Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Razboi în Libia – 2 / situaţia tactică

Vezi postarea anterioara. Daca obiectivele strategice sunt destul de clare – (1) inlaturarea lui Gaddafi de la guvernare si schimbarea regimului si (2) asigurarea productiei de petrol si gaze ale Libiei, situatia tactica evolueaza flexibil la nivel de ore si conform situatiei in teatrul de operatiuni.

Deocamdata fortele coalitiei NFZ evolueaza pe trei teatre de operatiuni. Nu s-au semnalat prezente ale unor trupe terestre semnificative ale coalitiei. Primul teatru de operatiuni este Tripoli, unde se pare ca bombardamentele aviatiei franceze au dezafectat apararea anti-aeriana si aeroportul militar. Al doilea teatru de operatiuni se afla intre orasele Misurata si Bengazi, zona petroliera a Libiei recuperata recent, in totalitate, de trupele loiale ale lui Gaddafi. Aici se incearca o deconectare a ofensivei lui Gaddafi spre Bengazi si eventual facilitarea retragerii insurgentilor din Ajdabyia, care a cazut ieri dupa amiaza in mainile lui Gaddafi; si in sfarsit oprirea miscarilor de blindate spre Bengazi si lichidarea blindatelor si a infanteriei care a ajuns pana in suburbiile orasului Bengazi.  Al treilea teatru de operatiuni este cel aflat in estul Libiei, de la Bengazi pana la granita cu Egiptul. Aici “umbrela aeriana” a dejucat deja incercarea de incercui orasul Bengazi si a-l deconecta de culoarul spre est si granita cu Egiptul, de unde ajung ajutoarele pentru acest oras. Acest teatru de operatiuni include orasele insurgente care nu au fost recucerite de Gaddafi – Bengazi, Barce, Baida si Tobruk.

Personal nu-i vad pe insurgenti fara ajutor terestru sa recucereasca zonele pierdute in vestul orasului Bengazi – Ajdabyia, Brega si Ras Lanuf. Trebuie sa mentionez ca toate iesirile la mare ale petrolului libian se afla in mana lui Gaddafi si in est, dar si in vestul Libiei.

Fortele participante pana acum la operatiuni sunt Aviatia Frantei si Marii Britanii si fortele navale ale Italiei, Frantei, Marii Britanii, Canadei si ale Statelor Unite care au lansat pana acum 11o rachete Tomahawk din cele doua submarine de atac prezente si de pe USS Kearsarge (probabil).

Ultimele evenimente pana la ora 12:00, asa cum sunt relatate de agentiile de stiri internationale:

Ora 10:00 – China şi-a exprimat regretul faţă de bombardamentele coaliţiei internaţionale din Libia, a anunţat Ministerul său de Externe. Textul, care nu cere o încetare a focului, subliniază că Beijingul respectă „suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” ale ţării. Sursa: Reuters.

Ora 11.00 – Echipajul unui remorcher italian, format din opt italieni, doi indieni şi un ucrainean, a fost reţinut în portul Tripoli de persoane înarmate. Sursa: AFP.

Ora 11:30 – Grecia pune la dispoziţia coaliţiei internaţionale baza NATO din Souda, pe insula Creta, în Marea Mediterană, pentru a ajuta ţările care au început operaţiuni aeriene împotriva Libiei, a anunţat Statul Major grec. Sursa: Reuters.

Ora 12.00 – Operaţiunile aeriene ale forţelor franceze continuă. Bombardamentele aeriene împotriva obiectivelor militare din Tripoli şi Benghazi au încetat; continua insa de pe navele coalitiei. Sursa: AFP.

