Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O istorie de plumb – Codicele Iordanian

Deoarece presa a publicat o sumedenie de bazaconii, legate de subiectul din titlu, am hotarat sa fac putina ordine in prostioarele scrise de presarii de rand si sa aduc la cunostinta celor care nu citesc blogurile mele de specialitate cateva fapte legate de publicatiile sensationaliste legate de acest subiect

Desi “dezvaluirile” referitoare la descoperirea Codicelui (Codex) Iordanian bantuie presa internationala de aproape o luna si cea romaneasca de doua saptamani, am hotarat sa astept pana voi putea primi materiale stiintifice consistente despre aceasta descoperire, inclusiv ilustratii la nivel tehnic corespunzator, care sa-mi permita cateva aprecieri preliminare. Din nefericire, ca de obicei, presa a preluat stirea ca senzatie, desi dupa parerea mea, ea nu poate fi senzationala si am sa explic in cateva randuri de ce.

1. Majoritatea religiilor lumii sunt ne-istorice. De aici, incercarea de a le introduce in istorie este o incercare speculativa si riscanta, cu rezultate dubioase.
2. Credinta nu are nici o legatura cu istoria si afilierea individului la o religie sau alta si nu s-a bazat niciodata pe istoricitatea  religiei de apartenenta a individualului credincios.
3. Toate descoperirile arheologice insemnate, legate de religiile abrahamice (iudaism, crestinism sau islam), nu au schimbat cu nimic dogmele religioase sau relatia intre individual si religia de apartenenta (sau adoptata).

Prima concluzie: Indiferent daca manuscrisele “Codicele Iordaniene” sunt autentice sau nu, indiferent daca se refera la crestinismul primar sau nu – nimic nu se va schimba in felul in care crestinii sau bisericile crestine (indiferenta fiind denominatia)  concep religia respectiva, dogma si ritualul religios ancorat in traditiile respective.

O poveste despre codice (poate fi adevarata sau nu):

Între 2005 şi 2007, un torent de apa intr-un wadi, situat intr-o locatie din Iordania a lăsat descoperite două zone din interiorul unei peşteri dntr-o vale din nordul Iordaniei. Şuvoaiele de acest gen sunt extrem de puternice si  in caz de precipitatii mai consistente in desert devin extrem de violente, surpand malurile defileului in cauza. Un beduin iordanian a găsit un cotlon marcat cu simbolul unui sfeşnic (menorah), simbol care insoteste iudaismul pana in zilele noastre, fiind si astazi stema statului Israel . Fortand intrarea care acoperea acea zonă, a găsit locasul care conţinea niste  relicve.

Relicvele, inclusiv codicele,  se află acum în Israel, în posesia unui beduin israelian, Hassan Saeda, care pretinde că bunicul său a găsit colecţia şi că aceste cărţi sunt în posesia familiei sale de 100 de ani. Guvernul iordanian face demersuri pentru repatrierea colecţiei, conform statutului tezaurelor din legea iordaniană. Dupa parerea mea sunt slabe sansele. Ambele versiuni privind istoria manuscriselor sunt contradictorii, probabil ca nu vom afla niciodata adevaratul traseu sau autenticitatea locului unde au fost gasite si de cine.

Ce contin relicvele gasite:

Initial s-a discutat despre 20  de documente, astazi se vorbeste de 70. Impreuna cu aceste documente au fost descoperite cateva bucati de piele inscriptionate la randul lor (asemanator cu cateva dintre documente). Important de mentionat   ca desi toata lumea vorbeste de teste metalurgice ale acestor codice, acestea NU au fost efectuate. Singurul test efectuat a fost unul de carbon, facut materialului organic (bucata de piele), care a fost descoperit impreuna cu codicele. Testul indica 2000 de ani vechime +/- 100 de ani.  Fiecare din aceste codice include 5 pana la 15 “foi – filă” (leaf) de marimea unui card de credit (poate putin mai maricele –  (aproximativ 10 x 7 cm), facute dintr-un aliaj care ar putea da o duritate oarecare (bronz), dar si o maleabilitate mai buna pentru a inscriptiona (plumb). Probabil ca plumbul este predominant.  Important de mentionat ca sunt slabe sperantele ca aceste manuscrise sa contina date religioase sau referitoare direct la una dintre religiile de apartenenta. Probabil ca materialul inscriptionat este de natura ezoterica, avand in vedere ca nici un material sacru nu era scris pe un asemenea material. Pentru scrierile religioase se foloseau pieile de animale, pergamentul, papirusul. Singurul document inscriptionat  pe un metal care dateaza din aceasta regiune in aceasta perioada este “sulul de arama”, descoperit la Qumran (3Q15). Documentul respectiv in forma de sul (scroll) nu continea nici un mesaj religios si se referea la unele locasuri secrete in care s-ar fi aflat comorile Templului de la Ierusalim.  Obiceiurile vremii indicau faptul ca “secretele” trebuiau scrise pe un material mai durabil pentru a le da un potential de durabilitate  mai ridicat.

