: 👿

  DanSu

  11/04/2011 at 10:17 am

  • buna dimineata
   pertinente remarci
   ce face orban in ungaria e doar aminarea notei de plata/si in plus mai are o problema :ungurii au luat imprumturi masiv in sfr9cred ca in jur de 2/3 sunt in franci elevetieni)
   +
   unde naiba e intarirea ron fata de usd-in ultimele 15 zile cred ca rata de schimb a coborit de 3,02 la 2,86

   intamplator

   11/04/2011 at 10:58 am

 5. Blaga nu doreste cumva sa adopte si cele 35 de puncte? 😆

  DanSu

  11/04/2011 at 10:23 am

 6. Hillary Clinton a semnat decretul de extradare a lui Necolaiciuc.
  Incet- incet, fiii ratacitori se intorc acasa.
  Sa vedem daca foloseste la ceva.

  cedric

  11/04/2011 at 10:50 am

  • cedric, mitrea manivela si hrebenciuc au fiori.

   Cetatean

   11/04/2011 at 11:01 am

   • Salut, Mister C! 🙂

    Indoi-m-as (de fiorii manivelei și sobolanulului!) și n-am cui…

    Cu sandeii din dotare, p’ăsti doi numa’ cu radicalu’ îi termini!

    oldhashu

    11/04/2011 at 11:32 am

  • Bună dimineata! 🙂

   Foloseste ca frectia la piciorul de lemn…

   oldhashu

   11/04/2011 at 11:28 am

 7. Theophyle

  11/04/2011 at 12:00 pm

 8. Vai de sufletul japonezilor:

  http://www.wall-street.ro/articol/International/102042/Cutremur-de-7-1-grade-in-Japonia-Economia-in-stare-GRAVA.html

  Acolo este tragedia, la noi este numai prostia noastra si nimicnicia politicienilor

  cedric

  11/04/2011 at 12:45 pm

  • Cedric salut 🙂
   sa ne ajute Dumnezeu si sa ne pazeasca. Citeste postarea urmatoare. Poate totusi avem putin noroc 🙄

   Theophyle

   11/04/2011 at 1:00 pm

   • Salut 🙂
    „Impotriva prostiei pana si zeii lupta in zadar”.

    Diana

    11/04/2011 at 1:07 pm

   • la noroc stam bine.astept postarea 🙂

    zigzag

    11/04/2011 at 1:16 pm

   • Buna ziua , Theophyle
    Uneori cred ca numai o catastrofa naturala ne mai poate salva, mai ales daca ar selecta victimele si ar lua pe cine trebuie.
    Astept postarea urmatoare dar am impresia ca nici cu norocul nu mai stim ce sa facem.

    cedric

    11/04/2011 at 1:23 pm

 9. In ce priveste petrolul, unii cred ca pretul nu are nimic in comun cu cererea din acest moment
  http://finance.fortune.cnn.com/2011/04/08/oil-at-the-tipping-point/

  Diana

  11/04/2011 at 1:08 pm

 10. Salut!
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  11/04/2011 at 2:08 pm


Comentariile sunt închise.