Revin cu noutăți dupa ora 16:30

Analiza STRATFOR – ale ultimelor evenimente

Written by Theophyle

20/03/2011 la 1:06 pm

90 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Romania ar tre sa puna la dispozitia coalitiei pe adrian severin in calitate de prim consilier iar pe chucky si ponta sa i trimitem calare pe un hummer avand deschizator de drumu pe liderul sindicalist marica.in acest fel condiser ca musiu ghadaffi s ar preda instantaneu:))

  zigzag

  20/03/2011 at 1:17 pm

 2. Problema ar fi unde-l prinzi pe Chucky? Intre coafor si Antena 3?

  Theophyle

  20/03/2011 at 1:21 pm

  • cred ca se ofera voluntar.am vazut ca a devenit brusc interesat de politici externe.totul e sa i promita felix ca l pune presedinte in libia :))

   zigzag

   20/03/2011 at 1:40 pm

 3. Salut din nou .
  Situatie in continua miscare .
  TV libiana a difuzat un discurs audio a beduinului din Tripoli . Delir total si pe toata linia . 🙂
  – Vom face harcea parcea pe toti occidentalii . 🙂
  – Vom lovi navele din Mediterana ( a uitat sa spuna cu ce 🙂 )
  – Popoarele europene sint alaturi de noi . 🙂 (momentan doar @ doruc este un pro Gheddafi)
  – Occidentalii au pornit o noua cruciada impotriva noastra si noi vom declansa razboiul sfint . 🙂
  – Italienii au tradat . 😆
  PS . Cum intreaga delegatie libiana la ONU a trecut de partea revoltatilor , noul ambasador numit de Gheddafi nu a reusit inca sa ajunga la NY . 🙂

  Ștefan A.

  20/03/2011 at 1:28 pm

 4. Am o intrebare:
  Ce este etic si ce nu in acesta interventie ? Sau e greu de raspuns ?
  Sau ce e ipocrit si ce nu ?

  Coalitia apara populatia chinuita de tiran sau apara insurgentii inarmati sa nu fie infrinti de armata libiana ? Banuiesc ca daca prin absurd Gaddafi ar respecta armistitiul rebelii care nu au interes intr-o pace cu Gadaffi ar incalca acel armistitiu.

  Un tanar de stanga

  20/03/2011 at 1:36 pm

  • sarko e cel mai mare ipocrit.convingerea mea:)

   zigzag

   20/03/2011 at 1:42 pm

  • Salut tds
   Nimic nu este etic in a ucide un alt om . Indiferent de scuze . Din pacate nu traim in paradis ( ala doar dupa moarte 🙂 ) si ca urmare trebuie sa admitem ca lumea reala este imperfecta prin definitie . Nimeni nu e sfint si fara pata . 🙂
   Actualmente Gheddafi a rupt ouale la toti si ca urmare a fost decis sa fie neutralizat . Ori pleaca , ori moare . Ce va fi dupa , nu stim inca .

   Ștefan A.

   20/03/2011 at 1:43 pm

   • s a terminat criza mondiala?am inteles ca o raketa de aia costa 1mil de dolari.120rakete x 1mil =120 mil.somaj in sua: 38 la suta.deficit bugetar in franta:la greu , vreo 1400 miliarde daca nu ma insel.rezulta ca e valoros petrolul libian.la ce desfasurare de forte am vazut ..ma gandeam ca in 25 minute ii termina pe acolitii lui ghadafii.

    zigzag

    20/03/2011 at 1:46 pm

  • TDS:
   O lectie a istorie ;tot ce fac invingatorii este etic, tot ce fac invinsii ,nu !(ca ne convine sau nu, asta e)

   Loda

   20/03/2011 at 1:47 pm

   • ai dreptate.completez: istoria va fi scris mereu de invigatori:)

    zigzag

    20/03/2011 at 1:48 pm

    • Vae victis!

     Theophyle

     20/03/2011 at 1:51 pm

 5. Theophyle, ointrebare,daca se poate :
  trebuie ca o tara care are baza NATO sa-si dea acordul privind operatiunile din baza rspecftiva ? (vezi Grecia)

  Loda

  20/03/2011 at 1:45 pm

  • Da Loda,
   1. daca operatiunile nu sunt conform articolului 5 (aparare reciproca).
   2. operatiunile impotriva Libiei nu sunt sub egida NATO (inca) ci sub egida CS ONU

   Theophyle

   20/03/2011 at 1:49 pm

   • Multumesc mult si scuze ca profit fara rusine de cunostintele tale, dar sunt cam habarnista in domeniu,insa foarte interesata.