De ce Codicele Iordanian ar putea fi autentic?

1. Aparenta metalului indica o patina imposibila de realizat in zilele noastre, deci s-ar putea afirma ca apartin perioadei relevate de ramasitele organice care sunt presupus gasite impreuna.
2. Cercetatorii academici care si-au asumat (relativ) posibilitatea unei autenticitati sunt Dr. Margaret Barker si Professor Philip R. Davies, savanti onorabili, cu experienta necesara. Personal nu-i apreciez pe ambii de nici un fel, asta nu inseamna ca nu sunt seriosi.
3. Documentele prezinta simboluri specifice ale perioadei atribuite si regasite in multe documente, inclusiv “Manuscrisele de la Marea Moarta”.

De ce Codicele Iordanian ar putea fi un fals?

1. Nu sunt cunoscuti cei care au facut analizele de patina a metalului si nici studiul de carbon-radioactiv. Rezultatele fiind publicate fara sursa, cel putin pana acum.
2. Exista un conflict de sursa si de modul cum au fost descoperite.
3. IAA  (The Israel Antiquities Authority),  care a analizat provenienta, a declarat-o ca imposibila, ma refer la povestea beduinului israelian.
4. Initial s-a discutat despre 20 de manuscrise, pana la urma au aparut 70.
5. Este prima data cand un material care contine plumb apare in perioada respectiva. Materialele folosite fiind bronz, cupru, aur, sau argint.
6. Materiale asemanatoare au aparut in trecut, fiind declarate falsuri absolute ( cartile de plumb din Sacromonte)
7. David Elkington, arheologul care a dat publicitatii descoperirea, este un extrem de obscur profesionist, considerat speculativ. El a facut cunoscuta descoperirea nu inainte de ce a fi scris o carte in stil Dan Brown (In the Name of the Gods)  si a facut un film documentar anul trecut despre acest subiect.
8. Unul dintre cei mai mari epigrafisti in viata, André Lemaire, (directeur d’études à l’École pratique des hautes études) le-a declarat false.
9. Majoritatea inscriptionarilor si simbolurilor specifice sunt prezente in numismatica ebraica din toate timpurile, inclusiv cele recente. (Vezi mai jos moneda de 1 lira israeliana din 1972 (inaintea shekelului) care prezinta TOATE simbolurile din acest codice.

Crestin sau nu?

Daca acel codice se va dovedi autentic exista o mare sansa sa fie de origine crestina, din cateva motive:

1. Majoritatea scrierilor ebraice pana in secolul al III-lea d.Hr erau suluri (scrolls). Crestinii au adoptat codexul destul de timpuriu, influentati de lumea elenistica in care traiau si actionau.
2. Daca locatia de origine este cea presupusa, probabilitatea apartenentei unor iudei-crestini salvati dupa caderea Templului din Ierusalim este foarte mare. Majoritatea iudeilor-crestini din Ierusalim s-au refugiat in polisul din Pella, foarte apropiat de locul unde s-a descoperit presupusa pestera.

Parerea mea, la prima vedere:

La prima vedere, trebuie sa recunosc tentatia de a considera materialul ca unul autentic. Necunoscand sursa arheologica imi este greu sa o fac. Epigrafic, din ceea ce s-a publicat, inclin sa cred ca materialul, DACA se va dovedi autentic, apartine unei secte gnostice crestine sau iudaice. In nici un caz nu apartine crestinismului paulinic, considerat in acele timpuri drept crestinism ortodox (in sensul “cel adevarat” al cuvantului)

O analiza mai profesionista va fi postata pe blogul paleografic in zilele urmatoare!

Written by Theophyle

07/04/2011 la 3:47 pm

88 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Theophyle,
    multumesc pentru articol. Nu sunt specialist nici in istorie nici in teologie, dar analiza prezentata ma face sa recunosc o abordare stiintifica extrem de pertinenta, cu aspectele pro si contra, deci nepatimasa, asa cum ii sta bine unui studiu stiintific pur. Chiar si modul de prezentare a parerii personale respecta toate regulile analizei si dovedeste indelunga experienta academica.
    Mi-a facut placere sa-l citesc si astept cu nerabdare noi informatii (e mai simplu sa le iau de-a gata, spre rusinea mea)care poate ne vor dezvalui adevarul.

    cedric

    07/04/2011 at 4:16 pm

    • Salut Cedric 🙂
      cand scriu istorie, nu o scriu niciodata cu patima. Nimeni nu cunoaste si nu detine adevaruri universal acceptate. Bineinteles articolul este de popularizare si nu unul stiintific. Cred ca este suficient insa pentru a combate tendintele senzationaliste ale presei de scandal. 🙂

      Theophyle

      07/04/2011 at 4:41 pm

  2. Buna Ziua Theophyle,
    Intentionam sa te rog sa ti spui parerea despre acest subiect.
    Cred ca orice dovada istorica legata de inceputuri este extrem de incitanta. Am citeva intrebari dar daca publici mai mult pe blogul paleografic astept.