    Loda

    20/03/2011 at 2:10 pm

   • Iata si un posibil motiv pentru care operatiunile nu sunt inca sub egida Nato:

    Quand à l’Otan, la France, en particulier Alain Juppé, n’a pas souhaité qu’elle soit impliquée et l’opposition turque aurait de toute façon posée des problèmes

    Horica

    20/03/2011 at 4:30 pm

 6. inteleg ca nimeni nu e sfint dar hai sa o spun altfel:

  Urmatorul scenariu: Ponta, Antonescu,si Iliescu aduna la Vaslui liderii sindicali plus 10.000 de sindicalisti pensionari militari de 40 ani, someri si mame din Vaslui si rechizitioneaza cazarma locala.pun mina pe arme, se mai arunca din balcoane etc. Incep de la Vaslui lupta poporului impotriva Dictatorului Basescu si camarilei sale.

  intrebare 1: trece armata de partea eliberatorilor ?

  intrebare 2: Daca nu trece, in cite saptamini fortele conduse de Franta (sarko pe cal alb) vor bombarda facilitatile lui Base din Bucuresti, si podul de la Maracineni pentru ca tiranul sa nu atace poporul din Vaslui ?

  Un tanar de stanga

  20/03/2011 at 1:49 pm

  • Salut 🙂
   Doua probleme strategice de mare importanta. Cred ca trebuie aprofundate!

   Theophyle

   20/03/2011 at 1:52 pm

  • bine ai pus problema.kestia asta cu „rebelii” se putea intampla la mitingul de la cotroceni cand unii participanti aveau arma din dotare.daca se intampla vreo nenorocire si autoritatile statului aveau de treaba cu „rebelii” inarmati…nu vreau sa mai continui:))

   zigzag

   20/03/2011 at 1:53 pm

  • imi pare plauzibil deoarece:
   1 guevaristii au epuizat toate formele legale si ilegale iar foamea urla in ei
   2 Au spirit de imitatie. Cind cu demonstratiile din Cairo indemnau la televiziuni sa fie ceva la fel si la noi
   3 Nu e nevoie sa atace pe cineva, ci, doar adunati in piata mare din Vaslui, sa traga cu armele in sus fiind filmati de televiziunile mogule 24/24

   observatie: Sarko, desi ar vrea sa vada singele lui Base nu are motive serioase. Asa ca bag eu unul: S-a gasit cel mai mare zacamint de petrol din emisfera nordica la vest de sibiu. Dictatorul a cedat tot petrolul iranienilor. Actul a fost parafat in fata notarului Ioana B.

   Un tanar de stanga

   20/03/2011 at 2:03 pm

  • iti raspund la intrebarea1 : sigur trece(vezi’89,armata e cu noi) ;problema este ca ,in lipsa Securitatii va intampina dificultati in a gasi pe cine sa dea vina ca, la inceput, a tras din plin in rebeli !

   Loda

   20/03/2011 at 2:13 pm

   • A,si dupa ce trece, depune juramant de credinta noului Consiliu de Salvare Nationala, compus din VVP si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista,Ion Iliescu,care, il va besteli pe Base CA A ,,INTINAT NOBILELE IDEALURI ALE DEMOCRATIEI” NA! 🙂

    Loda

    20/03/2011 at 2:18 pm

 7. TDS, legat de Srko calare pe cal alb, nu ai aflat totul. Are hrana organica in ranita si este pregatita de Carla. Iar in buzunarul hainei de camuflaj are stiloul MontBlanc „rechizitionat” de la Cotroceni ptr semnarea tratatului de Pace.

  mar

  20/03/2011 at 2:23 pm

 8. Buna ziua 🙂
  Mult ati muncit astazi! Rostogoliti informatii,de nu prididesc cu cititul.

  ela

  20/03/2011 at 2:37 pm

 9. poate s-o intoarcä cum vrea, SEVERIN, este inplicat si vinovat. afarä cu acest mercenar traseist si agresiv.