    Un lucru cred insa ca ar trebui sa lamuresti si aici ca lumea sa inteleaga bine despre ce este vorba si anume -ce diferentia diversele grupari crestine de practica religioasa evreiasca pina sa zicem in anul 100 en-150 en
    In lipsa acestei informatii probabil ca toata lumea o sa se intrebe ce cauta menorahul in asemenea documente si unde e crucea sau alte simboluri cu care suntem invatati.

    tucu

    07/04/2011 at 4:28 pm

    • Salut tucu 🙂
      Am sa dezvolt subiectul pentru cine este interesat sa cunoasca mai mult pe blogurile de specialitate.

      Anul in care evreii s-au despartit de crestini a fost anul 94 d.Hr cand crestinilor nu li s-a permis sa se mai roage in sinagogile evresti.

      Pana in anul respectiv adica 60 de ani dupa rastignirea lui Iisus au trait impreuna au muncit impreuna si au murit impreuna cand Ierusalimul a cazut in mana romanilor.

      De facto nu au existat diferente intre crestini si evrei in afara unora minore (nici vorba ca nu au fost legate de Iisus)

      Theophyle

      07/04/2011 at 4:46 pm

      • Multam Theophyle,
        De abea astept postarea.
        Poate te gindesti sa scrii ceva si despre epoca de inceput .
        Daca nu cer prea mult as fi interesat sa ti aud parerea despre un subiect extrem de frumos zic eu si anume-„”ce are in ea religia crestina de a reusit ca intr o peroioada istoric scurta sa cistige un imperiu si apoi o lume””

        tucu

        07/04/2011 at 4:56 pm

        • tucu,
          Crestinismul primar a avut exact ceea ce lipseste astazi in Romania. Speranta, egalitate si solidaritate!

          Theophyle

          07/04/2011 at 5:00 pm

          • Asa gindeam si eu.
            Egalitatea ,speranta si izbavirea.
            Theophyle,
            Pentru mine raspindirea dogmei, organizarea bisericii raspindirea si unificarea texrtelor scrise in primii 400 de ani este o performanta organizatorica pe care inca nu o pot intelege pe deplin.

            tucu

            07/04/2011 at 5:15 pm

            • Este, dar nu prea mare. S-au facut lucruri mult mai dificile de asta, crede-ma. Intr-o suta de ani Islamul stapanea lumea din Bagadad pana la Gibraltar!

              Theophyle

              07/04/2011 at 5:18 pm

              • Da e o alta discutie extrem de interesanta.
                Din nefericirein capul meu este o confuzie cumplita in acest domeniu tocmai datorita folosirii termenului de islam.
                Exista o succesiune pe care nu o inteleg prea bine .Islamul a cucerit o lume in mai putin de 100 de ani de la aparitoie.
                Majoritatea cuceriruilor s a facut insa prin forta armelor -contrar crestinismului care a cucerit prin convingere.
                Intrebarea e -cum au reusit niste triburi arabe putin numeroase sa se impuna in teritorii cu o traditie si organizare extraordinara cum ar fi Persia de exemplu.

                tucu

                07/04/2011 at 5:56 pm

  3. Ziua bună !

    Nu pot spune decît că sînt foarte bucuros că prietenul nostru Teofil, ne mai risipeşte din ceaţa în care ne bagă unii dintre „jurnalişti”.

    Nu cunosc subiectul în discuţie decît extrem de sumar, recunosc cele cîteva simboluri şi cîţiva termeni folosiţi de Teofil în articol deci nu am o părere proprie.
    Îl creditez pe Teofil.

    O întrebare : termenul de ‘Meseianici’ sau Mesianici’, folosit pentru primii creştini iudei, în primele două secole DH, este corect ?

    tiberiuorasanu

    07/04/2011 at 4:39 pm

    • Salut tibi 🙂
      Crestinii au fost o populatie mesianica ca alte trei sau patru care au trait in Iudea (Palestina). Anticiparile unui Mesia au inceput cam dupa rascoala Macabeilor si s-au terminat in 135 d. Hr cand rascoala lui Bar-Kohba a fost inabusita de romanii.

      Crestinismul s-a nascut inaintea lui Iisus (Cristos), dar s-a consoludat dupa ce s-a infaptuit promisiunea mesianica.