  SEVERIN, a fäcut si romaniei mult räu.

  ar fii cazul. sä-si dea demisia de onoare.

  dar cei din PSD, nu stiu ce este aia onoare-.

  theo

  20/03/2011 at 2:52 pm

 10. de aceia a fost atacat blejnar, vroiau sä-i

  inchidä gura. mogulii si interlopii, mor de fricä.

  theo

  20/03/2011 at 2:55 pm

  • Buna ziua,
   Si ANI asta cam bagacioasa, nu pricepe ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

   mar

   20/03/2011 at 3:07 pm

  • vinovat e ghadafi:))

   zigzag

   20/03/2011 at 3:21 pm

   • gresit
    vinovat e basescu
    ce naiba,nu-i lasti someri pe aia de le antena 3

    intamplator

    20/03/2011 at 4:09 pm

 11. are un tupeu ordinar acest” H2O2 ”

  ATAT A PUTUT SÄ-L DUCÄ MINTEA:

  theo

  20/03/2011 at 3:18 pm

  • 🙂

   Loda

   20/03/2011 at 3:24 pm

  • Theo,
   nu apa oxigenata (H2O2) ci doar apa (H2O)

   ion

   20/03/2011 at 3:27 pm

 12. Theo, e vorba de H2O adica apa,nu H2O2, care inseamna apa oxigenata. La cati scheleti are in dulap,va fi mai greu de albit domnul parlamentar.

  ela

  20/03/2011 at 3:22 pm

 13. Theo; DECE NU-L EXECUTÄ?

  asa se inmultzesc dosarele cu escroci, si

  complicii lor din justitzie, le amanä,

  cum fac cu NÄSTASE;VOICU;VANTU;PATRICIU COPOS,etc

  e cazul sä nu mai amane, este o rusine cum
  procedeazä.

  theo

  20/03/2011 at 3:22 pm

 14. ela,

  eu stiu, dar este uluitor un lucru asa elementar,

  sä-l arunci cu tupeu.

  theo

  20/03/2011 at 3:25 pm

 15. eu inteleg ca pina una alta in libia e o lupta intre tomahawk si cuvintarile lui khadaffi;
  +
  de azi intra si uae air force in piine
  cum pe khadaffi nu-l asculta nimeni ramin tomahawk;
  au curatat cerul libiei,au distrus comunicatiile
  ce urmeaza????
  aia din benghazi sunt ocupati sa bea bea ceai si sa discute

  intamplator

  20/03/2011 at 4:12 pm

 16. Iata un update:

  – fortele lui Gaddafi au intrat in Misrata:
  Le forze di Gheddafi sono entrate nel centro cittadino a Misurata, dove ci sono stati diversi morti, dicono i testimoni

  – gaddafistii au fost opriti in inaintarea catre Benghazi

  – Italia pune la dispozitie 8 avioane

  Horica

  20/03/2011 at 4:20 pm

 17. Off topic. Si Bodu dar zice el ca a sustinut amenamentul fara bani!
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8409182-cum-ajuns-sebastian-bodu-scandalul-sunday-times.htm

  mar

  20/03/2011 at 4:45 pm

 18. Ce jigodie si –– asta! Nu a ratat sa-si pateze mainile de sange, ca mai toti presedintii americani de dupa razboi!

  doruc

  20/03/2011 at 4:53 pm

  • Doruc
   NU PERMIT ASTFEL DE COMENTARII PE ACEST BLOG. DE ACUM INAINTE TRECI LA MODERARE!

   Theophyle

   20/03/2011 at 4:54 pm

 19. ah, apropo, a vazut cineva vreun masacru, ceva civili morti? vreo fotografie ceva? un youtube? ca eu nu reusesc sa gasesc decat mesaje pe twitter si sms-uri trimise pe bloguri.
  daca ne strangem cativa cu cont pe feisbuc si twitter punem de o interventie in Bucovina, sau Vaslui impotriva fortelor lui basescu care masacreaza pensionari nevinovati.

  doruc

  20/03/2011 at 5:02 pm

 20. clasic, stimate theophille, clasic. Nu acceptam decat pozitia oficiala, nu? imperiul nu trebuie deranjat!

  doruc

  20/03/2011 at 5:03 pm

  • doruc,

   diferenta intre mine si tine este de ani lumina! Tu esti un om care foloseste injurii fara a intelege nici macar porcariile pe care le debitezi, eu sunt un om rational care nu injur un Presedinte de tara ales democratic chiar daca nu l-am ales eu, si ii sunt adversar politic!

   Nu cred ca meriti sa comentezi pe acesty blog. Pleaca si injura in mahalaua din care te-ai educat probabil!

   PA!!!

   Theophyle

   20/03/2011 at 5:09 pm

 21. update:

  intra in lupta si danezii ( cu 6 aviane F 16):
  Caccia danesi in volo verso la Libia
  –Sei caccia f16 della flotta aeronautica danese sono decollati poco dopo le 15 di oggi dalla base militare americana di Sigonella per dirigersi verso la Libia.
  sursa: repubblica.it

  iata si aliatii arabi:
  Des avions de l’armée de l’air du Qatar se déploient actuemment à proximité de la Libye afin de participer à l’opération militaire lancée contre les forces de Mouammar Kadhafi en Libye, a déclaré le chef d’état-major interarmes de l’armée américaine.
  sursa: lemonde.fr

  Horica

  20/03/2011 at 5:23 pm

 22. Salutare ALL !

  Servus Teofil! 🙂

  Ce pot face eu decît să îţi mulţumesc pentru aceste sinteze excelente ?

  Şi exact aici este problema românilor : nu se pot împăca nicidecum, cu democraţia.

  Respectiv, dacă „alesul” nostru, al fiecăruia dintre noi nu a ieşit cîştigător, trebuie musai să îl demonizăm, pe cîştigătorul de la urne.

  Trist este, că transferăm acest soi de comportament, pe orice meridian şi la orice ţară.
  Trist.

  tiberiuorasanu

  20/03/2011 at 5:25 pm

  • servus tibi 🙂
   Pacat, mare pacat! Nu ne putem abtine de la comportamentul galeriilor de fotbal? Mare pacat. Oamenii nu inteleg inca ca un demers corect si civilizat este mult mai convingator decat niste injurii 😦

   Theophyle

   20/03/2011 at 5:28 pm

   • Teofil dragă,

    Off topic pot să îţi spun un singur lucru : boxerul Lucian Bute, a fost şicanat în România de „clanul Simion”.

    Acum, a confirmat pentru a şaptea oară, că este adevăratul campion al categoriei sale.

    Crezi că în afară de fotografii cu campionul „nostru”, oficialii români vor fi capabili să facă şi ceva concret pentru acest sportiv de excepţie ?.

    tiberiuorasanu

    20/03/2011 at 5:49 pm

 23. update:

  Rusii incep sa comenteze:
  Russia: „Stop ai bombardamenti”
  –”La Russia sollecita i Paesi della coalizione „a cessare l’uso indiscriminato della forza contro la LIbia”, in un comunicato diffuso dal ministero degli esteri.
  sursa: reppublica.it

  Horica

  20/03/2011 at 5:31 pm

 24. 8 avioane italiene participa (sau vor participa ) azi la misiuni in Libia . Declaratia ministrului apararii italian .

  Ștefan A.

  20/03/2011 at 5:35 pm

 25. Din cate am citit, chiar liga araba a votat inunanimitate instituirea „no fly zone”. Ce ar fi presupus,dupa parerea dansilor, aceasta masura? Ca ii cer cheile de la aeroport?

  ela

  20/03/2011 at 5:42 pm

  • Credeau ca il vor bombarda cu conserve . 🙂
   Ipocrizia e mare in lumea de azi .

   Ștefan A.

   20/03/2011 at 5:52 pm

  • Exact ei au cerut, dar azi estimeaza ca atacurile de ieri au depasit cadrul NFZ.

   La Ligue Arabe avait réclamé la mise en place d’une zone d’exclusion aérienne, et estime que les frappes effectuées depuis hier dépassent ce simple cadre.

   Doar 2 membrii ai Ligii Arabe fac parte din coalitie: Quatar si Emiratele Arabe Unite.

   Horica

   20/03/2011 at 5:52 pm

 26. Scandalul de coruptie la UE a aparut si in cel mai important ziar economic italian .

  http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2011-03-20/giornalisti-spacciano-lobbisti-offrono-154840.shtml?uuid=Aal1I7HD

  Nenea Severin este citat ca primul corupt tinind cont ca a fost vicepremier . 😆
  Partide nene , nu gluma . 😦

  Ștefan A.