      Greu de acceptat (astazi) dar cei mai apropiati apostoli ai lui Iisus au fost farisei, si multe din principiile crestinismului de astazi sunt de aceasta sorginte. Din nefericire in disputele religioase intotdeauna cel mai mare si periculos inamic este si cel mai apropiat tie.

      partea ezoterica si monastica a crestinismului deriva din secta Eseneilor despre care am sa-ti trimit carte in zilele urmatoare, poate maine.

      Theophyle

      07/04/2011 at 4:53 pm

      • Servus Teofil! 🙂

        Mulţumesc pentru răspuns şi mulţumesc anticipat, pentru carte.

        Am totuşi o nelămurire : Eu credeam că Mesianismul a fost anterior Creştinismului; este numai o problemă de termeni impropriu folosiţi (de mine) ?

        _La farisei nu se referă episodul din NT, Zaheu ? Cel cu dudul ( de fapt sicomor)? Cel care are şi o mănăstire în Ierihon ?

        tiberiuorasanu

        07/04/2011 at 5:03 pm

        • Mesiianismul asa cum am scris s-a nascut cam 2 secole si jumatate inaintea Lui Iisus. Iisus ca Mesia este implinirea miscarii mesianice (cel putin a unei parti din ea.

          Noul Testament la fel ca Vechiul Testament nu sunt istorie. Capitolul respectiv a fost scris cam 50 de ani dupa moartea lui Iisus.

          Theophyle

          07/04/2011 at 5:16 pm

  4. Multumesc,Theophyle. Foarte interesanta postarea.

    ela

    07/04/2011 at 5:16 pm

    • cu placere ela 🙂

      Theophyle

      07/04/2011 at 5:18 pm

  5. Salut! 🙂

    In sfirsit, domnule, un material ca lumea pe o tema interesanta tratata de super amatori pina azi.

    Totusi, Theophyle, am unele dubii ca evrei isi crestinii au trait chiar ca frati vreo 60 de ani dupa Iisus. Uciderea cu pietre a Sfintului Stefan, coborirea Sf. Pavel intr-un cos, peste zidurile damascului, ca sa nu fie gasit de evreii ce cautau sa-l omoare, ca si alte episoade (intre care ascunderea uncenicilor in foisor „de frica iudeilor”) arata ca traiul iudeilor si crestinilor nu a fost chiar fara asperitati. Evident, ca in orice comunitate umana, apseritatile nu pot lipsi, insa cred ca totusi nu se poate sustine ca ele chiar nu existau. Asta e cel putin varianta textelor crestine, ar fi interesant de stiut ce spun textele evreiesti despre acea perioada in care crestinii s-au separat de evrei.

    Cetatean

    07/04/2011 at 5:29 pm

    • Cetatean,

      asa cum am mai spus. Istoria nu confirma scrisele. Cele scrise au fost scrise intr-o perioada cand TREBUIA sa se separe apele.

      In scrisele ebraice primele mentiuni despre crestini au loc la sfarsitul secolului adica atunci cand crestinii au fost alungati din sinagogi (anul 94) si asta nu din cauze religioase ci financiare.

      Romanii au impus o taxa numita iudaica (Palestina Capta) pentru a nu o plati crestinii (tot evrei erau, daca se putea de sa nu platim, atunci nu platim) au hotarat ca nu mai doresc sa fie o parte din societatea respectiva si au fost alungati din sinagogi.

      Pana si in limba moderna nu exista cuvantul crestin in ebraica. Crestinii sunt numiti Notzrim (adica din Nazaret) ei au fost considerati atunci … din Nazaret, nu altceva!

      Pentru asta am mentionat mai sus religia NU este istorie si documentele religioase nu sunt manuale istorice.

      Theophyle

      07/04/2011 at 5:40 pm

      • Merci! 🙂

        Evident ca documentele religioase nu sunt istorie, mai ales ca sunt scrise post factum. Cele scrise in documentele religioase tin de credinta, pina la urma. Pe de alta parte, daca e sa fiu sincer, oricit de „istorice” ar fi documentele vremii, nu as cadea nici in extrema cealalta de a considera ca documentele religioase se inseala cu desavirsire sau mistifica in integralitate modul cum relateaza faptele.

        Cetatean

        07/04/2011 at 5:55 pm

        • In fine, abia astept o „traducere” a tablitelor! Istoria cu istoria, credinta cu credinta.

          Cetatean

          07/04/2011 at 5:56 pm

  6. Ziua buna Theophyle all 🙂
    Foarte interesant articolul,multzumiri Theophyle,o gura de aer proaspat in incrancenarea din zilele noastre.