  20/03/2011 at 5:56 pm

  • Iata si varianta din Le Figaro:

   Selon le Sunday Times, Adrian Severin a envoyé un courriel aux journalistes faux lobbyistes, disant: „Juste pour faire savoir que l’amendement que vous souhaitiez a été déposé à temps”. Peu après, il a envoyé une facture de 12.000 euros pour „services de conseil”.

   http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2011/03/20/97001-20110320FILWWW00127-ueparlement-soupcons-de-corruption.php

   servicii de consultanta :))

   Horica

   20/03/2011 at 6:00 pm

  • crezi ca va urma ex. fostului ministru de externe austriac care a demisionat si s-a retras din politica, eu nu cred?

   mar

   20/03/2011 at 6:10 pm

   • aici e diferenta intre ” politicienii” romani si cei din tarile democratice;
    nu ca ceilalti sunt fetzi frumosi,dar respecta regulile jocului;
    la tupeul alor nostri,inclusiv severin,nu va demisiona,si ,nu poate fi demis,dat fiind alegerea prin vot popular

    intamplator

    20/03/2011 at 6:16 pm

    • Mai intamplator,
     Lasa ca promite Ponta UN miting de protest la Parlamentul European fata de deschiderea anchetei impotriva Bursucului

     ion

     20/03/2011 at 6:36 pm

 27. update:

  Gaddfistii ataca cu elicoptere centrul orasului Misrata

  Misurata, elicotteri attaccano la città
  –Secondo alcuni testimoni gli elicotteri di Gheddafi starebbero mitragliando il centro di Misurata

  Horica

  20/03/2011 at 6:05 pm

 28. Patru bombardiere de la bazele din statul Missouri au venit au bombardat si s-au intors inapoi imediat.

  Tehnologie mai nene 🙂 !

  Un tanar de stanga

  20/03/2011 at 6:21 pm

  • A propos de tehnologie:

   Depuis des années, des satellites espions occidentaux survolent quotidiennement la Libye pour photographier les sites militaires. A 700 kilomètres d’altitude, un satellite peut photographier une base aérienne (avions, radars, batteries de missiles anti-aériens) avec une résolution de quelques dizaines de centimètres

   Rezolutie de cativa zeci de centrimetri 🙂

   Horica

   20/03/2011 at 6:49 pm

 29. Revenind la subiect ,sunt impresionat de coalitia pusa in miscare,de mijloacele angrenate in atac,de declaratiile marilor lideri,de viteza cu care zboara avioanele franceze si de sutele de rachete aruncate de americani prin desert.
  Fac apel la cei ce ma pot ajuta sa i informam pe aliati ca pe fisia aia de nisip in afara da razboinici libieni mai exista si doua minuni ale lumii antice Leptis Magna si Sabrata.
  Tare imi este frica ca datorita preciziei chirurgicale a bombardamentelor le vor rade de pe suprafata pamintului.

  tucu

  20/03/2011 at 6:23 pm

 30. M-am linistit, Albania sustine coalitia NFZ :))

  Le Premier ministre albanais Sali Berisha a apporté son soutien à l’intervention militaire internationale contre la Libye et a annoncé que l’Albanie était prête à offrir toutes les facilités nécessaires à la coalition.

  „L’Albanie est prête à offrir toutes les facilités nécessaires à la coalition internationale pour la réalisation de son importante mission en faveur de la liberté, de la paix et de la stabilité en Méditerranée”, affirme M. Berisha.

  Horica

  20/03/2011 at 6:33 pm

  • Cred ca va amintiti celebrele bancuri cu armata albaneza :))

   Horica

   20/03/2011 at 6:34 pm

 31. Eu nu as mai folosi (horia. etc etc) cuvintul gadafistii ci armata libiana. Cei ce dezerteaza din armata si lupta alaturi de insurgenti pot fi numiti cum vrem.

  E ca si cum am spune in romania: basishtii la armata, politia romana ce inca asculta de presedinte si Bocishtii la ANI,ANAF,SMURD,procuratura etc ce inca asculta de guvern 🙂

  Un tanar de stanga

  20/03/2011 at 6:39 pm

  • :)) tare

   zigzag

   20/03/2011 at 6:41 pm

  • Tinere, esti prea scupulos 🙂

   Eu am preluat din italiana, si mi s-a parut ca ar suna peiorativ in romana ( gaddafistii), de aceea l-am folosit.