    @Tucu 🙂
    Aproape complet ignorant in domeniu,inclin sa cred ca are legatura cu Consiliul de la Niceea din vremea lui Constantin cel Mare,cand controversele privind invatzaturile creshtine,originea lui Isus si fundamentele creshtinismului/respectiv combaterea ereziei au dis la formarea puterii clericale/bisericesti.Sper ca nu sunt prea pe langa.
    Oricum ,subiectul este pasionant. 🙂

    mircea

    07/04/2011 at 5:35 pm

    • Salkut Mircea 🙂
      nu este exact un subiect pentru blogul nostru, dar m-au omorat gugfushtuci din presa cu profunda lor ignoranta si spoiala culturala 😦 am trebuit sa scriu ceva!

      Theophyle

      07/04/2011 at 5:44 pm

      • Salut Theophyle 🙂
        Din pacate n-am prea avut timp,nu am rasfoit ziarele,la stiri(nu mai stiu unde) acum cateva zile am auzit de descoperire.
        ..
        Nu-i nimic Theophyle 🙂 Foarte bine ca ai scris articolul,multzumiri inca odata.Chiar daca apuc tot mai rar sa mai comentez si eu,nu exista zi pe care sa n-o incep si mai ales sa nu adorm cu blogul 🙂

        mircea

        07/04/2011 at 5:54 pm

  7. Foarte interesante postarea si comentariile, multumiri Theophyle 🙂

    CFG

    07/04/2011 at 5:46 pm

    • cu placere baieti si fete – mai primenim si noi putin atmosfera!

      Theophyle

      07/04/2011 at 5:52 pm

  8. Multam de anliza, nici eu nu cred imediat tot ce spune presa! Adica sa mai asteptam cu concluziile.
    Dar e prima oara cand citesc ce spui domnia ta „Crestinismul s-a nascut inaintea lui Iisus (Cristos)”. M-ai bagat in ceata! Cum adica? Eu stiam ca, (virgula), crestinismul isi are numele de la Christos. Deci, cum sa fi aparut inainte?

    Mekone

    07/04/2011 at 6:01 pm

    • Mekone salut, 🙂
      ma refer la doctrina.

      Crestinismul s-a nascut in cartea lui Daniel. Care a prezis un Mesia. Grupari diferite si-au asumat aceasta credinta. Gruparile s-au numit mesianisce. Cu venirea lui Iisus profetia lui Daniel s-a implinit si crestinismul a devenit o secta religioasa impreuna cu altele.

      Crestinismul s-a desprins de iudaism 60 de ani dupa moartea lui Cristos.

      pentru noi crestinismul s-a nascut cu revelatia lui Cristos, teologic insa el s-a nascut cu doua secole inainte!

      Theophyle

      07/04/2011 at 6:08 pm

      • De Daniel uitasem 🙂

        clemycali

        07/04/2011 at 6:09 pm

      • Ok, acum am inteles, eu m-am impiedicat in terminologie – am oaresce idee despre profetiile si sectele mesianice … deci … multumiri de lamurire!

        Mekone

        07/04/2011 at 6:15 pm

    • Ptr ca au existat profeti crestini si inaintea lui Isus. Ioan Botezatorul a fost unul dintre ei. El chiar ii boteza pe noii convertiti la crestinism. Iar miscarea a inceput ca o miscare interna de reformare a iudaismului.

      clemycali

      07/04/2011 at 6:08 pm

  9. Buna seara, buna seara. Interesant articol. L-am citit cu mai multa atentie decat prostiile aparute in presa mioritica si nu numai. Sunt de aceeasi parere cu Theophyle: daca „manuscrisele” sunt autentice (ceea ce inca nu este clar) ele apartin categoric uneia din sectele gnostice. Iar toata tevatura imi aduce aminte de aceeasi agitatie in urma descoperirii adevaratului mormant al lui Isus.
    Se apropie Pastele, ziaristii de pretutindeni, nici foarte inteligenti si lipsiti in multe cazuri de cunostinte elementare de istorie, simt nevoia sa scrie ceva de „sezon”, religios.

    clemycali

    07/04/2011 at 6:06 pm

    • salut clemy,
      urasc profund senzationalismul! Pentru asta am scris si am postat aici!

      Theophyle

      07/04/2011 at 6:09 pm

  10. @theophyle
    un simplu MULTUMESC

    intamplator

    07/04/2011 at 6:07 pm

    • cu placere 🙂

      Theophyle

      07/04/2011 at 6:08 pm

    • Am vazut la tv. Pe CNBC au dat imagini in direct preluate de la NHK. Infiorator ce se intampla acolo.

      clemycali

      07/04/2011 at 6:13 pm

      • Doamne, cu ce au gresit oamenii aia! 😦

        Theophyle

        07/04/2011 at 6:15 pm

  11. Marius delaepicentru spune ca a ajuns deja si un tsunami

    http://delaepicentru.wordpress.com/2011/04/07/biocenoza-urbana/#comment-1894

    Theophyle

    07/04/2011 at 6:14 pm

  12. @tucu 5:56 , Persia si triburi arabe? Religia da, a prins in Persia dar triburi arabe sa se impuna? 🙂