   Parerea mea 🙂

   Horica

   20/03/2011 at 6:43 pm

 32. Off topic, am mai vorbit de asta acum cateva posturi, irelevant cu discutia, dar mie mi se pare vag amuzant

  Moduri diferite de a scrie numele in presa engleza

  Gadhafi……..WSJ
  Gaddafi……..London Telegraph
  Qaddafi…….NYT
  Kadafi………LA Times
  Kaddafi…….Christian Science Monitor
  Gadahafi…..Yahoo
  Khadafy……NY Daily News
  Ghadafi…….NZZ
  Khaddafi…..NZZ
  Khadifi……..Wikipedia
  Ghaddifi……Daily Mail

  Radu Ionescu

  20/03/2011 at 6:42 pm

  • Buna,
   Un adevarat ofiter de presa, multumim.

   mar

   20/03/2011 at 6:53 pm

 33. off topic. Intrebare pusa de Parvulescu la o emisiune cu invitat o doamna care traieste in Japonia de 20 de ani. „cum au reactionat partidele politice dupa cutremur si tsunami?”
  Jenant ca om si ca politolog!

  mar

  20/03/2011 at 6:46 pm

  • Eu am auzit că unii au pre-fraudat tsunamiul. Să le fie rușine!

   sym

   20/03/2011 at 6:54 pm

   • 🙂

    nu cumva basescu este de vina pentru tsunami-ul din Japonia?

    skorpion

    20/03/2011 at 6:58 pm

    • ghici ciuperca ce e ? 🙂

     Un tanar de stanga

     20/03/2011 at 7:02 pm

    • Un neterminat cu o intrebare deplasata. Emisiunea este pe RRA si sunt invitate diverse peronalitati japoneze in direct. Doamna traieste in Japonia si activeaza in sfera culturala.
     Neterminatii astia ar tb. trimis la munca in slujba comunitatii in Japonia.

     mar

     20/03/2011 at 7:02 pm

     • @mar,
      la inceput am crezut ca eu sint neterminatu’

      🙂

      dar apoi m-am linistit.

      skorpion

      20/03/2011 at 7:04 pm

      • Inseamna ca am transmis un mesaj eronat, nu pot sa gandesc si sa ma exprim asa la cei de aici.

       mar

       20/03/2011 at 7:07 pm

       • Buna,mar. Te necajesc baietii? 🙂

        ela

        20/03/2011 at 7:13 pm

 34. Pentru mine ezista lucruri clare si neclare.
  Clar: din moment ce doar austriacul a demisionat, Severin e nevinovat si mai poate studia procentul hidrogenului in apa.
  Neclare: cine coordoneaza atacurile aeriene asupra Libiei? ca nu sint de capul lor, fiecare.
  Daca ar fi fost NATO era mai clar.

  victor L

  20/03/2011 at 7:09 pm

  • salut
   Comandantul Flotei a VI-a SUA este factorul de coordonare 🙂

   Theophyle

   20/03/2011 at 7:12 pm

 35. Deci la 20 Basescu vorbeste despre pozitia Romaniei.
  Misto… va spune mai multe decit te astepti. Are eficienta de bombardier…

  Data trecuta a fost suficienta o emisiune ca sa il neutralizeze pe „partenerul” Blaga sa il umple de ridicol pe Cezar Preda si sa mai sape un pic pozitia „copilotului”

  Nici nu prea trebuie sa mergi la teatru (Apropos Macbeth a lui Penciulescu cu Valeria Seciu si caramitru care a avut vinerea trecuta premiera la national chiar trebuie vazuta). Basexu imi umple toate rezervoarele artistice cu o astfel de cuvantare 🙂

  Un tanar de stanga

  20/03/2011 at 7:12 pm

  • 😆

   ela

   20/03/2011 at 7:14 pm

  • idem, tds

   😛

   skorpion

   20/03/2011 at 7:18 pm

 36. Salut pe toata Lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  20/03/2011 at 7:13 pm


Comentariile sunt închise.