    Poate te referi la Babylonia/Assyria 🙂

    CFG

    07/04/2011 at 6:15 pm

    • M am exprimat aiurea -ma refeream la locul de origine a credintei si la faptul ca nu am inteles modul de raspindire in teritorii cu traditie.

      tucu

      07/04/2011 at 6:40 pm

    • Poate totusi nu am gresit. Uite ce scrie in cartea de istorie:
      Mahomed si-a creat o comunitate islamica, care a inceput Djihadul, razboiul sfant. Mahomed a cucerit Mecca in anul 630 si apoi a murit in 632. Urmasul sau a fost Abu Bakr, socrul sau, care a devenit primul calif. incepand cu el, arabii au cucerit intinse teritorii in Orientul Mijlociu: Siria, Palestina, Egiptul si Persia, pana in anul 655. in acest timp, in cadrul islamului au aparut conflicte intre doua variante ale religiei: sunnismul si siismul. Siiti il sustineau in functia de calif pe Ali, ginerele lui Mahomed, insa el a fost ucis si s-a instaurat o noua dinastie, dinastia Omeiazilor, fondata de Moawija I (661-680). Acesta si-a stabilit capitala la Damasc. In timpul omeiazilor, califatul arab s-a extins ajungand sa se intinda de la Indus la Oceanul Atlantic.

      tucu

      07/04/2011 at 6:54 pm

      • Da, vazut, inteles 🙂

        CFG

        07/04/2011 at 8:36 pm

  13. Da si eu am vrut sa anunt! Doamne saracii oameni!

    mar

    07/04/2011 at 6:15 pm

  14. Of, Doamne, saracii japonezi… 😦 Cind aud de cutremure mari in alte locuri, mereu ma gindesc la cuvintele Mintuitorului (Luca, 13, 4-5)

    „Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel”.

    Noi nu suntem mai vrednici ca japonezii, si ei nu sunt mai pacatosi ca noi, insa parca tare greu sunt incercati… 😦

    Cetatean

    07/04/2011 at 6:19 pm

    • karma nene, karma.

      zigzag

      07/04/2011 at 8:03 pm

  15. nu ne mai suporta pamantul de buni ce suntem 😦

    Theophyle

    07/04/2011 at 6:26 pm

  16. Ziua buna ,

    Marius pare destul de calm- replici mai mari dureaza cam o luna pana sa asaza placile tectonice – zice el.
    In Mexic cutremurul a fost de 6.5. Daca a fost ca in Haiti (cu beton „corupt”) este nasol, daca a fost construit cum trebuie nu ar trebui sa fie nimic grav.
    Teophyle, multzam pentru prezentare, este exact ce aveam nevoie sa inteleg. Sper ca nu va fi un nou 2012 pe tablitze 🙂

    eugeni

    07/04/2011 at 7:02 pm

    • Salut 🙂
      Nu, nu cred 🙄

      Theophyle

      07/04/2011 at 7:08 pm

  17. mulţumesc şi eu.

    para

    07/04/2011 at 7:31 pm

    • :D)

      Theophyle

      07/04/2011 at 8:01 pm

  18. Salutare ! 🙂
    „Majoritatea inscriptionarilor si simbolurilor specifice sunt prezente in numismatica ebraica din toate timpurile, inclusiv cele recente.”

    Aici n-am prea inteles…apar inscriptionari recente care se foloseau in toate timpurile sau numai recent ?
    Ca daca sunt recente-recente, atunci cazul este inchis.
    In plus, datarea cu carbon poate fi repetata in alte laboratoare si poate infirma/confirma vechimea materialului.

    Tzepelica

    07/04/2011 at 7:32 pm

    • Salut timi 🙂
      Inscriptionarile care apar pe aceste codice (descoperite in iordania) sunt inscriptionari care apar inca din sec al III-le i.Hr si pana in zilele noastre in toata numismatica ebraica care existat de atunci si pana in zilele noastre.

      Theophyle

      07/04/2011 at 7:56 pm

      • Multzam !
        Acu` sunt lamurit.

        Tzepelica

        07/04/2011 at 8:05 pm

  19. http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-8483852-ultima-ora-mireille-radoi-roman-persoana-privata-cumparat-intreg-lotul-documente-apartinand-lui-cioran-licitatia-paris.htm se pare ca statul roman nu e interesat de asemenea documente.de fapt cand ministrul culturii pupa steagul maghiar la ce dreq l ar interesa scriitori romani.

    zigzag

    07/04/2011 at 7:52 pm

    • Sa le fie rusine !
      Unii n-au bani, altii „nu au printre prerogative achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu”.
      Jalnic !
      PS
      Da` parca madamme Mireille Radoi era specialista in „informatii”.
      Chiar a participat asa, nepregatita ? 😆

      Tzepelica

      07/04/2011 at 8:11 pm

      • poate stie guvernu’ lui boc.nu crezi ca baconski si tovarasul kelemen ar trebuie sa „ne lase”?ministerul culturii are bani ptr lucrari de „reabilitare” dar nu are ptr a participa la o licitatie.sunt convins ca daca era vreun scriitor maghiar din „tinutul secuiesc” se gaseau urgent banii.stii tu : la fel ca la spitale.inkidem peste tot dar in harghita si covasna ramane asa!

        zigzag

        07/04/2011 at 8:18 pm

        • Eheheeeee…de cand tot spun ca „baietii” astia n-au nici o treaba cu competentele implicate de o buna guvernare.
          Pen` ca nu e suficient sa fii onest… 😦

          Tzepelica

          07/04/2011 at 8:25 pm

        • Io-te colea „ministru” :
          „Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se laudă cu o producţie de cereale la hectar ajunsă la o valoare record, atinsă doar pe hârtie înainte de anul 1989. În faţa unei aşa recolte, Nicolae Ceauşescu ar „muri de invidie”, crede şeful de la Agricultură”.

          http://www.adevarul.ro/financiar/Tabara-invidios-Ceausescu-productia-hectar_0_458354685.html

          Tzepelica

          07/04/2011 at 8:29 pm

        • pentru corectitudine,
          guvernul roman a avut optiunea sa le achizitioneze inainte de licitatie;nu stiu suma ceruta dar stiu ca nu s-a raspuns nimic

          intamplator

          07/04/2011 at 8:32 pm

          • Si ce-a facut cu „optiunea”, am vazut.

            Tzepelica

            07/04/2011 at 8:37 pm

  20. Ba tocmai incepe sa devina interesat, probabil. Si pina se hotaraste, pretul se tripleaza…

    Rautaciosu

    07/04/2011 at 8:03 pm

  21. theo,

    f. interesant, eu cred cä vor fi contradictzii,

    unii nu le va recunoaste s-au vechimea.

    fiecare o sä vrea sä aiba religia- ca prima.

    desigur sunt fanatici, la asta mä refer.

    theo

    07/04/2011 at 8:28 pm

  22. nu ajungeau cutremurele,criza si altele,mai trebuia si clovnul ala de sarkozy sa-i arate carlei cit e de mascul;se pare ca nato a bombardat din nou pozitii ale rebelilor si astia sunt din ce in ce mai nemultumiti;
    acuma,ma intreb,rebelii n-or fi consiliati de ” cuculetz” personajul lui dpa?

    Down, down with NATO,” one fighter shouted as dozens of rebel vehicles raced eastward from the front, toward the rebel-held city of Ajdabiya

    intamplator

    07/04/2011 at 8:29 pm

  23. mai multe detalii despre ‘ succesurile” nato in libya

    Rebel fighters claimed NATO airstrikes blasted their forces Thursday in another apparent mistake that sharply escalated anger about the military alliance’s efforts to cripple Libyan forces. At least five rebels were killed and more than 20 injured, a doctor said.

    intamplator

    07/04/2011 at 8:33 pm

  24. „Francezii si romanii sarbatoresc pe 8 aprilie 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.”

    „Din indolenta, nepasare, fatalitate economica sau alte motive care scapa azi, ministerul culturii n-a miscat un deget pentru a fi prezent joi, 7 aprilie, la licitatia de la Paris, unde au fost scoase la vanzare carti postale, scrisori, alte maruntisuri din viata cotidiana dar si sase manuscrise orginale ale ale cartilor scrise de Emil Cioran in romaneste, inainte de a-si abandona limba si de a scrie exclusiv in franceza, devenind unul din marii ei stilisti.”

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8483880-culmile-nepasarii.htm

    Tzepelica

    07/04/2011 at 8:44 pm

  25. A stiut el Cioran de ce isi abandoneaza limba.

    Cetatean

    07/04/2011 at 8:51 pm

  26. Postare noua! Despre Cioran – Noi nu l-am uitat, nu avem cum 😦

    Theophyle

    07/04/2011 at 8:52 pm

  27. Salut Theophyle .
    Sint foarte grele aceste pagini . 🙂
    A trebuit sa fiu ajutat pentru a le baga linga lingouri , la pastrare . 😆

    Ștefan A.

    07/04/2011 at 9:42 pm

    • Mai stefan, daca sunt autentice valoreaza o avere! Daca nu nu fac doi bani 🙂

      Theophyle

      07/04/2011 at 9:53 pm

      • Acum, ca am reusit sa parcurg articolul si, in diagonala, comentariile, vad ca nimeni nu zice nimic despre tablitele de plumb de la Sinaia, considerate de unii dacice iar de majoritatea savantilor care le-au bagat in seama – falsuri.

        http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C8%9Bele_de_la_Sinaia

        Doua elemente comune: materialul (plumb) si utilizarea unor poansoane pentru imprimarea semnelor!

        nelucraciun

        07/04/2011 at 11:08 pm

        • nelu 🙂
          intentionat nu le-am mentionat pentru a nu face tot felul de vrajbe pe blog. Tablitele de la Sinaia sunt un fals istoric.

          Theophyle

          07/04/2011 at 11:12 pm

          • The archaeologists’ consensus is that they are modern forgeries. According to the director of the Institute of Archaeology, Alexandru Vulpe, it is obvious they were made in 19th century and this was the opinion of both Vasile Pârvan and the archaeologists who studied them after him, the overall belief being that they were created by Bogdan Petriceicu Hasdeu, who is known to have made other forgeries as well.

            According to Vulpe, the tablets include only what was known before 1900, for example, it uses the spelling „Comidava” for a Dacian town, although now it’s known that the correct spelling is „Cumidava”, as found in 1942 in an inscription

            Theophyle

            07/04/2011 at 11:14 pm

          • De ce istoric? Pentru ca a fost comis demult sau pentru ca a fost dovedit ca fals demult?

            nelucraciun

            07/04/2011 at 11:16 pm

            • nelu, nu vreau sa ma cert cu uni cititori. Este un fals cunoscut de cel putin cateva decenii!

              Theophyle

              07/04/2011 at 11:20 pm

              • Dar, daca ai abordat subiectul tablitelor iordaniene, cred ca trebuie sa-ti asumi si acest risc; nu pot fi ignorate similitudinle; chiar si tablitele de la Sinaia au starnit opinii pro si contra in lumea stiintifica de astazi: Sorin Olteanu si Aurora Petan sunt principalii.

                nelucraciun

                07/04/2011 at 11:28 pm

              • Nelule, hai sa o punem lucrurile la punct:

                1. Pe blogul meu eu hotarasc dezbaterea si ce subiecte abordez.
                2. Sunt un cercetator mult mai bun decat cei amintiti de tine din toate punctele de vedere (carti, publicatii, aricole, etc)
                3. Cred ca este un fals, nici macar unul de calitate.
                4. M-am saturat pana in gat de protocronism!
                5. Nu dezbat subiectul. Punct!

                Theophyle

                07/04/2011 at 11:31 pm

              • Eu ma conformez. Nici nu ma pasioneaza subiectul. am constatat doar unele similitudini!

                nelucraciun

                07/04/2011 at 11:34 pm

  28. f.f.f. interesant!!!

    inclusiv comentariile

    multumiri,

    skorpion

    07/04/2011 at 11:10 pm

  29. „Anul in care evreii s-au despartit de crestini a fost anul 94 d.Hr cand crestinilor nu li s-a permis sa se mai roage in sinagogile evresti.”
    Ei, pe bune :-)? Sinagoga nu apare decât în Evul Mediu !

    blogideologic

    08/04/2011 at 7:52 pm

    • Titus chiar esti un mare nesimtit cu tupeu daca apari aici. Iti raspund ca sa nu ramai ignorant. Cea mai veche sinagoga existenta dateaza din anul 80-120 i.Hr descoperita la Kfar Nahum aka Caperanaum. Timp in care a aparut si rugaciunea comuna, ca alternativa a Templului.

      Iisus s-a rugat in aceasta sinagoga, daca ai fi facut un pelerinaj, calugarii scotieni ti-ar fi explicat asta. Deocamdata apelam la wikipedia in engleza. Poti citi si in franceza. Restul, esti si nesimtit si ignorant! Fugi repede povesteste lui Nastase.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Synagogue

      Theophyle

      08/04/2011 at 8:00 pm

      • Esti un protocronsit penibil cu tente clare de securist si cu aluziile tale xenofobe. Germanii au descoperit sinagoga acum 200 de ani, nu evreii – germani! Inainte de a deschide gura deschide o carte analfabetule „doctor” facut pe puncte la Stefan Gheorghiu!

        Asta este povestea:

        In 1838, Edward Robinson correctly identified there the remains of a synagogue that was partly excavated by Charles Wilson between 1865 and 1866. More extensive excavations took place in the early twentieth century, first by Heinrich Kohl and Carl Watzinger (1905) and then by Wendelin von Menden (1906–1915).

        Dca ai fi crestin adevarat (cum poti fi si comunist si crestin, nu?) ai fi stiut de singaoga este amintita exact pe numele asta in Eclesiastul lui Iisus ben Sira. IGNORANTULE!

        http://www.pohick.org/sts/capernaum.html

        Theophyle

        09/04/2011 at 5:40 pm


Comentariile sunt închise.